Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 76 
kenyér ala sajtkukac
  2010-05-30 19:33:27, vasárnap
 
 



Kenyér

700 g liszt (nálam többnyire 350 g fehér tönkölybúzaliszt, 200 g bio fehér búzaliszt és 150 g teljeskiőrlésű búza-, vagy rozsliszt - de az arány teljesen a kedvemtől és a kezembe akadó lisztektől függ)

kb. 5 dl víz - ez a liszt minőségétől lehet több-kevesebb

25 g élesztő

2 kk só

1 kk cukor(ezt többnyire elfelejtem belerakni)

A liszteket egy edénybe szórom (aki hisz benne, szitálhatja, én sosem szoktam) rámorzsolom az élesztőt, beleszórom a sót és a cukrot. Hozzáöntök bátran 4 dl vizet és elkezdem dagasztani. A többi vizet apránként adagolom hozzá, figyelve, mennyire van még szüksége. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától, de azért aránylag lágy, fényes felületű a tészta.

Ha szépen összeállt, letakarom és magára hagyom. Kb. másfél óra alatt megkel, de ha tovább pihen, az se baj.

Ekkor 1-2 marék lisztet rászórok és az edényben jó alaposan átgyúrom. Majd veknit formázok belőle és egy nagy darab sütőpapírra rakom. Éles késsel bevágom a tetejét és tiszta konyharuhával letakarva megint pihenni hagyom.

A sütőt előmelegítem 230 ºC-ra és beleteszem az edényt is, amibe sütni fogom a kenyeret, a fedőjével együtt - én erre két ovális jénait használok egymásba fordítva.

Amikor már elég meleg a sütő és a kenyér is kellőképpen megkelt, a sütőpapír segítségével gyorsan a forró edénybe emelem a tésztát, rárakom a tetőt (azbesztkéz vagy kesztyű nagy előny) és gyorsan bedugom a sütőbe. 10 perc múlva visszaveszem 200ºC-ra a hőmérsékletet, majd egy félóra múlva leveszem a tetőt és úgy sütöm még 10-15 percet - összesen 50-60 percet van a sütőben.

Amikor kiveszem, a sütőpapír segítségével szépen ki is lehet a forró edényből emelni, és rácson szépen hagyom teljesen kihűlni. Na ez az egész folyamat legneccesebb pontja. Állati nehéz megállni, hogy ne szaggassam le a forró, ropogós kenyércsücsköt
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mai OSHO gondolat
  2010-05-30 19:02:03, vasárnap
 
  Belső tartás

Soha ne kérdezd senkitől, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned.

Minden egyénnek tudatosnak, ébernek és figyelmesnek kell lennie, kísérleteznie kell az élettel, hogy rájöjjön, mi a jó neki. Minden, ami békét, nyugalmat, üdvöt ad, közelebb visz a létezéshez és annak végtelen harmóniájához - az jó. És minden, ami konfliktust, boldogtalanságot, fájdalmat okoz - az rossz. Ebben senki sem dönthet helyetted, mert minden egyénnek megvan a saját világa, a saját érzékenysége. Egyediek vagyunk. Ezrét a formulák nem fognak működni. Az egész világ ezt bizonyítja.
Soha ne kérdezd senkitől, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned, mi a helyes és mi a helytelen. Megeshet, hogy helytelenül cselekszel, de szert teszel a tapasztalatra, ami tudatosítja benned, mit kell kerülnöd. Megeshet, hogy valami jót teszel, és azonnal kiélvezheted az áldásait. A jutalom nem ezen az életen túl, nem a mennyországban és a pokolban vár. Hanem itt és most.
Minden tett azonnali eredményt hoz. Csak légy éber, és figyelj. Az érett emberek azok, akik megfigyelték és felfedezték maguknak, mi helyes és mi helytelen, mi jó és mi rossz. És azáltal, hogy ezt felfedezték a maguk számára, mérhetetlen belső tartásra tettek szert. Ha az egész világ mást gondolna, számukra az is közömbös. Megvan a saját tapasztalatuk, ami vezeti őket, és ez elég.

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
politikusok lámpája
  2010-05-30 13:46:40, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
bodza szörp
  2010-05-30 13:32:35, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

8-10 bodza virág tányér
2 kg cukor
2 l víz
20 g citromsav
50 db citrompótló tabletta
2 citrom karikára vágva

Negyed kiló cukrot lassú tűzön karamellizálunk. A a maradék cukrot feloldjuk 2 liter forrásban lévő vízben, és hozzáöntjük a karamelhez. Hagyjuk hűlni, majd két citromot felvágunk karikára és üvegbe tesszük a bodzavirágokkal együtt. Felöntjük a cukros-karamellás vízzel és légmentesen lezárjuk. Ha télen is akarunk belőle inni, mehet bele Natrium benzoát fél mokkáskanállal. Három-négy napig hagyjuk állni, hadd érjenek össze az ízek, néha kavargassuk meg. Amikor eljön a megfelelő pillanat, szűrjük át - akár többször is -, töltsük tiszta üvegekbe. Már ízlés szerinti arányban kell higítani, buborékos vagy mentes vízzel, jégkockával vagy anélkül
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
bodza ital
  2010-05-30 11:10:30, vasárnap
 
 



Hozzávalók:

6-8 virág
1 doboz citrompótló
1 citrom
20 dkg cukor

Az üveg aljába teszem a virágokat. Rászórom a citrompótlót, rákarikázom a citromot, és beleteszem a 20 dkg cukrot is. Felöntöm vízzel és hűvös kamrában hagyom három napig. Leszűröm, majd mentalevelet dobok bele.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karamellás kocka
  2010-05-24 20:30:00, hétfő
 
 



Vajkaramellás kocka



Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg barnacukor, 25 dkg vaj, 15 dkg tejcsokoládé kis darabokra vágva, 20 dkg apróra vágott vajkaramella, 10 dkg durvára vágott dió, 1,8 dl főzőtejszín, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk sütőpor, csipetnyi só, 1 tasak készen kapható karamell öntet-por+ dió a tetejére.



Elkészítése: Egy 30×20 cm-es tepsit kivajazunk és liszttel behintünk. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót egy tálba rakjuk. A vajat a cukorral és a barnacukorral jól kikavarjuk, hozzákavarjuk a tojásokat és a tejszínt. Ezután fokozatosan hozzákavarjuk a lisztes keveréket, a csokoládét, a vajkaramellát és a diót. A kész masszát tepsibe simítjuk és 25-30 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, meglocsoljuk karamell öntettel, felszeleteljük és darabos dióval díszítve tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mai vicc
  2010-05-24 20:27:27, hétfő
 
  Mi a különbség a depressziós és a travnszvesztita között?

Depressziós: depi vagyok, öngyi leszek

Tanszvesztita: Peti vagyok, Gyöngyi leszek
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
intelligens krémes
  2010-05-24 20:24:22, hétfő
 
 



Ez egy nagyon érdekes sütemény, sokan megsütötték már. Van, aki Hamis krémesnek és van, aki Intelligens krémesnek hívja. Mindkét név illik hozzá. Egyszerűen csak összekavarjuk a hozzávalókat, beleöntjük a tepsibe, berakjuk a sütőbe és sütés közben három réteg alakul ki: alul kissé zselatinos, utána a krém és legfelül a piskóta. Elkészítése roppant egyszerű és a végeredmény nagyon érdekes. Én a tetejére tettem tejszínhabot, hát nem rontotta el a süteményt. Néhány észrevétel, amit fontosnak tartok ennél a sütinél:
•magas falú, nagyobbacska tepsiben kell sütni
•kevesebb cukrot tettem bele, eredetileg 30 dkg ír a recept, de úgy túl édes. Viszont 2 tasak vaníliás cukor helyett hármat tettem bele

•amikor öntjük bele a tepsibe a masszát, nagyon híg lesz, szinte, mint egy leves (de nem kell ezért megijedni)•sütés után nem szabad felszeletelni, meg kell várni, amíg teljesen kihűl•nagyon hasonlít az íze a madártejhez, lehetne akár Madártej kockának is nevezni

Hozzávalók: 8 tojás, 25 dkg porcukor, 3 cs vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 9 jó púpos evőkanál liszt, 1 liter tej. Elkészítés: A tojás sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd beletesszük a megolvasztott margarint, a vaníliás cukrokat, a lisztet, a tejet és a felvert tojás fehérjét. Kikent, lisztezett tepsiben, kb 160 C-on 1 órát sütjük.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kapros-túrós derelye
  2010-05-23 22:33:34, vasárnap
 
 



Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
40 dkg liszt,
3 tojás,
1 teáskanál só,
annyi víz, amennyivel rugalmas tésztát kapunk (kb. 1/2 dl).

A töltelékbe:
40 dkg túró (lehet tehéntúró vagy juhtúró is),
1 evőkanál 20 %-os tejföl,
só,
1 nagy csokor kapor.

A tetejére:
szalonnapörc,
tejföl





A lisztet egy nagy tálban elkevertem a sóval és beleütöttem a tojásokat. Kezdtem összegyúrni, mikor már majdnem összeállt, kevés vizet is adtam hozzá. Ne legyen sok a víz, épp csak jól álljon össze a tészta, de túl kemény se legyen. Szóval olyan közepes. Lisztezett deszkán aztán jól meggyúrtam, miután összeállt, hogy szép sima legyen. Négy kis gombócot formáztam belőle, liszteztem őket és visszatettem a tálba, nylonnal letakarva. Ha áll egy 20 percet, akkor meglágyul, és sokkal de sokkal könnyebb kinyújtani. (Legalábbis nekem, mert nincs tésztagépem.)
Egy nagy lábosban kevés olajon kiolvasztottam a szalonnadarabokat, majd szűrőkanállal kiszedtem egy tálkába. (A visszamaradt zsiradékra szedtem aztán később a kész derelyéket.) Közben tettem a tűzre egy nagy fazékban sós, olajos vizet forrni.
Összekevertem a túrót, tejfölt, sót, aprított kaprot.
Kinyújtottam az első gombóc tésztát jó vékonyra, olyan 2 mm vastagra. Pogácsaszaggatóval köröket vágtam. (Vághatjuk derelyevágóval simán kockákra is.) A kis körök közepébe két kiskanál segítségével túrótölteléket halmoztam. Majd minden töltött lapocskára tettem egy sima másik kört. Kicsit összenyomtam őket, majd villával körben jól összeragasztottam a két lapot.
Forrásban lévő vízben főztem úgy 3-4 percig a derelyéket, majd a szalonnazsírra kiszedtem.
Ezt minden tésztagombóccal megcsináltam. A maradék tésztát összegombócoltam és kis idő elteltével kinyújtottam. Egy angy konyharuhára tettem száradni, lebbencslevesbe majd kiváló lesz.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
paprikás-sajtos lepény
  2010-05-22 19:41:04, szombat
 
 






Paprikás - sajtos lepény


Hozzávalók: 250 ml joghurt, 28 dkg liszt, 1 tojás, 1 tk sütőpor, ½ kk cukor, 1 kk só, 15 dkg reszelt sajt (vagy juhtúró), 1 nagy darab piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva, 10 dkg füstölt csirkemell apróra vágva, friss oreganó,bazsalikom, zöldpetrezselyem.

Egy tálban a lisztet, joghurtot, a sütőport, a tojást, a sót és a cukrot robotgéppel jól összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Rászórjuk a reszelt sajt felét, majd a paprikát, a csirkemellet és a zöldfűszereket. Végül a tetejére szórjuk a sajt másik felét. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 76 
2010.04 2010. Május 2010.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 76 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 482
  • e Hét: 1414
  • e Hónap: 2406
  • e Év: 34135
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.