Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Vitnyéd
  2008-06-14 20:26:11, szombat
 
  Gyerekkoromból emlékszem a "szlogenre": Kenyeretlen Vitnyéd. Tímár Lajos bácsi ezen a címen írt falutörténetet a településről. Ő is jött velünk ma Vitnyédre, ahol Varga Gyurinak nyílt meg kiállítása. Tóth Kálmán polgármester után Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő szólt, aztán én beszéltem Gyuri munkásságáról. Szép válogatás, jó terem. Ezt követően kicsit beszélgettünk, Devecseri Laci átjött Kapuvárról (Üdvözölnek Zilahról - mondta), s egy régi osztálytársam is előkerült. Természetesen nem ismertem fel, valaha a répceszemerei iskolában alsóban ültem előtte.
Aztán kimentünk a sörsátorba, ott beszélgettünk, iszogattunk, majd hazajöttünk. Igazán kellemes volt. Készítettem néhány fotót is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Őrült szél
  2008-06-13 15:21:05, péntek
 
  Én naív elhittem, hogy csütörtökön hideg lesz és eső. Dög meleg volt, s egy csepp eső sem esett felénk. Még ma délelőtt is tartotta magát a meleg és a napsütés. Aztán megjött a tomboló szélvihar, egy csepp eső nélkül. A paradicsompalánták elszálltak volna, ha nem lennének lekötözve.
De a környékünkön sem esett, tegnap öntöztem is.
Ennyit az időjárásról.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Két nyelven
  2008-06-13 08:27:48, péntek
 
  Az előbbi jegyzetben németül (osztrákul) és magyarul írtam azoknak a települséeknek a nevét, amelyek ma Ausztriához tartoznak. (Wallernét nem tudom, de utána nézek.) Ezek a települések Trianonnak köszönhetően kerültek Ausztriához. Én igyekszem magarul is mondani a neveket, bár "természetesen" nincsenek kiírva Ausztriában sem ezek. Én elvárnám. Mi persze, ha van más neve is a településnek, minden nyelven kiírjuk azokat. Példa Rajka, német ajkú lakosságát deportálták a háború után, ma mégis németül is ki van írva Ragendorf. Én ezt normálisnak tartom.
Igaz, osztrákokhoz sem szabad menni demokráciát tanulni, s enm csak kisebbségi ügyekben nem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Határellenőrzés?
  2008-06-13 07:19:05, péntek
 
  Szerda: utolsó tanítási nap, aztán ebéd, s utána Sopron. Már Jánosossomorjánál zuhog az eső, hallgatom a Corvinus Rádiót: Sopronban felhőszakadás.
Év elej óta mindig rövidítek: Jánossomorja, Andau/Mosontarcsa, Tadten/Mosontétény, Wallern im Burgenland, Pamgahen/Pomogy, Fertőd, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Fertőboz, Kópháza. Oda-vissza negyven kilométerrel hosszabb, ha az országban maradok.
Azért megnéztem a személyit, hogy velem legyen. Andaunál nem kellett megállni senkit sem láttam, Pamhagennél két osztrák csendőr időzött, csak köszöntünk egymásnak.
Errefelé tudjuk, hogy a nagy fogás nem véletlenszerűen történik, hanem "beköpésre". Sok értelme (semmi) nincsen a visszaállított határelenőrzésnek. Mi meg korábban is megszoktuk, hogy oda-vissza mászkálunk.
Elmentünk apámmal a temetőbe, bevásároltunk, s vissza ugyanazon az útvonalon jöttem. Békés csöndes vidék.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Győri Szalon írta
  2008-06-10 22:03:26, kedd
 
  "A BÁRÁNY VÉRE. A csónakosnál reneszánsz kamaramuzsika szól, föntebb, majdnem a sárkányos szobornál indián dallamok helyett ABBA-sláger hangzik, a szemközti utca elején egy férfi (alig áll a lábán) igyekszik énekelni. A sétálóutcán nyüzsög az élet, a Hazánk Könyvkiadó sátránál Böröndi Lajos költő dedikálja új kötetét (A Bárány vére), aztán a beszédben előkerül Nagy Gáspár, hogy hiányzik, előkerül a nagytilaji temetés, s nem sejtjük, mi lesz velünk, mi a világgal, a könyvekkel, a versekkel?"
A fenti idézet az www.gyoriszalon.hu internetes portálról való. Joó Jóska írta. Kedves ember. És jó költő. Tönköl József néven publikál, a Domolykómalom című verseskötetét nekem volt szerencsém kiadni tavaly. Most jelenik meg az énkiadóm neve alatt A pekingi kacsa című karikatúragyűjteménye.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép volt
  2008-06-09 18:36:13, hétfő
 
  Péntek délután Győrben kezdtem, az Arany János utcán dedikáltam. Néhány ismerős jött, elbeszélgettünk. A megyei könyvtáros kollégák aranyosak voltak, finoman érdeklődtek sorsom felől. Jó érzés volt. Az utcán sokan voltak, vidám egy óra volt. Eszembe jutott az óvári Könyvhét. Hát... Nem elég egy üres térre kiültetni néhány embert. Térre? A sivatag ehhez képest zsúfolt volt. Nem csoda, hogy csak odanéztem, s sajnáltam azokat, akik ennek bedőltek. Program kellett volna melléje, s kicsi szervezés. Persze Óvár nem igazán kultúrhely. Belepillantottam a kultúrház feladatellátási szerződésébe, s bizony ez feladat lett volna. ..
Sajnáltam azokat, akik elmentek. A "foliából" összetákolt könyvsátrak, mind a három, még ma is ott árválkodott.
A kellemes győri délután után Csorna. Nem voltak sokan a találkozón, de rendkívül jó hangulatú volt. Kár, hogy alig volt hangom. (Már visszajött.) Tuba Laci vezetett be, inkább párbeszéd volt az egész. Aztán ebbe a közönség is belekapcsolódott. Honoráriumot is fizettek, volt egy kicsit rangja a dolognak.
Ősszel a megyei könyvtárban lesz találkozóm, a könyvtárigazgató kért föl rá, s szívesen vállaltam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Törölte a vihar
  2008-06-07 19:03:08, szombat
 
  Éppen jegyzetet írtam a blogba, amikor leszakadt az ég. Egy másodpercnyi áramszünet, és elszállt az egész.
Amióta privatizálták az áramszolgáltatót, azóta évente 5-600 villanásnyi áramszünet van. Röhej. S az is, hogy versenynek nevezik a kartellt. S államfiiaknak hitvány politikusainkat. Közgadászainkat, neofasiszta liberálisainkat.
Mindez a viharról jutott eszembe. Lesz majd beszámoló is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ember jó?
  2008-06-06 05:47:51, péntek
 
  Tegnap délután benéztem a Könyvhét óvári mutációjára, tulajdonképpen azért, hogy egy kicsit beszélgessek. Jól tettem, mert megismerkedtem Dohy János fiával. Édesapját '56-os rendőrségi iratokból "ismertem", ő az, akit Varga Ernő perében beidéztek tanunak, majd letartóztatták a helyszínenen, mert nem felelt meg a koncepciónak vallomás, védte, nem támadta Varga Ernőt. (Az egyetem dékánja volt '56-ban). Nemrégiben utcát neveztek el róla.
Előtte barátommal töltöttem el egy órát, beszélgettünk egy kicsit.
Este hatra Halásziba mentem. Volt a kocsim hátuljában két csomag '56-os dokumentumkötet, de betettem még egyet. Gondoltam, néhány iránt lesz csak érdeklődés, de elfér.
Itt a halászi hagyományőrzők '56-os kiadványát mutatták be, Korcz Antalné szerkeszette. Egy kis vallomáskötet az akkor élőktől, 42 ember mondja el benne a maga '56-ját. (Óváron lehetne ilyen könyvet készíteni? és kinek?) A dokumentumkötetről én beszéltem a kb. 50-60 ember előtt. Végül a harminc kötet sem volt elég, Néhányért még bejönnek ma a városi könyvtárba! Ott teszem le a kifizetetteket.
Nem csak ez gondolkodtatott el, hanem az a kedvesség is, ahogyan fogadtak. Nem írhatom, hogy szokatlan, mert nem lenne igaz. Öbzetlenül voltak kedvesek az emberek. Igaz, idősek voltak, nem az új hullám, mögöttük egy egész világ lepárolt tapasztalata.
A hangom tejesen elment. Itthon aztán kúráltam magamat.
Ma reggel dolgozatot iratok Ady Endréből a 11. osztályban. Aztán főzök egy kis kínai eledelt, s egy órakor Győrbe megyek, a Baross utcán dedikálom A Bárány vérét. Néhány jó ismerőst várok oda, tudom, hogy eljön az, akinek számítok. Onnét Csornára megyünk a verseskötettel a könyvtárba.
Remélem a hangommal nagy gond nem lesz, még azt sem tudom visszajött-e egy kicsit, mert hajnali hatkor, amikor még mindenki alszik, csak nem beszélgetek magammal hangosan.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
elment a hangom
  2008-06-05 16:14:57, csütörtök
 
  A légkondira gyanakszom. Az elmúlt időben rögtön bekapcsoltam, ha kocsiba ültem. Pedig beszélnem kell, ma este is Halásziban, s aztán holnap író-olvasó találkozó Csornán.
Furcsa érzés, hallom a repedtfazék hangot, aminek nincsen ereje.
Fáradt vagyok, hosszú volt az elmúlt időszak, s nem tanulság nélküli.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vizsga
  2008-06-04 06:59:53, szerda
 
  Kicsit korábban megyek el, a tizedikesek vizsgáznak irodalomból. Tételeket állítottam össze elsőtől, s kis próbaérettségit tartunk. Én fontosnak vélem ezt, hogy félidőben van egy sztigorú mérés.
Az év végi jegyet meghatározó. Aztán postára megyek, barátkozgatok, s jövök haza dolgozni az újságon. Már az utolsó simítgatások.
Kicsit hűvösebb lett. Jó is ez.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2008.05 2008. Június 2008.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 255 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 90
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 11654
  • e Év: 56627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.