Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Bodzaszörp házilag
  2011-05-16 11:36:09, hétfő
 
  Bodzaszörp házilag


Hozzávalók:
egy öt literes befőttes üvegnyi szörphöz:
10-12 db szép húsos bodzavirág
50 dkg kristálycukor
1 db citrom
3 gramm citromsav
2 evőkanál ecet

Elkészítés:
Egy fazékban vizet forralok, ha felforrt, leveszem a tűzről, hagyom teljesen kihűlni.

A lehetőleg frissen szedett bodzavirágokat jól leöblítem. Egy ötliteres befőttes üvegbe beleteszem a cukrot, rá a bodzavirágokat, a citromot felkarikázva, hozzáadom a citromsavat és az ecetet. Felöntöm a kihűlt vízzel, jól összekeverem, lefedem fóliával.

Hűvös helyre leteszem az üveget, 5 napig állni hagyom, de naponta egyszer jól átkeverem. Az 5 nap elteltével leszűröm, csavaros üvegekben beteszem a kamrába, amelyiket éppen fogyasztjuk, azt a hűtőben tárolom.





Megjegyzés:
Nálunk az egész család nagyon kedveli, persze főleg az unokák, de én is jóízűen fogyasztom, a nagy melegekben igazán hűsítő ital. Mi most öt nagy üvegnyit készítettünk belőle. Párom készíti, de én dicsekszem vele!

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Bodzafánk
  2011-05-16 11:27:55, hétfő
 
  Bodzafánk


Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg cukor
3 tojás
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
bodzavirág
a sütéshez olaj

Elkészítés:
A fehérje kivételével a hozzávalókat kikeverjük, majd a habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. A bodzavirágokat belemártjuk a masszába, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.

Tálalás előtt porcukorral meghintjük. Lekvárral is lehet tálalni.





Megjegyzés:
Pofonegyszerű és isteni finom!

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bodza, bodza...
  2011-05-16 11:24:17, hétfő
 
  Bodza, bodza...


A késő tavasz jellegzetes tájképéhez hozzátartoznak hófehér, tenyérnyi, illatozó virágai. Nagyanyáink kedvencét szerencsére újra felfedeztük magunknak: a bodzából igazán frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk, telis- tele vitaminokkal.




Gyönyörű, illatos, ehetjük és ihatjuk is!

A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék családjába tartozó növénynemzetség. Hazánkban mindenfelé elterjedt, de főleg cserjések, lomberdők területén él. Szerte az országban sok névvel illetik: a bocfa és a csete elnevezés is a bodzát takarja.

A bodzafa könnyen megmunkálható, de nem igazán használják, és régen is csak speciális tárgyakat készítettek belőle. Ennek legfőbb oka az, hogy az ágak belsejében puha, szivacsszerű bodzabél húzódik. Ezt eltávolítva üreges botot kapunk, ami viszont kiváló alap például a bodzasíp vagy -furulya elkészítéséhez.


A virágzat flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, és finom illóolajat, míg a bogyó gyümölcssavakat, C- és A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat tartalmaz.

A bodza virágjából főzött tea, a bodza héja és friss bimbója is elterjedt népi gyógyszer: a gyógyászatban felhasználható része a növény virágzata és a bogyója. Virágzatát májusban-júniusban, érett bogyóit az augusztusban-szeptemberben gyűjtik be.

A bodzateát meghűléses megbetegedések esetén izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. Hurut ellen fogyassz a virágából készített teát: csészénként 2 teáskanálnyit önts le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrd le. A Dunántúlon a gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből lekvárt, azaz csetét főznek. A savanyú lekvár kiváló hashajtó és vizelethajtó hatású. A bodza leveléből készült tea gyógyír a reumás bántalmakra, de lázcsillapításra is ajánlott. A 19. században pedig még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág, a bodzafánk. Habár a növényt előszeretettel használják, az Őrségben mégis tartanak tőle: úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám - a bodza az ördög fája...




A bodzaszörp a tavasz legjobb itala!


Érdekes...
- ha a virágot borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz

- Európa egyes országában a tésztába mártott és forró olajban kisütött bodzavirág különleges csemege

- házilag pezsgőszerű ital készíthető belőle

- bogyójából bort és pálinkát is készítenek


Bodzás üdítőital:

Hozzávalók 10 liter vízhez:
3 tenyérnyi friss, vagy 6 szárított virág
1 kg cukor
1 citrom
1,5 evőkanál citromsav

Elkészítés: A hozzávalókat egy 12 literes fazékba tesszük, felengedjük 10 liter hideg vízzel. 3-4 napig állni hagyjuk, naponta egyszer keverjük. 4 nap után leszűrjük, 2 literes műanyag flakonokba öntjük, lezárjuk. 1 hónap után pezsgős lesz.




Készül a bodzaszörp


Bodzavirág bundában:

Hozzávalók:
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj

Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.


Szép Ilonka bodzafánkja:

Hozzávalók:
3 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
8 tenyérnyi bodzavirág
A sütéshez: olaj

Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kisszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.


Korchus-felfújt:

Hozzávalók:
14 dkg cukor
7 tojás
1 kiskanál reszelt citromhéj
14 dkg kalácsmorzsa
5 dkg vaj
3 tenyérnyi bodzavirág
csipetnyi őrölt fahéj
0,5 dl száraz fehérbor
A forma kikenéséhez:
vaj és cukor

Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a kalácsmorzsát, a vajat, csipetnyi őrölt fahéjat, végül a tojások habbá vert fehérjét ls a lecsipkedett bodzavirágokat is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent, cukorral meghintett formába (vagy tűzálló tálba) töltjük, és előmelegített sütőben, vízgőzben 200 fokon 50-55 percig gőzöljük. Fél óra elteltével ráöntjük a bort is. A sütőből kivéve még melegen tálra borítjuk és bodzavirágokkal díszítve, borsodóval leöntve kínáljuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Bikinikompatibilis élvezetek
  2011-05-16 11:15:21, hétfő
 
  Bikinikompatibilis élvezetek


Legtöbben azt gondolják, hogy a ,,snack" kizárólag téli, tévénézős műfaj. Szerintünk pedig a chips és a kréker igazi tavaszi klasszikussá varázsolható!
Legtöbben azt gondolják, hogy a ,,snack" kizárólag téli műfaj. Ülünk otthon sötét decemberi estéken, és burkoljuk a chipset a tévéhez, hiszen mi mást is tehetnénk.
Szerintünk pedig a chips és a kréker (némi kreativitással) igazi tavaszi klasszikussá varázsolható. Hiszen mi sem illik jobban az újjászülető tavaszi természethez, mint a természetesség. A Chio Natura krékerjei egyértelműen a természetesség jegyében születtek: csak természetes alapanyagokból készülnek, fő összetevőjük pedig a teljes kiőrlésű liszt.

Jó, persze, most azt mondod, hogy te tavasszal már nem nassolsz, inkább éhezel, hogy júniusban majd rád jöjjön a tavalyi bikinid.
Oké, mi meg azt mondjuk erre, hogy van egy jó hírünk! Nem kell fogyóznod, mert a Natura termékcsalád krékerjeivel sokkal hamarabb jól laksz, mint egy átlagos nassal, éppen a teljes kiörlésű gabona miatt. A tésztát hagyományos, kovászos eljárással kelesztik, ettől a kréker lazává és finom szerkezetűvé válik. A sós és a köménymagos ízesítésű mellett kapható ,,négymagvas" is: a nyers tésztába len-, szezám-, napraforgó- és tökmagot sütnek. A ,,Natura sült krumpliszeletek" pedig egy örök klasszikus: csak természetes összetevők, adalékanyagok nélkül, a héjában sütött vastag szeleteken tengeri só.
Most pedig megmutatjuk, hogyan lesznek az egyszerű krékerekből, chipsekből bikinikompatibilis tavaszi vitaminbombák.


Nagy kékség snack tál:

Májusban az ember lánya már javában a tengerparti nyaralást szervezi, és miközben a repülőjegy foglaláshoz becserkészi élete párjának bankkártyáját, jókedvében fütyül, dalol és nassol. De nem akármit. 10 deka jó minőségű, olajos tonhalat szűr le, majd ugyanennyi vajjal, 1 gerezd fokhagymával, fél citrom levével, csipetnyi frissen őrölt borssal konyhai robotgépben krémesre aprítja. A pástétomot mini fagyiskanállal egyenként, félgömb alakban a krékerekre kanalazza. Minden gömböcske tetejére vékonyra szeletelt fekete olívabogyót, szintén vékonyra szeletelt citromcikket és 3 cm metélőhagymát rak.




Tengeri sós kréker tonhalpástétommal - Séf: Serényi Zsolt


Red hot falatok :

Az ember lánya tavasszal már Chili-lázban ég, hiszen kedvenc zenekarának, a Red Hot-nak 5 éve nem jelent meg nagylemeze, de idén nyáron kijön végre az új album.

Ezért a funky metál rajongó asszony májusban a teljes kiőrlésű, köményes krékereket tálkába borítja, közben beteszi a lejátszóba a banda 20 éves klasszikusát, a Blood Sugar Sex Magik című lemezt. Feltekeri a volumét, azután 2 db kápia paprikát 200 fokos sütőben alaposan megsüt, majd megpucol. A kimagozott, szárazott paprikát késsel egészen apróra, már-már krémesre darabolja. 10 deka paradicsompürét kever hozzá, sózza és kávéskanálnyi morzsolt chilit kever bele. A mártogatóst a kréker mellé, kevés korianderzölddel megszórva kínálja, és mindeközben Anthony Kiedis izmos, tetovált felsőtestére gondol.





Köményes kréker chilis paradicsomdippel - Séf: Serényi Zsolt


Popey és Olivia szerelemsalátája:

Az ember lánya kimegy kosárral kezében a májusi piacra, és spenótot pillant meg a standon, mögötte egy bivalyerős, muszklis zöldségest, és persze rögtön felforr a vére, hiszen kacagó tavasz van. Hazarohan, és máris szerelemsalátát készít: egy evőkanál mustárból, két gerezd fokhagymából, egy tojás sárgájából, egy szardellafiléből, fél citrom levéből és 1 deci olívaolajból mártást készít. Ha túlságosan sűrű, akkor fél deci vízzel hígítja. 15 deka friss, ropogós, tisztított spenótlevelet összekever 8 deka chips-szel. A tálalás pillanatában meglocsolja a mártással, megszórja maréknyi parmezánforgáccsal és néhány félbe vágott koktélparadicsommal.





Natura chips-es tavaszi olívás-fokhagymás spenót - Séf: Serényi Zsolt

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bűnmentes rágcsálás
  2011-05-16 11:07:09, hétfő
 
  Bűnmentes rágcsálás - na de mégis hogyan?


Egy kis finomság a főétkezések között? Lehet egészségesen is!

Napjaink egyik legfelkapottabb témája az egészséges életvitel. Szinte mindannyian kívülről fújjuk, hogy mivel tudnánk hozzájárulni szervezetünk egészségéhez, azonban sok esetben megtorpanunk ennél a pontnál: a tudás és akarás valahogy nem tud átlépni a cselekvés üzemmódjába. Nem is csoda, hiszen sokunknak problémát okoz, hogy a rohanó élet és az állandó stressz mellett salátát rágcsáljunk, ha valami kis harapnivalóra vágyunk.

Akárhogy is, de szeretünk a főétkezések között egy kis plusz energiához jutni, ám a legtöbb esetben nem a megfelelő rágcsálnivalót választjuk. Bár hihetetlennek hangzik, azonban van alternatív megoldás!





Az első és alapvető kitétel egy jó snackkel kapcsolatban (már persze, ha nem elégszünk meg a sárgarépa ropogtatásával), hogy teljes kiőrlésű lisztből készüljön. Ezt rengeteget halljuk, azonban már kevesen tudják, hogy valójában miért egészségesebb más, finomlisztből készült társainál. Napi három adag teljes kiőrlésű gabonaféle elfogyasztása csökkenti a cukorbetegség és a koszorúér-betegségek kockázatát és segít az ideális testtömeg megőrzésében is. Ennek a három adagnak az egyikét bátran fogyaszthatjuk teljes kiőrlésű lisztből készült kréker formájában, ám arra figyeljünk, hogy ezt csak a főétkezések között tegyük. Az sem mellékes, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült ételek fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegségek és rákos elváltozások kialakulásának esélyét, és az agyvérzés és a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is kisebb.

Ha már rágcsálnivalókhoz nyúlunk a liszt mellett arra is figyeljünk, hogy lehetőség szerint tartalmazzanak olajos magvakat, mint például a lenmag, szezámmag, tökmag vagy napraforgómag, hiszen ezek jótékony hatásukat finom krékerekbe sütve is kifejtik. Rejtett, ámde többszörösen telített zsírokat tartalmaznak, amelyek megkötik a szabad gyököket, valamint nyomelemek és ásványi sók is vannak ezekben a magvakban.

A kulcsszó azonban ebben az esetben is a mértékletesség, amely biztosítja a szervezet és személyiségünk egyensúlyát is.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kedd - menü ajánlat
  2011-05-16 11:04:18, hétfő
 
  Kedd - menü ajánlat - ma saját almás receptjeimből ajánlok - Nani


Előétel: Almás csirkeaprólék leves
Főétel: Részeges rakott káposzta almával bolondítva
Desszert: Fűszeres párolt alma
Vegetáriánus ajánlat: Töltött sült alma


Almás csirkeaprólék leves:

Hozzávalók:
1 csirke apróléka
40 dkg alma
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt

csipetnyi cukor

Elkészítés:
A csirkeaprólékot alaposan megmosom, én a fejét nem, de lábát, nyakát, farhátját kettévágva és még a szárnyait is használom. Az almákat meghámozom, magházukat kivágom, feldarabolom, 1 almát nyolcfelé.

Hideg sós vízben felteszem főni a csirkeaprólékot, körülbelül 2 liternyi legyen a leve. Amikor már félig puha, beleteszem az almát. Mikor a hús és az alma is megpuhult, a liszttel simára kevert tejföllel behabarom, még egyszer felforralom. Egy csipet cukorral szelídítem a kész leves ízét.

Megjegyzés:
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Részeges rakott káposzta almával bolondítva:

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéscomb
50 dkg savanyú káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
3 db alma (édeskés)
10 dkg szeletelt bacon
2 dl száraz fehérbor
1 kis pohár tejföl
5 dkg reszelt sajt (trappista, de lehet füstölt is)

bors
pirospaprika
olívaolaj
ételízesítő

Elkészítés:
A savanyú káposztát átöblítem, egy lábasban olívaolajon megdinsztelem, őrölt borssal megszórom, felöntöm a fehérborral, puhára párolom.

A hagymát felaprítom, olívaolajon megdinsztelem, ráadom a darált húst, és majdnem puhára pirítom, közben sóval, borssal, pirospaprikával ízesítem.

Egy tűzálló tálba alulra baconszeleteket teszek, rá a káposzta felét és pár szelet almát, erre halmozom a darált húst, a maradék káposztával betakarom, pár szelet alma és a végén bacon kerül a tetejére. (Az almákat hámozom, kimagozom, de mindig csak a hozzáadáskor, hogy ne barnuljon!)

160 fokra melegített sütőben 40 percig sütöm, majd ráöntöm az ételízesítővel ízesített tejfölt, meghintem a reszelt sajttal, és visszateszem a sütőbe, rápirítom a sajtot.

Azon melegében tálalom, tejfölt kínálok mellé.

Megjegyzés:
Nagyon finom, igazi egytálétel, jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Fűszeres párolt alma:

Hozzávalók:
1 kg nyári alma
2 dl narancslé
1 dl félédes fehérbor
2-3 szelet citrom
cukor
szegfűszeg
szegfűbors
fahéj

Elkészítés:
Az almákat meghámozom, félbevágom, magházukat kivágom, felszeletelem.

Egy lábosban cukrot karamellizálok, felöntöm a narancslével és a borral, hozzáadom az alma- és citromszeleteket, valamint a fűszereket. Lassú tűzön összepárolom annyira, hogy csak nagyon kevés, sűrű leve maradjon.

Eltávolítom belőle a fűszereket, vaníliapudinggal és tejszínhabbal tálalom.

Megjegyzés:
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Töltött sült alma:

Hozzávalók:
4 db nagyobb alma
25 dkg durvára őrölt dió
3 evőkanál akácméz
reszelt citromhéj
őrölt fahéj

Elkészítés:
Az almákat meghámozom (aki lustább, vagy kedveli az almahéjat, ezt a fázist kihagyhatja), kimagozom.

A durvára tört diót egy keverőtálban elkeverem a mézzel, ízesítem a reszelt citromhéjjal és az őrölt fahéjjal (aki édesebb szájú, némi porcukrot is adhat bele), kenhető masszává dolgozom össze.

A félbevágott almákat megtöltöm a masszával, és darabonként, lazán alufóliába csomagolom őket. Előmelegített (160 fokos) sütőben megsütöm.

Tálaláskor reszelt étcsokival díszítem.

Megjegyzés:
Melegen és hidegen egyaránt tálalható desszert, nálunk a hideg változat a nyerőbb, ezért pár órára hűtőben spájzolom tálalás előtt. A reszelt csokit kínáláskor szórom rá, felturbózhatjuk egy gombóc csoki- vagy vaníliafagyival, nem fog ártani neki. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Kellemes hetet!
  2011-05-16 10:56:58, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Esőmentes, melegebb napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.