Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
.Joghurtos zöldségleves
  2013-10-29 21:53:55, kedd
 
  .Joghurtos zöldségleves

Hozzávalók:
friss és/vagy mélyhűtött zöldségek vegyesen: vajbab, zöldbab, zöldborsó, karfiol, sárgarépa, fehérrépa, hagyma vagy póréhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, karalábé, gomba, 1-2 levél kelkáposzta
lehet, de nem muszáj: marha- vagy szárnyashús

bors
ételízesítő vagy leveskocka
kapor (aki szereti)
Vénusz olaj

sűrítéshez:
Graham liszt
joghurt
(~ 4 evőkanál Graham liszthez egy kis pohár joghurt)

Elkészítés:
A friss zöldségeket tisztítom, felaprítom, a kelkáposzta leveleit felmetélem. A húst - ha teszek bele - felkockázom.

Nagyon kevés forró olajon megfuttatom a hagymát és/vagy póréhagymát, fokhagymát, hozzáadom a friss zöldségeket (kivéve a kelkáposztát), kicsit átkeverem a forró olajon, felöntöm vízzel, ízesítem. Ha teszek bele húst, akkor azt a zöldségek előtt, és kevergetem, hogy ne süljön le, amíg a hús kifehéredik. Amikor a húsi és/vagy a friss zöldségek félig megfőttek, hozzáadom a fagyasztott zöldségeket főzési időigényük szerint (pl. a zöldbabot pár perccel hamarabb, mint a karfiolt). Ha minden megfőtt, Graham liszt-joghurt-2-3 evőkanál leves keverékével besűrítem. A legvégén teszem hozzá az egész vékonyra vágott kelkáposzta leveleket, egyszer föllobbantom, és kész. Tejföllel vagy anélkül tálalom, nagyon finom.

Megjegyzés:
A *mit szeretnél vacsorázni* kérdésre férjem gyakran a klasszikus *akármit, csak finom legyen* választ adja. Levesesek vagyunk, főzni is szeretek, hát megszületett ez a leves. :-) Mivel nem számolok pontos adagokat, és nem mindig van mindenféle zöldség a kamrában, mélyhűtőben, viszonylag ritkán lesz kétszer ugyanolyan a leves, de hát változatosság gyönyörködtet. :-)

A receptet Garffyka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Apró sütőtökös gombócok
  2013-10-29 21:50:46, kedd
 
  Apró sütőtökös gombócok

Hozzávalók:
50 dkg sütőtök (sütés utáni tisztán mért súly)
10-15 dkg rétesliszt
1 tojásfehérje
1 gerezd fokhagyma
kb. 1 teáskanál só
1/2 teáskanál rozmaring
1/2 teáskanál őrölt zsályalevél
bors -
ízlés szerint

A tálaláshoz:
2-3 dkg vaj, vagy Rama
1 evőkanál olívaolaj
reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano) -
ízlés szerint

Elkészítés:
A tököt 190 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt puhára sütöm. Mikor langyosra hűlt, burgonyanyomóval áttöröm.

A tojásfehérjét villával kissé felverem, előkészítek 10 dkg lisztet, de a közelben hagyom a lisztes bödönt, mert a tök víztartalmától függően lehetséges, hogy nagyobb adag kerül majd felhasználásra. A tökpürét egy nagyobb keverőtálba szedem, sózom, fűszerezem, hozzáadom az áttört fokhagymát, majd a kimért lisztet, végül a tojásfehérjét. Ha szerencsém van, további lisztre nincs szükség, mert jól formálható, közepesen lágy masszát kapok. A megfelelő állag egyszerűen kontrollálható: ha sikerül lágy, már épp nem széteső kis diónyi gombócot formálni a masszából, nincs szükség további adalékra, ha nem jár az ember sikerrel, növelni kell a liszt mennyiségét nagyjából addig, míg a 2. képen látható állagot el nem éri. Természetesen annál finomabb lesz a végeredmény, minél nagyobb a tök és minél kisebb a liszt aránya, de ezt jelentős mértékben befolyásolja a sütőtök nedvességtartalma.

A fűszerezésen is lehet menet közben finomítani, ha nagyon karakteres a tök édessége, némi sóval egyensúlyba hozható az ízharmónia.

A masszát néhány percig állni hagyom, ezalatt szilárdul kicsit, s kényelmesen felteszek a tűzhelyre egy nagyobb lábost (ehhez a mennyiséghez min. 2-2,5 literes szükséges) vízzel félig töltve, melybe kevés sót szórok, felforralom.

Amíg a víz forrni kezd, a masszából kis gombócokat formálok. Szépen sorban a forrásban lévő vízbe dobom őket úgy, hogy hagyok helyet a növekedésükre. Egy menetben biztosan nem főzhető ki ez a mennyiség, 2 vagy 3 felvonást igényel. 3-5 perc alatt a kis gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor el is készülnek. Nem szabad túlfőzni őket, mert könnyen megkeményednek.

Szűrőlapáttal egy előre elkészített serpenyőbe szedem, melyben előzőleg kevés olívaolajjal elegyített vajat olvasztottam. Pár pillanat alatt átforgatom őket, és reszelt sajttal meghintve tálalom.





Alternatívaként kínálható:
- kevés olívaolaj-vaj keverékén sütött hagymaszeletek
- tejszínes sajtmártás
- diétás változatban: némi krémes tejföl, natúr joghurt szárított zsályával





Megjegyzés:
Azonnal tálalható, a gnocchihoz nagyon hasonló étel. Némi parmezánnal megszórva, de sült hagymával, tejszínnel, joghurttal is nagyon finom. Frissen az igazi!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kevert sütőtökös pite
  2013-10-29 21:45:42, kedd
 
  Kevert sütőtökös pite

Hozzávalók:
30-40 dkg sütőtök
40 dkg liszt
4-5 evőkanál méz
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 marék mazsola, dió és csokoládé
Valamint ezen felül, hogy még gazdagabb legyen:
aszalt gyümölcs
mandula
esetleg birsalmasajt

Elkészítés:
A sütőtököt felkockázva felteszem annyi vízben főni, amennyi épp ellepi. Mikor megfőtt, *öreg-nagyjából*, hogy maradjon rajta lé is, leöntöm, és apránként hozzáadom a lisztet. Kevert, folyós kevert tészta állagot elérve mehet bele a tojás és a durvára vágott dió, a darabolt csokoládé és az előre beáztatott mazsola. Én készítettem régebben birsalma sajtot, jó 15 dkg-ot belekockáztam, és aszalt áfonya is került a sütimbe.

Kapcsos tortaformába simítottam a tésztát, és 200 fokos sütőben 30 percig sütöttem.





Megjegyzés:
Nagyon finom, másnap és harmadnap is fogyasztható, klasszul összeérnek az ízei! Étcsokival a legfinomabb, ami minimum 50%-os legyen! Ha csak csoki, mazsola és dió van otthon, akkor is tökéletes, de ezek nélkül nem érdemes hozzákezdeni! Mindenkinek jó étvágyat hozzá!

A receptet és a fotót Mohamama küldte. Köszönjük!

Forás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával
  2013-10-29 21:39:59, kedd
 
  Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával

Hozzávalók:
5-6 db csirkemáj
2 db alma (édes)
30 dkg kockázott sütőtök
1 nagy lilahagyma
2 evőkanál méz
őrölt színes bors

majoranna
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj

Elkészítés:
A csirkemájról éles késsel fejtsük le az eres részeket, majd vágjuk fel nagyobb darabokra. Az alma magházát távolítsuk el, majd szintén vágjuk fel nagyobb kockákra. A lilahagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.

A sütőtököt szintén vágjuk fel nagyobb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.

Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a feldarabolt csirkemájat, és többször átforgatva süssük kb. 5 percig. Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lilahagymát. Kevergetve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá az almát. Ezután csorgassuk rá a mézet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük alaposan össze, majd egy kicsi rést hagyva fedjük le egy fedővel. Alacsony hőfokon, néha óvatosan megrázogatva pároljuk pár percig.

Amikor a hagyma és az alma már félpuhára párolódott, adjuk hozzá az előfőzött sütőtököt és az elősütött csirkemájat, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Keverjük óvatosan össze, és szükség esetén ízesítsünk utána. Néhány perc alatt rottyantsuk össze a ragut, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.

Ameddig a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát. Szűrjük le, majd egy pici olívaolajon futtassuk meg. Közben enyhén sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Tálaláskor szedjük a tésztát tányérokra, majd kanalazzuk rá a csirkemájas-sütőtökös-almás ragut.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sütőtökleves gesztenyével
  2013-10-29 21:36:58, kedd
 
  Sütőtökleves gesztenyével

Hozzávalók:
60 dkg sütőtök
1 zellergumó
4 dl tej
3 dl húsleves

bors
őrölt fahéj
koriander
12 db sült gesztenye

Elkészítés:
A sütőtököt és a zellergumót megtisztítva felkockázom. Lábosba teszem, felöntöm a tejjel és a húslevessel. Sóval, borssal, őrölt fahéjjal és korianderrel fűszerezem. Húsz percig főzöm, majd összeturmixolom. A sült gesztenyéket meghámozom és a tányérokba teszem, mert levest ezzel tálalom.

Megjegyzés:
A receptet Faragó Márta küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1222
  • e Hét: 5803
  • e Hónap: 19708
  • e Év: 149415
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.