Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/12 oldal   Bejegyzések száma: 113 
Kohut:A Jupiter-lány kalandjai
  2009-03-27 09:32:08, péntek
 
  (Most úgy születtek meg a Halak szülöttek a Jupiter-lány kalandjai vázlatban leírtak szerint, hogy egy-egy Halak szülője, vagy nagyszülője Bak volt, mivel a Halak megváltoztatja a mini horoszkópos könyvek szerint énekével, játékosságával a mogorva Bak szülöttet.)

A Jupiteren


A Jupiteren vidáman éltek az emberek, a sírás ismeretlen érzés volt, hát még az egyes! A gyerekek a legjobb tudásuk szerint tanultak, hogy a bolygó hasznos állampolgárai lehessenek. Délelőttönként iskolába jártak, majd játszottak, könyvtárakban, barátkozásokkal töltötték el az időt.

Az iskola után kicsiny napenergiával működő űrhajókkal repdestek a bolygó
körül. Mindenkinek saját repülője volt, gyerekeknek kisebb, felnőtteknek nagyobb. Miután az étkezéseket közösen, a takarításokat robotgépekkel oldották meg, hogy minél kevesebb idő menjen el a házimunkákra, több idejük maradt egymásra az embereknek. Mindenki tisztelte egymást, nem ismerték a rosszat, még a fogalmát sem.

Rengeteget énekeltek közösen, mindenkinek szép szívhez szóló hangja volt. Az énekszóra kicsiny szívük repdesett az örömtől. Csodálatos boldogságban éltek
.
Egy napon hatalmas szél támadt. A hangosbemondó mindenütt bemondta a figyelmeztetést, hogy térjenek vissza az űrhajókkal, mert vihar lesz.

Egyiküket a szél kisodorta a bolygó vonzásából a világűrbe. A Jupiter-lány
bekapcsolta a biztonsági övét, rábízta a felügyeletet a robotpilótára és elaludt.


ZIZI Magazinban eredetije megjelent l993-ban a kérdéssel: Vajon kikkel
Találkozhatott a Jupiter-lány a világűrben. Ufónak nevezzük azt, amit
nem ismerünk.


A Vénuszon


A Vénuszra sodorta a szél, csodálatos, virágokkal tarkított bolygóra. Amint földet ért, ott várt rá egy csapat gyerek és szeretettel néztek rá, majd elkísérték a bolygó vezetőjéhez a váratlan látogatót.

A Vénusz vezetője barna hajú, szép férfi csodálatos fogsorral, mosolygott rá és kedvesen elbeszélgetett vele. Azt mondta, nagyon szeretik a művészetet, ezért náluk mindenki boldog és elégedett és szépek az emberek.
Művészileg tervezett épületekben éltek.

A művészetük érthetetlen volt a Jupiter-lánynak. Szerelemről, szeretetről írtak, főleg versekben, de szimbolikusan. Szinte mindenki költő volt a Vénuszon, szebbnél szebbek az emberek. Hatalmas szeretetük meghatotta a Jupiter-lányt, nem tudta megfejteni a titkukat.
Ott maradt közöttük rövid ideig, s nagyon boldognak érezte magát. De eljött a búcsú ideje. A bolygó vezetője átadott neki egy szál margarétát, hogy emlékezzen rájuk.
A jupiter-lány megköszönte az ajándékot, s elindult vissza az űrhajójához, hiába marasztalta vendéglátója.

Repítette a szél ismét új állomás felé, s nem sejtette, hol lesz a következő landolás.





Ismerkedés a nagy Rosszal


Csapkodta a szél az űrhajót, vitte az alvó kislányt, aki talán álmában otthon járt édesanyjánál.
Nem sokkal utána landolt a Szaturnuszon. Kinyitotta a szemeit, körülnézett, s látta, hogy bánatos arcú emberek járnak mellette a téren. Nem értette a búskomorságuk okát, a gyászos bolygó feketeségét. Kiszállt az űrhajójából, faggatta őket, s csodálkozva fedezte fel, hogy itt mindenki bölcs. Talán a bölcsességgel együtt jár a szomorúság? Regényeket írtak az emberek, okos gondolataikkal voltak tele a könyvek. Olyanok voltak, mint az írók egyesületei, csakhogy vidámságra nem voltak képesek.

A bolygó vezetője komor, sötét arccal nézett a Jupiter-lányra.
Gondolta, felvidítja énekkel, s addig kedveskedett neki, míg derűt nem látott Szaturnusz arcán, s csodák csodája, tudott mosolyogni.
Szaturnusz urát megváltoztatta a Jupiter-lány, akinek ajándéka lett a Szaturnusz urának a mosolya.

Elindult piciny napbárkájával, hátha a szél hazairányítja majd.


Fogság a Marson


Ismét egy bolygóhoz ért. Alighogy leszállt az erdőben, s bement a város közepébe, katonák vették körül és terelték a bolygó vezetőjéhez. A katonák vezetője végigmérte és gúnyos pillantással kérdezte, milyen maskara van rajta.

- Ez az én szoknyám, mert lány vagyok és a Jupiteren a lányok szoknyában és ruhában járnak.

A Mars vezetője megparancsolta, hogy vegyen fel katona ruhát és fogságba ejtette, befogta konyhai mosogatónak.

A Jupiter-lány talán hónapokig raboskodott a Marson, míg egy napon sikerült megszöknie, amikor az őrök nem ügyeltek rá egy pillanatig és szaladt a piciny naprepülőhöz az erdőbe. Szerencséje volt, hogy elrejtette.
Szapora szívdobogással indította el a gépet, nehogy utolérjék, mielőtt elhagyná a Mars bűvkörét.



A magnetizmus bolygója


Egyszer csak arra lett figyelmes a Jupiter-lány, hogy valamilyen hatalmas erő vonzza maga felé, mint egy mágnest.
Egy kis bolygó szippantotta magához a naprepülőt. Kiszállt,s ott állt előtte Plútó ura olyan tökéletesen, amilyet még sohasem látott. Elmondta, látta, hogy erre viszi az útja, s nem bírta megállni, hogy ne üdvözölje a világűr kis utasát.
Felruházta magnetizmussal, olyan hatalommal, amivel bármit elérhet, amit akar. Jupiter-lány megköszönte az ajándékot és mintha fényben lépkedett volna, ragyogva szállt be a repülőjébe.


Emberek a föld alatt


Egy kihalt bolygóra ért. Sehol egy ház, egy ember nem volt, csak komor sziklák, szikes talaj.
Ahogy kutatott a tekintetével, észrevett egy ijedt szemű, félénk embert egy barlang bejárata mögé húzódva. Elindult feléje, de erre ő ijedten elmenekült. Jupiter-lány utána ment a barlangba, ahol mindnyájan ijedten néztek rá. Kifaggatta őket, mi történt velük, miért húzódtak a föld alá. Elmondták, hogy megtámadták őket az idegenek különböző bolygókról, ahányszor felfedeztek valamit, s a hajdani újítók találmányait az elrablók rosszra használják. Ez volt az Uránusz bolygó.

Jupiter-lány mesélt a többi bolygóról és adott nekik a magnetizmus erejéből.
Barátként búcsúztak el és folytatta az útját, hátha hazaér.



A káosz bolygója


Új bolygó tűnt fel a láthatáron. A Jupiter-lány leszállt egy elhagyott
helyen és elindult a legközelebbi városba.
Papokat látott énekelve menni az utcákon fekete ruhába öltözve és csúfolták őket a járókelők.
Sehogy sem értette, mi történik itt. Találkozott egy pappal, Róbert atyának hívták, aki elmagyarázta, hogy éppen káosz van itt, mert már az emberek nem hisznek a régi vallásokban, s akik hisznek, azok gonoszok lettek, s semmi nincs, ami pótolhatná a törvényeket. Annyiféle vallást ömlesztettek a Neptunuszra, hogy egyszerűen összezavarodott minden. Aztán adott neki egy keresztet, azt mondta, majd később rájön, mit jelent.

Jupiter-lány nem látott reményt, hogy itt bárkivel is szót érthetne,
Elindult ismét a Neptunuszról ki a galaxisba.


A hold felett


Elálmosodott, amikor feltűnt a láthatáron a Hold. Álmában megjelent egy fehér szakállú ember a Hold felett és rámutatott a keresztre vörös rózsával. Elmondta, hogy fontos küldetést bízott rá.


A föld


Szeme előtt új bolygó tűnt fel. Ezt már ismerte, tanulta az égitestek tudományából. Egy füstös város végére ereszkedett le a repülő. Kiszállt, körülnézett. Pár lépésre patak csordogált, de olyan bűzös volt a vize, hogy nem lehetett lélegezni fölötte. Szürke emeletes házak sorakoztak egymás mellett. Hát itt jól felborították a természet harmóniáját! - gondolta, s bement a legközelebbi presszóba.

Mást nem hallott, csak káromkodást, részegek eltorzult kiáltásait, a lányok visitozását, ahogy ráncigálták őket a mocskos kezek.
Az utcákon az öregek félősen siettek, mert a kapuk alól eléjük ugrottak kifosztani, megverni őket. De nem riadtak vissza az emberöléstől sem egy kis nyereség reményében. Az emberek nyomorogtak, éheztek, mert az állam a fél évszázados adósságait rajtuk akarta behajtani adók kivetésével. Amiért megdolgoztak - a felét az állam tette zsebre, a maradékból fizették az adóval terhelt energia árakat, élelmiszereket.
Sokan munkanélküliek. Ők már olyanok, mint a koldusok. Ha meglátnak egy szelet kenyeret, remegnek és csorog a nyáluk, összeszűkült gyomrukkal alig tudnak emészteni. Inkább, hogy elfedjék az éhség fájdalmát, italra fordítják a könyöradományt, amedig egymást bántják, egymást alázzák, testvér a testvért, fiú aéheztetése is, nemhogy egy egész országé!
Itt rosszabb a helyzet, mint az Uránuszon, ott más bolygók népétől tartottak, ezek pni.

Töprengett Jupiter-lány, mit tegyen. Végül arra gondolt,z anyját, apa a lányát. A gazdagok önfeledten tivornyáznak, ahogyan a Petőfi nevű költőjük megírta, de az már mikor volt?
Azóta fejlettebbnek kellene lenniük az összes bolygónál, mert ide eljut a Szaturnusz bölcsessége, a Vénusz szeretete, az Uránusz újítása,a Neptun hite, a Hold fantáziája, a Nap fénye, s ezeket mind¤ţ˙ý˙ c4Q.bKkPFQ.bKkPF¤ţ˙ý˙ c4Q.bKkPFQ.bKkPF¤ţ˙ý˙™ő|Q. bKkPFQ.bKkPFs talált.
A régiek mellett új tantárgyakkal egészítette ki a tanrendet:
asztronómiával, egészségtannal, gasztronómiával, csillagászattal, az időjárás tudományával, építészettel, a természeti erők kezelésével, filozófiával, a belső erők tudományával. A harmonikus zenére nagy hangsúlyt fektetve tisztogatta a gyermekek lelkét.
S mikor a hét év eltelt, csodálatos tehetségek kerültek ki kezei alól. Ők már az új kor képviselői, tudományukat átadják a következő nemzedéknek. Mivel már minden tanár méltóan állta meg a helyét, a Jupiter-lány úgy érezte, itt az ideje visszatérni igazi otthonába.
A gyerekek könny nélkül, fegyelmezetten búcsúztatták, de a szemük annál többet elárult.
Tudták, egyszer mindennek eljön az ideje, s a búcsú nem örökké szól. A lelki barát a távolból is segít, ha valaki bajba kerül.

Beszállt a rég kinőtt piciny repülőbe, ami annyi vihart átvészelt már, de az üzemanyaga, a napenergia változatlanul működésbe tudta lendíteni, s repült végre hazafelé.


Már mindenhol otthon


Már hetven éves. Nem érezte a kort, mert ereje inkább nőtt,mintsem csökkent. Izgalommal gondolt vissza szeretteire, de akárhogy is kívánta az érzést felidézni, amivel annak idején szülei iránt érzett, mindannyiszor elébe villan a másik, az igazi: a testvériség .Mindenkit egyformán szeretett, a rosszat és a jót, az ellenséget és barátot, egyforma, odaadó, sugárzó szeretettel.

Akadálytalanul repült a gép, s nemsokára feltűnt az ismerős repülőtér.
Alaposan megváltozott minden. Mondták, a vihar hatalmas tisztogatást végzett, de akik életben maradtak, óriási lelkesedéssel vetették bele magukat az újjáépítésbe. És aki a lelket tartotta bennük és felemelte sorsukat, nem más volt,
mint a Jupiter-lány édesanyja.
Oly' hosszú idő óta anya és leánya megfogták egymás kezét.
Az idő nyomot hagyott testükön és mégis mindketten újjászületve állottak és gyönyörködtek a lélek-nemesség másik képviselőjében.

Közösen láttak munkához ezután, s mert ereikben megtisztulva áramlott a vér, akár a vörös rózsában a tiszta nedv, hosszú-hosszú
évek alatt úgy felvirágoztatták a Jupiter bolygót, hogy hétszeres erősséggel árasztotta a világba:

Minden ember jó,
Csak nem tudja magáról.
Még a legrútabbon is van
Csodálni való.
Ügyeljetek a rendre!
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Az angyal Mary Zsuzsa
  2009-03-27 09:25:37, péntek
 
  Joshé indiai műsorvezetővel beszélgetett Mary Zsuzsa, a táncdalfesztiválon feltűnt énekesnő, ahol közölte, hogy nem szeretne bizonyítani semmit, csak nem érti, miért fordultak ellene az emberek, miért terjesztenek ál-híreket a volt férjeivel együtt.

Kiderült, hogy a legjobb anya a világon, sőt Dobos Attila vette el tőle a leánygyermekét letagadva előtte az anyját is.
Szexuális hármassal és különféle züllött életmóddal vádolt Mary Zsuzsa élete egyik legszebb élményeként maradt fenn egy leszbikussal való szexualitás, melyre második férje biztatta, próbálja ki. Furcsa a férj mentalitása, érthetetlen számomra.

A Németországban élő 19 éves fia szerint Magyarországon sok öngyilkos lesz, ha Mary Zsuzsa, aki földre szállt angyalnak vallotta magát, meghal egyszer.
 
 
0 komment , kategória:  Időjelek - Leplezés  
Mai harmoniakártyáim
  2009-03-27 05:17:36, péntek
 
 

1./ A mai napodat Felelősség hatja át

Barna - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. A barna a becsületesség, a biztonság iránti vágyakozás, de az elégedetlenkedés, az anyagiasság színe is. A barna színkártya jelentése szilárdság, megbízhatóság, őszinteség és becsületesség. Figyelmeztet arra, hogy megfelelően fogalmazzuk meg mondandónkat, nehogy félreértsenek. A szín védelmet ad a tolakodó emberek ellen. Látogass el a Harmónia Színjósdába!


2./ A mai napodat Kétértelműség hatja át

Víz - Félig üres? Félig teli? Vízzel, vagy levegővel? A víz az erő és a tisztaság jele. A cseppek elegye, ősi egység, maga Isten. A víz éltető szükséglet, testünk és Földünk legnagyobb hányada víz. Ez a jelkép a megtisztulást, az újrakezdés lehetőségét mutatja. A szomjazónak vízre van szüksége. A lélek pedig boldogságot szomjazik, és addig megy, míg meg nem találja.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Mai harmoniakártyáim
  2009-03-26 09:06:09, csütörtök
 
 




1./ A mai napodat Átlényegülés hatja át

Tej - Első táplálékunk a tej. A kártya édesanyánk kebelének biztonságát idézi. Azt mutatja, hogy most nem érzed magad biztonságban, védelmet, támogatást keresel. A tej energiája segíthet megtalálni az elveszett biztonságot, így ha szereted a tejet, akkor ne habozz felhajtani egy pohárral!



2./ A mai napodat Dolgosság hatja át

Kar - Az áldozatvállalás, a kemény munka jelképe. A kar kártyája új munka kezdetét, új feladat érkezését, a kemény munka kezdetét - és persze az azzal megszerezhető gyümölcsök elérésnek lehetőségét - jelölik. Tudd, hogy a KARma törvénye is élő, az áldozatvállalás tehát mindig visszahat rád.







 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Ételt oszt a dohánygyár
  2009-03-26 08:39:05, csütörtök
 
 




Celebek osztották a keddi ebédet a Menhely Alapítvány Kürt utcai melegedőjében, ahol a British American Tobacco (BAT) az alapítvánnyal közös sajtótájékoztatón jelentette be: az idei évben közel ötvenezer adag meleg ételt osztanak ki a hajléktalanoknak.

Erdélyi Mónika, Nagy Bandó András, a Rippel fivérek és Erdőhegyi Brigitta osztották kedd délben a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány Kürt utcai melegedőjében az ingyenes ebédet. A celebeket felvonultató esemény közvetlenül a BAT és az alapítvány sajtótájékoztatóját követte, amelyen közös felhívásban kérték a társadalom segítségét a gazdasági válsággal egyre súlyosbodó hajléktalansággal szemben, és bejelentették: a dohányipari vállalat jóvoltából a Menhely Alapítvány egész évben naponta 150 adag meleg ételt oszt ki a rászorulóknak.

"A finnyáskodókban biztos felmerül a kérdés, hogy miért egy dohánygyár ad pénzt, de honnan is jöjjön a dohány, ha nem a dohánygyárból" - kezdte Nagy Bandó András némi humorral fűszerezve a sajtótájékoztatót, de a hazai állapotok bemutatásával a meghívott szociológusok hamar le is törték a vendégek mosolyát. Ladányi János szerint ugyanis a helyzet a rendszerváltás óta folyamatosan romlik, a mélyszegénység generációról generációra öröklődik, a fizikai és erkölcsi tartalékok is elfogynak, és a társadalom is ignoráns lett, megszokta már a hajléktalanokat. Albert Fruzsina hozzátette, hogy a hajléktalan nők és családok aránya is növekedett az elmúlt húsz évben.

A BAT kommunikációs és CSR vezetője, Balatoni Zsófia elmondta, a "Segítsünk egy tál étellel!" programot az hívta életre, hogy a BAT olyan területet keresett a 2009-es társadalmi felelősségvállalási programjához, ami - amellett, hogy nem vitatható, tehát nem gyermekekhez szól és nem az egészséggel kapcsolatos - valódi értéket teremt, és valódi segítséget nyújt az embereknek ebben a válságos időszakban.

"2001-ben az elsők között indítottuk el Magyarországon a társadalmi felelősségvállalási programunkat, de eddigi támogatásainkból főként a kultúra, mint például a Pécsi Nemzeti Színház és múzeumok profitáltak, illetve volt egy ösztöndíjunk roma egyetemi hallgatóknak is. Idén viszont úgy döntöttük, hogy koncentráljuk a forrásokat" - fogalmazott a kommunikációs vezető. A február 2-án kezdődő akció ételenként 500 forintos költséggel számolva több tízmilliós tételt jelent a BAT-nak, aminek munkatársai önkéntes munkát is vállalnak az alapítványnál.

Mint azt Balatoni Zsófia a Kreatív Online-nak elmondta, a programhoz egy kb. 8 millió forintos minikampány is kapcsolódik. Ennek keretében - a sajtótájékoztatón túl - a jövő hét végén a Magyar Nemzetben, a Népszabadságban, a Hvg-ben és a Heti Válaszban egy-egy felhívás jelenik meg. A kreatívokat a Dió Stúdió készítette, a pr-feladatokat a Well PR látja el.

Forrás: Krisztina egypercesei
 
 
0 komment , kategória:  Marketing  
Építs egy jobb világot!
  2009-03-25 20:50:55, szerda
 
 


Ősi Ír Áldás
Áldott legyen a Fény, mely rád világít és mely benned van,
Az áldott napfény sugározzon be téged
És melegítse fel szívedet, míg úgy nem lobog mint kandallók tüze,
Így minden idegen melegedni jöhet hozzád és minden barátod is,
Sugározzék szemedből a fény, mint ablakba állított
Gyertya fénye, mely a viharban vándorlókat hívogatja.
Áldott legyen a rád hulló lágy eső.
Hulljanak lelkedre a cseppek és csalogassák
A virágokat, hogy illatukkal megteljék a levegő,
De áldott legyen a nagy vihar és rázza meg lelkedet,
Hogy fényesre és tisztára mossa és sok kis tavacskát
Hagyjon hátra, amiben megcsillan az ég kékje
És időnként egy csillag is.
Legyen áldott a föld, az egész földkerekség,
Hogy mindenütt kedvesen fogadjon
Bármerre is vezessen utad.
Legyen puha a föld mikor terhétől fáradtan lepihensz
És legyen könnyű, amikor majd kinn fekszel alatta.
Olyan könnyen terüljön el fölötted,
Hogy lelked kiröppenhessen felfelé
És elérje útja végén

Az Istent!
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Mai harmoniakártyáim
  2009-03-25 07:43:05, szerda
 
 

1./ A mai napodat Kaland hatja át

Zöld - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. A zöld szín segít leküzdeni érzelmi feszültségeidet, nyugtat, harmonizál. (Ezért is érdemes minden nap eltölteni egy kis időt a HarmoNeten!) Tisztelet övezte, segítőkész, az egészségére odafigyelő, figyelmes időszakban vagy. Reményed van az újrakezdésre, helyesen értékelsz dolgokat. Fel vagy készülve a váratlan helyzetekre is? Látogass el a Harmónia Színjósdába!


2./ A mai napodat Elégedettség hatja át

Összefogás
A kártya jelölhet nemek közötti, népek közötti, vagy akár ellenségek, korábbi ellenfelek közötti összefogást egy adott cél, egy eszme érdekében. Kibékülést, megbocsátást, korábbi konfliktus feloldódását is jelezheti. Harmonikus együttműködés kibontakozását jelzi, de inkább a társadalmi kapcsolatokban, nem a szerelemben. Lelkedben összekapcsolódnak olyan elvek, eszmék és korábbi tapasztalatok, amik most értek be, most tudod őket felhasználni.




 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Önműködő kávéfőző
  2009-03-24 17:12:14, kedd
 
 
Elaludtam ebéd után, s miután felébredtem, kimentem a konyhába kávét melegíteni. Meglepődtem azon, hogy meleg a jénai. Ekkor felvillant a kávéfőző kapcsolója, vöröset mutatott, mintha én bekapcsoltam volna, de kattanást nem hallottam. Önműködő készülék, miután lejön a kávé, magától kikapcsol. A gyerekektől kaptam karácsonyra, mert elfelejtkeztem néha a kávéfőzőkről,s mindig kiégett a gumijuk, vagy kiolvadt a szelepük.
Megfogtam a kávéfőzőt, forró volt minden része. Tehát amíg aludtam, be volt kapcsolva, valószínűleg magától kikapcsolt. Gyorsan kihúztam a konnektorból, hogy amíg nem vagyok a konyhában, nehogy bekapcsoljon. El sem tudom képzelni, mi történhet ilyenkor.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Juhász Gyula: Szikratávirat
  2009-03-24 10:31:48, kedd
 
 




Testvérek! Emberek!
Közös veszélyben fogjatok kezet!

Bajtársak! Szenvedők!
Boruljatok le a Jóság előtt!

Bukottak! Győztesek!
Az Igazságban egyesüljetek!

Hívők! Kételkedők!
Az Ember vérzik: Szeressétek őt!

Harcosok! Álmodók!
Mindnyájatokban egy bús szív dobog!

Testvérek! Emberek!
Ne öljetek már! Ölelkezzetek!

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Vörösmarty: Mit csinálunk?
  2009-03-24 10:30:39, kedd
 
 




Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak és danolnak.
Semmi baj sincs? semmi gondrém,
Hogy majd érte meglakolnak?
Van biz itt baj; de hiába
Enni csak kell az embernek;
S inni hogy ne kéne, ahol
Oly dicső borok teremnek;
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra.
Korhely-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak, álmodoznak.
Semmi baj sincs? semmi gondrém,
Hogy az álmok megszakadnak?
Van biz itt baj; de hiába,
Olyan édes álmodozni!
S néha tán jobb, mint fejünkkel
Faltörősdit játszadozni:
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Álmos-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak, gondolkoznak.
És miről az istenadták?
Hogy tán élni kén' a honnak!
Kár biz az; de már hiába,
Gondolatnak nincsen gátja,
És ha úgy van, amint mondják,
Gondolat a tettek bátyja:
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Méla-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak, hadakoznak.
Szörnyűség! - No nem kell félni,
Csak szavakkal kardlapoznak.
Kár a szóért; de hiába,
Szóból ért a magyar ember,
S gyakran a szó dolgokat szül,
Gyakran a szó éles fegyver:
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Nyelves-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Esznek, isznak s tán dolgoznak?
Félig-meddig: mert nem tudják,
Másnak lesz-e vagy magoknak.
Ennyi is kár; de hiába,
Munka jobb a koplalásnál,
S jobb az edzett kar, ha ép vagy,
Mint ha selymen sántikálnál.
És hogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Gyenge-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

Mit csinálnak Magyarhonban?
Szőnek, fonnak és akarnak -
Tán vakarnak? semmi tréfa!
Posztó is kell a magyarnak.
Hát takács-e a magyar nép?
Nem szégyenli a vetéllőt?
Semmi baj! tán összefűzi,
Amit a sors egybe nem szőtt:
Csakhogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Gépi-gyáván
Ne maradjon senki hátra.

És, pedig - mit is beszéltem?
A vadásznak jó a cserje;
A költő hadd álmodozzék;
A kovács a vasat verje.
Minden ember, amihez tud,
Ahhoz lásson télen, nyáron,
S a paraszt borbély helyében
Úr szakállát ne kaszáljon.
És hogy aztán,
Majd ha ember kell a gátra,
Aki hitvány,
Félre tőlünk, menjen hátra!

1844. október - november 10.

Barátom hozzáfűzni valója:

Tudom, hogy ehhez kicsi vagyok, és minek is írok én ilyet, de miért is ne.
Olyan ember kellene most a gátra aki a gátőrt elszámoltatja (tisztességgel kifizeti), a vízügyi igazgatót megbünteti, a jogtalan vagyonát elkobozza és visszahordatja a homokzsákot a gát mellé.
A vizet megszelídíteni nem tudja, de e medert tudja kezelni , tározókat építtet, az árkokat rendbe teteti, aki eltömte a vízelvezetőt kényszermunkára ítéli. Na a pénzbírság úgyse tudja behajtani, ásson, ha betömte!!!!
A gátat kezelni nem az árvíz idején kell, mert akkor árvízvédelem van, most pedig árvíz van keményen!
Ha nem tudja valaki védeni a gátat, akkor menjen homokzsákot tölteni, már ha ahhoz van fizikai ereje, és kitartása, mert ezen a zsákon aludni nem lehet!!!!

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     2/12 oldal   Bejegyzések száma: 113 
2009.02 2009. Március 2009.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1062
  • e Hét: 3384
  • e Hónap: 9625
  • e Év: 61891
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.