Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Csinos nő, homlokékszerrel, orrkarikával
  2012-07-30 13:14:13, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Egy csini nő gyerekkel az ölében
  2012-07-30 13:09:45, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szőke nő piros virágokkal
  2012-07-30 13:06:49, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Kellemes hétvégét
  2012-07-30 12:55:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
A B a l a t o n
  2012-07-30 12:31:03, hétfő
 
  A Balaton legszebb tájai!
Írta: Kertvarázs magazin |
Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő
,,Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam...Megálltam, mintha a lábam gyökeret vert volna."

Eötvös Károly szavai ezek, de mondhatná bárki, aki megpillantja a ,,magyar tengert". A Balaton kétségkívül Magyarország egyik legkedveltebb üdülőhelye. Lankás dombok, finom borok otthonául szolgáló szőlőskertek, illatos mezők, vadregényes erdők, kedves emberek és kéken csillogó víztükör, ameddig a szem ellát. A vízparti pihenés mellett, érdekes programok, látnivalók várják az odalátogatókat a Balaton menti településeken. A környéken található történelmi és kulturális emlékek, kerékpáros és vízi túrák, népi hagyományok, a természet csodái és gasztronómiai ínyencségek, borkülönlegességek vonzzák az érdeklődőket a térségbe. Tegyünk hát egy képzeletbeli túrát a Balaton körül, ahol mindenki garantáltan megtalálhatja kikapcsolódást ígérő úti célját!



Első megállóhelyünk a fiatalok által ,,az északi part Siófokjaként" is emlegetett Balatonfüred. Az egykor ,,görög falu" nevet viselő látványosság gazdát cserélt, s ma már Sundance Park néven fut. A rengeteg magyar, szórakozni vágyó fiatal mellett még annál is több külföldi látogat el Magyarország e két igényes, nyári szórakoztató központjába, hogy kieressze a gőzt, s átadja magát az életérzésnek, melyet ,,balatoni nyár" jelzővel illetünk. Balatonfüred szépen rendezett strandjai mellett érdemes ellátogatni a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkban található Lóczy-barlanghoz, ahol a túrázni vágyók változatos oldás formákkal és a hegyet felépítő vékony réteges mészkőfalakkal ismerkedhetnek meg.




Következő megállóhelyünkig nem kell sokat utazni. Tihany, a Balaton egyetlen félszigete, amelyről közvetlen kompjárat indul a déli parton található Szántódra, és vissza. Tihany kétségkívül a Balaton ,,gyöngyszeme". Legfőbb látványossága a tihanyi Bencés Apátság, melynek alapítólevele a magyar nyelv első írásos emléke. Az apátág egész évben kiállításoknak és hangversenysorozatoknak ad otthont. Ha már Tihanyban járnak, nem feledkezhetnek meg az elbűvölő Babamúzeumról sem, mely több mint négy évtized gyűjtőmunkájának eredménye. Létrehozói napjainkban szenvedéllyel gyűjtik a babákat, akár öreg házak padlásairól is, így olyan kultúrtörténeti kincsek birtokosai lettek, melyek páratlanok a világban. A babákat eredeti ruhájukban láthatják az odalátogatók, kiegészítve a korabeli játékokkal, felszerelésekkel, melyek által életre kel a régmúlt.




A Balaton nyugati része felé tartva szép, tiszta strandok várják a pancsolni vágyókat, Balatonakaliban, Zánkán, Révfülöpön, Badacsonytomajon. Útközben a történelmi múltat idéző szigligeti várrom képe tárul az utazó szeme elé, mely IV. Béla királyunk török ellen emelt végvárrendszerének fontos részét képezte. Innen már nem kell sokat utazni Balatonedericsig, ahol a kis faluba érve az Afrika Múzeum és állatkert tárul szemük elé. A múzeum alapítója a három afrikai gyűjtő utat megjárt Dr.h.c.Dr. Nagy Endre, akinek legfőbb vágya volt, hogy ,,egy csepp Afrikát" csempésszen Magyarországra.




Neki köszönhetjük, ezt a mesés helyet, és többek között a keszthelyi Festetics-kastélyban található trófeagyűjtemény hazahozatalát is. Tovább haladva Balatongyörökre érünk, ahonnan mesés pompában látszik a ,,Koporsó-hegy", melynek lankás oldalait megkövesedett lávaoszlopok, szőlőskertek, s tucatnyi régi pincesor díszíti. A vidék első lakói időszámításunk előtti években a rómaiak voltak, akik szőlőkerteket telepítettek a területre. Nekik köszönhetjük, hogy a helyiek élete évezredek óta összefonódik a szőlőtermesztéssel és borgazdálkodással. A helyiek úgy vélik, hogy boraikban ,,a kialudt vulkánok tüze ég tovább'. Olyan borkülönlegességeket kínál ez a vidék, mint a testes Szürkebarát, a lágy Olaszrizling, a könnyű Ottonel Muskotály, a Chardonnay vagy a harmonikus savakkal rendelkező Sauvignon Blanc. A finom boroknak köszönhetően egyre komolyabban ápolják a borkultúrát, a nagy szüreti fesztiváloknak, borheteknek már hagyománya van.

Következő megállóhelyünk Vonyarcvashegy, melynek fő látványossága a Szent Mihály domb, melynek tetején a legenda szerint a halászok csodás megmenekülésének emlékére emeltek kápolnát. A kilátás innen is, mint a Balaton megannyi magasan fekvő pontjáról egyszerűen pazar, az utazó hamar a szívébe zárja a vidéket, s soha ki nem engedi onnan.




Elérkeztünk a Balaton nyugati sarkához, Keszthely városához, melynek kiemelkedő jelentőségű műemléke a Festetics-kastély. A kastély minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, hiszen a dísztermen kívül, önálló kongresszusi központtal és színházzal is rendelkezik. A műemlék leghíresebb lakója Festetics György volt, aki könyvtári szárnyat építetett a kastélyhoz, s 52 ezer kötetes gyűjteményével létrehozta Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtárát, mely a Helikon nevet viseli. A kastély híres látogatója volt többek között Berzsenyi Dániel költő, aki a helyet ,,kis magyar Weimar"-nak nevezete. Napjainkban a kastély 500 éves pincerendszerében kap helyet a Balatoni Borok Háza, mely borkóstolóval egybekötött tárlatvezetést kínál az érdeklődőknek, de itt található még a modellvasút kiállítás is, Európa egyik legnagyobb terepasztalával. A kastély mellett azonban még számos látványosságra bukkanhatnak, mint a Népviseletes Babamúzeum, a Marcipán Múzeum és Cukrászda, a Rádió és Televízió Múzeum, de a strandokról sem szabad megfeledkezni. A város három stranddal várja a fürdőzni vágyókat, melyek a Városi-, Helikon- és Libás strand nevet viselik.

A Balaton északi partján tett körutazásunk itt a végéhez ért. Lássuk hát, mit tartogat számunkra a napsütéses déli part, a fiatalok kedvence!

A ,,déli part" elnevezés hivatalosan Balatonvilágostól Balatonberényig tart, jóval kevesebb látnivalóval északi társánál. Ezt a tájegységet főként a gyermekes családok választják, hiszen a víz itt lassan mélyülő, egyenletes partszakaszokkal gazdagított. A déli szakasz fővárosa, a fiatalok kedvenc nyári üdülőhelye, Siófok, melynek fő szezonja a Coke Club megnyitásától egészen annak zárásáig. Ezt a nevet hallva valamennyiünkben más és más emlék elevenedik fel. Új barátságok, szerelmek szövődnek, egy igényes helyen, ahová mindenki újra és újra visszatér. Szó mi szó, egy valami biztos: Siófok a nyár fővárosa.

Siófok mellett persze más hely is van, ahol érdemes megfordulni. Ilyen például Balatonszárszó, amiről már általános iskolában megtanultuk: itt vesztette életét híres költőnk, József Attila. Aki itt jár, keresse hát fel a József Attila Emlékházat, s tegye tiszteletét a költőóriás előtt, aki életének utolsó napjait töltötte ebben a panzióban. A XX. század egyik legnagyobb költőjére fotók, iratok, kéziratmásolatok, művészeti alkotások emlékeztetnek.




Ha már Balatonszárszó és Siófok körül járunk, látogassunk el a Zamárdiban található Tengeri akváriumhoz és a szántódpusztai uradalmi majorsághoz is. A majorsági épületegyüttest 1995-ben Európa Nostra-díjjal tüntették ki, mint a magyar agrártörténet hű őrzőjét, mely számos látnivaló mellett a kikapcsolódni vágyóknak is megfelelő úti cél lehet. Megismerkedhetünk helytörténeti emlékekkel, láthatunk cselédlakásokat, kocsiszíneket és ménesistállókat is.

Mindezen felül azt hiszem bátran állíthatom, hogy a balatoni körutunk csúcspontja lehet a Fonyódon található Kripta-villa, melyet Abrudbányai-Rédiger Ödön 1941-ben építetett, elveszített szerelme emlékére. Ennek fő része a márványból készült nászi szoba, ahol a két szerelmes szobra, örökre egymás karjaiban forr össze. A legenda szerint, ha két szerelmes itt jár, s ágy felett megfogják egymás kezét, szerelmük örökké tart majd.

A ,,magyar tenger" minden magyaré, és minden magyarnak látnia kell egyszer az életében.

Eötvös Károly idézettel indultunk képzeletbeli körutunkra, zárjuk is le azzal: ,,Egyszer láttalak életemben, de mintha mindig ismertelek volna, amióta élek. Úgy érzem, mintha a szívemhez nőttél volna."


Szerző: Plóza Mónika

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
*** Rólad beszél az este, ...***
  2012-07-30 12:02:43, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Hölgy a tengerparton
  2012-07-30 11:59:45, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
A hölgy fehér virágokkal
  2012-07-30 11:57:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
A penész
  2012-07-30 11:13:26, hétfő
 
  Allergiás, asztmás vagy régóta köhög? Lehet, hogy a penész az oka!

Németh Krisztián | 2010. szeptember 1. 14:32 | Módosítva: 2012. június 19. 11:01 | 0 hozzászólás
Címkék: lakberendezés, penész | magazin összes címke »


A rendkívül jól szigetelt házak elterjedésével az utóbbi években újra reflektorfénybe került a penész. Sokaknak okoz fejtörést, hogy mit is kezdjenek a falakat elrondító, fekete foltokkal, pedig nem ez a legrosszabb, amit a penész okozhat. Nem árt tudni, hogy milyen komoly egészségügyi veszélyeket rejt a penész. Ennek jártunk utána dr. Magyar Donát aerobiológus segítségével.







A minap számolt be arról a sajtó, hogy gyanús lett az amerikai hatóságoknak Brittany Murphy amerikai színésznő tavaly decemberi, furcsa halála. Különösen azután, hogy férje, Simon Monjack ez év áprilisban ugyancsak elhunyt, s megállapították, hogy mindkettejük halálát tüdőgyulladás okozta. A bulvárlapok szerint az ok a pár lakásában található penészgomba volt.

Mi is az a penész?

A penész egy, a köznyelvben használt gyűjtőfogalom, amely alatt megjelenésükben hasonló, de rendszertanilag különféle törzsekbe (Hyphomycetes, Zygomycetes) tartozó mikroszkopikus gombákat értünk. Több ezer faj ismert, melyek mint szervesanyag-lebontó szervezetek nélkülözhetetlen tagjai az ökoszisztémának. Nagyrészt légáramlatokkal terjednek, ezért szaporodásuk érdekében tömeges mennyiségben, ivartalan úton (mitózissal) spórákat, úgynevezett konídiumokat képeznek. A spórák leszakításához szükséges légáramlat sebessége átlagosan 0,4-2,0 m/s.

A konídiumok mérete jellemzően 2-100 μm közé esik. Ez azért fontos jellemző, mivel ettől függően a légzőrendszer más-más régióiban tapadnak meg. A nagyobb gombaelemek az orr-garat, a közepes méretűek a légcsövek (bronchusok) szintjén, míg a kisméretű (1-5 µm) gombaspórák a tüdő legmélyén, a léghólyagocskákban (alveolusok) fejtik ki hatásukat.

A gombák a növekedésüket már 2 °C-on is megkezdik. Amennyiben a környezeti feltételek kedvezőtlenek, inaktív állapotba kerülnek, azonban hosszú ideig életképesek maradnak. Egyes fajok túlélik a fagyot, a magas hőmérsékletet, a szélsőséges pH-t, illetve sótartalmat vagy a kiszáradást is - figyelmeztet dr. Magyar Donát aerobiológus.

Allergiát és asztmát okozhat, de halálos is lehet

A gombák által kiváltott betegségek sokfélék lehetnek. Az allergénekkel szembeni túlérzékenység kialakulásának (szenzitizálás) folyamatában jelentős szerepet játszanak a gombák az újszülötteknél. Ezért igen fontos a kisgyermekek hálószobáját megvizsgáltatni és a penésztől megtisztítani. A lakásban található penész szoros összefüggésben áll az asztma, valamint más allergiás megbetegedések előfordulásával.

Az asztmáért az Alternaria, míg a mikotoxikozisért, azaz a mérgezésért többek között az Aspergillus-, Fusarium-, Pithomyces- és Stachybotrys-fajok felelősek. A belélegzett gombaelemek (leggyakrabban az Aspergillus fumigatus konídiumai) a tüdőszövetet is megtámadhatják. Ez azonban akkor fordul elő, ha az egyén valamilyen, az immunrendszer gyengébb működését előidéző alapbetegségben szenved. Ilyen esetekben a tüdőben és más szervekben kialakuló gombatelepek nemritkán halálos kimenetelű fertőzést okoznak (szívbelhártya-gyulladás, elhalásos nyelőcsőgyulladás stb.). Ugyanakkor Magyar Donát felhívta a figyelmet arra, hogy egészséges ember nem halhat meg a penészspórák belélegzése miatt.


További súlyos betegségek

Az Aspergillus flavus, A. parasiticus aflatoxint termel, mely vesekárosító és májrákot okoz. A Fusarium-, Myrothecium-, Trichoderma- és Stachybotrys-fajok trichotecéneket termelnek: ezek szemszárazságot, diszkomfort-érzetet, vérzéses tüneteket, míg háziállatoknál szaporodási zavarokat és vetélést okoznak.

E méreganyagokat a gombák csak bizonyos körülmények között (adott nedvesség-, hőmérséklet- és oxigénszinten) termelik, és arra használják fel, hogy távol tartsák és visszaszorítsák mikroszkopikus vetélytársaikat. A levegőbe szóródott gombák a szennyezett építkezési törmelékben és a légkondicionáló berendezésekből származó porban is megtalálhatók. A mikotoxinok lakóbelső-téri előfordulása is bizonyított, de a tudomány jelenlegi állása alapján nem dönthető el, mekkora veszélyt is jelentenek valójában, ha belégzéssel jutnak a szervezetbe - jelezte az aerobiológus.


 
 
0 komment , kategória:  Munka  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2012.06 2012. Július 2012.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 634 db bejegyzés
e év: 7161 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2968
  • e Hét: 14180
  • e Hónap: 30580
  • e Év: 152453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.