Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/13 oldal   Bejegyzések száma: 126 
A húsvéti kalács
  2012-03-28 21:46:42, szerda
 
  A húsvéti kalács


Sonka, tojás, friss zöldségek, torma és kalács mindig kerül a húsvéti asztalra, ez a hagyomány. A kalács pedig akkor az igazi, ha frissen és otthon készül. Segítünk!


Kelt tésztákkal kapcsolatos félelmekkel minden kezdő és minden második gyakorló háziasszony rendelkezik. Mikor jó az élesztő? Hogyan futtassam fel? Milyen lisztet vegyek? Hány fokon süssem? Mitől lesz levegős? Hogyan fonjam meg? Mitől lesz szép formája? Mivel kenjem meg, hogy szép fényes legyen?




Az édeskés kalács illik legjobban a sós sonkához

Az alapanyagok
A kalács egy igen egyszerű, picit édes kelt tészta, ami igen sok egyéb édes pékáru alapját képezheti. A kalácshoz alapvetően lisztre, egy kevés friss (vagy száraz) élesztőre van szükség, vajra és tejre.

Persze ha a dolog ennyire egyszerű lenne, akkor a boltokban nem lehetne kalácsot kapni, mindenki otthon sütné. De a tökéletes tészta elkészítéséhez tudni kell még a pontos arányokat és a sorrendet.

A kalácshoz finomlisztet szoktunk használni. A manapság kapható lisztek minősége elég ingadozó, ezért érdemes egy kevés búzasikért is adni hozzá, fél kilónyi liszthez nagyjából 2 dkg sikért jó keverni. A kalácshoz használandó lisztet érdemes átszitálni, így a tésztánk még levegősebb lesz.

A liszt után jöhet a cukor. A cukor egyrészt az élesztőhöz is szükséges, másrészt a tészta jellege is megkívánja, hogy a futtatáshoz szokott csipetnyi cukornál kicsit többet tegyünk a tésztába. Cukor helyett használhatunk mézet vagy agave szirupot is, bár ezek az anyagok kicsit elnehezítik a tésztát.




A hármasfonat a leggyakoribb, de cifrázhatjuk is a fonást

A tojássárgája is gyakori szereplője az édes kelt tésztáknak. A kenyérfélékbe nem szokás tenni, de az édes kelt tésztákba akár 5-6 tojássárgája is kerülhet, ha a recept úgy kívánja.

A zsiradék a kalács esetében szinte biztosan vaj. A tésztába nem jó a hűtő hideg vagy az olvasztott vaj, ha lehet, a vajat legalább 10 perccel a használat előtt vegyük ki a hűtőből.

Az élesztők közül az igazán jó választás a friss élesztő. Ebből szintén receptfüggő, hogy mennyi kell fél kiló liszthez, de 2-2,5 dkg élesztővel már gyönyörű levegős tésztát lehet dagasztani. Ha nincs friss élesztőnk, akkor a szárított élesztő is megfelel. 2,5 dkg friss élesztőnek 7 gramm szárított élesztő felel meg.




Nincsen húsvét kalács nélkül!

Az élesztőt anyáink szokásának megfelelően cukros tejben is felfuttathatjuk, de ha a cukrot porcukorral helyettesítjük és egy tálban a tésztához szükséges élesztőt elmorzsoljuk a cukorral, akkor az elfolyósodott élesztőt rögvest a tésztához is adhatjuk.

Az édes kelt tésztákban a szükséges folyadék általában tej, ritkább esetekben tejszín. A recept itt is iránymutató, de fél kilónyi lisztnél nagyságrendileg 3 deciliternyi folyadék elégséges egy jó állagú, rugalmas tésztához.

A liszt, élesztő, tojás, vaj, tej és cukor mellett az ízek kiemelése végett szükség van egy csipetnyi sóra. Ettől a tészta véletlenül sem lesz sós, csak az édes íze lesz teltebb.

Ha minden hozzávaló megvan, akkor több opciónk van: vagy kenyérsütőgéppel, vagy egyéb konyhai robotgéppel végeztetjük a piszkos munkát, vagy feltűrjük az ingujjunkat, és magunk állunk neki a tészta hólyagossá dagasztásának. Ez utóbbi kicsit fáradtságos, de van hangulata. A megdagasztott tésztát letakarva, meleg helyen legalább egy órán át hagyjuk pihenni.




Szinte hívogat, hogy törjük meg!

Hogyan formázzuk a tésztát?
A kalácsot klasszikus módon fonni szoktuk. Akinek van ideje és energiája, annak javasolt a Youtube-on elérhető videókból megtanulni a 4-5-6-7-8-9-stb. fonást, de egy sima hármas fonással is nagyon mutatós kalácsot készíthetünk.

Link

Link

A fonáshoz a tésztát három részre osztjuk (kezdők nyugodtan használhatnak mérleget az egyforma darabok kidekázáshoz), majd megpróbáljuk egyforma hosszú és nagyjából egyenletes vastagságú kígyóvá sodorni. A fonás közben ügyeljünk arra, hogy az egyes ágakat jó tömör fonattá alakítsuk. A fonat elejét és végét a kalács alá hajtjuk, és a kalácsot kicsit utánformázzuk.

A fonat két végét összeillesztve koszorút is készíthetünk, de akár kis külön csomókat, briósokat is formázhatunk a tésztából. A formáknak csak a képzeletünk szab határt.


A megformázott tésztát vagy sütőpapíros tepsire fektetjük, de a tészta kerülhet sütőformába is. Ha ilyet használunk, akkor a tészta nem fog elterülni, hanem szép magas kalács lesz az eredmény.

A bolti kalácsok papírján szinte minden esetben szerepel a következő tétel: kalácsfény. Ezt házias környezetben általában tejszínnel vagy tojássárgájával, esetleg elhabart tojással szokás elvégezni. A megformázott, tepsire ültetett tésztát nagyjából negyed órát hagyjuk kelni, majd megkenjük a receptben megadott vagy általunk megálmodott kencével, és ezután jön az utolsó kényes momentuma a kalácskészítésnek: a sütő.

Minden esetben előmelegített sütőbe tegyük a tésztát. Az ideális hőfok nagyjából 185-200 fok között van. Ez szintén receptfüggő, de sokban befolyásolja a sütő milyensége, illetve hogy légkeveréses üzemmódban használjuk vagy sem.

Nem csak sonkához...




Gazdagíthatjuk is a kalácsot mandulával, dióval, mazsolával, csokidarabkákkal

Ha az ember egyszer rátalál az igazi tésztára és belejön a készítésbe, akkor már elkezdhet játszani az ízesítéssel, az esetleges plusz hozzávalókkal való gazdagítással.

Az extrák szinte bármelyik mozzanatban szerepet kaphatnak. A tej mellett kerülhet a tésztába tejszín, esetleg egy kicsi alkohol (rum, Cointreau), a liszten is variálhatunk. Kerülhet bele egy kis darált mandula, dió vagy kakaópor, persze ebben az esetben ennyivel kevesebb liszt kell a tésztába.

A kalácsba tehetünk egy maréknyi mazsolát, csokoládét, durvára vágott mandulát, diót, kockára szelt szárított gyümölcsöt. A tésztát tölthetjük lekvárral, krémmel. Ebben az esetben a megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük, és a feltekert tésztát megformázzuk, majd minden mehet a régi, bevált kerékvágásban.

Sütés közben a sütőt ne nyitogassuk, s csak akkor nyissuk ki az a sütő ajtaját, ha a tésztánk már színt kapott. A kalács elkészültének biztos jele az egészséges sült szín, valamint az, ha a tészta fenekének is kellemesen barna színe van.




Ha desszertnek készül, megszórhatjuk cukorral is

A receptekben megadott időintervallumban soha ne bízzunk vakon, fél óra elteltével gyakorta pillantsunk rá a tésztára. A kisült tésztát rácsra érdemes tenni, hogy könnyen és egyenletesen ki tudjon hűlni a kalács, és ne fülledjen be az alja.

A kihűlt kalácsot tiszta konyharuhába csavarva tároljuk. A tárolás mellett a kellő zsiradéktartalom is gondoskodik róla, hogy napokig nagyon puha és finom maradhat a kalács. Már ha marad belőle...

WM

Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Angyali üzenet
  2012-03-28 21:29:06, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet
  2012-03-27 22:16:31, kedd
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Heti horoszkóp 2012. március 26-április 1.
  2012-03-27 12:34:33, kedd
 
  Heti horoszkóp 2012. március 26-április 1.






Heti horoszkóp: Kos III. 21. - IV. 19.
Bárhogy is vágyna másra, bizony legjobban csak munkával tud pénzt szerezni. Ám azzal nem is keveset. A más pénzét illető hiú reményei pedig nem véletlenül vallanak rendre kudarcot. El kellene végre gondolkodnia azon, hogy a saját ,,tőkéjét" fektesse be. Szeretne beszélni partnerével erotikus vágyairól, és nagyon szívesen megfogalmazná neki, mikről is fantáziál valójában, de valami az utolsó pillanatban visszatarthatja, és mégsem nyílik meg előtte.







Heti horoszkóp: Bika IV. 20. - V. 20.
A Hold az ön jegyében ad találkozót uralkodó bolygójának, a Vénusznak, és ez nagy szerencsét jelent állás- és pénzügyekben, munkában és üzletben egyaránt. Sorsfordító is lehet ez a fényszög: itt az idő, most álmodjon szebb, jövedelmezőbb jövőt magának! Kitűnően egymásra tudnak hangolódni a párjával, de néha beszéd helyett jobb volna végre a tettek mezejére lépni, hiszen ha nem is mondja ki, kommunikáció helyett sokkal inkább forró erotikára vágyna.






Heti horoszkóp: Ikrek V. 21. - VI. 21.
Az elmúlt hetekhez hasonlóan még mindig az a kényszerképzet nyomasztja, hogy mindenki más szerencsésebb önnél. Ez koránt sincs így, habár, az kétségtelen tény, hogy a tettei gyümölcsét még mindig nem tudja learatni. De ár nem kell sokáig várnia. Kedvese fülébe juthat egy munkahelyi flört híre, és bármilyen ártalmatlan is az egész (talán semmi sem történik), féltékenyebben reagál rá, mint általában szokott. Próbálja meg kiengesztelni, hogy megnyugodjon.






Heti horoszkóp: Rák VI. 22. - VII. 22.
A saját üzlet most rengeteg energiát követel öntől. Tán még az is megfordult a fejében, hogy feladja a küzdelmeket. Valóban, sorsfordító időket él most át, de talán a teljes visszavonulást még elkerülheti. Ha irodában dolgozik, figyeljen jobban a határidőkre. A héten valahogy nem bír ellenállni a szerelmi kalandoknak, és ez bizony komoly törést okozhat stabil párkapcsolatában. Olyannyira, hogyha az eset napvilágra kerül, szakításra kerülhet a sor.






Heti horoszkóp: Oroszlán VII. 23. - VIII. 22.
Minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket követelhet öntől pénzügyi helyzetének egyensúlyban tartása. Szerencsére, önnél erőben aztán nincs hiány. Sok változtatásra kerülhet sor a munkahelyi körülményeit illetően, szerencsére a legtöbb pozitív. Nyűgös lesz a héten: ha egyedül él, akkor az a baj, hogy nincs kivel megosztania örömét-bánatát, ha párkapcsolatban, akkor attól szenved, hogy nem lehetnek önálló útjai, mindenben társához kell alkalmazkodnia.






Heti horoszkóp: Szűz VIII. 23. - IX. 22.
A munkahelyi álmait illető befektetésektől nem szabad semmit megtagadnia. Sőt: épp most alapozhatja meg vele a jövő reményeit. Ne bízzon semmit a véletlenre: készítsen minél konkrétabb terveket és listát fontossági sorrendben! Megéri a fáradozást. Szenvedélyével lenyűgözi a környezetét, és azt is sikerül meghódítania, akit eddig csak álmaiban mert megszólítani. A hét végén azonban minden az ellenkezőjére fordulhat, mint ahogy alakulni látszott...






Heti horoszkóp: Mérleg IX. 23. - X. 22.
Kicsit lobbiznia kell most munkahelyi céljai eléréséért. Mondja el a főnökének, hogy mennyi hasznot hozott neki az elmúlt hónapok során, és ezt a lelkesedést nem szabad hagynia, hogy letörjön, tehát valamennyi fizetésemeléssel tudná mindezt a legjobban megtartani. Egész lényéből árad a nagylelkűség, ami vonzza az ellenkező neműeket. Mivel nehezen tud különbséget tenni a hízelgés és az őszinte rajongás között, most könnyen csapdába csalhatják, kihasználhatják.






Heti horoszkóp: Skorpió X. 23. - XI. 21.
A Hold a társasági élet házán halad át. Ez a konstelláció a legjobban most a munkakapcsolatok ápolásának, a szövetségek kötésének felel meg a legjobban, de tulajdonképpen egészen negyedikéig mindkét szerencsebolygó támogatja az ilyen irányú törekvéseit. Csípős hangulatban lesz a héten. Fájóan éles kritikája jó adag belső vívódás, kétkedés húzódik. Saját bizonytalanságát próbálja ellensúlyozni azzal, hogy mások (főként társa) hibáira tereli a figyelmet.






Heti horoszkóp: Nyilas XI. 22. - XII. 21.
Habár jól, és minden eddiginél többet dolgozik, és örömét is leli a munkálkodásában, mégis sok nehézséggel találkozhat - leginkább persze pénzügyi, anyagi téren. A támogatók hiánya, vagy a gazdasági körülmények miatt kerülhet nehéz helyzetbe. Szerelmi kapcsolata nehéz próba előtt áll. Csak okos érvekkel lehet úrrá az esetleges kritikus helyzeteken. A pénzszerzés és a családi élet nehezen egyeztethető össze, de azért megoldható.






Heti horoszkóp: Bak XII. 22. - I. 19.
Sikereihez egy aktuális utazás is hozzájárulhat, a főnökei, feljebbvalói támogatják, avagy élvezi a hatalmasok kegyét. Minden jó lehetne, csak önnön akaratosságát, és a háza táján tapasztalható visszásságokat kellene kordában tartania. Ha bizonytalan az érzéseiben, és nem akarja lekötni magát, most azt reméli, hogy a kalandok pótolhatják a valakihez tartozás érzését, és a pillanatnyi örömök kihasználásán túl nem is törekszik többre.






Heti horoszkóp: Vízöntő I. 20. - II. 18.
Végre sikerülhet olyan változásokat végrehajtania, amik segítségével megreformálhatja, jó irányba terelheti munkaügyeit. Ebben nem kis szerepe lehet annak is, hogy pozitív fordulatokat hozott létre végre feladatai rangsorolását illetően. Ha a párkapcsolatát szeretné rendbe tenni, egyszer végre rá kellene szánnia magát egy őszinte beszélgetésre, amikor a szőnyeg alá söpört témák kerülnek napirendre. Ne tegyen ígéreteket, ha nem tartja be!






Heti horoszkóp: Halak II. 19. - III. 20.
Jó irányba halad a karrierje, ezért talán kicsit túl sokat álmodozik mostanában. Ideje lenne leszállnia a földre, vagy legalább próbálja meg kissé lehorgonyozni álmai hőlégballonját! Ez persze azt is jelentheti, sikerül megvalósítania némely nagyszabású elképzelését. Ezekben a napokban még az egyértelmű szavakat is félreérti, minden mögött hátsó szándékot keres. Féltékenység ellen legjobb gyógyszer a bizalom. És nem is a másikban kell bíznia, hanem főleg önmagában.

Forrás:szatmar.ro
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkópok  
Ízes húsvéti hagyományok
  2012-03-27 12:20:48, kedd
 
  Ízes húsvéti hagyományok


A Karácsony mellett a Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

A Húsvét megünneplése a VIII. század óta vált általánossá. A X. századtól fogva az ételszentelés is hozzátartozik a húsvéti szertartásokhoz. Ilyenkor a húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is a templomba viszik szentelni a hívők. A megszentelt húsvéti ételek megvédték a híveket a hosszú böjt után a mértéktelenség kísértésétől.

Az ünnep áldozati étele, a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületés jelképe. A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már igen rég óta jellegzetes húsvéti eledellé.






A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon úgy 120 éve terjedt el. A szapora nyúl - a tojás mellett - a termékenységet szimbolizálja.

A Húsvéthoz - ugyanúgy, mint a Karácsonyhoz - hozzátartoznak az ünnepi finomságok, nagy lakomázások, a vendégjárás. Azonban a húsvéti ünnepek alatt éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint a karácsonyi ünnepek alatt. A férfiaknak nem kell minden ,,locsolkodási állomáson" az összes fogást végigenni, a nőknek pedig nem kell minden vendéggel együtt enni - ugyanis az ilyen bőséges lakmározásokat követően könnyen jelentkezhetnek epepanaszok vagy gyomorfájdalmak. Érdemes tehát ezek megelőzése érdekben a mértékletes táplálkozás szabályait betartani.

Hagyományos ételek:

A húsvéti ünnepek táplálkozási szokásai régi időkre vezetnek vissza, amelyek legjellegzetesebb alkotóelemei még a ma is minden családi asztalon megtalálhatóak. Ilyen jellegzetes étel a bárány, a sonka, a tojás vagy a torma.


Tojás:

A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.






(1 db tyúktojás energiatartalma 68 kcal, fehérje tartalma 5,4 g, zsírtartalma 4,8 g, szénhidráttartalma pedig elhanyagolható. Koleszterintartalma magas, 1 db tojássárga 180 mg-t tartalmaz (naponta maximum 300 mg koleszterin bevitel az ajánlott!). A tojás gazdag forrása a folsavnak, B-, A-, D-vitaminoknak, a cinknek és a vasnak, fehérjéi pedig magas biológiai értékűek.)


Sonka:

A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit, vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. Mivel a füstölt sonka elég sós, ezért meleg ételként történő elkészítése során plusz só hozzáadása már nem szükséges.





Magyarországon a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve déli gyümölcsökkel, aszalt, porcukros datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.

(Energia- és zsírtartalma viszonylag magas, mivel 100 g füstöltsonka kb. 370 kcal energiát, 33 g zsírt, 17 g fehérjét és 108 g koleszterint tartalmaz.)


Bárány:

Ha húsvét előtt elmegyünk a henteshez megvenni a bárányhúst, érdemes minél fiatalabb állat húsát választani, ugyanis ennek íze finomabb. Az idősebb állat húsa sötétebb és intenzívebb ízű. A bárányhús frissen készítve a legízletesebb. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon. Természetesen nem számít szentségtörésnek, ha a húsvéti ünnepek alatt nemcsak bárány, hanem például szárnyas hús, vagy hal is szerepel a menüben. A bárányhús energia- és tápanyagértékei a sovány sertéshúséhoz hasonlóak.


Új kedvencek az asztalon
A hagyományos húsvéti ételek mellett az ünnepi asztalon ma már megtalálhatók a különféle majonézes saláták, amelyeknek magas a zsír- és energiatartalmuk. Ezek mellett jó, ha a hidegtálakon friss zöldségfélék, vegyes zöldségsaláták (majonézes öntet nélkül) is szerepelnek.
A húsvéti menü sokszor hidegtálakból áll, amihez általában kenyér, pékáru tartozik. Ezek közül a termékek közül érdemes a teljes őrlésű lisztből készült, különféle magvas, korpás kenyeret, illetve kiflit, zsemlét választani.
Az ünnepi terítéken friss gyümölcsök is szerepeljenek. Ezeket tehetjük vegyesen gyümölcstálba, valamint a hidegtálakat is díszíthetjük vele, és ez esetben természetesen a dísz ehető. Igaz, hogy a húsvétnak főként a sonka és a tojás a jelképes étele, de az asztalon a gyümölcstálnak fontos szerepe van, hogy a nassolások egy részét gyümölcsfogyasztással ki lehessen váltani.


Édességek:

Mint minden ünnepkor, így a húsvét napján is szerepet kapnak az édességek, desszertek. A csokinyuszi, csokitojás elmaradhatatlan része az ünnepnek, főként a gyerekek körében. Az édesség fogyasztást érdemes az ünnepek alatt is a mértékletes határokon belül tartani. Az semmiképp sem jó, ha a gyerekek egész nap csak a locsolkodások alkalmával szerzett édességet fogyasztják, és így nem esznek semmi mást. Azonban ebéd után nyugodtan megehetnek 1 kisebb csokitojást.






A sütemények közül érdemes gyümölcs-, illetve puding alapú finomságokat készíteni, mert ezeknek alacsonyabb az energiatartalmuk, mint a vajkrémes, illetve zsíros tésztás desszerteknek. Célszerű a sütiket is kis szeletekre vágni, és így tálalni, mert a húsvéti ünnepek alatt többször is veszünk belőle, illetve a locsolkodók több helyen is fogyasztanak desszertet. Az édesítőszerrel készített süteményeket a fogyókúrázók valamint a cukorbetegek is fogyaszthatják.


Az alkohol:

A húsvéti ünnepekhez általában az is hozzátartozik, hogy a locsolókat alkohollal kínálják. A mértékletes alkoholfogyasztás egészséges embereknél nem okoz károsodást, de egy ilyen ünnepen nem ritkák a ,,mindenhol csak 1 pohárral iszom elv" eredményeként a túlzott alkoholfogyasztás következményei, illetve az azt követő másnapos rosszullétek. E kellemetlenségek elkerülése mellett azt sem árt tudni, hogy az alkoholnak jelentős az energiatartalma is, ugyanis 1 g alkohol 7 kcal energiát tartalmaz, többet, mint például a szénhidrátok (4 kcal).







Íme néhány példa egyes alkohol tartalmú italok energiatartalmaira (kcal):

bor (száraz) 1 dl 60-70
bor (édes) 1 dl 80-100
sör 1 dl 40-50
pálinkafélék 1 dl 200-300
likőrök 1 dl 250-350

(Ha tehát valaki a vendégeskedések alatt egy nap megiszik például kétszer fél deci pálinkát és 2 üveg sört, akkor csak az elfogyasztott alkohollal nagyjából 750 kcal energiát visz be a szervezetébe, ami megfelel 5 darab zsemle energiatartalmának.)

Tehát ne feledjük: Húsvét alkalmával, a kifejezetten ünnepi ételek fogyasztása mellett is betarthatóak a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai!

(forrás: Táplálkozás és Tudomány)

Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bárányhús, bégetően fantasztikus
  2012-03-27 12:06:00, kedd
 
  Bárányhús, bégetően fantasztikus


Viszonylag ritkán kerül az asztalunkra bárányhús, még ennél is ritkábban a tejes bárány húsa, de ha hozzájutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár fasírt, akár sült, grillezett vagy párolt formában.
Bárány vagy birka

Birka vagy juh néven ismerjük, fiatal, egyévesnél ifjabb példányait pedig bárányként fogyaszthatjuk el tavasz tájékán. A legfinomabb a még szopó bárány húsa, ezt tejes bárányként kapjuk meg az erre szakosodott boltokban. A bárány általában 8 hetes kora táján kezd el füvet fogyasztani, egyéves koráig továbbra is bárány, ezután birka néven juthatunk hozzá.




8 hetes koráig tejes bárány

A nagy birkászok
A legnagyobb birkahús exportőrök az ausztrálok, az új-zélandiak és néhány dél-amerikai nemzet. Kedvelt étel India több területén is. Európában Angliában van a legtöbb birka, de a görög és török konyhában is fontos húsfajta. A horvátoknál járva is találkozhatunk az út szélén faszénen sülő báránnyal.

A bárányhús történelme
A birka valószínűleg a vad muflon leszármazottja, az elsőként háziasított állatok egyike. Húsát már 10.000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Igazi magyar különlegesség a rackajuh, mely a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát medencébe és mely mára védett és őshonos állatfajunk genetikai tisztasága miatt.




Húsvétkor is aktuális

A bárányhús fontos vallási étel, gyakran áldozatként fogyasztják, és valószínűleg az Utolsó Vacsorán is ez került az asztalra. Jézust gyakran nevezik Isten bárányának.

Juhtejből készül
A birkát nemcsak húsáért, de tejéért és - nem utolsó sorban - gyapjáért tenyésztik. A juh ugyan jóval kevesebb tejet ad, mint a tehén, de teje zsírosabb és több kalciumot tartalmaz. Juhtejből készül a híres Feta sajt, a Manchego, a Pecorino Romano és a francia Roquefort is.

Bárányhús a konyhában
A bárány húsa gyenge, ízletes, gyorsan elkészül. A bárányból készülő fogások vajon készítve az igaziak, így állaguk krémes és puha marad.




Fasírtként is kipróbálhatjuk

A bárányhúst süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, roston is finom. Fantasztikusan néz ki a nyeles bárányborda. Zöldségekkel összefőzve kiváló raguk készülnek bárányból.
Gyümölcsökkel is nagyon jól harmonizál, sárgabarack szezonban érdemes lesz kipróbálni ezt a kiváló sárgabarackos bárányt.
Zöldfűszerekkel kitűnő leveseket, de akár tatárt vagy fasírtot is készíthetünk belőle. Nagyon jól harmonizál a mentával, a keleti ízek kedvelőinek ajánljuk kipróbálásra ezt a bárányburgert
Húsvétkor bárányhúsból készülhet egy igazán finom angol étel, a Shepherds'pie, mely zöldséges bárányragu krumplipürével egybesütve

A birkahús már zsírosabb, szövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a faggyú miatt erős illatú lehet. Ha birkahúst készítünk, távolítsuk el a faggyút, és a húst forrázzuk le enyhén ecetes vízzel, majd mossuk át hideg vízzel, így a kellemetlen illat csökkenthető.

Bátrabbak kipróbálhatják a bárány vagy birkaherét is, ezt el lehet készíteni faszénen, pörköltként és számos más módon. Akik a kakasherét szeretik, biztosan ez is ízleni fog nekik.




Sütve fantasztikus


Grillezett báránykotlett provanszi módon:
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes hagyma
5 evőkanál olaj
1/2 teáskanál aprított zsázsa
1/4 teáskanál aprított kakukkfű
1/4 teáskanál aprított majoránna
1 evőkanál citromlé
bors
4 vékony vagy dupla báránykotlett

Elkészítés: A finomra vágott hagymát és friss fűszereket, az olajat, a citromlét és a sót egy kis edénybe teszzük, marinádot készítünk. A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük. Többször bevágjuk egy éles késsel, majd lapos edénybe fektetjük, a marinádot ráöntjük, s egy éjszakán át a hűtőszekrényben lefedve érleljük. A grillezés előtt a marinádból kivesszük, lecsöpögtetjük, a marinádot félretesszük. Grillezés alatt ezzel többször bekenjük, míg megsül.


Húsos muszaka:
Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl olaj
50 dkg darált bárányhús
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg juhsajt
Szerecsendió

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, domború felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat, belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a rakottasra öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).


Tárkonyos bárányragu:
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg bárányhús
1 nagyobb fej hagyma
10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller
1/2 fej fokhagyma
2 babérlevél
kevés liszt
1 l víz vagy húsalaplé (leveskockából is lehet)
olívaolaj

bors
petrezselyem ízlés szerint
friss tárkonylevél vagy tárkonyecetbe áztatott szárított tárkony
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: Forró olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a faggyútól nagyrészt megtisztított, felkockázott bárányhúst (ha egy kicsi faggyú marad rajta, erőteljesebben kijön a bárányhús sajátos íze). Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert - úgy mutatós, ha a zöldség kb. ugyanakkora kockákra van vágva, mint a hús. Beleaprítjuk a fokhagymát is, és az így összeállt zöldséges húst erősebb tűzön kavargatva jól lepirítjuk. Amikor a hús már majdnem puha, kevés liszttel megszórjuk, azzal is lepirítjuk, aztán a vízzel vagy a húslevessel feleresztjük. Ha van friss tárkonylevelünk, akkor vágjuk finomra, és bőségesen hintsük meg vele a főzésben lévő levest, de tegyünk hozzá petrezselymet is. Ha nincs friss tárkony, akkor használjunk bőségesen a petrezselymet, és a már előzőleg tárkonyecetbe áztatott szárított, morzsolt tárkonylevelet. A zöldfűszerekkel együtt főzzük, míg a hús teljesen puha lesz.

SB

Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Húsvét a világ körül
  2012-03-27 11:58:19, kedd
 
  Húsvét a világ körül

Nyúl, tojás, sonka, édes péksütemények - a világ így várja a tavaszt. A nemzetközi nagy tavaszvárás jegyében kis kitekintés, ki hogyan és milyen finomságokkal ünnepli a tavaszi napfordulót.

A karácsonyi sokszínűség után, a húsvét sokkal egységesebb elemekkel rendelkezik a világban. Az új élet szimbóluma, a tojás szinte mindenütt főszerepet kap. Mellette ott a zsidó Pészahból átvett bárány, az egyszerűsödés jegyében meghonosodott - mára már klasszikusnak számító - sonka, illetve az édeskés péksütemények.





Érdekes módon az édes péksütemények szinten az egész világon jellemzőek a húsvétra. Az olaszoknál colombát sütnek, a magyarok, csehek, lengyelek kalácsot, a törökök, görögök kerek lapos kenyereket készítenek, amire színes tojásokat ültetnek díszítésül. Szokás ilyenkor perecet is készíteni.

Olaszországban a galamb formára mintázott kalácsot, a Colomba Pasqualét teszik a húsvéti asztalra. A panettonéhoz hasonló süteményt több országban is készítenek a húsvét kapcsán. Ilyen például a cozonac, ami Bulgáriában és Romániában igen népszerű. Közép-Olaszországban pizzellét is készítenek húsvétkor, ami egyfajta sült ostya. Nápoly környékén a pastiera, a fűszeres, ricottával gazdagított tészta a húsvéthoz köthető sütemény.

Spanyolországban tipikus húsvét vasárnapi menü a sült bárány és a creme catalana, illetve a húsvétkor szinte minden pékségben kapható, olívaolajjal készült édes péksütemény, a torrija. Ezek az ételek inkább regionálisak, mint nemzetiek, tehát nem beszélhetünk egységes spanyol húsvéti menüről. Katalóniában a La Mona de Pascua nevű, tojásfehérjében gazdag mandulás sütemény jellemző erre a tavaszi ünnepre. Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étele. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik, de sok helyen készítik mandulával és ánizzsal. Madrid környékén Bartolillos madrilenos-t szoktak húsvétkor sütni, ami pudinggal töltött kalácsféle.




Húsvéti terülj-terülj-asztalkám

Angliában az anyák napján is gyakorta készített simnel torta, valamint a hot cross buns kerül az asztalra. A hot cross buns a régi angolszászoktól ered, akik a tavasz istennő tiszteletére sütötték ezt az édeskés zsömlét, de persze az édes cukorkereszt a tészta tetején manapság már a keresztény húsvétra emlékeztet. A középkor óta ismert simnel gyümölcsökben és marcipánban gazdag torta, ami Britannia mellett Írországban is nagy hagyományokkal bír. A torta tetején általában 11 golyóbist helyeznek el, ez jelzi Jézus igazi apostolait (így értelemszerűen Júdás kimarad). Húsvétkor az angol háztartásokban még többféle keksz is készül a vendégek fogadására.

Amerikában legszívesebben mézes sült sonkát esznek húsvétkor, mellé sok-sok zöldséget, tojást. A hot cross buns zsemle errefelé is nagyon kedvelt, hagyományos nagypénteki sütemény.

Amerikában és Kanadában nagyon kedvelik a Peeps-et, ami mályvacukorból formált húsvéti figurákat takar. Az ötvenes évek óta gyártják, általában a húsvéti kosarakba szoktak tenni belőlük.

Lengyelországban a nálunk megszokott húsvéti ételek kerülnek az asztalra. Az erősen katolikus országban nagy hagyománya van annak, hogy az asztalra kerülő ételből készített kosarat a vacsora előtt a nagyszombati misén a pap megáldja. A sonka, a kalács és a tojás mellett a zurek, azaz savanyú krumplileves is része a hagyományos lengyel húsvéti menünek. A húsvéti desszert a mazurek és a babka. A babka egy élesztős, kuglófszerű édesség, amit a lengyeleken kívül az ukránok és a szlovákok is nagyon kedvelnek. A mazurek egy diós piskótaszerű tészta, amit szintén kifejezetten húsvétra készítenek.




Édes kalács szinte midnen országban szerepel a húsvéti asztalon

Franciaországban a legtöbb esetben levendulával, mézzel, provence-i fűszerekkel megbolondított báránycomb kerül az asztalra, de kedvelt étel ilyenkor a bárányragu is.

Németországban nagycsütörtökön - ha lehet - csak zöld ételeket, péntek este pedig halat esznek. Húsvét vasárnap általában bárány kerül a családi asztalra, illetve az Osteramm, a bárány alakú sütemény.

Portugáliában a 17. század óta töretlen népszerűségnek örvendő folar a húsvét meghatározó péksüteménye. A folarnak északon inkább sósan vagy citrommal, ánizzsal esetleg egy csipetnyi fahéjjal ízesített változatai léteznek, míg délen meglehetősen édesen, szegfűszeggel, fahéjjal és jó sok karamellel készítik. Sok esetben a tészta fonatai közé elrejtenek 1-2 tojást.




Húsvétra a gyerekekkel is készülhetünk

Görögországban húsvét vasárnap bárányt sütnek, míg a kerti fák árnyékában álló hosszú asztalokon tojás, kenyér, húsvéti kalács és különböző saláták sorjáznak. Nagyszombaton az esti mise utáni vacsora része a koulourakia, a húsvéti vaníliás keksz, amit általában tea vagy kávé mellé kínálnak. Ahogy a legtöbb európai országban, úgy Görögországban is asztalra kerül az édes péksütemény, a kalácsszerű tsoureki. A fonatokat általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

Oroszországban az ortodox húsvét egyik fontos eleme a kulich, az orosz kalács. Hasonlóan fontos és szimbolikus jelentőségű a paskha, a formára nyomott friss házi sajt. A lenyomat a sajton általában vagy keresztet formál vagy két cirill betűt, ami a ,,Krisztus feltámadt" szöveg rövidítéseként értelmezendő.





Ausztráliában a húsvét a nyár végét jelöli. A nyúl kontinensükön véghezvitt pusztításai miatt inkább a helyi erszényes állatkák szimbólumai találhatók meg a húsvéthoz kapcsolódóan.


Hot cross buns:

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
1,4 dkg száraz élesztő
5 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 elhabart tojás
5 dkg puha vaj
1,7 dl meleg tej

Elkészítés: A lisztet átszitálom, hozzáadom az élesztőt és a cukrot. Ezután megadom a sütemény ízét: jönnek a a fűszerek, majd a tej és az elhabart tojás. Pici sót adok a keverékhez és végezetül hozzáöntöm a mazsolát.

A tésztát alaposan kidolgozom, majd hagyom pihenni. Amíg pihen, felfűtöm a sütőt 175 fokra. A tésztát átdolgozom, majd egyforma darabokat szakítok belőle, és zsemlévé görgetem. A megformázott gombócokat sütőpapíros tepsire ültetem, kicsit hagyom kelni, majd a sütőbe teszem. Amíg sül, elkészítem a mázat: 2 evőkanál lisztet elkeverek 2 evőkanál porcukorral, és annyi vizet adok hozzá, amivel nem túl folyós tésztát kapok. Ezt vagy habzsákba töltöm, vagy - bízván a kézügyességemben - egy kanál segítségével applikálok rá az adott pillanatban a zsemléimre.

A zsemléket folyamatosan figyelem, s amikor kezdenek színt kapni, kiszedem őket, és a cukros krémmel egy keresztet húzok minden darab tetejére. Ezután gyorsan visszatolom a tálcát a sütőbe. Addig sütöm, amíg szépen megpirulnak (a fenekük is).





WM

Forrás:Mindmegette.hu - Húsvét


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Böjt testért és szellemért
  2012-03-27 11:50:05, kedd
 
  Böjt testért és szellemért

A böjt az érzéki élvezetek, különösen a táplálkozás korlátozását vagy az azokról egy időre való teljes lemondást jelenti, eredetileg vallási fogalom. Böjt idején ,,belülről" táplálkozunk: az önkéntes megvonáskor az energiát nem a felvett élelmiszerekből, hanem testünk táplálékraktárából nyerjük.


A böjt valamennyi vallásban megtalálható: régen a perzsák, az egyiptomiak, a görögök vagy akár az indiánok egyaránt ismerték a lelki elmélyüléshez vezető utat, a keleti jógatanítás is a leghatásosabb szellemi tisztítókúraként tartja számon a böjtöt. Az élvezetekről való lemondás nemcsak az evést, hanem az alkoholfogyasztást, sőt a szexuális életet és a tisztálkodást is érintheti (pl. iszlám).




A gazdag téli ételek után jótékonyan hatnak a böjti levesek

Speciális böjt, diéta bizonyos betegségek esetén (pl. emésztési, szív-, cukor-) a legjobb gyógyszer is lehet, de az egészség megtartásáért, a test és a szellem felfrissítéséért mindenkinek ajánlott. A nagyobb vallási böjtök tavasszal és ősszel vannak, érdekes módon éppen egybeesnek az egészségügyi szempontból ajánlott időszakokkal... Természetesen más céllal és máshogyan böjtöl egy mohamedán, egy buddhista, egy keresztény vagy egy ateista ember.

A böjt nem keverendő össze az éhezéssel: csoportos vagy egyéni éhségsztrájkot politikai-társadalmi okokból, tiltakozásként is tarthat valaki, erre híres és szép példa Mahatma Gandhi.




A krémlevesek húsféle nélkül is tartalmasak


Keresztény böjt
A keresztények két fő böjti időszaka a karácsony előtti advent négy hete és a húsvét előtti negyven nap, ebből a második a szigorúbb. A nagyböjt (az adventtel ellentétben) mozgó időszak, húsvét időpontját a IV. században határozták meg: a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő első vasárnap. A negyvennapos böjt (a Szentírásban a negyvenes szám szent) a középkorban rendkívül szigorú volt, szerdán, pénteken és szombaton csak kenyeret és sót fogyasztottak, napjában egyszer, a jóllakás és a húsevés pedig a többi napokon sem volt megengedett. A katolikus egyházban a II. Vatikáni Zsinat (1962−65) óta már csak a hamvazószerdát, a nagypénteket és a nagyböjti időszak péntekjeit veszik szigorúan (napi háromszor étkezés, egyszer jóllakás, hústól való tartózkodás), a protestáns egyházak híveikre bízzák az önmegtartóztatást. Régen a nagypéntek előtti napon, népies nevén zöldcsütörtökön is böjtöltek (jellegzetes étel volt a spenót rántott zsemlével).

A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot, az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja. Magyarországon ebben az időszakban nem főztek, sütöttek állati eredetű zsírral; a nagyböjt kezdete előtt mindent a kamrába tettek, amit negyven napig nem fognak használni (zsíros edényeket, szalonnát stb.). Mindennap csak kétszer ettek: ebédre levest, böjtös pitét, vacsorára olajos káposztát, savanyú paprikát, diót és mézet. A hagyományos böjti étrendben helyet kapott még sokféle főzelék, aszalt gyümölcs, tojás- és halétel. Böjti időszak alatt tilos volt lakodalmat, mulatságokat tartani.




Szinte bármilyen zöldségből készülhet böjti krémleves


Böjt az egészségért
Az ókorban Hippokratész (de a keleti Ajurvéda medicina is) valószínűleg nem véletlenül tartotta fontos öngyógyító módszernek a böjtöt, ami a gyógyszertan fejlődésével azonban háttérbe szorult. A böjtterápiát csak a reneszánsz idejében fedezték fel újra; Paracelsus (1493−1541) a legjobb természetes gyógymódnak tartotta. A hatásosnak bizonyuló módszer különösen a szegény néprétegekben terjedt el. A böjtölés témájában Alexander Paschutin (1845-1901) orosz orvos többek között bizonyította, hogy megfelelő táplálékelvonás javítja a teljesítményt és a közérzetet. Komolyan foglalkozott a böjt lélektani hatásaival is.

A XX. században elterjedt sokféle böjt (léböjt, salátaböjt, tejsavókúra stb.) nem vallási eredetű, hanem egészségügyi szempontok szerint alakult. Elhízott, magas koleszterinszinttel élő társadalmunkban − vallási okokon kívül is − mindenkinek érdemes lenne legalább negyedévente néhány napos tisztulásra szánnia magát. Tavaszelőn sokunkat fáradság gyötör. A téli, nehezebb ételek energiaigényes emésztése, a vitamin- és mozgáshiányos élet fáradttá, kedvetlenné tesz. Szükségünk van a megújulásra. Egyszerűen betarthatók a zöldség- és gyümölcsnapok.




Változatosan készíthetőek a krémlevesek

A rendszeres salaktalanítás az egyik legjobb megelőzési módja a civilizációs betegségeknek: az allergiáknak, a fejfájásnak, a gyomorfekélynek, az izomfájdalmaknak és a cukorbetegségnek. A böjt hatására a szervezetünkben felhalmozódott salakanyagok és mérgek felszabadulnak és kiválasztódnak. A bőr is megszépül.


Hagyományos böjti ételek

Cibereleves:
Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1 dl tej, 4-5 gerezd fokhagyma, fél citrom, 1 evőkanál liszt

Elkészítés: Tegyél fel kb. 1,5 liter vizet főni, add hozzá a vágott vagy zúzott fokhagymát, forrald fel. Habard be az egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel, fél citrom levével ízesítsd savanykásra, majd kis lángon melegítsd át. Pirított kenyérkockákkal tálald!

Zöldborsókrémleves:
Hozzávalók: 35 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 nagyobb burgonya, 1 kisebb sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 db zöldségleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítése: A krumplit és a többi zöldséget tisztítsd meg, vágd fel (a vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát hagyj egészben). A borsót olajon futtasd meg, engedd fel kb. 8 dl vízzel, add hozzá a leveskockát, a krumplit, az egészben hagyott vöröshagymát és az 1 gerezd fokhagymát. Főzd puhára kis lángon (kb. 20 perc). Vedd ki belőle a vöröshagymát és a fokhagymát, s tegyél félre két-három evőkanál zöldborsót is. A maradékot turmixold össze, add hozzá a tejszínt. Sóval, borssal fűszerezd. Tálaláskor az egészben hagyott zöldborsóval és finomra vágott petrezselyemzölddel díszítsd.

Répasaláta almával:
Hozzávalók: 3 db nagyobb sárgarépa, 2 db alma, 2 evőkanál darált dió, citromlé

Elkészítés: A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágd, az egészet jól keverd el, szórd meg a darált dióval, és citromlével ízesítsd. Hasonló a feketeretek-saláta (40 dkg fekete retek, 1 közepes vöröshagyma, petrezselyem, só, olaj), elkészítése ugyanilyen egyszerű: vágj mindet apróra, keverd össze, sózd, és locsold meg egy kevés növényi olajjal. Rozskenyér illik hozzá.

Céklaleves:
Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 sárgarépa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, rozskenyér, babérlevél, bors, só, cukor, citromlé

Elkészítés: A nyers céklát mosd meg, hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le. Önts rá előzőleg felforralt, langyos vizet, annyit, hogy ellepje, és fedd be rozskenyérrel. Öt-hat napig hagyd állni meleg helyen, így megsavanyodik. Szűrd le, a levét tedd félre. A sárgarépából, a zellerből, a hagymából néhány babérlevél és pár szem feketebors hozzáadásával főzz zöldséglevest, szűrd át, és add hozzá a cékla erjesztetett levét. Sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítsd!

R. E.

Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat – 2012 március 26 - április 01.
  2012-03-27 11:38:15, kedd
 
  Heti menü ajánlat - 2012 március 26 - április 01.


Hétfő:

Előétel: Almaleves
Főétel: Rizseshús almapaprikával
Desszert: Körtebefőtt
Vegetáriánus ajánlat: Sajtos csicsókafelfújt


Kedd - nézzünk el Ausztriába:

Előétel: Flädlsuppe (palacsintás marhahúsleves)
Főétel: Bauernschmaus (Osztrák paraszti lakoma), igyunk hozzá egy pohár Almdudlert
Desszert: Tiroli parasztfánk
Vegetáriánus ajánlat: Gőzgombóc szilvalekvárral és mákkal


Szerda:

Előétel: Csurgatott tojásleves
Főétel: Tárkonyos-borsos tokány tarhonyával, vegyes vágott savanyúval
Desszert: Túró Rudi
Vegetáriánus ajánlat: Mártogatós sült camembert


Csütörtök:

Előétel: Kaszás leves
Főétel: Finomfőzelék sült oldalassal
Desszert: Csokipuding
Vegetáriánus ajánlat: Ropogós zöldséglepény


Péntek:

Előétel: Zellerkrémleves
Főétel: Tortellini zöldborsós raguval
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Fehérboros-kéksajtos tortellini


Szombat:

Reggeli: Pikáns körözött pirítóssal, zöldpaprikával
Előétel: Brokkolikrémleves pirított sajtos bagettel
Főétel: Körmös-csülkös pacal Nani kedvére, csemege uborkával
Desszert: Ökörszem
Vacsora: Melegszendvics pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Csőben sült gomba burgonyakoszorúban


Vasárnap:

Reggeli: Mézes, lekváros vajas kenyér tejeskávéval
Előétel: Raguleves petrezselymes gombóccal
Főétel: Borsos-mustáros rostélyos lyoni hagymával
Desszert: Diós-ostyalapos-mézes sütemény
Vacsora: Waldorf-saláta pirított dióval, pohár száraz fehérborral
Vegetáriánus ajánlat: Tejszínes-mákos palacsinta

A részletes recepteket megnézhetitek itt:
Forrás:Mindmegette.hu[ - Pasik blogja/b]
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2012-03-26 22:09:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
     2/13 oldal   Bejegyzések száma: 126 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 126 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1409
  • e Hét: 4281
  • e Hónap: 9319
  • e Év: 139026
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.