Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/20 oldal   Bejegyzések száma: 193 
Közeleg a Karácsony,próbáljátok ki!
  2013-11-29 11:39:42, péntek
 
  Hozzávalók:
- 50 dkg leveles tészta

A diós töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola

A mákos töltelékhez:
- 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja

A tészta nyújtásához:
- liszt a tészta megkenéséhez:
- 1 egész tojás
Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.
Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Nagyon finom mákos,krémes sütemény.
  2013-11-29 11:36:28, péntek
 
  Orchidea szeletek
Hozzávalók a tésztához:
5 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
15 dkg darált mák
2 ek liszt
1/2 sütőpor
Krémhez:
5 db tojássárgája
10 dkg cukor
20 dkg Rama
1 csg vanília pudingpor
3 dl tej
A 2. krémhez:
2 dl habtejszín
5 dkg csokoládé
2 ek. cukor
1/2 dl langyos víz+ 1 csapott ek. zselatin
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé + 2 ek. étolaj
10 dkg porcukor
2 ek. 100 %-os narancslé

Elkészítése:
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük,majd hozzákeverjük a mákos-lisztes sütőporos keveréket.
20×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
Az 1. krémhez a tojássárgákat a cukrokkal,pudingporral,tejjel csomómentesre kikeverjük és sűrűre felfőzzük,majd kihűtjük és hozzákeverjük a kihabosított Ramát.
A 2. krémhez:
A tejszínt a cukorral kemény habbá vejük,a felolvasztott ,kihűtött csokit hozzákeverjük,majd a feloldott zselatint is.
Jól kihabosítjuk.
Összeállítás:
A tésztára kenjük a sárga krémet,majd a csokis habos krémet.
A tortabevonót 2 ek.olajjal felolvasztjuk vízgőz felett,3/4 részével bevonjuk.
Amikor megkötött a csokimáz,a maradék csokival ide-oda csíkokat húzogatunk.
A porcukrot 1 ek. narancsos 100 %-os gyümölcslével kikeverjük,addig keverjük míg a cukor felolvad és ízlés szerint a süti tetejére csurgatjuk vagy habzsákba töltve.
A sárga részekre darálatlan mákot szórtam.

Megjegyzés:
Mindenki a saját fantáziája szerint díszíti.

Edit konyhájából
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Szilvaízes batyu
  2013-11-28 15:52:44, csütörtök
 
  Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg krumpli, 10 dkg porcukor, 10 dkg zsír, 1 tojás, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, só; a töltelékhez: 30 dkg szilvaíz; a tetejére: 5 dkg porcukor

Elkészítése:
A krumplit megfőzzük, meghámozzuk és langyosan lereszeljük. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt meg a krumplit és szétmorzsoljuk benne. Közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a langyos tejben elmorzsolt élesztőt, a porcukrot, a felvert tojást meg egy csipetnyi sót és összedolgozzuk. Ha szükséges, kevés tejet még adunk hozzá. A masszát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 6 x 6 cm-es kockákra vágjuk és közepükbe szilvalekvár halmokat teszünk, majd a sarkait összefogjuk és középen összecsípjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor tetejét megszórjuk porcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Hogyan száműzzük a kristálycukrot az étrendünkből?
  2013-11-28 14:39:51, csütörtök
 
  Egészségünk egyik első számú közellensége a cukor. Nem elég, hogy elhízáshoz vezet, de lelassítja a gondolkodást és korunk népbetegségeinek nagy százalékáért is felelőssé tehető.

Elnyomja ugyanis az immunrendszert, gyorsítja az öregedési folyamatokat, ráncosít és őszülünk miatta, elősegíti a fogszuvasodást, belső gyulladásokat okozhat, károsítja a DNS-t, hosszútávon rákot okozhat, felborítja a test ásványanyag egyensúlyát és még sorolhatnánk.

A répacukor modern társadalmunkban átvette a szerepet az édesítésben, pedig az emberiség ősidők óta használt ennél sokkal egészségesebb alternatívákat ízlelőbimbói kényeztetésére, káros egészségügyi következmények nélkül.

Igazából egyes kutatók szerint a finomított répacukor méltán kiérdemli a ,,mérgező" jelzőt is. Mai étkezési kultúránk nagyban épül a cukorra, csak nézzünk végig a szupermarketek kígyózó üdítős és édességes polcain. Ez nem véletlen, hiszen a cukor megfelelő mennyiségben az ételbe adagolva függőséget okoz és ezt az élelmiszeripart is nagyon jól tudja.

De az igazság az, hogy rengeteg féle egészségesebbnél egészségesebb alternatíva létezik az édesítésre. Van olyan cukorfajta, ami megelőzi fogszuvasodást és van olyan édesítő, ami szabályozza a test vércukor szintjét és támogatja az immunrendszert. Hihetetlen? Pedig igaz és egyáltalán nem nehéz beszerezni. Azt már ne is kérdezzük, miért nem ezeket használja az élelmiszeripar. Erre a választ már mindenki tudja... Most nézzük inkább, hogyan leszünk mi okosabbak náluk.

ŐSEINK EZT HASZNÁLTÁK ÉDESÍTÉSRE: MÉZ

Tudtad, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és ízületi gyulladásos beteg? Szerencsések vagyunk, mert Magyarországon kultúrája és történelme van a méhészetnek és csodálatos termelői mézeket vásárolhatunk.

A méz a természet kincse, igazi ajándék, már ősidők óta használják. Az egyiptomi piramisokban is találtak mézet. Egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy természetes antibiotikum, nem szaporodnak benne a mikroorganizmusok. Ezért van, hogy a méz évekig is eláll. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb mikrotápanyagokkal.

A nyers méz rendszeres fogyasztása nagyban erősíti az immunrendszerünket és a csontritkulás megelőzésére is kiváló, idős korban mindenkinek hasznos lenne rendszeresen mézet fogyasztania.

A méz magas szénhidrát tartalmának köszönhetően egy egyik leghatékonyabb természetes energiaforrás, miközben nem terheli a hasnyálmirigyet, mint a répacukor.

Hol lehet beszerezni? Nem ajánlom, hogy boltban, közértben vegyél mézet, mert azok ki tudja milyen kezelési folyamatokon mentek át, mielőtt a polcra kerülnek. Termelői mézet vegyél, szinte minden piacon van mézárus, mint például a Lehel piacon Géza bácsi.

Tippek a használatához: Gyermekek fejlődésére nézve különösen jótékony hatású a méz. Bátran adjál nekik mézzel készült finomságokat. Egyik ilyen, ha mandulára és mogyoróra mézet csurgatsz. Isteni és tápláló csemege.

Ne vegyél ízesített gyümölcsjoghurtokat. Azok nem sok gyümölcsöt láttak, de annál több mesterséges adalékanyagot. Egy kis bio/házi joghurtba pár kanál méz viszont teljesen megbízható és isteni csemege.

Válj ínyenccé! Többszáz fajta méz létezik, a legkülönbözőbb ízvilágban, próbálj ki több félét is!

És ne feledd, forró teába nem szabad mézet tenni, mert hő hatására a méz elveszíti jótékony hatását.

ÚJ TERMÉSZETES CUKORFAJTA HÓDÍT: NYÍRFACUKOR VAGY MÁS NÉVEN XILIT

Egy cukor, ami VÉDI a fogakat. Miért is esszük azt a szörnyű répacukrot, amikor a nyírfacukor egy sokkal egészségesebb alternatíva?

A xilit vagy nyírfacukor ugyanis nem savasítja a szervezetet, ugyancsak antibakteriális hatású és ez az a cukor, ami nemhogy nem rontja a fogakat, de éppen ellenkezőleg, a fogszuvasodás megelőzésre használható.

Tippek a használatához: Ennek a cukorfajtának az előnye, hogy semmi szokatlan mellékíze sincs és pontosan úgy használható, mint a cukor, kivéve, hogy nem karamellizálódik. Ajánlatos ezzel eltenni a befőtteket, lekvárokat, valamint sütésre is kiválóan alkalmas. Kávénkba is nyugodtan tehetjük.

Hol lehet beszerezni? Már szinte minden közönséges közértben, szupermarketben árulják.

SZTÍVIA AZ INDIÁNOK HAGYATÉKA

Itthon még nem annyira elterjedt édesítő. Teljes nevén Jázminpakóca, ami igazából egy rendkívül édes dél-amerikai növény. Egyes kivonatai 300x édesebbek a cukornál.

A sztívia növényt az indiánok évszázadok óta használják gyógyításra és édesítésre, ugyanis gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő hatású, illetve a cukorral ellentétben jótékonyan hat a hasnyálmirigyre. Kimutatták, hogy hosszútávú fogyasztása képes a vércukorszintet is szabályozni.

Három fajta kiszerelésben használható: por, folyadék vagy maga a növény szárított levelei.

Tippek a használatához: mellékíze van, ami szokatlan számunkra, de meg lehet vele barátkozni.

Tapasztalatom szerint gyümölcsös dolgok, mint például kompótok vagy paradicsomszószos ételek ízvilágába teljesen jól belesimul.

Kávéba, teába, tejes dolgokba nem ajánlom, mert itt már előjön a mellékíze, bár ez csak egyéni ízlés kérdése.

Teát főzhetünk a sztívia szárított leveléből, majd ezzel a főzettel édesíthetünk.

Kísérletezni kell vele. Igazából annyira kicsi kell belőle, mert egy késhegynyi sztívia egy evőkanál cukor édességének felel meg, ezért összességében sokkal olcsóbb, mint a cukor.

Hol lehet beszerezni? Egyenlőre csak bioboltok, reformüzletek polcain láttam.

MIRE FIGYELJÜNK MÉG?

Ne feledjük, hogy a cukor iránti vágyakozás a C-vitamin hiányának egyik jele. A C-vitamin pótlásával a cukor iránti sóvárgásunk kisvártatva megszűnik.

Az éhség sokszor nem igazából éhséget jelent, hanem szomjúságot. Ez testünk egy általunk rosszul értelmezett jele.

Próbáljuk ki a következőt: amikor az éhség érzete jelentkezik, igyunk meg 2 nagy pohár vizet. Az fogjuk tapasztalni, hogy az éhség elmúlik és csak órák múlva jelentkezik újra, mert igazából nem is táplálékra éhezett a szervezet, hanem szomjazott.

Ha csak a kristálycukrot száműzzük életünkből, már rengeteget tettünk egészségünkért.
Forrás: Naturahirek.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Bibliai ételek
  2013-11-28 12:28:45, csütörtök
 
  3 kipróbált receptet, ami jellemző az akkori táplálkozásra. Miután főleg növényi magvakat és ebből készült ételeket fogyasztottak, kicsit más ízűek és főleg színűek mint a mieink, de igen finomak.

Kovásztalan árpakenyér
( a csodálatos kenyérszaporítás kenyere)



1 csésze víz
3 csésze árpaliszt (hántolt árpa őrölve vagy darálva)
1 teáskanál só
2 főtt krumpli

A hozzávalókat összegyúrjuk, belisztezett gyúródeszkán jó vékonyra kinyújtjuk. A könnyebb kezelhetőség végett darabokra vágjuk, forró sütőben kb 15 percig sütjük (míg kezd barnulni).
Egy adagból kb 2 tepsire való lesz. Lehet még gázlángra helyezett vaslapon, esetleg teflonos palacsintasütőben sütni. Kihűlve megkeményedik, ezért fogyasszuk frissen.

***

Korabeli filmeken is látható, hogy a kenyeret valamilyen mártásba tunkolják.(miután hamar keményedik, de nagyon sokáig eláll, hiszen kovásztalan, szükség volt a mártogatásra)

Barna szósz
(vigyázat, nem lesz barna színű)

5 dl víz
1 dl hántolt napraforgómag őrölve
1 közepes fej hagyma nagyon apróra vágva
2 gerezd foghagyma
2 evőkanál szójaszósz
1 dl zabliszt

Keverjük össze a napraforgót és a vizet, tegyük hozzá a többit. Főzzük 30 percig.

*****

A harmadik egy édesség, miután a cukrot nem ismerték mézet használtak, ami sosem lesz olyan édes mint a cukor, de igazi csemege.

Kókuszos zabgolyó



10 dkg zabpehely
kb 2 dl víz
10 dk kókuszreszelék
5-10 dk tisztára mosott mazsola
Pár kanál méz (édesszájúság szerint), esetleg kis vanília

A zabpelyhet száraz serpenyőben egy-két perc alatt pirítsuk világosra, majd öntsük le egy kevés vízzel. Kevergetve főzzük néhány percig, jó sűrűre. Tegyünk hozzá mazsolát és hagyjuk kihűlni. Majd keverjük hozzá a mézet, kókuszreszeléket, vaníliát. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük kókuszreszelékbe.

a recepteket "Az egészség derűje" portálon találtam
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
D vitamin a szuperhormon
  2013-11-28 12:25:34, csütörtök
 
  Egy fantasztikus anyag működik a szervezetünkben. Amerikai kutatók mester hormonnak nevezték el. Segít a vérnyomás, a csontsűrűség, a hangulat, a viselkedés, izomerő szabályozásában, serkenti a haj növekedését, az immunrendszer működését. Felelős a programozott sejthalálért, úgynevezett apoptózisért, melynek feladata a sérült vagy rákos sejtek szaporodásának megállítása.

Mi lehet ez? Növekedési hormon? Tesztoszteron? Inzulin?

Egyik sem! Az orvostudomány sokáig nem ismerte fel a fontosságát. Vitaminnak nevezték, mert egy minimális adag belőle, megszünteti az angolkórt. Beugrott már mi lehet ez?

Ez a D vitamin!!!

Néhány évvel ezelőtt a kutatók úgy gondolták, hogy ez a csodálatos vitamin, csak a csontok egészségére van pozitív hatással. Ma már tudjuk, hogy a D vitamin receptorok minden sejtünkben jelen vannak és felelősek egészséges működésükért. Szervezetünkben a D vitamin az UVB fény hatására keletkezik, akár 50.000NE naponta, de átlagosan 20.000NE. Ahogy barnul a bőrünk, a termelt D vitamin mennyisége jelentősen csökken.

Összehasonlítva a testünk által termelt D vitamin mennyiséget és az élelmiszerekben találhatót, az élelmiszerek (máj, tojás, tej, stb.) minimális dózist tartalmaznak, mely éppen elég az angolkór elkerüléséhez.

Testünk elsődleges D vitamin gyára a bőrünk és a napfény lenne, ha életmódunk nem gátolná ezt jelentősen. A nyugati kultúrában elterjedt felfogás, hogy a napozás káros, rákkeltő, ráncosítja, öregíti a bőrt. Bőrünk védelmében magas faktorú test és arckrémeket használunk, sminkeljük magunkat ezzel akadályozva a D vitamin előállítását. Életformánknak köszönhetően, alig tartózkodunk szabad levegőn, sok időt töltünk zárt térben, ahol az ablaküveg kiszűri a D vitamin előállításához szükséges UVB fényt.

Bőrünk minél barnább annál több, akár 5ször 6szor hosszabb ideig kell a napon tartózkodnunk, azonos mennyiségű D vitamin előállításához, mint a világosabb bőrűeknek. Az elhízás és a kor előrehaladtával tovább csökken a bőr D vitamin előállítási képessége. A mediterrán területeken végzett kutatások megdöbbentő eredménnyel zárultak. A kutatók azt várták, hogy ezeken a területeken a nagy mennyiségű napfény hatására az emberek D vitamin szintje a normál értéknél magasabb lesz, ám ez még a nyár végén sem következett be, az átlagosnak mondható értéket is csak ritkán érték el.

Akkor hogyan juthatunk megfelelő mennyiségű D vitaminhoz? Mi a megoldás?

Az iparosodott országokban különösen fontos a megfelelő D vitamin kiegészítés, leginkább a szervezet által jól hasznosítható D3 vitamin formájában. A D3 vitamin, más néven kolekalciferol régebben megállapított maximális napi adagja 600NE egység csak ahhoz volt elegendő, hogy megakadályozza az angolkór kialakulását. Napjainkban a kutatók sokkal magasabb D3 vitamin bevitelt ajánlanak, felnőtteknek 5000NE egységet is naponta, lehetőleg elosztva, nem egyszerre.

D vitamin a szuperhormon

A D vitamin valójában egy mesterhormon, mely szabályozza és összehangolja teljes hormonrendszerünk működését, ezáltal hatással van teljes egészségünkre, keringésünkre, lelki állapotunkra, fizikai erőnlétünkre, immunválaszainkra. Magas vérnyomás esetén, számos tanulmány kimutatta a szervezet alacsony D vitamin szintjét. A D vitamint pótolva jelentős javulás állt be. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a magas D vitamin szint nagymértékben csökkenti a szívroham kockázatát. Az alacsony D-vitamin szintet összefüggésbe hozták 18 különböző típusú rákbetegséggel, beleértve a mell-, végbél-, vastagbél-, prosztata-, tüdő-, orális, nyelőcső-, gyomor-, hólyag-, petefészek-, vese-, méh-, méhnyak-, epehólyag-, gége-, hasnyálmirigy-, non-Hodgkin limfómával, és a Hodgkin limfómával.

Nagy stresszhatásnak kitett embereknél a D vitamin pótlás segíthet a stressz kezelésében, az adrenalin és noradrenalin szint működés szabályozásával. mely funkció megfelelő működésénél az agynak D-vitaminra van szüksége. Mivel a stresszhatás emeli az adrenalin szintet, a tartósan magas adrenalin szint miatt a szervezet 'vészreakcióban' működik, amíg nem kap elég nor-adrenalint ami a normális szint beállítását segíti. Köztudott, hogy a tartós stressz az egész szervezet működésének egyensúlyát felborítja, mely depresszión, különböző szívbetegségeken keresztül, szexuális problémákat és még sok más megbetegedést okozhat.

Amerikai orvosok autóimmun betegségek, mint rheumathoid arthritis, lupusz, 1-es tip. cukorbetegség kezelésében alkalmazzák jelentős eredményekkel. Nagymértékben növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni védekező képességét. A kutatások kimutatták, hogy azok, akik D vitamin kiegészítést kapnak kevésbé érzékenyek a tuberkulózisra. Finnországban, csecsemőkön végzett kísérlet kimutatta, hogy 1 évig napi 2000NE D vitamin adagolásával 80%-al csökkent az I. típusú diabétesz kockázata, mely hatása további 30 évig érvényesült. Bár a D vitamin nem vakcina, mégis az eredmények azt mutatják, hogy legalább olyan hatásos.

Az északi területeken, ahol a napsütés nem elegendő a megfelelő D vitamin szint fenntartásához a menopauzás nők körében végzett 3 kontroll csoportos kutatás kimutatta: Az első csoport placebo-t kapott, a második 1000mg kalciumot, a harmadik 1000mg kalciumot és 1000NE D vitamint kapott. Az eredmény kimutatta, hogy a D vitamint kapó csoportban minden típusú rákbetegség kialakulása 60%-al csökkent.

A szakértők szerint idősebb korban a D vitamin pótlása kevesebb csonttörést és erősebb izomzatot eredményez. Még a már csontritkulásos betegeknél is kimutatható, hogy D3 vitaminpótlással kevesebb a csonttörés, ennek oka a D vitamin által erősebbé vált izomzat.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Tejszines sonkás-cukkinis tészta
  2013-11-28 11:57:10, csütörtök
 
  HOZZÁVALÓK:
-1 közepes zsenge cukkini
-20 dkg sonka
1fej fokhagyma
1fej vöröshagyma
-2 dl tejszín
-petrezselyemzöld
-1 paradicsom
-25 dkg tészta
-olivaolaj, só, bors, ételízesítő

ELKÉSZÍTÉS:
Elősször lereszeljük a cukkinit, sózzuk és állni hagyjuk.

Serpenyőben olivaolajat hevítünk, az egész fokhagymát kettévágjuk és megpirítjuk, ettől máris kellemes fokhagymaízű olajat kapunk. Amikor szépen megpirult, kivesszük, majd a vöröshagymát is megfonnyasztjuk az olajon, ezután rátesszük a felkockázott sonkát,
kicsit lepirítjuk. A közben a levet engedett cukkinit kinyomkodjuk és hozzáadjuk a sonkához, a paradicsom héját lehúzzuk, apró kockára felvagdossuk és mehet a serpenyőbe. A megmaradt fél fokhagymát belepréseljük a főzőtejszínbe, borsozzuk, adunk hozzá egy kis delikátot, jól elkeverjük és ráöntjük a cukkinis sonkára. Addig forraljuk amíg besűrűsödik, megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk meg . A végén rászórjuk a felaprított petrezselymet és összekeverjük.
A tésztát enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük és tálalhatjuk. http://www.juditkakonyhaja.blogspot.hu/oldalon találják meg.
JÓ ÉTVÁGYAT!
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Túrós rétes pite
  2013-11-28 11:49:07, csütörtök
 
  Nagyon finom és könnyen elkészíthető ,, édesség " - és milyen egyszerű.
Amíg a sütő bemelegszik készen is vagyunk az összeállítással.
Egy kiadós leves után igazán jól esik. Tulajdonképpen készíthetjük sósan, édesen, sajttal, túróval, mákkal, almával, stb . . .
Én édesen és túróval készítettem és már porcukrot a tetejére nem is igazán igényelt.
A cukor mennyiségét persze a szájízünknek megfelelően adagolhatjuk, de a leírt mennyiség nekem bőven elég volt.


HOZZÁVALÓK
- 2 cs réteslap, 50 dkg túró, 1 cs vaníliás cukor, 2 - 3 ek cukor
Kence : 2 dl liszt, 2 dl joghurt, 2 dl szódavíz, 1 dl olaj, 2 kk sütőpor, 3 db tojás, 1 ek cukor, csipet só

- A sütőt melegítsük elő 200 fokra .
- Készítsük el a kencét : - az összes hozzávalót keverjük simára.
- A túróhoz adjuk hozzá a cukrot és 5 - 6 evőkanálnyit a kencéből, majd keverjük össze.
- Egy réteslapra tegyünk 3 - 4 evőkanállal a masszából, kenjük el egy ecset segítségével és fedjük be egy másik lappal, majd szórjuk meg a túróval.
- Tekerjük fel mint a bejglit és csavarjuk csigaalakra.
- Tegyük a forma közepére.
- A többi lapot is ugyanígy készítsük el és tekerjük a nagyobb csiga köré.
- Végül, egyenletesen locsoljuk meg a megmaradt masszával.

- Toljuk az előmelegített sütőbe és süssük kb 40 percig.
- Langyosan fogyasszuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
http://www.juditkakonyhaja.blogspot.hu/oldalon találják meg.
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Almás,csirkemájas serpenyő
  2013-11-28 11:37:34, csütörtök
 
  Gyorsan valamit vacsorára - mondjuk csirkemájat almával összesütve. Közel félóra alatt készre sütjük egy serpenyőben és már tálalhatjuk is. Köretként újhagymás krumplipürét készítettem, mert azt kértek a gyerekek, de friss kenyérrel vagy párolt rizzsel is nagyon finom.

- Két db nagy fej lilahagymát nagyobb szeletekre vágunk és egy evőkanál vajon megdinsztelünk, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított 1 / 2 kg csirkemájat és félig megsütjük.
- Ízesítjük kevés ételízesítővel.
- Az almáknak ( személyenként 1 db ) eltávolítjuk a magházát, cikkekre vágjuk és hozzáadjuk a májhoz.
- Kb negyedóra alatt összesütjük és megszórjuk friss petrezselyemmel és újhagymával.
http://www.juditkakonyhaja.blogspot.hu/oldalon találják meg.
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Burgonyás rakott csirkemáj
  2013-11-28 11:34:42, csütörtök
 
  Már régen kiakartam próbálni ezt a fajta elkészítési módját a resztelt csirkemáj és krumplipüré egyvelegének. Egy napilap recept rovatában olvastam róla, le is jegyeztem a kisokos füzetembe. Mit főzzek ma ebédre ? - kérdeztem a gyerekeket . Májat sok hagymával - volt a válasz. Szerintem sok háztartásban, mindig lapul egy zacskó fagyasztott máj a frigóban. Én is ha szép csirkemájat látok a hentesnél mindig többet veszek, jól jön mindig egy gyors vacsorára, akár kenyérrel tunkolva is.

HOZZÁVALÓK :

60- 70 dkg csirkemáj, 2 - 2 fej lila - és vöröshagyma, majoránna, só, bors, pirospaprika, darált paprika,
1, 5 kg burgonya, tejföl, vaj, forró tej, 4 db tojás, petrezselyemzöld

Szokásos módon elkészítjük a resztelt májat. A burgonyát sós vizben puhára főzzük, kevés tejföllel, vajjal és forró tejjel összetörjük.
Egy jénait kivajazunk, az aljába belesimítjuk a püré felét, ráöntjük a májat és befedjük a maradék pürével.
A tojást habosra verjük, sóval borssal ízesítjük és ráöntjük a püré tetejére, majd jócskán megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
180°C -os sütőben szép pirosra sütjük.
http://www.juditkakonyhaja.blogspot.hu/oldalon találják meg.
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
     2/20 oldal   Bejegyzések száma: 193 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 193 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 62
  • e Hét: 1048
  • e Hónap: 12435
  • e Év: 50183
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.