|
2/34 oldal
|
Bejegyzések száma: 332
|
|
|
|
2011-01-31 12:56:00, hétfő
|
|
|
Rock & Roll:
A Rock & Roll - zenéjét és ritmusát tekintve - nemcsak a legviharosabb táncok egyike, de egy egész irányzat születése is neki köszönhető. A tánc önállósíthatta magát végül azok számára is, akik azt korábban vadul elutasították.
Wolfgang Steuer müncheni tánctanár - aki az Általános Német Tánctanár Szövetség alelnöke, valamint az első szaktanárok egyike - gondoskodott arról, hogy a professzionális táncosok és az első Rock & Roll amatőrök által közösen kidolgozott új figurák, illetve a tánc alap- és akrobatikaformáinak korlátozásai mielőbb közkinccsé váljanak.
A Rock & Roll első virágkora az 1954 és 1958 közötti évekre datálódik, habár ekkor még alig különböztethető meg az akkori rhythm & bluestól, melynek oka az, hogy a tánc három nagy zenei irányzatból fejlődött ki:
- a jazzből, ami a tipikus Shuffle-ritmust hozta
- a country & western stílusból, amit csaknem kizárólag fehérek játszottak
- a rhythm & bluesból, Amerika déli államainak afroamerikaiak által játszott zenéjéből.
A fajok elkülönítése sokáig megakadályozta e különböző stílusirányzatok kölcsönhatását - legalábbis hivatalosan.
A rhythm & blues a 40-es és 50-es években a "fekete" szórakoztató zene szinte minden kifejezésformájának gyűjtőmedencéje volt, miközben a 40-es évek swing- és jazzelemeit is magába olvasztotta; kiváltképpen a boogie-woogie-éit, amely egy jazzel rokon blues piano stílus. Eltekintve attól, hogy a rhythm & blues esetében a feketék tánczenéjéről van szó, a fehérek számára főleg a használt szexuális metaforák voltak elfogadhatatlanok. Kampányt indítottak azon disk jockeyk ellen, akik hasonló zenéket szolgáltattak, ám ennek következtében a fiatalok körében egyre nőtt az érdeklődés a "tiltott" zene iránt.
A rhythm & blues letisztult formájában került kapcsolatba a fehérek country & westernjével, ami aztán Rock & Roll-ként vált ismertté. Ezt a zenét egyre több "fekete" rádió játszotta, sőt a "fehér" adók is egyre szívesebben sugároztak ilyenfajta számokat. A fehér zenészekre is nagy hatással volt a Rock & Roll ritmus, s ez beindította a zenei ipart. Chuck Berrytől a Maybellene volt az első olyan szám, amely fekete zenésztől származott, s cover-verzió nélkül is megtalálta az utat a slágerlistára.
1954-ben jelent meg az amerikai piacon a Chords nevű fekete csoport lemeze, az Sh-Boom. Néhány zenetörténész ezt tekinti az első Rock & Roll slágernek, amely mély felháborodást váltott ki az idősebb generációból. Ez a kritika és a fiatalok belőle eredő tiltakozása egy új lendület kezdetét jelentette. A rhythm & blues "kiélezett" formája, a Rock & Roll, a felnőttek világa elleni tiltakozásként fejlődött ki, melyhez inkább Perry Como vagy Frank Sinatra szórakoztató zenéje állt közelebb.
Abban, hogy a Rock & Roll nagy áttörést hozott, szerepe volt Alan Freednek is, aki magát a rock atyjának nevezte. Rádióműsorai zárásaként énekelt, pl. azt a részt, hogy "Rock, rock, rock everybody - Roll, roll, roll everybody". Ez a szóösszetétel Freed találmánya volt, és segített a Rock & Roll-t új alapokra helyezni. Az 50-es évek végén Alan Freed a Rock & Roll elleni kampány áldozata lett. Amikor az egyik általa szervezett rendezvény töréshez vezetett, Rock & Rollal való felbujtással vádolták meg, s nem sokkal később belekeveredett egy megvesztegetési botrányba is. 1964-ben egy jelentősebb adócsalás miatt ismét bíróság elé állították. Freed megtört emberként halt meg 1965-ben.
A zeneipar már az 50-es években rájött arra, hogy a Rock & Rollban mekkora üzlet rejlik. A népszerűsítés érdekében külön filmet is készítettek a Rock & Rollról. Ebben az időben születtek a következő filmek: "Rock around the clock", "Rock, rock, rock" és "Don't knock the rock", melyekben még Alan Freed is játszott. E filmek a zenéből és a táncból éltek. A foxtrottal vagy a walzerral összehasonlítva forradalmi volt az új táncstílus akrobatikája.
Világi és egyházi intézmények próbálták meg tiltással megtörni az ifjúság Rock & Roll iránti érdeklődését. 1954. április 12., a "Rock around the clock" c. szám stúdiófelvételének napja a rock születésnapjának tekinthető. A Bill Haley-ről szóló hasonló című filmmel, annak zenéjével és a filmben mutatott tánccal a Rock & Roll végre hivatalosan is megszületett. A "Rock around the clock" lett az első, valóban nemzetközi formátumú Rock & Roll sláger. A Rock & Roll legfontosabb alapító zenészeinek számít Chuck Berry, Fats Domino, Buddy Holly, Little Richard és Bill Haley; azonban igazán egyik sem tudta átvenni a fiatalok bálványának szerepét. S ekkor eljött Elvis Presley ideje. Elvis, a fekete hangú fehér énekes, az ifjú szívek csábítója polgárpukkasztó, izgató csípőmozdulataival és utánozhatatlan énekével célba talált. A zene fejlődése érdekében ugyan édeskeveset tett, de mint előadó, énekes és egész generációk bálványa mégis utolérhetetlen maradt. A Rock & Roll másik nagy slágere lett az "At the Hop" című, amelyet Danny & The Juniors szerzett. Ez a szám 7 héten keresztül vezette a slágerlistákat.
A Rock & Roll függetlenül attól, hogy régi vagy új zenére szól, ma is - mint hajdanán - lelkesíti az ifjúságot, és az 50-es évek Rock & Roll-generációját is újra lázba hozza. A zene és a tánc is megtalálta helyét. A tánc társaságképes lett. Alig találni olyan tánciskolát, amely nem indít Rock & Roll kurzust. A szabadidős szórakozás mellett a tánc teljesítménysporttá is fejlődött, melyben ma már helyi, nemzeti és nemzetközi bajnokságokat is rendeznek.
A Rock & Roll versenyek ténylegesen a 70-es években kezdődtek. Az akrobatika, kápráztatás és temperamentum mellett sportos jelleget is tükrözött, s ez megfelelt az ifjúkori dinamikának. A svájci René Sagarra hozta át Németországba a 70-es évek elején a Rock & Rollt a rá jellemző ugrálós lépéssel. A németországi Rock & Roll Szövetség a világ egyik legnagyobb Rock & Roll szövetsége. Nemzeti és nemzetközi vonatkozásban 1985 óta táncolnak együtt amatőrök és profik a legmagasabb szinten a 4 osztályban. A legalsó osztály a D, azután jön a C, B, A. Az A osztályban az akrobatikus figuráknak szinte semmi korlátjuk nincs. Rendeznek még Rock & Roll formációs versenyeket tanuló és ifjúsági kategóriában is.
Az alaplépés a zene ritmikus interpretációja. A Rock & Roll táncnál különféle alaptechnikáról van szó: a 4-es, 6-os, 8-as vagy 9-es alaplépésről. A leggyakoribb alaplépés a 6-os, a 9-es pedig a legsportosabb és legnehezebb formája a táncnak, amely rendkívül sok erőt és jó kondíciót követel, mivel itt ugrólépésről van szó. A 8-as alaplépést már ismerjük, a latin táncok ötödik táncaként, és ez a Jive.
A Rock & Roll jellemzője a gyors, lendületes zene. A tánciskolák egyik legkedveltebb tánca. Ma az akrobatikus Rock & Roll külön réteget képez a divattánc versenyeken. A versenyzők az elő- és középdöntőben saját zenére táncolhatnak, míg a döntőben már a helyszínen kapják a zenét, amire a kürt bemutatják. Egy-egy ilyen Rock & Roll verseny óriási sikert arat a közönség köreiben.
Mint ahogy a versenytánc egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező városa Szombathely (Savaria), úgy a divattáncversenyek egyik fő színhelye Dunaújváros. Évről-évre rengeteg nézőt vonzanak a versenyek e városokba, akiknek többsége felejthetetlen élménnyel tér haza.
Zenei üteme: 4/4-es
Tempó: tudásszint szerint váltakozhat
- kezdő szinten ajánlatos lassabb zenét választani, igazán a 40 ütem/perc lenne az ideális
- versenyeken 48 ütem/perc
Forrás:A Tánc ilága
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS! |
|
|
0 komment
, kategória: Táncok története |
|
|
|
|
|
2011-01-31 11:52:18, hétfő
|
|
|
Narancskrémes fánk:
Hozzávalók:
a tésztához:
2,5 dl tej, csipetnyi só
12 dkg vaj
13 dkg finomliszt (kb. 6 evőkanál)
4 tojás
A narancskrémhez:
1 csomag (3 dkg) főzni való vaníliás pudingpor
3 dl tej
1 tojás
3 narancs
3-4 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál zselatinpor
1 csomag vaníliás cukor
3,5 dl tejszín
A tetejére:
porcukor és 3 narancs (lehet 4-5 mandarin is)
Elkészítés:
A tésztával kezdünk. A tejet csipetnyi sóval meg a vajjal fölforraljuk. Ha az utóbbi teljesen föloldódott, a lisztet beleszórjuk. Szorgalmasan kevergetve 2 percig főzzük - akkor jó, ha olyan sűrű, hogy szinte elválik az edény falától -, majd a tűzről lehúzzuk. A tojásokat egyenként beledolgozzuk. A masszát csillagcsöves (a sima csöves is jó) habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire kb. 20, egyenként pingponglabda nagyságú gömböt nyomunk belőle. (Ha nincs sütőpapírunk, a tepsit kivajazzuk, kilisztezzük.) Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 15-18 percig sütjük.
A krémhez a pudingport 0,5 deci tejjel meg a tojássárgájával fölforraljuk. A jól megmosott narancsokat úgy hámozzuk meg, hogy héjukon fehér hártya ne maradjon. Utána a maradék tejjel meg a cukorral 2-3 percig forraljuk. A narancshéjat kiemeljük belőle, a pudingporos keveréket beleöntjük, kevergetve sűrűre főzzük. Az immár lemeztelenített narancsok levét kifacsarjuk. Két decit kimerünk belőle és a zselatinporral meg a vaníliás cukorral kevergetve 1-2 percig forraljuk, míg a zselatin föloldódik benne. A tejszínből kemény habot verünk, és először a már csak langyos zselatint, majd a vaníliakrémet forgatjuk bele. Azonmód habzsákba töltjük, majd a kettéhasított fánkok üregébe púpozzuk, és tetejüket ráillesztjük. Végül porcukrot szitálunk rá, és narancs- vagy mandarinszeletekkel megkoronázzuk.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-01-31 11:44:36, hétfő
|
|
|
Narancs
A narancs (latin neve Citrus aurantium L., népies neve auranci, oránzs) déligyümölcs.
A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben - színe alapján - ,,flavedó"-nak nevezik. A külső héj (Aurantii cortex) illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, melyet ,,albedó"-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús.
Narancs virága és termése narancsfán
A magyar narancs szó az északolasz narancia [narancsa] - sztenderd olasz arancia - közvetítésével a spanyol naranja [naranha] szóból származik, a spanyolba pedig az arab nárandzs(a) útján került, melynek végső forrása talán (perzsa közvetítéssel) a szanszkrit (óind) náranga 'narancsfa'. (A szanszkritban eredete tisztázatlan, valószínűleg nem indoeurópai, hanem dravida forrásból származik, vö. tamil naru, 'illatos'.)
Felhasználása:
A narancs leve vitaminokban gazdagNyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy a felhasználás vagy szárítás megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, de sütve készített szárnyas ételekhez is használják.
A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos
A narancs leve vitaminokban gazdag
Gyógyhatása:
Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító.
Itt említjük meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a "Curaçao" néven ismert likőrt (kürasszó-likőr) vagy a narancsos csokoládét is.
Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiábólUgrás: navigáció, keresés
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség |
|
|
|
|
|
2011-01-31 11:28:37, hétfő
|
|
|
Kedd - menü ajánlat:Nézzünk be Ékes Andihoz, egy ebéd erejéig
Előétel: Gyöngytyúkleves
Főétel: Szűztorony sajtos krumplipürével és sült tökkel
Desszert: Mandulás-fűszeres birsalmasajt
Vegetáriánus ajánlat: Színes sárgaborsóroládok
Gyöngytyúkleves:
Hozzávalók:
1 db fiatal gyöngytyúk (1,3 kg)
4 db sárgarépa
4 db fehérrépa
1 db karalábé
1 db zellergumó
1 csokor zellerlevél
1 csokor petrezselyemlevél
1 darabka kelkáposzta
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
8 szem egész feketebors
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
8 szem borókabogyó
só
őrölt chili
1 db kisebb babérlevél
Elkészítés:
A gyöngytyúkot megmossuk, feldaraboljuk és a hagymákkal, fűszerekkel hideg vízben feltesszük főni. Kb. 2 órát főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket is, és további fél órán át főzzük.
Tálaláskor tésztát főzünk hozzá.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Szűztorony sajtos krumplipürével és sült tökkel:
Hozzávalók:
sertés szűzérme
hagyma
só
bors
szeletelt bacon
édeskömény gumó
paradicsom
gomba
olaj
A krumplipüréhez:
1 kg főtt krumpli
2 dl forralt tej
8 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
só
szerecsendió
Valamint:
1 db sütőtök
Elkészítés:
A szűzérmét lemosom, és 1,5 cm-es darabokra vágom. Ahány darabra vágtam a húst, annyi szelet hagymát, egész fej gombát, paradicsomkarikát és édesköményszeletet vágok fel.
A húst sózom, borsozom, egy hőálló tálat kiolajozok, majd fogpiszkáló segítségével egymásra rakom a szeleteket, alulra kerül a hús, rá a hagyma, a paradicsom, az édeskömény és a gomba, majd az egészet 1 szelet baconnel letakarom.
Előmelegített sütőben, alufólia alatt 200 fokon 70 percig sütöm, majd leveszem a fóliát, a levével meglocsolom, és addig sütöm, amíg szalonna ropogós lesz (légkeverés, infra segít rajta).
A tököt ugyanakkor a sütő aljára csempészem, feldarabolva, sülhet együtt a hússal egy lapos tepsiben.
A krumplit megpucolom, felkockázom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, áttöröm, forralt tejjel, vajjal, reszelt sajttal lágyítom, szerecsendióval, sóval utánaízesítem.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Mandulás-fűszeres birsalmasajt:
Hozzávalók:
1,5 kg birsalma (pucolás után 1,3 kg)
1 kg cukor
1 citrom leve
1 kiskanál őrölt gyömbér
1 kiskanál fahéj
20 dkg egész mandula
1 dl tisztított víz
Elkészítés:
A birsalmákat megpucolom, kicsumázom éles késsel, darabokra vágom, majd a darabokat zöldségreszelőn áttolom.
Egy edénybe beleteszem a reszelt almát és minden hozzávalót (a mandula kivételével), majd közepes lángon 40 percig rotyogtatom kevergetem.
A mandulát forró vízben pár percig állni hagyom, majd hideg vízzel lehűtöm, így könnyel leválasztható a héja.
A tűzről leveszem az almás keveréket, botmixerrel pépesítem, a mandulát most már belekeverhetem, és visszateszem a tűzre, de már csak egyet szusszantok rajta állandó kevergetés mellett.
Hőálló tálat vagy őzgerincformát fóliával kibélelek, beleöntöm a gyümölcspépet, elsimítom a tetejét, és hűlni, szikkadni hagyom jó pár napig, hűvös helyre (erkélyre) téve, konyharuhával letakarva. Csak ezután borítom ki, fóliába csomagolom.
Megjegyzés:
A héten olvastam a birsalmáról, és rögtön kedvet kaptam, hogy csináljak egy kisebb mennyiséget. Persze ez az adag is biztosan kitart karácsonyig.
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Színes sárgaborsóroládok:
Hozzávalók:
2 dl sárgaborsó
1 sárgarépa
10 szál zöld ceruzabab (fagyasztott is jó)
1 gerezd fokhagyma
pici szerecsendió
pici bors
1 kávéskanál teavaj
1 kávéskanál rizsliszt
Elkészítés:
A sárgaborsót előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük, és tiszta sós vízben puhára főzzük. Egy tálba tesszük a leszűrt sárgaborsót, fűszerezzük (só, bors, rizsliszt, szerecsendió, fokhagyma), majd botmixerrel pépesítjük.
A répát megpucoljuk, és egyforma vékony szeletekre vágjuk, majd egy kis forró vízben roppanósra főzzük (pár perc) a zöld ceruzababokkal együtt. Óvatosan kivesszük a vízből, majd 2 fóliát terítünk az asztalra, az egyik közepére a répaszeletek felét szépen egymás mellé rakjuk, a másikon a zöldbabot szintén egymás mellé rakjuk. Erre kanalazunk 2-2 kanálnyit a borsópüréből, ellapítjuk, a közepére 1 szál zöldség kerül a másik színűből, és erre a maradék sárgaborsópüré, szépen befedjük a répaszeletekkel és a zöldbabokkal, majd a fóliát gurigázva összetekerjük, mehet a hűtőbe. Pár óra után a fóliát lehúzva, óvatosan szeletelhető.
Köretnek nagyon mutatós, de önmagában is fogyasztható.
Megjegyzés:
Ünnepi köret.
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-01-31 11:03:51, hétfő
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
Szép napot!
és
(Szeretettel meghívlak, nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk: www.kassakkiado.hu Lélek-Világ lap - Fórum)
Link
Nézz be ide is, megéri:
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hetet |
|
|
|
|
|
2011-01-30 23:54:25, vasárnap
|
|
|
Hétfő menü ajánlat:
Előétel: Áfonyás körteleves
Főétel: Sonkás-mozzarellás pizza
Desszert: Narancs
Vegetáriánus ajánlat: Édesköményes-zelleres vékony pizza
Áfonyás körteleves:
Hozzávalók:
60 dkg vilmoskörte
15 dkg cukor
10 dkg mazsola
10 dkg vörösáfonya
4 dl vörösbor
4 evőkanál áfonyadzsem
1 db citrom
1/2 kávéskanál ánizsmag
só
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1-2 rúd fahéj
Elkészítés:
Fűszerkivonatot készítünk: 2 dl vizet pár percig forralunk az ánizzsal és az egész fahéjjal, 1 citrom reszelt héjával, néhány cikk citrommal és fél kávéskanál őrölt szegfűszeggel.
A megtisztított körtét kockára vágjuk, és enyhén sós vízben néhány percig főzzük. Hozzáadjuk a mazsolát és az áfonyalekvárt, majd beleszűrjük a fűszerkivonatot.
A megpuhult körtéket kivesszük a főzőléből, és egy turmixgépben összedolgozzuk a vörösborral. A masszát visszaöntjük a levesbe, és cukorral édesítjük. Hozzáadjuk az áfonyát, és további 10 percig főzzük.
Tálaláskor 1-1 kanál tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés:
A receptet Sziszka72 küldte. Köszönjük!
Sonkás-mozzarellás pizza:
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 evőkanál olaj
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só
A tetejére:
pizzakrém
füstölt sonka
2 paradicsom
1 paprika
30 dkg pizza mozzarella
só
oregánó
bazsalikom
olívaolaj
Elkészítés:
1.) A pizzatészta hozzávalóit (kenyérsütőgépben) bedagasztjuk, megkelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.
2.) Megkenjük pizzakrémmel, rárakjuk a sonkaszeleteket, majd a felkarikázott paprikát, paradicsomot (sózzuk, oregánóval és bazsalikommal megszórjuk), majd rárakjuk a felszeletelt mozzarellát.
3.) Olívaolajjal finoman megkenjük, és 200 fokon, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen megbarnul.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Narancs:
Édesköményes-zelleres vékony pizza:
Hozzávalók:
30 dkg kenyérliszt
1 csomag szárított élesztő
2 dl langyos víz
1 mokkáskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
A feltéthez:
2 szál szárzeller
1/2 édesköménygumó
2 nagyobb paradicsom
10 dkg friss csiperkegomba
2 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál balzsamecet
Ízlés szerint só, oregánó, préselt fokhagyma, bors
10 dkg pizza mozzarella sajt
Elkészítés:
A lisztet tálba szitálom, az élesztőt, a sót és a cukrot belekeverem, hozzáadom a langyos vizet és az olajat, majd jól kidolgozom. Konyharuhával lefedve kb. ¾ órát langyos helyen pihentetem a tésztát, amíg nagyjából duplájára nő.
Közben a szárzellerről zöldséghámozóval eltávolítom a külső, fás részeket, nagyjából 1-1,5 cm-es félkörökre szeletelem, az édesköményt szintén nagyjából ekkorára darabolom. A paradicsomot meghámozom, felszeletelem. A gombát tisztítás után vastagabb szeletekre vágom, kevés olajon megpirítom. A paradicsompürét a balzsamecettel, sóval, 1 kis gerezd pépesre zúzott fokhagymával, oregánóval, borssal és kevés vízzel krémesre keverem, a sajtot lereszelem.
A duplájára kelt tésztából kicsit kipüfölöm a levegőt, majd sütőpapírral borított nagy gáztepsibe helyezem, vékonyra egyengetem. Megkenem a fűszeres paradicsompürével, ráhalmozom a zöldségeket, sajttal megszórom, kevés oregánót morzsolok a tetejére, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütöm.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2011-01-30 23:53:18, vasárnap
|
|
|
Heti menü ajánlat -- 2011. január 31 - február 06.
Hétfő:
Előétel: Áfonyás körteleves
Főétel: Sonkás-mozzarellás pizza
Desszert: Narancs
Vegetáriánus ajánlat: Édesköményes-zelleres vékony pizza
Kedd - Nézzünk be Ékes Andihoz, egy ebéd erejéig:
Előétel: Gyöngytyúkleves
Főétel: Szűztorony sajtos krumplipürével és sült tökkel
Desszert: Mandulás-fűszeres birsalmasajt
Vegetáriánus ajánlat: Színes sárgaborsóroládok
Szerda:
Előétel: Fejtett bableves füstölt kolbásszal
Főétel: Paradicsomos káposztafőzelék sült oldalassal
Desszert: Gyümölcsös joghurt
Vegetáriánus ajánlat: Paradicsomos káposztafőzelék tojáspogácsával
Csütörtök:
Előétel: Semmiből-valami leves
Főétel: Rizottó füstölt tarjával, tojással és vörösbabbal
Desszert: Körte
Vegetáriánus ajánlat: Zöldséges rizottó
Péntek:
Előétel: Csicseriborsó leves pirított zsemlekockával, reszelt sajttal meghintve
Főétel: Gombapaprikás juhtúrós galuskával
Desszert: Csokis fánk
Vegetáriánus ajánlat: Gombapaprikás juhtúrós galuskával
Szombat:
Reggeli: Zellerszendvics
Előétel: Újházi tyúkhúsleves
Főétel: Lyoni sertésborda
Desszert: Fahéjas-mákos tekercs
Vacsora: Spárgás lazactekercs vajmártással
Vegetáriánus ajánlat: Juhtúróval töltött gombafejek sajtos burgonyapürével
Vasárnap:
Reggeli: Orosz hússaláta
Előétel: Tejszínes gombaleves
Főétel: Rántott hús kedvenc húsfélénkből grillezett zöldségekkel, rizi-bizivel
Desszert: Rakott palacsinta
Vacsora: Baconös virsli sajttal sütve
Vegetáriánus ajánlat: Kétszer pácolt rántott busa grillezett zöldségekkel, rizi-bizivel
Forrás:Mindmegette.hu. Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2/34 oldal
|
Bejegyzések száma: 332
|
|
|
|
2011. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
332 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 736
- e Hét: 7537
- e Hónap: 12575
- e Év: 142282
|
|
|