Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Gombát szedtünk
  2010-09-22 08:07:04, szerda
 
  Nálunk ennek nem volt hagyománya. Répceszemerén a legelőn tyúkgombát szedtünk eső után apámmal, de más fajtára nem emlékszem. Ez a más néven szegfűgombának nevezett apróság nagyon finom volt pörköltnek.
Aztán Kópházán, bár erdő mellett laktunk, csak az őzlábat szedtük fel. Ezen kívül még a vargányát ismertük, de az ritka csemege volt.
Tegnap ragyogó napsütésben mentünk Ábrahámhegyre, Tubáék vargányás csülökpörkölttel vártak. Fölséges volt, a gomba remek ízét nem nyomta el a csülöké.
Ebéd után aztán nekivágtunk a hegynek gombát szedni. Rengeteg féle volt, többsége inkább szép, mint ehető, de sokféle ehetőt is leltünk. Életemben először találtam vargányát. Két nagy kosarat teleszedtünk.
Ma reggel a királyvargányából ettem, hagymával összesütöttem és egy tojást ütöttem rá. Remek ízű volt. Nagyszerű étel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megyünk a Balatonra
  2010-09-21 09:24:54, kedd
 
  Görföl Jenőt és Mártikát várom, megyünk Tuba Lacihoz egy kis beszélgetésre Ábrahámhegyre. Jenőnek malaca van, ragyogó napsütés, tiszta idő. Nem úgy, mint nekünk Tamással a múltkor, zuhogó eső. Azt mondta kirándulunk, nézelődünk, gondolom, ez azt jelenti, hogy készít ezer fotográfiát. Amióta feltalálták a digitális fotót, mindenki nyomja a gombot. (Én is).
Közben Tubus telefonált, hogy hol járunk. Jót mulattam, el sem indultunk, pontosabban nem értek még ide Jenőék.
A héten készen lesz a szél-járás is, van bennem ilyenkor némi izgalom. S már készül a Mosonvármegye, sziszeg a sok politika, folyik belőle a mocsok. Ilyen a világ. Malac vagy-e vagy korpa, mindenképpen véged van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fokhagymaleves-rántott zöldség
  2010-09-20 06:06:07, hétfő
 
  Valóban az alábbi jegyzetből kiderül, hogy milyen csendes hétvége volt. Szombaton a feleségem Pesten volt, Marci dogozott, én főztem és újságot terjesztettem. Reggelre kitaláltam, hogy jó lenne egy kis fokhagymalevest enni, s túrós csuszát álmodtam melléje és rántott zöldségeket.
Egy kis olajon néhány szem köménymagot pirítottam, fokhagymagerezdekkel. Fölengedtem vízzel, zöldségleves kockát tettem bele, sárgarépakockákat. Miután kicsit főztem, egy rózsányi karfiolt is adtam hozzá, s az egészet összeturmixoltam. Kis fözőtejszínt bele, újra fölforraltam.
A túrós csusza hagyományos metélt volt inkább, akkor meg túrós metélt a neve. Azért némi füstölt szalonnát pirítottam, hogy legyen íze.
A leveshez készítettem összenyomós kenyeret. Pirítani való két szelet kenyér közé tettem egy sajtszeletet, ezt a kis szerkezettel összepréseltem, megsütöttem. Nagyon jó volt harapni, s hozzá a leves eszegetni.
Vasárnap már csak pörköltet készítettem a túrós metélt mellé.
Szombaton még az itthon lévő maradék zöldségeket rántottam. Zukkini, karfiol, kolbásztök, gomba. S Marcinak egy két szelet rántott sajt. Már csak hab a tortán, hogy miután megjött feleségem megkérdezte, hogy tartármártást nem készítettem-e. Nem készítettem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ortutay naplója
  2010-09-20 05:54:09, hétfő
 
  Kovácsné Irénkéék hívták fel rá a figyelmet, hogy nem ír semmit 1948. szeptember 26-ról, amikor Mosonban járt miniszterként.
Az Alexandra adta ki, s rögtön megvettem. Elsőre csak az 1938-1954 közötti részt, mert a három vaskos kötet 15 000 forintot kóstált. Valójában az 1945-54 közötti rész érdekelt, de ez a leggyöngébb. Nincs sok feljegyzés, az a kevés is sematikus. Büszkélkedés az államosítás fölött (iskolák), sok családi esemény feljegyzése. Ez utóbbiak az 1938-45 között részből majdnem teljesen hiányoznak. Itt sok a napi politika, a háborúba hulló világ figyelése, elemzés. Ami kicsit riaszt, az a törekvés az egyetemi tanszék elnyeréséért. A sok intrika. Viszont emberközeli lesz Hóman, Szekfű, Radnóti, Illyés, Márai, Cs.Szabó. Radnótin kívül mindenki negatív oldala is kidomborított. Igaz, Miklós szerelmi kalandját, mint adalékot kapom meg. A temetés leírása pedig eleddig ismeretlen volt számomra. Tanítványaimnak majd felolvasom a barát-szemtanú leírását.
Még két vaskos kötet vár megvételre. (Kapható!) Bár nem sokat remélhetek az elkövetkező három évtizedtől (Két és fél inkább.)
Ortutay tudós néprajzos, politikai pályája hullámzó.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vers eltalált
  2010-09-18 06:00:02, szombat
 
 
Szeptember

Megöregszik a táj, köd ül a völgyben,
csupa vatta minden, nincsen irány.

Őz szimatol, pókháló fénylik, csiga araszol
a fűben. Hol van a nyár?

Eltűnt, semmibe hullott. Ellobbant, mint
a tűz a réten, nyoma itt-ott még fénylik,
szőlő, körte, szeptember asztalán.

Te is lassabban lépkedsz, magadba mélyedsz.
Ősz jön. iderémlik a tél is talán?


Érdekes. Sziszegés körülöttem, dögszag, iszapbirkózás, s hajnal óta izgatott, hogy nem lett egész a múltkori vers. Tulajdonképpen a vers keltett fel, s rámszólt, hogy fejezz be! A cím nem jó, csak odaírtam a hónap nevét. De mér bemásolható a többi közé a majdnem kész vers, az írásjelek a helyükre kerültek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem csak szemlélő vagy
  2010-09-18 05:53:48, szombat
 
  Sokszor gondolok arra, hogy csak nézem a világot. De nem lehet csak szemlélődni, belerángatnak a dolgokba, részt veszek bennük, megmérgeznek.
Egész héten a helyi politika bugyrainak kipárolgását "élveztem". Megállunk az utcán, s erről beszélünk. Otthon ez a téma. Hát hogyan lehetne csak szemlélődni. "Nem ítélem, csak nézem a világot." - lehet, hogy nem pontosan idéztem Illyést. Nem lehet csak nézni. Ítélni is kell.
A pusztulást derűvel lehet-e szemlélni? A világ felfordulását nem lehet csak változásnak nevezni.
Jó hétvégén megállni kissé.
Odakint folyik az ég, már nem lehet esőnek nevezni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vacak az egész
  2010-09-16 20:37:33, csütörtök
 
  Olyan unalmas ez a választási iszapbirkózás. Bazsó Lajos, Rajka polgármestere fogalmazta meg számomra érthetően, akinek 4 riválisa van, hogy itt minden a pénzről szól. Rajkán az ingatlanbizniszről, ahol a háttérben húzódó üzleti érdekcsoportok indítanak jelölteket.
És Óváron miről szól? Soha ilyen gyenge csapatokat nem verbúváltak össze. Dr. Pap János, valamikori Fidesz országgyűlési képviselő azért indul polgármesterjelöltnek, hogy hátha elvisz a Fidesz jelöltjétől annyi szavazatot, hogy az ne legyen polgármester. Szabó Miklós, jelenlegi polgármester a Fidesz támogatásával lett azzá 1996-ban. Aztán minkét oldal eljutott odáig, hogy nem tud együttműködni a másikkal. Közben persze elhervadt az ibolya, az MDF rendszerváltó párt erkölcsileg szétrohadt. Szánalmas volt a végjáték. Párt nélkül egy csenevész egyesület támogatásával indul, meg is fojtva azt. A politika nem mindig virágoskert, gyorsan elrohadnak a csábító illatú virágok. A szocialisták következetesek, belső marakodásukat legyőzve fölsorakoztak Kovács Tamás mellett. Esély sok nincs, de ott kell lenni, szervezettek, 3-4 fős frakcióként akár győztesnek is nevezhetik majd magukat.
A Jobbik legnagyobb nyűge, hogy valami ellen politizál. A szocik ellen nincs már értelme, maradt a Fidesz. Sovány vigasz. Az ember meg nem akar minden nap forradalmat, meg megváltást. Marad a Fidesz.
Pista országgyűlési képviselő, ez gyengíti pozícióit. Markáns, tárgyalóképes ember, ez erősíti. Meg az is, hogy érzi az emberek baját. Mindenki biztos a győzelmében, ez gyengíti, mert akkor már nem is kell rászavazni.
Nos, én őt látom az egyetlen esélyesnek, hogy a város normálisan működjön az elkövetkező négy évben.
Persze én kevés vagyok, már csak azért is, mert egyetlen voksomat Feketeerdőn adhatom le.
Öreg vagyok már annyira, hogy húsz év tapasztalatából a fenti következtetést reálisnak lássam. 16 évig voltam igazgatója egy intézménynek, négy évig önkormányzati képviselő, s másfél évtizede a helyi lap szerkesztője tulajdonosa. Van tapasztalat bőven. Nyugalomra van szüksége Mosonmagyaróvárnak. Én Nagypistrára szavaznék.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ilyen is lehet egy nap
  2010-09-14 20:13:17, kedd
 
  A reggel napi dolgai után elmentem Irénkéékhez (Kovács Sándorné Back Irén), egy 62 évvel ezelőtti mosoni hír kapcsán, a holocaustot túlélő mosoniak ekkor avatták újra zsinagógájukat: Megkaptam az anyagot, elbeszélgettünk. Még kapok egy összeállítást a mosonszentmiklósi zsidók legyilkolásáról, amiről hallgattak akkor is, utána is.
Azt követően hazajöttem, zöldséges tésztát főztem, s azon töprengtem, hogy az óvári ún helytörténészek milyen nagy kárt okoznak. Tudatlanságból, akartan? Leírnak teljesen hamis információk alapján dolgokat. Pl. láttam a mosoni zsidóság történetét jegyző füzetecskében, hogy Sattler polgármester augusztus elsején lett öngyilkos. December 5-én a jó dátum. Itt persze nem tudatos hamisításról van szó, hanem műveletlenségről. A feladat túl nagy. A képesség túl csekély.
Aztán a magam dolgaival foglalkoztam.
Majd elfeledtem, megvettem az Alexandrában Ortutay naplójának első részét. Nagyon jól tettem. De erről később még. Most álmos vagyok, mint mindig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hiányzott, elért!
  2010-09-14 05:51:22, kedd
 
  Tegnap azt írtam, hiányzik a vers, de majd jön, s elér, és akkor olyan leszel, mint akit találat ért, alig tudsz felkelni. Egy dal, egy elégia, egy kis zene formájában érkezett, s az első lejegyzés így szól:

megöregszik a táj köd ül a völgyben
csupa vatta minden nincsen irány

őz szimatol pókháló fénylik csiga araszol
a fűben hol van a nyár?

eltűnt semmibe hullott ellobbant mint
a tűz a réten nyoma itt-ott még fénylik
szőlő körte szeptember asztalán

te is lassabban lépkedsz magadba mélyedsz
ősz jön iderémlik a tél is talán?

Ez már nem is az első, a második lejegyzés, mert a firkálást ahogyan idegépeltem, rögtön át is írtam. S közben rájöttem, hogy az írásjeleket ki kell tenni. Így: "Ősz jön. Iderémlik a tél is talán?" Attól a zene nem törik el.
Aztán lehet, hogy közök nélkül kell az egészet leírni és majd egy cím is kifolyik belőle.
Akkor lesz kész, ha egy vers lehet valaha kész.
Hát így születik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Első nap az iskolában
  2010-09-14 05:35:04, kedd
 
  Tegnap este hívott Zsóka, bevitte a mentő Ingolstadtba, a gyomrával van valami. Jens viszi iskolába a csöpséget, ma van az eső nap. Nagyon készült rá, van Zukertüte, s hát nagy izgalom ez.
Most nagyon jó lenne ott lenni, de nem tudunk mit csinálni. Azt mondta a leány, hogy kb. három nap a kivizsgálás. Ma este hívjuk őket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 90
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 11654
  • e Év: 56627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.