Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Petőfi Sándor: Ősz elején
  2013-09-25 17:54:31, szerda
 
 


Petőfi Sándor: Ősz elején

Üres már a fecskefészek
Itt az eszterhéj alatt,
Üres már a gólyafészek
Tetejében a kéménynek...
Vándor népe ott halad.

Ott a messzeség homályin,
Ott az égnek magasán.
Látom még, mint kis felhőket,
Vagy már nem is látom őket?
Csak úgy képzelem talán.

Elröpűlnek, elröpűlnek,
Tavasz s nyár vendégei,
És őket már nemsokára
A kertek s mezők virága
S a fák lombja követi.

Mint szeszélyes hölgy, a mennybolt
Majd borul, majd kiderűl.
Ajka még mosolyg, s szemébe
Könny tolúl... ennek sincs vége,
S ajkán ujra mosoly űl.

Bús mosolygás és vidám könny!
Csodálatos keverék.
Észrevétlen karon fogja
És egy más világba vonja
A merengés emberét.

Órahosszat elmerengek,
És ha egy elejtett tárgy
Vagy harang, amely megkondul,
Fölriasztott álmaimbul:
Elmém, nem tudom, hol járt?
 
 
0 komment , kategória:  Versek őszi  
Orbán is elégedetlen, miniszteri biztost kap a Klik
  2013-09-25 17:16:52, szerda
 
  Nem csak Orbán Viktor elégedetlen a közoktatási mammutszervezet működésével, a kormányban és a Fideszben is fogy a türelem.

Miniszteri biztost kap a Klik, akinek ,,fejlesztési javaslatok" kidolgozása lesz a feladata - erősítette meg egysoros válaszlevélben az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán a hvg.hu értesülését. Úgy tudjuk, a tankerületek felé helyezett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felé kerülő miniszteri biztos kinevezését maga a miniszterelnök szorgalmazta, aki nagyon elégedetlen az oktatási reform akadozása miatt. Úgy tudjuk, a Klik működésével szemben a kormányban és a Fidesz-frakcióban is általános az elégedetlenség.

Információink szerint Szabó Balázs, a Magyar Közút Zrt. 2009 és 2011 közötti informatikai igazgatója kerülhet a Klik fölé, akit korábbi menedzseri tevékenysége alapján választottak ki a feladatra. Szabó a hvg.hu megkeresésére visszahívást ígért, majd amikor arra kértük, hogy erősítse meg vagy cáfolja a kinevezéssel kapcsolatos információnkat, elköszönt, és letette a telefont.

A Klik 2012. szeptember 1-jével jött létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt álló központi hivatalként. Élére Hoffmann Rózsa korábbi munkatársa, Marekné Pintér Aranka került, aki közel 120 ezer tanár munkáltatója. A Klik már tavalyi indulásakor is több botrányt okozott, így az iskoláktól elvett bútorokkal rendezték be a tankerületi irodákat, sok intézményben még kréta sem volt, számlázási gondok miatt volta, ahol kikapcsolták a telefont, frissen kinevezett tankerületi vezetők távoztak. Idén folytatódott a botránysorozat, van olyan iskola, ahova még mindig nem érkezett meg minden tankönyv, szerdán még 154 intézménynek nem volt igazgatója, nem újították meg időben számos pedagógus szerződését.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Fizetős lesz a Normafa?
  2013-09-24 09:09:07, kedd
 
  A Normafára tervezett sportközpont tervezete szerint szinte mindenért fizetni kellene, még a futópályáért is - írja a Népszava.

Várhatóan a jövő héten szavazza meg a parlament a Normafáról szóló törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a mostani zöldterületek helyén valóságos síparadicsom épüljön több ezer férőhelyes parkolóval, sípályákkal, hóágyúkkal, bobpályával és egyéb létesítményekkel.

Szél Bernadett, az LMP szakpolitikusa a Népszavának elmondta, elfogadhatatlan, hogy ott, ahol most még ingyen kirándulhatnak az emberek, a családok, megint a gazdagoknak épüljön ki egy szabadidő "rezervátum", hiszen ezeket a díjakat sokan nem tudják majd megfizetni.

A program melletti egyik érv az volt, hogy például Oslóban is 20 percre a városközponttól lehet síelni. Ausztriában és Franciaországban is építenek sípályákat Natura 2000-es területen. Nálunk sem az éghajlat, sem a természeti adottságok nem alkalmasak a folyamatos síelésre.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Emylia Hall:Bár meg tudnánk tanulni a hétköznapokat ünnepeln
  2013-09-23 16:51:07, hétfő
 
 


Bár meg tudnánk tanulni a hétköznapokat ünnepelni, ahogy feltűnés nélkül kezdődnek, és jelentéktelen mederben folytatódnak. Mint a tegnapi nap, meg az előtte lévő, mikor kicsik és mulandók voltak a bosszúságok: egy kora reggeli fejfájás homályos pereme, a cukor kavarása közben kiömlött kávé, a hirtelen felismerés, hogy pirítóst tettem a sütőbe, és édes illata épp kezd kozmássá válni. Ezeket a napokat kéne megbecsülni. Az ilyen napokon kéne megállni, hálát adni.
Emylia Hall
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ha mind szerepet játszunk...
  2013-09-22 23:39:06, vasárnap
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
SZÉCHENYI ISTVÁN SZÜLETÉSNAPJA : SZEPTEMBER 21. –
  2013-09-22 11:36:21, vasárnap
 
  SZÉCHENYI ISTVÁN (Bécs, 1791. szept. 21. - Döbling [Ausztria], 1860. ápr. 8.): politikai író, gondolkodó, nemzetnevelő.



Barabás Miklós: Széchenyi István, 1836, vázlat
(fotó: Gottl Egon)

18 éves korától a császári hadsereg tisztje, 1813-ban részt vett a Napóleon ellen háborúban, majd szerelmekkel, könnyelmű szórakozásokkal, 1814 őszétől utazásokkal töltötte idejét. Bámulattal töltötte el Anglia alkotmánya, a gőzgép, a lótenyésztés. 1820 nyarától katonaként hazáját ismerte meg; ekkor döbbent rá a rendi társadalom elmaradottságára, a jobbágyság jogfosztottságára. 1821-ben barátságot kötött Wesselényi Miklóssal. 1822 márciusában együtt indultak angliai útjukra.
1825 őszén már a közéleti fellépés szándékával érkezett a pozsonyi országgyűlésre. Arisztokratától szokatlan módon magyarul szólalt fel a főrendek tanácskozásán. 1825. november 3-án egyévi jövedelmét ajánlotta fel magyar tudós társaság alapítására, elnyerve a közvélemény elismerését és Metternich kancellár rosszallását. 1826-ban lemondott tiszti rangjáról, s hozzálátott újabb reformintézmények létrehozásához. 1827-ben kezdeményezésére megnyílt Pesten a kaszinó. Lovakrul (1828) című könyvében a lótenyésztés fontossága mellett érvelt. A hazai gazdaság és társadalom átalakításának szükségességét Hitel (1830) című könyvében fejtette ki. Szakított a nemesi sérelmi politikával, bírálta a nemesség konzervatív gondolkodásmódját, korszerűtlen valóságszemléletét. A bajok fő okaként a hitel hiányát jelölte meg: a birtokos emiatt nem képes birtokát korszerűsíteni, hitelt pedig nem kap, mivel megakadályozza a feudális jogrend, az ősiség. Az ősiség eltörlését, a föld adásvételének engedélyezését, azaz a feudális tulajdonnak polgári tulajdonná változtatását javasolta. A jobbágymunka felváltását bérmunkával, a törvény előtti egyenlőséget, a nemesi adómentesség eltörlését is követelte. Hangsúlyozta az értelmiségi szakemberek, a ,,kiművelt emberfők" fontosságát. E reformterveket a forradalmi módszerek aggályos kerülésével és a Habsburg-birodalomhoz való viszonyunk sérelme nélkül kívánta megvalósítani. Tudta, hogy a birodalomra a nagyhatalmaknak az európai egyensúly végett szükségük van; gyengének ítélte Magyarországot a függetlenség elnyerésére. A Hitelnek nagy visszhangja támadt, sokan dicsérték, még többen ellenezték. 1831-ben Dessewffy József A ,,Hitel" című munka taglalatja című könyvében támadt ellene. Széchenyi István könyvvel felelt: Világ (1831) című művében a Hitel állításait nyomatékosítva riasztó képet festett az országról. Új eszméje az érdekegyesítés, a társadalom uralkodó és alávetett osztályainak összefogása volt. 1833-ban a cenzúra miatt Lipcsében adta ki a ,,magyar politikai radikalizmus kézikönyvét", a Stadiumot. Tizenkét törvényjavaslatban összegezte a halaszthatatlan reformokat: az ősiség eltörlését, a szabad földbirtoklást, a törvény előtti egyenlőséget, az ipar és a kereskedelem szabadságát, a nem nemesek képviseletét, a háziadó mindenkire kiterjedő fizetését, a céhek eltörlését, azaz a jobbágyfelszabadítás és a közteherviselés programját.
Kevéssé vett részt a reformországgyűlések vitáiban, ehelyett a gyakorlati munkából (az Al-Duna szabályozása, Pesti Magyar, Színház, dunai és balatoni hajózás, Lánchíd) vállalt oroszlánrészt. A reformmozgalom gyors előretörése aggasztotta. A Kelet népében (1841) szembefordult a Pesti Hírlap szerkesztőjével, Kossuth Lajossal. Abból az illúzióból indult ki, hogy a kormány már a reformok útjára lépett, a további izgatás fölösleges, veszedelmes. Azzal vádolta Kossuthot, hogy minden felsőbbséget gyűlöletessé, minden vagyont és vagyonost gyanússá tesz. 1842. november 27-én akadémiai beszédében (A Magyar Akadémia körül) a nemzetiségek védelmében szembeszállt a túlzó magyarosítással. 1843. június és december között a Jelenkorban sikertelenül érvelt ,,kétgarasos" terve mellett: a birtokosok fizessenek két garas évenkénti telekdíjat minden hold föld után, s erre az összegre az ország vegyen fel a szükséges beruházásokra százmilliós kölcsönt. 1845 májusában elfogadta a helytartótanács közlekedésügyi bizottságának elnökségét. Hamarosan kiderült, hogy tisztségével valódi hatáskör nem jár. 1847-ben közzétette Politikai program töredékek című, utolsó, minden addiginál kíméletlenebb támadását Kossuth és az ellenzék ellen. Az 1847-48-i országgyűlésen is megbuktatásukon, középpárt létesítésén munkálkodott. Az 1848-as forradalom kitörésekor azonban elismerte, hogy Kossuth politikája célravezetőbbnek bizonyult, s elvállalta a közmunka- és közlekedésügyi tárcát a Batthyány-kormányban. Nagy munkát fejtett ki a forradalom sikeréért mindaddig, amíg a nemzetiségek megmozdulásai, majd az udvar aknamunkája rémlátomásokkal nem töltötték el lelkét.
1848. szeptember 5-én arra a hírre, hogy a Habsburg-hatalom visszavonta az áprilisi törvényeket, a döblingi ideggyógyintézetbe vonult. Hosszú éveket töltött itt, súlyos önváddal gyötörte magát, hogy a fényes jövő előtt álló Magyarországot izgatásával ő vitte romlásba. 1856 végétől, Ausztria nemzetközi elszigetelődésének híreire döblingi szobája a nemzeti ellenállás központja lett. Nagy hatású röpiratokat írt (Önismeret, 1857; Ein Blick auf den anonymen Rückblick, 1859) ezekben a Bach-rendszert bírálta, ezért rendőri zaklatásoknak volt kitéve. Itt lett öngyilkos 1860-ban.

Neumann-ház - Irodalmi Szerkesztőség


 
 
0 komment , kategória:  Jeles Napok  
Halmozza az állami megbízásokat Pintér volt cége
  2013-09-21 14:03:00, szombat
 
  Halmozza az állami megbízásokat Pintér volt cége

Az Együtt-PM szövetség tudomása szerint Pintér Sándor belügyminiszter a 2010-es kormányváltást megelőzően valójában nem adta el az akkor tulajdonában lévő Civil Biztonsági Szolgálatot (CBSZ), hanem egy Simicska Lajoshoz közel álló embernek játszotta át.

Dorosz Dávid független országgyűlési képviselő, a szövetség szakpolitikusa szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a céget Kántor Tibor vette meg, aki a 2000-es évek elején a Simicska Lajos vezette adóhivatal elnökhelyettese volt. A képviselő információi szerint Kántor Tibornak biztosan nem volt több mint egymilliárd forintja a cég megvásárlására.

Az ellenzéki politikus "érdekesnek" nevezte, hogy a kormányváltás után jelentősen nőtt a CBSZ árbevétele. Közölte: míg 2010-ban 6,1 milliárd forint, addig 2012-ben már csaknem 14,5 milliárd forint volt a forgalma a vállalkozásnak. Ez a kormányváltás óta 136 százalékos növekedést jelent - tette hozzá.

Dorosz Dávid azt mondta: a gondot az jelenti, hogy ez a növekedés közbeszerzésekből, állami megrendelésekből történt. Úgy fogalmazott, a CBSZ lényegében letarolta a teljes biztonsági ipart, a teljes őrzés-védelmet, szinte minden állami megrendelést meg is nyernek. Példaként említette, hogy ez a cég nyerte el az MVM Magyar Villamos Művek, a Magyar Fejlesztési Bank, a Szerencsejáték Zrt., a Miniszterelnökség, illetve legutóbb a Pécsi Tudományegyetem őrzéssel kapcsolatos megrendeléseit is.

A képviselő kitért arra, hogy tavaly azonnali kérdést intézett a témában a belügyminiszterhez, ám akkor érdemi választ nem kapott, emiatt most írásbeli kérdés formájában ismét a belügyminiszterhez fordul.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Oravecz Nóra szerint a cél...
  2013-09-19 23:54:59, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Oravecz Nóra  
Hermann Hesse: Lépcsők
  2013-09-18 13:38:08, szerda
 
 


Hermann Hesse: Lépcsők

Miképpen elhervad mindig a virág,
s öregkor elől kitér az ifjúság,
úgy tűnnek fel az élet lépcsői mind,
és minden bölcsesség, minden erény is
idején virít, örökké nem tarthat.
Ha hívja az élet, a szív legyen csak
búcsúzásra és újrakezdésre kész,
hogy bátorsággal, mit sem szomorkodva
más, új kötéseknek, adja át magát.
Mert minden kezdetben varázs rejtezik,
amely megoltalmaz, és élni segít.

Szeljünk át derűsen teret tér után,
egyiken se csüggjünk, mint otthonunkon:
a világszellem nem kötöz, korlátoz,
de lépcsőről lépcsőre emel, tágít.
Alig gyökereztünk, egy életkörbe,
s lett meghitt lakásunk, máris ernyedünk;
kilépni a bénító megszokásból
az tud csak, ki útra, indulásra kész.

Még a halál órája is, meglehet,
új terek felé küld ifjú erővel,
az élet hívása nem hal el soha...
Nosza hát, búcsúzzál, te szív, és virulj!
(Keresztury Dezső fordítása)
 
 
0 komment , kategória:  Versek őszi  
Szilágyi Domokos: Ősz
  2013-09-17 00:00:08, kedd
 
  Szilágyi Domokos

Ősz

Tövist virágzik az idő,
mázsás ködöt a levegő,
légüres bánatok lebegnek,
szállanak, zuhannak, leesnek.

Avar hullámzik, bokámat
nyaldossa, szívemig fölárad
- ősz, te szilaj, te szomorú,
kegyelmes szívbéli háború,

add, hogy a szemem szép tágra,
kerekedjél a világra,
s legyen a szavam oly könnyű
s oly éles, mint a tavaszi fű.
 
 
0 komment , kategória:  Versek őszi  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 231
  • e Hét: 3246
  • e Hónap: 6340
  • e Év: 74105
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.