Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
Gondolkodj másképpen a haragról!
  2012-06-23 11:50:32, szombat
 
  ,,Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával" (angol TEV-fordításban: Ne igazodjatok e világ elvárásaihoz/mércéihez, hanem hagyjátok, hogy Isten belül átváltoztasson az elméd teljes megváltozása/megváltoztatása által.) (Róm 12:2a)




Tetteinket nagymértékben az érzéseink irányítják. Az érzésvilágunkat viszont a gondolkozásunk határozza meg. Ezért minden magatartásbeli változásnak előfeltétele a másféle gondolkodásmód. Ha valóban célunk megszabadulni rossz haragkezelési szokásainktól (duzzogás, robbanékonyság, kritizálás stb.), a változást az értelem megújulásával kell elkezdenünk.

Gary Smalley azt tanácsolja, hogy tegyünk fel magunknak ehhez hasonló kérdéseket: "Élvezem, amikor mérges vagyok?" "Segít célom elérésében a harag?" "Van hatékonyabb módja annak, hogy elérjem ezt a célt?" "Mennyiben lennék én más?"

Írd le a válaszaidat egy magadnak címzett levél formájában - javasolja Smalley - és hetente olvasd fel hangosan hat hónapon át - vagyis 24-szer. Keress rá módot, hogy valaki más is fültanúja legyen ennek! Úgy tűnhet először, hogy túl nagy erőfeszítést kell tenni ezért, de hát mennyire komoly az elhatározásod, hogy a haragkezelés káros berögződöttségeit végre le fogod győzni? Tényleg szeretnél uralkodni az indulatosságodon?

Én még azt is fontosnak tartom, hogy ebben a levélben idézz a Bibliából is. Mert ahogy Isten Igéje átjárja a gondolataidat, az elméd megújul, és megváltozol. Az értelem megújulása változtatja meg az embert.

Az igazság az, hogy a dühös emberek bizonytalan emberek. Minél inkább bizonytalan valaki, annál több dologtól ,,kiakad." Ha bizonytalannak érzem magam, idegesebb és ingerlékenyebb vagyok.

De a helyzet a következő: amikor megérted, hogy Isten mennyire szeret, hogy Krisztusban biztonságban vagy, és hogy Isten számára milyen fontos vagy , akkor kevésbé valószínű, hogy ingerlékeny leszel.

Beszéljünk róla!

Olvasd el az Efézusiakhoz írt levél 1. és a Róma levél 8. fejezetét. Ezek ,,méregtelenítő" bibliai részek, mert arra irányítják rá a figyelmünket, hogy milyen mély az Isten szeretete irántunk, és hogy milyen nagy biztonságban vagyunk Őbenne.

(Daily Hope by Rick Warren; 2012. 06.16)

Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Túrmezei Erzsébet * A Minta
  2012-06-22 22:01:56, péntek
 
 


Mindig mosolyog és szeretve szolgál,
tekintetében távol fény ragyog.
lényéből már a menny nyugalma árad.
El sose fárad.

Megsérteni semmivel nem lehet,
hisz nincsen benne kit megsérteni,
nincs énje. Földhöz nem köti már semmi.
Kész hazamenni.

Nincsen neve. Krisztus nevében él.
Krisztus kezének csendes eszköze.
Krisztus lényének visszasugárzása:
Hűséges mása.

Ím, itt a minta. Áldó két kezed,
én Mesterem, vezesse hát a vésőt!
Fájjon, ha fáj, én kegyelmedet zengem.
Készíts el engem!

Túrmezei Erzsébet Versei
Link Link




 
 
0 komment , kategória:  Túrmezei Erzsébet  
A helyes haragkezelés
  2012-06-22 09:22:38, péntek
 
  "Ha haragszotok is, ne vétkezzetek." (Efézus 4,26)




A haragkezelésnek vannak hasznos, és vannak káros módjai. Például néha inkább magunkban tartogatjuk a haragot, hogysem beismernénk azt. De a Biblia azt mondja, hogy haragosnak lenni és nem beismerni azt, hazugság. A hazugság pedig bűn.

Tartsuk szem előtt, hogy a harag nem feltétlenül rossz. Csak akkor rossz, ha nem megfelelő vagy romboló módon fejezzük ki. Lelkipásztorként azt tapasztaltam, hogy legtöbben 2-3 éves korunkban tanuljuk meg, hogyan fejezzük ki haragunkat, és felnőtt korunkban is ugyanúgy teszünk. Mondanom sem kell, hogy ez így nincs jól.

A legtöbb ember amikor kifejezi haragját, úgy fejezi azt ki, hogy ezáltal eredeti céljától még távolabbra kerül, mint azelőtt, hogy haragra gerjedt volna. Ha a haragot nem megfelelő módon fejezzük ki, az pontosan az ellenkezőjét fogja eredményezni annak, amit el akarunk érni. Ha emberekre öntjük ki haragunkat, az soha nem fog maradandó változást hozni, sőt még több haragot és elidegenedést okoz. Annak ellenére, hogy ezt tudjuk, így reagálunk.

Soha nem a harag a probléma gyökere általában, sokkal inkább tünete valamelyiknek a következő három dolog közül: sérelem, félelem vagy frusztráció. Ezek azok az érzések, amelyek haragossá tesznek bennünket, és ezért kell megállnunk és lecsillapodnunk.

Beszéljünk róla:

Ha tudod, hogy miből ered a haragod, az segíteni fog abban, hogy megfelelő módon reagálj egy helyzetben, és a haragod miatt "ne vétkezz." (Ef 4,26)

Amikor vársz egy kicsit és lehiggadsz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Megbántottak? Félek?

Megfélemlítve érzem magam, vagy attól félek,
hogy valami értékes dolgot fogok elveszíteni?

Frusztrált vagyok?

Daily Hope by Rick Warren (2012.06.15.)Napi remény
Link

 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Fontold meg, mielőtt válaszolsz
  2012-06-21 09:18:14, csütörtök
 
  "Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti."




(angolból fordítva: "A lázadó dühösen ordít; a bölcs ember kézben tarja természetét/hangulatát/kedvét, és lecsillapítja azt.") (Példabeszédek 29:11)


Ha mérges vagy, ne válaszolj indulatból vagy lobbanékonyan. A késedelem nagyszerű eszköz lehet a haragunk megfékezésére. Nem azt mondom ezzel, hogy halogasd határozatlan ideig vagy egy napnál is tovább; a Biblia azt mondja, ne feküdj le aludni haraggal a szívedben. Arról beszélek, hogy várj 5 percet.

Amikor kezded felhúzni magad, "kérj időt" néhány percre. Adj magadnak némi időt, hogy megfontold és átgondold a helyzetet. Ha nem állsz meg gondolkodni, valószínűleg rosszul fogsz cselekedni. Gondolkodj, mielőtt válaszolsz.

Amikor mérgesek leszünk, szokásunkká kell tennünk azt, hogy egy kicsit "eltávolodunk" a helyzettől, várunk pár percet, aztán megnézzük a dolgot Isten szemszögéből. Figyeld meg, hogyan mondja a Biblia: a bölcs ember hagyja a haragját lenyugodni (Péld. 29:11). Az angol Biblia a "cool it" kifejezést használja itt, tehát az, hogy "nyugi", egy bibliai kifejezés! Egy modern fordítás így szólhatna: "A bölcs ember vár és lenyugszik egy kicsit". Thomas Jefferson, a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője mondta, "Ha dühös vagy, számolj el tízig, mielőtt megszólalsz. Ha nagyon dühös vagy, számolj százig."

Beszéljünk róla:

Ha megérted a haragod okát, nagyobb türelmed lesz, és még arra is képes leszel, hogy "megbocsáss egy vétket" (Péld. 19:11). Tedd fel magadnak a következő három kérdést, hogy jobban megértsd, miért vagy dühös:

Miért vagyok dühös?
Valójában mit akarok?
Hogyan érhetem el?

Daily Hope by Rick Warren (2012.06.14.)


Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Értsd meg: a haragnak ára van
  2012-06-20 10:12:21, szerda
 
  ,,A hirtelen haragú ember bolondságot követ el, a bölcs pedig nyugodt marad." (Péld.14,17 TEV angolból fordítva)





A Biblia azt mondja, hogy mindig megvan az ára annak, ha utat engedsz a haragnak. Látsz összefüggést az alábbi versek között?

Az indulatos ember viszályt szít, a türelmes pedig békét hoz. (Péld. 15,18 TEV angol fordításból)
Az indulatos ember viszályt szít és problémát okoz. (Péld. 29,22 TEV angol fordításból)
A hirtelen haragú ember bolondságot követ el, a bölcs pedig nyugodt marad. (Péld. 14,17 TEV angol fordításból)

A Biblia azt írja, “Aki kárt okoz háza népének, szelet örököl, és szolgája lesz a bölcsnek a bolond." (Péld.11, 29)

Valahányszor elvesztem a türelmem, én veszítek. Úgy nem fogod elérni a célodat, ha folyamatosan dühbe gurulsz. Az író az angol változatban egy szójátékot mutat be illusztrációként: A "danger" szó (magyarul veszélyt jelent) valójában az "anger" (magyarul düht jelent) szó egy "d" betűvel előtte. És a düh veszélyes. Ha mérges vagy elveszíthetsz mindent: a jó hírnevedet, a házastársadat, a munkádat, az egészségedet.

Néhány évvel ezelőtt olvastam egy orvosi kutatást az emberi szívről, melyben az állt, hogy ha mérsékeljük a haragot az életünkben, akkor ezáltal meghosszabíthatjuk az életünket. Anyák és Apák, figyeljetek rám: rövid távon motiválhatjuk ugyan haragunkkal a gyermekeinket - ha félelemből is, de megteszik, amit kérünk -, de hosszú távon mi fogunk veszíteni, mivel a harag mindig elidegenít minket egymástól. A harag az oka annak, hogy az emberek elfordulnak egymástól, mintsem közelebb kerülnének egymáshoz.Ahelyett, hogy a haragod által megkapnád azt, amit akarsz, csak azt éred el, hogy az emberek közömbössé válnak veled szemben és megharagszanak rád.

Egyik módja annak, hogy kezelni tudd a haragodat az az, hogy megérted és belátod, hogy mibe is kerül ez neked valójában.

Beszéljünk róla!

Hogyan befolyásolta korábban a harag a döntéshozásaidat?
Volt már olyan, hogy a haragod miatt tönkrement egy kapcsolatod? Milyen hatással van ez a jelenlegi kapcsolataidra?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.06.13)

Napi remény Fordította: Mike Zsuzsi |
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Határozd el magadban, hogy kezeled a haragodat
  2012-06-19 09:45:48, kedd
 
  "(a Szeretet) ... nem gerjed haragra..." (1Kor13.5 MBT)




A Biblia azt állítja, a "szeretet nem gerjed haragra könnyen". Nem azt mondja, hogy "soha nem gerjed haragra". Néha éppen az a szeretet dolga, hogy mérges legyen. Jézus is dühös lett a templomban, látva, hogy az Atyja háza piactérként üzemel.

Egyszerre szerethetünk valakit és ugyanakkor mérgesek is lehetünk ugyanarra a személyre. A harag lehet jogos, de válhat önzővé is, mégis igen valószínű, hogy azok az emberek, akiket a legjobban szeretünk dühíthetnek fel a leginkább. Isten helyezte el a haragra való képességet, amikor a biológiai eszköztárunkat megtöltötte. A harag önmagában nem bűn. Bűnös cselekedetté akkor válik, ha hagyjuk, hogy ártalmas viselkedésbe taszítson bennünket. Mégis, maga az érzés nem bűn!

A Biblia azt írja, még Isten maga is érzett ilyet. A haragodat nem tudod elkerülni vagy kitérni előle, de megtanulhatod, hogyan tartsd ellenőrzés alatt. Dönthetsz úgy, hogy kezeled, és így előnyt kovácsolhatsz a hátrányodból. Ez azt jelenti, hogy felhagysz a kifogások keresésével és feloldozod a haragodat: "Ez vagyok én. Feldühödtem, bepipultam. Nem vagyok képes kontrollálni". A haragot lehet kontrollálni. Jártál már úgy, hogy keményen összeszólalkoztál valakivel és a helyzet kezdett elmérgesedni, majd megcsörrent a telefonod? Emlékezz vissza rá, milyen gyorsan lecsillapodtál és kezelted a dühödet! Sokkal inkább kézben tarthatjuk a haragunkat, mint gondolnánk. Határozd el, hogy kezelni fogod. És valld meg: "Csak Isten segítségével tudok győzni a dühöm felett!"


Beszéljünk róla!

Jézus haragra lobbant a templomban, mikor látta, hogy Atyja háza piacként üzemel, mégsem gondoltad róla, hogy Ő egy haragos ember. Mit mond ez nekünk erről az érvelésről: " Ez vagyok én. Feldühödtem, bepipultam. Nem vagyok képes kontrollálni."
Mikor vesztetetted el a türelmedet legutoljára? Képes lennél ma már másként kezelni az adott szituációt?

Rick Warren, Daily Hope, 2012.06.12. Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Néha Isten azt mondja: "még nem"
  2012-06-18 10:11:26, hétfő
 
  "Legyetek kitartóak, hogy az Úr akaratát végezve, megkapjátok, amit ígért.Mert már nem sok idő, és Ő, aki eljövendő, jönni fog és nem késik."(Zsid.10:36-37. Angolból szabadon fordítva)

Link



Ha elkedvetlenedtél amiatt, mert Isten késlekedik az imáidra érkező válasszal, értsd meg, hogy a késedelem, nem egyenlő a visszautasítással. Csak mert a válasz még nem érkezett meg, még nem jelenti, hogy Isten nem is fog válaszolni, vagy hogy elfelejtett téged, és nem is azt, hogy nem érdekled.

Egyszerűen annyit jelent, hogy "még nem".

A szellemi érettség elérésének egyik része, megtanulni a különbséget, a "nem" és a "még nem" között, a visszautasítás, vagy késés között. A Biblia azt mondja: "..Ő aki eljövendő, jönni fog, és nem késik. (Zsidók 10:37.)

Isten késlekedése lehet a türelmed próbája is. Bárki képes türelmes lenni egy alkalommal, a legtöbb ember kétszer is. Sokan közülünk képesek türelmesek lenni, akár háromszor is. Tehát Isten megpróbálhatja a türelmünket újra és újra és újra. Miért? Azért, hogy meglássa mennyire vagy türelmes? Nem! Azért teszi, hogy te magad megláthasd, mennyire vagy türelmes - tehát, hogy tudd mi van benned, és milyen szinten van az elkötelezettséged. Isten próbák elé állít, hogy tudd Ő hűséges, akkor is amikor a válaszok, amiket keresel késnek.

Ha elkedvetlenedett vagy, fordítsd azt az arra való emlékezésre, hogy Isten türelemre tanít téged a késedelem ideje alatt. Kérdd, hogy elkedvetlenedésed változtassa át türelemmé.

Beszéljünk róla!

Az életed mely területei azok, melyeken keresztül úgy hiszed, hogy Isten türelemre akar tanítani?
Tölts egy kis időt imádságban azok miatt a helyzetek miatt, amikor érzed, hogy Isten várat téged a kérdéseidre adott válaszaival. Kérj tőle türelmet, és bízz benne, mint mindenek felett való, szuverén Úrban.


Rick Warren, Daily Hope, 2012.06.11.Napi remény Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
5 lépés a frusztráció kezelésére
  2012-06-17 09:23:08, vasárnap
 
  "Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik." (Ézsaiás 26:3.)




Itt van öt egyszerű lépés, hogy megbírkózz az életedben lévő frusztrációval.

Kérdezd meg magadtól: "Miattam van?" A Biblia azt mondja: " Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is" (Galata 6:7/b).Sok dolog miatt idegeskedünk, amiket mi hozunk be saját életünkbe.

Kérdezd meg magadtól: "Mit tanulhatok belőle?" A Róma 8:28. mondja "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott." Nagyon sok rossz dolog van a világon, de minden összefügg. Isten a negatívat is pozitívra tudja fordítani, ha engedjük neki. Használjuk a bosszúságot arra, hogy még inkább Krisztusra hasonlítsunk.

Köszönd meg Istennek a helyzetet! I.Thesszalonika 5:18. mondja "mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." Nem a rossz helyzetekért kell hálásnak lenned, de lehetsz hálás a rossz helyzetekben. A bosszúság lehet álcázott áldás.

A bosszúságot fordítsd vicces eseménnyé! A Biblia mondja "A vidám szív a legjobb orvosság" (Példabeszédek 17:22.) A humorérzék Isten orvossága a dühre és idegeskedésre.

Kérd Istent, töltsön meg szeretetével! Miért? Mert az I.Korinthus 13:5. azt mondja "[A szeretet] nem gerjed haragra." A szeretet nem önző. Idegesek leszünk, mert azt hisszük, hogy körülöttünk mindenki és minden ellenünk van. A szeretet másokra koncentrál.

Jézus folyamatosan frusztrációval nézett szembe, de sohasem vált idegessé. Neki mindig volt ideje másokra. Mi annyira el vagyunk foglalva saját dolgainkkal, hogy megfeledkezünk róla, hogy az emberek a lényegesek az életben.

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.16.10.)

Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Jézus szíve megbocsát . . . Mért nem nyílik szíveden a zár
  2012-06-16 14:06:13, szombat
 
 



Vére töröl bűnt, hibát,
Ha megvallod mind Előtte őszintén és igazán.
Hiszen érted szenvedett, Nagyon-nagyon szeretett,
Szánja, kéri szegény, bűnös életed.

Jézus reád olyan régen vár,
Mért nem nyílik szíveden a zár.
Mire vársz, hisz oly rövid földi életed,
Mi lesz ha a kegyelmet így elveszted.

Hogyha Jézust követed boldog lesz az életed,
Nem bánod meg soha, hogy Néki adtad a szívedet.
Boldogan megvallhatod, Velünk együtt mondhatod:
Jézus enyém, én meg az Övé vagyok.

Jézus reád olyan régen vár,
Mért nem nyílik szíveden a zár.
Mire vársz, hisz oly rövid földi életed,
Mi lesz ha a kegyelmet így elveszted.

Imádságunk Hozzád száll, Drága Jézus, Úr, Király,
Légy itt Úrrá minden szívben teljesen és igazán.
Ó ragadd meg Lelkeddel és soha ne engedd el,
Azt ki még most nem a Tiéd egészen.

Jézus reád olyan régen vár,
Mért nem nyílik szíveden a zár.
Mire vársz, hisz oly rövid földi életed,
Mi lesz ha a kegyelmet így elveszted.

Keresztény Dalszövegek Honlapja
Link Link
 
 
0 komment , kategória:  ISTEN DÍCSÉRETE  
A harag ragályos
  2012-06-16 09:55:23, szombat
 
  Ne tarts barátságot a haragos természetűvel, és ne járj együtt a heveskedővel, mert megszokod ösvényeit, és magadnak állítasz csapdát! (Példabeszédek 22:24-25)




Ne tarts kapcsolatot haragos emberekkel, ne tartozz a forrófejűek társaságába. A haragos természet ragályos - nehogy megfertőződj." (Példabeszédek 22:24-25 MSG fordítás)

A harag ragályos? Igen. Megfertőződhetsz másvalaki haragjától? Egész biztosan. Voltál már olyan helyzetben, mikor valaki más kiabálni kezdett, aztán te is azt tetted? Mi történik? Energia-átvitel. Ez ragályos.

Ha a nem helyénvaló harag megszokott életformáddá vált, és ebből komolyan változni akarsz, akkor kezdj el időt tölteni olyanokkal, akik tudják, hogyan kezeljék a haragjukat. A gyülekezetnek ez az egyik előnye. Ezért meg vagyok győződve, hogy fontos egy gyülekezeti családhoz kapcsolódni és beépülni egy kiscsoportba. Pozitív értékeket veszel át.

Azok a módok, ahogyan a haragunkat kifejezzük, tanult dolgok. Mivel ezeket tanultuk, meg is változtathatjuk őket. Szülők, minden alkalommal, mikor elvesztitek higgadtságotokat, és ,,lángra lobbantok", a helytelen haragot modellezitek gyermekeitek számára. Ti tanítjátok, gyermekeitek pedig tanulják a haragot.

Szeretnéd elmondani ezt az imát ma?

,,Drága Istenem, elhatározom, hogy kezelem a haragom. Ma, a Te segítségeddel uralkodni fogok a természetemen. A múltban elestem, de ma újra elkötelezem magam. Segíts felismernem a haragom következményét, amely vitákat és hibákat okoz, amely azt eredményezi, hogy ostobaságokat cselekszem, és mindenféle nyomorúságba jutok.
Atyám, adj nekem megfontolást, mielőtt reagálnék, hogy legyen bölcsességem megkérdezni magamtól, «Miért is vagyok dühös? Valójában mit is akarok? Hogyan érhetem el?» Segíts meglátnom a haragom okát. Segíts nekem, hogy a megfelelő módon el tudjam engedni a haragom, hogy ezután ne legyek erőszakos, ne kiabáljak, ne duzzogjak, ne morgolódjak. Segíts elismernem és megvallanom neked, másoknak és magamnak. Ámen."

Beszéljünk róla

A rossz emberekkel való kapcsolataid milyen hatással vannak rád abban, ahogy a haragodat kezeled?
Miközben felnőttél, hogyan tanultad meg a harag kifejezését? Ugyanezt a módszert adod tovább a gyermekeidnek?


(Daily Hope by Rick Warren, 2012.06.09)
NAPI REMÉNY
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 653 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 4439
  • e Hónap: 8240
  • e Év: 69541
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.