Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Sztálin-díj
  2009-01-22 09:39:56, csütörtök
 
  Sokan várják tőlem Mosonmagyaróvárott, hogy az idei kultúra napi kitüntetéssel kapcsolatban valamit reagáljak. Nehéz dolog. Erdős Annát barátomnak tekinthetem, ha nagyon közelinek nem is. Két bemutatón segítettem, kérte a véleményemet versei kapcsán. Én őszintén el is mondtam, hogy sok a kínrím, nem kell mindig írni, s hogy kissé erőltetettek a dolgai. Nem igazán láttam fejlődést az elmúlt két évben sem. '56-os verse pedig még gyengébbek, az érzelem, az erős intonáció a műélvezet rovására megy. Mosonmagyaróvár kultúrájáért díjban részesül ma, dupla a sértés. Valójában megsértik őt is, hisz tudnia kell, hogy ezt nem az értékért kapja, s megsértik a várost is.
Én megírtam akkor az alpolgármester úrnak, amikor a Kisalföld ezt a történetet nem kevés malíciával megírta (kevesen értették meg), hogy véleményem szerint ez a döntés vállalhatatlan. De én nem állok be a hangosan bírálók közé, mert szeretem Annát. S hogy akkor tenné okosan, ha nem fogadná el.
S hozzáteszem, ezután ennek a díjnak kevés az értéke.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép este volt
  2009-01-22 06:46:11, csütörtök
 
  Tegnap (szerda), egész nap hajtás. A hivatalban kezdetem, majd a könyvtár, aztán Dunasziget. Tóth Pistával beszélgettem, elrendeztük a Mosonvármegye előfizetést. Halásziba csak beadtam a Vármegyét. Aztán a Földhivatal, tulajdoni lap másolat (áthelyezem a vállakozást Feketeerdőre), posta. Ebéd után könyvelő.
Itt ért utol Deák Ernő telefonja, hogy pénteken ki kell mennem Bécsbe, korrektúrázni a Bécsi Naplót. Ez nem hiányzott. De most én voltam a szögről leakasztható. Tulajdonképpen ma estét mondott, s hogy aludjak ott, de ma Szigetszentmiklósra megyek Görföl Jenővel, Mártikával és Tamással, Jenőnek ott nyílik kiállítása a pléhkrisztusokból. Ebből volt már tárlat nálunk is. Az én kocsimmal megyünk, bár holt retkes szegény.
Tegnap este Karczagi kiállítása, megható volt, szép volt, s majd az útikönyvem bebutatója. Nagyon sokan voltak, nagyon kedves volt az egész.
Külön öröm, hogy sok barát segített abban, hogy ez a dolog létrejöjjön.
Még néhány szél-járás előfizetést is eladtam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
január végi sötétség
  2009-01-21 07:03:44, szerda
 
  Január végi sötét hajnalon 1823-ban, vezett papírra az utolsó javítást a Himnusz szövegén Kölcsey.
Teljes volt a reménytelenség. Csönd volt és sötét volt, és hullamerevség.
Istenhez fohászkodott. A nemzetfogalom mint új édesség volt a szájban, reformkor még sehol. Amúgy is búskomorságra való hajlandósággal élt együtt.
A Himnusz meg aztán lassan elindult a maga utján. Később. Hogy '48-ra egy legyen a nemzettel. Maga is képviselje azt.
De ezt már Kölcsey nem érte meg.
Néhány évvel később - maga is tagja a diétának, Szatmár megye követe Pozsonyban - lemond tisztségéről, s Pozsony ifjúsága a város határáig kíséri, kendőt lobogtatva búcsúztatja.
Aztán eltűnik birtokán: nem vadászik, nem nőzik, nem duhajkodik, útált szomszéda szomszédainak.
Gyors és korai halála után temetésén koporsóját is megdobálják.
Mitől olyan ismerős ez a történet, s villan rá Illyés temetése, ahol püspök, politikus tolong a sírnál. Ez utóbbi alig leplezve örömét: most már lehet szeretni, már nem dumál Erdélyről meg hazáról meg ilyesféle hülyeségekről.
Hatalmas temetést rendeztek neki.
Így dobolták meg jelképesen koporsóját.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi marad?
  2009-01-21 06:56:40, szerda
 
  Mi marad?



Mi marad?

Lassan, szinte észrevétlenül
mállik szét körülöttünk a haza.
Nyelv, múlt, megálmodott jövő:
mindenütt az elmúlás illata.

Kerítések tartják össze a kertet,
a házat a vastag házfalak.
Szétesett mondat a Himnusz,
kihullanak belőle a szavak.

Mi marad más szépség mint
kedvesünk fölöttünk ragyogó arca?
Nyelvül a simogatás, a csönd,
az érintés tiszta hatalma.

Reméled. Hogy védelemül is borul
rád az együttlét mézes nyugalma.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Város a gödör alján
  2009-01-20 06:41:42, kedd
 
  "Elvétettem" a címet, a Lajta partján. Ez a könyv címe:Város a Lajta partján.
Tegnap hoztuk el a nyomdából a hatszáz példányt. Csinos kiadvány, könyvecske lett. A fotók egyike-másika az igényes szemnek lehetne világosabb is, de ebből csak az a tanulság, hogy amit a képernyőn látok az árnyalatnyit változik papíron. Szerintem az sem mellékes, hogy a papír milyen. E kiadvány műnyomón jelent meg.
Örülök neki, friss, aktuális, hiánytpótló.
Ami a gödröt illeti is csak nézőpont kérdése. Az alján sík a terep, a fölső perem meg akár hegyláncnak is tűnhet.
A címen sokat gondolkodtam, sőt gondolkodtunk. A Lajta-parti város elcsépelt, unalmas üzenet. A lajta egyébként is csak vékony erecske. Ez a cím tavaly Sárvár felé menet ötlődött ki, s azt hiszen Nagypista találmánya.
Ma a jövés-menés (gyüvés-menyés) ideje - napja van.
Kölcsey hamarosan befejezi a Himnuszt, 1823 van, s Szatmárban is hideg és sötét a január. A zavataros századokról mindig a múlt jutott eszünkbe, pedig a folyamatos jelent jelenti. Egybként is a vers szövetében a rövid pozitív múlttal szemben a tragikus jelen sőt jövő áll.
Csak ezt a verset agyonlihegték, rámeszeltek majd két évszázadni mázt. Pedig "csak" Istenhez fohászkodás. Pedig csak: "Bukj föl az árból Istenem, ne rántson el a semmi sodra!"
A csak mindig a jelen teljesség utáni áhítozása is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Visszanéző
  2009-01-19 06:41:15, hétfő
 
  Éppen két éve írtam az első bejegyzést ide, be is másolom:
"Ma 2007. január 19-e van. Fáradt vagyok kissé. Reggel a Hunyadiban kezdtem, volt csöppnyi esély, hogy ne bukjanak négyen irodalomból - nyelvtanból. Kettőnek mégis sikerült.
Aztán a piaristák, itt két nyelvtanórám volt. Tollbamondást irattam a tizedikeseknek, beszélgettünk a kilencedikesekkel. Vissza a művházba, posta, e-mailok, egy kis beszélgetés a nyár eleji rendezvénysorozatról, aztán ebéd itthon (szójapörkölt...), vissza a Fehér Lóba, haza, Tesco. A Bécsi Napló kéziratait javítgattam kicsit, elég rossz volt a begépelés. Elküldtem Bécsbe a maradék cikkeket. Aztán pihenés. Ez a pihenés."

Naplófélét, jegyzeteket 1989 óta írok, be is telt két füzetnyi. Ezekből válohattam a Féeélmünkben énekelünk és az Összegyűrt idő című kötetben.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
széthúzás
  2009-01-18 16:30:09, vasárnap
 
  Péntelken voltunk Pozsonyban. A belvárosban már egy éve nem jártam, meglepődtem, hogy milyen ioramban folyik az építkezés. Jenővel voltunka rádióban, egy csevegő műsorban tanultuk elhallgatni a szél-járás nevét, mert az reklám. Ez túlzás persze, hiszen kulturális lapról van szó.
Persze azért jó, ha az együttműködésről hallanak az emberek.
Csütörtökön elmegyek Jenő Krsiztusfej-kiállításának megnyitójára Szigetszentmiklósra.
Aztán főzicskélés, pihengetés. És tegnap jött egy levél Deák Ernőtől, Szemerédi (Puma) küldött egy írást a Naplónak, ebben személyeskedés és sértegetés volt, s kéri a közlését. Ernő kérte a szerkesztők véleményét. Én azt írtam, hogy közölje, a kísérő levéllel együtt. Akinek van szeme az lát.
A kérdés persze: ki képviselje az ausztriai magyarságot? Illetve miért pont a Központi Szövetség?
Ismert trükk ez, így lehet jól szétverni az egységet. Ha 1957-ben lennénk, senki nem kételkedne, hogy Szemerédi Kádár-ügynök. Hemzsegett Bécs az átdobott ügynököktől, akik beléptek mindenhova, s jelentettek mindent.
De hát miért pont Ausztriát kerülné el a magyar átok?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Túl a felén
  2009-01-16 06:36:06, péntek
 
  Mármint januárnak. Már érezhetően hosszabbak a nappalok.
Megint korán ébredtem, elolvastam a reggeli híreket az origon, aztán töltögettem a Vármegye honlapját, olvasgattam, nézelődtem.
A hét vége a pihenésé lesz, bár a bécsi magyar iskola évkönyve vár rám, a jövő héten be kell fejeznem, s a Kaláka Klub (Bécs) évkönyvét is át kell olvasnom Wurst Erzsinek. Ezek viszont kényelmesebb napokat ígérnek a percre pontos munkáknál.
Jövő szerdán mutatjuk be a városról készült új útikönyvet. Nagy meló volt. A borítót Uzsák Zoli készítette (nagyon szép), a belső fotók Balassa Tamás új és régi fotói (jórészt színes, nagy képek), s Tuba Laci javítgatta nyelvi hibáimat.
Tegnap a borítóból hoztam haza a nyomdából, nagyon tetszik!
A délelőtti dolgok intézése után egy órakor Pozsonyba indulunk. De ezt már írtam.
Végül elküldtem felvételi kérelmemet szakmai önélletrajzzal és két könyvvel a Magyar Írószövetségbe Vasy Gézának. Sárándi Jóska és Villányi Laci is postázta az ajánlást. Villányi tegnap azt írta egy e-mailben, hogy már régen tagnak kellett volna lennem. Persze ehhez jelentkezni kellett volna- ezt meg nem tettem. Fodor András javasolta a belépést halála előtti leveleinek egyikében. Aztán, hogy ő is elment (nagyon hiányzik!), letettem róla.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Én is szeretlek Zoli
  2009-01-15 20:07:26, csütörtök
 
  Nos ezt Szabó Zoli bejegyzésére írtam.
Ez manapság azt jelenti, hogy nincs igazad. Szépen mondtam.
Visszarendelni a diákokat, meg korrepetálni, meg esetleg tanítani: ezt elfelejtheted. Nincs hozzá jogod, nem jön el. És nem érdekli az egész.
Te még egy normális Magyarországban tanultál.
Ma a minisztérium idegen eszmék foglya, teljesen fölösleges szervezet. Háttréintézményei gazdasági társaságok, önmagukat valósítják meg. Közpénzen. Pedagógiai intézményei áltanulmányok, álvizsgálatok kiötlői, maguk is meg akarnak felelni a kor követelményeinek. A gyerek nem számít, ezért állandóan róla beszélnek. Tanítás titokban folyik. Ez Magyarország, ahol cselédeket kell képezni, butítani kell a gyereket, mert a gondolat veszélyes. A mostani kultuszminiszter egyetlen erénye, hogy nem csinál semmit.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Végre itthon!
  2009-01-15 16:51:15, csütörtök
 
  Nemrég jöttem meg, elhoztuk Győrből a Mosonvármegyét, kiszállítottuk a terjesztőknek.
Elolvastam Anikó bejegyzését, biztosan igaza van, néha türelmetlen az ember a diákokkal, de azt azért elvárom, hogy a két héttel ezelőtt feladott novellát (benne van a szöveggyűjteményben) elolvassa az a nebuló, aki irodalomból és nyelvtanból is bukott. Nem olvasta el, mert nem volt hozzá kedve.
Én egyébként a porosz módszert kezdeném visszaállítani, mert ez az amerikanizált módszer ördögien aljas az oktatásban Mindenki kárára. Persze az alap, hogy szeretni kell a gyereket, azért követel is az ember.
Most egy hétig nálunk nincsen tanítás, síszünet van.
Holnap délelőtt van néhány elintéznivalóm, majd ebéd után Tamással Pozsonyba megyünk. A Szél-járás folyóiratról és az új egyesületünkről beszélgetünk a Pátria Rádióban. Fekete Márta innét megtudja,üzenem neki, hogy kettő órára érünk a Csemadokba!
Jobb, mint a telefon.
A jövőnek meg "emberarcot" remélek Nagy László után szabadon. De már hinni nem nagyon hiszek benne.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 230
  • e Hét: 1831
  • e Hónap: 11794
  • e Év: 56767
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.