|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2013-10-29 21:53:55, kedd
|
|
|
.Joghurtos zöldségleves
Hozzávalók:
friss és/vagy mélyhűtött zöldségek vegyesen: vajbab, zöldbab, zöldborsó, karfiol, sárgarépa, fehérrépa, hagyma vagy póréhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, karalábé, gomba, 1-2 levél kelkáposzta
lehet, de nem muszáj: marha- vagy szárnyashús
só
bors
ételízesítő vagy leveskocka
kapor (aki szereti)
Vénusz olaj
sűrítéshez:
Graham liszt
joghurt
(~ 4 evőkanál Graham liszthez egy kis pohár joghurt)
Elkészítés:
A friss zöldségeket tisztítom, felaprítom, a kelkáposzta leveleit felmetélem. A húst - ha teszek bele - felkockázom.
Nagyon kevés forró olajon megfuttatom a hagymát és/vagy póréhagymát, fokhagymát, hozzáadom a friss zöldségeket (kivéve a kelkáposztát), kicsit átkeverem a forró olajon, felöntöm vízzel, ízesítem. Ha teszek bele húst, akkor azt a zöldségek előtt, és kevergetem, hogy ne süljön le, amíg a hús kifehéredik. Amikor a húsi és/vagy a friss zöldségek félig megfőttek, hozzáadom a fagyasztott zöldségeket főzési időigényük szerint (pl. a zöldbabot pár perccel hamarabb, mint a karfiolt). Ha minden megfőtt, Graham liszt-joghurt-2-3 evőkanál leves keverékével besűrítem. A legvégén teszem hozzá az egész vékonyra vágott kelkáposzta leveleket, egyszer föllobbantom, és kész. Tejföllel vagy anélkül tálalom, nagyon finom.
Megjegyzés:
A *mit szeretnél vacsorázni* kérdésre férjem gyakran a klasszikus *akármit, csak finom legyen* választ adja. Levesesek vagyunk, főzni is szeretek, hát megszületett ez a leves. :-) Mivel nem számolok pontos adagokat, és nem mindig van mindenféle zöldség a kamrában, mélyhűtőben, viszonylag ritkán lesz kétszer ugyanolyan a leves, de hát változatosság gyönyörködtet. :-)
A receptet Garffyka küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2013-10-29 21:50:46, kedd
|
|
|
Apró sütőtökös gombócok
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök (sütés utáni tisztán mért súly)
10-15 dkg rétesliszt
1 tojásfehérje
1 gerezd fokhagyma
kb. 1 teáskanál só
1/2 teáskanál rozmaring
1/2 teáskanál őrölt zsályalevél
bors -
ízlés szerint
A tálaláshoz:
2-3 dkg vaj, vagy Rama
1 evőkanál olívaolaj
reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano) -
ízlés szerint
Elkészítés:
A tököt 190 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt puhára sütöm. Mikor langyosra hűlt, burgonyanyomóval áttöröm.
A tojásfehérjét villával kissé felverem, előkészítek 10 dkg lisztet, de a közelben hagyom a lisztes bödönt, mert a tök víztartalmától függően lehetséges, hogy nagyobb adag kerül majd felhasználásra. A tökpürét egy nagyobb keverőtálba szedem, sózom, fűszerezem, hozzáadom az áttört fokhagymát, majd a kimért lisztet, végül a tojásfehérjét. Ha szerencsém van, további lisztre nincs szükség, mert jól formálható, közepesen lágy masszát kapok. A megfelelő állag egyszerűen kontrollálható: ha sikerül lágy, már épp nem széteső kis diónyi gombócot formálni a masszából, nincs szükség további adalékra, ha nem jár az ember sikerrel, növelni kell a liszt mennyiségét nagyjából addig, míg a 2. képen látható állagot el nem éri. Természetesen annál finomabb lesz a végeredmény, minél nagyobb a tök és minél kisebb a liszt aránya, de ezt jelentős mértékben befolyásolja a sütőtök nedvességtartalma.
A fűszerezésen is lehet menet közben finomítani, ha nagyon karakteres a tök édessége, némi sóval egyensúlyba hozható az ízharmónia.
A masszát néhány percig állni hagyom, ezalatt szilárdul kicsit, s kényelmesen felteszek a tűzhelyre egy nagyobb lábost (ehhez a mennyiséghez min. 2-2,5 literes szükséges) vízzel félig töltve, melybe kevés sót szórok, felforralom.
Amíg a víz forrni kezd, a masszából kis gombócokat formálok. Szépen sorban a forrásban lévő vízbe dobom őket úgy, hogy hagyok helyet a növekedésükre. Egy menetben biztosan nem főzhető ki ez a mennyiség, 2 vagy 3 felvonást igényel. 3-5 perc alatt a kis gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor el is készülnek. Nem szabad túlfőzni őket, mert könnyen megkeményednek.
Szűrőlapáttal egy előre elkészített serpenyőbe szedem, melyben előzőleg kevés olívaolajjal elegyített vajat olvasztottam. Pár pillanat alatt átforgatom őket, és reszelt sajttal meghintve tálalom.
Alternatívaként kínálható:
- kevés olívaolaj-vaj keverékén sütött hagymaszeletek
- tejszínes sajtmártás
- diétás változatban: némi krémes tejföl, natúr joghurt szárított zsályával
Megjegyzés:
Azonnal tálalható, a gnocchihoz nagyon hasonló étel. Némi parmezánnal megszórva, de sült hagymával, tejszínnel, joghurttal is nagyon finom. Frissen az igazi!
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2013-10-29 21:45:42, kedd
|
|
|
Kevert sütőtökös pite
Hozzávalók:
30-40 dkg sütőtök
40 dkg liszt
4-5 evőkanál méz
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 marék mazsola, dió és csokoládé
Valamint ezen felül, hogy még gazdagabb legyen:
aszalt gyümölcs
mandula
esetleg birsalmasajt
Elkészítés:
A sütőtököt felkockázva felteszem annyi vízben főni, amennyi épp ellepi. Mikor megfőtt, *öreg-nagyjából*, hogy maradjon rajta lé is, leöntöm, és apránként hozzáadom a lisztet. Kevert, folyós kevert tészta állagot elérve mehet bele a tojás és a durvára vágott dió, a darabolt csokoládé és az előre beáztatott mazsola. Én készítettem régebben birsalma sajtot, jó 15 dkg-ot belekockáztam, és aszalt áfonya is került a sütimbe.
Kapcsos tortaformába simítottam a tésztát, és 200 fokos sütőben 30 percig sütöttem.
Megjegyzés:
Nagyon finom, másnap és harmadnap is fogyasztható, klasszul összeérnek az ízei! Étcsokival a legfinomabb, ami minimum 50%-os legyen! Ha csak csoki, mazsola és dió van otthon, akkor is tökéletes, de ezek nélkül nem érdemes hozzákezdeni! Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
A receptet és a fotót Mohamama küldte. Köszönjük!
Forás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-10-29 21:39:59, kedd
|
|
|
Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával
Hozzávalók:
5-6 db csirkemáj
2 db alma (édes)
30 dkg kockázott sütőtök
1 nagy lilahagyma
2 evőkanál méz
őrölt színes bors
só
majoranna
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
Elkészítés:
A csirkemájról éles késsel fejtsük le az eres részeket, majd vágjuk fel nagyobb darabokra. Az alma magházát távolítsuk el, majd szintén vágjuk fel nagyobb kockákra. A lilahagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.
A sütőtököt szintén vágjuk fel nagyobb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.
Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a feldarabolt csirkemájat, és többször átforgatva süssük kb. 5 percig. Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lilahagymát. Kevergetve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá az almát. Ezután csorgassuk rá a mézet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük alaposan össze, majd egy kicsi rést hagyva fedjük le egy fedővel. Alacsony hőfokon, néha óvatosan megrázogatva pároljuk pár percig.
Amikor a hagyma és az alma már félpuhára párolódott, adjuk hozzá az előfőzött sütőtököt és az elősütött csirkemájat, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Keverjük óvatosan össze, és szükség esetén ízesítsünk utána. Néhány perc alatt rottyantsuk össze a ragut, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
Ameddig a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát. Szűrjük le, majd egy pici olívaolajon futtassuk meg. Közben enyhén sózzuk, és keverjük alaposan össze.
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérokra, majd kanalazzuk rá a csirkemájas-sütőtökös-almás ragut.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-10-29 21:36:58, kedd
|
|
|
Sütőtökleves gesztenyével
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök
1 zellergumó
4 dl tej
3 dl húsleves
só
bors
őrölt fahéj
koriander
12 db sült gesztenye
Elkészítés:
A sütőtököt és a zellergumót megtisztítva felkockázom. Lábosba teszem, felöntöm a tejjel és a húslevessel. Sóval, borssal, őrölt fahéjjal és korianderrel fűszerezem. Húsz percig főzöm, majd összeturmixolom. A sült gesztenyéket meghámozom és a tányérokba teszem, mert levest ezzel tálalom.
Megjegyzés:
A receptet Faragó Márta küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2013. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
275 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1222
- e Hét: 5803
- e Hónap: 19708
- e Év: 149415
|
|
|