Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
Rák
  2013-09-29 16:30:36, vasárnap
 
  Egy készülő könyvből



Félelmetes. Riasztó. Amikor szembesülsz vele, lebénulsz. Cselekvőképtelenné válsz.
Elfutnál, de tudod, ez az egyetlen dolog, amit nem tehetsz. Sírsz. Átkozódsz.
Az égre feszülsz. Perelsz mindenkivel. Istennel legfőképp.

11 hónapos volt Manócska, amikor szembesülnöm kellett ezzel a borzasztó diagnózissal.
A rák egy nagyon ritka fajtájával: a szemfenék rákkal. Száz betegből kilencvenkilenc meghal!

Elkezdődött az ámokfutásom. Egyetlen dolgot tudtam csak: nem adom fel harc nélkül.

Futottam egyik orvostól a másikig. Hiénától hiénáig. Mert hiénák voltak ezek, egytől egyig: csak a pénz kellett, s ha a zsebükben volt, széttárták karjaikat, s küldtek a következőhöz. S én mentem Ámokot futottam.

Nem tudtam racionálisan gondolkodni, menekültem az iszonyat elől.

Nem tudtam imádkozni. Átkoztam az Istent. Megtagadtam.

Az egyik vizsgálat után azt mondta az egyik szemészprofesszor - miután szó szerint a karomba lökte a fiam: - Csináljon másikat! Ez úgyis meg fog halni!- Összeroppantam.

Nem emlékszem, hogy jöttem el. Csak az dörömbölt az agyamban, hogy vége mindennek, feladom, s ha meg kell halnia, én a fiammal együtt akarom a halált! Most! Azonnal! Vágytam a halálra!

Közel a lakásomhoz volt egy lakótelep, felmentem a tizedik emeletre. Csak az zakatolt az agyamban, amit az orvos mondott. És meg akartam halni. A fiammal együtt. Elszántam magam, hogy véget vetek a szenvedésnek, a fiam, és magam szenvedésének.

A végső ugrás előtt magamhoz szorítottam kisfiam. S ekkor ő rámmosolygott! Megsimogatta az arcom, s olyan nagyon bizalmasan simult hozzám, hogy hirtelen kijózanodtam!

Kitört belőlem a zokogás, fuldoklóan, mélyről, s a szívem felengedett, s hirtelen megtelt szeretettel, megbocsátással.

Térdre estem, s kitört belőlem egy zsoltár, ami a menedékem nehéz pillanataimban: Szívemet hozzád emelem, és benned bízom, Uram!

Mai eszemmel tudom, hogy csoda történt ott, és akkor.

Isten simogatta meg a szívem. Üzenet volt tőle, ami így hangzott: Te elengedted a kezem, de én nem engedtelek el!

Ez volt a második megtérésem.

 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Szaloncukor
  2013-09-29 16:26:11, vasárnap
 
  Egy készülő könyvből


Kisfiam az életveszély elmúltával átkerült egy másik kórház koraszülött osztályára, ahol ugyan még inkubátorban volt, de már a közvetlen életveszély nem fenyegette. Napról napra gyarapodott pár dekát, és ez olyan örömmel töltöttek el, amit Dárius király kincsei sem múlhattak felül. Reggel hét órakor már a korházban voltam, s órákig lestem, figyelem a csöppecskémet, ahogy küzd, és harcol a kicsi életéért. Tehetetlennek éreztem magam, iszonyúan dühös voltam, mert ebben a harcban nem tudtam segíteni. Kívülállóként kellett végignéznem mindent, ami vele történik, és meg sem érinthettem. Kívülállóként, mondom, mert tényleg annak éreztem magam. Tudtam, hogy az én szívem alatt nevelkedett, én szültem, de nem éreztem, hogy közöm lenne hozzá.

Hisz még csak a karomba sem foghattam. Azon kívül, hogy háromóránként lefejtem az anyatejet, semmit sem tehettem érte. Kirekesztett voltam, és végtelen szomorú.

December hatodikán ugyanúgy érkeztem a kórházba, mint máskor. Kisfiam nem volt az inkubátorban, s én, mint az eszelős, rohantam egy nővért keresni, mert szörnyű nagy bajra gondoltam. Rohantamban egy nővér elkapta a karom, s arra kért, hogy menjek be a főorvos úr szobájába. Megpördült velem a folyosó. Elvesztettem az eszméletem.

Arra tértem magamhoz, hogy a nővérek, és orvosok körbe állnak, s mosolygós arccal arra biztatnak, hogy üljek fel. Majd szétnyílt a sorfal, s az egyik nővérke a kezembe adta a pólyába, és alufóliába csomagolt fiacskámat, " Mikulás " ajándékként, a következő szavakkal:
Anyuka, ez az ön szaloncukorkája!

Megkönnyebbült lélekkel, zokogva öleltem magamhoz kicsi fiamat. Sokszor elképzeltem azt a pillanatot, amikor először magamhoz ölelhetem őt, de igazából szavakkal le sem írható ez az érzés. S mikor először a mellemre emeltem, akkortól már tudtam, hogy életünk végéig összetartozunk, s nem jöhet olyan rossz az életünkbe, amit át ne vészelnénk.

 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Jurta és AZ Élet 20 rész
  2013-09-29 16:14:59, vasárnap
 
  Hol is hagytam abba legutóbb.... ???

Nos, igen, ott, hogy ide költöztünk.

Egy régi-új házban élünk immár második hete, egy csendes kis falu központjában. Közel a bolt, az iskola, a polgármester, az orvos, a templom. ÉS! Nincs kocsmája a falunak. :)

Mint egy mérleg két serpenyője, középütt a templommal.
Érdekes és nyugodt környék ez. Az emberek alig zárkóznak,
a szomszéd mindig tudja hol a " dugi kulcs 2, sőt a vízvezeték szerelőnek is természetes volt, hogy elkérje tőlem a ház kulcsát, amikor jött hozzám, hogy megszerelje a vízcsapot, hiszen dolgoztam.

Itt ez a szokás.

Nincs zárt kapu, zárt udvar, zárt ajtó. Mindenki megy mindenkihez.

Ezen is meglepődtem, de azon még inkább, mikor a teherautó meghozta a konyhakész tűzifát és leborította az udvar közepébe. Arra számítottam, hogy majd szombaton-vasárnap lesz időnk arra, hogy szépen összerakjuk ahogy azt illik. De megjelentek először a szomszéd gyerekek, majd a szomszéd felnőttek is. Mint a hangyabolyban, megélénkült az udvar, és a tüzelő gyönyörűen megrakva várja a sorsát érkezésének napja óta, a ház falánál, az eresz alatt.

A hasogatott fa illata bekúszik az ablakomon, amikor reggelente kiszellőztetek. Ez igazán megnyugtató érzés a lelkemnek és valamiért mindig boldogságot csal a szívembe. Azt hiszem régi korok, előző életek emléke ez...

Persze örömmel töltött el az is, amikor végre jött a kellően hideg éjszaka és így megtudtam magyarázni magamnak, hogy miért rakok tüzet a kályhákban, a szobákban. Nagyon megnyugtató volt úgy elaludni, hogy a fejem mellett a kályhában a pattogó tűz hangját hallottam. Biztonságot adott ez a hang!

No az itt élő emberek igen egyszerűek. Kedvesek, mosolygósak, -- azért akad itt is pletyka, meg némi ferdítés is, sőt már jött velem szembe a merő rosszindulat is, mégis -- van valami nemesen egyszerű a kinézetükben, a viselkedésükben, leginkább azokéban, akik itt is születtek. Úgy érzem, maguk közé fogadtak. Itt van például a Mariska néni. A kapuja mindig nyitva, csak egy retesz van rajta. Az udvarban pulyka, kacsa, tyúkok, az istállóban ott a tehén. Otthonkában, köténnyel mászkál, jön, megy s teszi a dolgát. A konyhájában állandóan ott az édesen savanykás tejszag. És pont úgy beszélget velem, mintha ezer éve ismernénk egymást. Tudom mikor van jó napja, mikor fájlalja a lábát, mikor van elege az állataiból és mikor érzi úgy, hogy sosem tudna megválni tőlük.

Azt is érzem, hogy régóta élek itt. Persze ez butaság, hiszen két hét nem tekinthető réginek sehogy sem. De valahogy az utak, ...... a népek, ....... a mosolyok, ...... ......... az események, mintha véges végig de javuk borzolná a bőröm/szőröm.

Vannak pillanatok, mikor a hegyek közt két -- három település közt közlekedek, és olyan az egész mint a Mátrix c. filmben. Néha energia hálót érzékelek az égen, néha látom a macskát, ahogy keresztül megy az úton, néha azt érzem valami megváltozott, átíródott. Erős energiákat érzékelek, olykor nyomást, olykor azt, hogy idegenlények pásztáznak, tapogatnak, néha vesznek az energiámból mintát. Néha az elektromos dolgokat, kütyüket viselem nehezen, néha ezek tönkre mennek körülöttem, majd hirtelen mégis életre kelnek... Néha sok, néha örömteli, néha megható. Kétségbe még nem estem, pedig a körülmények olykor indokolttá tehetnék (egy bizonyos síkról nézve).

Nem tudom hová vezet az út, nem tudom, mivé leszek általa. Nem is érdekel. Amit biztosan tudok, hogy valami megmagyarázhatatlan oknál fogva szívből jövőn, és igen intenzíven vetettem bele magam a munkába. Teszem a dolgom, nap, mint nap. Talán tehetnék többet is szellemi síkon... hogy az egyensúly meglegyen! Talán ép most zajlik a kiegyenlítődés, hiszen az elmúlt éveket inkább a szellemi síkokkal töltöttem, mint sem a racionalitással. Pedig az egyik legnagyobb kihívást a szellemi utat járó emberek számára, pont ez az egyensúlyteremtés okozza. Itt és ott egyenlő mértékben...

Vannak, akik nagyon nehezen viselik azt az energiát, amit képviselek. Ez miatt sokszor volt lelkiismeret furdalásom a múltban, de mára már tudom, hogy ezt nem kell magamra vennem. Valamit hordozok, ami felforgat, ami tüzes, ami miatt azok az emberek nem állják a tekintetem. Néha zavar ez a jelenség, főleg azért mert hordoztam sokáig (néha most is visszakúszik) a mindenkor és mindenkinek megfelelni vágyás mintázatát.

És... ehhez képest ...

Felforgatóvá lettem.

Ahol megjelenek előbb-utóbb bombaként robbannak be a dolgok, az események.

Nem akartam én ezt, ez csak úgy jött, mint a többi!

Néha sajnálom, és szignózom: ez van; néha kuncogok magamban, és néha csendesen figyelem, ki mivel magyarázza az eseményeket.

Kérdezik egyre többen:

Mi a beosztásom, mit csinálok, mennyit keresek, mennyit dolgozok? Eleinte egyszerűen megtudtam nevezni, azt amit csinálok. Most is megtudnám, ha nagyon akarnám, de....

számít?

Nem!

A gyerekeim iskolába járnak. Olyan iskolába, amilyenről megálmodtam, hogy ilyen suliban van a helyük. Olyan dologért teszek, amiről már többször kaptam információt korábbi látomásokból, révülésekből. Olyan emberekkel dolgozok, akikkel szeretek dolgozni, és akikben megbízok. Kell ennél több??

Ez a dolog a jövőben fog kivirágozni, mint a vetés is... a földet keményen megdolgozzák, mire a mag, szunnyadó állapotban belekerülhet.

És a mag vár!

Várja az esőt, a nedvességet, várja a meleget, a napot, s várja a tápanyagot, hogy megerősödhessen. Ehhez sok mindennek kell megtörténnie.

Szépen sorjában.

Nem lehet semmiből sem több, sem kevesebb, és a sorrend sem mindegy!

Szóval két hete lakunk itt, és ma délután adódott az első olyan pár óra, hogy végre magam maradtam magammal, hogy számot adhassak azzal, ami volt, van, s várható....
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Édesanyák imája
  2013-09-29 14:31:07, vasárnap
 
 
Édesanyák imája
felnőtt gyermekeikért

Mindenható te vagy, jóságos Istenem,
ezért csak téged kér az aggódó szívem,
alázatos szívvel, könyörögve kérlek,
őrizd meg mindenhol a gyermekeimet.

Amíg kicsik voltak, fogtam a kezüket,
de az én kezem már nem éri el őket,
soha meg nem unva, arra kérlek Téged,
őrizd meg mindenhol a gyermekeimet.

A Te kezed, Uram, mindenhová elér,
minden anyai szív ezért csak Téged kér,
egyedül Te vagy, ki mindent megtehet,
őrizd meg mindenhol a gyermekeimet.

Retteg az én szívem, az oroszlán ordít,
minden sarkon a Rossz sunyin leselkedik,
te látod, Uram, hisz mindent lát szemed,
őrizd meg mindenhol a gyermekeimet.

Lelkem patakjából hozzád folyik hálám,
biztos vagyok benne, hogy meghallgatsz Atyám,
mindig legyen rajtunk drága tekinteted,
őrizd meg mindenhol a gyermekeimet.

( R.B., Bély - a Reményből)
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Ima Kis Szent Terézzel - 2. nap
  2013-09-29 14:20:08, vasárnap
 
  ,,Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz." (Jn 12,24)

,,Könnyek közt vallottam be neki, hogy be szeretnék lépni a Kármelbe s akkor könnyei elvegyültek az enyéimmel, de egyetlen szót sem szólt azért, hogy hivatásomtól eltérítsen, beérte azzal az egyszerű megjegyzéssel, hogy nagyon fiatal vagyok még ilyen súlyos elhatározáshoz. De oly jól védtem ügyemet, hogy Papa az ő egyszerű és egyenes természetével csakhamar meg volt győződve arról, hogy az én óhajom egyúttal magáé a Jó Istené is és mélységes hitében felkiáltott: mennyire kitünteti őt a Jó Isten, hogy így kéri el gyermekeit." (Önéletrajz, A)

,,Jézus megváltoztatta (Teréz) szívét"
"Hamarosan a második pótmamául választott Marie-t is el kell veszítenie, aki Pauline példáját követve ugyancsak a Kármelbe lép. A magára maradt Teréz ekkor azonban már nem egy újabb földi teremtménytől várja a mama szeretetének pótlását, hanem a menny felé fordul magányával. S a válasz - ahogyan önéletrajzában elmeséli - nem késlekedik. Először csak mély béke tölti el. 1886 karácsonyán aztán meggyógyul túlérzékenységéből is. Egyszerre felszabadul az önmagával való foglalkozás rabságából, mert szívét megváltoztatja a belé áradó isteni szeretet, amely képessé teszi őt arra, hogy a másoktól kapott szeretet önmaga számára való biztosítása helyett ő akarjon másokat megérteni és szeretni, s ebben keresse és találja meg a boldogságot.
Fél évvel később a keresztre feszített Krisztus képét szemlélve jut közelebb küldetése felismeréséhez. Megérti Jézusnak a lelkek iránti szomjúságát, s az a vágy ébred benne, hogy aktívan is közreműködjön abban, hogy Jézus kiontott Vére eljusson a bűnösökhöz. Néhány héttel később Jézus megérteti Terézzel, hogy elfogadta felajánlását: amikor egy többszörös emberölés miatt elítélt gyilkos, minden korábbi megátalkodottsága ellenére, élete utolsó pillanatában a bűnbánat jelét adja, válaszul Teréz imáira." (fr. Rafel ocd)
 
 
0 komment , kategória:  Kis Szent Teréz  
Szőlőmag kivonat az erek, a bőr és az idegek védelmében
  2013-09-28 16:11:53, szombat
 
  A szőlőmag kivonat segítséget nyújthat különböző egészségügyi problémák kezelésében.
Ez a kivonat egy erős antioxidáns, amely többféle előnyös módon válhat a szervezet hasznára. A szőlő magjában lévő procyanidin nevű anyag javíthatja az erek rugalmasságát, következésképpen csökkentheti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kockázatát. Krónikus gyulladásoknál a szőlőmag hatásos gyulladáscsökkentő, immunerősítő, érregeneráló, bőrregeneráló hatású.

A szőlőmagban található bioflavonoid védi és erősíti a sejtmembránt a szabad gyökök ellen. A szőlőolaj elsősorban keringési és érrendszeri problémákra, gyulladásra javasolt. A szőlőmag őrlemény inkább emésztési problémák, légúti panaszok, kismedence gyulladás kezelésére alkalmas. Szőlőmag lisztből pakolást is készíthetünk pattanásos bőrre.

Az öregedés gátló csoda: szőlőmag
Leginkább a nők ősrégi félelmei közé tartoznak a ráncok és a megereszkedett bőr, a káros szabad gyökök tevékenységének köszönhetően. Az elszaporodott szabad gyökök negatívan befolyásolják az egészséges sejtek működését, elősegítve ezzel az öregedési folyamatot.
Ezt a folyamatot viszont késleltethetjük antioxidánsokkal.

Szervezetünkben az évről-évre végbemenő fizikai változásokat sajnos felpörgethetjük a rossz életmóddal, a helytelen táplálkozással és a káros szokásokkal. Váltsunk egészséges életmódra, beleértve a megfelelő étrendet is, hogy lassítsuk az öregedési folyamatokat. Szervezetünk számára előnyös lehet a szőlőmag kivonat sokféle módon történő alkalmazása és akár el is kerülhetjük a szervezetben fellépő egészségügyi problémákat.

A szőlőmag kivonatot gyakran használják pikkelysömör és allergia kezelésére. A szőlőmag kivonatban található flavonoidok, megakadályozzák az olyan allergiás reakciókat a szervezetben, amit például az ekcéma okozhat. A szőlőmag kivonata segítheti a szövetek normális működésének visszaállítását is.
A szőlő és a szem
A szőlőmag kivonat gyakran ajánlott makula-degeneráció kialakulása esetén, a szürke hályog ellen hatékony antioxidáns. A megerőltetett szem doktora, hiszen tanulmányok kimutatták, a hosszan tartó számítógép-használók körében, naponta 300 mg szőlőmag kivonat csökkenti a szemgyulladást, és a kontrasztlátó képesség is javulhat. A szőlőmag kivonat egy természetes antihisztamin, és jelentősen hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, egyike azon kevés antioxidánsoknak, amelyek segítenek megvédeni az idegeket.
Továbbá:
Megakadályozhatja a plakk kialakulását az artériákban.
Javíthatja a mentális éberséget és segíthet megelőzni a szenilitást.
Megakadályozhatja a fogszuvasodást
Segít megelőzni a csontritkulást
Enyhítheti a székrekedést

A szőlőmag kivonat antioxidáns hatása a C vitaminnál hússzor,
míg az E vitaminnál ötvenszer erősebb. A szőlőmag kivonat nagy teljesítményű
étrend kiegészítő, amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Jótékony őrző-védőnk, a nyirokrendszer
  2013-09-28 15:55:15, szombat
 
  Több ezer nyirokcsomó őrködik szétszórtan a test minden részében. Különböző testtájakon, mint például a nyak, hónalj, lágyék, a tüdő vagy bélfodor. Ezek a nyirokcsomók szűrő feladatukon kívül immuntevékenységet is végeznek.

A nyirokcsomók nem csak szűrőállomások, hanem a nyiroksejtjeikkel a szervezet általános biológiai védekező mechanizmusának is részei. Idegen fehérje behatolása, baktériumos vírusos fertőzés, daganatsejtes támadás esetén a nyirokcsomókban fokozottan termelődnek a limfocitáknak nevezett nyiroksejtek, amelyek a vérkeringésbe jutva fontos szerepet töltenek be a védekezésben. A garatmandulák, a csecsemőmirigy és nem utolsósorban a lép is termel nyiroksejteket. A fehérvérsejteket, falósejteket, a plazmasejteket stb. a csontvelő termeli.

Jótékonykodók
A nyiroksejtek élettartama változó, többségük csak néhány hetes, kisebb részük egy évnél is hosszabb életű. Az utóbbi csoportba tartoznak az immunológiai emlékezőképesség hordozói a limfociták. A hosszú életű nyiroksejtek a felismerői a szervezetbe ismételten bejutó idegen fehérjéknek, és szükség esetén azonnal megkezdik védekező tevékenységüket. Gyorsan osztódnak, szaporodnak és a betolakodóra hatékony ellenanyaggal reagálnak. Az idegen sejtek, fehérjék felismerése, az árulkodó molekulák útján lehetséges.

A saját fehérje ismerése és az idegennek a felismerése fontos tulajdonsága a szervezetnek, hiszen anélkül elpusztítaná önmagát. Ez az immunvédekezés a szövet és szervátültetések végrehajtását gátolhatja. A szervezeti védekezés ugyanis nem tesz különbséget a rosszindulatúan behatoló baktérium fehérjék, illetve a beültetett idegen fehérjék, idegen szövetek, szervek között.

Ha beteg a nyirokrendszer
Mint minden szervünk, a nyirokrendszerünk is megbetegedhet. A nyirokérbe került baktériumok az ér falát gyulladásba hozhatják, tünete a piros csík. Ilyen csík leggyakrabban az alkaron és a lábszáron szokott jelentkezni a kéznek vagy a lábnak elfertőződött sérülése esetén.
A piros vonalat sokan vérmérgezésnek tartják. A valóságban ez még nem az,
csupán fertőzés továbbterjedésének figyelmeztető jele.

A nyirokér másik fontos betegsége az elzáródás. Lezajlott gyulladás következményeként, daganat nyomásától, sérülés, műtéti beavatkozás után, a nyirokér beszűkülhet, elzáródhat. Vastagabb ér elzáródása esetén, folyadéktorlódás keletkezik, a végtag megduzzad. A nyirokerek nemcsak beszűkülhetnek, hanem ki is tágulhatnak. Ilyenkor kis, fehér csomócskák keletkeznek.

A beteg nyirokmirigyek fertőzés esetén szűrő-védő feladatuk áldozataivá válnak, ha megbetegszenek, megduzzadnak, pirossá, fájdalmassá válnak. Ilyenkor már valóban fenyeget a vérmérgezés, a baktériumok vérkeringésbe jutása, mert a gyulladt, beteg nyirokcsomó
már nem tud feltartóztatni, védelmet nyújtani.
Az esetleg valóban bekövetkező szepszist a hirtelen magasra szökő láz, hidegrázás jelzi.

Irányjelző
A nyirokcsomók nemcsak a baktériumokat, hanem a daganatsejteket is kiszűrik. Rosszindulatú daganatok bárhol előfordulhatnak testünkben, a daganat sejtjei bekúsznak a nyirokerekbe is, a nyirokcsomók az útjukba állnak, közben azonban legtöbbször maguk is megbetegszenek. Az ilyen, közvetett úton rákossá vált nyirokcsomókat áttéteknek nevezzük.

A daganatos, áttétes nyirokcsomó megnagyobbodik, megkeményedik, majd környezetével összekapcsolódik, később szétesik. A baktériumtól megbetegedett, gyulladt, elgennyedt nyirokcsomót antibiotikummal vagy sebészi feltárással meg lehet gyógyítani. Daganat esetén már nem elég a beteg nyirokcsomó eltávolítása, mert ezek mellett az elsődleges daganat még a szervezetben marad. Tehát a nyirokcsomó eltávolításának csak szervvel együtt van értelme.

A csomó nyiroksejtjeinek rosszindulatú burjánzását limfoszarkómának hívják, amit mielőbb el kell távolítani, mert a nyirokereken, nyirokcsomókon kívül a nyiroksejtek is megbetegedhetnek. A nyaki nyirokcsomók megduzzadásából száj-, garat-, fogbetegségre, a lágyéktájiból általában az alsó végtag gennyes folyamataira, a hónaljárok nyirokcsomói jó esetben szintén fertőzésről, rosszabb esetben a mell daganatáról árulkodnak. A nyirokcsomó tehát nemcsak szűrőberendezésével, immunrendszerével, hanem figyelmeztető, irányjelző megnagyobbodásával is védi a szervezetet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Csalán: az allergiától a szépségápolásig
  2013-09-28 15:51:30, szombat
 
  A csalánt már évszázadok óta használják allergia tüneteinek kezelésére, különösen a szénanátha ellen, amely a leggyakoribb allergiás jellegű probléma. Levelei gyűjtési ideje március-április, a gyökérzeté ősz és tavasz.

Az allergia elleni vényköteles gyógyszerek alkalmazásával csak a tünetek csökkenthetők, végleges megoldást azonban általában nem nyújtanak. A csalán számos figyelemreméltó tulajdonságainak köszönhetően ígéretes eredmények születtek különböző kezelésekben. Például az Alzheimer-kór, ízületi gyulladás, asztma, húgyhólyag-fertőzések, bronchitis, bursitis, ínygyulladás, köszvény, csalánkiütés, vesekő, gégegyulladás, prosztata megnagyobbodás, isiász és íngyulladás.

Csalán a hajápolásban
Külsőleg használva regenerálja hajunkat, kiváló ellenszere a zsíros hajnak és védelmet nyújt hajhullás, korpásodás ellen. Kovasav tartalma erősíti a hajhagymákat, használatával megelőzhetjük a kopaszodást.

Csíp, mint a csalán
Bizonyára már mindenkit csípett meg csalán, hiszen az árvacsalán (Urtica urens) és a nagy csalán (Urtica dioica) elég gyakori növények.

A gyógyászatban mindkét faj levelét, hajtását, gyökerét felhasználják. Általában elmondható, hogy a csalánt elsősorban serkentő tulajdonságáról és vizelési zavarok kezelésében való hatásosságáról ismerjük, de különböző reumatikus panaszok kezelésére is sikerrel alkalmazható.
A csalánvesszőt lumbágó és isiász ellen is javasolják a következőképpen. Összegyűjtünk egy kevés, friss csalánhajtást, és csapkodva ,,kezeljük" a fájdalmas testrészt, végtagokat. Használatával csökkenthető az ízületi fájdalom és merevség. A csalán magjait idős emberek előszeretettel fogyasztják. A csalán levele pedig nemcsak kiváló vértisztító, hanem a hasnyálmirigy jótékony szabályozója is.

A csalántea
Gyógyteaként a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Csökkenti a vér húgysavszintjét, a vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk. Tisztító hatásának köszönhetően gyomor és bélhurut esetén is alkalmazható.
A csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására. Aranyeres bántalmak kezelésére ülőfürdőként ideális megoldást nyújt, borogatásként pedig bőrkiütésekre használják. A csalán gyökérzetét a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, mert növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát. A leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van.
A növény fiatal leveleit pattanásos bőr arcgőzöléséhez használják, a belőle készült krém pedig bőrtisztító. Zsíros bőrre különösen hatékony.

Teakészítés:
Csészénként 1 púpos evőkanálnyi teafüvet öntsünk fel forrásban lévő vízzel,
majd 10 perc után szűrjük le.
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Zöldborsós cukkiniragu
  2013-09-28 11:47:34, szombat
 
  Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg cukkini
20 dkg zöldborsó
2 zöldhagyma
1 evőkanál kókuszzsír
1 teáskanál magos mustár
1 /2 teáskanál nádcukor
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2-3 dkg reszelt parmezán
citromlé
só, örölt bors
1/2 teáskanál szódabikarbóna
esetleg pirított fenyőmag vagy tökmag
menta.

Elkészítése:
A zöldborsót enyhén sós, szódabikarbónád vízben megfőzzük, majd leszűrjük,
és rögtön hideg vizet engedünk rá. A hideg víz megakadályozza, hogy tovább puhuljon.
A kókuszzsírt egy serpenyőben felforrósítjuk, majd enyhén megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát zöldjével együtt. Hozzáadjuk a megmosott és héjastól nagyon vékony szeletekre vágott (legyalult) cukkinit, és elkezdjük párolni. Amikor a cukkini már kissé összeesett,
hozzáadjuk a mustárt, a cukrot meg citromlevet, illetve megszórjuk őrölt borssal.
Összepároljuk, majd levesszük a tűzről, megsózzuk, és hozzákavarjuk a zöldborsót, a parmezánt meg a petrezselyemzöldet. Megszórhatjuk száraz serpenyőben pirított fenyőmaggal vagy tökmaggal, illetve extra ízként egy kevés apróra vágott mentával.
Főtt barna rizzsel, bulgurral, kölessel vagy kuszkusszal tálaljuk, de párolt húsok mellé is fogyaszthatjuk, köretként.
Megjegyzés: A főzővízhez azért érdemes kevés szódabikarbónát is adni, hogy a zöldség megőrizze szép zöld színét.
 
 
0 komment , kategória:  Könnyű ételek,saláták,stb...  
Ima Kis Szent Terézzel - 1. nap
  2013-09-28 11:05:13, szombat
 
  ,,Abban az órában Jézus kitörő örömmel dicsőítette az Istent a Szentlélekben, ezekkel a szavakkal: ,,Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked." (Lk 10,21)

,,A Szeretet tudománya, ó igen! ez a szó édesen muzsikál a lelkemben, egyesegyedül erre a tudományra vágyom." (Önéletrajz, B)

LISIEUX-I SZENT TERÉZ (1873-1897) - A szeretet tudományának doktora
"Ha nem halt volna meg 24 évesen, s ha nem a Kármel klauzúrájában élt volna, a szüleink még személyesen is ismerhették volna. Annál is inkább, mivel Teréz nővérei közül Pauline (szerzetesi nevén Ágnes anya) 1951-ben, Céline (Genoveva nővér) pedig csak 1959-ben halt meg. Teréznek rajtuk kívül még két másik nővére is volt: Marie és Léonie. A családból mind az öt leány szerzetesnőként fejezi be életét.

Megnyílás a Jézus szeretetével való első találkozásra
A Martin-lányok már neveltetésüknél fogva nyitottak az Istennek szentelt életre: szüleik példaadó élettel jártak előttük a hit útján. Úgy tűnik azonban, hogy ezen az úton nemcsak a jó példa lehet vonzó erő, hanem a másik elvesztése fölött érzett fájdalom is: Teréz négy éves korában elveszíti édesanyját, s ezt a fájdalmas eseményt Teréz később úgy értelmezi önéletrajzában, hogy gyermekkorától kezdve meg kellett tapasztalnia a szenvedést és a megpróbáltatást ahhoz, hogy mihamarább Jézusnak adhassa magát. Persze, gyermekként ezt még nem képes így felfogni, s ezért amikor a magának kiválasztott pótmama - Pauline - is elhagyja, hogy a Kármelbe lépjen, Teréz súlyosan belebetegszik az elszenvedett veszteségekbe. Az orvosok tehetetlenek; a család viszont buzgón imádkozik. 1883. május 13-án (34 évvel a később pontosan ezen a napon kezdődő fatimai jelenések előtt) Teréz úgy látja, hogy a szobájában lévő Mária-szobor rámosolyog, s az a meggyőződés tölti el, hogy meggyógyult. S valóban: elhagyhatja az ágyat, még ha továbbra is roppant érzékenyen reagál mindenre." (fr. Rafel ocd)
 
 
0 komment , kategória:  Kis Szent Teréz  
     2/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2294
  • e Hét: 5161
  • e Hónap: 11533
  • e Év: 62324
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.