Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Almát rágcsáló kislány
  2010-09-05 14:59:21, vasárnap
 
  Almát rágcsáló kislány

...... .......


 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Magyaros kép
  2010-09-05 14:46:42, vasárnap
 
  Kedves Maroka!
Köszönöm a vendéglátást szívesen fogyasztottam, és nagyon fini volt:) Magyaros ételhez magyaros kép dukál, fogadd szeretettel. Puszi B. Erika

....


Válasz a Ning oldalon
 
 
0 komment , kategória:  blog partik  
Jan Twardowski:Siessünk
  2010-09-05 13:55:46, vasárnap
 
  Most ez a vers tetszett meg nekem....Szeretettel küldöm: Juhászné Szunyogh Marika

...... .........



Jan Twardowski:Siessünk
Fordította: - Sajgó Szabolcs

Siessük szeretni az embereket
olyan gyorsan mennek el
cipő marad utánuk meg süket telefon
csak ami nem fontos az cammog, mint a tehén
ami igazán fontos, oly gyors hirtelen történik,
utána a csend normális, egészen kibírhatatlan,
mint a tisztaság, amely legegyszerűbben
a kétségbeeséstől születik
amikor valakire gondolunk nélküle maradván

Ne légy nyugodt, hogy van időd
mert a bizonyosság bizonytalan,
elveszi érzékenységünket, mint minden szerencse
úgy jár egyszerre a kettő, mint a pátosz és a humor
mint két szenvedély,
mely egynél mindig gyengébb,
oly hamar mennek el,
mint júliusban elhallgató sárgarigó
mint egy esetlen hang
vagy egy ügyetlen meghajlás
becsukják szemüket, hogy lássanak igazán
nagyobb kockázat egyébként megszületni,
mint meghalni
mindig túl keveset és túl későn szeretünk

Ne írj róla túl gyakran,
de írj egyszer s mindenkorra,
és olyan leszel, mint a delfin: szelíd, erős

Siessünk szeretni az embereket,
oly gyorsan mennek el,
és azok meg, akik nem mennek el,
nem mindig térnek vissza
hisz soha nem tudni a szerelemről,
hogy az első az utolsó,
vagy hogy az utolsó - első
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Lecsós receptek
  2010-09-05 13:25:15, vasárnap
 
  Lecsós receptek

Az alábbi lnken
Link
- Babos lecsó: A babot előfőzzük, csak ha már puha adjuk a lecsóhoz. Zöldbabbal is készíthető, de akkor nem kell előfőzni, hanem együtt kel feltenni kevés vízzel.
- Csípős lecsó: Bár mely lecsóhoz alkalmazható, aki szereti az erőset.
- Francia lecsó - Ratatouille: cukkinivel és padlizsánnal készített lecsó
- Gombás lecsó: Több féle módon is készítik, de mindig a gombát kell előbb puhára főzni, majd a lecsó hozzávalóit, a már majdnem kész gombához adjuk, készre főzzük.
- Kolbászos lecsó: Karikára vágott lecsókolbászt bármikor, de ha füstölt kolbásszal készítjük, akkor csak a főzési idő utolsó harmadában adjuk hozzá, mert nagyon keményre fől.
- Krumplis lecsó: A burgonyát megtisztítás után vékony szeletekre vágjuk, és már a főzés kezdetén hozzáadjuk, így nem kell előfőzni.
- Szalonnás lecsót: Előbb lassú tűzön kisütjük a szalonnát, majd ennek a zsírján készítjük a lecsót.
- Tarhonyás lecsó: Előbb a tarhonyát pirítjuk meg a zsíron, majd hozzáadjuk a lecsó alapanyagait, kevés vizet és lassú tűzön addig főzzük, amíg a tarhonya is puha lesz.
- Tojásos lecsó: A kész lecsóhoz adjuk a felvert tojást, és nem sütjük túl keményre.
- Tojásos lecsó tejföllel A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, paradicsomot, megsózzuk és puhára pároljuk. Ekkor 2-3 előre kissé felvert tojást, pici pirospaprikát adunk hozzá, végül mikor kész, a tűzről levesszük és 2-3 kanál tejföllel elkeverjük. Melegen, kenyérrel fogyasztjuk.
- Virslis lecsó: Lehet karikára vágottan, vagy nagyobb darabokban, együtt főzzük a lecsóval.
A fentiek bármilyen keveréke, függően attól, hogy mi található a konyhában. A paprika és paradicsom szeletelésének módja, arányai is változó. Az alaplecsót, többféle feltéthez, mint rizs, vagy burgonyaköret kiegészítőjét kínáljuk, (Pl.: sült libamájhoz, sült tarjához, de illik néhány vadhúsból készült ételhez is.)

Még több recept az alábbi linkeken
Link
Tökös lecsó
Link
Még érdekes lecsó receptek
Link
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Bográcsban főtt finomságok
  2010-09-05 13:18:11, vasárnap
 
  Bográcsban főtt finomságok

A szabadtűzön főtt ételek nemcsak attól különlegesek, hogy ízükben megőrzik a ropogó fák közül felszálló füst bukéját, hanem attól is, hogy hangulatuk van. Mert a bográcsozáshoz társaság kell, hangos, vidám, hasukat kedvelő emberek, akik szívesen készítenek vörösbortól illatozó pörköltöt, gulyást vagy akár egy jó csípős halászlevet.
...... ........... ........... ...........



A bogrács az egyik legrégibb főzőedényünk, amelyet már évezredekkel korábban a vándorló törzsek is használtak. Az Alföldön bográcsnak, Debrecen környékén vasfazéknak, a Dunántúlon pedig üstnek nevezik. A különböző bográcsok közös jellemzője, hogy mindegyiknek fogantyúja van, amelynek segítségével a tűz fölé vagy akár állványra akaszthatók, a lapos fenekűek pedig a tűzhelyre is ráhelyezhetők.
Alapvetően kétféle bogrács létezik. Az úgynevezett gulyásfőző fent szélesedik, a halfőző pedig lent terebélyesebb és a szája szűkül. A névtől nyugodtan elvonatkoztathatunk, hiszen mindkettőben bármilyen étel elkészíthető. Inkább azt mondhatnánk, hogy levesesebb ételek a gömbölyűbb gulyásbográcsban, a szárazabbak, amelyeknek jót tesz, ha időnként ödepörkölödnek kicsit (mint például a slambuc), a simább aljú halfőző bográcsban készíthetők egyszerűbben.
A legtöbb jól bevált magyaros recept bográcsban is elkészíthető. A különbség mindössze annyi lesz, hogy a főzési idő kissé elnyúlik. Ez természetesen a bogrács magassága és a tűz ereje függvényében szabályozható, de tény, hogy a szabadtüzi ételek többségéhez idő és türelem kell.
De miért is kapkodnánk? A bogrács alatt ropogó fahasábok között izzó parázs, a szinte mindig kötelező hagyma és szalonna ínycsiklandozó illata, a baráti társaság, a tűz hevét ellensúlyozó pohárka hűs bor nem a rohanásról szólnak
Hogyan főzzünk bográcsban?
- Jó tudni, hogy minden edény rozsdásodás elleni védőmázzal kerül forgalomba. Az első használat előtt az edényt kívül-belül zsírral vagy étolajjal kenjük be, és a bevonatot szabadban rakott erős tűzön égessük ki, majd a bográcsot finom kőporral vagy homokkal súroljuk át, míg fényes lesz. Ezután mosószeres vízben alaposan mosogassuk el, és tiszta vízzel öblítsük át.
- A bográcsban fövő ételhez lobogó tűz szükséges. A lángot óvjuk a széltől, hogy a hőhatás a legkedvezőbb legyen. Minél magasabbra helyezzük a bográcsot, annál kényelmesebb a főzés, s annál jobban ég a tűz is. Hogy ne égjen le az étel, a bográcsot gyakran forgassuk.
...... ........... ........... ........... .....



Vásárlási tanács:
A vásárlásnál figyeljünk a bogrács méretére. Ha csak szűkebb családi körben szeretnénk főzni benne, célszerű kisebbet (3 literest), ha nagyobb baráti összejövetelekre vágyunk, érdemes nagyobbat (13 literest) venni
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Lecsós pacal bográcsban
  2010-09-05 13:01:49, vasárnap
 
  Lecsós pacal bográcsban

...... ........... ..............


Hozzávalók:
1 kg pacal megabálva, felcsíkozva
3 evőkanál zsír
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika

bors
majoránna
A lecsóhoz:
10 dkg füstölt szalonna
4 fej hagyma
50 dkg paprika (lehet tv vagy kaliforniai paprika is)
50 dkg paradicsom

bors
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika

Elkészítés:
A zsíron megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát és a fokhagymát, rátesszük a felcsíkozott pacalt, meghintjük és elkeverjük a fűszerekkel, felengedjük vízzel, borral vagy marhahús alaplével, és addig főzzük, amíg a pacal megpuhul. Ha kell, többször pótoljuk a folyadékot.
A pacalt időnként kóstoljuk, hogy hogyan puhul, mert minden pacal más.
Amíg a pacal fő, elkészítjük a lecsót. A szalonnát kockára, a megtisztított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk.
Ha kész a pacal, tálba merjük, majd a bográcsba dobjuk a szalonnát, kiolvasztjuk, hozzáadjuk a a felaprított zöldségeket, átforgatjuk, fűszerezzük, majd hozzáöntjük a pacalt, és készre főzzük.
Dúsíthatjuk a pacalt még sertéskörömmel vagy babbal (ezt 24 órára áztassuk be a főzés előtt), ezeket a pacallal együtt főzzük. Ínyencek a végén akár parmezánnal is megszórhatják a tetejét.
Tálalhatjuk friss kenyérrel, főtt krumplival, de akár tarhonyával is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Bográcsban lecsót főzni
  2010-09-05 12:47:07, vasárnap
 
  Bográcsban lecsót főzni

Hozzávalók:
8 nagy fej hagyma
kb. 1 kg paprika
2 db bogyisz paprika
kb. 1 kg paradicsom
kb. 15 dkg házi szalonna
1 szál házi, csípős kolbász
debreceni (vagy virsli, ki mit szeret)
pirospaprika, só
csípős paprika




mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy tálba. Ezután felkockáztam a szalonnát (a bőrét egyben hagytam, de ez is bekerült a bográcsba), kicsumáztam és felkarikáztam a paprikát, leforráztam, meghámoztam és daraboltam a paradicsomot, ízlés szerinti darabokra vágtam a kolbászt és a debrecenit.
A pattogó tűz felé rakott bográcsban elsőként a szalonna landolt, majd mikor már szépen megsült, rádobtam a hagymát. Ezt igazán nem sikerült lepirítani (nem is volt cél), hiszen a sótól levet engedett. Kb. 5 perc múlva hozzáraktam azt a kolbász adagot, amit szét akartam rotyogtatni a sok szaftban, és nem bántam ha látványra nyoma sem marad. Ezután az egészet kb. negyed órán át rázogatva főztem, majd rádobtam a paprikát, és alaposan átkevertem az egészet. Amikor már a paprika is átsült, leemeltem a bográcsot a tűzről, megszórtam az illatozó ételt piros fűszerpaprikával, összekevertem, majd hozzáadtam a darabolt paradicsomot. Talán még ha tíz perc kellett, és már kész is volt az étel, melybe ekkor beleforraltam a megmaradt kolbászt és a felkarikázott debrecenit is. Tálaláskor finom puha kenyér és fröccs került mellé az asztalra.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Cukkinis lecsó
  2010-09-05 12:33:55, vasárnap
 
  Cukkinis lecsó

Hozzávalók:
paradicsom
paprika
cukkini vagy okra vagy padlizsán
hagyma
olaj

füstízű só

...... ......


Elkészítése:
A hagymát apróra vágom és megfuttatom az olajon.
Hozzáadom a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, sózom. Fedő alatt hagyom párolódni.
Víz hozzáadásával levesesebbé, szaftosabbá tehető.
Én hosszú lére eresztem, mert a gyerekek szaftosan szeretik. Sőt, a két Kicsi többnyire inkább a köretet eszi szafttal, mert nem sikerült még megszeretniük ilyen formában a paprikát és a paradicsomot.
Füstölt tofuval is készülhet, ez esetben elmarad a füstízű só
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Rizses lecsó bográcsban
  2010-09-05 12:28:35, vasárnap
 
  Rizses lecsó bográcsban

...... .........


Hozzávalók:
70 dkg paprika
1 kg paradicsom
25 dkg barna rizs
2 fej hagyma
2 evőkanál olaj
pirospaprika

(Én fehér rizst vagy tarhonyát szoktam a lecsóba tenni)

Elkészítés:
"A paradicsomot apróra daraboljuk, a paprikát csíkokra vagy karikákra szeleteljük, a hagymát vékonyra vágjuk.
Az olajat a bográcsban felforrósítjuk, majd beletesszük a hagymát és rózsaszínűre dinszteljük. Ezután megszórjuk 2 kiskanál pirospaprikával, és elkeverjük, ügyelve arra, hogy le ne égjen. Ráöntjük a paradicsomot, megsózzuk, és kb. 10 percig dinszteljük, s így sűrű masszát kapunk. 2-3 dl vizet öntünk bele, majd beleszórjuk a rizst. Addig főzzük, míg a rizs megpuhul, ekkor beletesszük a paprikát. A paprikát csak addig pároljuk, amíg enyhén megpuhul.
Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk."
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Lecsófesztivál volt Kelenvölgy
  2010-09-05 12:12:39, vasárnap
 
  Lecsófesztivál volt Kelenvölgyben
(Az Újbuda TV képes beszámolóját hétfőn láthatják a tévében 18 órakor, és kedden itt az Interneten. - a szerk.) B.A. Újbuda Média (2010. 09. 05.)

...... ........... ...........


A szombat a társasági főzőcske nepja volt. Míg Gazdagréten főttek a helászlék, addig a kerület más pontján is előkerültek a bográcsok. Aki ugyanis nem szereti a halat, vagy éppen másfajta ízekre vágyik, az most már nem marad program nélkül, hiszen idén - hagyományteremtő céllal - Kelenvölgyben megtartották az első Lecsófesztivált.
A versenyzők a túzrakó helyhez tűzifát, ivóvizet, három kiló paprikát, fél kiló hagymát, fél kiló paradicsomot és egy kiló frissen sült kenyeret kaptak. Persze szinte minden csapatnál volt egy kis szalonna, néhány rőf házikolbász, az elmaradhatatlan pirospaprika, só, ízlés szerint bors, és helyenként a specialitásnak megfelelő tarhonya, esetleg virsli. A színpadon énekszó, tánc, egyebek mellett kékfestőbe öltözött gyerekek mutatták be bámulatos műsorukat.
A szervezők azt szeretnék, ha ez a Lecsófesztivál az egyik olyan közös nevező lenne a kelenvölgyiek életében, amikor minden konfliktust, nehézséget, akár még politikai nézeteltérést is hátra lehetne hagyni, és csak a főzésről, az együttlétről, és a finom ízekről szólna a Lecsófesztivál napja. Az idei, az első szemmel láthatóan beváltotta a hozzáfűzött reményeket.
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1812
  • e Hét: 12874
  • e Hónap: 25550
  • e Év: 259297
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.