Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
Valahol az univerzumban
  2013-08-02 20:47:09, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Megdolgozhatsz...
  2013-08-02 20:40:27, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Létezem, mert....
  2013-08-02 20:38:36, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Két úton....
  2013-08-02 20:37:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Kedves Fogyókúra.. :-))
  2013-08-02 20:37:02, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Hiába nagy a szíved... :-)
  2013-08-02 20:36:04, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Ha összeveszel....
  2013-08-02 20:34:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Milyen gyógynövényeket gyűjthetünk augusztusban?
  2013-08-02 16:11:18, péntek
 
  Mezei katáng



A mezei zsurlónak a föld feletti meddő hajtását gyűjtjük. Az útifűnek, a zsályának a levele tartalmazza a hatóanyagot. Az orbáncfű is előfordul még virágzó állapotban, erről a gyógynövényről a leveleket és a virágokat együtt szedjük. Az aranyvesszőnek, a kisvirágú füzikének, a katángnak úgyszintén a virágos-leveles hajtását gyűjtjük, utóbbit tőlevelekkel együtt. Leveleket szedhetünk még az áfonyáról, a fekete ribizliről (ilyenkor már a termés is gyűjthető), a málnáról, a szamócáról és a szederről. A csalán frissen fosztott levelei egész nyáron szedhetők.

A fürtös menta a termesztett változatokkal szemben vadon terem, szintén gyűjthető még augusztusban.

Csak a virágot gyűjtjük a körömvirágról, a levenduláról, a kamilláról.
Kizárólag teljesen egészséges növényeket gyűjtsenek, a rovar rágta, foltos, sárguló levelű vagy színét vesztett gyógynövény értéktelen. Szintén nem jó gyűjteni a gombák mellett növőket. Mivel a gyógynövényeket semmilyen körülmények között nem mossuk meg, nagyon fontos, hogy teljesen tiszta, vegyszermentes területről szedjük őket. Válogassuk ki a fűszálakat, a mohát és a kúszónövényeket, hogy csak a tiszta gyógynövény maradjon. A szedett növényeket ne keverjük egymással, ezért célszerű több (lehetőleg papírból készült) zsákot vinni magunkkal. Szellősen kell elhelyezni őket, nem szabad megtömni a zsákokat, amiket utána hátizsák helyett fonott kosárban szállítsanak.

Száraz, meleg időben gyűjtsünk, a vizes, harmatos növény hamar befülled, rothadni kezd, értéktelenné válik. A legalkalmasabb napszakok a harmat utáni reggel vagy harmat leszállta előtti alkonyat.

A szárítás szellős, árnyékos, meleg helyen történjen minél gyorsabban, hogy a növény ne veszítsen értékéből. Szárítás előtt vagy utána aprítsák fel a növényeket. A tökéletes száradás után jól zárható dobozokban tárolják őket fénytől védve. Gondosan jelöljék meg a gyógynövény nevét és a begyűjtés dátumát.
Forrás:györgytea
 
 
0 komment , kategória:  Gyuri bácsi füvesmester  
Aranyvesszőfű
  2013-08-02 16:07:20, péntek
 
 



Aranyvesszőfű
Magas aranyvessző
Solidago gigantea Ait.
Kanadai aranyvessző
Solidago canadensis L.

Aranyos rutának, aranyos istápfűnek hívja a népnyelv. Magasra, akár másfél-két méterre is megnő, karcsú szárán aranyszínű virág ringatózik, ezért kertekbe, parkokba is szívesen ültetik. Gyuri bácsi gyógynövény kertjébe is telepítettünk néhány tövet.
A magas- és a kanadai aranyvessző egyaránt gyógynövények, a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartoznak. Észak-Amerikából származó, kezdetben dísznövényként termesztett, majd kivadult, évelő növények, amelyek gyöktörzseikkel telelnek át. Szárleveleik különböző mértékben fűrészes szélűek, szórt állásúak, molyhosak.

A kanadai aranyvessző szára szőrözött. Ritkábban gyűjtjük a hazánkban őshonos közönséges (erdei) aranyvesszőt (Solidago virgaurea L.), amely alacsonyabb termetű (60-100 cm) és hatóanyag tartalma nem ér fel a kanadaiéval.
Az aranyvessző fajok többek között flavonoidokat, cserzőanyagot, szaponinokat, illóolajat, szerves savakat, inulint, kumarint és nyálkaanyagokat tartalmaznak.
Évszázadok óta ismert és használt növény, melynek kiváló tulajdonságait a legújabb tudományos eredmények is alátámasztják. Sebhegesztő és vízhajtó hatásáról az 1600-as évekből van az első leírás. Az indiánok a mérgező alkaloidák (csörgőkígyó méreg) ellenszereként használták. Ma leginkább vese-és májbetegségekre és megelőzésükre ajánljuk.
A virágzás kezdetétől, júliustól nyár végéig gyűjtjük a leveles hajtás felső, maximum 40 cm-es részét (Solidaginis herba). 4 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

Vízhajtó hatása miatt vese- és hólyagbántalmakra, vesekőreés ödémára, hólyaghurutra, vesegyulladásra használjuk. Epeserkentő, májtisztító tulajdonsága van. Gyulladáscsökkentő, ezért vastagbélgyulladásra, nyálkahártya gyulladásra, fehérjevizelésre, kandida gombára és hüvelygombára egyaránt jó.

Összehúzó hatása miatt hasfogó. Immunrendszerünket erősíti, antiallergén hatású.
Forrázással készítünk belőle teát. Epebántalmak megelőzésére egy hétig minden nap igyanak meg egy csésze aranyvesszőfű teát, a második héten három csészével, a harmadik héten kettővel. Epekő és epehomok elhajtása is lehetséges teájával: ebben az esetben napi két litert kell meginni, egyet délelőtt, egyet délután egy-két óra leforgása alatt. Csak a 3 mm-nél kisebb követ szabad így elhajtani! Akinek a kelleténél alacsonyabb a vérnyomása, óvatosan igya az aranyvesszőt, mert kis mértékében ugyan, de csökkenti a vérnyomást.
A máj, a vese és a hólyag működésének szabályozására napi egy csészével kell inni 2-3 hétig. Menstruációs görcsökre a ciklus előtt 2-3 nappal szükséges napi egy csésze tea. Reumára és izületi fájdalmakra, vízhajtóként, izzasztóként szintén napi egy csészével a reggeli órákban.
Külsőleg sebgyógyító, fekélytisztító (pl. lábon), szájban toroköblögetésre, fogínyvérzésre használjuk. Összezúzott levele rovarcsípést enyhít.


Gyuri bácsi Négyesfogat programjának is része az aranyvessző, mint a májműködést segítő tea. Ezzel a négy teával karban tarthatjuk legfontosabb szerveinket, megőrizhetjük egészségünket, megelőzhetjük a betegségeket.
Ehhez négyféle tea szükséges: minden 4. nap meg kell inni egy csészével belőlük a következő sorrendben :
Aranyvesszőfű: A májműködést segíti, az epeutakat tisztítja. Reggel éhgyomorra igyanak egy csészével. Utána 3 nap kimarad.
Galagonya virágos hajtásvég: A szív munkáját segíti, az erek falait és a szívizmokat rugalmasan tartja, elkerülhető vele az infarktus, az agyvérzés, a trombózis. Egyetlen csészével igyanak reggel éhgyomorra. Újabb 3 napos szünet következik.
Orbáncfű: Immunrendszerünket erősíti, nyugtat, stresszoldó hatású. Este lefekvés előtt kell egy csészével meginni. Ismét 3 nap kihagyás következik.
Cickafarkfű/kisvirágú füzike : Itt két tea neve szerepel, mindkettő a hormonháztartás karbantartására szolgál. A cickafarkfű növényi ösztrogén tartalmánál fogva segíti a női szervek működését. Napközben elkortyolva igyák meg. A kisvirágú füzike a férfiak prosztata problémáit előzi meg.
Akár egész évben is ihatják a Négyesfogat teáit a fent leírt módon.
Forrás györgytea
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ha valakit tényleg szeretsz...
  2013-08-02 15:10:19, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 965 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3008
  • e Hét: 9364
  • e Hónap: 23113
  • e Év: 227814
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.