Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Idus
  2009-03-15 08:06:50, vasárnap
 
  A márciusé. Március idusa.
Pénteken Deák Ernő délután ötre megérkezett, hatra mentünk Darnózselibe. SZép műsort adtak az iskolások, népzene, néptánc. Kerek egész volt. Ernő röviden, de jól beszélt.
Utána vacsoráztunk: halászlé, rántott hal, rajnai bor. És itthon még váltottuk a világot.
A szél-járásban is ott van március - a forradalmat ezennel megünnepeltnek vélem a magam részéről. Furcsa dolog forrdalmat ünnepelni, ettől kell félnie minden kis és nagy hatalomnak. Fél is.
Délelőtt sétáltunk az erdőben, no kicsit szokatlan volt ez nekem, s ebédeltünk. Halat rántottunk. Megérkezett Göröföl Jenő is, még ötven szél-járást elvitt. Így kétszáz példány jutott odaátra, godolom, jó helyre.
Pénteken Szencen mutatjuk be, majd szombaton elmegyek Zsókával Németországba a kicsiért. Ő még Pestre is megy pénteken.Vasárnap jövünk haza. S két hétig itt lesz az unokám Kiszsókával együtt. Már alig várom.
25-én Tárnokra megyek levezetni egy író-olvasó találkozót, s aztán Ludván Pista jóvoltából 27- én Hegyeshalomba megyek verseimmel. 29-én Sopronszentmártonba (Burgenland) a picikével. Április 3-án Győr: Esterházy palota, szél-járás bemutató. S aztán 9-én Óváron a kultúrházban lesz folyóiratest.
Unatkozni nem lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már nem
  2009-03-12 08:27:15, csütörtök
 
  Mert szépen süt a nap. Ilyenkor nem fáradt szürke. A fáradt én vagyok.
Tegnap elhoztam Győrből a szél-járást. Csinos folyóirat. Ma ugyancsak Győr, Mosonvármegye.
Délelőtt könyvtár, hivatal stb.
Ebéd után megyünk a pravdáért.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fáradt szürke az ég
  2009-03-10 06:09:04, kedd
 
  Az időjárásról szólni olyan, mint németül gondolkodni. Ők kérdeznek rá minden telefonban. Azért már unom nagyon ezt a szeles, semmiféle, hamuszürke időt.
Az lelkesít, hogy holnap megjelenik a szél-járás. Ez Sarkady Sanyi verseiről jutott eszembe, reggel hat óra lévén őt olvasgatom. Küldött két régit Sopronból a következő számba. Betegeskedik (nem fiatal már), de öröm, hogy kérésemet nem tagadta meg mégsem."zavarba hoztál: nincs új versem"- írja.
Kitűnő költő, mindig távol a zajoktól, így persze a percnyi elismerésektől is. De drágakövek versei.
Tegnap tanítás, lemerültség: akkumlátor szindróma.
Tudatosan próbáltam a külvilágot lehalkítani, a város dolgait sem beengedni, de nehéz, folyamatosan zörög a telefon, s jött vagy félszáz e-mail. Egy része már a Vármegye internetes kiadásán háborog. Engem tegnap jobban izgattak a pénzügyek, könyvelőnél voltam, átnéztük az elmúlt két hónapot. Március 1-jétől saját magam foglalkoztatom magamat, valóban független vagyok. Nem a sors hozta így, "ezt dobta ki a gép", mondaná egy mai fiatal.
Erről az jutott eszembe, hogy Grázban néhány bemutatkozó mondatot mondva milyen nehéz volt elmagyarázni, hogy hol van Feketeerdő. Úgy, hogy ne kelljen kimondani a legközelebbi város nevét.
Fényesedjen barbárairól, nekem megfelel az országnév is.
Egyszer a Lóban - már nem tudom kinek - egy kiállításmegnyitón a festő odasúgta, hogy ne említsem Mezőkövesd nevét, mert nem szeretné ha pozitív környezetben hangozna el. A lexikon szerint egy évtizedet élt ott.
Most már értem. Előre el kell igazítani az utókort.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magánbeszéd
  2009-03-08 21:03:23, vasárnap
 
  Az előbb küldte át Radda István azt a levelet, amit állítólag nekem is elküldött Puma (Szemerédi Tibor) a Bécsi Naplóban megjelent pengeváltással kapcsolatban.
Én tőle nem kaptam e-mailt, de azt hiszem ennek az az oka, hogy a régi címre küldhette. Az én e-mail címem: borondi@rlan.hu.
Azt írja Puma Raddának, hogy a blogomban nem reagáltam erre a levélre. Most teszem meg, bár nem tudtam, hogy ilyen tágas az olvasói kör (Ausztriáról van most szó).
Nem akartam én sértegetni Pumát, de szomorúan állapítottam meg, hogy a széthúzás valóban tipikus magyar jelenség, s országoktól független. Az viszont jól esett, hogy barátomnak tekint, én is jó szívvel emlékszem vissza rá, régen láttam, hogy elhagyta a csapatot.
Nos, ez mások számra érthetetlen magánbeszéd volt, de a Bécsi Napló 2. számának második oldalát ha elolvassák, érthető lesz. Az Interneten is olvasható.
Tegnap elfáradtam, azért Feketeerdőtől Graz oda-vissza közel 600 km. Pocsék idő volt, de a jó társaság kárpótolt. Régi ismerősökkel találkoztam Linzből, Salzburgból, az Őrségből, s új barátokra is szert tettem. A közgyűlés sem volt unalmas, szakszerű és tárgyszerű volt.
Este nyolcra értem haza.
Ma még befejeztem a Mosonvármegyét, fölraktam az Internetre. Kicsit a kertet is kapirgáltam, de metsző szél volt, bezavart. Pedig a lemosó permetezés nem tűr már halasztást.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Márta miatt
  2009-03-06 16:48:21, péntek
 
  Fekete Márta miatt írok ide néhány sort, hogy jó napja legyen, mikor rámkattint Éberhardon (Malinovo). Mikor kinyítja szemét, én már Graz felé robogok, szombatom így lesz teljes.
Ma elhoztam a könyveket a nyomdából, elég jól néznek ki. Vaskosak, jók a táblázatok. Egy szél-járás borítót is elkértem, még nincsen fóliázva, de Jacsó Péter adott. Azért egészen más így, mint a képernyőn!
Mindenféle cégadatot kér a hivatal a Vármegyéhez a Palatiától, ezt is intézik.
Most gombát rántunk, fehér bort iszunk hozzá. Zsóka Pesten volt, holnap is oda megy.
Lassan már újra meg kellene ismerkednekm a feleségemmel. Olyan régen veszekedtünk, nem érünk rá a futkározástól.
Tegnap Sopronban voltam MArcival, zuhogó esőben a temető. Papa nagyon megroggyant a télen, alig tud menni. Megsajnáltam szegényt. Már nem nagyon akar élni - s meg is értem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szomorú szerda
  2009-03-04 05:35:31, szerda
 
  Sokat ültem a gép előtt. Fáj is a szemem. De ez az időszak (tél) a könyves megbízásoké. Sajnos, aztán ilyesféle dolog megint csak az év vége felé közeledik.
Este hívott Deák Ernő, próbáltam a szombati grazi utat lemondani, de már "bejelentett". A könyv valószínű pénteken lesz kész, azt is vinnem kell. Tehát előtte Győr. Reggel hatkor találkozunk Bécsben a Schwedenplatzon, innét vinne tovább. Mondtam, találja ki, hogy hol tesszük le az autómat, nem szeretnék megint cetlit találni rajta.
Így a hét vége készen van.
S ebben a hónapban még kettő felől nem kell gondolkodnom már, 20-án megyek Németországba a picinyemért, majd egy hét múlva vissza is kell menni velük. Így 2500 km előre ki van töltve.Azon gondolkodom, hogy ha már úgyis kint vagyok, Münchenbe be kellene menni egy interjú erejéig Bárdy Margithoz. Írt nemrégiben egy e-mailt, kérdezte, hogy mi van velem, s küldött egy nagyon elegáns katalógust.
Magyaróváron született,képzőművész, díszlettervező. Volt a hatvanas években a Baváriának egy Orion űrhajó című tévésorozata, ő tervezte a díszleteit.
Azt gondolja, hogy ha velem tartja a kapcsolatot, akkor szülőföldjével tartja. Pedig rajtam kívül itt helyben nem sokan tudják, hogy ki ő. Idős hölgy létére internetezik, legutóbb Veszprémben volt idehaza kiállítása. A címét tudom, tk. München útba is esik, ha akarom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Isten pénze
  2009-03-02 22:13:12, hétfő
 
  Vitéz Vili elhívott, hogy nézzem meg amatőr színházuk előadását. Hallottam róla már, s írt is a szél-járás jövő héten megjelenő számába a csapatról és a darabról is.
Hálás darab, jó felfogásban, jó rendezésben. A betétek egyike-másika ugyan elhagyható, s nekem kicsit anakronisztikusnak tűnik a szomorú történet "vidám" betétekkel fűszerezettsége, de értem.
Vili telitalálat benne, rá építették a darabot. Nagyon jól játszik, alig-alig zökken ki a szerepből. S látszott, hogy már néhány előadáson túlvannak. Igaz, minden darab a huszadik előadás körül érik meg.
Szóval nem amatőr dolog ez, már-már profizmus. Tulajdonképpen most ért be a gyümölcs, évtizedek óta van ilyen-olyan szintű színjátszás a városban, ebben a darabban mintha összegződött volna a dolog.
"Lucifer", "Mefisztó" kísérője is nagyon jó, mondják: tűzoltó volt.
Persze a két főszereplő.
Tulajdonképpen egészséges dolog ez az egész, a folytatás pedig rajtuk áll. Most nem szabadna elszállni, igazából más típusú darabban is meg kellene merítkezni. A musical könnyen elvisz minden irányba.
Ez tipikus karácsony előtti darab, kicsit furcsa volt márciusban. De sebaj.
Jó marketingfogás (is) ennyi mellékszereplőt, esernyőforgatót szerepeltetni a városból, gerjesztik a sikert, mert tetszik nekik a szerep, s van barátjuk, barátnőjük, anyjuk, apjuk. Tehát megtöltik a színháztermet. (Igaz, ez egy évtizede nem gond, csak nem nagyon van más, mint operett és musical.) És életben tartják a lángot. De óvatosnak kell lenni.
Néhány apróságot említeni lehetne (túl sokszor kinyúlt egy kéz a fogast igazgatni, az átrendezés kicsit zavaró menet közben, a vénasszonyok összmozgása néha nem sikerült ), de ezek előadásról előadásra javulnak majd.
Úgyhogy Vilinek gratulálok!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most már tavasz van
  2009-03-01 16:05:02, vasárnap
 
  Szép időre ébredtünk. Egy kis zsák műtrágyát elszórtam a fűre, tavaly minden erőt kiadott magából. S most várom az esőt. Azt mondják jön.
Ebéd után Czirok Feriék néztek be, hazafelé mennek Zellam az See-be, Ausztriába. Egy órácskát elbeszélgettünk. Grafikáit láttam, de fest is.
Aztán javítottam. Megirattam negyedikeseimmel a tavalyi szövegértéses érettségi feladatlapot. A közepes felős szntje az átlag.
Holnap bejönnek az órámra, arra is készültem.
Március elseje van. Készülünk az Isten pénze című darabot megnézni. Vili hívott, de bemutatjuk két oldalon a szél-jáűrásban is. (A lapot holnap viszem nyomdába.)
Érzem az időjárást, Tudnék aludni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2009.02 2009. Március 2009.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3561 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 414
  • e Hét: 6534
  • e Hónap: 8541
  • e Év: 53514
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.