Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Az oroszok a spájzban állnak
  2008-10-12 06:25:43, vasárnap
 
  A cím egy kifacsarított verssor, ezt mormolgatom magamban egy ideje, de megkeresem az eredetit és leírom. (Szerintem Mizsér Attila egy sorát rontottam meg.)
Bár az elmúlt héten péntek volt a legszebb nap, csütörtök sem telt el haszontalanul. Három óra a piarsitáknál, s aztán az újságért Győrben. Majd csörög a telefon, egy holland tévés és tolmácsa akar meglátogatni '56 ürügyén.
Hallottam, hogy készül egy filmecske Mosonmagyaróvár '56-járól, s tudtam, hogy elérnek hozzám.
Kitaláltak Feketeerdőre, s átnéztük a számítógépen anyagait. Valójában fotók és dokumentumok kellenének. A forgatás 23-a körül lesz, s megbeszéltük, hogx próbálok egypár képet összerakni. A tévés emberke ezerszer elmondta, hogy csak olyan kerülhet adásba, aminek tudják a szerzőjét és a tulajdonjogát. Mert erre náluk nagyon kényesek. Azt találtam mondani, hogy akkor újra forradalmat kellene csinálni, s ezzel a tudattal majd fotózunk.
A tolmácsa azon csodálkozott, hogy Garamvölgyi Gyuritől jöttek, aki barátjának nevezett, pedig mi az átkosban nem voltunk egy oldalon, mert Gyuri írogatott rólam feljegyzéseket. (De te hülye voltál, nem csináltál semmit - mondta egyszer.) Ennek az az oka, hogy tagja voltam a JAK-nak, Sárándinál aludtam Pestre menet 1984-85-ben, s szerepeltem abban az Új Forrásban, amit Nagy Gáspár vers miatt betiltottak.
Hogy erről ő írna egy újságcikket, mármint, hogy a két oldalon álló összebarátkozik.
Mennyire nem ismrnek bennünket mások, s milyen keveset tudnak odaát arról, hogy hogyan éltünk és élünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A borókapálinka íze
  2008-10-11 07:41:56, szombat
 
  Tegnap ismét megkóstoltam a borovicskát a világ közepén: Tejfalun. Ez Somorja településrésze Szlovákiában. Előtte a Fórum Intézetben jöttünk össze vagy nyolcan, az alakítandó Hármashatár Egyesület alpító okiratát beadás előtt átfésülni, s a decemberben kiadandó kulturális, művészeti folyóirat szerkesztőségét megválasztani.
Innét két kocsival mentünk, Quttner Jancsi vitte Varga Gyuriékat, Tamás vezette Lupus (Farkas István piarista atya) autóját. Jó alkalom volt ez arra, hogy Lupussal beszélgessek, mert az iskolában ezer felé fut, semmire nincs ideje. Annak külön örülök, hogy ő is szorgalmazta az egyesülést, s végül eldőlt, az egyesületet a piarista iskolába jegyeztetjük be. S a folyóirat magyarországi szerkesztősége is ott lesz.
Pártpolitikától mentes mindkettő, de tudatosan vállaljuk a regionális szellemiséget, és a múlt megsimerését.
A főszerkesztő Görföl Jenő lett Pozsonyból, a kiadó az én kiadói vállalkozásom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Indián nyár (így szebb)
  2008-10-09 20:22:39, csütörtök
 
  Pedig vénasszonyok nyara ez magyarul. Sütkérezés a bágyadt őszi fényben.
No, a mai nap szokatlanul erős volt. Reggel mindig frissítem a Mosonvármegye honlapját, ha mást nem az időjárást. Aztán három órám volt a piaristáknál. A magyar beszédes tárgy, borogathattam is a gégémet. Utána Tomihoz mentem, majd a Generálihoz, majd a Fotósarok, s haza.
Megetettem a cicust, majd Tomival az újságért Győrbe. Jó lett, technikailag is elégedett voltam. Megnéztem az új digitális nyomdagépet, sokat nem lövök hozzá.
Széthordtunk az újságot, majd siettem haza, mert négyre jöttek a holland tévétől, '56-ról forgatnak majd filmet. Képeket, nézegettünk a gépemben, s megbíztak egy feladattal.
Aztán vacsorát készítettem, s most kivagyok.
Holnap délután Somorja, hogy az egyesület dolgait tisztázzuk.
Remélem, este hatra itthon vagyok.
Holnap nem tanítok, de jó is ez most. A jövő hét ugyis erős lesz. Ünnepi műsor-próbák, Ebinger találkozó '56-ról, s Sárvárra és Sopronba is el kellene menni.
És még én mondom magamat hivatalosan munkanélülinek.
A hét végén a darnzseli újságnak is nekilátok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elmacskáztam a hetet
  2008-10-08 20:13:04, szerda
 
  Kicsit nevelődött Cilike, de még mindig igényli a társaságot. Azon kaptam magamat, hogy macskakonzerveket tettem a boltban a kosaramba.
Sebaj.
A héten elpróbáltuk az iskolában az októberi műsort, probáltam szigorkodni, de ezek a mai gyerekek alapvető dolgokat nem értenek, amit hozni kellene otthonról az iskolába.
Holnap megjelenik a Mosonvármegye, pénteken Somorja, egyesületezünk, s alig várom a hétvégét, amikor a szezon első töltött káposuztáját el lehet készíteni.
A héten vers is volt, de alapvetően lusta voltam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit kell kezdeni egy macskával
  2008-10-06 18:35:01, hétfő
 
  A kérdőjelre már nem volt hely. A hétvége egy örökbefogadott macskával telt el. Marci fiúnk hozta, jól elkényeztetett állat volt. Letettem a pincébe, fölháborodott: emberek között akart lenni. (Mert nem ismeri őket.)
Begyújtottunk együtt, mindig láb alatt volt. Aztán, ahogyan jobb idő lett, kitettem a teraszra, kimerészkedett a kert szélére. Most keményítek be, a lakásba nem jöhet be. A pince éjszakára marad, jó idő esetén meg kell szoknia az udvart. Egy kis lazaság, és azonnal követel. Mit kell kezdeni egy macskával?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Másnap egészen más nap volt
  2008-10-02 21:17:42, csütörtök
 
  Későn kerültem ágyba, de ébredni mindig ugyanakkor ébredek. Így persze, hogy fáradt voltam egész nap.
Debrecenből meglátogatott a nővérem és lánya (meg unokája) bennünket, adódott egy alkalom.
Tanítás után elmentünk a tajvani étterembe, s ebéd után, Sopron, édesanyám sírja. Aztán húgomhoz mentünk, aki pillanatok alatt összetrobitálta a testvéreket. S ma, anyám temetése után először találkoztam mindegyik testvéremmel. Kicsit el is érzékenyültem.
S aztán jól esett, hogy a www.felvidek.ma portálon felfedeztem a tegnapi estről szóló tudósítást.
Meghatott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
SZép este volt
  2008-10-01 23:19:59, szerda
 
  Hogy ne üressen tátogjon az odal:
Most jöttünk meg Szencről, nagyon jó találkozó volt. Bárdos Ági szépen mondta a verseimet. Meg is hatódtam közben, próbáltam palástolni.
Jól esett, hogy Nagy Pista eljött, pontosabban fölajánlotta a sofőrködést. Hogy Váradi Lajos követ is ott volt, s megsúgta, hogy Ági és az én kedvemért jött el feleségestől. Bárdos Gyuszinak külön is örültem.
Nem is szólva Görföl Jenőről, Mártiról, Margitkáról, Kis-és Nagyerzsiről, Agárdy Gáborról. Voltunk van hetvenen.
Stipis Ági is elhozta a piaristáit a kedvemért, s ez külön jól esett.
Éltesse az Isten mindnyájukat!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 255 db bejegyzés
Összes: 3561 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 6975
  • e Hónap: 8982
  • e Év: 53955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.