|
2/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 20
|
|
|
|
2010-11-10 18:55:41, szerda
|
|
|
Libaleves
Hozzávalók
Szép, nagy libaaprólék,
3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1-1 kisebb karalábé és zeller,
fél csokor petrezselyem 1-2 szál zellerzöld,
2 gerezd fokhagyma,
1 vöröshagyma,
1 kiskanál egész bors,
1 púpozott evőkanál só,
20 dkg lúdgégetészta.
Elkészítlse:
A libaaprólékot megmossuk, a bőrt minden darabjáról amennyire csak tudjuk, lefejtjük. Az aprólékot fazékba rakjuk, kb. 5 liter vizet ráöntünk, fölforraljuk, habját szűrőkanállal leszedjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A két-féle répát elnegyedeljük, a karalábét és a zellert elfelezzük, petrezselyemmel és zellerzölddel a levesbe dobjuk. A fokhagymát megtisztítva, a vöröshagymát megmosva, de héjastól adjuk hozzá. Megfűszerezzük és kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, 2 órán át főzzük, majd rövid pihentetés után leszűrjük.
főzés közben
A lúdgégetésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és külön kínáljuk a leveshez.
Tálaláskor a levest leszűrjük.
Elkészítési idő: 3 óra.
Egy adag: 1602 kcal / 383 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Mátraaljai királyleányka 2000.
Jótanács: - Ha túl zsíros a leves, óvatosan a tetejére teszünk egy papírszalvétát, amely néhány pillanat alatt "magához köti" a zsiradékot, ezután egy lapos szedőkanállal gyorsan, de óvatosan kivesszük. Ha szükséges, a művelet megismételhető.
Márton napi libeleves
Hozzávalók négy személyre:
1 kg húsos libaaprólék,
30 dkg zúza, szív vegyesen,
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller), kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
10 szem bors, só,
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
10 dkg eperlevél-tészt
Elkészítése:
Hideg vízben feltesszük főni a megtisztított és jól megmosott aprólékot. Beletesszük a szívet és a zúzát is. Amikor felforrt, leszedjük a habját, és a levest sózzuk. Kíméletesen főzzük harminc-negyven percig, ha hab keletkezik a tetején, távolítsuk el.
A megtisztított és megmosott zöldséget két-három részre vágjuk, beletesszük a levesbe a megtisztított hagymával, fokhagymával együtt. Beleszórjuk a szemes borsot, és nagyon kíméletesen főzzük még legalább két órát. Néha pótoljuk a vizet.
Amikor elkészül a leves, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, majd a tűzről levéve öt-tíz percig pihentetjük. Finom szűrőn óvatosan leszűrjük. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 18:40:07, szerda
|
|
|
Liba leves édeskáposztából készült
Forrás: Faluvégi kurta konyha
Az édeskáposztából készült levest szívesen főzöm kacsa- vagy libaaprólékkal, belsőséggel (mínusz fej, láb, máj). Nem lehet szépen enni az ilyen ételt, de ez mellékes. Isteni finom és jókat lehet cuppogni pl. a nyakával a szegény jószágnak. Igen a nyakát is meg kell enni, mert az is -a műszaki leírás szerinti- tartozék. Azon is van hús, és semmit nem adunk a kutyának, főleg, mert nincs is kutyánk.
(Egyébként még egy hibája van a csúnya evésen kívül, nem lehet normálisan fotózni.)
A hatalmas libákból már csak az aprólék van meg, illetve még egy csomagnyi bográcsba való, pörkölt hús, abban van minden vegyesen. A levesbe bőröstől főztem az aprólékot , de mikor kész lett az étel, leszedtem a húsokról, mert azt már nem esszük meg. De az íze kell a tökéletes végeredményhez. A csombor adta magát, passzol a káposztához és a zsírosabb húsokhoz. Még egy kis friss majoránna is került bele.Télen füstölt hússal is nagyszerű, tápláló fogás lehet. Egy másik variáció, ha apró húsgombócokat főzünk bele. De húsmentesen is készíthető, akkor viszont némi zöldség és krumpli gazdagíthatja.
Hozzávalók:
egy adag aprólék (liba vagy kacsa) és belsőség (fejet, lábat, májat kivéve) de mehet hozzá még szárny is, mindez darabolva
2 közepes fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
babérlevél
bors
só
néhány szál friss csombor
friss majoránna
őrölt kömény
őrölt fűszerpaprika
kb. 40-45 dkg édeskáposzta (egy kis fej 3/4 része elég volt nekünk)
1 ek liszt
1 dl tejföl
zsír (ha van liba vagy kacsa
........
Elkészítés:
Zsíron megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a kis darabokra vágott aprólékot és átkavarom néhányszor, majd megszórom paprikával, egyet-kettőt kavarok rajta és felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, őrölt köményt szórok bele, teszek hozzá babérlevelet. Puhára főzöm a húst, majd kiszedem egy tányérra őket. A káposztáról leveszem a külső leveleket, négybe vágom, kivágom a torzsáját és laskára szelem. Hozzáadom a leveshez a csomborral, majoránnal, fokhagymával együtt és készre főzöm. Közben egy evőkanál lisztet összekeverek tejföllel, merek rá a forró levesből, csomómentesre dolgozom, visszaöntöm a leveshez, kiforralom, visszateszem a húsokat és tálalom.
Ui: Egy 5 kg-os jószág apróléka volt, úgyhogy jóllaktunk vele. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 18:17:56, szerda
|
|
|
Márton napi libaétlapot állítunk össze.
.....
Ludas kása
Hozzávalók:
1 kg libaaprólék
0.5 kg libamell húsa
50 deka rizs
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
10 deka libazsír
20 deka vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller)
10 deka sampinyongomba
majoránna, só, bors, gyömbér
Elkészítése:
A megtisztított libaaprólékot és a melle húsát nagyobb darabokra vágjuk. Mélyebb lábosban 5 deka zsíron finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát pirítunk, hozzátesszük az aprólékot és a melle húsát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majoránnát és reszelt gyömbért teszünk bele. Fedővel letakarjuk, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a kisujjnyi vastagra vágott zöldséget, a szeletelt gombát, és fedő alatt még tovább főzzük. Egy serpenyőben 5 deka zsíron megforrósítjuk a rizst, majd hozzátesszük a libaraguhoz, és annyi vízzel öntjük fel, hogy megfőjön benne a rizs. Ha felforrt, tovább ízesítjük, és fedő alatt forró sütőben készre pároljuk. Ha gazdagítani akarjuk ételünket, egy kevés libamájjal megtehetjük, amit a rizzsel egyidőben adunk hozzá és együtt sütjük meg.
Másik fajta ludaskása
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg árpagyöngy
1 libaaprólék
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1 babérlevél
1 kávéskanál majoránna
2 evőkanál ételízesítő
bő olaj a hagyma sütéséhez
2 evőkanál liszt
Elkészítés:
Az árpagyöngyöt a főzés előtt kb. 1 órával hideg vízbe beáztatjuk. A libaaprólékot gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, egyiket apróra vágjuk, a másikat felkarikázzuk. A 2 evőkanál olajat lábasba öntjük, felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a libaaprólékot, a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a Delikát ételízesítőt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve lassú tűzön kb. 40 percig pároljuk. Leszűrjük a beáztatott árpagyöngyöt, hozzáadjuk a zöldséges húshoz, és lefedve kb. 45 percig lassú tűzön készre főzzük. Serpenyőben bő olajat forrósítunk. A hagymakarikákat megforgatjuk a lisztben, majd a forró olajban hirtelen ropogós pirosra sütjük. A ludaskását egy nagy előmelegített tálra szedjük, a ropogós hagymakarikákkal befedve tálaljuk. Árpagyöngy helyet készíthető rizzsel is, csak akkor a húst és zöldséget kb. 1 óra hosszat főzzük, majd utána tesszük hozzá a rizst, amivel még kb. 25 percig pároljuk
...... ........... ........... ......
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 480 kcal
Zöldséges ludaskása
Hozzávalók:
1 kg pulykaszárnyközép (vagy libaszárnytő, kacsaszárnytő)
4 db libaszív
4 db csirkemáj
1 dl étolaj
25-30 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg karalábé
10 dkg zeller
3 dl rizs
só ,bors, ételízesítő
.........
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk. /Ha libából vagy kacsából készítjük, akkor a vastagabb hájat levágjuk a húsról, összekockázzuk 1-2 cm-es kockákra./ Beletesszük abba a lábasba, amibe készíteni fogjuk majd az ételt, és aláöntünk fél dl vizet, és kisütjük a zsírt. Mikor már elfőtt a víz róla, lejjebb vesszük a lángot közepes erősségűre, hogy ne égjen meg a zsír. Ha már megpirosodott a tepertő, kivesszük a zsírból, és ebbe a zsírba beletesszük az összekockázott hagymát, megdinszteljük. Ha túl sok zsír sül ki belőle - 1 dl-nél ne legyen több, mert még a húsból is fog kisülni -, akkor vegyünk el belőle.
Ha pulykával dolgozunk, akkor az étolajban, ha kisütöttünk zsírt a kacsából-libából, akkor a zsírban megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a húst, a négybe vágott szíveket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, felengedjük kevés vízzel, és majdnem puhára pároljuk. A vizet gyakran pótoljuk. Amikor már majdnem kész a hús, beletesszük az összekockázott zöldségeket és a kettévágott csirkemájat is, és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ezután hozzáadjuk a megmosott rizst is, felengedjük forró vízzel, puhára pároljuk. (A vizet több részletben adom hozzá, nehogy sok legyen. Kétszer annyi víz kellene hozzá, mint a rizs mennyisége, de annyit nem célszerű aláönteni egyszerre, mert nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy amikor a rizst beletettük a lábasba, éppen akkor mennyi szaft volt a húson.) Amikor már benne van a rizs, akkor könnyen leragad, ezért gyakran kell kavargatni. Kb. 20 perc kell, amíg a rizs megpuhul.Ha szükséges, még fűszerezzük. A bors nagyon illik ebbe az ételbe, tegyünk bele bőven. Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, kikapcsoljuk alatta a gázt, és kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a rizs felszívja a felesleges levet. Akkor jó, ha kicsit tocsogós a rizs, amikor kikapcsoljuk alatta az égőt.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 15:07:16, szerda
|
|
|
Ady Endre: Ha fölcsendül egy hang
Ha fölcsendül egy hang a multból:
A Te ezüst hangod repül felém
S én úgy foglak áldani újból,
Mint szerelmünknek édes reggelén;
Ha epedő dal száll föl szivemből,
Teneked legyen szentelve dalom,
Hiszen Te voltál, aki szeretni,
Aki dalolni
Megtanitottál, édes angyalom! |
|
|
0 komment
, kategória: versek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 13:43:34, szerda
|
|
|
Rezső Seress - Szeressük egymást gyerekek
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
Az élet egy színes álmodás,
Mely egyszer véget ér.
A sír lesz majd a végállomás
A szív pihenni tér.
Álmodjunk mindig szépeket,
Hisz úgysem- tart soká.
A gyorsan elszálló éveket
Tegyük, mi boldoggá!
Refr.:Szeressük egymást gyerekek,
A szív a legszebb kincs.
Ennél szebb szó, hogy szeretet a
A nagyvilágon nincs.
Az élet úgyis tovaszáll,
A sír magába zár.
Szeressük egymást gyerekek,
Hisz minden percért kár!
Az élet úgyis tovaszáll,
A sír magába zár.
Szeressük egymást gyerekek,
Hisz minden percért kár!
Az élet egy színes álmodás
És nincs felébredés.
Ha elszáll a színes látomás
A sír megásva kész.
Kacagjuk át az életet
Mert úgysem tart soká
A gyorsan elszálló éveket
Tegyük mi boldoggá.
Refr.:Szeressük egymást gyerekek,
A szív a legszebb kincs.
Ennél szebb szó, hogy szeretet a
A nagyvilágon nincs.
Az élet úgyis tovaszáll,
A sír magába zár.
Szeressük egymást gyerekek,
Hisz minden percért kár!
Az élet úgyis tovaszáll,
A sír magába zár.
Szeressük egymást gyerekek,
Hisz minden percért kár!
|
|
|
1 komment
, kategória: Dal szövegek és videó |
|
|
|
|
|
2010-11-10 12:31:04, szerda
|
|
|
Köszönöm megtisztelő látogatásodat, és egyben gratulálok az oldaladhoz.
Nagyon szép és tartalmas Wégnerné, Zsuzsa
...... ......
Köszönöm szépen a kedves szavaidat |
|
|
0 komment
, kategória: Barátaimtól elismerés |
|
|
|
|
|
2010-11-10 11:41:50, szerda
|
|
|
Drága Maroka!
Nagyon szépen köszönöm a látogatásodat, csodás verset és videókat
...... ..........
Válasz a Ning oldalon |
|
|
0 komment
, kategória: Barátaimtól elismerés |
|
|
|
|
|
2010-11-10 00:00:23, szerda
|
|
|
József Attila Óda
1933 Június
Videó link Link
1
Itt ülök csillámló sziklafalon.
Az ifju nyár
könnyű szellője, mint egy kedves
vacsora melege, száll.
Szoktatom szívemet a csendhez.
Nem oly nehéz -
idesereglik, ami tovatűnt,
a fej lehajlik és lecsüng
a kéz.
Nézem a hegyek sörényét -
homlokod fényét
villantja minden levél.
Az úton senki, senki,
látom, hogy meglebbenti
szoknyád a szél.
És a törékeny lombok alatt
látom előrebiccenni hajad,
megrezzenni lágy emlőidet és
- amint elfut a Szinva-patak -
ím újra látom, hogy fakad
a kerek fehér köveken,
fogaidon a tündér nevetés.
2
Óh mennyire szeretlek téged,
ki szóra bírtad egyaránt
a szív legmélyebb üregeiben
cseleit szövő, fondor magányt
s a mindenséget.
Ki mint vízesés önnön robajától,
elválsz tőlem és halkan futsz tova,
míg én, életem csúcsai közt, a távol
közelében, zengem, sikoltom,
verődve földön és égbolton,
hogy szeretlek, te édes mostoha!
3
Szeretlek, mint anyját a gyermek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,
szeretlek, mint a fényt a termek,
mint lángot a lélek, test a nyugalmat!
Szeretlek, mint élni szeretnek
halandók, amíg meg nem halnak.
Minden mosolyod, mozdulatod, szavad,
őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld.
Elmémbe, mint a fémbe a savak,
ösztöneimmel belemartalak,
te kedves, szép alak,
lényed ott minden lényeget kitölt.
A pillanatok zörögve elvonulnak,
de te némán ülsz fülemben.
Csillagok gyúlnak és lehullnak,
de te megálltál szememben.
Ízed, miként a barlangban a csend,
számban kihűlve leng
s a vizes poháron kezed,
rajta a finom erezet,
föl-földereng.
4
Óh, hát miféle anyag vagyok én,
hogy pillantásod metsz és alakít?
Miféle lélek és miféle fény
s ámulatra méltó tünemény,
hogy bejárhatom a semmiség ködén
termékeny tested lankás tájait?
S mint megnyílt értelembe az ige,
alászállhatok rejtelmeibe!...
Vérköreid, miként a rózsabokrok,
reszketnek szüntelen.
Viszik az örök áramot, hogy
orcádon nyíljon ki a szerelem
s méhednek áldott gyümölcse legyen.
Gyomrod érzékeny talaját
a sok gyökerecske át meg át
hímezi, finom fonalát
csomóba szőve, bontva bogját -
hogy nedűid sejtje gyűjtse sok raját
s lombos tüdőd szép cserjéi saját
dicsőségüket susogják!
Az örök anyag boldogan halad
benned a belek alagútjain
és gazdag életet nyer a salak
a buzgó vesék forró kútjain!
Hullámzó dombok emelkednek,
csillagképek rezegnek benned,
tavak mozdulnak, munkálnak gyárak,
sürög millió élő állat,
bogár,
hinár,
a kegyetlenség és a jóság;
nap süt, homályló északi fény borong -
tartalmaidban ott bolyong
az öntudatlan örökkévalóság.
5
Mint alvadt vérdarabok,
úgy hullnak eléd
ezek a szavak.
A lét dadog,
csak a törvény a tiszta beszéd.
De szorgos szerveim, kik újjászülnek
napról napra, már fölkészülnek,
hogy elnémuljanak.
De addig mind kiált -
Kit két ezer millió embernek
sokaságából kiszemelnek,
te egyetlen, te lágy
bölcső, erős sír, eleven ágy,
fogadj magadba!...
(Milyen magas e hajnali ég!
Seregek csillognak érceiben.
Bántja szemem a nagy fényesség.
El vagyok veszve, azt hiszem.
Hallom, amint fölöttem csattog,
ver a szivem.)
6(Mellékdal)
(Visz a vonat, megyek utánad,
talán ma még meg is talállak,
talán kihűl e lángoló arc,
talán csendesen meg is szólalsz:
Csobog a langyos víz, fürödj meg!
Ime a kendő, törülközz meg!
Sül a hús, enyhítse étvágyad!
Ahol én fekszem, az az ágyad.)
József Attila Óda című versének elemzése
- 1933-ban született a vers Lillafüreden, az Írók Gazdasági Egyesületének kongresszusán.
- Ihletője - feltehetően - dr. Szöllős Henrikné Marton Márta volt.
Előzmények:
A már említett múzsa csak közvetlen kiváltója lehetett a vallomásnak, hiszen a versből egy már megérlelt szerelmi élmény tükröződik.
Elemzési szempontok:
Műfaja: óda (szerelmes verseknél ritka - az áhítat megszólaltatására szolgál)
A szerelem látomásos körképe: annak teljességét, egyetemességét és anyaghoz kötöttségét fejezi ki
6 részből áll
A vers zenéje:
A mű egésze olyan zenei alkotást idéz, amely öt tételből, illetve a hozzá kapcsolódó záró részből (Mellékdal) áll. Jellemzőek továbbá a visszatérő motívumok és a rendkívül gazdag ritmika.
- 1. rész: meglebbenő szoknya, előreeső haj, lassú mondatok
- 2. rész: vallomással kezdődik - összeölelkezés
- 3. rész: határozottan ismétlődő ritmus
- 4. rész: beteljesülés felé lüktet
- 5. rész: tetőzés, minden összesűrűsödik (élet és halál - újrateremtés és pusztulás)
- 6. rész: Mellékdal - csöndes, békés
- Spirálos forma
1.rész: Állókép - sajátos József Attila -i nyitás
Természeti képből kiváló nőalak - látomásszerű
Vízió - az állóképpel szemben csupa mozgás
2.rész: A látomástól izgatottan tör elő a szenvedélyes vallomás: ("Oh, mennyire szeretlek téged")
Megszólal a magánytól való rettegés - vergődő sikoltás
Különös ellentétek - földön-égbolton
távol-közel
édes-mostoha
egyén, szubjektum-világmindenség kozmikus színtere
3.rész: Anaforák
Az összetartozás fontossága (gyermek - vermek - termek)
A tudat és az ösztönök tevékenysége összeolvad
(Elme, ösztön - végtelen dimenzió - visszatérés: vizespohár)
4.rész: A szerelem naturalisztikus leírása (anatómiai pontosság)
A test belső mechanizmusát elvont képzetekkel, a természet, az emberi világ és a világmindenség képeivel rajzolja körül
Alantas téma (fiziológiai leírás) felmagasztalása ("méhednek gyümölcse" - Szűz Máriához szóló imából)
Öntudatlan örökkévalóság
5.rész: Visszatér a múlékony emberi lét világába
Egyedi lét - az általános lét tisztább, elvontabb ("A lét dadog)
Tetőpont: szinte önkívületi állapotba kerül
Megteremti a megsemmisülés és újjászületés szintézisét
(lágy bölcső - erős sír - eleven ágy)
6.rész: Egyszerűség, mindennapiság hangja
A szerelem mégis csak vágyként lebeg szeme előtt - elmarad a beteljesülés
A vágyott harmóniát valóban nem érhette el életében.
Marton Mártát Gyömrői Edit követte, pszichoanalitikusa, aki iránt szinte patologikus szerelemmel viseltet.
Utolsó szerelme Kozmutza Flóra volt, aki később Illyés Gyula felesége lett.
Szerelmeibe - főleg élete vége felé - kétségbeesetten kapaszkodott, de a görcsös vágy nem teljesítette be a hozzá fűzött reményeket.
|
|
|
1 komment
, kategória: versek |
|
|
|
|
|
2/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 20
|
|
|
|
2010. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
300 db bejegyzés |
e év: |
3087 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4727
- e Hét: 16357
- e Hónap: 49511
- e Év: 283258
|
|
|