Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
bohókás
  2012-02-22 22:23:04, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
bohókás
  2012-02-21 20:52:33, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
roquefort sajt története
  2012-02-19 22:42:57, vasárnap
 
 



Roquefort egy kis dél franciaországi falu, csupa kő házacskával, amelyek mind egy szikla elé épültek. És ennek a sziklának köszönhetik a roquefortiak sajtmonopóliumukat. Ugyanis e falucska lakosainak egyetlen, de rendkívül jövedelmező foglalkozása a sajtkészítés. A hegyek lejtőin a ,,loupillard" ok legeltetik juhaikat, amelyek 300 liter tejet adnak egy sajtadag készítésére. A juhtejet előbb kissé fölmelegítik, aztán megaltatják.

Megalvás után a visszamaradt vizet kiöntik, amely eljárás után a 300 liter tejből 25 kilogramm szilárd anyag marad. Ez a túró már amúgy is elég sok mikrobát vesz magába, amelyek az erjedést előmozdítják. De hogy a roquefort sajt zöldes erezetű legyen, bizonyos mennyiségű penészes kenyeret tesznek a túróba. Ettől keletkeznek azok a kellemes ízű erek, amelyek tulajdonképpen apró
gombák.

A penészes kenyérrel kevert túrót aztán kerek bödönökbe rakják, melyek vagy 20 centiméter átmérőjűek. Ilyen állapotban az egyik sziklabarlangban helyezik el. A nagy szikla ugyanis egy egész barlanglabirintust alkot és az egyes barlangok falain kis repedések vannak. Minél több ezeknek a nyílásoknak a száma, annál kedvezőbb a barlang a sajt érésére.

A sziklahelyiségek legfőbb előnye természetesen a hideg levegő. Még a legforróbb kánikula idején is valóságos hátborzongató hideg árad ki ezekből a szikla-odúkból. Ez az alacsony hőmérséklet menti meg a sajtot a rothadástól. Ha már 14 napig állt a sajt, akkor képződik rajta először az úgynevezett ,,bajusz", melyet nyolcnaponként szorgosan eltávolítanak.

Vagy negyven nap múlva vastag kéreg képződik a sajton és a kék erek is megjelennek, ekkor a sajt teljesen érett és forgalomba bocsátható. Nyolcszáz esztendő óta ez a sajtkészítés a roquefortiak főfoglalkozása. 1800-ban nem kevesebb, mint 250 ezer kilogramm sajt volt elhelyezve a szikla-odúkban, 1840-ben pedig 750 ezer, ma évente 4 millió kilogramm sajtot gyárának a roquefortiak. 450 juhtenyésztő szállítja a szükséges tejet, és 5-600 asszonyt foglalkoztat a sajtgyártás.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Jókai torta
  2012-02-18 23:07:19, szombat
 
 




Hozzávalók:
Piskótához (26-cm):
10 dkg finomliszt
8 dkg étkezési keményítő
2 dkg holland kakaópor
fél csomag sütőpor
1 csipet só
4 evőkanál hideg víz
6 tojás
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Narancsos krémhez:
1 narancs reszelt héja
1,5 narancs leve
2 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
fél csomag zselatin fix

Csokis krémhez
7 dkg 70%-os étcsokoládé
2 evőkanál holland kakaópor
4 evőkanál porcukor
4 dl tejszín
kétharmd csomag zselatin fix


Elkészítése:
A karamellkrémet előző este elkészítettem, a receptet itt találjátok.
A piskótát Lajos Mari receptje alapján készítem, nekem nagyon bevált. A sütőt maximum hőmérsékletre állítottam. A tortaformát sütőpapírral béleltem. Kimértem a lisztet, keményítőt, sütőport és a kakaót, majd elkevertem. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztottam. A fehérjékhez adtam a cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a vizet. Robotgéppel kemény habbá vertem. A tojássárgájákat egyenként folyamatos keverés közben adtam hozzá. A lisztes keveréket több részletben beleszitáltam és óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. A piskótamasszát a tortaformába simítottam. A sütő elérte a kívánt hőt, beraktam a piskótát és azonnal levettem a hőmérsékletet 170-180 fokra. 40-42 perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem. A piskótát teljesen kihűtöttem, és vízszintesen három részre vágtam.
A narancskrémhez a tejszínt reszelt narancshéjjal, fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a narancsok levét és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A csokoládékrémhez gőz felett megolvasztottam az étcsokoládét. Amikor teljesen felolvadt levettem a gőzről. A tejszínt fix-el kemény habbá vertem, hozzáadtam a csokit, a kakaóport és a porcukrot. Alaposan elkevertem.
A torta összeállításánál az alsó piskótára kentem a csokikrém felét, a következő rétegre a narancskrémet. Felülre piskóta került. A maradék csokikrémmel bevontam a torta oldalát és körben kidíszítettem. Alaposan lehűtöttem.
Tálalás előtt narancsszeletekkel és hópehelycukorral díszítettem.
 
 
0 komment , kategória:  magyaros ételek  
bohókás
  2012-02-18 22:54:23, szombat
 
 
Gyümölcsszedés

- Ki tudja nekem megmondani, hogy mikor jó a fáról leszedni a gyümölcsöt? - kérdi a tanító néni.
A kis Gazsi jelentkezik:
- Amikor a kutya meg van kötve....


Az angol a német és a cigány beszélgetnek.

Angol:
- Én a két kezemmel körbe érem a feleségem derekát. De nem azért, mert olyan nagy kezem van, hanem mert olyan karcsú a feleségem.
Német:
- Az én feleségem ha ráül a lóra, a lába leér a földig. De nem azért, mert kicsi a ló, hanem mert olyan hosszú lábai vannak.
Cigány:
- Én ha reggel rácsapok az asszony seggére, aztán elmegyek munkába, mikor hazaérek, a segge még mindig remeg. De nem azért, mert olyan
nagy a segge, hanem mert olyan hamar hazaérek!


A villamoson egy nagyon csinos nő ölében egy kis pincsi kutya ül. Cirógatja, becézgeti, mire megszólal a vele szemben ülő férfi:
- Szívesen lennék a kutyus helyében!
- Nem hinném!
- Miért?
- Az állatorvoshoz viszem, levágatni a farkát...


- Mi szeretnél lenni öcsi? - kérdezik a srácot a pályaválasztási tanácsadáson.

- Télen medve, nyáron pedagógus.


Egy katonai teherautó elakad a sárban. Egy perccel rá megjelenik egy tiszti Jeep négy tiszttel. A tisztek kitolják a teherautót a sárból, majd az
egyik megkérdezi a sofőrt:
- Mit szállít maga?
- Ezredes úrnak jelentem, harminchat újoncot.


Egy ember elmegy az orvoshoz. Az orvos megvizsgálja és alaposan kikérdezi.
- Itt egy marék tabletta.
Reggel kéket vegyen be, és igyon rá egy nagy pohár vizet!
Délben egy nagy pohár vízzel egy sárgát vegyen be!
Este, lefekvés előtt egy piros tablettára igyon egy nagy pohár vizet!
- Mi a bajom, doktor úr? - kérdezte aggódva a beteg.
- Nem iszik elég vizet.


Esti imája után a zsidó kisfiú megkérdezi édesanyját, mit jelent az ima.
Az anyja azt feleli, hogy az ima üzenet az Istennek.
- Értem - bólint rá a fiú. És azért küldjük el este, mert akkor olcsóbb.


Turista betéved egy falusi kovácsműhelybe, épp akkor készül el az új patkó, de még meleg.
Mire a turista: - Megnézhetem ezt a patkót?
- Hát persze.
A turista fel is veszi, de abban a pillanatban el is dobja, mert forró.
Mire a kovács:
- Mi van, meleg volt?
- Nem, bazmeg, én ilyen gyorsan tudok patkót nézni!



Lennék én szerény, de nincs mire.



Drága uram!
mindent meg fogunk tenni, hogy otthoni körülményeket biztosítsunk önnek - fogadja a vendéget a kis panzió tulajdonosa.
Háát ...Őszintén szólva nem erre számítottam! Csendben és nyugalomban szerettem volna eltölteni ezt a hetet!


Házasság
- Fogadni mernék, hogy kétszer is meggondolod, mielőtt magára hagyod a feleségedet éjszakára. - mondja egy férfi a barátjának.
- Igen, először azon gondolkozom, hogy mit mondjak, hová megyek, aztán meg azon, hogy miért nem jöhet velem.


Ha boldog akarsz lenni egy férfival, nagyon meg kell értened és egy kicsit szeretned.
Ha boldog akarsz lenni egy nővel, nagyon kell szeretned, és ne is próbáld megérteni.
 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
csípős csirke
  2012-02-18 22:05:24, szombat
 
 








 
 
0 komment , kategória:  főételek  
juhtúrós kiflik
  2012-02-18 20:59:56, szombat
 
 


Hozzávalók 32 kiflihez:
50 dkg liszt
10 dkg juhtúró
8 dkg bacon
2 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
1 csipet aszkorbinsav
1,5 dl tej
3 dkg friss élesztő
4 evőkanál tejföl
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
5-6 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A bacont apró kockákra vágjuk. A kimért lisztbe keverjük a sót, cukrot és az aszkorbinsavat, majd hozzáadjuk a juhtúrót, tejfölt, végül pedig az élesztős tejet. Robotgép dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a bacont is. Amikor a tészta összeállt, beleadagoljuk az olvasztott vajat is, és hólyagosra dolgozzuk. Vékonyan lisztezett tálban letakarva duplájára kelesztjük.
A tésztát két részre osztjuk. Külön-külön mindkét cipót lisztezett munkafelületen 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk és tortacikkelyszerűen 16 részre vágjuk. A cikkelyeket vastagabb szélüktől a vékonyabb felé haladva feltekerjük. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. A sütőt 200 fokra melegítjük, és a sütő aljába egy kisméretű lábasban 1-2 dl vizet rakunk. (Gőzben sütés.)
A tojást felverjük, és megkenjük vele a kifliket, majd mindegyik tetejére reszelt sajtot szórunk. 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
császárkrém gyümölcsökkel
  2012-02-18 13:53:07, szombat
 
 


Hozzávalók:
4 dl tej
· 5 tojássárgája
· 8 dkg cukor
· 2 evőkanál liszt
· 1 citrom reszelt héja
· 1 rúd vanília magjai
· 1 csomag zselatin fix
· 2,5 dl tejszín
· gránátalma
· áfonya
· mandarin
· 4-5 db mézeskalács

Elkészítése:
2 dl tejet a vaníliamagokkal és a citromhéjjal felforraltam, majd lefedve 10 percig állni hagytam. Hozzáadtam a maradék tejet, a tojások sárgáját, a cukrot és a lisztet. Csomómentesre kevertem, gőz felett besűrítettem és hűlni hagytam. A tejszínt a zselatinnal kemény habbá vertem és lazán a kihűlt krémhez kevertem. A mézeskalácsokat apró darabokra morzsáltam. A kelyhekbe rétegeztem a megtisztított gyümölcsöket, a krémet és a mézeskalácsmorzsát. 1 órára hűtőbe tettem, majd tálaltam.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Hammer
  2012-02-15 21:54:05, szerda
 
 
Akinek nem fáj a Malév hiánya az égen,
Az járjon Hummerrel a jégen .........
 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
bohókás
  2012-02-15 21:42:00, szerda
 
  Jó irányba mennek



 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 879
  • e Hét: 1753
  • e Hónap: 6157
  • e Év: 37886
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.