Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
Boris Vallejo
  2009-02-26 12:49:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
bohókás
  2009-02-25 11:49:09, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
majom
  2009-02-25 11:35:28, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
boldogság
  2009-02-25 11:28:10, szerda
 
  Azt mondjuk, hogy sokkal boldogabb lesz az életünk, ha megoldódnak anyagi gondjaink, ha a házastársunkkal rendezzük a problémáinkat, ha jobb autónk lesz, ha majd el tudunk menni, nyaralni, ha majd végre nyugdíjasok leszünk.

Az igazság az, hogy a boldogságra nincs megfelelő pillanat, mint az, amelyik éppen most van.
Ha nem most, akkor mikor??
Az életed mindig tele lesz megoldandó problémákkal. Okosabb, ha a tényként kezeled, és eldöntöd, hogy mindezek ellenére, Te boldog leszel.

Sokszor úgy tűnik, hogy az igazi életnek már rég el kellett volna kezdődnie, de valami mindig megakadályozta azt egy magasabb erő, valamilyen munka, amelyet be kellett fejezni, amire időt kellett szánni, valamilyen számla, amit ki kellett egyenlíteni. Majd azután kezdődik az élet...

Aztán megértettem, hogy ezek az akadályok maga az élet!

Ekkor értettem meg azt is, hogy a boldogsághoz vezető út nem létezik.

A boldogság maga az út!

Ne várj addig, míg befejezed az iskolát, míg lefogysz vagy meghízol, míg munkába állsz, míg megházasodsz, míg megszületnek a gyerekeid, míg megoldod a házastársi konfliktusokat, ne várj a péntek estére, a vasárnap délelőttre, az új autóra, a tavaszra, a télre, a halálra és az újjászületésre..

Amíg te várakozol és tervezgetsz, a boldogság elhalad melletted, és te észre sem veszed, hogy már elszalasztottad a megfelelő pillanatot.

A boldogság az út, és nem a cél!

Nincs megfelelőbb idő arra, hogy boldog légy, mint éppen most!

Ne hagyd, hogy egy általad elképzelt szebb jövő elrontsa a jelen boldogságát!

Az élet túl rövid ahhoz, hogy lemondj akár egyetlen boldog pillanatáról!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
idézet
  2009-02-25 11:14:45, szerda
 
  "A világ legnagyobb biznisze lenne ha megvennék pár embert annyiért amennyit érnek és eladnám annyiért amennyit hisznek magukról."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
majom
  2009-02-25 11:12:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
sajtos sült polenta
  2009-02-25 11:10:24, szerda
 
 


* 300 g kukoricadara
* 1,2 l víz
* 1 tk só
* 150 g gorgonzola
* 250 g mascarpone
* 100 g parmezán sajt
* 2 ek olívaolaj
* 2 doboz hámozott paradicsom (800 g)
* 2 gerezd fokhagyma
* kakukkfű
* rozmaring
* só
* frissen őrölt bors
* diónyi vaj



1. Elkészítjük a polentát: egy lábasban felforraljuk a vizet, beletesszük a sót, és a lángot mérsékelve állandó keverés mellett hozzáöntjük a kukoricadarát. Kevergetve kb. 20-35 perc alatt sűrűre főzzük.
2. Kivajazunk egy hőálló tálat, és belesimítjuk a polentát.
3. Amíg hűl a kukoricakása, elkészítjük a paradicsomszószt: az olívaolajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, kakukkfűvel és rozmaringgal (ízlés szerint fűszerezzük: télen szárított fűszerekkel, egyébként frisset használva). Sózzuk-borsozzuk. Időnként megkeverve sűrűre főzzük a szószt.
4. A kihűlt polentát vágódeszkára borítjuk és vízszintesen kettévágjuk.
5. A hőálló tál aljára öntjük a paradicsomszósz felét, rátesszük az egyik polentaszeletet.
6. Erre jön a háromféle sajt: a gorgonzolát kisebb darabokban rátépkedjük, a mascarponét teáskanállal adagolva egyenletesen elosztjuk a tetején, végül a parmezán felét ráreszeljük.
7. Beborítjuk a másik polentaszelettel, nyakon öntjük a maradék paradicsomszósszal, ráhintjük a megmaradt, 50 g durvára reszelt parmezánt.
8. 180 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
9. Tálalás előtt 10 percig hagyjuk hűlni.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
bögrében sült süti
  2009-02-25 09:58:36, szerda
 
 


* 4 ek liszt
* 1 mk sütőpor
* 4 ek porcukor
* 2 ek kakaópor
* 1 tojás
* 3 ek tej
* 3 ek olaj

1. A hozzávalókat egy nagyobb, mikrózható bögrében, a fenti sorrendben jól összekeverem.
2. Mikróban teljes fokozaton 3 perc alatt megsütöm.
3. Frissen, melegen pl. vaníliasodóval tálalom.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
lekváros piskóta tekercs
  2009-02-25 09:56:57, szerda
 
 


* 6 egész tojás
* 6 púpos ek porcukor
* 6 félig púpos ek liszt
* 1 kk sütőpor
* 1 citrom héja

töltéshez
* 3 dl sárgabarack lekvár

tálaláshoz
* kevés porcukor

1. Az egész tojásokat a porcukorral kb. 20 percig géppel (habverő részével) keverjük.
2. A sütőporral elvegyített lisztet kis adagokban hozzákeverjük a tojásos-cukros masszához. Végül a reszelt citromhéjat is hozzákeverjük a tésztához.
3. A sütőt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük, 20 perccel a sütés előtt.
4. A sütőpapírral bélelt tepsire öntött tésztát az előmelegített sütőbe tesszük és mérsékeljük a hőt 200 fokra. Öt perc elteltével még tovább csökkentjük a sütési hőt, 175 fokra. Így pedig 10 percig sütjük (tűpróba!).
5. A kész piskótát tiszta konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt a tetejéről lehúzzuk, a konyharuhával együtt feltekerjük. A feltekerést háromszor-négyszer megismételjük egymás után, hogy ne törjön a tészta. Feltekerve, rácsra téve hagyjuk a piskótát kihűlni.
6. A kihűlt piskótát a konyaruhából kitekerjük, a belsejét megkenjük a lekvárral, föltekerjük, szitával meghintjük porcukorral és tálra tesszük.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
ókori világ 7 csodája
  2009-02-25 09:49:52, szerda
 
 





Zeusz, a görög mitológia szerint a főisten, az istenek és az emberek legfőbb uralkodója. Féltek és rettegve tisztelték őt az istenek és az emberek, mert mindenek feletti hatalma volt. Apja felett aratott győzelme emlékére megparancsolta, hogy rendezzenek az Ő tiszteletére Olimpia városában sportversenyeket. A város a mai Görögország nyugati részén, Athéntől kb. 150 km-re nyugatra található.

Az első játékot Kr.e. 776-ban rendezték és az ősi görög időszámítás kezdetét is ehhez az évhez kapcsolják. A főisten tiszteletére tartott játékokat hamarosan már olimpiai játékok néven emlegették egész Görögországban. Négyévenként tartották meg a versenyeket, melyeknek idejére megszűntek a háborúk Olimpia környékén és Ázsiából, Szíriából, Egyiptomból és Szicíliából egyaránt érkeztek atléták ünnepelni a játékokat és dicsőíteni Zeuszt.

Kr.e. 470-ben Görögország valamennyi csücskébe eljutott a hír, hogy hatalmas templom épül Zeusznak.
A hatalmas építkezés hihetetlenül sok pénzbe került, mégsem felelt meg mindenkinek. Az általános vélemény szerint túlságosan evilági lett az építmény, amely ezáltal nem fejezhette ki kellőképen Zeusz hatalmasságát. A probléma megoldását egy varázslatos szobor elkészítésében látták.

A kor leghíresebb szobrászát, Pheidiászt bízták meg a munkával. Ő készítette el a sokat csodált remekművet, mely a templom szívében helyezkedett el.
A mű vázlatát a szobrász a műtermében készítette el gipszből, fából és vasból. Ezek után megformálta az istenség fedetlenül ábrázolt testrészeit, az arcot, a kezet, a lábat elefántcsontból. Zeusz haját, ruháját, saruját aranyból mintázta meg.
Mivel a szobor hatalmas - mintegy 13m - volt, a méretek lehetetlenné tették, hogy egy darabban szállítsák el a közelben található szentélybe. A szobrász valószínűleg részekre szedette a remekművet, melyet egyenként vitetett át a Zeusz-templom belső kamrájába.

Az alkotás nemcsak nagyságában és szépségében volt egyedülálló. Különlegessége volt, hogy a korábbi istenábrázolásokban Zeuszt mindig félelmetes haragvó istenként ábrázolták, míg Pheidiász Zeusza egy erőt és hatalmat árasztó, mégis bizalmat ébresztő öregúr volt. Ez az ábrázolásmód emlékeztethet minket Michelangelo jóságos atyafigurájára a Sistusi-kápolna freskóján.
A szobor egy 1 m magas 6.5 m széles alapzaton helyezkedett el. Az egész szobor 13 m magas volt, ami egy mai 4 emeletes ház magasságának megfelelő. Zeusz fején olivaágakból font koszorú volt. Jobb kezében győzelmi figurát tartott, mely aranyból és elefántcsontból volt. Bal kezében jogarát tartotta, melyet mindenféle fémmel díszítettek. A jogar tetején egy sas gubbasztott. A saruja és a palástja is aranyból volt, Zeusz lábait pedig szfinxek és más szárnyas figurák díszítették. A ruhájára állatokat és liliomokat véstek. A trónt aranyból, drágakövekből, ébenfából és elefántcsontból készítették.

Éveken keresztül látogatók és hívők százait vonzotta a templom a világ minden tájáról.
Az uralkodók és királyok alkalmanként ajándékaikkal díszítették a szobrot, melyek közül az egyik legjelentősebb az a gyapjú függöny, mely IV. Antiochus adománya volt. Az adományozó kilétét bizonyítja, hogy az ő nevét hímezték a függönybe jellegzetes asszíriai mintákkal és föníciai színezéssel.

Az I. sz.-ban Caligula császár megkísérelte áthelyezni a szobrot Rómába, de terve csúfos kudarccal végződött, amikor a munkásai által készített állványzat leomlott.
Kr. u. 391-ben I. Theodosius császár betiltotta a versenyeket, mert azokat pogány szokásoknak minősítette, emellett bezáratta Zeusz templomát.

Olimpia városát földrengések, földcsuszamlások és árvizek pusztították és a templom az V. században komolyan megrongálódott egy tűzvészben. Mára az épület alapjait sikerült feltárni, de csak szikla és törmelékdarabkák maradtak a templomból.
A szoborról többféle legenda ismert, az egyik szerint 350-ben fosztogatók rombolták le a remekművet, egy másik szerint pedig a görögök Konstantinápolyba hurcolták és ott egy tűzvész martaléka lett.

Számos festmény és rajz megörökítette a szobrot, beleértve a líbiai másolatát. Ezek azonban mind elpusztultak. Számos rekonstrukció elkészült az évszázadok folyamán, de nem lehetünk biztosak benne, hogy ezek hű másolatai az eredetinek.
Nekünk csupán az jutott, hogy ábrándozhatunk ezen a szobron, mely a görögök leghíresebb alkotása.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 135 db bejegyzés
e év: 732 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2182
  • e Hét: 4081
  • e Hónap: 8485
  • e Év: 40214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.