Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
A legfinomabb pudingok
  2013-10-09 21:24:19, szerda
 
  A legfinomabb pudingok

Mi a gyors, instant desszert? Hát a puding! - vágja rá mindenki. Pedig szegény puding ennél sokkal több. A puding egy finom, gazdag krém, amit könnyűszerrel elkészíthetünk mi magunk is, nem instant módon...

A pudingot már a középkorban is ismerték, ekkorra datálható az elnevezése is. A francia boudin elnevezés utal arra, hogy a középkorban még bélbe zárva készítettek a mai véres hurkához igen hasonlatos, sós pudingokat. A XVII. század környékén már az édes tejsodók is a puding nevet kapták, ezeket magukban vagy süteményekbe töltve ették. A puding persze nem európai találmány, ekkortájt már Ázsiában is jó néhány hasonló alapanyagokból és hasonló eljárással készített ételt ismertek. A 1840-es évek környékén kezdtek el pudingporokat előállítani, ennek legnagyobb piaca Amerika lett.




A legegyszerűbb csokipuding is isteni, de tejszíhabbal, akár gyümölcsökkel, fűszerekkel tovűbb bolondíthatjuk

A mi kultúrkörünktől kicsit észak-nyugatabbra, a Brit-szigeteken a mai napig készítenek veséből, vérből, adott esetben kenyérből pudingokat. De persze arrafelé is ismert az édes, desszertként funkcionáló puding. Nálunk ez a fajta, homogén, desszertként fogyasztható puding ismert és kedvelt.

Amerikában az édes változatot szeretik. Indiában főleg az édes, igen krémes pudingok terjedtek el, amiket legtöbbször hűtve kínálnak. Ezek alapja lehet tészta, rizs vagy tápióka, általában fahéjjal, kardamommal, rózsaszirommal, dióval vagy mandulával ízesítik. A mediterrán országokban főleg a rizsből készült pudingok kedveltek, amelyeket fahéjjal, citromhéjjal, mézzel, némi pisztáciával bolondítanak meg.




A pudingokat öntetekkel tovább gazdagíthatjuk

Hogyan készül?
Az édes, tej alapú pudingok esetében az alapot a tej és a cukor biztosítja, ehhez keverünk valamilyen zselírozóanyagot. A házi pudingnak maga a tojás is képes kellő állagot biztosítani, ám a forgalomba hozott pudingporok esetében már más a helyzet. A XIX. század közepén megkezdett amerikai sorozatgyártáskor a kezeletlen tojások általi megbetegedések kivédése érdekében kezdtek el más zselésítő anyagot használni. Ez az anyag lehet a zselatin vagy a kukoricakeményítő, illetve a tápióka. Ettől a zselésítő anyagtól lesz olyan ellenállhatatlanul remegősen krémes a pudingunk.

A pudingokat leggyakrabban pohárdesszertként vagy trifle-ként tálaljuk. Magát a krémet is gyümölcsvelővel, lekvárral, karamell- vagy csokoládéöntettel, esetleg többféle pudingot rétegezhetünk egymásra. Ezek a desszertek díszíthetőek csokoládéforgáccsal, friss gyümölccsel vagy friss fűszernövényekkel (citromfű, menta, bazsalikom). Fűszert magába a krémbe is tehetünk, attól függően, hogy milyen ízesítésű pudingot készítünk. Általában a süteményekbe használt, jól ismert fűszerek harmonizálnak az édes krémmel is. A pudingokat hidegen szervírozzuk.




Izgalmas pohárkrémek alapja lehet a házi puding

Tortakrémként is használható, sőt a gyümölcsös piskóták esetében kifejezetten szeretett töltőanyag, hiszen megköti a ráhalmozott gyümölcsöt, és sokkal könnyebb, mint egy vajkrém vagy tejszínes krém.

Ha nem pudingport használunk, akkor is egyszerűen készíthetünk házi pudingot, ehhez tökéletes alap lehet ez a vaníliás változat.




A puding torták tölteléke vagy a tortkrém alapja is lehet

A selymes-krémes puding a világon mindenütt népszerű. A creme caramel és a török sült tejberizs is példa rá.


Creme caramel




Creme caramel, a sült puding

Hozzávalók:
0,5 dl víz
20 dkg cukor
8 dkg sötét melaszos cukor
darabka vanília
0,5 l házi tej (3,8%)
3 tojás
2 tojás sárgája

Elkészítése: A pici szuflétálaimat beleteszem egy nagy tepsibe. A sütőt 160 fokra izzítom. A tálkákat tepsistől a sütőbe süllyesztem.
A szószos edényemben felfőzöm a 20 dkg cukrot, némi vízzel. Mikor barnulni kezd, óvatos és igen gyors mozdulatokkal kikapom a sütőből a tepsit, és a szuflétálakba öntöm a karamellt.
Ezután felteszem felforrni a tejet. Lassú tűzön, vaníliával egyetemben főzöm. Amíg lassanként felforrósodik, addig összekeverem a tojásokat a cukorral, és forralok egy jó kübli vizet. Amikor elkezd forrni a tej, lehúzom a tűzről, kipecázom belőle a vaníliát, hozzáöntöm a tojásos cukrot, habverővel csomómentesen elkeverem (semmi sem lehetetlen), és a szuflétálakban lévő karamellre csorgatom. A közben felforrt vizet a tálaknak otthont adó tepsibe öntöm úgy, hogy a tálkákat legfeljebb 2/3-ig lepje el.
Ezután a tepsit a 160 fokos sütőbe tolom, és egy órára ott is felejtem.
Miután elkészült, hagyom a konyhapulton kihűlni, majd legalább 2-3 órára a hűtőbe teszem. Bármikor, bármivel, bárhol fenséges.



Török sült tejberizs




A törökök sült rizsdesszertje fűszeresen az igazán finom


Hozzávalók:
1/2 bögre rizs
2 bögre tej
1 evőkanál finomliszt
2 csomag vaníliás cukor
cukor
2 tojás sárgája
csipet só

Elkészítése: A rizst felteszem főni. Mikor már alkotóelemeire esett, még felöntöm egy kis tejjel (jó leves tejberizst kell főzni, mert inkább a leve a lényeg, mint a rizs). Hozzáadom a vaníliás cukrot meg annyi sima cukrot vagy mézet, ami az ízlésemnek megfelel. Hagyom egy picit hűlni, elkeverem benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet.

Piciny szuflétálakba szedem, amiket egy vízzel félig felöntött tepsibe ültetek, s az egészet így tolom be a beizzított sütőbe. Addig sütöm, amíg a grill meg kapja kicsit a tetejét.

Mikor már szobahőmérsékletre hűlt, beteszem a hűtőbe, és egy-két óráig megpróbálom kibírni, hogy ne egyem meg.

WM

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Káposztás cvekedli
  2013-10-09 21:13:50, szerda
 
  Káposztás cvekedli

Hozzávalók:
1 db kiló körüli fejeskáposzta
50 dkg fodros kockatészta
2 evőkanál libazsír
1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál akácméz

őrölt feketebors
őrölt kömény
és persze némi kedv a főzéshez

Elkészítés:
A káposztát feldarabolom, torzsáját odaadom a nyuszinak, amiből a következő nyulas recept készül majd. A feldarabolt káposztát aprítógéppel összeaprítom, besózva egy tálba teszem, állni hagyom pár percig.





Sós, olajos, forrásban lévő vízben felteszem főni a tésztát, ressre főzöm.
Amíg a tészta készül, egy jó nagy lábosban felhevítem a libazsírt, beledobom a kifacsart káposztát, alaposan megszórom törött borssal, üvegesre párolom. Amikor kezd barnulni, hozzáadom a cukrot, jól elkeverem, hagyom karamellizálódni, majd mehet bele a méz is. Amikor már kellően bebarnult, felöntöm a borral, hozzáadom a köményt, ha kell, még sózom, borsozom. Készre párolom.





A tésztát leszűröm, hozzáadom a megpárolt káposztához.





Jól elkeverem, összesütöm, hagyom kicsit lekapni az alját. Egy teáskanálnyi vajjal még elkeverem, és máris tálalom.





Megjegyzés:
Nekem ez az egyik kedvenc tésztám. Aki igazi ínyenc, javaslom, mentse el, később majd teszek fel olyan receptet, amiben szerepe lesz!

Sót, őrölt borsot mindig teszek mellé az asztalra, aki szereti, tudja még fűszerezni. Jó étvágyat hozzá, üdv Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sütőtök levesben megfogalmazva
  2013-10-09 21:06:12, szerda
 
  Sütőtök levesben megfogalmazva

Hozzávalók:
6 főre:
1 közepes hosszúkás sütőtök

1 teáskanál ételízesítő
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
A pirított kenyérkockákhoz:
3-4 szelet rozskenyér
1 evőkanál tökmagolaj (ha nincs, az sem baj) vagy tökmag

Elkészítés:
A tököt meghámozom, kimagozom, megmosom és felkockázom. Annyi vízben, amennyi ellepi, fölteszem főni a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával. Mikor már puha, botmixerrel pürésítem, végül hozzáöntöm a tejszínt is, és hagyom, hogy majdnem fölforrjon újra. Lezárom a lángot, és készen is van.

Míg a leves fő, megpirítom a kenyérkockákat is tökmagolajjal meglocsolva. Ha nincs otthon készleten, akkor tökmagot szoktam még pirítani a tetejére.





Megjegyzés:
Ezt a levest nem kell sűríteni, mert a sütőtök a pürésítés után még magába szívja a folyadékot, tehát sűrű lesz így is. Aki nem fogyaszt tejterméket, annak is ajánlom, mert tejszín nélkül is tökéletes. Jó étvágyat hozzá!

A receptet és a fotót Baraka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 268
  • e Hét: 4782
  • e Hónap: 9820
  • e Év: 139527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.