Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 99 
keksz szalámi
  2010-07-29 17:55:43, csütörtök
 
 



Hozzávalók
6 dkg kakaópor
3 dl tej
40 dkg cukor
2 dl rum
1 kg háztartási kesz
2 evőkanál liszt
2 Rama Sütőmargarin

Elkészítés

A durvára tördelt kekszet a rummal meglocsolom.
A cukrot, tejet, kakaóport és a lisztet 5 perc alatt csomómentesre főzöm. Amikor kissé meghűlt, belekeverem a Ramákat.
Ezután összegyúrom a rumos kekszet a masszával, amit 2 db kb. 11*33-as folpackkal kibélelt őzgerincformába teszek. Fél napra hűtőbe rakom.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
cukkinis quicke
  2010-07-29 13:04:53, csütörtök
 
 


Az omlós tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj/ margarin
1 csipet só
A feltéthez:
40 dkg (1 nagyobb) cukkini
3 tojás
3 dl tejföl v. tejszín
5 dkg túró

bors
1csipet szerecsendió
10 dkg reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma

elkészítés

A vajat / margarint darabokra szeljük és elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, majd gyúrjuk, épp annyit csak, hogy tésztának összeálljon (ha nem állna össze, egy tk langyos vizet tehetünk bele, de csak ha nagyon muszáj).
A tésztát fóliába csomagoljuk és eltesszük pihenni a hűtőbe, míg elkészül a feltét.
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és besózzuk (kb 1-1,5 csapott ek só mehet rá, kóstolni ne felejtsük el!). Jól kinyomkodjuk és lecsepegtetjük, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
Egy tálban a tejfölt és a tojásokat alaposan összekeverjük habverővel. Ízesítjük sóval (2 tk), borssal, szerecsendióval. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és az átnyomott fokhagymát.
A tésztát gömböcre formázzuk és vékonyra kinyújtjuk, hozzámérve a pitesütő (quiché-tál) belsejéhez (alapkör + perem). (nem kell kivajazni!)
Belesimítjuk a tálba, ráhalmozzuk a jól "lé-mentesített" cukkinit, majd a túrót is rámorzsoljuk.
Meglocsoljuk a tojásos-tejfölös (v. tejszínes) öntettel, és előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a teteje picit megpirul (kb 30 perc).
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
tökfőzelék, tökpogival
  2010-07-29 10:49:29, csütörtök
 
 



tökfőzelékhez
450g tök legyalulva
80 g tejföl
1 ek liszt
1 db kis fej sonkahagyma
1,5 ek ecet
kis csokor kapor
tökpogácsához
350g tök legyalulva
2 db tojás
150 g sajt
só, bors
zsemlemorzsa
napraforgóolaj
elkészítés

Az összeaprított hagymát kevés olajon megfuttatjuk, beleteszünk 450 g tököt, megsózzuk, öntünk alá kb. 1 dl vizet, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
Rászórjuk az apróra vágott kaprot és a tejfölben elkevert liszttel habarjuk. Összeforraljuk, levesszük a tűzhelyről, végül ecettel ízesítjük.
A tökpogácsához a maradék (350 g) tököt használjuk fel: egy nagy tálban a tököt, a tojásokat, a reszelt sajtot jól összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Szükség esetén (ha túl lágy a massza) kevés zsemlemorzsát tegyünk hozzá! Pogácsákat formázunk, belehempergetjük zsemlemorzsába és forró olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük őket.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
fokhagymás tökkockák
  2010-07-29 10:46:43, csütörtök
 
 


középméretű tök
kis pohár tejföl
10-15 dkg prézli
4 dkg vaj
2 ek olívaolaj
1 tk almaecet
1 gerezd fokhagyma
víz
cukor,só

elkészítés

Megpucoljuk a tököt, kiszedjük a magházát, és 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Nagy teflonserpenyőbe rakjuk, és 1 tk almaecetet, 1 ujjnyi vizet és kis sót teszünk rá.
Lefedjük, és üvegesre pároljuk úgy, hogy elfője a vizet, ami rajta van, de ne puhuljon meg teljesen.
2 ek olívaolajat teszünk rá, és ritkán keverve szépen odapirítjuk a kis kockákat (a pirulás felénél a tk cukrot rákaramellizáljuk).
A pirulás végén 1 gerezd tört fokhagymát teszünk rá.
A prézlit zsömleszínűre pirítjuk vajon egy csipet sóval.
A prézlit rászórjuk a tökre, és finoman beleforgatjuk, enyhén sózott tejföllel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
vega rakott zöldbab
  2010-07-29 10:44:27, csütörtök
 
 



1 kg zöldbab
kb 40 dkg rizs
1 nagy pohár tejföl
2 nagyobb/ 3 kisebb tojás
15 dkg reszelt trappista sajt
kevés margarin
kevés zsemlemorzsa

bors
ételízesítő
curry
1 db fokhagymakocka (Knorr ízbomba)
őrölt szerecsendió
elkészítés

A babot megfuttatjuk egy kevés margarinon, majd egy kis víz hozzáadása és fűszerezés (ételízesítő, bors, szerecsendió, fokhagymakocka) után puhára pároljuk. Fagyasztott babbal is készíthetjük, természetesen frissből az igazi, szóval ez csak a víz mennyiségét tekintve mérvadó, ha fagyasztottból csináljuk, akkor nem kell víz alá. (A fokhagymakocka helyettesíthető kevés fokhagymaporral, vagy akár el is hagyható.)
A zöldbabbal párhuzamosan kifőzzük a rizst is. A rizs főzővizébe kevés sót és curryt teszünk, hogy ízletes legyen.
Miután megfőttek a hozzávalók, kikenünk margarinnal egy közepes tepsit, és kimorzsázzuk. Először egy réteg babot simítunk bele, majd egy réteg rizst, és ezt ismételjük.
A tejfölt elkeverjük a 2 tojással, és kicsit fűszerezzük: só, bors, szerecsendióval. Ezt a keveréket öntjük rá a rétegezett babra.
A rakott zöldbab tetejét egyenletesen meghintjük a reszelt sajttal. Ezután (gázsütőben) kb. 40 percig, vagy a sajt pirulásáig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
babapiskótás álom
  2010-07-28 15:47:23, szerda
 
 




Hozzávalók egy őzgerinc formához:

24 db babapiskóta
tej a mártogatáshoz
Amaretto likőr (nálam kb. 2 dl)
10 dkg étcsokoládé
1 púpos evőkanál kakaópor
2 dl tejszín
25 dkg eper

A tejszínt 1 dl likőrrel felforralom, leveszem a tűzről és elkeverem benne a kockákra tört csokoládét, meg a kakaóport. Amikor kihűl, egy éjszakára hűtőbe teszem.

Másnap a robotgéppel habot verek belőle. (aki akar, a biztonság kedvéért tehet hozzá egy habfixálót is) Érdemes megkóstolni, édesszájúaknak kellhet bele egy kis porcukor még.

Az őzgerincet kibélelem folpackkal, bőven nyúljon túl rajta.

Egy mélyebb tálba tejet öntök, elkeverem 1 dl likőrrel és ebben forgatom meg a babapiskótákat, majd kibélelem az őzgerincet velük. A krém felét belesimítom, végig rakom a közepét eperrel, erre kerül a krém másik fele. Ennek tetejére szintén a mártott babapiskótákból kerül talp.

Ráhajtom a fóliát és hűtőbe teszem legalább egy órára. Tálalásnál lehet eperrel, esetleg tejszínhabbal is díszíteni.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mozaikos őzgerinc
  2010-07-28 15:44:06, szerda
 
 


Hozzávalók:

20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé,só,bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz
20 gr zselatin ( nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld

1 őzgerinc forma
folpack

1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.

A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4. Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sárgabarackos gombóc
  2010-07-28 15:42:07, szerda
 
 



Hozzávalók:
1 kg krumpli nyersen, hámozva mérve
30 dkg liszt
1 tojás (ez csak akkor, ha újkrumpliból készül)
zsemlemorzsa
apró sárgabarackok
fahéjas porcukor

A krumplit kockára vágom és annyi vízben, amennyi ellepi, csipet sóval, puhára főzöm. Leszűröm és összetöröm a krumplinyomóval, hagyom langyosra hűlni. Hozzáadom a lisztet és a tojást, összegyúrom, majd lisztezett deszkán 8 cm átmérőjű hengert formázok belőle.
A zsemlemorzsát pici olajon, vagy anélkül, megpirítom és félreteszem. A barackokat megmosom, leszárítom.
Éles késsel ujjnyi szeletet vágok a tésztából és belecsomagolok egy barackot, a felesleget lecsípem róla. Így folytatom, amíg van tészta, illetve a lecsípett darabokat is összegyúrom és elhasználom.
Felteszek vizet a tűzhelyre egy nagyobb lábosban, amikor forr, óvatosan beleengedek 6-8 db gombócot. Ha a víz újra forr, kisebb lángon, kb. 10 percig főzöm őket. Szűrőkanállal kiemelem a gombócokat és rögtön a morzsába forgatom. Tűzálló tálba teszem úgy, hogy ne legyenek egymáson.
Tálalásnál fahéjas porcukor jár hozzá.
Ha szeretném a nyár ízeit télire is elmenteni, akkor egy tálcán berakom a mélyhűtőbe az alaposan körbelisztezett gombócokat. Amikor keményre fagytak, zacskóba vagy dobozba csomagolom őket. Felhasználáskor a fagyott gombócokat teszem a főzővízbe.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
bohókás
  2010-07-27 19:25:16, kedd
 
  Kánikula



 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
mai vicc
  2010-07-27 17:58:06, kedd
 
  Drága otthon

Férj hazaér, párja dühösen rátámad:
-Te szemétláda! Hogy kerül ez a női bugyi a kabátod zsebébe?
A férj hűvösen végigméri:
- A szomszéd adta ide. Tegnap nála hagytad!

A cigány sétál az erdőben. Arra jár ajótündér és megszólítja:
- Szerencséd van! Kívánhatsz tőlem hármat ésén teljesítem .
- Szeretnék fehér lenni, bukjanak rám a csajokés egész nap a lábuk között
akarok lenni!
- Abrakadabra, legyél tampon!!!
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 99 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 99 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 102
  • e Hét: 2001
  • e Hónap: 6405
  • e Év: 38134
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.