Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/96 oldal   Bejegyzések száma: 956 
Varázslatos szép napot ! gif
  2013-04-30 20:20:40, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Fejlődés :-)
  2013-04-30 20:17:39, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Tavaszi park
  2013-04-30 20:15:30, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Tavasszal
  2013-04-30 20:11:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Tavasz
  2013-04-30 20:10:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Személyiségfejlődés
  2013-04-30 20:07:48, kedd
 
  Hogyan segíti a meditáció a személyiség fejlődését?

A meditáció hasznosságáról egyre több ismeret lát napvilágot. A meditálás együtt érzőbbé, jószívűbbé teheti az embert - állapította meg egy új tanulmány, amely a Psychological Science című folyóiratban látott napvilágot.

A bostoni Északkeleti Egyetem (Northeastern University) és a Harvard Egyetem kutatói azt vizsgálták tanulmányukban, hogy a meditáció milyen hatással lehet az egyén együtt érző képességére és morális viselkedésére. A tanulmány résztvevőit nyolc hétre két különböző meditációs tanfolyamra osztották be, majd a kurzust követően tesztnek vetették alá őket.
Egy váróterembe kellett bemenniük, ahol három szék volt és ezekből kettőn színészek ültek. Az alany az üres széken foglalt helyet és várta, hogy szólítsák. Ezután egy harmadik színész érkezett a váróba mankókat használva és nagy fizikai fájdalom jeleit mutatva. Amint belépett a terembe, a két másik színész a telefonjával kezdett babrálni, vagy elmerült egy könyvben, teljesen figyelmen kívül hagyva az újonnan érkezőt - ismertette a tanulmány részleteit az Északkeleti-Egyetem honlapja.
A kérdés, amelyre az egyetem munkatársa, David DeSteno és a laboratóriumában dolgozó végzős diák, Paul Condon választ keresett az volt, hogy a meditációs tanfolyamon részt vevő alanyok vajon nagyobb valószínűséggel sietnek-e a fájdalmakkal küzdő ember segítségére, még akkor is, ha látszólag senki más nem vesz tudomást róla. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a meditálás jótékony hatással van az egyén saját fizikai és pszichológiai jólétére" - húzta alá Condon. - Mi azonban azt akartuk kideríteni, hogy az együtt érző képességét is fejleszti-e."

Azon alanyok körében, akik nem vettek részt meditációs órákon, mindössze nagyjából 15 százalékos, míg a meditálók csoportjaiban 50-50 százalékos volt a segítségnyújtási arány, vagyis a meditáció különböző formái ugyanolyan jótékony hatással bírnak - hangoztatta DeSteno. "A meditálás arra készteti az embereket, hogy jól cselekedjenek - segítsenek azon, aki szenved - még akkor is, ha épp az ellenkezőjét látják követendőnek."

A szakember szerint az, hogy a két másik színész egyáltalán nem vesz tudomást a fájdalmakkal küzdő harmadikról, olyan "kívülálló hatást" teremt, amely normális esetben csökkenti a segítőszándékot. Ilyenkor ugyanis az emberek gyakran azon gondolkodnak: "miért épp nekem kellene segítenem, ha senki más nem teszi". Az eredmények a jelek szerint megerősítik azt, amelyet a buddhista teológusok már régóta hisznek, vagyis, hogy a meditálás hatására az ember nagyobb együttérzést és szeretetet tapasztal magában minden érző lény iránt.
Forrás:arthuman
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Szép felhő
  2013-04-29 18:55:45, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
A rozmaringról
  2013-04-29 18:54:09, hétfő
 
  Rozmaring - tápanyagbomba és antioxidáns a memória javításáért
Erőteljes illatával, különleges történelmi jelenlétével és szimbolikus jelentőségével a rozmaring tiszteletteljes státuszt szerzett sok kultúrában szerte a világon. Örökségének számottevő részét nyugtató, tápláló és gyógyító tulajdonságainak köszönheti ez a csodálatos gyógynövény, beleértve többek közt memóriajavító és rákmegelőző képességét.

A rozmaring már régóta nagyra becsült szimbóluma a barátságnak, elkötelezettségnek, lojalitásnak és emlékezésnek, ahogyan gyakran használták mind esküvők, mind idősek temetése alkalmával, hogy felhívják a figyelmet ezen értékekre. A növényt régóta alkalmazzák az alternatív gyógyítók, többnyire krónikus egészségügyi problémák kezelésére, mint a köszvény vagy a reumás ízületi gyulladás.

Régmúlt civilizációk is használták már fertőtlenítőként a káros baktériumok elpusztítására és az agy vérellátásának javítására, ami a memória javulását eredményezi, jóval azelőtt, hogy tisztában lettek volna működési mechanizmusával. A rozmaring számtalan gyógyászati céllal használható, sőt, még a Biblia is megemlíti, mint értékes gyógynövényt a szervezet megtisztítására.
A rozmaring egy nagy becsben tartott szimbolikus és gyógynövény, mely több ezer éves történelemmel rendelkezik. Ősidők óta szimbolizálja a barátságot, hűséget és emlékezést. Menyasszonyok rozmaringkoszorút viseltek a szerelmük és hűségük jeleként. Afrodité, a szerelem és szépség istennője ajándékának hitték ezt a gyönyörű növényt.
Védi a DNS-t
A rozmaring egyik leghatékonyabb gyógyászati funkciója az emberi DNS rosszindulatú mutációjának megakadályozása, különösen a máj és a hörgők esetében, ezzel elősegítve a rákos sejtek és daganatok kialakulásának megelőzését. A szabadgyökök elleni antioxidáns tartalmának köszönhetően hatékonyan védi a sejtmembránokat a károsodástól, így védve az agysejteket a pusztulástól.

Ami az agyműködést és memóriát illeti, a rozmaring ösztönző hatással van az elmére, mivel segíti a véráramlást az agyban és eközben tisztítja is a vért. Továbbá meggátolja az acetilokin lebomlását, ami a megfelelő agyműködés és kognitív élesség fenntartásáért felelős idegrendszeri ingerületátvivő anyag.

Rozmaring a Candida ellen
Antioxidáns tartalmán és memóriajavító hatásán túlmenően a rozmaring serkenti a vérkeringést, enyhíti az izom-, ideg- és csípőfájdalmat, segít megszüntetni az ekcémát, fokozza az immunrendszer működését, gyógyítja a mellékvese kimerültséget, javítja az emésztést és elpusztítja a káros baktériumokat.

Úgy tartják, gombaölő hatással is rendelkezik, ami hatékony segítség a Candidaként ismert élesztőgomba túlszaporodással szemben, melyben jelenleg emberek ezrei szenvednek. Mivel képes felvenni a harcot a káros baktériumokkal és gombákkal, miközben a hasznosakat megőrzi, így a rozmaring természetes alternatívája az antibiotikumoknak, melyek általában megzavarják a szervezet megfelelő bakteriális egyensúlyát.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Jó tudni
  2013-04-29 18:52:15, hétfő
 
  A resveratrol és diófélék
A diófélék, különösen a dió, mandula és mogyoró, resveratrollal kombinálva együttesen javítják a hangulatot, védik az agyat az öregedés ellen, így segítve a memória és észlelési képességek fenntartását. A New England Journal of Medicine kutatói úgy találták, hogy az elfogyasztott diófélék nem csupán a testsúly kontrollálásában segítenek, hanem csökkenthetik a krónikus gyulladásokat és megelőzhetik a kognitív hanyatlást.

A resveratrolt már régóta összefüggésbe hozták az agy egészségével. Kutatás bizonyítja a resveratrol agyra gyakorolt öregedés elleni hatását. A két természetes hatóanyagot kombináló étrend hangulatjavító hatású lehet és segíthet a memória megőrzésében.
A kutatók eltökélték, hogy bebizonyítják a diófélék egészségfejlesztő tulajdonságait. 12 hetes diót, mandulát és mogyorót tartalmazó étrendet írtak elő a vizsgálatban résztvevők számára. Az önkéntesek nem és kor szerint lettek csoportosítva és eredményeiket összehasonlították egy dióféléket nem fogyasztó csoporttal. Minden résztvevőnél megfigyelhetőek voltak a metabolikus szindróma tünetei, ami növeli a cukorbetegség, szívbetegség és hangulatzavarok kockázatát.
A dióféléket fogyasztó csoportnál megnövekedett a szerotonin szint, ami hangulatjavító hatású és csökkenti a depresszió és rossz hangulat esélyét. Emellett a diófélék magas polifenol tartalmának köszönhetően a gyulladást jelző mutatók értéke is csökkent. Ez nagyon fontos megállapítás, mivel a metabolikus szindrómában szenvedőknek nem ismeretlen az agy öregedéséhez és kognitív hanyatláshoz vezető krónikus gyulladás.

A mitokondriumok apró anyagcsere motorok, melyek testünk minden sejtjének energiaellátásáért felelősek. Idővel a mitokondrium veszít funkciójából és megkezdődik a sejtszintű hanyatlás és elöregedés. A mitokondrium szabályzásáért a ,,hosszú élet génként" is ismert SIRT1 felelős. Természetes tápanyagok, mint a resveratrol képesek változtatni a SIRT1 gén működésén. Kutatók kimutatták, hogy a resveratrol képes visszaállítani az ideg sejtekben lévő mitokondriumok funkcióit a SIRT1 génexpresszió felélesztésével, így a resveratrol hatásos agyi öregedés gátló lehet.
Mivel az emberi agy a szervezet teljes oxigénellátásának 20 százalékát igényli, így az rendkívül érzékeny az oxidatív stressz hatásaira és a szabad gyökök által okozott károsodásokra, melyek gyulladást és öregedést okozhatnak az agyban. Napi 20-25 mg resveratrol és 10-15 gramm diófélék együttes fogyasztása azonban megvédi az agyat a sérülésektől és jelentősen csökkenti a memóriavesztés és kognitív hanyatlás kockázatát.
Forrás dr tihanyi

A resveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Jelentős mennyiségben tartalmaz resveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is.
A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. Mennyisége az éghajlat, a talaj és a növénykezelés függvénye.

Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki, ezek humán vizsgálatokban még nem bizonyítottak. Az egyetlen pozitív humán vizsgálatban a resveratrol igen nagy dózisa (napi 3-5 g) volt szükséges a vércukorszint szignifikáns csökkentéséhez.
Forrás: Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
HPV (humán papiloma virus )
  2013-04-29 18:50:00, hétfő
 
  Több mint 40 alfaját ismerjük és ma a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőző betegség. A vírus nem csak a genitáliák környékén, hanem sok más helyen is kimutatható (pl. torok, száj).
A HPV fertőzött emberek kb. 90%-ában a vírus nem okoz tüneteket és immunrendszerük két éven belül a vírust nyomtalanul kitakarítja a szervezetből. Az esetek 10%-ában azonban a genitáliák környékén szemölcshöz hasonló elváltozásokat okozhat (ez nem azonos a bőr más részein előforduló szemölcsökkel). Ebből ritkán rosszindulatú elfajulás alakulhat ki és kialakulhat a nemi szervek rákos megbetegedése (mindkét nemben!). A szemölcsök többsége azonban spontán meggyógyul.

A HPV vírus azonban oka lehet a méhnyakráknak, valamint ritkábban a hüvely, a torok, a végbél rákos elfajulásának is.

A HPV fertőzött, szülő nő a vírust átadhatja születendő gyermekének is, ilyenkor vertikális transzmisszióról beszélünk. A következmény a csecsemőkori légzőrendszeri papillomatozis lehet.
A HPV fertőzés, ha tartósan fennmarad (éveken át), akkor van esély arra, hogy rosszindulatú elfajulást generáljon a sejtekben.
Pontos hazai adataink nincsenek, de azt tudjuk, hogy pl. az USA-ban kb. 20 millió HPV fertőzött személy él. Számuk évente 6 millióval növekszik és ez több mint riasztó. Nincs okunk azt hinni, hogy nálunk jobb a helyzet.
A méhnyakráknak szinte 100%-ban a HPV vírus fertőzés az oka. A szeméremtest rák 50%-a, a pénisz rák 35% és a végbélrákok 95%-a köthető a HPV vírushoz. A torokrákok 60%-ában kimutatható a HPV pozitivitás (itt fontos még az alkohol és a dohányzás szerepe is!).
Mit tehetünk?
1. Védőoltás: 11-12 éves korban kell elkezdeni a vakcinációt, ami három oltást jelent nőkben. 26 éves kor felett az oltás sorozat elkezdésének már nem sok értelme van. Ideális esetben nem csak a lányokat, hanem a fiúkat is oltani kellene (ez jelenleg hazánkban a sci-fi kategóriában van). A már kialakult genitális szemölcsök ellen is van vakcina (Gardasil), ill. férfiaknak is ez ajánlott egy alkalommal, míg méhnyakrák megelőzésére a Silgard vagy a Cervarix javasolt.
2. Óvszer használata és a promiszkuitás kerülése.
3. Rendszeres szűrővizsgálatok, a genitális szemölcsök eltávolíttatása.
A vírus ellen hatékony gyógyszerrel nem rendelkezünk, a különböző HPV diagnosztikus tesztek meglehetősen bizonytalan eredményt adnak, így a szűrő vizsgálatokat ezekkel kiváltani nem lehet. A méhnyakrák korai stádiumban 100%-ban gyógyítható viszonylag kis beavatkozással.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     2/96 oldal   Bejegyzések száma: 956 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 956 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2087
  • e Hét: 16455
  • e Hónap: 30204
  • e Év: 234905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.