Belépés
wob.blog.xfree.hu
" Egy ember értékét saját maga adja, és nem az amije van " ... weisz tomy
1949.09.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Nagyszombat
  2012-04-07 07:36:43, szombat
 
 



A csend kiáltása hasit bele a történelembe: a Mester átöleli a föld mélységét.
Csend van, gyász, és várakozás a szívben. Meg merem fogalmazni a mai csendben egy nagyon mély és hiteles vágyamat?
Megosztanám a Mesterrel? Gondolkodjatok el ezen Ti is.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagypéntek
  2012-04-06 07:13:07, péntek
 
 



Megborzad a világ: Nagypéntek !Hosszú ideig sötétség borítja a földet, és ezzel a sötétséggel sok szívben hangosabbá válik az aggodalom, a félelem. Ilyen még nem volt, mi lesz most? Elképzelem amint ebben az állapotban nem ülnek le az emberek, hanem mindenki rohangálni kezd. Mi változott? Hisz ezelőtt is rohangáltak: ki siker, ki magasabb beosztás, ki pedig csak az autóbusz után.
Most,amikor a Világosság előtti sötétség van, még mindig rohangálunk? Találok ma pár perc nyugalmat és csendet?
Vajon elrohanok a ravatal mellett?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagycsütörtök
  2012-04-05 07:47:36, csütörtök
 
 




Jézus irántunk való legnagyobb szeretetének ünnepe ez. Ekkor adta nekünk testét és vérét: az áldózást, és a szent misét.
Ebben a szent misében már az első nagycsütörtökön ott volt- s ott van a világ végéig.
Krisztus értünk vállalt halála s feltámadása, a Húsvét titka.
Krisztus nagycsütörtökön- az utolsó vacsorán- adta nekünk kenyérben és borban az Ő halálát és feltámadását, hogy egyesüljünk vele.
Nagycsütörtök este gondoltok-e arra, hogy Isten a legnagyobb ajándékot adta nekünk, az áldózatrával?
Szálljunk magunkba egy pillanatra, és gondolkodjunk el egy kicsit.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A Húsvéti gyertya
  2012-04-04 07:54:58, szerda
 
 



A Húsvéti gyertya a Feltámadt Krisztust jelképezi. Fehér, mert ez az örömnek és dicsőségnek a színe. Őt tömjén szem van beleszúrva. Ez, emlékeztet Jézus öt szent sebére. Rá van festve a görög ábécé első és utolsó betűje, az alfa, meg az ómega. Ez jelenti a kezdetet és a véget, hiszen Jézus örök. Végül láthatjuk az idei év számot.
Ezek a szimbólumok természetesen kiegészülnek magának a gyertyának két fő tulajdonságával: világit és melegít.
Ha ma körülnézünk környezetünkben, sok rosszat láttunk. Gátlástalan hazugság, korrupció, önzés, erkölcstelenség uralkodik. Csupa rossz, csupa bűn. Ezért kell a Krisztusi fénynek felgyulladnia, hogy ne a sötétségé legyen az utolsó szó, hanem a világosságé!
Higgyük, hogy a jó végül legyőzi a rosszat, a világosság eloszlatja a sötétséget. Ugyanilyen szükség van a melegre, melyet a gyertya sugároz. Sok ember szívét jég páncél veszi körül. Nem árad belőle a szeretet melege mások felé, és ő sem érez semmit. Sokszor azt érezzük, hogy a szeretet tüze már kialudt az emberi szívekben.
A Húsvéti gyertya, ötven napon át emlékeztessen bennünket, arra a fényre és melegre, amelyet Jézus hozott a világnak. És mi, akik kereszténynek nevezzük magunkat, próbáljunk meg ebből a fényből és melegből, minél többet tovább sugározni a sötétben botorkáló, és jég páncéltól fagyoskodó ember társaink felé. Csak így lehet a világ jobb. Elmélkedjünk el ezen.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Szentek tükre
  2012-04-03 08:34:46, kedd
 
  SZENT ZITA


Szent Zita a Lucca melletti Monsagrati olasz faluban született 1218-ban, szegény, vallásos családban. Szülei 12 éves korában cselédnek adták Luccába a Fatinelli családhoz. Zita kezdetben sokat szenvedett a gyerekek gúnyától, s a család fő haragos természetétől, mégis egész életében a család szolgálatában maradt. Hamarosan belépett a ferences harmadrendbe, később megtanult írni-olvasni, hogy a ferences zsolozsmát, Szűz Mária kis zsolozsmáját tudja végezni. Közbenjárására a kezdetben egyáltalán nem vallásos család, és a cselédség is buzgó keresztényé lett. A tisztaság erényét nagy gonddal őrizte, hűség, munkaszeretet és a szegények iránt törődés jellemezte. 48 évnyi szolgálat után az élet szentség hírében halt meg, 1278 április 27-én Luccában.
A legenda szerint egy napon a szent misén egy koldusra terítette meleg kabátját, melyet az uraságtól kapott kölcsön. A szertartás után sehol sem találta a szegény embert. Zita nagyon félt kenyér adója haragjától. Néhány óra elteltével azonban visszatért a koldus, akiben Krisztust ismerte fel.
1696-ban XII Ince pápa, védő szenté avatta fel az Egyházi ünnepen halálának évfordulójára, április 27-én. A háziasszonyok, háztartási alkalmazottak, házvezetőnők, cselédek, felszolgálók, pincérek, szolgáló leányok, védőszentjeként tisztelik.
Általában egyszerű ruhában ábrázolják, kulcs csomóval, vagy korsóval és csillaggal, néha cipóval vagy imakönyvvel a kezében.
A luccai San Frediano-templomban egy ereklyetartó szekrényben őrzik sértetlen földi maradványait.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A húsvét titka
  2012-04-02 09:17:59, hétfő
 
 



Tavasszal, rohamosan közeledik a húsvét, a várva várt ünnep. Hányan tették fel a kérdést magukban, hogy miért is várjuk a húsvétot? Milyen elvárásaink is vannak ettől az ünneptől? Mit jelent számunkra a keresztény világ legfontosabb ünnepe?
Elsősorban el kell eszünkbe juttassa, hogy Jézus szenvedése és kereszt halála által örülhetünk a világ ajándékainak.
Természetesen vannak kellemetlenebb, barátságtalanabb, nehezebb idők is, ez az élet szerves része. Viszont ezeknek is megvan a jelentőségük.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.( Ján.3:16 )
A húsvét egyik legfontosabb szerepe, hogy felébressze, megerősítse hitünket, hogy tudatosítsa bennünk azt, hogy Isten mennyire szeret minden egyes földi lényt, s azt, hogy az Ő Fia halála és feltámadása által kezét nyújtotta felénk, bűnösök felé, esélyt adva nekünk, hogy jobbak legyünk, kövessük Őt és üdvözölhessünk ez által.
Az ünnep alkalmával igencsak nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél szebb és drágább ruhákat viseljünk, minél jobban roskadozzon az asztal a finom ételektől. Természetesen ez is része az ünnepnek, kiváltképpen a húsvéti bárány, Jézus jelképe. De ezek lényegében külsőségek, és mind elenyészőek, mulandóak, és kizárólag csak földi értékük van, és nem lelki, meg hiti.
Ne ezekre összpontosítsunk tehát, hanem Isten és a mi szeretettünk kifejezésére, mások iránt is, mert ez egy felbecsülhetetlen érték itt a földön.
Legyen tehát ünnep a szívünkben, lelkünkben, és családunkban. Őrvendjünk együtt e csodálatos alkalomnak, és adjunk hálát az Úrnak, hogy itt lehetünk, együtt ünnepelhetünk, és ilyen ajándékkal látott el bennünket az élet.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Emlékezzünk
  2012-04-01 15:24:54, vasárnap
 
 



A hónap idézete:
"Az én imádságom:lelkem Istene, őrizd meg bennem mindhalálig a gyermeket, akinek születtem."
-Juhász Gyula-

A hazulról hozott áhítatos hitet és a világ megértéséből haladó világnézetet békítette össze költészetében az áprilisban született és ugyancsak áprilisban elhunyt Juhász Gyula költőnk. 1883 tavaszán nyitotta föl szemét előszőr ezen a világon egy vallásos, katolikus kispolgári családban és 10 évesen már a Szegedi Piarista Gimnáziumban kezdte tanulmányait. Vézna kis félénk kisfiúként ismerte mindenki, élete nem mondhatni, hogy szerencsésen telt, de rengeteget bújta a könyveket, ezekben lelte örömét, no meg az írásban. 16 évet betöltött, amikor első versei megjelentek.
Nem soká tartott öröme, hiszen hamarosan árvaságra jutott. Megélhetési gondokkal küszködve tanult tovább, pap szeretett volna lenni, mert tudta, hogy a papi élet az, amelyik lehetőséget ad a szegények tanítására. Kispap lett, de hamarosan rájött, hogy ez nem neki való. A papi fogadalmát semmiképp sem akarta megszegni, ezért búcsút intett az egyházi életnek és tanári pályát választott. Híres költőkkel- mint Kosztolányi, Babits, Ady- barátkozik, akikhez hű is maradt a későbbiekben. Diplomát szerez, de eldugott, ismeretlen falukba helyezték tanítani. Költészetének semmi visszhangja nem adatott.
Ekkor kezdődött ideg baja, szívet tépő fejfájásai. Szerencsére, kis idő elteltével ismét a szellemi élet közepébe pottyan, Nagyváradra helyezik helyettes tanárként, a Nyugat Folyóirat megjelenésekkor már ebben is jelennek meg írásai.Lassan országos hírűvé vállik.Az ő szemében a megváltás, a szegény ember felszabadulását jelenti az elnyomottság, a megalázottság és az emberhez nem méltó gondok alól. Nem sokára véget ér a Nagyváradi korszaka, mert ismét elhelyezik vidékre, mindezek tükröződnek költészetében.
Ismét elötőr betegsége, és idegbetegségének tulajdonitható, hogy eltávozik az élők sorából, 1937 április 6-n, de halhatatlan szerelmi lírái örökké zengeni fognak.
Emlékezzünk reá.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azzá válok, ami vagyok
  2012-04-01 14:44:13, vasárnap
 
 



Egyszer egy botanikus sétára indult a kertjében.
Nyomasztó látvány tárult elé:hervadó virágok, fonnyadt bokrok, kiszáradt, korhadt fák.
A tölgyhöz fordult.
-Elszáradtam, mert nem tudok olyan magasra nőni, mint a fenyő-mondta a tölgy.
A fenyőre nézett.
-Korhadok mert soha nem fogok teremni, mint a szőlő vessző.
A szőlőhöz lépet.
-Megfonnyadtam, mert soha sem tudnék úgy virágba borulni, mint a rózsa bokor.
Egyetlen egy élettel teli, viruló, virágzó növényt talált a kertben, a hóvirágot.
-Azt gondoltam,-szólt a hóvirág-amikor elültettél, hóvirágot akartál. Ha tölgyet akartál volna, tölgyet ültettél volna, ha szőlőt, akkor szőlőtőkét, ha rózsát akkor rózsa bokrot.
Úgy véltem, mivel úgysem lehetek más, mint ami vagyok, hát azzá leszek, de a legjobb tudásom szerint, és mások csodálatára.
A tanulságot, innen már ti vonjátok le.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2012.03 2012. április 2012.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 101 db bejegyzés
Összes: 803 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 668
  • e Hónap: 1582
  • e Év: 12341
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.