Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Nyugis hétvége
  2011-11-20 16:01:25, vasárnap
 
  Ma egy keveset dolgoztam csak, inkább pihengettem, tévéztem is. Ritkán nézem öt percnél hosszabban a tévét, ha igen, akkor a történelmi csatornákat. Bár a napokban két történetben is súlyos hibát véltem felfedezni. Szeretem a dokumentumfilmeket, a második világháborúról megy egy az egyik csatornán. A Szovjetúnió megtámadása kapcsán megemlíti, hogy június 22-én hadüzenet nélkül hatoltak be a németek az országba, s segítették őket szlovák, magyar csapatok is. Még mondott néhány nációt. Június 22-én még nem vett részt hadműveletekben Magyarország, csak jóval a hadüzenet után, amikor már jó messze jártak a németek.
A másik durvább volt, egy rövid filmben egy várat mutattak be, kommentálva, hogy Szlovákia történelme során a hadi utak mentén sok csapást szenvedett, s bemutatták Szepes várát, annak szlovák nevét mondva csak. Minden mondat baromság volt. Szerintem ez nem volt véletlen. Hazudjunk magunknak történelmet.
Tegnap este bálban voltunk, a piaristák szokásos műsoros estjén. 11-re jöttünk haza, ami nálam hosszú bálozást jelentett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassú élet
  2011-11-19 12:22:56, szombat
 
  Tegnap a szükséges dolgok után hazajöttem, segítettem a névnapi vacsorát elkészíteni. Zsóka névnapját ünnepeltük, Szaszákék és Tamásék jöttek el. Jól elbeszélgettünk, keveset ittam, egy-két pohár bort.
Főzni keveset kell ma, ezért a pincét szelektálom, égetek, jó meleg van idefent. Délután a "madár" felavatása, megyek, Tamás fotózik majd. Címlapfotó kell. Aztán este piarista bál. Nem gondolom, hogy sokáig maradunk. Fáradt vagyok még.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megjöttünk
  2011-11-18 16:04:52, péntek
 
  Ködös, pocsék időben utaztunk, s a két nap ennek a jegyében telt el. És gyorsan. Ebéd után értünk Lendvára, éppen elkezdődött a találkozó, megtudtam, hogy ötven éve jelent meg egy verseskönyv, s innét számítódik a muravidéki irodalom. Meg, hogy ez fogja össze a maréknyi magyarságot. Amely olvas, erodálódik. Erre másnap az iskola volt a bizonyíték a 9 magyarul is tanuló gyerekkel. Itt egy részórát tartottam. Szép helyen aludtunk, sokat beszélgettünk.Bence Lajos pincéjében köszöntünk el.
Egyszer jó időben is jó lenne lejönni, még csak télen voltam.
Elfáradtam. Hiába, már nem bírom az éjszakázást.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holnap Lendva
  2011-11-15 20:45:21, kedd
 
  A suliban kezdtem, elpróbáltuk az általam írt jelenetet, a Patricíniumon adják elő a gyerekek. Aztán Tamással beszélgettem egy sort, majd a zeneiskolában voltam, és a gimiben Hansági Karcsinál. Innét haza, krumplistésztát készítettem. Utána Hegyeshalomba vittem Mosonvármegyét. Visszamentem a hivatalba, megírtam a szociális munka napjáról a cikket a jövő heti Lajtapresszbe. Aztán Halászi, Majthényi Tominak vittem Mosonvármegyét. Ezután Cseh Andrissal az eladott garázs villanyóráját jelentettük át. Majd a Lidl, vettem néhány cseirkecombot, Zsóka bepanírozta. kisütöttem. Összeraktam egy önéletrajzot egy felkérésre, s fotót választottam hozzá.
Ez a nap krónikája.
Holnap Lendvára megyünk Jenőékkel, ötven éves a muravidéki irodalom. CValamikor csütörtökön jövünk meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Munkás hétvége
  2011-11-13 21:41:59, vasárnap
 
  Kemény vers. Ezt mondta róla egyik ismerősöm. Elharapott, rövid mondatok.
Nekem tetszik, s húsba vágó.
Ma a kertbe kényszerítettem magamat. Kivettem a kiszemelt karácsonyfát, olyan nyolcvan centi körüli, s beletettem egy kiszemelt nagy cserépbe. Ez lesz a fenyőfa. Rossz helyen volt, így át is ültetem majd tavasszal. Földet toltam a fűszerkertre, ágyásra, fát vágtam. A nagyobb darabokat fűrészeltem el láncfűrésszel. S a pincét rendeztem. Jól esett a fizikai munka. Aztán jól bekajáltam, gesztenyepürét készítettem. Szóval éhes nem maradtam.
Elég sok eseményről kaptam tudósítást a hét végén, jó ez, mert kedden el szeretném postázni az azt következő Lajtapress oldalt. És holnap a szerdai és a csütörtöki óráimat el kell intéznem.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vers
  2011-11-12 21:19:37, szombat
 
  Téli szonett


Az ég, akár a páncél.
Kemény mint a kéklő jegek.
Elmúlt az ősz is, ölyv rikácsol,
fagyott csillagok fénylenek.

Hó sincs, kitakarva a jászol.
Cement oldala jéghideg.
Mária Jézust nem itt, valahol
máshol szüli meg.

A hideg mindent összepántol,
a tél örök, ezt hirdeti.
Néhány girhes, tétova pásztor

eltévedt. Jézust nem leli.
Aztán fölhasad az égbolt,
és minden hóval lesz teli.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elalszik a kert
  2011-11-12 05:47:48, szombat
 
 
Ismét hétvége. Tegnap gyorsan szedtem még ki kánahagymákat, a leándert is bementettem a pincébe. Sőt, még egy pici darabkát ástam is. Lassan becsomagolva a kert. Persze előre nagy elhatározások, hogy jövőre... Ahogyan illik novemberben a tavaszról gondolkodni.
Szeretem az ilyen tapogatós hétvégét.
Este a libacombokat bepácoltam, hoztam káposztát is főzni. A páccal nyűglődtem, végül egyszerűen kis mézbe olívaolajat öntöttem, borsot, s sót tettem, zúztam bele kis foghagymát, s ezzel a masszával jól bedörzsöltem a combokat. S a hűtőbe tettem. Ma délelőtt szépen megsütögetem.
A piac nem maradhat el, répákat ott veszek a levesbe.
Ezek a dolgok, teendők megengedik, hogy töprengjen a megírandó esszén a vers értelméről. Már van belőle egy lendületből megírt darab, de ezt a penzumot le akarom tudni a hét végén.
Egy rövidke időre bemegyek délelőtt a mekibe, ahol pistáék árulják a hamburgert. Iszunk egy kávét. Tegnap csak egy pillanatra láttam, ment Győrbe délben, végre valóra válik az a nagyprojekt, amiért ebben az évben annyit hajtott, lobbizott. A Mosoni-Duna rehabilitációja. Nézegetem a minisztérium honlapján a sajtóanyagot, még véletlenül sem szerepel egyik képen sem, (egy negyeden talán) miközben a győriek jól fotózottak. A projekt Szigetközről szól nagyobb részben. Nagyon jól értem ezeket a finom hangsúlyeltolásokat. Persze, részleteiben ezt majd feldolgozzuk itt, hisz az itteni emberek életét fogja érinteni. Ez az a beruházás, amiről tavasszal egy oldalas interjú készítettem vele. Szerintem ez az ő nagy sikere.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Értékrendváltozás
  2011-11-11 06:04:33, péntek
 
  Tegnap tegnap volt. Reggel hivatal, majd iskola. Egy interjút beszéltünk meg a nagyfőnökkel, de nem került végül rá sor. Majd ... Aztán orvoshoz mentem Kilitire, beadattam az influenza elleni védőoltást is. Kettőkor nyugdíjas tűzoltóknál voltunk, majd háromkor Tallós sír koszorúzás a somorjaiakkal. Utána beszélgetés egy étteremben.
Nem is az a lényeg, hogy sokáig voltunk, s hogy a polgármester úrnak el kellett menni, s át kellett vennem a házigazda szerepet. Ez természetes. Hanem a beszélgetés össze-vissza iránya közben Pintér Éva mondata. Az, hogy ahogyan "öregszik" az ember, megváltozik a dolgok fontossági sorrendje.
Ezt mondom egy ideje már magamnak felismerve a "lényeget", de nehezen fogadom el tényként. Hogy sokkal inkább fontossá vált egy kis nézelődés (a táj lehet belső is, a múlt tájaiból egy kép, egy hangulat), mint a "siker", a lárma, a hangos rajcsúrozás, a "mi művészek" hátborzongató szánalmassága. (Ezt utálom legjobban, amikor így lehúznak .... amikor ezt mondják nekem, nem tudva, hogy ez engem benyálaz, sért inkább, s nem számít dicséretnek.)
Kedves volt este Tamás e-mailje, aki a temetői koszorúzás után elment. Azt kérdezte: "Húzós volt az este? Értettük egymást.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit jelent ma a vers?
  2011-11-10 07:00:25, csütörtök
 
  Valami ilyesféle kérdést kaptam egy pesti könyvkiadótól, hogy néhány oldalon írjak róla én is másokkal együtt. S egy flekk életrajz, portré stb. S hogy ez egy könyvecskében jelenne meg.
Jó kérdés, s megint Halász Gábor tanulmánya villant be a harmincas évekből a líra haláláról. Persze nem a líra halott, az ember. Hisz önállóan egyik sem ér semmit. Egy kémiai képlet, egy szabályos metrum.
S egy lexikon szerkeszőségből is kerestek, fél órás adategyeztetést kértek.
Szerepelek elég sok helyen erre nincs igazán szükségem, de nemet mondani sem lehet. Azt már nem teszem meg, hogy magam megírom a rólam szóló szócikket. Volt ilyen is régen.
Mindenesetre érdekes kérések. AZ első izgat jobban, el is kezdtem írni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zavaros nap
  2011-11-08 19:35:30, kedd
 
  Az oskolában kezdtem, letoltam a kölyköket, mert észrevettem a dolgozatokban némi internetes áthallást, aztán megsajnáltam őket. Lezártam mindenkit. Nálunk negyedéves jegy is van. Még a 10. B hátravan. A Vármegye utolsó simításait végeztem el, aztán együtt ebédeltünk Pistával. Ő libázott, én hagymás rostélyossal becéztem köszvényemet. (Igaz, csak egyszer volt ilyesféle fájdalmam.) Aztán háromkor próba a piaristáknál.
Kissé averziós napom volt, igazán nem tudom az okát. Viszont folyamatosan fáj a karom, holnap délben elmegyek Kilitire Natasához, adjon rá valamit. A tompa, folyamatos fájdalom befolyásolja a közérzetet.
És kocsonyára gondoltam, ha beáll a fagy, azonnal főzök.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 200 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 219
  • e Hét: 1031
  • e Hónap: 10994
  • e Év: 55967
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.