Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
bodzaszörp
  2013-05-24 22:33:16, péntek
 
 



A piacokon hiába is keresnénk, viszont úton-útfélen körülöttünk ringatózik, ingerkedik a bodza. A tenyérnyi virágok vázában is jól mutatnának, de tegyük inkább üvegbe.


BODZASZÖRP 1

2 l víz
2 kg kristálycukor
20 g citromsav
12 nagy bodzavirág
12 kisebb bodzavirág
2 citrom
elkészítés

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk először a cukrot, majd a citromsavat, és mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. (Ha esetleg képződik a szirup tetején egy kis hab, szedjük le szűrővel.)
A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét.
A citromokat alaposan megsúroljuk, majd felkarikázzuk.
Gondosan kimosott 5 literes befőttesüvegbe tesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat. (Én most 2 kisebb üvegben osztottam el egyenlően a hozzávalókat.)
A befőttesüveg alá széles pengéjű kést teszünk (így nem pattan szét az üveg), és felöntjük a meleg, de nem tűzforró sziruppal. Hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral lefedjük. 5 napig meleg helyen- de nem napon - érleljük, néha megkeverjük.
Kivesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat, finom szűrőn átszűrjük, és jól zárható csavaros palackokba töltjük.
Fogyasztáskor hideg, buborékos vagy szénsavmentes ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk

BODZASZÖRP 2

Hozzávalók: 6-8 bodzavirág, 5 l víz, 3/4 kg cukor, 1 felkarikázott citrom.

A csap alatt jól leöblítjük a virágokat, kicsit megrázogatjuk és egy jókora befőttes üvegbe (amibe, mondjuk, uborkát is kovászolnánk) megágyazunk velük. Ráfektetjük a citromkarikákat. A vízben elkeverjük a cukrot, felforraljuk és amikor langyosra hűlt, ráöntjük a citromos bodzánkra. Letakarjuk az üveg száját, és napos helyre állítjuk 3-4 napra, esténként fakanállal egyet kavarunk rajta. Az illata, színe, ,,zavarossága" elég árulkodó és csábító e pár nap múltán. Leszűrjük, palackokba rakjuk, behűtjük és megisszuk. Három hétig is vidáman eláll a hűtőben, ha csak nézegetjük, akkor meg jó sokáig... Ki-ki ízlése szerint hígíthatja.

Tipp: ha jégkockatartóban lefagyasztunk a bodzaszörpből, akkor bármilyen koktélt vagy csak egy pohár ásványvizet is megbolondíthatunk vele. Pláne, ha egy citromfű- vagy mentalevelet is beledobunk. Ha a citromkarikák mellett - helyett citromsavat vagy citrompótlót használunk, akkor tartósabb lesz a szörp.


BODZASZÖRP, de mindjárt
Ha már rávettük magunkat a szörpgyártásra, de nincs türelmünk napokig dédelgetni, akkor egy kicsit variáljuk: marad a bodzavirág, citromkarika mennyiség, csak éppen egy befőző fazékba rakjuk. Közé keverünk 1 kg kristálycukrot, ráöntjük az 5 liter vizet és felforraljuk. A forrástól számítva pedig még csendben 5 percig főzzük. Közben szárazon megpirítunk (nem leégetjük) 4 evőkanál kristálycukrot, amit alaposan elkeverünk a bodzás levünkből 2 decivel, és az így nyert szirupot visszasegítjük-elegyítjük a fazékba. Na, ekkor zárjuk el a gázt (kerámialapot, indukciós tűzhelyt, lávakövet, mit tudom én mit, így a 21. században).

A langyosra hűlést itt is meg kell várnunk, és szükségünk van a kézügyességünkre vagy egy ráérő családtagra, bodza-fan barátra. Mert a fazék bodzás tartalmát finom szűrön át kell engednünk, felfogván alkalmatos valamibe a levet, amit már meregethetünk is a hűtőben sorakoztatható üvegekbe. Ez is eláll legalább 3 hétig, viszont még aznap szörpölhető.

Ízlés szerint, de álltálában 1:10 arányban keverje a bodzaszörpöt tiszta csapvízzel és fogyasztás előtt jól hűtse be. Kellemes ízű bodza üdítő fogyasztását ajánlom a bolti szörpök helyett.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Társadalombiztosítás
  2013-05-24 22:25:33, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Müller Péter
  2013-05-24 11:42:03, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Müller Péter Az igazi nő....
  2013-05-24 00:35:12, péntek
 
 
Müller Péter az igazi nőről....


Az igazi nőnek csak a szemét nézd, és azt sem kívülről, hanem a lelke felől.
Először meg kell érezni a lelkét. Ha a lelke felől nézed,
az első réteg a félelem, a múlt és a jelen sebei.
Ha ezzel megtanulsz bánni, akkor láthatod a
második réteget, a gyengédséget,
a cirógatás vágyát. Ha ezt is látod,
a harmadik rétegben látod az öröm pajkosságát,
a negyedikben a harag villámait,
az ötödikben a harmónia vágyát,
a hatodikban a gyönyör cirógatását, és a
hetedikben azt a szeretetet, ami teljesen a Tied.
Minden igazi nő hét fátyoltáncot táncol, és régen elvesztél, ha a fátylat, a keblei halmát,
vagy a csípőjét nézed. Csak a szemét nézd, a teljesen ruhátlan lénye, az örömtől hullámzó,
vagy fájdalomtól görnyedő teste minden apró titka a szemében van.
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Josephine Wall
  2013-05-24 00:30:47, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Josephine Wall  
Gyászhír
  2013-05-23 19:21:07, csütörtök
 
 



a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója

ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban -....

.A hegymászók közel két napot töltöttek 8000 méter felett, amelyet halálzónaként emlegetnek:
az alacsony oxigénszint miatt itt a szervezet nem képes megfelelően működni.

Egy éjszakát húztak ki 8300 méteren, haladási sebességükből következtethetően is nagyon kimerültek voltak, valójában már csak vánszorogtak.

A túlélésre esélyt az biztosított volna,

ha elérik a még mindig extrém magasságban lévő négyes tábort,
és ott hálózsákban tudnak aludni, tudnak maguknak vizet olvasztani és inni, ami fontos a nagy magasságban különösen száraz levegőben.

Enni ilyen magasságban és ilyen terhelés után nem igen lehet

. Ha a két hegymászó a sátrakon kívül van valahol még életben, akkor az azt jelenti, hogy egyedül valószínűleg már képtelenek a mozgásra.

Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól, és nem érték el a legmagasabban, 7600 méteren fekvő alaptábort.
Időben kockázatosnak és kötelek hiányában veszélyesnek is találta az utolsó, kevesebb mint 300 méternyi magasság megmászását Carlos Soria spanyol hegymászó, ezért nagyjából 8300 méter magasan úgy döntött, visszafordul a Kancsendzöngáról, ahol szerdai bejelentés szerint eltűnt két magyar hegymászó.

A 74 éves Soria a hegymászással foglalkozó egyik internetes oldalnak, a spanyol nyelvű Desnivelnek nyilatkozott csúcshódítási kísérletéről, amelyet expedíciója Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel - és további nyolc személlyel - együtt kezdett meg, de a magyarokkal ellentétben végül nem kockáztatta meg, hogy felmásszon a csúcsig.

Soria az interjúban megerősítette, hogy öten tűntek el, két magyar, egy koreai és két serpa, és úgy foglalt állást, hogy már nincsenek életben. Egyúttal rettenetesnek nevezte az érzést, hogy az útnak indultak közel fele nem tért vissza.

Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnését szerdán délelőtt jelentették be. A két magyarnak hétfőn sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. Ezután azonban kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert eddig nem találták meg a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén. Hasonlóképpen eltűnt a koreai csapat 2 serpája és egy mászója.

A roppant tapasztalt Soria - a Desnivelnek már az alaptáborból nyilatkozva - kifogásolta, hogy miközben egy ilyen expedícióhoz együttműködésre lenne szükség valamennyi résztvevő között, erre többen nem voltak tekintettel.

Elmesélte, hogy már 8300 méter körül jártak, amikor úgy ítélte meg, hogy a hátralévő szakasz megtételére már nincs elegendő idő, ha biztonságosan le is kívánnak ereszkedni. Ráadásul nehéz volt a terep is, és nem rendelkeztek elegendő kötélzettel. Emiatt úgy döntött, hogy aznap már nem kísérli meg a csúcs meghódítását, hanem visszaereszkedik.

Carlos Soria elmondta, már a táborban tudták meg, hogy többen eltűntek a csúcsnál, egyebek között abból, hogy a spanyol expedíció orvosához érkeztek a hívások.

Kifejtette a spanyol hegymászó azt is, hogy egyelőre lemondott a csúcs meghódításáról, mégpedig az időjárási és felszereltségi nehézségek mellett a többi hegymászó elvesztése okozta lelki teher miatt. Utalt egyúttal arra, hogy véleménye szerint érdemi mentőakció nem folyik az eltűntek keresése érdekében.

Soria az interjúban általánosságban bírálta, hogy a Kancsendzöngát meghódítani kívánó hegymászók közül sokan nem gondoskodnak megfelelő felszerelésről és - részben anyagi okokból - elegendő serpáról. Mint fogalmazott, "ez nem az Everest", ahol a hegymászókat jobb körülmények várják, a Kancsendzöngára indulók sokkal inkább magukra vannak utalva.






 
 
0 komment , kategória:  Általános  
férfi paradoxon
  2013-05-23 14:11:13, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
bohókás
  2013-05-22 21:18:49, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
elektroszmog
  2013-05-20 22:07:51, hétfő
 
 


Napjainkban egyre gyakrabban hallhatunk az elektroszmog fogalmáról, és számtalan egymástól eltérő véleménnyel találkozhatunk azzal kapcsolatban, hogy van-e egészségkárosító hatása vagy nem kell tartanunk a technika rohamos fejlődésének következményeitől.
Elektroszmognak az elektromos és mágneses terek-, valamint a radiofrekvenciás sugárzások által, a szervezetet érő terheléseket nevezzük.

Az elektromágneses sugárzásoknak, azaz az elektromos és mágneses tereknek, természetes úton létrejövő formáit és mesterségesen generált típusait különböztethetjük meg.

Az elektromágneses sugárzás természetes forrása például a vihar, a Nap, a Föld, a csillagok, míg a mesterséges elektromágneses sugárzást az elektromos berendezések, hírközlés eszközei, elektromos vezetékek, váltóáramforrások bocsájtják ki.

A biológiai és kémiai folyamatok irányítója

Az élő szervezet sejtjei valójában elektromágneses irányítás alatt állnak. A természetben jelen lévő 0.1 - 100 Hz frekvenciasávba eső elektromágneses hullámok, szabályozzák a testben végbemenő biológiai és kémiai folyamatokat.

Ebben a tartományban mozgó hullámokat hoznak létre a viharok, földrengések vagy a Föld mágneses tere, de háztartási gépek is ilyen frekvenciájú elektromágneses hullámokat keltenek.

Szervezetünk nagyon érzékeny az elektromágneses tér változásaira, gondoljunk csak a fronthatások által okozott rossz közérzetre, vagy az időjárástól függő hangulatváltozásokra, melyek magyarázata a légköri elektromosság változásaiban keresendő.
Az elektroszmog szervezetre gyakorolt káros hatása egyre inkább bizonyított. A viták a behatás mértékéről és időtartamáról folynak, ugyanis az még nem tisztázott tény, hogy milyen mértékű sugárzás és milyen időtartamban szükségesek ahhoz, hogy a szervezetben károsodás lépjen fel.

Milyen káros hatásokkal kell számolni?
A Wi-fi allergia

Szinte lehetetlen olyan helyet találni, ahol nincs már manapság wi-fi. A wi.fi ugyanazt a típusú elektromágneses hullámot használja, mint amit a mobiltelefonok, a Tv és a rádióadások.

Attól függően, hogy milyen frekvenciájú elektromos sugárzás éri a szervezetet, bekövetkezhet a testhőmérséklet emelkedése.

A tartós behatás esetén több tanulmány által is igazolt egészségkárosító zavar alakulhat ki: alvászavarok, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek, ismétlődő megbetegedések, meddőség léphetnek fel.

Napjainkban a technika rohamos léptékű fejlődése következtében, sajnos már akaratunktól függetlenül is ki vagyunk téve a mesterségesen generált elektromágneses hatásoknak.

Hogyan védekezhetünk?

Egészségünk megőrzése és a környezetünk védelme érdekében legoptimálisabb, ha azon helyiségekben, ahol a legtöbb időt töltjük, lehetőség szerint, mellőzzük az elektromos berendezések jelenlétét.

Ha mégis ilyen eszközöket helyezünk el az alvóhelyiségben, gyerekszobában helyesen cselekszünk, ha a berendezéseket csak a használat idején tartjuk bekapcsolt üzemmódba, és éjszakára nem hagyjuk még készenléti helyzetben sem, áramtalanítjuk azokat.

A mikrohullámú sütő használatakor ne tartózkodjunk a sütő közvetlen közelében, ha sérült a borítása, nem tökéletes az ajtó záródása, ne használjuk a tovább.

A mobiltelefon használatát csökkentsük a szükséges minimumra, azonban, ha ez nem lehetséges, mert például munkaeszközként funkcionál, headset használata javasolt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szív alakú virsli
  2013-05-20 21:40:27, hétfő
 
 


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 276
  • e Hét: 422
  • e Hónap: 1414
  • e Év: 33143
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.