Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
Sütőtökös-diós süti
  2013-10-30 13:55:25, szerda
 
 
Hozzávalók: 35 dkg reszelt sütőtök, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 tojás, 20 dkg barnacukor/vagy fehér, 1 csomag vaníliás cukor, 0,75 dl étolaj, 1 dl tej, 2 kiskanál fahéj, 1 kiskanál sütőpor, 10 dkg dióbél apróra törve.A tetejére: 10 dkg étcsoki(én 65%-os kakaó tartalmút használtam) és 2 nagy marék dió.

A lisztet,a diót,a fahéjat és a sütőport elkeverjük. Egy másik tálban a tojásokat a 2 féle cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat,majd a lisztes keveréket és a reszelt sütőtököt. Jól elkeverjük.Kivajazott tepsibe öntjük a masszát ,elegyengetjük és tetejét megszórjuk dióval. Elmelegített sütőben 35 percig sütjük. Miután kihűlt, gőz felett megolvasztott csokival bevonjuk.Én a felolvasztott csokit nejlonzacskóba öntöttem,alján egy pici rést vágtam és átlós csíkokban díszítettem vele a süteményt.1 óra múlva kockákra vágtam és tálaltam.

Isteni finom!

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Sütőtökös pogácsa Kriszta módra
  2013-10-30 13:45:56, szerda
 
 

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kiskanál só
ízlés szerint őrölt feketebors és zsálya
125g Fitaki feta jellegű omlós puha sajt összetördelve
1 dl natúr joghurt
250g sült sütőtökpüré hidegen
100g puha vaj ( nem margarin!)

A tetejére:

1 tojás felverve
héj nélküli tökmag

A tészta összes hozzávalójából rugalmas tésztát gyúrunk.2 órát pihentetjük a hűtőben letakarva ,hogy összeérjenek az ízek. Lisztezett deszkán kinyújtjuk,kb, 2 cm-re és kiszaggatjuk(berácsozhatjuk,én most kihagytam). Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és tetejét tojással lekenjük és tökmaggal kirakjuk.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.Szép aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Látogatás sóvirág csokorral
  2013-10-30 13:41:28, szerda
 
 
Irodalom

Őszi eső áztatta a tarka levélszőnyeget, komor szürke felhő ruhát öltött az ég magára, amikor kilépett az utcára. A hűvös szél pirosra festette sápadt arcát. Fázott. Lassan bandukolt a temetőhöz vezető úton.


Mire a sírhoz ért a cipője átázott. Göcsörtös keze szorosan markolta a fenyőággal körberakott szárított sóvirág csokrot. Nyirkos kabátja zsebében kotorászott, elgémberedett ujjai nehezen engedelmeskedtek. Szája elé emelte mindkét kezét és leheletével melegítette. Lassan megmozdultak a merev ujjak, magukba zárták a gyufásdobozt. Meggyújtotta a mécsest és elhelyezte a csokrot síron.
Ideje lenne megtisztíttatni a keretet a moha körben benőtte, párnap múlva hallottak napja. Megszólják a rokonok, ismerősök, ha meglátják. Hogy megy az idő, két éve, hogy Irma előre ment, - sóhajtott mélyen, keservesen.
Hunyorogva nézte a fekete márvány táblát, már nem csak a szeme, a szemüvege is egyre homályosabb lett. Felül van vésve a saját neve. Akkoriban úgy gondolták, az élet rendje szerint, ez lesz a távozási sorrend. Az asszony betegsége felborította sorsuk forgatókönyvét. Nem tartott sokáig a kemény megpróbáltatásokkal kikövezett út, de a reménytelenség és tehetségtelenség kitörölhetetlen nyomot hagyott benne. Mindenüket feláldoztak, egy parányi reményért.
Többször kérte a drága, hogy hamvasszák, mert drága a temetés.
Hogyan tette volna meg a jóban, rosszban hű társával, mikor oly sokszor halotta tőle, a betegsége előtti temető látogatások során:

- Nézd csak apjuk, az is arra való, hogy mielőbb elfelejtsék a családtagokat, ha már kiszakadnak a kötelékből. Látod, mennyi ,,újra" megüresedett kaszni van a falban, kevesen váltják meg tíz év után.

Amikor a saját betegségét diagnosztizálták, nem sok jóval biztatták őket. Szegény asszony akkor még nem tudhatta, hogy megfordul a sorrend.
Abban az időben döntöttek, elkészíttetik, a nyughelyüket. A családi örökségük egyetlen féltve őrzött kincsét, az aranyláncos zsebórát feláldozták. Nem volt már arra szükség. Nem váratott magára az örök nyoszolya.
Ma sem érti, mit keres itt, miért a felesége ment el. - temetkezett bele bánatába.
Valaki azt mesélte egyszer, -titkos tanokat emlegetve-, ha két ember egy lélekként éli az életét, sorsot tudnak cserélni. Irma nagyon jó asszony volt, akár erre is képes, ha ez igaz.

Áldotta az eszét, lassan fűteni sem igen futja, nem, hogy síremlékre. Szegénységének és magányának egy jó hozadéka maradt. Egyre jobbakat eszik, eszébe jutott milyen jól oldotta meg a főzést szeretett asszonya. Ha krumpli püré volt az köret, másnap lebbencsleves készült a krumpli levével. Nem öntött ki semmit, mindent felhasznált.
Az asztalán gyakori a püré és a levéből készült leves. Meleg és tápláló. A fogaira úgy sincs pénze, jól jön a pépes étel...
Nagyon hiányzik a párja, menne már utána, de nem sürgetheti az időt. Nem emlékszik, hogy veszekedtek, csak arra, hogy néha vitatkoztak, de azt is tudja, hogy az idő megszépíti az emlékeket.

Az utolsó vizsgálaton állapot rosszabbodást mutattak a leletek. Több gyógyszert írtak fel, de olyan drága, hogy felezni szokta. Nem mondja ezt el senkinek, csak Irmácskának, neki is azért, hogy készüljön a fogadásra, mert nem sokára találkoznak.

Ezekkel a gondolatokkal köszönt el kedvesétől. Nem törődött már az átázott cipővel, és fájó lábával, elindult haza a hideg lakásba, megenni a lebbencslevesét.

A boldog viszontlátás reménye mécsest gyújtott a szívébe, és a szeretet lángja felmelegítette.

Ekpafat tollából
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
A szervezet nagytakarítása
  2013-10-30 10:23:06, szerda
 
  Öngyógyítás

Régi praktikák egyike, téli estéken a lábak áztatása, sós vízben.
Évente két kúra, kúránként 8-10 alkalom, heti háromszori gyakorisággal, alkalmanként 30 perc.
Edénytől függően 3-4 liter 40 C fokos 10%-os sós vizet készítsünk, este, vacsora után legalább két órával, tegyük lábainkat a tálba, a víz érjen a bokákig, és hagyjuk, hogy jól melegedjünk át, és táguljanak a talp pórusai.
A szervezet nagytakarításával felérő terápiának mellékhatásairól nincsenek ismereteink, 6 - 7 alkalom után a pozitív hatások jelentkeznek.

A lábfürdő vizének színe a kezelés alatt megváltozik, attól függően, hogy melyik szervünk méregtelenítése aktivizálódott,
- ha citrom sárgás, akkor a vese, húgyhólyag,
- ha narancssárga, köszvény, reuma vagy ízületi bajok,
- barna színeződés esetén a májfunkciókra kell tekintettel lenni,
- a zöldes szín az epe, szív, ér- és emésztőrendszer hibáira utal,
- sötét szín esetén pedig a nehézfémek, cukorbetegség jelei mutathatók ki.

Az anyagcserezavarok, a magas vérnyomás, az emésztőrendszeri gondok, a gyulladásos folyamatok tünetei 7-8 alkalom után érezhetően mérséklődnek.
Az ülőfoglalkozást végző személyek ödémáit gyakorlatilag eltünteti a kezelés.
Mint sok minden más természetes gyógymód ez is a csodával felér, aki teheti, próbálja ki és nem fog csalódni benne.
Fontos, hogy a só természetes, adalékmentes legyen, és a víz is lehetőség szerint tiszta forrásból származzon.
Mostanában elit szépségszalonok is alkalmazzák a technikát, és erre a célra kifejlesztett elektromos lábáztatókat is vásárolhatunk, bizonyára ezek a módszerek is jók, de ne feledjük az igazi pozitív hatást a víz és a natúr só jelenti. A tibeti só a legjobb.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Pudingos-túrós pite.
  2013-10-30 10:06:31, szerda
 
 
Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt (Nagyi titka)
12,5 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 db tojás
1 tk sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral és a csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot is. Végül adjuk hozzá a villával kissé felvert egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután csippentsük le a tészta 1/3-dát, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük hűvös helyre, még a tölteléket elkészítjük.

Töltelék hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
5 dl tej

25 dkg túró
8 dkg tejföl
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1db tojás
1/2 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd ízlés szerint keverjünk hozzá cukrot. A maradék tejet tegyük fel a tűzre, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük langyosra, hogy még kissé folyós legyen.

A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a pudingport, majd keverjük alaposan össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és szintén keverjük össze.

A piteformában lévő tészta tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűtött pudingot, majd óvatosan öntsük rá a túrós tölteléket.

A hűtőből vegyük ki a maradék tésztát, majd nyújtsuk ki, és vágjuk fel vékony csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a túrós töltelék tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Diós-piskótás krémes
  2013-10-30 09:22:33, szerda
 
  Tésztához:

8 dkg cukor
10 dkg darált dió
10 dkg darált, vagy összetört babapiskóta
5 tojásfehérje
2 tojássárgája
1 tk sütőpor
1/2 dl olaj
Krémhez:

3 tojássárgája
1,5 cs tejszínízű pudingpor
5 ek cukor
6 dl tej
10 dkg vaj
2 ek porcukor
2-3 dl habtejszín

elkészítés
Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a pudingot, majd apránként a maradék tejet. Rátöltjük a forró tejre és állandó kavarással besűrítjük. Időnként belekavarva kihűtjük.
A vajat a 2 ek porcukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt pudinggal habosítjuk. Felverjük a tejszínhabot és hűtőbe tesszük.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, egyes fokozatra visszakapcsolva belekavarjuk a 2 tojássárgáját, és 2-3 részben az olajat.
Összevegyítjük a diót, a darált babapiskótát és a sütőport, majd 2-3 részben rászórjuk a habra és óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze .
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben elsimítjuk a tésztát (40x28 cm) és 8-10 perc alatt megsütjük (tűpróba).
Ha kihűlt a tészta, keresztbe félbevágjuk.
A tejszínhabból 2 púpozott ek-nyit a krémhez kavarunk és rákenjük az egyik lapra, ráhelyezzük a másik lapot és maradék tejszínhabbal kidíszítjük a tészta tetejét. Megszórhatjuk csokireszelékkel.

NoSalty.hu
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Édes úr
  2013-10-29 13:04:07, kedd
 
  Barátomnak

Életem olyan szakaszában talált rám ez a csodálatos barátság, amikor igazán szükségem volt minden kedves szóra, bátorításra. Finom, selymes érzések lepnek meg, ha rá gondolok. Ilyenek: Bizalom. Őszinteség. Megbízhatóság. Szeretet. Menedék. Érzékenység. Érzékiség.

A fiam betegsége, az önvád elpusztította az önbecsülésem. Mélyponton volt az érzelmi életem.

Évzáró után mindig összejöttünk a hivatalban, kötetlen beszélgetésekkel, közös ebédeléssel, tréfálkozással kiengedni a fáradt gőzt. Tündelány ilyenkor köszönetet mondott az évközi munkánkért, s a jól végzett munka fáradalmait jólesett egy kis laza semmittevéssel feloldani. Tündelány közölte velem, hogy lesz egy vendégünk, akivel mindenképp össze akar ismertetni. Az akkor végzett munkámhoz szükségem volt minden pedagógus támogatására, így örömmel vettem a szakmai berkekben kiváló hírnévnek örvendő pedagógussal való ismeretséget. S megismertem őt, akit magamban Édes Úrnak neveztem el.

Édes Úrnak nagyon jó szakmai híre volt, s azt is tudtam, hogy veszedelmesen jóképű. Az ebéd után szokásomhoz híven kicsit háttérből figyeltem a többiek mókázását: Szeretek társaságban a háttérbe vonulni, inkább szemlélődő alkat vagyok.

Új ismerősöm mellém ült, s két perc múlva már úgy beszélgettünk, mintha örök időktől fogva ismernénk egymást. Néha rajtakaptam, hogy kutatóan figyel. Humoros volt, hasonlóan hozzám Ő is szerette a háttérből figyelni az embereket, szellemes megjegyzéseivel sokszor megkacagtatott.

Hosszú idő óta először nevettem tiszta szívből, igaz örömmel. Falat építettem magam köré: Ő bekukucskált mögé, édesen, mint játékos macskakölyök. Érdekelte a személyiségem, szellemiségem, mélységem, és magasságom. Feltérképezett. Megmérettettem, és nem találtattam könnyűnek.

Elválásunkkor megígértem, hogy bemegyek az iskolába, (iskolaigazgató volt) egy teára, s folytatjuk a beszélgetést.

Ilyen ígéreteket gyakran tettem, s aztán elfelejtettem. Nehezen barátkozom. Nyitottnak tűnök, mégis nagyon nehéz közel kerülni hozzám. Őrizem a függetlenségem, vagy annak látszatát. Valójában félek sebeket kapni, s az elzárkózás igazából az ettől való félelmemből ered. Abban az időben pedig egyáltalán nem voltam nyitott baráti kapcsolatok építésére.

Eltelt a nyár, szeptemberben megkezdődött az iskola, belemerültem a munkába, szabad időm szinte semmi sem volt. Manócska nem kapta meg a tankönyveit Braille nyomtatásban, s ez azt jelentette, hogy a tankönyveit minekünk kellett átírni. Hatalmas plusz munka volt, s valamit valamiért elven ismét Mayanit kellett beáldozni, rá jutott még kevesebb idő. Maya nehezen viselte ezeket, a hónapokat. Az iskolaválasztással nem volt szerencsénk, egyre több probléma volt a tanító néni, s Maya közt, szóval ez az év volt nagyon nehéz volt mindhármunknak.

Lányom fizikai állapota aggasztóan romlani kezdett: hányással indult iskolába, vagy hasmenéssel, sokat fájt a feje, sírós kisbaba lett, s a tünetek alapján úgy határoztam: keresünk egy másik iskolát, másik tanító nénit, olyat, aki mellett magára talál a kislányom, aki mellett újra az, az eleven, sárba toppantó gézengúz lesz, aki volt.

Megkerestem hát Édes Úr Igazgatót, (hála a Jó Istennek,) s ezzel elkezdődött egy csodálatos barátság: (szerelem, szárnyak nélkül,) egy olyan őszinte, és tiszta barátság, aminek köszönhetően mind szakmailag, mind emberileg magamra találtam, s kiteljesedtem. Lányom átírattam Édes Úr iskolájába, ennek köszönhetően sokat találkoztunk, beszélgettünk. Szeretem megölelni azokat, akiket szeretek. Őt az ölelés szeretetével is szerettem. Ebben is különleges volt a kapcsolatunk. Szerettem hozzá bújni, imádtam, ha megölel, imádtam a vele való nagy beszélgetéseket. Biztonságot adott. Telefonáltam -: rámérsz? kérdeztem, - gyere hangzott a válasza,- s én mentem a léleksimogatásra, mert akkora emberi nagysággal rendelkezett, hogy a beszélgetéseink egyben léleksimogatások voltak.

Sok-sok dologban nem értettünk egyet, mégsem emlékszem, hogy egyszer is felemelte volna a hangját velem szemben.

Az ölelés fontos számomra. Baráti, útitársi, szerelmi, gyerekkapcsolatban egyaránt. A gyermekeim is szeretik a nagy öleléseket. Az ,,ölelj engem tégemhez ,,(egyik gyermekem pici kori mondása) fontos a mai napig számomra, számunkra. Csak azokat tudom magamhoz ölelni, akikben - a szereteten kívül - feltétel nélkül megbízom. Ebben a barátomban feltétel nélkül bíztam.

Kőszikla volt mellettem.

Életem legfájdalmasabb pillanata volt,- az ország másik felébe költöztem,- a búcsúnk. Marta a könny a torkomat: olyan sok mindent szerettem volna mondani még, megköszönni a szeretetét, a jóságát, hogy tapintatos iránymutatásának köszönhetően öntudatos emberré formálódtam ...- de egy szót sem tudtam kinyögni. A kimondatlan szavak most is itt vannak a számon, s remélem, egyszer elmondhatom neki....
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Legtőbben CSAK GAZKÉNT ISMERIK
  2013-10-29 13:00:33, kedd
 
  Lehet , hogy Nálad is meg terem, de eddig eldobtad !
Szokták mondani, hogy előbb mindenki a saját kertjében nézzen szét, mert lehet, hogy gyémántbányára bukkan.... ez valami olyasmi....

Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

A legtöbben csak úgy ismerik: gaz

Valójában:
Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.

Összetevői:

-Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény
-C-vitamin
-E-vitamin
-Glutation
-Oxálsav
-Alkaloidák
-Zsírsavak
-Kumarinok
-Flavonidok
-Szívglikozidok
-Glikozidok

Kövérporcsin gyógyhatása:

Szív és érrendszeri betegségek
Szív problémák
Érelmeszesedés
Koleszterin szint
Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre)
Immunrendszer erősítő
Védi az artériákat
Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként)
Izomgörcs fellazítása
Aranyér
Stressz
Álmatlanság
Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek
Húgyúti betegségek, gyulladások
Fejfájás, megfázás, influenza
Fogínygyulladás

Felhasználása:
Ízét a sóskához tudnám hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint.Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát.

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Gyűjtése

Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.
Kövérporcsin a konyhában

Porcsinfőzelék
Porcsin franciásan
Párolt porcsin
Porcsin saláta

Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.

Forrás: (antalvali.com)
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Hogyan hat ránk a fa elem a HKO szerint?
  2013-10-29 12:29:09, kedd
 
  Mielőtt megismernénk -csak érintőlegesen- a Kínai öt elem tanát (U-szin koncepció) megemlíteném, hogy vannak olyan vélekedések ősi magyarságunkat kutatók között, mely szerint eleink, a Hunok ősi világképe terjedt el az egész keleten. Vagyis a világ körforgása, a megszületés, az ősi elemek egymásból való keletkezése-táplálkozása, illetve az elmúlás, az egymást kioltó anyagok végtelen körforgása tarja életben a világot, és magát az embert is.

Ha megértjük ezt a körforgást, az egymásra ható folyamatokat és társítjuk hozzá a Yin-Yang elméletben szereplő szervek kapcsolatait, megérthetjük a hagyományos kínai orvoslás logikáját és elméleti alapjait.


Az öt elem bemutatása
Az öt elem kínai neve: Wu Xing, (ejtsd: vu hszing) A wu írásjel jelentése öt, a xing jelentése utazni, menni. Általában úgy fordítják, hogy kifejezze a mozgást, az egymásba átalakulást. Ezért találkozhatunk öt fázis, öt mozdulat stb. elnevezésekkel is. Elterjedtebb azonban az ,,elem" elnevezés. Ez az elmélet ugyanúgy, ahogy a Yin és Yang viszonya, egy általános érvényű szabály, mely nemcsak az orvoslásra, hanem az összes létező természeti folyamatra érvényes.

Míg a Yin és Yang azt a két ellentétes irányú mozgatóerőt fejezi ki, mely minden létezőt működtet, addig az öt elem tan azt a körforgást mutatja be, ahogy a természetben a különböző folyamatok lezajlanak. Vagyis ez egy dinamikus körforgás, melynek soha sincs vége. Az elmélet szerint a dolgok öt fázison (öt elemen) haladnak át, míg visszajutnak az elsőhöz, hogy aztán minden kezdődjön elölről. Legszemléletesebb példa erre az évszakok körforgása. (míg nálunk négy évszak szerepel egy évben, a kínaiak beemeltek egy ötödiket is a nyárutó-t, mely maga a központi Föld elemhez tartozik).

Ez az öt elem sorrendben a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. Az elemekhez nemcsak az évszakok, hanem egy sor más tulajdonság, érzet is kapcsolódik. Az “Öt Elem Tana" szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza. Az elemek aránya határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését, de minden ember tulajdonságát is. Az ember viszonylatában az egyes fázisokhoz, elemekhez funkciókat, szerveket is kapcsoltak, és miután szerveink is kapcsolatban (párokban) funkcionálnak, így yin és yang típusú szervek is tartoznak az egyes elemekhez. De nézzük sorba. Cikksorozatunkban megismerkedünk az öt elemmel.

Fa elem élettani hatásai
Az első elem a Fa. A tavasz, valaminek a kezdete, vagy a reggel, a napfelkelte, az élet születése, az elindulás, a mozgásba lendülés, a természet újjászületése. A Fa elemet a zöld szín jelképezi. Időjárási elemek közül a Szél tartozik ide. A gyors, hirtelen változó és mozgást szimbolizáló.

A mi mondásunkban is jelen van: ,,Tavaszi szél vizet áraszt" például. Érthető, ha testünk alkotóelemei közül az izmok, inak, a mozgás létrehozói tartoznak ide, vagy az életkor szerint a gyermekkor, mely ,,örökmozgó". A HKO szerint a szél társulhat hideggel és meleggel is. Ha a yin-yang egyensúlya felborul, akkor a yang hirtelen feltörhet és ,,szélütés" érheti az embert. Szerveink közül a yin máj, és a yang epehólyag tartozik a Fa uralma alá.
A máj biztosítja az energia szabad áramlását a testben. A máj felel a védelemért, az előrelátásért, a tervezésért, a felszabadításért.

Az Epehólyag a dolgok működésbe hozásáért, a döntésekért, a cselekvés elkezdéséért, valamint a fej energiájának kontrolljáért felelős. A keleti orvoslás szerint, a fej összefügg a két hólyaggal: az epe- és a húgyhólyaggal. Akik májproblémákkal szenvednek, általában fejfájásban is. Akinek vese- és húgyhólyagproblémája van, hajlamosak a migrénre. A Fa-szervek a szemen keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal. Vagyis a HKO szerint a máj tükre a szem. Ha gondok vannak a szemeddel, de a szemész nem talál magyarázatot, vizsgáld meg a májadat. De a máj működése egyenes hatással van a gyomor működésére is.

Fa elem érzelmi megnyílvánulásai
A Fa elemhez tartozó érzelem a düh, a harag, az elégedetlenség. A düh és a harag nem csak negatív érzelem. Megvan a helye az ember életében. Például az ,,elégedetlenség a fejlődés rugója". A harag az energiát kifelé, felfelé mozgatja. Ha nem túlzott, akkor a normális Fa a Szél mozgásirányával összhangban mozog. Ha túlzott, akkor szétszórja az energiát. Ha elfojtott a haragunk, akkor gátolja az energiát, és stagnáláshoz vezet.

A Máj nem tud méregteleníteni, munkáját jól végezni, és ,,mérgesek leszünk". A nagy düh, harag rontja a szemet, ,,nem látunk a dühtől", fizikai és lelki értelemben is. Az elfojtott harag, düh önmagunk ellen tör, a védő-funkción keresztül autoimmun betegséget okozhat, kijátszva a máj védő funkcióját. A tervezésképtelen és döntésképtelen ember Fa-energia hiányos.

Nyelvünkben a ,,rosszmájú" és ,,epés", vagy a ,,méregzöld" kifejezések bizonyíthatják ezt az ősi tudást. A Fa elemhez a savanyú íz tartozik. A savanyúnak összehúzó hatása van, ami segít egyensúlyban tartani a hozzá tartozó szerv, a máj szétszóró, kiterjedő energiáit. Ha a máj energiában túlsúly keletkezik, kívánjuk a savanyú ételeket. A savanyú összehúz, gyengíti a májat; a csípős íz erősíti a gyenge májat, segít szétszórni az energiáját.
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp  
HKO – A fém elem jelentősége az életünkben
  2013-10-29 12:22:52, kedd
 
  A kínai öt elem következő tagja a Fém. Ismerjük meg, hogy milyen szervek és ízek tartoznak ehhez az elemhez.

A fém-elemhez tartozó asszociációk
A földben képződik a következő elem a Fém, mely hűvösséget, szárazságot áraszt magából, jellemző rá a tisztaság. A napszakok közül az este tartozik ide, amikor a nappal a végére jár. Az évszakok közül az ősz, amikor a tápanyagok ,,besűrűsödnek" a gyümölcsökben, gyökerekben, magokban. Az emberéletben az alkony, az öregkor, a bölcsesség koncentrálódása, a töpörödés ideje.
A Fémhez tartozó érzelem a szomorúság, a búcsú a nyártól, a nappaltól, az élettől, és jelképezi az önmagunkba való visszahúzódást. A Fém színe a fehér, yin szerve a Tüdő, yang szerve a Vastagbél.

A tüdő és bőr szerepe
A Tüdő az ,,égi energiát", a levegőt osztja szét a szervezetben. A Tüdő tisztítja a folyadékok útjait. A vese felé irányítja a vizeletet, a szív felé a vért, a bőrön át kifelé az izzadságot. A Tüdő energia a szőrzetért, a bőrért, mint külső védőszervért is felel. Nyitja-zárja a pórusokat, így az izzadást szabályozza. A bőr-tüdő kapcsolat az európai orvoslásban is bizonyított. A lélegzés nagy része a bőrön keresztül történik.

A Tüdő a kapcsolatot a külvilággal az orron keresztül tartja. Minden, ami az orrba nyílik - a felső légutak, a mandulák, az arcüregek, az orrüreg - a Tüdő irányítása alatt állnak. Minden, ami az orrban történik - nátha, arcüreggyulladás, orrviszketés, orrvérzés - valamilyen Tüdő energiazavarra vezethető vissza.

A fém-elemhez tartozó ízek
A Fém összehúzódó energiáit a csípős íz szétoszlató hatása tartja egyensúlyban. A túlzott csípős íz szétszórja az energiát, árt a májnak is, mivel az is szétoszlató, és ettől a hatása felerősödik. Ernyeszti az izmokat, és az ereket, elbánik az ,,ősenergiával", és a szellemmel. A bőrt is károsítja. A túlzott csípős íz hatását keserűvel ellensúlyozhatjuk, a keserű keményít. A Fém energiáit tehát az összehúzó savanyúval erősíthetjük, illetve a szétszóró csípős-fanyarral gyengíthetjük.
A Tüdő szabályozza a csípős ízek, és az erős főszerek iránti igényünket. Lelki értelemben a Fém elem segít megéreznünk a veszélyt, előre megsejteni dolgokat. Nyelvünk kifejezi ezt az összefüggést: ,,Jó orra van hozzá!" vagy ,,Kiszagolta a dolgot" szólásokkal. A tüdő elemhez tartozó érzelem a szomorúság, ha túlzásba kerül testünk görnyedtté válik, a vállak beesnek és ,,lóg az orrunk". Ez a testhelyzet gátolja a Tüdőt feladatának ellátásában, betegséghez vezethet. Ezért vigyázzunk a testtartásunkra és ne lógassuk az orrunkat!

A vastagbél szererepe a fém-elemben
A vastagbél fontos kiválasztó rendszer. A tüdő tisztaságot igényel és a tisztaságát a vastagbél tisztasága biztosítja. Ezért is igen fontos ősszel a tisztítókúra. A vastagbél elégtelen működése megmutatkozik a bőrön is kiütések, pörsenések, pattanások formájában.
Ha a vastagbél tele van lerakódásokkal, akkor a fontos tápanyagokat nem tudja felszívni, és ennek következtében szervezetünk éhezni fog, még ha rendszeresen jóllakottnak is érezzük magunkat. Ősszel nem véletlenül kívánjuk jobban a csípős, fűszeres ételeket. Hiszen szervezetünk is e táplálékokkal akarja elősegíteni a tisztító folyamatokat. De ősszel nem ajánlatos fogyni sem, mindenképpen vesztesek leszünk, mert ilyenkor a szervezet a felhalmozásra dolgozik.
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp  
     2/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1046
  • e Hét: 2216
  • e Hónap: 4111
  • e Év: 54902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.