|
2/15 oldal
|
Bejegyzések száma: 148
|
|
|
|
2008-11-29 14:39:46, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
* rizs
* icipici olaj
* zöldborsó
* zöldbab
* kukorica
* paradicsompüré (tiszta paradicsomból, nem ketchup és nem sűrítmény)
* bazsalikom vagy rozmaring, ki mit talál otthon
* só, bors
Elkészítés:
Kevés olajon sokáig pirítsd a rizst, majd öntsd föl kevesebb, mint kétszeres vízzel (vagy húslevessel), és főzd meg. Közben a (mirelit) zöldségeket melegítsd fel a paradicsomszószban. Fűszerezd ízlés szerint (csak óvatosan), és jól keverd össze az egészet a rizzsel. |
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-11-29 14:39:11, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
* 40 dkg csiperkegomba,
* 20 dkg zöldborsó,
* 2 fej vöröshagyma,
* kömény,
* majoránna,
* pirospaprika,
* só,
* olaj,
* víz
Elkészítés:
A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót, befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul és a leve besűrűsödik. Tálalhatjuk rizzsel vagy kifőtt tésztával. De krumplipürével is nagyon finom.
|
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-11-29 14:38:35, szombat
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
* 1 közepes (kb. 50 dkg) padlizsán, félcentis szeletekre vágva,
* 1 evőkanál olívaolaj,
* 1 nagy, vékonyra szelt lilahagyma,
* 1 tört fokhagymagerezd,
* 1 kiskanál oregano,
* 1 kicsumázott, felszeletelt paradicsompaprika,
* 1 kicsumázott, felszeletelt zöldpaprika,
* 3-4 közepes paradicsom,
* 1 kiskanál kapribogyó,
* 2 evőkanál almaecet,
* őrölt bors
Elkészítés:
A padlizsánszeleteket besózzuk és szűrőbe tesszük lecsepegni. A hagymát, a fokhagymát, az oreganot és a kétféle paprikát az olajon, fedő alatt megpároljuk. A paradicsomot vízzel leforrázzuk, 2 percig állni hagyjuk, majd meghámozzuk. Utána cikkekre vágjuk, és salátástálban a párolt paprikával összekeverjük. A padlizsánszeleteket leitatjuk, grillben vagy sütőben mindkét felüket megsütjük, és kockákra vágva a salátába forgatjuk. Ecettel meglocsolva, megborsozva 30 percre mélyhűtőbe rakjuk. Petrezselyemmel meghintve, pirított kenyérrel tálaljuk ezt a finom, fogyókúrás ételt. |
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-11-29 14:35:30, szombat
|
|
|
Hozzávalók
* 1 csokor újhagyma
* 2 kígyóuborka
* 1 chilipaprika- erek és magok nélkül
* 1 marék szárzeller
* 3 gerzd fokhagyma
* 1 zöld kaliforniai paprika
* só, bors, olívaolaj
Elkészítés
A hozzávalókat összeturmixolom, a levest behűtöm, aztán ha megéhezem, rávetem magam:-) A kenyér+ olaj+ fokhagyma ezeknek a leveseknek az alapja, de kenyér nélkül se rossz, ajánlom mindenkinek! |
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-11-29 14:34:15, szombat
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre!)
* 1 kg friss vagy mélyhűtött broccoli
* 250 g áttört paradicsom vagy 50 g paradicsompüré
* 1 gerezd fokhagyma
* 2-3 ek olivaolaj
* 1 csipet majoránna
* só, bors
Elkészítés
A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát kb 2 cm-es darabokra vágjuk, majd enyhén sós fővő vizbe dobjuk, 5-6 percig főzzük, leszűrjük, majd alaposan lecsorgatjuk. Az olajat felforrósitjuk, belebobjuk a fokhagymát, ha pirulni kezd kivesszük, hozzáadjuk az áttört paradicsomot vagy a kevés vizzel lazitott paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, néhány percig főzzük. Ezután beletesszük a brokkolit, csipetnyi majoránnával izesitjük és lassú tőzön, fedő alatt kb 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Csak forrón jó!
|
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-11-29 14:32:51, szombat
|
|
|
Hozzávalók
* 60 dkg újburgonya
* 4 dl étolaj
* törött bors
* só
* 15 dkg paradicsom,
* 1 csokor petrezselyem
* 15 dkg gomba
* 20 dkg vöröshagyma
* 6 dkg vaj
Elkészítés
Elkészítés: A megtisztított újburgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Egy edényben bő olajat hevítünk, beletesszük a burgonyát, és lefedve szép pirosra sütjük. Ezután a burgonyát az olajból szűrőkanál segítségével kiszedjük, és letakarva a további felhasználásig félretesszük. Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a cikkekre vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a cikkekre darabolt gombát. Sóval, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és erős lángon félig megpirítjuk. Rátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, melynek előbb a héját és a magjait eltávolítottuk. Amikor minden megpirult, hozzákeverjük a megsütött burgonyát, és gyengén megsózva azonnal asztalra adjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-11-29 14:30:49, szombat
|
|
|
Hozzávalók
* 40 dkg piros lencse (de lehet barna vagy zöld lencséből is)
* 2 evőkanál fehérbor ecet
* 2 evőkanál olívaolaj
* kakukkfű
* 2 gerezd fokhagyma
* só
* 1 kis fej vöröshagyma
* fekete bors
* 1 kis sárgarépa
* 1 kis zeller
* 2-3 evőkanál paradicsompüré
* 6,5 dl zöldségleves (kockából is lehet)
Elkészítés
A fokhagymát olajban megfuttatjuk, a darabokra vágott zöldséget rádobjuk, és kevergetve gyorsan átsütjük. A paradicsompürét belekeverjük, a levessel fölengedjük, és felforraljuk. A beáztatott lencsét lecsöpögtetjük és a paradicsomos lébe szórjuk. Lefedve 30-40 percig főzzük. A borecetet beleöntjük, a kakukkfüvet beledobjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Kis lángon további 10-15 percig főzzük. |
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-11-29 14:28:41, szombat
|
|
|
Krumplis-hagymás babsaláta
Megpucolok, majd vastag karikákra vágok 4 fej hagymát, hideg vízben felteszem főni (forrastól kb. 3 perc, mire megfő, de nem málik szét).
Megpucolok, majd felkockázok 3 krumplit, sós vízben felteszem főni.
Megfőzök 15 dkg már előre beáztatott babot (szoktam konzervből is, akkor csak megmosom). Amikor minden kész és langyos, egy mélyebb tálban összekeverem, hozzáadok sót, őrölt fehérborsot, kevés borecetet és kevés olívaolajat, összekeverem, és máris fogyasztható.
|
|
|
0 komment
, kategória: keményítő napra |
|
|
|
|
|
2008-11-29 12:15:31, szombat
|
|
|
Mézes laphoz :
1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.
Töltelék :
0.5 l tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
25 dkg vajat, 15 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Izlés szerint rummal izesitjük. /kb.1/2 dl/
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.
Tetejére: 10 dkg szerencsi fekete csoki, 3-4 evőkanál napraforgó olaj
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot. Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap. A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2/15 oldal
|
Bejegyzések száma: 148
|
|
|
|
2008. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
148 db bejegyzés |
e év: |
1248 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 269
- e Hét: 1143
- e Hónap: 5547
- e Év: 37276
|
|
|