Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
1848-49-es szabadságharc emlékére
  2012-03-14 21:40:51, szerda
 
 







1848-49-ES SZABADSÁGHARC EMLÉKÉRE


A magyar emberek számára az igazi tavasz minden évben március 15-én, az 1848-as forradalom évfordulóján köszönt be. Megújulást, reményt, a szabadság és az összetartozás élményét hozza magával. új életet, mely a márciusi ifjak bátorságából fakad. Illő tehát, hogy méltóképpen készüljünk az Ünnepre!

A forradalom hősei egyetlen nap alatt megtették azt, amire évszázadok sem voltak elegendők: nemzetté kovácsoltak egy országot. Új célokat, új tartalmat, büszkeséget és erőt adtak a magyaroknak, nekünk. Mindaz, ami ma Magyarországot jelenti, mindaz, amink van, a forradalom és szabadságharc hőseinek önfeláldozásában, hitében, kitartásában gyökerezik.

Nem elég azonban megemlékeznünk a bátrakról, nekünk magunknak is méltónak kell lennünk örökségükhöz. Védelmeznünk kell az évszázadok alatt kivívott szabadságot, óvnunk kell az önrendelkezés jogát, a független Magyarországot, szeretett Hazánkat. Őrködnünk kell a nemzet egysége felett és garantálnunk kell, hogy ebben az országban nem lesz többé olyan kormány, amely saját polgárai ellen fordul. Komoly felelősség mindez, melyhez erős akarat és kitartás szükséges - minden magyar ember számára.

Az elmúlt 164 év során alig akadt olyan esztendő, amikor egy független szabad Magyarország szabad polgárai nyíltan ünnepelhették március 15-ét. De bármely mostohán bánt is a történelem a nemzettel, ez a nap mindig ünnep volt és mindig az is marad. Minden magyar ünnepe határon innen és túl!

Most 2012-ben magunk dönthetünk arról, hogyan emlékezzünk meg a forradalom és szabadságharc hőseiről: nem kell egy elnyomó ország zászlaját lengetni, nem kell idegen jelszavakat harsogva felvonulni ás ma már nem kell kordonok mögött állva szembenézni a rohamrendőrök sorfalával sem. Szabadok vagyunk és büszkék arra, hogy a magyarok mindezt a saját erejükkel, 1848 és 0956 mártírjainak áldozatvállalása révén érték el.

Készüljünk hát méltóképp az Ünnepre és öltöztessük tavaszi díszbe környezetünket. Március 15-én minden házon legyen ott a nemzetiszín lobogó, mutassuk meg, hogy méltók vagyunk a bátrak örökségére, hogy van bennünk erős hít a magújuláshoz, az összefogáshoz!








Kormorán - Nemzeti dal

Link



1848. március 15

Link



Emeld fel fejedet Magyarország! /Ébredj Magyarország/

Link


Kossuth Lajos azt üzente

Link


Szeleczky Zita - Föl a Szent háborúra

Link


AHOL JÓ MAGYARNAK LENNI

Link


Ez az ország a te hazád...

Link


Wass A. üzenete márc 15-re

Link


Kossuth Lajos hangja fonográffelvételen /1890/
/Igaz egy kicsit rossz minőségű, de eredeti, 1890-ben készített fonográffelvétel Kossuth Lajossal/

Link


Link


























 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Tavaszköszöntő
  2012-03-12 22:12:22, hétfő
 
 




TAVASZKÖSZÖNTŐ





































Tavaszköszöntő
/Zene: Németh Tamás/


Link



Celine Dion
/Tavasz van,dalos kikelet...
a szívem nagyon fáj,fáj,
mert nem vagy itt velem,
fáj,mert nem fogad kezem.../

Link



Te gyönyörű tavasz mennyire várunk

Link


Szép tavaszi napokat kívánok Mindenkinek!

















 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Teljesen leégett Krasznahorka vára
  2012-03-10 19:56:04, szombat
 
 




Hatalmas lángokkal égett ma délután Krasznahorka vára, teljesen beomlott a tetőzete, így minden az enyészeté lett. A községben rendkívüli állapotot hirdettek ki, az embereket a megmaradt értékek mentésére szólították fel. Vélhetően a várdomb aljában gyújtotta föl valaki a száraz füvet, és a tűz felcsapott a tetőre.

A Parameter nevű szlovákiai internetes oldal tudósítása szerint hatalmas lángokkal égett - most már csak füstöl - Krasznahorka vára, melynek teljesen beomlott a tetőzete, így minden az enyészeté lett. De nemcsak a vár pusztult el, hanem a vár udvarában levő kápolna is.

A tüzet négy óra után teljesen eloltották a tűzoltók, így a szlovák hadsereg időközben megérkezett helikopterének bevetésére már nem volt szükség - mondta az [origo]-nak Vasik János, a Parameter helyszínen tartózkodó tudósítója. Hozzátette, hivatalosan is megerősítették, hogy - egy tűzoltónak az oltás során elszenvedett kisebb sérülésétől eltekintve - senkinek sem esett baja.

A SITA szlovák hírügynökségnek Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje azt nyilatkozta, hogy a rozsnyói és dobsinai tűzoltóknak a szepsi és saci tűzoltóállomások is segítséget küldtek. Bár rengeteg tűzoltó tartózkodott a helyszínen, a vár nehezen megközelíthető, ami nagyban akadályozta az oltást.

A tűz okáról egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg. Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban. Az RTL Klub Híradójának beszámolójában látni lehetett, hogy a vár körüli növényzet is feketéllik, sőt a tűz egy időre átterjedt a közeli erdőre is.

Parbitka István várhosszúhegyi lakos beszámolója szerint "fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá" - nyilatkozta az MTI-nek.

A község önkormányzata még délután rendkívüli állapotot hirdetett ki. A rendőrség körbezárta a területet, a várba senkit, az újságírókat sem engedik fel, így egyelőre még becslés sincs a károk mértékéről. Vasik János szerint a helyszínre tart Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter, este feltehetően sajtótájékoztatót fog tartani.

"Az már biztos, hogy Krasznahorka abban a formában, ahogy ismertük, hosszú évekig nem lesz látható, hiszen a vár tetőszerkezete egy az egyben megsemmisült, és beomlott" - jelentette ki Vasik János. A korábban a megyei közgyűlés kulturális bizottságának elnökeként is dolgozó tudósító szerint évente több tízezer látogató kereste fel a várat az elmúlt években, a környék idegenforgalma ezen a látványosságon alapult. "Csak remélhető, hogy nem pusztult el minden odabenn az Andrássyak kincseiből. De nemcsak műkincsekről van szó, a kápolnában ott volt, például, Serédi Zsófia múmiája is" - tette hozzá.

A krasznahorkai vár nevezetes turistalátványosság Rozsnyó környékén, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, mely felújított állapotban, múzeumként is üzemelt, a szlovák nemzeti múzeum igazgatása alatt. A várban számos kiállítást lehetett látni, a gyűjtemény alapját elsősorban fegyverek, képek, értékes bútorok képezték. Árvay Zoltán, a helyi tűzoltóság illetékese az Új Szó nevű lapnak azt mondta, hogy a fegyverraktárból a tűzoltók ki tudták menteni a műtárgyakat.

A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben a Bebekek szerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás visszavette. 1556-ban I. Ferdinánd serege sikertelenül ostromolta. 1575-ben az Andrássyak birtokába került, akik 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították.

A Rákóczi-szabadságharc idején a vár urai, az Andrássy fivérek közül öten csatlakoztak a kurucokhoz, és csupán Andrássy Péter tartott ki mindvégig a császár mellett. 1706 őszén rövid ideig Krasznahorka várában tartotta fogva II. Rákóczi Ferenc Forgách Simon grófot, a felkelés utolsó éveiben pedig kisebb létszámú helyőrség is szolgált a várban, melyet Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel Peter Viard császári tábornoknak. 1812-ig lakták, 1817-ben a felsővárba villám csapott, és legrégibb részei leégtek.


A mai nap /2012.03.13/ az alábbi e-mailt kaptam:


"Az a büntetésük, hogy az ebül szerzett jószágnak nem tudnak örülni, sőt: félnek, hogy - ha megfordul a szél - elveszíthetik (a miénket).

Zsolt Rajkai

Ilyen nincs! Egy vár amelynek alapja 10 m magasan, van, s amelynek még legalább 10 m magas falai vannak, tetőszerkezete nem gyullad meg a vár alatt égetett avartól,vagy ahogyan tévesen mondták, az alatta égetett tarlótól. Márciusban a tavalyi tarló ég??? Hazugság! Azt írják: először a tetőszerkezet gyulladt ki! Az pedig csak belülről tud kigyulladni! És minden épület egyszerre! Az a véleményem szándékos gyújtogatás történt! Igen a választások napján, a kisebséggé alázott magyarok ellen!!! Krasznahorka ősi magyar sasfészek! A megtorlás az lenne ha leégne egy szlovák vár! De olyan nem létezik! Egy kutyaóljuk sincs a történelmi időkből, ami van az meg MAGYAR !!!

Kicsit hosszú, de el kell olvasni, hogy megértsük miért fáj minden magyarnak a vár pusztulása.

A vidék története, amely fölött Krasznahorka vára évszázadokon keresztül uralkodott, egészen a kora középkorig nyúlik vissza. A Miskolci nemzetség, illetve annak utolsó férfi sarja, Bors gömöri ispán dicső korszaka a 13. század közepén véget ért. Egy, a vidékhez kapcsolódó legenda arról mesél, hogy errefelé menekült IV. Béla királyunk a tatárok elől. Ebben az Ákos nemzetségbeli Szár Detre és Fülöp testvérek voltak segítségére. A király hűségüket 1243-ban a gömöri várhoz tartozó nagy kiterjedésű területekkel jutalmazta. A nekik adományozott községek között Krasznahorka még nem szerepelt. Az Ákos nemzetség birtokai egészen a 13. század utolsó évtizedéig egységesek voltak, ezután kezdődött meg fokozatos eladásuk. Berzétét a Máriássyak szerezték meg (erről tanúskodik a ma is álló, Máriássy-címerrel díszített berzétei barokk kastély), később, 1318 körül pedig Krasznahorkát is eladták a Batizfalviaknak.

Őket és a Máriássyakat tartjuk a vár első építőinek. Természetesen még nem a szó mai értelében vett várra gondolunk, mivel egyelőre a mészkődomb csúcsára épült erődített gótikus lakótoronyról (donjon) van szó. Idővel az Ákos nemzetség elnevezése "Bebek" formában honosodik meg. A Bebekek csakhamar rájöttek, hogy az általuk korábban eladott birtokoknak jóval magasabb az értéke, elsősorban a környékükön található ásványkincseknek köszönhetően. Évtizedeken keresztül húzódó viszályba kezdtek tehát a Máriássyakkal Krasznahorka visszaszerzése érdekében. A levéltári anyagok a várat ritkán említik, várként először egy 1333-ból származó iratban szerepel. A Bebekek végül 1352-ben szerezték vissza végelegesen a korábban hősiességükért nyert uradalmukat. Egyik legszebb mondánk nem a gazdag várúr Bebekről, hanem a szegény Bebek juhászról mesél, aki egy nagy drágakövet talált. A követ a királynak ajándékozta, akitől cserébe hét hegyet kért, amelyeken juhaklokat akart építeni. Ezek helyett azonban hét várat épített: Krasznahorkát, Csetneket, Berzétét, Tornát, Pelsőcöt, Szádvárt és Sólyomkőt. Közülük elhelyezésével, épségben fennmaradt
állapotával és történelmével Krasznahorka tűnik ki a leginkább. A Bebekek, akik a várat többször átépítették és kibővítették (ők építtették a palotát is a régebbi gótikus toronyhoz), egészen a 16. század második feléig birtokolták Krasznahorkát. A legjelentősebb
átépítésre a legendás, kegyetlenségéről híres Bebek Ferenc idején került sor. A korszerűsítésre és az új védelmi rendszer kiépítésére a török támadások veszélye miatt volt szükség. Az építkezés a 16. század 40-es éveiben vett nagy lendületet. A várat ekkor erősítették meg egy
szabálytalan háromszög alaprajzú védőfallal és három hatalmas védőbástyával. Ing. Dobroslava Menclovának a 20. század 50-es éveiben végzett kutatása az egri vár megerősítésével és annak tervezőjével, az olasz Alessandro da Vedanoval való kapcsolatra utal. Egyelőre viszont nem sikerült bizonyítani, hogy ez a jelentős reneszánsz építész valóban dolgozott-e a Bebekek székhelyén.

Röviddel a nagyszabású átépítés utáni időszakhoz kötődnek a várúr, Bebek Ferenc és testvére, a gömöri ispán, Imre kegyetlenségéről és kétszínű politikájáról szóló legendák. Az irodalomban "rablólovagok"-ként említik őket, akik a templomtornyok harangjaiból ágyúkat öntöttek. Krasznahorka (illetve a Betléri Múzeum, amely gondoksága alatt a vár áll) büszkélkedhet Szlovákia területén a legnagyobb eredeti bronzágyú-gyűjteménnyel. A látogatók nemcsak az 1547-ből származó Bebek-féle agyúkat tekinthetik meg (két ilyen agyút a 19. században a betléri Andrássy-kastély parkjába szállítottak át, ahol a mai napig állnak), hanem a törököktől zsákmányolt ágyúkat és Miksa császár gyönyörű hatalmas ágyúját is a várkapu előtt. Az abban az időben a reformáció mozgalmával fenyegetett katolikus egyház az effajta garázdálkodást, tehát a harangok ágyúkká történő öntését megbotránkozva fogadta. Bebek azonban megtalálta a módját, hogyan állítsa az egyházat ismét a maga oldalára. 1540 körül (1539-ben vagy 1542-ben) a közeli Rozsnyón megjelent egy protestáns prédikátor, Fischer András, aki korábban Lőcsén, Morvaországban és Szomolnokon is prédikált. Bebek Ferenc elfogatta és megölette őt - ledobatta várának legmagasabb bástyájából.

Az ún. felső vagy óvár egyik helyisége őrzi Bebek Ferenc titkos pénzverdéjének emlékét. A hamis pénzérméket a murányi várkapitánnyal, Basó Mátyással együtt verették, akit ezért a hamisító tevékénységért ki is végeztek - állítólag maga Bebek gondoskodott gyors eltávolításáról.

Még 1556 szeptemberében a török seregek segítségével a császár ellen harcolt, majd egy hihetetlen fordulat következtében az evangélikusok védelmezőjévé vált! Nem csoda hát, hogy hazaárulónak kiáltották ki, megfosztották minden rangjától és hivatalától, és 1558-ban valószínűleg meggyilkolták. A Bebek család további sorsát ezen események után már homály fedi. A források még Ferenc fiáról, Györgyről tesznek említést, aki apjával ellentétben az ellenreformáció buzgó pártfogója volt. Gömör ispáni tisztjét is betöltötte, apja rossz hírétől viszont valószínűleg sosem sikerült megszabadulnia. Utódok nélkül halt meg 1567-ben. Bebek Györggyel tehát kihalt ez a jelentős, azonban kevéssé ismert és fölkutatott nemzetség, amely nagy mértékben befolyásolta nem csak Gömör, de az egész Magyar Királyság középkori
történelmét.

Az Andrássy család négy évszázados uralma

A vár a császári udvar fennhatósága alá került, amely a krasznahorkai uradalmat várkapitányok közreműködésével igazgatta. Nyolc év alatt hét várkapitány váltotta egymást. Az utolsók egyike volt I. Andrássy Péter, az első Andrássy Krasznahorkán és Gömörben. Vele kezdődik a vár, Gömör vármegye és Közép-Európa majdnem négy évszázados, a befolyásos Andrássy családdal szorosan összefüggő történelme.

A Bebek-féle erődítmény az Andrássyak alatt nem változott meg lényegesebben. Ez egyrészt a terület adottságainak köszönhető - a vár egy kúp alakú dombon áll, amely nem teszi lehetővé a további bővítéseket, és a megerősítés szempontjából sem volt már szükséges a vár korszerűsítése -, másrészt az akkori politikai helyzet sem követelte meg. Az új tulajdonosok eleinte a vár már meglévő épületeinek javításába fektettek pénzt, és csak később, a 17. században építtettek újakat. A várat az Andrássyak azonban még nem birtokolták, továbbra is az öröklődő várkapitányság státusza volt az övék. Már I. Péter igyekezett a várat személyes tulajdonába megszerezni, de az udvar bizalmatlanságát annak ellenére sem sikerült megtörnie, hogy Békessy Gáspár híve volt, aki a Habsburgok Báthory István elleni szövetségeseként ismert. A krasznahorkai uradalmat csak 1642-ben szerezte meg örökös tulajdonba II. Mátyás, I. Péter unokája, III. Ferdinánd királytól. II. Mátyás Monoky Annát vette feleségül, s ezáltal az Andrássyak nem csak a monoki, de a csetneki és dernői birtokokra is szert tettek.

A 17. században a várat további építményekkel, a késő reneszánsz nemesi székhelyek szellemében épült "palotákkal" bővítették. A stukkós díszítésű boltozattal rendelkező ún. alsó várról és a valószínűleg főképpen reprezentációs célokat szolgáló középső várról van szó. A régi Bebek-féle és az új reneszánsz palota által körülfogott területen kis bensőséges hangulatú várudvar alakult ki, ahol a középső váron a mai napig fennmaradtak a kovácsolt rácsos erkélyt tartó konzolok. A 17. századi építkezések a Gömör megyei ispán és királyi tanácsos I. Miklós alakjához kötődnek, akit I. Lipót császár a törökellenes harcokban szerzett érdemeiért 1676-ban bárói rangra emelt. Az ő ideje alatt a vár a megye székhelye lett, ezzel is magyarázható az új reprezentációs és lakórészek építése. Erre az időszakra a vármúzeum több kiállítási tárgya is utal: az egyik legszebb a kék-fehér mázas reneszánsz kályha, amely valószínűleg felső magyarországi mesterek munkája, továbbá néhány, a 16-17. századból származó bútordarab, a legterjedelmesebb csoportot pedig természetesen a különböző fegyverek és a várőrség felszerelése alkotják.

1883-ban az Andrássyak jeles látogatót láttak vendégül betléri rezidenciájukban, a neves romantikus írót, Jókai Mórt, aki új történelmi regényéhez gyűjtött anyagot. A mű, amely nem csak Krasznahorkát, hanem Lőcsét és a magyar történelem több fontos személyét is híressé tette, sok kiadást ért meg, és több nyelvre fordították le. A lőcsei fehér asszony című regény főszereplői a fehér asszony, Korponay Julianna mellett az Andrássy család tagjai, Krasznahorka pedig egyik helyszíne a szerelem és gyűlölet, az árulás és hűség történetének. A regény cselekménye a II. Rákóczi Ferenc-féle rendi felkelés idejében játszódik, amelybe I. Andrássy István és fivére, a "dervis generális"-ként csúfolt II. Miklós is bekapcsolódtak. Jókai regényében olyan legendát alkotott, amely máig él az ódon várfalak között, és sok "zarándokot" vonz az egykori krasznahorkai várúrnő, I. Andrássy Istvánné Serédy Zsófia üvegkoporsójához. Zsófia a 18. század elején hunyt el, s Krasznahorka váralja község templomának kriptájába temették el. Teste szinte sértetlen állapotban maradt fenn, mivel az évtizedeken keresztül rácsöpögő meszes víz és a kriptában lévő huzat konzerválták azt. A vár kápolnájába a 19. század elején vitették föl az Andrássyak. Érdekessége, hogy jobb keze kissé meg van emelve - valószínűleg egy Biblia volt alatta, amely idővel szétmállott. Ez a prózai magyarázat megdönti a Jókai képzeletében született legendát, miszerint keze fölemelésével - fia szívének összeszorításával - akarta megakadályozni, hogy az apja meggyilkolására vetemedjen... Még prózaibban hat viszont a krasznahorkai múmia Serédy Zsófiával való azonosításának megkérdőjelezése. Jozef Novák professzor a 20. század 60-as éveiben a Honismereti Folyóiratban (Vlastivedný časopis) közölt cikkében mutat rá a halott nő és Dőry Terézia grófnő képmása közötti feltűnő hasonlóságra. Dőry Terézia III. Andrássy István felesége volt, és két generációval később élt, mint Serédy Zsófia. A jólelkű Zsófiáról és a csodálatos módon fennmaradt testéről szóló legenda tehát a képzelet szüleménye csupán? Alapjában véve egyáltalán nem fontos, ki fekszik a krasznahorkai várkápolna üvegkoporsójában, s mit sem von le Jókai művének jelentőségéből és romantikájából. Ráadásul állíthatjuk, nem ártunk a történetírásnak, ha szemet húnyunk a krasznahorkai múmiával kapcsolatos kétségek fölött, s tisztelettel állunk meg az Andrássy család életének és Magyarország történelmének e jelentős szakasza előtt.

Térjünk vissza azonban a 17. és 18. század fordulójának történelmi tényeihez, amikor is a két fivér, I. István és II. György között sor került a családi birtok elosztására. István Betlérbe költözött, ezáltal létrejött a család betléri (vagy idősebb) ága. György Krasznahorkán maradt, őt tartjuk az ún. monoki (hosszúréti vagy ifjabb) ág megalapítójának.

A 18. század 70-es éveiben zajlott a vár utolsó történelminek mondható átépítése. A Dobogónak nevezett hatalmas délkeleti bástyát kápolnává alakították át. Az átépítést az 1766-ban grófi címet nyert III. István rendelte el. E döntés meghozására befolyással lehetett testvére, Antal, akit 1780-ban rozsnyói püspökké szenteltek fel. A szép kápolna a barokk és a klasszicista művészet határán foglal helyet. Egyhajós tér, amely folyamatosan megy át a félköríves záródású szentélybe. A három lépcsőfokon elhelyezett oltárasztalt az Andrássy család címere és klasszicista füzérdíszek ékesítik. Az oltárfelépítményt szimmetrikus, ión díszítésű oszlopokból álló kompozíció alkotja, amelyet két önálló hódoló angyalszobor fog közre. Fölötte a nagyméretű barokk baldachin és annak lépcsőzetesen hullámzó függönye vonja magára a figyelmet, amelyet kétoldalt repülő angyalok tartanak. A baldachin és az angyalalakok valószínűleg a Raphaelo Donner-tanítvány Gode József munkái, aki abban az időben Rozsnyón is kapott több megrendelést. A baldachin közepén látható az Andrássyak
védőszentjét, a krasznahorkai Fekete Madonnát ábrázoló oltárkép. A források szerint az ikon (ún. eleuza) 1739-ből származik, azt viszont nem tudjuk, honnan, és miért lett az Andrássy család patrónusa. A kápolna boltozatát barokk freskók fedik, amelyeket a 19. században erőteljesen átfestettek. A 19. században átalakították a kápolna nyugati részét, a karzatot, amely alatt három magas árkád és a kriptába vezető ajtó jött létre. Ebben az időben helyezték el a kápolna falaiba az első krasznahorkai Andrássyak, I. Péter és fia, János reneszánsz sírkőlapjait.

Az ősi erődítmény idővel már nem nyújtott tulajdonosainak megfelelő kényelmet, ezért III. István özvegye, Festetich Mária grófnő a 19. század elején úgy döntött, elhagyja a várat. Az Andrássyak birtokában több magyarországi és ausztriai kastély és kúria is volt. A Krasznahorkához közeli Várhosszúréten a 18-19. század fordulóján építtettek egy klasszicista kastélyt, valószínűleg abban laktak, miután elköltöztek a várból. 1817-ben a vár villámcsapás következtében leégett. Tulajdonosa fontosnak tartotta e családi szimbólum helyreállítását, de csak a legszükségesebb javításokat végeztette el rajta, az egyébként egészen a 20. század 60-as éveiig romokban heverő óvárat tetővel fedette be. Festetich Mária és III. Andrássy István fia, IV. György a magyarországi gazdasági és kulturális élet legjelentősebb személyiségei közé tartozott. Széchenyi István gróf kortársa és barátja volt, akivel hozzájárult a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Nemzeti Múzeum megalapításához és fejlesztéséhez. A 19. század első felében mindketten angliai tanulmányútra mentek, majd 1851-ben IV. György a londoni Kristálypalotában rendezett világkiállításon bemutatta a Krasznahorkához közeli dernői vasgyárának termékeit. Röviddel azelőtt kapott a dernői vasgyár egy fontos megrendelést, mégpedig a híres budapesti Széchenyi-féle Lánchíd elemeinek öntését. A régió iparának virágzó korszakára a Lánchíd várudvaron kiállított egyik eleme utal.

Már IV. György is hajlott egy családi múzeum létrehozásának gondolata felé, amelynek Krasznahorka vára volt a legmegfelelőbb környezet. 1857-ből származó újságcikkekből értesülünk egy kisebb vármúzeum létezéséről, ami azt jelenti hogy Krasznahorka a Szlovákia területén található legrégebbi múzeumok közé tartozik (az árvai várban csak 1868-ban létesítettek múzeumot, és ugyanebben az évben jött létre a pozsonyi Városi Múzeum is). Hogy milyen módon tették a várat látogathatóvá, sajnos nem tudjuk, azt viszont igen, hogy történelmi termeinek és gyűjteményeinek első hivatalos megtekintésére 1867. augusztus 19-én került sor. Erre az eseményre egy, a harmadik kapu fölött elhelyezett, kőből készült emléktábla utal.

A 19. század végén és a 20. század elején IV. György gróf és Königsegg von Aulendorf Franciska grófnő fia, Dénes gróf fölújíttatta a várat. A fölújítás Czigler Győző budapesti műépítész tervei alapján zajlott, a munkálatokat pedig Eduard Schmucker müncheni építész vezette. Ekkor jött létre a középső vár földszintjén a neoromán ablakos tágas családi kripta. A fölújítás a mai agyúterasz alatti kis kápolnára is vonatkozott, amelyet IV. György építtetett édesanyjának 1828-ban, ezt bizonyítja a vastábla is, amelyen a következő felirat olvasható: CINERIBUS OPTIMAE MATRIS MDCCCXXVIII (A legjobb anyának 1828). Renoválták a harmadik kapualj fölötti helyiségeket is, ahol Andrássy Dénes gróf szeretett felesége, Hablawetz Franciska emlékére ereklyemúzeumot hozott létre. A nagylelkű Dénes és a jóságos Franciska életét titokzatos homály fedi, külföldön éltek és nem voltak gyermekeik. Andrássy Dénes volt a család hosszúréti ágának utolsó férfi leszármazottja.

Még Dénes életében jött létre a megegyezés Andrássy Géza, Sándor és Gyula között, hogy a várról, mint családi szimbólumról, közösen fognak gondoskodni. Európa egyik legjelentősebb nemesi családjának az 1944 augusztusában bekövetkezett események folytán azonban el kellett hagynia ezt a vidéket. 1945-ben a beneši dekrétumok értelmében a várat és az egész uradalmat államosították. 1948-ban a Nemzeti Kulturális Bizottság állami kulturális birtokká nyilvánította, 13 évvel később besorolták a nemzeti kulturális műemlékek közé, 1996-tól pedig a Betléri Múzeum részeként a Szlovák Nemzeti Múzeum gondnoksága alatt áll.

Az Andrássy család középkori fészke

A festői szépségű gömöri tájat hosszú időn keresztül emlegették kis Európaként, illetve kis Magyarországként. Hegyei, völgyei és városkái történelmünk - Európa történelmének színhelyei
voltak. A második világháború alatt és után kulturális örökségünkre kemény csapást mért a sors és az elkövetkező időszak. A gazdagon virágzó kultúra alapjaira épült "örök" szocialista rendszer sem tudta elnyelni, megsemmisíteni azt, amit az őseink hagytak ránk. Napjainkban néhány, teljes épségében fennmaradt várban gyönyörködhetünk csupán, ezek egyike éppen Krasznahorka vára. A vármúzeum gazdag gyűjteménye és építészettörténeti fejlődése szinte a világ minden tájáról vonzza a látogatókat.

Ez a levél a "Magyarok Szövetsége Győr" csoport Hírlevele!"



Krasznahorka büszke vára


Link


Krasznahorka büszke vára... Tárogató szóló : Lugosi Tibor

Link



Máté Ottília: Krasznahorka büszke vára

Link



Amatőr videók az égő várról

Link



A tűzeset előtt így nézett ki a vár:










Néhány órával ezelőtt:








 
 
1 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Sziporkák
  2012-03-08 13:20:05, csütörtök
 
 




SZIPORKÁK


A kulcstartó egy olyan hasznos kis szerkezet, amely segít a kulcsaidat egyszerre elveszíteni.

Rendre csak a kis szellemnek van szüksége, a zseni a káoszt is át tudja tekinteni.

A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy baglyot egyensúlyoz a hátán.

Ha a szavazástól bármi megváltozna, betiltanák!

A boldogság két fő eleme: az egészség és a rossz memória.

Legyél kedves a gyermekeidhez, mert ők választják ki neked a szociális otthont!

Fiú és villamos után sose fuss, mindig jön a következő.

Aki az életet tréfának tartja, gondoljon a poénra!

Állítólag az úszás fogyaszt, de mi a helyzet a bálnákkal?

Hazudsz, mint az a szúnyog, amelyik azt mondja, hogy holnap vért fog adni.

Soha, semmilyen körülmények között ne végy be altatót és hashajtót egy este!

Az origami legegyszerűbb változata a szamárfül.

Fékezzük meg az inflációt - lopjunk!

A mákos bab egy étel, ami úgy készül, hogy kettőt lapozunk a szakácskönyvben.

Az ingujjad végén mindig ott egy segítő kéz.

A föníciaiak találták fel a pénzt - de miért ilyen keveset?

Nem elég fürdeni, a vizet néha cserélni kell.

Olyan keményen dolgoztam, hogy felébredtem a zajra.

Viszontszerelem az, ha te szeretsz engem, én viszont mást.

Ne okozzunk autóbalesetet az utakon - vezessünk a járdán!

Amíg a körömlakk meg nem szárad, addig a nő gyakorlatilag védtelen!

Gondolkodom tehát vagyok, ha nem gondolkodom, úgy jobban vagyok.

Ha a cápa a tenyeredből eszik, a lábadból is fog.

Mindegy mit érsz el az életben, a gyászmenet hossza úgy is az időjárástól függ.

A dohányzás megrövidíti a cigarettádat.

Mindenkinek alanyi joga, hogy hülye legyen és sokan élnek is vele.

Élj lazán, ne dolgozz túl sokat, mert egyszer csak azt veszed észre, hogy a templomban mindenki énekel, csak te fekszel a hátadon.

A politika olyan, mint az ablakpucolás, a mocsok mindig a másik oldalon van.

A szegénység nem szégyen, de nekem már marhára elegem van belőle.

Annak ellenére, hogy az élet drága, még mindig elég népszerű.

Az ember élete végéig kibírja víz nélkül.

A sípcsont az a csont, amelyik segít a bútort a sötétben megtalálni.

A világon csak két tragédia létezik. Az egyik, hogy nem kapod meg, amit akarsz, a másik, hogy megkapod!

Nem félek a haláltól, csak nem szeretnék ott lenni, amikor megjön.

Ha munkavégzés egészséges dolog, akkor csinálják a betegek, hogy
meggyógyuljanak.

A pénznek nincsen szaga, csak annak, akinek nincs pénze.

Igaz, hogy a kemény munka még senkit nem ölt meg, de miért kockáztasson az ember?

Szeretem az extrém sportokat, mert közben rengeteg új barátot ismerek meg: mentősöket, balesetiseket, gyógytornászokat és kedves embereket, akik kihívták a mentőket!

Ha nem mész el mások temetésére, ők sem mennek el a tiedre.

Ha a munkavégzés olyan egészséges, miért nem betegekkel csináltatják?

Az embernek három korszaka van: ifjúság, felnőttkor és "remekül nézel ki".

A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közelgő vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három idiótát a síneken...

Ha temetőben az van kiírva, hogy feltámadunk, akkor a kocsma jobb hely, oda az van kiírva, hogy sose halunk meg.

"Kurvára megy a pénz!" - mondogatta apám is, anyám is, csak más-más hangsúllyal...

A tűzcsap, valójában:VÍZCSAP...

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.

Vagy sokat keresel, vagy sokáig!

Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is.

Azért van a vonaton két mozdonyvezető, mert ott akkora a zaj, hogy egy ember el se tudná viselni!

Miért mindig az alszik el hamarabb, aki horkol?

Ha olajos lesz a kezed, akkor elkezd viszketni az orrod.

Optimista az, aki azt hiszi, hogy a légy a szobában a kijáratot keresi.

Az élet előttem áll, és nem látok tőle semmit.

A törhetetlen játékok legfőbb haszna, hogy ezekkel kiválóan össze lehet törni minden mást.

Az életben két dolog után fut az ember, egyik a nő, a másik a beöntés.

Statisztikailag bizonyított: a válások 100%-a házassággal kezdődik.

Az idegen férfi olyan, mint a hóesés, nem tudod meddig tart és hány centi lesz.

A halász azért megy ki a tóra, hogy halat fogjon..a horgász meg azért, hogy ne legyen otthon.

A veszekedés legjobb része a békülős szex.

Akinek nincs esze, legyen notesze!

Nagy az Isten állatkertje, de van még benne üres ketrec!

Ne lopj, ne hazudj, mert a kormány nem szereti a konkurenciát!

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.

Igaz, hogy borús idő van, de azért legalább rám süthetne a Nap!

Lejöttem a fáról, most már én is ember vagyok? - kérdi a hernyó.


Fiúúk itt a friss hús! - Ébresztő

Link



Kocsimosás .

Link








 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek és gondolatok.   
Eszperente nyelv
  2012-03-08 13:10:47, csütörtök
 
 




Eszperente nyelv







Alkoholista: ember, rengeteg szeszt vedel hetente, tereken,szegleteken hempereg s ezt te sem kedveled.

Homok: rengeteg szemcse, melyeken teve menetel.

Sivatag: rettenetesen meleg, nedvtelen hely. Erre fele legfeljebb teveseregeket leshetsz meg.







Csibekeltető: kellemesen meleg hely, mely kelt rengeteg pelyhes, csepp, gyenge egyedet.

Pap: ezen ember fekete lebernyegben feszeleg. Jegyeseket esket meg, megszentelt, de nem meleg helyen.

Ku-klux-klan: fejeket nem fekete lepellel lefedve, fekete embereket kergetnek szerte, de ezen, e megkergetett emberek nem nevetnek.

Orvos: betegeket ment, de ez mellett zsebedbe beletenyerel s te csendben ,,letejelsz."

Zsebtolvaj: becstelen meg jellemtelen egyed, mely zsebedben, cekkeredben keresget.

Sintér: gyepmesternek nevezett ember, mely elcsellengett ebekre les. Ezen ebeket megszerezve, ketrecbe tesz.

Anonim: ez embert meg nem nevezheted, mert nevet nem fed fel.







Zöldborsó: kerek szemek, kertedben szedted, te termesztetted s nyersen megeheted. Rengeteg terved lehet vele.

Képviselők: neves emberek serege egy helyen, melyek feletted meg veled rendelkeznek, rendeleteket szerkesztenek, de neked esetleg nem tetszenek e rendeletek.

Kutyaól: ebnek fedett fekhelye, melyben telente melegedhet s nem lesz szeles, nedves sem.

Felhőkarcoló: egekbe emelt emeletek, ezek remekek, melyekben ezer meg ezer ember el lehet egyszerre.







Jegesmedve: ezen nem fekete egyedet Jeges-tengerben megleled.

Tetoválás: festett jelek testeden, lehet kezeden, fejeden, meg egyebeken, melyeket te helyeztetsz el kedvedre.

Tavaszi kerti munka: telet felejtve, kezedben gereblye s ezzel kertedet egyengeted.







Hóember: telente megteremtheted, de ehhez kellenek nem fekete pelyhek, de legyenek rengetegen, melyek megdermednek. Ezekkel teremthetsz egy testet, melynek feje legyen fedett s szeme fekete.







Cica: egerek meg ebek ellenfele.

Cica: verebeket les, de egereket kergethet , melyeket elejt s megesz.

Zárt osztály: elmebeteg embereket lelsz e helyen.

Elmeorvos: ember, mely elmebeteg egyedeket kezel.

Véradás: tested veres leve, mert engeded megfejned s ezzel embereket menthetsz meg.

Rejtvényfejtés: vegyes jeleket megfejtve, kellemetlen eseteket s egyebeket elfelejtesz, mert ez kellemes perceket szerez neked.







Síró gyermek: ezen csepp emberegyed szepeg, kesereg, mert rendetlenkedett s feneke meg lett verve.

Törvény: helytelen cselekedetek ellen helyes rendeleteket rendez egybe.

Izzadás: Szemed felett, meg testeden, rettenetes melegben nedves cseppek jelennek meg s egyre lefele csepegnek.

Ruha: Lepel, mellyel fedetlen tested feded be.

Papírsárkány eregetés: Nem telente, gyermekek kedvenc cselekedete, melyeket szeles fellegekbe felengedtek, s kellemesen teltek el percek ezzel.

Bevásárlás: Emberek rendszeres cselekedete, mellyel eledeleket, meg egyebeket beszereznek.







Mobil: Egy zsebszerkezet, melyet tenyeredbe elrejthetsz. Lehet fedeles meg nem fedeles, s ezzel jeleneteket felvehetsz, de persze cseveghetsz kedvedre rengeteg emberrel. Rengeteg zene s effekt lehet emellett benne.

Altatódal: Este gyermeked lefekteted,ezt kell elnyekeregned, - s mert gyermeked szeme sem rebben, ezennel befejezheted.

Napozás: Reggel lefekszel meleg helyre, esetleg nedves testtel s ezen helyen heverve, este fele tested veres lehet.

Ebédlő: ezen helyen te letelepedsz s eledeled rendesen megeheted.

Egérlyuk: egerek menhelye, de ezen egyetlen ellenfele nem mehet be.







Gépkocsi: egy meg egy, meg egy, meg egy kerekes, sebes szerkezet, mely berreg, de lehet defektes, benne lelhetsz egy kereket s beletelepedve ezt tekergetheted kedvedre.

Fürdőszoba: ezen helyen ereszthetsz rengeteg nedves cseppet fejedre, egyben tested teljesen benedvezheted.

Legyek: rettenetes melegben rengetegen lesznek, nem csendesek, fejed meg szemed mellett repkednek, s ezzel rendesen felhergelnek.

Ágy: emberek erre este rendszeresen lehevernek s szenderegnek egyet s reggelre lelkesebbek lesznek.

Hóesés: telente nem fekete pelyhek esnek le, lehet egyenesen szemedbe, de esetleg keveregnek.

Munkahely: emberek serege reggelente nem lelkesen megy e helyre s este fele mehetnek el messze.

Barlang: hegyes terepeken leled e helyet, melyben telente medve szendereg. De eme egyedet fel ne keltsd, mert megkergethet!

VIII.Henrik: E nemes ember nem egy nejet (egy meg egy meg egy meg egy meg egy meg egy) fejeztetett le.

Lista, névsor: emberek neve rendezve meg lejegyezve







Mekk Elek: egy ezermesternek nevezett kecske, mely nem fekete. Lehetetlen helyzetekbe keveredve, ezzel szemben tettekben nem jeleskedett.







Egy jegyzet eszperente nyelven


Ez nem mese, egy esztendeje esett meg velem - de megeskettek: neveket fel nem fedhetek, mert megemlegetem e tettemet. (Kerek-perec megfenyegettek!) De nem ecsetelem, ehelyett elkezdem:

Elmentem egyszer Egerbe. Kedvvel telve, tele cekkerrel felszerelkezve kerekeztem egyenetlen terepen. Fejem felett levelek erdeje, mellettem rengeteg cserje s repce mezeje. Fel-le tekertem, rendesen belemelegedtem.

Mentemben szememmel felfedeztem ebeket, melyek zsenge gyepen hemperegtek, egereket, teheneket, evetke rebbent, kecske legelt, de megjelent fecske, keszeg, medve s vele medvecsemete, s messze-messze felsejlett egy-egy teve.

Mentem hegyeken, s leltem csermelyt (benne szemetet)... Ejnye-bejnye, ez helytelen, emberek!

Egy testes cserje megett, egy rejtett szegleten egyszerre felderengett egy szelence. Feszegettem, fedele nehezen engedett. Benne egy fekete selyemmel fedett tekercset leltem, melyre egy szent remete feljegyzett egy regeeredetet. Zsebembe tettem, el ne vesszen.
Elmerengtem...

Ezen eszme megkelt bennem, epekedve tervekbe temetkeztem, sebesen Egerbe tekertem.

Egy kecses menyecske neve jelezte eme nevezetes, kerekded helyet, melyhez enyhe lejtmenet vezet - mert meder e remek terecske. Fejedelem kertje sem lehetne szebb, se
kellemesebb. E menny-szeletke tetszett szememnek. Lelkem felemelte, s nem szegte kedvem sem meleg, mely perzselt, sem fellegek, sem lenge szelecske. Lezseren gyepre heveredtem, s ebben egyszerre lelt kedvet testem meg szellemem.

Kezemre egy pettyes lepke telepedett, legyezgetett. Ebbe teljesen belefeledkeztem s elszenderedtem...

De kereste lelkesen s meglelte nevetve e teret ezer eleven gyerek, meglett emberek meg nejek vegyes serege. Ezek felvertek...

Egy percet se vesztegettek: tekeregtek, csevegtek, eszegettek, degeszre kerekedtek. Estefele meg merengve eget lestek, mecset mellett letelepedve - de el nem csendesedve. Nemes hegy-levet nyeltek eleget. De egyesek eszetlen versenybe kezdtek, s vederbe eresztve vedeltek
egyre... Telhetetlen egyedek, ezt nevezem!

Nem tehettem egyebet, kedvemnek teret engedtem, nem feszengtem. Tekercsem e percben feledtem, s eme fergeteges helyzetbe belekeveredtem. De nem esett nehezemre.

Reggelre keservesen keltem: testem elernyedt, szemem keskeny lett, fejem nehezen engedelmeskedett. Eszem sem jeleskedett. Nesze nekem! E kedd este betett! Ennem sem lehetett (nem mertem) - esetleg egy keveset.

E jegyzetem nem lehet teljes, sem delejes mese, mert nem emleget jeles cselekedeteket, sem emelkedett eseteket.

Eme reggelen egyszer Egerben bennem egyre ez kerengett, feleletet erre kerestem: lehet-e eledelem egy legyecske levesemben lebegve?







Piroska és a farkas - eszperente nyelven

Vereske meg egy rettenetes fekete szerzet

Egyszer lett, esetleg nem lett... lett egyszer egy gyermek, melynek neme gyenge, s neve Vereske. Egyszer Vereske fejbe vette, elmegy s meglep egy szeretett embert, mely lehet negyven esztendeje nemzett egy egyedet, melynek gyermeke Vereske lett.
Egy szegen lelt egy remek cekkert, s beletett rengeteg eledelt, melyet kedvence szeretett. Ezzel felkerekedett, s ment, ment keresztben egy rengetegen, mely egyenest egy helyhez vezetett, melyen Kedvenc letelepedett.
Negyven percet sem ment, s egy kedves teret lelt, melyen rengeteg nefelejcs hevert.
- Ez Kedvencem kedvence! - nevetett Vereske, s cekkerbe, melyben egy csepp helyet kevert, nefelejcseket szedett.
Egyszerre megjelent egy rettenetes, fekete szerzet, mely megremegtetett keblet, testet, lelket.
- Merre lejtesz, te szeretetteljes gyermek? - vetette fel cselesen.
- Megyek Kedvencemhez - felelte Vereske.
- S merre lelhetem e kedves embert?
- Erre, erre egyenest.
Ezzel e fertelmes egyed sebesen el...
Egy perc sem telt el, s fekete szerzet telephelyen termett. Bement, megette Kedvencet, s felvett egy mezt, mely Kedvencen lehetett. Leheveredett egy fekhelyre, s tervbe vette: Vereske sem lehet megmentve.
Egyszerre Vereske cekkerrel megjelent. Bement Kedvenchez, de szeme elkerekedett, mert egy cseppet lett meglepett.
- Kedvencem! - rebegte Vereske. - Szemed lett terjedelmes! Rendes ez?
- Rendes, rendes! - felelte fekete szerzet fekve. - Ezzel rendesebben szemre vehetlek.
- S fejeden szerved, mellyel neszeket felvehetsz, lett termetesebb! Nem kellemetlen ez?
- Nem, nem! Ezzel teljesebben vehetem csevejed.
- S fejeden eme szerv, mellyel eledeled beveszed... hej, de rettenetes lett! Felelj nekem, helyes ez?
- Helyes, helyes kedves Veres! - kelt fel eme veszedelem. - Ezzel kedvesem egyben nyelhetek! - S hemm... megette e megszeppent gyermeket. S mert teste tele lett, szeme elnehezedett, egy kerevetre leheveredett.
Egy fegyveres ember telephelyre keveredett, s vette neszeket, melyeket fekete szerzet fekve brekegett. Bement, s lett meglepett, mert kedves ember helyett fertelmet lelhetett.
- Szent egek! - rebegte. - Merre lehet Kedvenc s Vereske?
Szemre vette szerzetet, s nem lett rest, menten felnyeste e begyet, mely kedveseknek rejteke lett.
Megmentett egyedek lelkesen mekegtek. Fegyveres ember nem lett tehetetlen, felnyesett begyet cserepekkel teletette. Ezt rendesen beszegte, s csendben elszeleltek.
Fekete szerzet egyszerre megelevenedett, s mert nyelve cserepes lett, fejbe vette, keresne egy nedves helyet, melyen egyet lefetyelhet. Felkerekedett, s egy hengeres helyhez ment, melyben lent nedvet lelt. Fejet beemelt, s csendben lefetyelt. De mert feje ereszkedett lejjebb, s egyre lejjebb, cserepek begyben fejhez hengeredtek. S mert szerzet feje lett nehezebb, nedvbe beesett, s benne elveszett.

Ezzel e mese befejeztetett.

Tetszett - e nektek gyerekek?


A mese forrása : Viccüzem








 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Próza  
Olajfa Zrt.
  2012-03-07 21:21:54, szerda
 
 




OLAJFA ZRT.


Itt a bizonyíték: Gyurcsány, Kóka és Oszkó együtt üzletel Bulgáriában
Olajfa Zrt.

B. A. - uzlet@hetivalasz.hu


A gazdasági olajfa-koalíció máris virágzik: Bulgáriában közös bizniszbe fogott Kóka János, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc és Oszkó Péter - írja a holnap utcára kerülő Heti Válasz. A vállalkozás magyarországi cége 2005 és 2008 között 720 millió forint közpénzhez jutott.
hirdetés

Kóka - a jelek szerint - a Cellum balkáni beágyazódását segítendő vette maga mellé a Gyurcsány-Dobrev családot

A 2008-as koalíciós szakítás liberális főalakja, Kóka János 2011 novemberében közös szófiai vállalkozást alapított Gyurcsány Ferenccel - Cellum Bulgaria AD néven. Korábban ugyan a Kóka által irányított, mobilfizetési megoldásokat fejlesztő Cellum Global Zrt. közleményben tudatta, hogy a bolgár Corpbankkal szövetkezve épp a Balkán meghódítására készül, arról azonban nem szólt a fáma, hogy a biznisznek Gyurcsány is részese lesz. Pontosabban: a magyar és az angol sajtóanyagokból szándékosan kihagyták azt a (bolgár nyelvű szövegekben szereplő) tényt, hogy a boltba a budapesti Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft. is beszáll. Utóbbi az egykori kormányfő híres-hírhedt Altus Befektetési Zrt.-jének leányvállalata. A lapunk birtokában lévő hiteles cégiratok szerint a Cellum Bulgaria AD felét bolgár érdekeltségek ellenőrzik; 38 százaléka van a Kóka-féle Cellum Globalnak, a maradék 12 százalék pedig az Altus-ConsAlté (lásd a dokumentumot).

A holnap utcára kerülő Heti Válaszból az is kiderül, hogy a bulgáriai részvénytársaság öttagú igazgatóságában két magyarnak jutott hely: Kókának és a szófiai születésű Dobrev Klárának. (Gyurcsány hitvese azért odakint látta meg a napvilágot, mert édesanyja, Apró Piroska 1970-74 között a bulgáriai magyar kereskedelmi kirendeltség titkára volt.) Az SZDSZ exelnökének tehát vélhetően nem azért volt szüksége az Altus-stábra, hogy újra együtt villoghasson a volt miniszterelnökkel - egyszerűen csak a Cellum balkáni beágyazódását segítendő vette maga mellé a Gyurcsány-Dobrev családot.

A vállalkozás szabadsága persze megilleti a korábbi kormányzati potentátokat, ám későbbi pályájuknak árthat, ha a politikusként megszerzett előnyöket, információkat - titokban - gazdasági befolyásszerzésre használják. A Bajnai-kabinet pénzügyminiszterére máris ráégni látszik a Wizz Air-történet (Oszkó Péter 2010-ig elvileg a Malévért dolgozott, tavaly azonban úgy landolt a fapados légikonkurens igazgatóságában, hogy erről hivatalosan senkit sem tájékoztatott), és a mostani Kóka-Gyurcsány-üzletelésnek is volt állami előjátéka. A mobilparkolást, a mobil-autópályamatricát és a mobillottót kifejlesztő (jelenleg már a bankkártyaként használható maroktelefonok világával kecsegtető) Cellum-csoport ugyanis 2005 és 2008 között 720 millió forintnyi uniós és magyar közpénzt nyert el kormányzati pályázatokon - például egy saját ,,Szilícium-völgy" kialakítására Siófokon.

S bár Kóka papíron csak 2011-től tisztségviselője a Cellumnak, minden adatunk arról árulkodik, hogy a volt liberális pártelnöktől már korábban sem állhatott távol a ,,cégiesült" mobilfejlesztés. Egyfelől a Cellum hollandiai anyavállalatának reprezentánsai között a 2000-es évek közepétől egymást érik azok a személyek, akiket a Heti Válasz anno a Kóka-exsógorként ismert Lepp Gyula strómanjaiként azonosított. Másrészt aligha véletlen, hogy a Kóka politikusi énjéhez köthető Garamhegyi Ábel (egykori gazdasági minisztériumi államtitkár) és Kaderják Dániel (az SZDSZ külügyi kabinetjének volt tagja) rögtön a 2010-es kormányváltás után a Cellum elöljárói körében találta magát. Nem mellékesen: ugyanez a Kaderják vezeti azt az Újkorcsoport nevű ificsapatot, amely tavaly nyilatkozatban állt ki Gyurcsány politikája mellett, hangsúlyozva, az Orbán-kormánnyal szemben fellépő civileknek nem kellene ,,magukra erőltetni a függetlenséget".

S hogy a kép még színesebb legyen, Oszkó Péternek is jutott szerep a Cellumot regionális multivá növesztő projektben. A volt miniszter ugyanis tavaly - nem saját jogon, hanem az OTP kockázati tőkealapját kezelő PortfoLion Zrt. vezéreként - 400 millió forintot fektetett be a cégbe, és ezzel igazgatósági tagsághoz jutott a vállalat budapesti egységében.
Oszkó Wizz Air-megbízatása, valamint a közös Gyurcsány-Kóka-biznisz apropóján lapunk felkutatta, milyen egyéb nyilvános és félnyilvános üzletekbe ,,menekült" a 2002-2010-es kormányelit. Listánk elérhető a holnapi Heti Válaszban, mely március 8-tól a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.


Forrás:

Link







 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Az indonéziai emberünk - Gyurcsányék Indonéziában!
  2012-03-07 20:02:00, szerda
 
 




AZ INDONÉZIAI EMBERÜNK - GYURCSÁNYÉK INDONÉZIÁBAN
* www.nemzetihirhalo.hu * - 2011. november 1.


Gyurcsányék Indonéziában!

Kérek mindenkit, küldjétek tovább, hogy minél több emberhez eljusson! Legalább tudjunk róla!

Gyurcsány Ferenc számol azzal, hogy ha a politikai hatalmát elveszíti, akkor a vagyonát is elkobozhatják, nehéz idők várhatnak rá.

Ezért a pénzét több, Európától távoli helyre menekíti.

Ezek közül az egyik legjelentősebb Indonézia, ahol a mögötte álló Apró-Dobrev család régi szocialista kapcsolatai vannak a segítségére.

Magyarország Indonéziában a legnagyobb befektetők között szerepel, megelőzve számos nagyobb európai államot.

Valójában nem Magyarország a befektető, hanem az Apró Piroska irányítása alatt álló bűnszövetkezet. Indonéziában a régi szocialista vezetőknek kijáró olajfestményes fogadtatásban részesül Gyurcsány, de nem őt üdvözli a szöveg, hanem a feleségét, Dobrev Klárát, rámutatva az ügy valódi gyökereire.

Itt a Dobrev-családot ismerik igazán.

Az üzlet évek óta épül Indonéziában, folyik a vagyonmenekítés.

Egy olyan államba, ahonnan semmilyen magyar kormány nem hozhatja vissza.

Ahol mindig lesznek régi barátok.

A Garvox Enterprises megvásárolt Dél-Szumátrán egy szénbánya vidéket Banyuasin térségében, 6 milliárd tonna szénkészlettel, a szenet vasúton, közúton eljuttatják az erőműbe, ahol áramot állítanak elő, amit eladnak Indonéziának, a maradék szenet a Bagan Siapi-Api-i kikötőig juttatják és eladják a szabadpiacon.

Az üzlet élvezi a Dél-Szumátrai katonai kormányzó támogatását is.
A befektetés nagysága 2006-ban 300 millió euró volt, az indonéz vezetőknek javasolt teljes tervezett befektetési érték 4 milliárd dollár. Az Apró banda eddigi indonáziai befektetéseinek az értéke 1 milliárd dollár.

A Garvox céget hivatalosan Kern József vezeti, aki egykori tulajdonosa a boldogtalan Hospinvest-csoportnak, amely kórházprivatizácioval foglalkozik. Számos magyar egészségügyi vállalkozás jelenlegi tulajdonosa - Diagon-csoport, 300 millió eurója sosem volt, a pénz Gyurcsányéktól származik.

Az egészségügyi privatizáció és a magánbiztosítók létrehozása révén gigantikus állami jövedelmeket lehetett volna törvényesen külföldön befektetni. Ezért nem engedett Gyurcsány Ferenc, és ezért kellett elszenvednie az MSZP-nek egy népszavazási vereséget.

Magyarországon minderről soha egy szó sem jelent meg a sajtóban. Indonéziában nem ennyire szégyenlősek. A legbefolyásosabb lapok büszkén számolnak be Apró elvtársnő és Gyurcsány elvtárs üzleteiről.

Remélem, most tisztább lett előtted a kép, országunk adósságáról. Ezt kifizetni, vagy lefékezni hogy ne zuhanjon még jobban a leejtőn, ...ez lehetetlen. Főleg most mikor minden ország azzal küszködik hogy ne essen bele a recesszióba!!!

Most, szomszédaink is jobb szituációba vannak mint mi, pedig hol álltak ők hozzánk képest évvel ezelőtt. Hogy miért süllyedt le ennyire az ország, ... mert olyanok irányították, akik a gazdasághoz abszolút nem értettek. Ráadásul loptak, ott ahol csak tudtak, és annyit amennyit csak nem szégyelltek!!!


Forrás:

Link



Kapcsolódó:

Megvan a Gyurcsány kormány által ellopott pénz?

Link



Gyurcsány "indonéziai" beszéde ismét bevetette az őszödi trükköt

Link



Frissítés: 2019.06.02
Bayer Zsolt: Levél jött
/Bayer Zsolt 2018.06.21-i blogbejegyzése teljes egészében azonos fenti bejegyzésemmel, annak szószerinti ismétlése/

Link












 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Dékány Sarolta & Koós János
  2012-03-04 22:54:00, vasárnap
 
 




DÉKÁNY SAROLTA & KOÓS JÁNOS


Talán emlékeztek még rá!?

Cherbourgi esernyők... Egy kis nosztalgia!!!

A Cherbourgi esernyők (franciául Les Parapluies de Cherbourg) az 1964-ben bemutatott zenés film, a francia film legendás és nemzedékeket andalító, szeretetreméltó szép filmje.

Gyönyörű, szépséges és felejthetetlen a film és a zene. Még ennyi év után is nagyon szeretjük. A sugárzóan szép Catherine Deneuve és a hasonlóan ifjú Nino Castelnuovo fantasztikus párost alkottak Jacques Demy filmtörténeti remekében.Ez a film mindig örökzöld marad.

Filmtörténet...

Örökzöld zenéje, a Cherburgi esernyők betétdala a Will wait for you /Ezer évig várok rád/ ma is a fülünkben cseng.

Nálunk Dékány Sarolta és Koós János vitte sikerre a dalt. Nagyon kedves dal. Nagy örömmel teszem fel ezt a duettet, mert Sacitól nagyon kevés dal maradt fenn. Pedig gyönyörű hangja volt. Emlékszem, mennyien szerettük tőle a Kék tó parján című dalt. Nagy kár, hogy korán abbahagyta az éneklést. Pedig, amikor az Ifjúsági Parkban elkezdte a szárnyait bontogatni, bizony nagy jövőt jósoltunk neki. Igaz akkor még Máté Péter partnereként...


I will wait for you /Ezer évig várok rád/
/A "Cherbourgi esernyők": c. film betétdala: Music by: Michel Legrand; Lyrics: Norman Gimbel; sung by Connie Francis, and hungarian version sung by Sarolta Dékány and János Koós.../


Link


Dékány Sarolta - Koós János: Cherbourg-i esernyők - Ezer évig várok rád

Link


Dalszöveg

K.J: Hogyha kell, én ezer évig várok rád.
Míg a réten virág nyílik, várok rád.
Míg a fákon gyümölcs érik, várok rád.
Hisz a szerelem veled oly szép!

D. S: Megtalállak drágám, hidd el, bárhol jársz.
Felkutatlak igaz hittel, bárhol jársz.
Legszebb álmom, ó, ne vidd el, bárhol jársz.
Hisz a szerelem veled oly szép!

Együtt: Mint kósza szél a pillangót a kerteken.
Az órámon a mutatót úgy kergetem.
Míg vissza nem jössz, nem hagysz el egy percre sem.
S átölelsz, úgy mint rég.

II: Hogyha kell, én ezer évig várok rád.
Fel is szállok, fel az égig, s várok rád.
Míg csak élek, mindörökké várok rád.
Hisz a szerelem veled oly szép! :II


Koós János & Dékány Sarolta - Az életem egy szép regény


Link


Dékány Sarolta - "Kék Tó Partján"

Link


Dalszöveg
A kék tó partján állt egy fehér ház,
A kék tó partján virág nyílt sok száz.
Fehér csónak ringott a vízén,
Benne ültünk ketten, te meg én.
Olyan voltam, mint egy apró fehér virág,
Te voltál a napfény, amit e kis virág imád.
[:A kék tó partján gyermek voltam még,
A kék tó partján kék volt még az ég.:]

La-la-la la-la-la la-la...
la-la-la la-la.

Most tudom csak, milyen kék is volt az a tó,
És a kék tó partján olyan fehér a ház, mint a hó.
Ha vissza tudnék menni egyszer még,
Veled újra boldog lehetnék.
Ha vissza tudnék menni egyszer még,
Talán én is boldog lehetnék.

La-la-la la-la-la la-la...
la-la-la la-la.


Dékány Sarolta - Túl vagyok én
/Talán valaki emlékszik még erre a szép dalra/


Link


Koós János - Mi együtt sírunk

Link



Máté Péter & Dékány Sarolta - Ne nézz így rám.wmv
/Máté Péter egyik legszebb dala Dékány Saroltával. Arról amit érzünk amikor véget ér egy kapcsolat/

Link



Máté Péter-Dékány Sarolta

Link














 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Tavaszváró
  2012-03-03 21:54:43, szombat
 
 




Bars Sári: TAVASZKÖSZÖNTŐ


Csivitel a sok veréb:
Télúrfiból már elég!
Zord Február, tova fuss,
Jöjj el hamar, Március
Zsenge lánya, Napsugár!
Kicsi és nagy téged vár.
Arany hajad terítsd szét,
Zöldüljön ki minden rét.
Bontsál szirmot Hóvirág,
Hadd szépüljön a világ.
Fiúk, lányok táncba fognak,
Tavasz, tavasz lesz, már holnap!







Gazdag Erzsi: ITT A TAVASZ

Itt a tavasz, tudod-e?
leheletét érzed-e?
Virágszájjal rád nevet
virágszagú kikelet.
Rád füttyent egy bokorból,
füttyös madár torokból.
Rügyes ággal meglegyint
s érzed, tavasz van megint.







Zelk Zoltán: HÓVIRÁG

Jó, hogy látlak hóvirág
Megkérdezem tőled
Mi hírt hoztál? Mit üzensz
erdőnek, mezőnek?

Szedd a szárnyad szaporán
vidd a hírt madárka
Útra kelt már a tavasz
itt lesz nemsokára.







Szécsi Margit: MÁRCIUS

Téli szellők fújjatok csak
játszatok a hajamon.
Olvassz havat, melengető
márciusi szép napon.

Fagyos folyó megáradjon,
vessen bimbót minden ág,
Szebb a somfa gyenge szirma
mint a szürke jégvirág.

Március van, március van,
ember s állat érzi már.
Dong a kaptár, szárnyat rezget
százezernyi kismadár.
Jó volna a nagykabátot,
félredobni, s könnyeden
játszadozni, s birkózni a
városvégi zöld gyepen.

Jó volna már munkálkodni,
arra vár a kert, mező.
Szép reményhez, szorgalomhoz
kell a fény, a jó idő.

Pacsirtának kék magasság,
vetőmagnak tiszta föld,
Jöjj el tavasz, földről-égről
már a telet eltöröld!







József Attila: TAVASZ VAN! GYÖNYÖRŰ!

Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz,
a vén Duna karcsú gőzösökre gondol,
tavasz van! Hallod-e? Nézd, hogy karikázik
mezei szagokkal a tavaszi szél.

Jaj, te, érzed-e? Szerető is kéne,
friss, hóvirághúsú, kipirult suhanás.
Őzikém, mondanám, ölelj meg igazán!
Minden gyerek lelkes, jóízű kacagás!

Tavasz van, gyönyörű! Jót rikkant az ég!
Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel -
a mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!







Várnai Zseni: CSODÁK CSODÁJA

Tavasszal mindig arra gondolok,
hogy a fűszálak milyen boldogok:
újjászületnek, és a bogarak,
azok is mindig újra zsonganak,
a madárdal is mindig ugyanaz,
újjáteremti őket a tavasz.

A tél nekik csak álom, semmi más,
minden tavasz csodás megújhodás,
a fajta él, s örökre megmarad,
a föld őrzi az életmagvakat,
s a nap kikelti, minden újra él:
fű, fa, virág, bogár és falevél.

Ha bölcsebb lennék, mint milyen vagyok,
innám a fényt, ameddig rám ragyog,
a nap felé fordítnám arcomat,
s feledném minden búmat, harcomat,
élném időmet, amíg élhetem,
hiszen csupán egy perc az életem.

Az, ami volt, már elmúlt, már nem él,
hol volt, hol nem volt, elvitte a szél,
s a holnapom? Azt meg kell érni még,
csillag mécsem ki tudja meddig ég?!
de most, de most e tündöklő sugár
még rám ragyog, s ölel az illatár!

Bár volna rá szavam vagy hangjegyem,
hogy éreztessem, ahogy érezem
ez illatot, e fényt, e nagy zenét,
e tavaszi varázslat ihletét,
mely mindig új és mindig ugyanaz:
csodák csodája: létezés... tavasz!







Heltai Jenő - TAVASZ

Az éjszakába álmodozva jöttem,
Köröttem minden néma volt, sötét.
És legelőször éreztem az ifju,
Most született tavasz lehelletét.

A gólya hozta délrül, valahonnan,
Onnan, ahol a kisbaba terem,
És engem elfogott a dajka-érzés:
Táplálni őt poéta-keblemen!

Oh, mert ilyenkor úgy dagad a mellem,
Tággá dagasztja isten tudja mi,
Tán a reménység, hogy minden lezajlott
Tavasznál szebb lesz majd a mostani.

Szebb lesz az élet, nyájasabb a napfény,
Olcsóbb a pénz és kisebb a kamat,
Zöldebb a fű...E tengersok reménnyel
Szinte anyának érzem magamat.

Versek születnek majd e sok reménybül.
Tavaszi versek. Refrénjük: "Szeret?"
Nagy vajudással, kínos bömböléssel
A nagy hegy így szül egy kis gyereket.







Tavaszköszöntő
/Közeleg a tavasz.Gyönyörű virágok,gyönyörű zene,Németh Tamással/

Link



Tavaszra várva
/Szép képek, andalító zene, madárcsicsergés/

Link


Tavaszra várva. AVI
/Zene: Johann Strauss: Frühlingstimmen/

Link


Újabb tavasz születése...
/Zene: Somewhere My Love - Zongorázik: R. Cleyderman/

Link


József Attila - Tavasz van! Gyönyörű!

Link



Várnai Zseni: Csodák csodája...

Link



Vivaldi - Tavasz

Link

Link


Az én gólyáim

Link




















 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Ezt olvassátok el, döbbenet az indoklás!
  2012-03-03 21:16:27, szombat
 
 




Ezt olvassátok el, döbbenet az indoklás!

Ángyán József 59 éves, agrármérnök, mezőgazdasági kutató-szakmérnök, egyetemi tanár, intézetigazgató, az MTA doktora, országgyűlési képviselő, 2010-2012 között a második Orbán-kormányban a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Mondhatjuk, hogy Ángyán József szakember.

2012. január 19-én benyújtotta a lemondását az államtitkári tisztségéről.

Ángyán József ma a mellette kiálló zöld szervezeteknek írt levelében indokolta meg a lemondását:

"Ami a lemondásom felajánlását és annak elfogadását illeti, azt kell mondanom, hogy jó lelkiismerettel nem tehettem mást, Miniszterelnök Úr pedig sajnos nem adott lehetőséget a számomra egyre növekvő lelki válságot okozó problémák és a hónapok óta érlelődő végső döntésem okainak személyes megbeszélésére. Ez utóbbit - nem kis szomorúsággal bár, de természetesen - tudomásul vettem, ám ettől világlátásom, a magyarság és a magyar vidék, a helyi gazdaság, a helyi közösségek és családok iránti elkötelezettségem mit sem változott.

Anélkül, hogy lemondásom felajánlását itt részletesen indokolnám, kérem engedjétek meg, hogy az alapvető okokról és körülményekről az alábbiakban tájékoztassalak Benneteket.

Azzal a programmal szemben, amelyet a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmaztunk, amelyet a társadalom túlnyomó többsége - a fórumainkon, az elmúlt nyolc hónap széleskörű társadalmi vitái során megtapasztaltak szerint - teljes mértékben támogat, és amelynek végrehajtására szegődtem, nos ezzel a programmal szemben mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, hogy ne mondjam "maffiacsaládok", spekuláns nagytőkés "oligarchák" és a volt TSz-eket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos "zöldbárók" koalíciója jött létre.

Ez az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt "maffiahálózat" mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk.

Elérte hát ezen érdekcsoport, hogy - amint mondani szokták - elfogyott körülöttem a levegő, ellehetetlenült a közös vidékstratégiánk megvalósítása, elkezdődött annak gyökeres átalakítása, adott gazdasági érdekcsoportok üzleti tervévé züllesztése, és megindult az állami földterületeknek a meghirdetett birtokpolitikai irányelvekkel gyakorta össze nem egyeztethető bérbe adása .

Ezzel a körrel és az általa kikényszerített irányváltással - amely meggyőződésem szerint Dél-Amerikába vezet - jó lelkiismerettel közösséget vállalni nem tudok és nem is akarok! Maradásommal a bennem bízó emberekben nem tarthattam fenn tovább azt a tévképzetet, hogy a közösen meghatározott irányba rendben mennek a vidékfejlesztés ügyei. Én nem csaphatom be az embereket! Soha sem tettem, és ezután sem fogom senki kedvéért sem megtenni! Jeleznem kellett hát a fenti helyzetet és irányváltást, és erre nem maradt más eszközöm, mint lemondásom felajánlása.

A fent leírtak után úgy gondolom, nem kell külön indokolnom, hogy mélységesen egyetértek Miniszterelnök Úrnak az utóbbi hetekben több fórumon elmondott azon tételmondatával, hogy "a gazdasági elitet távol kell tartani a politikai döntéshozataltól!" Örömmel és bizakodással ám egyúttal türelmetlen várakozással is tölt el, hogy e mondat tanusága szerint Miniszterelnök Úr is látja a problémát. Éppen ezért ehhez a megítélésem szerint igen fontos tételmondathoz magam csupán két kisebb, szerény megjegyzést tennék.

Egyrészt a nevezett kör egy részét én nem számítom a szó igazi értelmében vett "elithez" tartozók közé, sokkal inkább az elmúlt zavaros évtizedeink gátlástalan, mohó, másokon átgázoló, zsákmányszerző haszonélvezőinek tartom őket.

Másrészt ahhoz, hogy távol tudjuk e kört tartani a döntéshozataltól, ahhoz előbb el kell őket onnan távolítani, hogy a közpénzek és a nemzet közös vagyona valóban a közjót szolgálhassa. Arról nekem sajnos nincsenek információim, hogy mikor és milyen eszközökkel kezdődik el e körök eltávolítása a hatalomból, de türelmetlenül várom ennek bekövetkeztét. Meggyőződésem ugyanis, hogy erkölcsi megújulás nélkül nincs felemelkedés a magyarság számára!"
 
 
0 komment , kategória:  Média  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2197
  • e Hét: 13275
  • e Hónap: 35763
  • e Év: 213638
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.