|
2/65 oldal
|
Bejegyzések száma: 646
|
|
|
|
2013-10-31 15:26:58, csütörtök
|
|
|
A mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) azon üdvözültek ünnepe, akiknek nincs külön emléknapjuk, melyet a keresztény országokban november 1-én tartanak. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként, egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.
Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este október 31. a halloween ünnep (angolul all hallows' evening = ,,minden szent estéje" )
Története:
A keresztény mindenszentek ünnepe összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel. A Samhain jelentette az újév, valamint a tél kezdetét. [4] [5]A keresztény közösségek a hetedik századtól egyes helyeken elkezdtek ünnepet tartani az elhunyt valamennyi katolikus szent tiszteletére. A pogány halottakra emlékező ünnep Mindenszentek ünnepeként élt tovább. A kelták úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Britanniának Rómával való kapcsolata idején két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma).
A kereszténység elterjedésekor az őskeresztény gyakorlat az volt, hogy a Biblia kijelentéseivel ellentétes ünnepeket nem fogadtak el, így lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították azok elsorvasztása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. Gergely pápa a 8. században a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-ére helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, ,,Mindenszentek éjszakája" nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, ,,Szentek napja"). Később ez a kettő sok helyen összemosódott.
A keresztény Keleten már 380-tól megtartották az összes vértanú ünnepeként. A nyugati keresztény egyházban 609-től ünneplik, attól az évtől, amikor IV. Bonifác pápa Rómában átvette és május 13-án Mária és az összes vértanú tiszteletére felszentelte az eredetileg a pogány istenek tiszteletére épült Pantheont.
A 8. században uralkodó III. Gergely pápa tette a ,,Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává. A rákövetkező században IV. Gergely pápa a mindenszentek ünnepét november 1-jére helyezte és egyetemes ünneppé tette.
A hagyomány szerint VI. León bizánci császár terjesztette ki az ünnep hatályát a vértanúkról minden szentre, miután templomot emeltetett szent életű felesége emlékére. Mivel azt nem engedték, hogy a templomot a császárnénak szenteljék, León úgy döntött, hogy a mindenszenteknek dedikálják.
Forrás: Wikipédia
|
|
|
0 komment
, kategória: Ünnepek |
|
|
|
|
|
2013-10-31 14:40:11, csütörtök
|
|
|
A citrus flavonoidokat tartalmazó C-vitamin készítményünkről már többször írtam, de ahhoz, hogy megérthessük a jótékony hatások sokaságának a titkát, vizsgáljuk meg kicsit közelebbről a citromot. A citrom őshazája India. Kb. 4000 éve jutott el először Kínába, majd később - és máig tisztázatlan módon - Európába a gyümölcs. Ma Olaszországot tartjuk a citrom hazájának, mivel ott található a legtöbb citromféleség.
Ott szeptember és március között szüretelik a legkülönbféle citromfajtákat, amik többsége spontán kereszteződések révén jött létre, ill. kisebb hányaduk tudatos nemesítés következtében alakult ki.
A citrom C-vitamin tartalma magas. Egy citromban a fajtától függően 50-100 mg C-vitamin van. A zöld citrom vagy más néven Limett még aromásabb, ízletesebb, lédúsabb és a vitamin tartalma is magasabb.
A citrom cukortartalma nagyon alacsony, következésképpen a kalóriatartalma is csekély. Minden fogyókúra nélkülözhetetlen eleme a citrom.
A citromsav miatt savanyú, de ez igen gyenge sav (a gyomorsavnál százezerszer gyengébb), ezért a citrom soha nem savasítja el a szervezetet, sőt, kiváló lúgosító hatással bír. A citrus flavonoidok és azok glikozilált származékai (pl. rutin) erősítik az erek falát, óvják az erek belső falának a simaságát. Ezért pl. sok orvos azt tanácsolja, hogy hosszú repülő út előtt fogyasszanak el egy-két frissen facsart citrom levét vízzel hígítva és ezzel hatékonyabban előzhető meg a láb vénáinak a trombózisa, mintha egy aspirint vennének be a repülés előtt.
Illóolaj tartalma magas, ennek köszönheti csodálatos illatát. A citromolaj fő komponense a limonen, de ezen felül több százféle monoterpén vegyületet is tartalmaz. Ennek az olajnak erős antiszeptikus hatása (fertőtlenítő) van, ezért is előszeretettel keverik a jó minőségű parfümökbe, ill. dezodorokba.
A citrom leve és olaja kiváló hatású ízületi gyulladások kezelésében, és természetes nyákoldó hatása révén a nátha, a hörghurut kiváló ellenszere.
Sajnos a nálunk kapható citromok héja gombaölő szerrel kezelt, ezért ennek a fogyasztása nem ajánlott. A reszelt citromhéj csak akkor használható fel, ha olyan citromot használunk, amit nem kezeltek gombaölő szerrel. A citromot a penészgombák is nagyon szeretik, ezért mindig friss citromot használjunk, a penészest dobjuk el.
A citromból készített alkoholos likőr (Limoncello) kiváló kis mennyiségben önmagában, vagy koktélokban, süteményekben. A citrom rokona a grapefruit, mely előbb létezett, mint a narancs. A narancs a grapefruit és a mandarin kereszteződéséből alakult ki (szintén spontán kereszteződés és nem tudatos emberi tevékenység eredménye).
A citrusfélék a Föld északi 40. szélességi fokától a déli 35. szélességi fokáig, az ún. narancsövezetben termeszthetők. Hatalmas családról van szó. A legismertebbeket csak felsorolom: citrom, limett, grapefruit, mandarin, narancs, klementin, pomelo, tangerin.
Ne múljon el egyetlen nap sem, hogy valamelyikből legalább egyet nem fogyasztunk el. A legrosszabb felhasználási mód a forró teába történő belecsepegtetése, mert a forró víz tönkre teszi az értékes flavonoidokat, a C-vitamint és az értékes illóolajokat is. Fogyasszuk úgy, ahogy van, természetesen.
Forrás:drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2/65 oldal
|
Bejegyzések száma: 646
|
|
|
|
2013. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
646 db bejegyzés |
e év: |
9201 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 175
- e Hét: 10289
- e Hónap: 24038
- e Év: 228739
|
|
|