Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/35 oldal   Bejegyzések száma: 344 
A gyertyák szinei és jelentése
  2010-12-30 15:17:34, csütörtök
 
 










Fehér: védelem, megtisztulás, béke.






Piros: védelem, erő, egészség, szenvedély, bátorság.






Világoskék: gyógyítás, gyógyulás, türelem, boldogság.






Sötétkék: változás, lelki élet.






Zöld: pénz, termékenység, növekedés, gyarapodás, munka.






Sárga: értelem, vonzerő, tanulás, jövendölés.






Barna: állatok gyógyítása.






Rózsaszín: szeretet, barátság.






Narancs: energiák serkentése.






Lila: erő, hatalom, gyógyerő, átszellemülés, meditáció.


Forrás: boszorkánytanya
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Vérpezsdítő fűszereink
  2010-12-30 11:59:16, csütörtök
 
 


Vérpezsdítő fűszereink

A vágyat feltüzelő és ébren tartó növények alkalmazása egészen az ősi kultúrákig nyúlik vissza. Ám napjainkban, az erős potencianövelők térhódításának köszönhetően kiszorultak a hétköznapi felhasználásból.

Természetes kontra szintetikus:
A természetes szerelmi serkentőkben persze sokan hajlamosak a múlt ködös babonáit látni. Habár néhány étel és növény afrodisztikus voltát tudományos kutatások valóban nem támasztják alá, több ezer év tapasztalata áll mellettük.

Ezzel szemben az agresszív hatású, gyakran indokolatlanul bekapkodott gerjesztő tabletták eredményessége orvosilag vitathatatlan.
Használatuk során azonban felléphetnek kellemetlen és veszélyes mellékhatások, mint például látászavarok, izomfájdalmak. Egyéb nitrát készítményekkel együtt beszedve ráadásul halálos szövődmény is kialakulhat. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a problémáknak testi és lelki összetevői egyaránt vannak.

Érdemes tehát a különféle gyógynövények közül válogatni, melyek főként közérzetünkre, vérkeringésünkre, erőnlétünkre hatva, optimális körülményeket teremthetnek.

Afrodiziákumok a természetből
Maga az elnevezés a szerelem görög istennőjét, Aphroditét idézi, ugyanis a mítosz szerint a tengerből kilépő szépség lába nyomán csodálatos növények (gránátalma, menta, mirtusz, kék lótuszvirág) sarjadtak.

Ezek voltak az ókori hellének legkedveltebb vágykeltői. Minden kultúrának megvoltak azonban a jól bevált módszerei, melyek gyakran hitvilágukhoz is szorosan kötődtek.

Mára a különféle gyógy- és fűszernövények egész sora vonult be az afrodiziákumok közé, ezért az eligazodást segítendő, kiemeltük a leghatékonyabbnak tartott fajtákat.


Petrezselyem:



Sokan nem is gondolnánk, hogy a vasárnapi ebédek gyakori főszereplője nem csupán kulináris élvezetet nyújt. Pedig tény, hogy apioltartalmának köszönhetően értágító hatású. Szárának rágcsálása, vagy a gyökereiből és leveleiből készített főzet segíti az erekció kialakulását, valamint az együttlét meghosszabbítását.


Ginseng gyökér:



Az erotikus serkentők közül kétségkívül ez a legismertebb és a legkedveltebb. Eredményessége vitathatatlan, hiszen elnyomja a fáradtság érzését, megnöveli a koncentrációs képességet, oldja a stresszt és fokozza az endorfin termelődését. Olaj, kapszula, vagy tea formájában fogyaszthatjuk, azonban rendszeres szedése csak kisebb mennyiségben, a kúrák közötti szünet betartásával javasolt.
A hipertenzióban szenvedők körültekintően alkalmazzák, ugyanis megnövelheti a vérnyomást.!



Gyömbér



Elsősorban a vérkeringést és az érzékeket javító, a testbe forróságot csempésző hatásának köszönhetően kerülhetett a vágykeltő fűszerek közé. A hagyomány szerint korianderrel és rózsával keverve az egyik legjobb szerelmi ajzószer.


Borsmenta



Már nem mindennapi égető és hűsítő íze különös élvezetet nyújt, ráadásul felerősíti a tapintóérzéket, valamint segíti a megfelelő izgalmi állapot elérését. Készíthetünk belőle főzetet, vagy illóolaját kockacukorra csöpögtetve (maximum 2-3 csepp!) is bevehetjük.


Fahéj



Ez a pikáns illatú fűszer ma már egy valamirevaló háztartásból sem hiányozhat, ennek ellenére afrodisztikus jellegével sokan nincsenek tisztában. Pedig sikeresen alkalmazható közérzetünk javítására, feszültségoldásra és nem utolsósorban a vágy fokozására.

Létezik olyan recept, mely szerint 25-30 gramm fahéjat ugyanennyi ginzenggel és vaníliával 2 hétig vörösborban áztatva kiváló szerelmi bájital készíthető. Az is eredményes lehet, ha egy pohár borba szórunk az őrleményből, és ezt negyed óra múlva már hatékony.

A sor természetesen még számos növénnyel folytatható. Például a forró chili, az illatos szegfűszeg, a bódító szerecsendió, a vérkeringést felpezsdítő koriander, valamint a legendás sáfrány egyaránt csodákra képes.

Nincs szükségünk drága és veszélyes kapszulákra, egy kis találékonysággal könnyen boszorkányos főzeteket kreálhatunk. Ha biztosra akarunk menni, próbáljuk ki a népszerű ,,Tökéletes szerelem" likőrt, vagy a híres ,,Nostradamus oldatot"!

,,Tökéletes szerelem"
Hozzávalók: 1l pálinka, 20g citromhéj, 10 fahéj, 15g kakukkfű, 5g vanília, 5g koriander, 0,5l víz,1kg barna cukor.

Elkészítés: A hozzávalókat - a cukor és a víz kivételével - keverjük össze, majd lezárt üvegben hagyjuk ázni két héten keresztül. Naponta jól rázzuk össze, majd az előírt idő leteltével szűrjük le. A vízből és a cukorból készítsünk szirupot, és keverjük a fűszeres pálinkához. Az elkészült likőrt az együttlét előtt fogyasszuk.

,,Nostradamus oldat"
Hozzávalók: 10g zsálya, 8g csombor, 5g menta, méz

Elkészítés: Öntsünk rá forró vizet, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. 1-2 kanál mézzel ízesítsük

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fűszerek királya : feketebors
  2010-12-30 11:04:48, csütörtök
 
 


Fűszerek királya: feketebors


A bors már a rómaiak korában is az egyik legkeresettebb és legértékesebb fűszer volt, melynek értéke az aranyéval vetekedett. A középkorban a sóhoz hasonlóan fizetőeszköz volt. Gyakran fizettek borsszemekkel bérleti díjakat, adókat, de adták hozományként is.

Szingapúr és Malabár vidé kén őshonos. Napjainkban legfőbb termesztési helyei: Malajzia, Indonézia, Thaiföld, Brazília és Madagaszkár. A feketebors a legcsípősebb borsfajta. Kb. 4 mm átmérőjű, sötét fekete, durva felületű golyócska. A feketebors a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el végleges sötét fekete színüket.

Gyógyító hatása
Ilóolajat, piperint, pirolint, karicint tartalmaz, melyekből jellegzetes illata és csípős íze származik. Összetevőinek köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését.
A csípős fűszerek többségéhez hasonlóan élénkítőszer is.
Ugyanakkor vizelet- és szélhajtó. Ízületi gyulladás gyógyítására is használják.

A legújabb kutatások szerint pedig segíthet a bőr fehér foltokkal járó, pigmenthiányos állapotán. A feketeborsból kivonható piperinnek és szintetikus származékainak hatását vizsgálták a brit kutatók egerek bőrén. A kísérletekben vagy csak piperint alkalmaztak, vagy kombinálták az ultraibolya besugárzással.

Önmagában használva a piperin és két származéka hat hét alatt világos barna árnyalatig növelte az eredetileg fehér foltok pigmentáltságát. A kombinált kezelés során még jobb eredményt értek el, sötétebb lett a bőr és hosszabb ideig tartott a szín. A kutatók úgy vélik, hogy a piperin stimulálja a bőrben a pigment sejtek, a melanociták termelődését. Kimutattuk, hogy a piperines helyi kezelés növeli a bőr pigmentációját.

Fűszernövény
Egész és őrölt állapotban kapható. A szárított változatot használat előtt érdemes vízben áztatni. Levesekbe és sültekhez illő fűszer, de szinte minden ételhez adható (levesek, főzelékek, saláták, öntetek, mártások, húsételek, páclevek, halak, vagdaltak, gombás ételek).

A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van, azonban a fűszerezésével óvatosan kell bánni, mert izgató hatással lehet az emésztőrendszerre.

Borsos tokány
Hozzávalók: 60 dkg marhahús vagy disznóhús, 6 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 mokkáskanál törött bors, egy csipet borsikafű, koriander, csípős paprika, 1 dl olaj,só.

Borsos tokány elkészítése:

A húst és a füstölt szalonnát vékony csíkokra daraboljuk. Az olajban a szalonnát kisütjük, majd a pörcöt félretesszük. Az olajban megpirítjuk a feldarabolt vöröshagymát, s rátesszük a húst, megsózzuk, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Hozzátesszük a paprikát, a paradicsomot, valamint a fűszereket, és fedő alatt sütjük. Majd hozzáadjuk a sültszalonna-darabkákat, és ismét pároljuk. Végül meghintjük egy kevés liszttel, besűrítjük, és forrón tálaljuk.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fűszernövények a konyhában
  2010-12-30 10:53:35, csütörtök
 
 



Fűszernövények a konyhában

Szerezné friss fűszerekkel ízesíteni ételeit?! Akkor ne habozzon, készítse el saját házi fűszerkertjét!

A fűszernövények otthoni termesztése nem igényel különösebb tudást, mindössze pár alapvető szabályt kell betartani. Mindezért cserébe különleges aromát csempészhet az olykor kevésbé ízes, esetleg jellegtelen ételeibe, ínycsiklandozó illatot és kellemes színt biztosíthat az ennivalónak. Ugyanakkor feldobhatja lakását és életet csempészhet konyhájába.


Fűszerkert kialakítása
Elsőnek nézzen körbe a lakásába, hogy melyik az a hely, ahol zavartalanul fejődhetnek növényei. Érdemes előtte tájékozódni, hogy az adott növény, milyen hőfokot szeret a legjobban. Hiszen nem mindegy, hogy árnyékos helyre kerül-e a növény vagy naposra. Itt fontos megemlíteni, hogy a lent felsorolt növények a meleget kedvelik, ezért célszerű az adott növény napos helyre pl. ablakpárkányra tenni.

Ha kiválasztotta a megfelelő helyet, akkor már csak a megfelelő cserepet kell beszerezni és a hozzá való termőföldet. A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni csakis bio tápanyagot használjunk. A termőföld vagy virágföld is legyen bio.

Legvégül pedig jöhetnek a palánták. Ültetés előtt mindig locsoljuk meg alaposan a palántákat, ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a talaj jól átszívja a vizet. Ültetés után ismételten locsolja meg jól. Fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de virágágyak között is jól mutatnak.

A legismertebb, otthon is termeszthető, leveles fűszernövények a bazsalikom, a majoránna, a kakukkfű, a tárkony, a rozmaring, a borsmenta, a borsfű, a citromfű, a kapor, a metélőhagyma, a petrezselyem, a tárkony, a zeller és a zsálya.

Bazsalikom
A bazsalikom levelét és virágát a világ minden részén szívesen használják, de manapság leginkább az olasz ízvilág főszereplőjeként ismerjük. Szinte minden ételt fenséges aromával ajándékoz meg, így kiváló halakhoz, salátákhoz, mártásokhoz, húsokhoz, levesekhez egyaránt, ám igazán jellegzetes, pikáns íze leginkább paradicsommal együtt érvényesül. Jól párosítható fokhagymával, rozmaringgal, zsályával, olívaolajjal.
Termesztése: Tápanyagban gazdag talajba ültessük. A meleget kedveli, így napos fekvés igényel. Főzéshez friss leveleit használhatjuk, sőt, fagyaszthatunk is belőlük a téli hónapokra. Kellemes aromája a főzés során hamar elillan, csak az utolsó percben tegyük az ételbe, vagy már a kész fogás fűszerezzük vele közvetlenül a tálalás előtt.


Majoránna
Különleges aromája kiválóan illeszkedik halakhoz, vadhúsokhoz, levesekhez, főzelékekhez, pástétomokhoz, sőt, például tejszínes csirkeraguba hintve mintha egy egészen új ételt kóstolnánk. Érdemes otthon, a kertben vagy a teraszon nevelni, hiszen ha szeretnénk valami pikáns finomsággal meglepni a családot, nem kell rögtön a boltba rohannunk, vagy a majoránna szárított változatát használnunk, hanem friss leveleket szórhatunk a készülő ételbe.
Termesztése: Hideg- és fagyérzékeny, tápanyagigényes. A meleget kedveli, így napos fekvés igényel.

Kakukkfű
Kakukkfű az olasz és a francia konyha egyik leggyakoribb fűszere. Húsos ételekbe, töltelékekbe, párolt, boros húsokra, vadas ételekre halakra, roston sült pecsenyékre szokták szórni. Nehezen emészthető levesek, főzelékek, túrók, sajtok, káposztás ételek ízesítésére kitűnő. Diétázó betegek is fogyaszthatják, emésztést könnyítő hatása miatt. Majorannával, rozmaringgal, tárkonnyal, zsályával együtt kiváló ízhatású.

Termesztése: A kakukkfű a napsütötte helyeket, a laza és jó vízáteresztő, lúgos talajt kedveli. Szépen nevelhető cserépben. A leveket szárítva, vagy olajban, vagy ecetben elrakva lehet tartósítani. Mértékkel használjuk fűszerként, mert erős ízanyagai, megkeseríthetik az ételt.

Tárkony
A francia konyha egyes jellegzetes ételeinek fontos illat-és aromaanyaga. Kiemeli más fűszerek aromáját, főleg a borsikafűvel társítják. Savanyított ételek ízesítője, uborka-, salátafűszer. Káposztás ételek, mártások, levesek, szárnyasok, bárány-, vadhúsok fűszere. Bab-, zöldbab-, borsó- és a burgonyás ételeknek szintén különleges ízt ad.

Termesztése: A meleget kedveli, így napos fekvés igényel. Óvjuk a túl sok víztől és a hidegtől.

Rozmaring
Az olasz és a francia konyha jellegzetes ízesítője. Zsíros húsok, szárnyassültek, vadas, gombás ételek kísérői. Halféleségek, tésztafélék, mártások, töltelékek, szószok, pácok, saláták, paradicsomos ételek ízesítésére használják önállóan és fűszerkeverék részeként. Igen erős aromájú, ezért óvatosan kell adagolni.
Termesztése: Vízigényes növény. A meleget kedveli, így napos fekvés igényel.

Citromfű
Kellemes savanyú íze, nagyon jó salátákba, gyümölcslevekbe, gyümölcssalátákba, túróba, mártásokba, töltelékekbe, gomba- és szárnyas ételekbe. Friss hajtása minden olyan étel ízesítéséhez használható, amibe egyébként citromot tennénk. Levelét, virágát, felhasználhatjuk különböző ételek díszítéséhez is.
Termesztése: Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. Erősen fényigényes. A félárnyékot rosszul viseli, a ráeső árnyék elől a nap felé fordulnak hajtásai. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk, és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is.

Metélőhagyma
A metélőhagyma más néven snidling kiválóan illeszkedik burgonya-, bab-, borsó-, húsleves ízesítésére. Túróba, lágysajtokba és mártásokba is keverhető. Kifejezetten jó szendvicsek díszítésére.
Termesztése: Meleg helyeket szereti, hamarabb nő, de vékony, gyenge szálú lesz. Rendszeres locsolást igényel, ugyanakkor óvatosan kell locsolni, mert a túl nedves föld a hagymák pusztulását is jelentheti. A friss zöldet ollóval minél mélyebben vágjuk le.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Fehér üröm: fűszer-gyógynövény
  2010-12-30 10:27:15, csütörtök
 
 


Fehér üröm (Artemisia absinthium L.)

Népies neve: Bárányüröm, hegyi üröm

Ezt az Európában, Észak-Afrikában és Kelet-Ázsiában elterjedt, hazánk egész területén előforduló évelő növényt már az ókorban ismerték és alkalmazták. Leginkább a száraz éghajlatot és talajt kedveli, ezért sztyeppéken, félsivatagos tájakon igen gyakori.

Fűszerként és gyógynövényként föld feletti virágos hajtásai használatosak. Íze keserű, kissé a citroméra hasonlít; illata erősen fűszeres. A virágos üröm illóolajat, abszintint, keserűanyagot, valamint C- és B-vitaminokat tartalmaz.

Általánosan javallt:

alacsony vérnyomásra,
görcsoldásra,
gyomroproblémákra.
Teája segít a gyomor- és epebántalmak, az alacsony vérnyomás, az étvágytalanság leküzdésében, valamint kiváló féregűző és görcsoldó. Reuma elleni készítményekben is gyakran előfordul.

Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknek használata tilos! Ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk, súlyos mérgezési tünetek (hányás, hasmenés, görcsök) léphetnek fel.

Ürmösborok és keserű likőrök kedvelt összetevője; az ,,abszint" nevű pálinka fő alapanyaga. Használják még húsételek és fagylaltok ízesítésére is.

Ürömbor

Hozzávalók: fehér ürömfű, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfűszeg, édes bor

Elkészítés: A fenti fűszerek keverékét 1:20 arányban adjuk a borhoz. Két-három napig hagyjuk ázni, és tartsuk meleg helyen. Az előirt idő elteltével szűrjük le és töltsük üvegekbe.

Féregűző, étvágygerjesztő gyógytea

Hozzávalók: 5-5 dkg ürömfű, tárnicsgyökér, ezerjófű, izsópfű, bengekéreg

Elkészítés: A fűszerek keverékéből két evőkanálnyit adunk fél liter vízhez, néhány percig forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Naponta 2 csészével (reggel és este) fogyaszthatjuk. (Gyermekeknek csak kisebb mennyiségben adagoljuk!)

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fűszerbiblia /2
  2010-12-29 20:27:02, szerda
 
  Fűszerbiblia /2
Helyesen fűszerezni nem könnyű. Egyesek az ízesítés lényegét abban látják, hogy az aromás növények segítségével az étel eredeti zamatát teljességgel elnyomva méregerős fogásokat készítsenek. Mások éppen ellenkezőleg: csak sót és esetleg borsot használnak, szinte élvezhetetlenné téve ezzel a vacsorát. Összességében elmondhatjuk, hogy a megfelelő fűszerezés során az ennivaló nem veszíti el sajátos jellegét, ám finom, pikáns aromát kap.

Természetesen még számos dologra ügyelnünk kell, a hozzávalók beszerzésétől egészen a főzés befejezéséig, hiszen a rossz minőségű, vagy helytelenül feldolgozott alapanyagok csökkenthetik az étel élvezeti értékét, valamint tápanyagtartalmát. Az alábbiakban ehhez próbálunk segítséget nyújtani.

Beszerzés és tárolás
Háromféle formában: szárítva, őrölt és egész állapotban, illetve frissen vásárolhatjuk meg őket. Mindegyiknek megvan a maga előnye és a hátránya.

A friss növények jóval több járulékos táp-, íz- és illatanyagot tartalmaznak, ám csak körülményesen, vagy egyáltalán nem tarthatóak el hosszabb ideig. A szárított változat tárolása egyszerűbb, ám ennek során aromája könnyen elillanhat, ráadásul tápanyagtartalma is alacsonyabb, mint a friss fűszereké. Ezeket lehetőleg száraz helyen, légmentesen lezárva tartsuk, illetve bizonyos fajtákat (pl. pirospaprika) ne tegyünk ki közvetlen fénynek, mert elveszíthetik színüket. A zöld növények esetében jó megoldás lehet, ha szárukat vízzel teli pohárba állítjuk, vagy óvatosan leöblítve és nejlon zacskóba téve a hűtőszekrénybe rakjuk. Semmiképpen se vágjuk fel őket előre, hiszen így értékes anyagok mennek veszendőbe. A gyökereket csomagoljuk alufóliába vagy nejlonba. Mindkét esetben fontos, hogy csak a szükséges mennyiséget vásároljunk meg, mivel a hosszú tárolás során ízük és illatuk intenzitása csökken.

Előkészítés
A friss növényeket a bennük található vitaminok és ásványi sók megőrzése érdekében soha ne áztassuk, és lehetőleg csak annyit vágjunk fel belőlük, amennyi a főzéshez szükséges. Az aprítást műanyag lapon vagy tányéron végezzük, mivel a fa magába szívja az értékes nedveket. Amennyiben száraz fűszerrel dolgozunk, részesítsük előnyben az egészben kapható változatot. Ezt csak közvetlenül a főzés kezdete előtt, mozsárban zúzzuk darabokra, így kellemesebb, erősebb lesz aromája.

A felhasználás kérdései
A megfelelő minőségű és mennyiségű fűszerek helyes használata gyakorlat és érzék kérdése. Ha még nem mozgunk otthonosan a konyhában, eleinte csak kisebb mennyiségben, fokozatosan adjuk ezeket az ételhez, és többször kóstoljuk meg, hiszen hozzátenni bármikor lehet, kivenni azonban nem. Arra is ügyelnünk kell, hogy legtöbbjük a főzés során veszít zamatából, így ezeket apránként szórjuk az ennivalóhoz, majd a végén, ha szükséges enyhén fűszerezzük újra. Bizonyos növényeket csak közvetlenül az elkészítés befejezése előtt, vagy tálaláskor szabad a lábasba tenni, hiszen ízük és illatuk könnyen elillan. Amennyiben magvakat vagy bogyókat alkalmazunk, csomagoljuk őket steril gézlapba, illetve batisztzacskóba, mivel így könnyen eltávolíthatóak a fazékból. Ha hidegen fogyasztandó ételt készítünk, az ízesítés lehet kicsit erőteljesebb, ugyanis ekkor kevésbé érvényesül a növények aromája, mint meleg fogások esetében.

A bizonyos típusú nyersanyagokhoz illő fűszerek kiválasztása sem egyszerű feladat. Hogy segítsük a tájékozódást, korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a különféle ételek ízesítésére alkalmas fajtákat. Egy jobb receptkönyvet fellapozva is megtalálhatjuk a készülő ennivalóhoz leginkább passzoló növényeket, ám mindig figyeljünk arra, hogy ezek igazodjanak ízlésünkhöz. A recept nem szentírás, kedvünk szerint elvehetünk, vagy hozzáadhatunk bizonyos összetevőket, kikísérletezve így a számunkra ,,tökéletes" fogásokat.

Vonzó lehet az a megoldás, amely egy ,,varázslatos" kockát a levesbe dobva oldja meg a fűszerezés problémáját. Ám azon túl, hogy ezzel adalékanyagok sokaságát csempésznénk az ennivalóba, lemondanánk az ízesítés élvezetéről, a növényekben található tápanyagokról, valamint az ételek zamatának változatosságáról. Azt pedig senki sem élvezi, ha minden fogás aromája ugyanolyan.

Fűszerkeverékek
A házi fűszersók és keverékek nagy előnye, hogy a készítő maga válogathatja össze a megfelelő minőségű és fajtájú alapanyagokat. Ráadásul így a manapság majd minden ,,zacskós" áruban fellelhető ízfokozók (pl. a hírhedt nátrium-glutamát) is elkerülhetőek. Ötletadóként összegyűjtöttünk néhány receptet:

Magyaros fűszerkeverék

Hozzávalók: 1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, kömény és koriander, 4-4 mokkáskanál borsfű és kakukkfű, 5-5 mokkáskanál porított mustár és édes-nemes paprika, 7 mokkáskanál porított zeller, 10 mokkáskanál só

Fűszerkeverék halételekhez

Hozzávalók: ízlés szerinti arányban: szárított kapor, rozmaring, tárkony, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem, borsikafű, oregánó

Az ízesítés során legyünk óvatosak, mert a halhús természetes zamata az erőteljes fűszerezéssel elvész!

Forralt bor

A hűvös téli esték kiváló ,,ellenszere" ez a fűszeres finomság. Ha nem csupán fahéjat és szegfűszeget használunk, a hagyományostól eltérő, különösen pikáns italt készíthetünk.

Hozzávalók: ízlés szerinti arányban szegfűszeg, fahéj, narancs- és citromhéj, reszelt szerecsendió, gyömbér, kardamommag.

Elkészítés: a keverékből egy csapott evőkanállal adjunk egy liter borhoz, enyhén cukrozzuk, majd a forralás után szűrjük le.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Fűszerbiblia /1
  2010-12-29 20:23:05, szerda
 
  Fűszerbiblia /1.
Az őskortól napjainkig

Egyes fűszerek valószínűleg már az ősember számára ismertek voltak, ám használatukra ,,csupán" az ókorból (néhányezer évvel időszámításunk előttről) van bizonyíték. Görög, római, egyiptomi és kínai írások tanúsítják, hogy ezek az illatos növények nem csupán a vacsoraasztalok szereplőiként, hanem fontos kereskedelmi árucikként is kivívták maguknak az őket megillető tiszteletet. Felhasználásukat gyakran rejtély övezte, például Lucullus főszakácsa ,,hét lakat alatt" őrizte páratlan fogásainak titkát.

Egyes egzotikus keleti fajták a rómaiak révén terjedtek el Európában, valamint a fűszerek nagy mennyiségben történő termesztésével is ők próbálkoztak először.

Újabb változásokat a felfedezések kora hozott, hiszen a mindaddig ismeretlen földrészek friss ízei is beáramlottak a kontinensre. Ekkoriban még számos fajta ára az aranyéval vetekedett, így e különlegességek fogyasztása csak az igazán tehetős családok privilégiuma volt. A szegényebb rétegek az olcsóbb, hazai növényeket (pl. a petrezselymet, a kaprot és a tárkonyt) alkalmazták, melyek a konyhakertekben is megteremtek.

Bizonyos fűszerek a XVIII.-XIX. századig a legdrágább árucikkek közé tartoztak. Az európai uralkodók gyakran csak számtalan emberélet, és megannyi veszélyes vállalkozás árán építhették ki a megfelelő kereskedelmi útvonalakat. Ráadásul a rivális országoknak - amennyiben részesülni kívántak ebből a páratlan gazdagságból - folyamatos összeütközésekkel kellett számolniuk. A fűszerkereskedelem monopóliumáért folyó harcok lezárultával, és a fűszernövények mind szélesebb körű elterjedésével azonban az árak is mérséklődtek.

Mára már egy valamirevaló háztartásból sem hiányozhat például az egykor luxuscikknek számító szegfűszeg vagy fahéj. Ellenben észlelhető egy újabb tendencia is: miszerint ezek az aromás növények mindinkább kiszorulnak a hétköznapi felhasználásból. Helyüket a különféle, adalékokkal dúsított keverékek veszik át, és a régi ismerősök közül leginkább csak a só, a bors és a pirospaprika bizonyul az étkezések állandó szereplőjének.

Miért fontosak?
Viszonylag ritkán alkalmazzuk őket, pedig seregnyi érv szól mellettük. Azon túl, hogy különleges aromát csempésznek az olykor kevésbé ízes, esetleg jellegtelen ételeinkbe, ínycsiklandozó illatot és kellemes színt biztosítanak az ennivalónak. A szag- és ízanyagok beindítják a nyáltermelődést, segítik a gyomornedv kiválasztódását, valamint serkentik az anyagcsere-folyamatokat. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a legtöbb fűszer gyógynövény is, így fogyasztásukkal számos probléma - pl. bélpanaszok, felpuffadás, étvágytalanság - kiküszöbölhető. Az igen különleges aromájú majoránna, a bazsalikom, a kömény és a kapor kiváló szélhajtó, puffadáscsökkentő és étvágygerjesztő. A szegfűszeg antiszeptikus, a fahéj pedig gyomorerősítő és emésztésserkentő hatású. A sor persze még hosszan folytatható volna, hiszen a különböző fajták számos betegségre gyógyírt jelenthetnek.

Érdemes tehát elsajátítani ezek megfelelő alkalmazását, hiszen így zamatos és élvezetes fogásokat készíthetünk, elősegítve az ételek megemésztését, valamint a bennük lévő tápanyagok hasznosulását.

Mi mihez illik?
Sokakat hatalmas dilemma elé állít ez a kérdés, ugyanis nincsenek tisztában a különböző fajták felhasználási lehetőségeivel. Hogy a döntést megkönnyítsük, az alábbi táblázatokban összegyűjtöttük a gyakoribb nyersanyagokhoz/ételekhez általában illő fűszereket. A felsorolás persze korántsem teljes. Ki-ki saját ízlése szerint bővítheti az általa kedvelt növényekkel.

HÚSOK
Szárnyas:
tárkony, menta, fekete üröm, borsfű, köménymag, rozmaring, kakukkfű, Curry fűszerkeverék, majoránna, feketebors, bazsalikom
Disznó:
babérlevél, fokhagyma, köménymag, lestyán, zsálya, kakukkfű, rozmaring, majoránna, Curry fűszerkeverék, feketebors, pirospaprika
Marha:
petrezselyem, rozmaring, lestyán, köménymag, kapor, fokhagyma, szurokfű, babérlevél, Curry és Chili fűszerkeverék, bors, pirospaprika, boróka
Bárány, ürü:
köménymag, turbolya, petrezselyem, tárkony, majoránna, fokhagyma, borsfű, szegfűbors, zsálya, kapor, feketebors, pirospaprika, Curry és Chili fűszerkeverék
Hal:
kakukkfű, fekete üröm, kapor, borsfű, bazsalikom, lestyán, turbolya, babérlevél, tárkony, paprika, bors, citromfű, rozmaring, zsálya



FŐZELÉKEK:
Savanyú káposzta:
kapor, bazsalikom, pirospaprika
Kelkáposzta:
köménymag, majoránna, fokhagyma, bors, pirospaprika
Édes káposzta:
borsfű, bors, kakukkfű, pirospaprika, köménymag
Burgonya:
majoránna, babérlevél, pirospaprika, bors
Bab:
borsfű, babérlevél, bazsalikom, kapor, tárkony, petrezselyemgyökér, pirospaprika, fokhagyma
Lencse:
borsfű, babérlevél, fokhagyma, citrom, pirospaprika


LEVESEK
Hal:
babérlevél, sáfrány, fokhagyma, citrom, szegfűszeg, feketebors, petrezselyem (zöld és gyökér), pirospaprika
Gyümölcs:
rebarbara, fahéj, szegfűszeg, vanília, narancshéj, citrom
Hús vagy erőleves:
szerecsendió, gyömbér, sáfrány, pasztinák, pirospaprika, fokhagyma, petrezselyem (zöld és gyökér), feketebors
Újházi:
fokhagyma, szerecsendió, feketebors, sáfrány, gyömbér, pirospaprika


SALÁTÁK
Burgonya :
tárkony, izsóp, feketebors, vöröshagyma, zeller, petrezselyemzöld
Zöldbab:
tárkony, borsfű, citromfű
Cékla:
kapribogyó, köménymag, citromfű, borsfű, torma
Vegyes:
bors, citrom, mustár, bazsalikom, tárkony, padlizsán, metélőhagyma, fokhagyma

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A csírák gyógyhatása
  2010-12-29 20:05:04, szerda
 
 



A csírák gyógyhatása

A mirigyek működési elégtelenségére, a megbomlott hormonháztartás helyreállítására is kiválók a csíranövények. A szója jótékony hatással van a hormonokra, egyes rákbetegségekből segíti a felgyógyulást. Magyar kutatók - dr. Hídvégi Máté biokémikus kutató és egyik tanítványa, dr. Farkas Rita - rájött, hogy a rákgyógyításban a búza egyik molekulacsoportja hatékony lehet a sérült immunrendszer helyreállításában a szabadgyökök semlegesítése révén. Az Avemar étrendi kiegészítőport évekkel ezelőtt bemutatták a Magyar Onkológusok Társaságának tudományos ülésén, gyógyszertári forgalma is engedélyezett.

Nézzük kicsit részletesebben, melyik csíra mire jó?

Bab: fáradtság, ödéma.

Búza: bőrbetegségek, fáradtság, gyomorfekély, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, hörghurut, impotencia, izületi gyulladás, reuma, májproblémák, súlyfelesleg.

Fehér mustár: keringési rendellenesség, májproblémák.

Görögszéna: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenesség, ödéma, súlyfelesleg.

Hajdina: keringési rendellenesség.

Lucerna: fáradtság, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, idegrendszeri problémák, impotencia, májproblémák, súlyfelesleg.

Medvehagyma: impotencia, izületi gyulladás, reuma

Napraforgó: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, izületi gyulladás, reuma, keringési rendellenesség, májproblémák, súlyfelesleg, szemproblémák.

Petrezselyem: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenesség

Retek: arcüreggyulladás, hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg.

Sarkantyuka: hólyag- és vesepanaszok.

Zeller: hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg.

Zsázsa: fáradtság, hajhullás, izületi gyulladás, reuma.

Legtöbben alig várjuk már a tavaszt, különösen ha borongós volt a tél, keveset sütött a nap.

A szervezetünkből - ha csak nem figyeltünk külön oda - fokozatosan kiürültek a tartalékok, fáradékonyabbakká váltunk. Közérzetünkön, lelki teherbírásunkon éppúgy érzékeljük a vitaminok, az ásványi anyagok hiányát, mint bőrünkön - elég csak alaposan megnézni magunkat a tükörben.

A tavasz eleje kiválóan alkalmas arra, hogy tabletták, hívogató, de valójában mesterségesen felpumpált és széppé varázsolt primőrök helyett a friss csíranövények felé forduljunk. Egyszerűen és olcsón, házilag kiegészíthetjük az erőt adó csíráztatott magokkal az étrendünket, és az üde táplálék fogyasztása hamarosan érezteti áldásos hatását.
A gazdag és élő tápértéket képviselő zöldnövényekben a csíráztatás során a tápanyagtartalom megsokszorozódik: a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül létfontosságú enzimekhez is hozzájut a szervezetünk.
Egy kéthetes csírakúra szinte megújít bennünket: már az első héten megtisztul szervezetünk, felerősödik az immunrendszerünk, s mindezek következtében tovaszáll a fáradtság, visszatér élet- és munkakedvünk egyaránt.


Egészségmegtartó, gyógyító erő

A csíranövény az egyik legősibb étek. Az emberiség már az írásos történelem kialakulása előtt élt a csíráztatott növények fogyasztásával, s léteztek a csíráztatásnak kialakult, jól bevált módszerei. A hozzáértők korán rájöttek a csíranövények egészségmegtartó és gyógyító hatására, így minden nagy civilizáció bölcsei ajánlották az étkezéshez hosszú-hosszú évszázadokon át.
Meggyötört korunkban mind többen és többen fordulnak az értékes, elfeledettnek hitt, kipróbált tapasztalati tudás felé, s a csíráztatással való foglalatoskodás is ilyen lehetőség.

A csírák tápértéke
A csíráztatás voltaképpen kíméletes eljárás, és pont ezért is segítségével olyan magas tápértékű élelmiszer jön létre, amely a lehető legjobban megőrzi a tápanyagtartalmát: semmi nem vész kárba, semmi nem pocsékolódik el, semmi nem megy tönkre.

A csírákat "előre feldolgozott eledelnek" tekinthetjük, mert a szervezetünket tehermentesíti a könnyen emészthető táplálék segítségével. Voltaképpen a magban levő protein a csíráztatás során aminosavakká alakul át, és így lesz az emésztés sokkal könnyebb. De ugyanezt történik a keményítőkkel is például a hüvelyesek esetében: a csíráztatásnál egyszerű cukrokká alakulnak át, és alighogy elfogyasztjuk, a gyomorból könnyen emészthetőség révén gyorsan a vérbe kerül.

A vitaminok, az enzimek és az ásványi sók alapvető fontosságúak az emberi szervezet egészségének fenntartásához, és erre kiválóak a csírák. A babfélék csíráztatásának tudományos felülvizsgálatakor a szakemberek meggyőződhettek arról, milyen hatalmas energia szabadul fül a hüvelyesekből. Két-három napi után a szunnyadó erő feltámad és élni kezd - nem véletlenül tartják a csíranövényeket, friss, élő tápláléknak.

Érdekesség, hogy a vitaminok más-más mennyiségben találhatóak a csírázó babfélékben. A szójában például a 6-700%-kal is megnő a C-vitamin tartalom rövid idő alatt. A megfázásos időszakokban ennek rendkívül nagy jelentősége lehet.

Forrás: zöldörszem
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csírából készült ételek
  2010-12-29 19:58:11, szerda
 
 


Csírából készült ételek

Tekintse meg hat kiváló receptünket, amelyek nem csak finomak, hanem egészségesek is. Sokszor több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a zöldségek


Reggeli csíra csemege

Hozzávalók:
2 csésze búzacsíra
2 csésze napraforgómag-csíra
3 alma
2 karikára vágott banán
1 pohár joghurt
Fél pohár mazsola
1 ek.citromlé
Az egészet összekeverve azonnal fogyasztható.


Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával

Hozzávalók:
25 dkg gomba
4 db paradicsom
1 fej tavaszi vöröshagyma
1 ek. citromlé
2 dl joghurt
1tk. méz vagy malátaszirup
1 csipetnyi bors
3 ek. zsázsacsíra
kevés dió
A gombát, a meghámozott paradicsomot, valamint a hagymát kockákra vágjuk és összekeverjük. A fennmaradó hozzávalókból salátaszószt készítünk. Ha kész, ráöntjük a paradicsomos gombára, és a tetejét meghintjük darált dióval


Paradicsomos túró salátalevélen

Hozzávalók:
400 g túró
1 ek. paradicsompüré
4 ek. vegyes csíra
1 gerezd préselt fokhagyma
2 ek. szezámolaj
só, bors ízlés szerint
díszítésnek salátalevelek, paradicsomszeletek
A túrót a paradicsompürével jól elkeverjük, hozzáadjuk a csírákat és a fűszereket. Végül ráöntjük a szezámolajat. Salátalevélen paradicsommal tálaljuk.


Lencsecsíra-leves

Hozzávalók:
10 dkg. szójapehely
1 kis fej vöröshagyma
2 csésze lencsecsíra
2 sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint majoránna
kevés só.
A beáztatott szójapelyhet és a kockára vágott vöröshagymát megfőzzük. Hozzáadjuk a lencsét, a kockára vágott sárgarépát, az áttört fokhagymát, a majoránnát és a sót. Lassú tűzön 30 percig főzzük.


Barna rizses vegyes csíra

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
1 ek. vaj
200g barna rizs
1 tk. curry
1 ek. tejföl, vagy joghurt, mustár
2 ek. napraforgóolaj
150 g zeller
2 ek. vegyes csíra
100 g. dió
citromlé

Az apróra vágott hagymát pároljuk, hozzáadva a rizst tovább pároljuk, curryvel ízesítjük. A tejfölt a citromlével, olajjal, mustárral és a sóval elkeverjük, és a rizshez adjuk. A zellert, a diót felaprítjuk és a csírával együtt a rizs mellé szedjük.


Babcsírafőzelék

Hozzávalók:
3-4 csésze babcsíra
1 sárgarépa
2 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
1(4 zeller
3 ek. napraforgóolaj
ízlés szerint paprika
fokhagyma

2 dl. joghurt vagy tejföl
1-2 csésze pirított zabpehely.
10-15 percig főzzük, vagy pároljuk a babcsírát, azután félretesszük. A répát, a vöröshagymát és a krumplit kockára vágjuk, a póréhagymát vékony szeletekre. Olajon puhára pároljuk a zöldségeket, majd összekeverjük a már kész babcsírával. Ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt még pár percig pároljuk. Habarást készítünk: a szárazon vagy akár olajon megpirított zabpelyhet a joghurttal vagy tejföllel összekeverjük, és behabarjuk a főzeléket. Azonnal fogyaszthatjuk.

Forrás: életmód
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyító sárgabarack
  2010-12-29 19:14:12, szerda
 
 


Gyógyító sárgabarack

A Himalája hegyeiben, India és Kína között él egy piciny népcsoport a Hunza. Messze földön híresek felettébb magas életkorukról és kicsattanó egészségükről.

A minket súlytó civilizációs betegségek, mint a szív és daganatos betegségek mind elkerülik őket. Mi a titkuk? A sárgabarack!

Egy világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, DR. Robert McCarrison a következőket írta az amerikai orvosszövetség újságának 1922. január 7-i számában: ,,A hunzáknál nincs ismert rákos eset.
Ennél a népnél hatalmas sárgabarackligetek vannak. A sárgabarackot napon szárítják, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják."
A hunzánoknak nincsenek orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve.

A nők bőre feltűnően sima még idősebb korban is, tizenöt-húsz évvel fiatalabbnak tűnnek, mint más vidéken élő asszonyok. A hunzák a sárgabarackot és annak magjából készített olajat használják gyakorlatilag mindenre. Csupán ebben rejlik erejük és egészségük, vagy egyéb környezeti tényezők is közre játszanak?




Fiatalság és egészség forrása
Mint olvashatjuk a sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.

Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az aszmatikus panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

Miért nincs a hunzáknál rákos beteg?

Ez jó kérdés! A feltételezések szerint a sárgabarackban vagyis annak magjában található B-17 vitamin miatt. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.

Egy 80 kg-os férfi például elfogyaszthat naponta (átlagban keserű és édes) 18 - 20 darab sárgabarack magot, ezáltal biológiailag elfogadható mennyiségű B17 vitaminhoz juthat.

Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. De valójában mi is a B-17 vitamin? Ifj. Dr. Ernst T. Krebs 1950 -ben, sokéves kutatás után elkülönített egy új vitamint, melyet B17-es számmal látott el, és elnevezte “ Laetril"-nek.



Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület. Az alma, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, szilva, mandarin és hasonlók tartalmazzák ezt a faktort; nemritkán rendkívül magas, akár 2-3%-os koncentrációban.

Fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület! A B-17 felszívódik a szervezetbe, ott egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben.

A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.





Szépségápolás:
Szerkesztő kedvence: Bársonykrém sárgabarack
A finom, könnyű állagú,természetes földszínekkel készült, jojobaolajat és szezámolajat tartalmazó, arcszínező krém egyenletesen matt fényt és látható frissességet kölcsönöz az arcbőrnek egész napra. A finom, átlátszó színárnyalat elfedi a kisebb egyenetlenségeket, és tartós nedvességgel látja el a bőrt. A gyógynövény-kivonatok növelik a bőr ellenálló képességét, védik az ultraibolya sugárzással szemben. A krém láthatóan bársonyossá, üdévé varázsolja a bőrt.

A sárgabarack és annak magja jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt, a kötőszöveteket.

Az olaj megtalálható hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben. Kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre. A kén megfelelő arányú bevitele segít, a bőrt simává és fiatalossá teszik.

A kén megtalálható a hajban és a körömben. Ha valami okból kifolyólag nem jut szervezetünk elegendő kénhez, a haj elvékonyodik, a köröm törékennyé válik. A haj és köröm ápolására belsőleg használjuk.

Nyári finomság:
A sárgabarack jótékony hatása mellett rendkívül finom gyümölcs is. Éppen ezért bármit csinálhatunk belőle a levestől kezdve a tortáig.

Sárgabarack torta:

Hozzávalók: 3 db tojás,25 dkg porcukor, 3 dkg zselatin, 12 dkg cukor, 40 dkg tejszínhab, 5 dkg mandula, 6 dkg liszt, 1 barackbefőtt, 3 pohár joghurt, 1 dl víz.

A 3 db tojást kettéválasztunk. A tojásfehérjét habbá verjük a kristálycukorral. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a lisztet. Az így kapott piskótatésztát sütőpapírral fedett tepsire kikenjük akkorára, amekkora a tortakarika. 10-15 percig sütjük közepes sütőben kb. 180 fokon. Ha kihűlt, a papírról levéve a tortaformába tesszük.

Krém készítése: 3 doboz natúr joghurtot elkeverünk 25 dkg porcukorral és az apró kockára vágott barackbefőtt háromnegyed részével. Ezután 1 dl vizet 2 dkg zselatinnal felforralunk, langyosra visszahűtve belekeverjük a krémbe, majd óvatos mozdulatokkal a tejszínhabot.

A krémmel megtöltjük a tortaformát, és hűtőbe tesszük kb. 3 órára. Miután a krém megszilárdult, a torta felületét a maradék szeletekre vágott barackbefőttel díszítjük. Ezután 2 dl befőttléből 1 dkg zselatinnal és 6 dkg cukorral zselét főzünk.

Langyosra visszahűtve egyenletesen bevonjuk a gyümölcsszeleteket ecset segítségével. Ha a zselé megszilárdult, a tortát a formából kivágjuk, oldalát tejszínhabbal vékonyan körbekenjük, és szeletelt pirított mandulával panírozzuk.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/35 oldal   Bejegyzések száma: 344 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2456
  • e Hét: 12570
  • e Hónap: 26319
  • e Év: 231020
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.