|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2011-05-25 12:25:18, szerda
|
|
|
Cseresznyés krémes:
Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojás
15 dkg cukor
30 dkg liszt
1 dl étolaj
1 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaópor
1 csokoládéaroma
50 dkg magozott cseresznye
2 evőkanál kristályukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
A krémhez:
2 csomag csokoládés pudingpor
6 dl tej
20 dkg
15 dkg porcukor
A tetejére:
csokimáz
Elkészítés:
A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, rászórjuk a cseresznyét, amit meghintünk 2 evőkanál fahéjjal ízesített kristálycukorral. 7 tojásfehérjét keményre verünk a 15 dkg cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Belekeverjük az étolajat, a lisztet és a sütöport. A massza felét ráöntjük a cseresznyére. A maradékhoz 1 evőkanál kakaóport adunk, valamint a csokoládéaroma felét. Ezt összedolgozzuk, és a sárga tésztára öntjük. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük.
A krémhez a 2 csomag csokoládés pudingot felfőzzük 6 dl tejben, kihűtjük. 20 dkg margarint kikeverünk 15 dkg cukorral és a csokiaroma felével. Majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ha a tészta kész, kiborítjuk, hogy a cseresznyés rész legyen felül. Erre kenjük a krémet, majd csokimázzal bevonjuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Szcsandy küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-05-25 12:21:36, szerda
|
|
|
Cseresznyés hipp-hopp:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg cukor
1 csomag instant élesztő
12 dkg vaj
2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
fahéj
fél üveg cseresznyebefőtt
1 db tojás
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy keverőtálban összevegyítjük a lisztet, az instant élesztőt, a vaníliás cukrot és egy csipetnyi fahéjat, majd egy másikban a vajat, a cukrot, a tejet és a tojást. A vizes illetve a száraz hozzávalókat összedolgozzuk, s egy kisebb méretű, magas falú jénai tálba terítjük. Vajazni, lisztezni nem szükséges, mert a tészta önmagában is elég zsiradékot tartalmaz, így nem ragad le a tál aljára. A tészta tetejét megszórjuk a cseresznyeszemekkel, fahéjjal és egy kevés cukorral. Végül a sütőbe helyezzük, és 20-25 percig sütjük! Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Egyszerű, gyors és isteni finom!
A receptet és a fotót Suzieee küldte. Köszönjük!
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-05-25 12:18:37, szerda
|
|
|
Cseresznyeleves citromos habgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg cseresznye
6 dkg cukor
1 citrom leve
5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
2 dl tejszín
A galuskához:
1 tojásfehérje
2 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
tej a főzéshez
Elkészítés:
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, lecukrozzuk és állni hagyjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
A szegfűszeget és a fahéjat kb. 1 dl vízben kiforraljuk, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. A cseresznyét kinyomkodjuk, a levét felfogjuk, a gyümölcs felét összeturmixoljuk. A gyümölcs levét a szegfűszeges, fahéjas lével és annyi vízzel, hogy 7 dl legyen, feltesszük főni. Egy csipet sóval ízesítjük, és amikor forr, beletesszük az összeturmixolt cseresznyét, a citrom levét és a tejszínt. Kíméletesen, 3-4 perc alatt összeforraljuk. Beleszórjuk a visszamaradt cseresznyét, megvárjuk, hogy még egyszer felforrjon, és levesszük a tűzről. Kihűtjük. Amíg a leves hűl, a tojásfehérjét a cukorral és a reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük. Kiskanállal, gyöngyöző, forrásban levő tejbe vagy vízbe szaggatjuk. A galuskákat 1 perc elteltével megfordítjuk, még 1 percig főzzük, és kiszedjük. Tálalásnál a kihűlt levesre helyezzük a galuskákat.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 302 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2011-05-25 12:15:21, szerda
|
|
|
Cseresznye, az istenek eledele.
A nyári gyümölcsök sorát a cseresznye nyitja meg. Május végén, június elején a korai fajta ágain már pirosan csüngnek a termések. Idényben a nyers gyümölcs rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, és a konyhai felhasználása is sokoldalú.
A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.
A nyár első gyümölcse... telis tele jótékony hatással
Lucullus tudta:
A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.
A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).
Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!
Tanács vásárláshoz:
Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!
Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot
Csupa egészség:
A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.
Sok-sok ásványianyag és vitamin van benne
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.
A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.
Süteményben is nyammm...
Salátától pálinkáig:
Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tésztaféléket tölthetünk vagy süteményeket ízesíthetünk vele, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk, finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.
Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.
Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...
Fontos!
Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.
Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.
Cseresznyeleves nagykorúaknak:
Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só
Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.
Sült hús cseresznyés vöröskáposztával:
Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor
Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Sztrapacska cseresznyésen:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cseresznye, 3 nagyobb burgonya, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, só, olaj, őrölt fahéj, porcukor
Elkészítés: A kimagozott cseresznyét ledaráljuk, a burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, ízlés szerint sót, és az egészet galuskatésztává összedolgozzuk. Forró vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Olajon pirított zsemlemorzsára kiszedjük a tésztát, fahéjas cukorral meghintjük, tejföllel meglocsoljuk.
Ropogós és édes, ráadásul nagyon egészséges!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-05-25 11:56:52, szerda
|
|
|
Csütörtök - menü ajánlat
Előétel: Tejszínes kukorica-krémleves
Főétel: Májas csirkerolád rizibizivel
Desszert: Epres gyümölcskása
Vegetáriánus ajánlat: Sült gomolya csicseriborsó-salátával
Tejszínes kukorica-krémleves:
Hozzávalók:
1 konzerv kukorica
2 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl víz
olaj
só
bors
pirított zsemlekocka a tálaláshoz
Elkészítés:
Kevés olaj és margarin keverékén megfuttatom a felszeletelt vöröshagymát, majd a tejszínbe teszem. A megmaradt olajon megpirítom a kukoricát és a szétnyomott fokhagymát, sózom, borsozom. Egy kis kukoricát félreteszek, a többit hozzáadom a tejszínhez, és botmixerrel krémesítem, majd hozzáadom a maradék kukoricákat is. Ezt a keveréket felöntöm vízzel, ízlés szerint, nekem kb. fél liter vízzel lett a megfelelő állagú, összeforralom. Pirítóssal vagy pirított zsemlekockákkal tálalom... bár nekem magában a kedvencem.
Megjegyzés:
Jó főzőcskézést!! Remélem, nektek is ízleni fog! =D
A receptet és a fotót Xshelby küldte. Köszönjük!
Májas csirkerolád:
Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé
15 dkg csirkemáj
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsemlemorzsa
petrezselyem
só
bors
A panírozáshoz:
liszt
tojás
só
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkemellet kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A májat megtisztítjuk és felaprózzuk. A szalonnát és a hagymát apró kockára vágjuk.
Egy serpenyőben a szalonnakockákat kisütjük, majd a hagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a májat, összesütjük, végül a zsemlemorzsát hozzákeverjük, fűszerezzük. Hagyjuk kihűlni.
A kiklopfolt csirkemelleken eloszjuk a májas masszát, megszórjuk petrezselyemmel, feltekerjük. A szokásos módon bepanírozzuk, ha kell, fogvájóval összetűzzük. Bő olajban kisütjük.
Rizi-bizi, bármilyen (kukoricás, gombás, stb.) rizs, de hasábburgonya is illik hozzá.
Megjegyzés:
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Epres gyümölcskása:
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg rebarbara
25 dkg eper
1/2 rúd vanília
3 dkg étkezési keményítő
1,5 dl félszáraz fehérbor vagy rozé
10 dkg cukor
3 dkg mandulaforgács
Elkészítés:
A rebarbarát meghámozzuk, megmossuk, darabokra vágjuk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és elfelezzük. A vaníliarúdból kikaparjuk a pépet.
A rebarbarát a borral, a cukorral, a vaníliapéppel és 1,5 dl vízzel felforraljuk. További 3 perc alatt puhára főzzük. A keményítőt elkeverjük 1 dl vízben, és a rebarbarához adjuk, egyet forralunk rajta. Belekeverjük az epret is, és 1-2 percig forraljuk. A masszát kihűtjük. Tálaláskor tálkákba szedjük, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 231 kcal
Sült gomolya csicseriborsó-salátával:
Hozzávalók:
10 dkg száraz csicseriborsó (vagy 30 dkg konzerv)
1 avokádó
4 paradicsom
40 dkg gomolya
só
citromlé
olívaolaj
petrezselyem
Elkészítés:
Ha száraz csicseriborsóval dolgozunk, akkor egy éjszakára beáztatjuk, majd új vízben sóval megfőzzük. Ha konzervet használunk, leszűrjük.
Az avokádót meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A paradicsomot is meghámozzuk, felszeleteljük. Összekeverjük a csicseriborsóval, sózzuk, kis olajjal és citromlével fűszerezzük, petrezselymet is tehetünk bele.
A gomolyát 4 szeletre vágjuk, és forró teflon serpenyőben pirosra sütjük. A salátával tálaljuk.
Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje, Győrfi Viki fotója.
Zsolt további receptjeit és történeteit a Mesterkurzus blogban találod!
Forrás:mindmegette.hu - Pasik blogja
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2011. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
213 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 116
- e Hét: 1869
- e Hónap: 6907
- e Év: 136614
|
|
|