Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/25 oldal   Bejegyzések száma: 240 
Cseh Károly: Ádvent
  2009-04-30 18:47:17, csütörtök
 
  Ketten a kertben 1995-ben kiadott kötetből:

Néztük hosszan az ablakon át:
mint mikor szél kezdi ki a nád buzogányát,
úgy bomlik ki az éjből az első nagy havazás,
és mintegy varázsütésre, túl a jegesedő üvegen,
nagypelyhű jegenyékké magasul a majdani nádas:
harminc nyár óta setteng nyomunkban.

Homlokunkat hol az ablak hideg keretéhez,
hol egymás lüktető homlokához döntve figyeltük:
leheletünk finom ezüst szívet olvaszt a jégbe,
melyen át percek horgolta,
fehér csipketerítők tündökölnek a fákon,
és alóluk, mint idetévedt őzek, barnálló törzsek
nézik szelíden: tört fényű, tompa
sejtjeinkben hogy gyullad ki sorra
millió ádventi gyertyavilág.
 
 
0 komment , kategória:  Vas-Forgószél 1945-től  
Mai harmoniakáryám
  2009-04-30 06:16:14, csütörtök
 
 



A mai napodat Alaposság hatja át


Piramis. Erőd központjának legősibb szimbóluma. A kiismerhetetlen titkok, a legősibb stabilitás, a felsőbbrendű én, a mély belső tudás jelképe. Egyiptom elfeledett titkainak őrzője a tudatalattiban mélyen elrejtett információkat is jelezheti számodra. A legmaradandóbb alkotás üzenhet neked arról is, hogy munkád, alkotásod milyen kimenetelű lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Csodálatos tavaszi reggel
  2009-04-29 22:33:45, szerda
 
 


Klubból hoztam:

Olyan csodálatos a tavaszi reggel.
Amikor a madarak dala ébreszt fel.
Mikor a nap fénye fürdeti a világot,
És ébreszti a fákat, bokrot, virágot.

Fejed felett, azúrkéken nevet az ég,
S már virágokkal hímes a kert és a rét.
Gyöngyvirág, gólyahír, tulipán, orgona,
Csupa fehér, sárga, tarka-barka és lila.

Majd alig múlik el két-három hét talán,
Lombot cirógat a szellő odafent a fán.
Közötte kis fészkeket rejteget az ág.
Most fiókáit költi, minden kis madár.

És tudod, hogy milyen a tavasz illata?
Érezted, mikor párállik a föld szaga?
Hárs, akác, és estike dús virágzata.
Olyan, akár egy drága parfüméria.

Milyen jó nézni ezt az eleven nyüzsgést,
Föld felett és alatt az élet pezsdülését.
Mindenütt a szépség ahova csak nézek,
Kedves tavasz, már vártuk az érkezésed






 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mai harmoniakáryám
  2009-04-29 05:24:54, szerda
 
 


A mai napodat Tehetség hatja át

Hegy - Életünk akadályainak jelképe. Egyben lehetőség is. Lehetőséget ad, hogy megszabaduljunk a félelmektől. Aki hegyre mászik és visszacsúszik, erőtlennek érzi magát, akaraterejét növelnie kell. A hegytető cél, megvalósított feladat, felsőbbrendű én lakhelye, az energiák középpontja.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Nőgyógyászok
  2009-04-28 18:00:43, kedd
 
  Amikor először találkoztam nőgyógyásszal, mindössze 17 éves voltam. Az azóta meghalt dr. M. S. volt. Rám szólt, hogy vegyem le a nadrágot. Én levettem, de nem tudtam, hogy nem a felsőruházatra gondol. Aztán durván rám ripakodott annyira, hogy három órán keresztül sírtam utána, annyira megviselt.
Azután szembe néztem dr. P.elhunyt orvossal, aki hazugnak nevezett, begyullasztotta a melleim, majd egy darabig maszek orvost találtam, odajártam hetente kezelésre a kontár szülészorvos után.

A füstös városba költözve felkutattam egy normálisabb orvost, akit ajánlottak a tanácsadóban. Már súlyos fekvő betegként, lebénultan fekszik otthonában. A III. kerület orvosához nem mertem elmenni, mert sok rosszat mondtak rá.

Most nincsenek körzeti nőgyógyászok, egy orvost rendelnek minden nap a rengeteg nőhöz, sorszámot ezért csak reggel héttől fél nyolcig osztanak ki és délután kettőig elég a női beteg, annyian vannak. A szervezést mutatja, hogy nemrég a szülészetet átköltöztették a Semmelweis kórházba, majd vissza a Vasgyáriba, de ez még nem végleges.

Mai napon hajnalban elindultam, kikértem a sorszámot és várakoztam, mert háromnegyed órát késett az orvos, így hiába mentem korán, a labor, ahová a rendesnek gondolt orvos küldött, már nem fogadott.
Nem volt időm reggel megkeresni a tavalyi mirigyelzáródás UH vizsgálati papírját, aztán gondoltam, fenn van náluk a számítógépen. A rendesnek gondolt orvos kiabálni kezdett, hogy nem vittem a papírokat, majd nagy nehezen megnézték a számítógépet, mikor voltam ott. Közben dr. H., akiről az alábbi cikk tavaly íródott, amikor utoljára ott jártam magán rendelést kezdett folytatni az UH vizsgálóban. Lehet, hogy kibérelte? Tény, hogy a betegeket, akik nem adtak pénzt, átküldte a rendesnek gondolt orvos a Vasgyári Kórházba UH-ra.

A főorvos díja sima szülés esetén negyvenezer forint, császárra nyolcvanezer, mellette van a főorvosi fizetése, az önkormányzati. Hihetetlen! Azt mondta egy idős néni, hogy nem tudni, kinek újítják a rendelőintézetet, senki sem fog idejárni, mert fizetőssé akarnak tenni rendeléseket.

Kedden kórházba kell mennem műtétre. Voltam ma az anaszteológusnál megbeszélésen, akinek szabályszerűen vigyorogtak a szemei. Azt felejtettem el megkérdezni, mit kell vinni magammal.
Félek. Annyira nem jelent az orvosoknak és a szív nélküli asszisztenseknek egy ember, különösen olyanokra allergiásak, akik hölgyek voltak valamikor, emberi méltóságukat nem tisztelik. Nem tudják, mi az az emberség, mi az, ami megalázó.
Nem értem, mi keresnivalójuk van férfiaknak a nőgyógyász szakmában azon kívül, hogy jól megszedjék magukat? Darabolni a sebészeten is lehet, még csak nem is a kutató munka érdekli őket, egyedül a pénz.
Soha nem görcsölt a hasuk, nem tudják, milyen a szülés érzése, milyen érzés nőnek lenni, s egyáltalán milyen különbség van nő és nő között? Most megváltozott a világ, a Rákóczi tér ugyanúgy meg tudja fizetni őket, mint réges rég az emberek, akik nehezen tudnak pénzt adni még most is orvosoknak,. s bárkinek.

Magánpraxist folytató nőgyógyász a rendelőben




Dr. H.-t 1995. óta ismerem. Amikor először szembe néztem vele, éppen az orvosi szobából jött ki a kórházban és nagy hangon nevetett valakin. Amikor rám nézett, elkomolyodott, mintha rosszat tett volna.

Tavaly összehozott vele a véletlen. Osteoporozis rendelésre mentem, vittem hozzá a leleteimet. Még örültem is annak egy kissé, hogy ő van, s nem dr. B., aki kitámadott engem avégett, hogy délelőtt a kivizsgálás után osteoporozis rendelés időben fogadott, mivel kértem azt is, hogy vizsgáljon meg. Oda bejutni csak akkor lehet, ha valaki hajnalban sorban áll sorszámért. Ráadásul dr. B. kivette a csontsűrűség vizsgálati leletemet, s nem adta vissza.
Utána néztem a csontritkulásnak, mi okozza, mit kell szednem, s vásároltam Calcividot, D vitamint javasoltak hozzá.
Kértem dr. H.-t, írja fel a D vitamint nekem. Azt felelte, nem szükséges az interneten leírtakkal ellentétben.
A múlt héten készen lettem az éves kivizsgálásokkal, a leletekkel indultam hajnali hat órakor rendelésre, de már alig fértem be a kartonozó elé, annyian voltak.
Hatvanastól adtak ki sorszámot, de mint kiderült, az ismerősöknek ötvenes sorszámokat tettek el, előbb ezek jöttek meg nyolc órakor.
Mire rám került a sor, már éppen kilenc óra volt. Ezután átküldtek UH vizsgálatra, ahol dr. H. rendelt a saját magánbetegeinek, akiket a rendelőben fogadott, bár saját magánrendelője is van a városban. Ültem háromnegyed tizenegyig, illetve álltam, mert annyira fájtak bedagadt lábaim, melyek végett a mirigy kivizsgálást elrendelték, hogy nem tudtam, mit kezdjek velük. Csak jöttek egymás után a kismamák, a sorszám nélküliek, az enyém a legelső volt, mert reggel hétkor, a kartonozó nyitáskor kértem oda is.
Tizenegykor szóltam az asszisztensnőnek, hogy az első sorszám az enyém, s reggel fél héttől itt vagyok, sietek másféle rendelésre is.
Ekkor behívtak.
Tizenegytől osztották az osteoporozis rendelésre a sorszámokat, öt perccel utána érkeztem oda, s mint kiderült, majdnem az utolsó sorszámot kaptam meg, mert saját ismerősöknek tették el a sorszámokat.
Ezt követően visszavittem az UH leletem a nógyógyászatra, majd beültem csontritkulás rendelésre a kész leleteimmel.
Délben beszedték a kiskönyveket a papírokkal együtt, hogy felvigyék gépre, s csak gyógyszert kelljen írni az orvosnak. Ekkor dr. H., aki itt is rendelt, elment egy órára, mire visszajött, megjött ismét a magánbetege, abbahagyta a rendelést.
Mire rám került a sor, majdnem két óra volt, pedig alig voltunk páran, s közölte:
- Nincsen szüksége többé gyógyszerre, nagyon jók az értékei.
Egy jó pont a többi mellett!
Megkérdezte, mit szedtem. Mondtam, hogy D vitamint és Calcividot naponta.

Közben a betegek meséltek magánéletéről, feleségéről, aki szintén a rendelőben dolgozik élethűen arról, amit saját szemükkel láttak.

Hihetetlen! Ha sok pénzem lesz, azonnal rendelkezésemre fog állni dr. H., bármilyen rendelést is folytat a rendelőintézetben, ha nincs pénzem, akkor beülhetek fél napig kivárni, míg befejezi pénzes betegei vizsgálatait.

S még itt nincsen vége. Egy hét múlva ismét el kell mennem hajnalban, hogy kikérjem a nőgyógyászati vizsgálat eredményét.



hétfő, 2008. szeptember 1.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Szociális ebéd térítés
  2009-04-28 14:41:42, kedd
 
 

A múlt hónapi ebéd fizetéskor közölték, lejjebb viszik az étkezési hozzájárulások árát. Ma kijött az ügyintézőjük, közölte, hogy differenciálták, egyeseknek lejjebb, másoknak feljebb vitték.
Nekem feljebb vitték napi 440,-Ft-ra, ami a 48.000,-Ft-os bevételem után lett elszámolva.

Érthetetlen a szociális étkezést adók differenciálása és emelése. Nem tudom megfizetni, ha kihordom fulladással minden nap, akkor 320,.Ft, több, mint eddig volt a 300,-Ft-os napi ár. Kénytelen leszek eljárni érte, bárhogyan is, mert nincs más választásom.
 
 
0 komment , kategória:  Kelet örökségek  
Mai harmoniakáryám
  2009-04-28 05:35:13, kedd
 
 


A mai napodat Karizmatikusság hatja át

Vörös - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. A vörös szín fokozza az energiát, az ösztönök, akaraterő, uralkodás -egyben az önuralom - a bátorság, a kifelé fordulás színe. Azt jelzi, hogy valamin uralkodnod kell, magadon, vagy egy helyzeten úrrá lenni pedig nagy feladat. Szubjektivitás jellemez, problémaérzékenységed igen erős. A szexualitás, az erotikus energiák színe is ez. Lehet, hogy összejön az esti randevú? Látogass el a Harmónia Színjósdába!
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Rubik Ernő és találmányai 2
  2009-04-28 05:30:02, kedd
 
 

A mérnök, feltaláló egy strukturális probléma megoldása során alkotta meg azt a 26 különálló kis színes kockából álló logikai játékot, ami azóta meghódította a világot, s amit "bűvös kocka"-ként ismerünk. Rubik Ernő 1975-ben igényelte a kocka szabadalmaztatását, és 1977-ben kapta ezt meg. Még ennek az évnek a végén megjelentek nálunk az első Rubik-kockák és ezzel a játék önálló életre kelt. 1980-ban csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek. Ezzel párhuzamosan indult a külföldi terjesztése is, az amerikai Ideal Toy játékcégen keresztül. Nagyon rövid idő alatt népszerűvé vált az egész világon, és még ma is népszerű.

Rubik Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni, az első problémába akkor ütközött, amikor nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak, majd próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat. Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogy hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő - saját bevallása szerint - csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ezért alkotta meg), hanem egyben jó játék is és ezért könnyen értékesíthető. A kocka színezésére Rubik Ernő külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld. És a legfőbb dolog, amiért a kocka ekkora siker lett az az; hogy 3 dimenziós továbbá az, hogy akárhogy is mozgatjuk, a játék egyben marad.

Díjak

Az 1978-as magyar BNV-díj;
a Kulturális Minisztérium 1979-es nívódíja;
1980-ban több országban nyert díjakat: így Angliában, Németországban, Franciaországban. Angliában például a Toy of the Year 1980 (az év játéka) díjat is megnyerte, amelyet minden évben csak egyetlen játék kaphat meg. 1981-ben a New York-i Museum of Modern Art (a modern művészet múzeuma) a kockát felvette építészeti és design gyűjteményébe.

Ifj. Rubik Ernő játék tárgyú szabadalmai
(zárójelben a lajstromszámmal és a bejelentés napjával)

- Térbeli logikai játék (170 062, 1975.01.30.) "Bűvös kocka"v. "Rubik-kocka"
- Tolókás logikai játék (180 167, 1980.09.01.)
- Térbeli logikai játék nyolc játékelemmel (180 384, 1980.10.02.) 2x2x2-es kocka
- Térbeli logikai játék (180 385, 1980.10.03.) oktaéder
- Térbeli logikai játék (180 387, 1980.10.28.) 2x3x3-as test
- Formaépítő játék (180 392, 1980.11.18.) "Kígyó"
- Térbeli logikai játék (180 612, 1980.11.09.) 2x6-os bűvös henger
- Hajtogatható többtagú rendszer végtelenített pántolóelemek útján összekötött egyenes oldalélű, merev, lapszerű részekkel vagy testformákkal (192 686, 1985.03.29.) "Bűvös négyzetek" v. "Karikavarázs" v. "Rubic's Magic"
- Mozgatható elemeket tartalmazó elektronikus logikai játék (194 743, 1985.03.04.)
- Kijelzős hajtogatható többtagú rendszer (198 398, 1986.03.21.) a "Bűvös négyzetek" elektronikus változata
- Térbeli fejtörő játék (205 018, 1989.03.10.)
- Elemes térbeli logikai játék (207 233, 1989.07.21.) "Triamid"


Forrás: Egyperces
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Mai harmoniakártyám
  2009-04-27 06:23:47, hétfő
 
 


A mai napodat Delej hatja át


Bal kéz - A szívünkhöz közelebb eső, és a néphagyomány szerint az ügyetlen, a rosszabbik kezünk. Szimbolikája mindig a megragadás, megszerzés. A kártya üzenete, hogy figyelj ma a vagyonodra, pénz állhat a házhoz, gazdagodhatsz, de csak ha elég ügyes vagy! Érzelmi viszonyulás jellemez.
 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Kis kristálytan
  2009-04-26 18:31:48, vasárnap
 
 

Klubból hoztam:

Egy kristály az önzetlen szeretetért

A rózsakvarcot az ókor óta a szerelem és a szív köveként tisztelték. Nemcsak a hűségre és a szeretetre, szerelemre való belső igényünket támogatja, hanem erősíti a szépérzékünket. A rózsakvarc növeli az érzékenységet, az empátiát, a romantikát. Óvja a szívet, regenerálja a vért, harmonizálja a szívritmust.
Csakra: szív csakra (4.)
Lelki hatásai

A rózsakvarc nem csak a hűségre és a szeretetre, szerelemre való belső igényünket támogatja, hanem erősíti a szépérzékünket. A rózsakvarc vezeti azokat az embereket is, akik a partneri kapcsolatukban elidegenedtek, s segít egy új síkon újra együtt lenni.

Sebek, amelyeket a szívünkben az embertársaink durvasága okozott, a rózsakvarc lánc segítségével hatásosan lehet kezelni, s elismerjük, hogy embertársaink sok kijelentésüket tulajdonképpen egyáltalán nem úgy gondolják, ahogy mi gyakran azokat megértjük.

A rózsakvarc harmonizálja és megvédi a gyermeki lelket a sérülésektől. A rózsakvarcnak érzékeny rezgésén keresztül igen élénkítő ereje van teremtő gondolatainkra és a fantáziánkra. Ezáltal a kristály által jobban fenntartható az összetartozás érzése a partner és a környezet iránt.

Lelki síkon a nátrium rendezi az érzelmeket, a vas erősíti az akaraterőt, az alumínium higgadtságot ad, amely szükséges, hogy bizonyos dolgokat el tudjunk fogadni, a titán erősíti az önmagunkba vetett bizalmat. A titán, amit sokan nem tudnak a rózsakvarc színénél ugyanolyan fontos, mint a mangán. A magnézium biztonságot és erőt ajándékoz.

A rózsakvarc kielégítőbb és boldogítóbb szexualitást ajándékoz, az érzelmeket és a testiséget egyensúlyban tartja. A rózsakvarc növeli az érzékenységet, az empátiát, a romantikát. Csillapítja a kedélyeket, támogatja a közvetlenséget, segítőkészséget és a harmonikus együttélést.


Egy kristály a tiszta értelemért

A hegyi kristály a tökéletesség, a tisztaság és a szeretet szimbóluma. Minden ember lelkitársa. A hegyi kristály megmutatja, hogyan legyünk alázatosak. A hegyi kristály egy gyógyító kristály, amely jó gondolatokat és szelíd erőt sugároz. Hatásos a teljes testre és harmonikusan oldja fel valamennyi terület blokádjait. Megadja a testnek azt, amire pontosan szüksége van.
Csakra: korona csakra (7.), de valamennyi csakrára jó

Lelki hatásai

Támogatja a személyiségfejlesztést. A hegyi kristály egy gyógyító kristály, amely jó gondolatokat és szelíd erőt sugároz. Hatásos a teljes testre és harmonikusan oldja fel valamennyi terület blokádjait. A hegyi kristály felszabadít bennünket a stressz alól.

Több figyelmességet és érzékenységet eredményez a partnerkapcsolatban. Segít a problémákat egyszerű módon megoldani. Feloldja az energiablokkokat. A hegyi kristály a tiszta értelem köve. Megadja a testnek azt, amire pontosan szüksége van. Segít a hideg részeken, illetve a túláradó energiát is szabályozni lehet vele. Stabilizálja és megtisztítja az aurát.

Egy kristály a tiszta gondolatokért

Az ametiszt egy barátságkő, szerelmi szerencsét kölcsönöz. Színe olyan különleges mint ellenállhatatlan, éppen ezért ez a drágakő óv meg bennünket a csábítás ellen. A régiek is nagy becsben tartották, amulettnek hordták, mert azt hitték róla, hogy hordozóját megvédi a részegségtől. A józanság, értelem, tiszta gondolatok köve, amely megvéd a mérgektől is.
Csakra: korona csakra (7.), illetve harmadik szem csakra (6.)

Lelki hatásai

Az ametiszt egy barátságkő, szerelmi szerencsét, hatalmat, befolyást, tisztaságot, Isten iránti bizalmat, bölcsességet, szelídséget kölcsönöz és támogatja a tanulmányokat.

Erősíti a hitet és viselőjét hagyja igazságosabban ítélkezni és cselekedni. Színe olyan különleges mint ellenállhatatlan, éppen ezért ez a drágakő óv meg bennünket a csábítás ellen. Az ametiszt segít elűzni a félelmet, haragot, szorongást és a mérget, enyhíti a vágyódást és a gyászt.

A régiek is nagy becsben tartották, amulettnek hordták, mert azt hitték róla, hogy hordozóját megvédi a részegségtől (az amethüsztosz görög szó, jelentése: nem részegítő). A józanság, értelem, tiszta gondolatok köve, amely megvéd a mérgektől is.

Az ametiszt kristály erősíti a koncentrációt és kiválóan alkalmas a meditációhoz. Erősíti az akaratot, erőt hoz, örömöt és vigaszt adományoz. Támogatja az intuíciót. Ha két barát egymás közt ametisztet cserél, amíg az ametiszt a birtokukban van, jóindulatúak maradnak egymáshoz. Nyugalmat hoz és gondoskodik a pihentető alvásról.

Segít a pszichiátriai betegségben szenvedők állapotának stabilizálásában. Használata skizofrénia esetén nem ajánlott.
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
     2/25 oldal   Bejegyzések száma: 240 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 240 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 807
  • e Hét: 2694
  • e Hónap: 5053
  • e Év: 57319
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.