Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/17 oldal   Bejegyzések száma: 164 
Fürdőszobai mérgeink nyomában
  2014-03-29 17:05:01, szombat
 
 
Selymes haj, hibátlan, feszes bőr, vagy szimplán csak tökéletes, baktériummentes tisztaság reményében kenjünk magunkra krémeink, dezodoraink, kozmetikumaink tömkelegét. Nem is sejtve hogy ennél nagyobb kárt bizony nehezen okozhatnánk saját magunknak - és utódainknak.

Az egészséges életmód első lépéseként először általában étkezési szokásaikat reformáljuk meg. Beállunk a termékek címkéjét nagyítóval böngészők sorába, elhagyjuk a cukrot, fehér lisztet, jobb esetben leszokunk káros szenvedélyeinkről, mint a cigaretta és az alkohol, vagy csak módjával fogyasztjuk őket, elkezdünk kistermelőktől, biotermékeket vásárolni. Azok azonban, akik fürdőszobájukat és a benne található kozmetikumokat, tisztálkodószereket nem kezdik el hasonlóan górcső alá vetni, azok valószínűleg nincsenek tisztában egy igen fontos ténnyel: bőrünkön keresztül kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül! Ez tehát azt jelenti, hogy ugyanazt a méreganyagot szájon keresztül fogyasztva feleannyira károsítjuk szervezetünket, mint ha ugyanazt a bőrünkre kennénk!

Kezdetekben tisztálkodó-szereinket a teljes jóhiszeműség jegyében vásároljuk és használjuk. Érdekes módon, míg például a dohánytermékek és az alkohol esetében tisztában vagyunk azok egészségünkre káros mivoltával, ezért döntésünket a tények és kockázati tényezők függvényében saját felelősségünkre hozhatjuk meg; addig samponjaink, testápolóink összetevőivel szemben sokáig fel sem merül bennünk a gyanú, hogy egyáltalán szükséges a vizsgálódás. Azonban amint elkezdtünk utánajárni a fürdőszobapolcainkon található termékek hatóanyagainak, hamar rádöbbenünk, hogy az ártatlannak tűnő kozmetikai termékekkel súlyosan veszélyes kemikáliákat juttatunk nap mint nap szervezetünkbe. Némelyek ,,csak" irritációt okoznak, a nem lebomló, szervezetbe beépülő mérgező vegyszerek azonban daganatot, rákot idézhetnek elő, felborítják a hormonháztartást, meddőséget okozhatnak és károsíthatják többek között a DNS-t is.

Egyes hozzáértők szerint napi fél doboz cigaretta kevésbé rákkeltő hatású, mint a nap mint nap bőrünkkel érintkező, például SLS-et is tartalmazó tusfürdő!

A vizsgálódások természetesen nemzetközi szinten sem ma kezdődtek. Rengeteg komponensről már bebizonyosodott, hogy erősen rákkeltő, ezek egy része be lett tiltva, azonban vannak olyanok, melyek használata azóta is engedélyezett. Az interneten számos, igen részletes lista és leírás található a kozmetikumokban található egészségünkre káros komponensekről, hatóanyag-keresők segítenek kiigazodni a veszélyes kemikáliák tengerében, ezért most csak a leggyakrabban előforduló, legveszélyesebbekre hívnám fel a figyelmet. (Az olvasáshoz érdemes kezünkbe fogni a fürdőszobapolcról tusfürdőnket és samponunkat.)

FONTOS: Amikor elkezdjük tisztálkodószereinket lecserélni, vigyázzunk, hogy ne vakítsanak el minket a ,,bio" és a ,,természetes" jelzők, mert sokszor bizony horribilis árakért kínálnak olyan terméket, amely köszönőviszonyban sincs az elvárt tisztasággal. Mindig győződjünk meg mi magunk az összetevők tisztaságáról, vagy bízzuk olyan emberre, aki jártas a témában.

SODIUM LAURETH SULFATE, SODIUM LAURYL SULFATE ÉS TÁRSAIK (SLS, SLES, ALS, ALES)

Az egyik legveszélyesebb összetevőcsoport, mellyel naponta többször érintkezik bőrünk. Felületkezelő anyag, mely fokozza a habzást, ezért előszeretettel használják többek között samponokban, tusfürdőkben, habfürdőkben, sminklemosókban, arctisztítókban, fogkrémekben (több ezer kozmetikai termékben megtalálható), de mosóporokban, ipari zsíroldókban, autósamponokban, padlótisztítókban is alkalmazzák rendkívül erős zsíroldó hatása miatt. Bőrön, szemen keresztül gyorsan felszívódik, elraktározódik és hosszútávú károsodásokat okoz. A legtöbb tisztálkodószerünkben az első három alkotóelem közt megtaláljuk, ami azt jelenti, hogy az egyik legnagyobb koncentrációban van jelen.

AZ SLS, SLES, ALS ÉS ALES HATÁSAI AZ EMBERI SZERVEZETRE:

károsítja a központi idegrendszert
szemkárosodást és erős bőrirritációt okoz, szürkehályogot okozhat; ha kisgyerekkortól folyamatosan ki vagyunk téve e kemikáliáknak, akkor a gyermek szeme előfordul, hogy nem fejlődik megfelelően
a rák kialakulásának esélyét megtöbbszörözi
sejtváltozásokat okozhat, mutációt
fejlődési rendellenességeket okozhat
elősegíti a depresszió kialakulását.
ALUMÍNIUMSZÁRMAZÉKOK ÉS TÁRSAIK

Az egyik legsúlyosabban mérgező vegyületcsoport. Főleg izzadásgátlókban, dezodorokban használják verejtékcsökkentő tulajdonsága miatt, de előfordul borotválkozás utáni krémekben, babaápolási készítményekben és arckrémekben is. Egyenesen a véráramba jut, és nem, vagy csak nagyon nehezen ürül ki a szervezetből. Dezodorokban megakadályozza a természetes méregtelenítést, ezáltal a bennrekedő mérgek remek táptalajjá válnak bármilyen rák kialakulásának.
A címkéken értelemszerűen ,,Aluminium" előtaggal szerepelnek, mint például az Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly és Aluminium Chlorohydrate, de az alumíniumipar mellékterméke a fogkrémekben található Sodium Fluoride és Sodium Monofluorophosphate is.

A mellrák és az alumíniumot tartalmazó dezodorok közti összefüggés régi vitatéma, az mindenesetre elgondolkodtató tény, hogy azzal egyidejűen, hogy a férfiak körében is ugrásszerűen megnőtt az izzadásgátlót használók száma, a mellrákban szenvedő férfiak száma az összes mellrákos megbetegedések 25%-ára nőtt.

SZINTETIKUS ILLATANYAGOK

A legjobban ,,rejtőzködő" mérgek. Nem bőrön, hanem szagláson keresztül hatnak. ,,Parfüm" vagy ,,fragrance"-ként is szerepelhetnek a csomagoláson, és ez legalább három-négy-ezer összetevőt takarhat. Vannak köztük ártalmatlanok is, ám vannak, melyek összefüggésbe hozhatóak olyan betegségekkel, mint az epilepszia, migrén, autizmus, Alzheimer-kór, Parkinson-kór és a migrén.

KŐOLAJSZÁRMAZÉKOK

Szinte hihetetlen, de igaz: mivel a tiszta növényi olajok túl drágák, a kozmetikaipar a kőolajhulladékot, az az a pakurát veti alá igen erős vegyszeres tisztítási folyamatnak, majd adja hozzá kozmetikumainkhoz. A sűrű, ragacsos, mérgező komponens lényegében mindenben megtalálható: hajápoló készítményekben, naptejekben és fényvédő krémekben, testápolókban (gyógyszertáriakban is!), dezodorokban, babakrémekben és különböző olajokban is (babaolaj is).

Fedőnevei: mineral oil, ásványi olaj, petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin/mineral wax, cera microcristallina, ozokerit, petrol wax, ceresin, vazelin.

Amit okoz: a kőolaj eltömíti pólusainkat, meggátolja a bőr lélegzését, méregtelenítését, elősegíti a pattanásos bőr kialakulását, száraz, megvastagodott szaruréteg alakul ki tőle és támogatja az olyan bőrbetegségek kialakulását, mint a napjainkban egyre elterjedtebb ekcéma, sömör, szeborrea, és társaik.

A felsorolt, rendkívül veszélyes kemikáliák azonban csak egy része a kozmetikumokban található mérgeknek. Igyekezzünk kerülni mindenféle szintetikus illatanyaggal ellátott termékeket, a tartós hajfestéket, acetont, körömlakkokat, próbáljunk meg informálódni a választott termék gyártójáról és a cég mentalitásáról (győződjünk meg róla például, hogy nem folytatnak állatkísérleteket). Törekedjünk rá, hogy mesterséges illatanyagmentes, 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagú szépségápoló termékeket használjunk, hajfestésre például kiváló alternatíva a henna.

Bár első olvasásra rémisztőnek tűnhet a sok kritérium, az internet nyújtotta előnyök szerencsére a kezünkre játszanak. Független elemzők, hatóanyag-keresők kövezik a tökéletesen tiszta kozmetikumokhoz vezető utunkat, mellyel megspórolhatjuk magunknak a pepecselős keresgélést a végeláthatatlan összetevőtengerben.

A valódi biotermékek ára is csak elsőre riasztó. Általánosságban elmondható, hogy a ,,tiszta" termékekből sokkal kevesebb szükséges, ezért ugyanaz a mennyiség hosszabb távra elegendő, legyen szó bár tusfürdőről, samponról, hajbalzsamról. Figyeljünk rá, hogy nem feltétlen mindig a borsosabb áru termék a tisztább!

Aki a boltban kapható élelmiszerek összetételével, minőségével már eddig is többé-kevésbé tisztában volt, annak nem most vált világossá: mindenféle konspirációs teória felállítása nélkül nyugodtan mondhatjuk ki: egyedül a mi felelősségünk saját, és ami még fontosabb, gyermekeink egészsége, ez pedig magában foglalja nem csak az élelmiszerek, de a kozmetikumok és a tisztálkodószerek gondos, alapos, felelősségteljes kiválasztását is. A lelkes keresgélés a tökéletesen tiszta készítmények után pedig mindig meghozza gyümölcsét: bőrünk és egészségünk meghálálja a méregmentes életet.

Forrás: A Napi Elemózsia magazin harmadik, 2013. májusi számából
KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
A szédülés
  2014-03-28 16:33:03, péntek
 
  Az egyensúly-érzékelő rendszer betegsége által okozott szédülés különböző jellegű lehet és számos egyéb betegség kísérő tüneteként is jelentkezhet, mint például agyi betegségek, daganatok, vérellátási zavarok, vírusfertőzések, koponyasérülés vagy agyrázkódás.

A forgó jellegű szédülésnél a beteg úgy érzi, mintha körhintában ülne. Heves, hasonló jellegű szédülést középfülgyulladás is okozhat. Az ingadozó szédülés olyan érzést kelt, mintha meginogna a föld a lábuk alatt. A liftérzésnél pedig zuhanást, süllyedést, esetleg hirtelen emelkedést érezhet a beteg. A szédülés mellé bizonytalanságérzés, félelem is társulhat. Kísérő tünetként jelentkezhet hányinger, sápadtság, illetve izzadás.

Szédülés okai
A szédülést kiválthatja extrém magas vérnyomás is. Szédüléshez vezethet a túlzott alkohol-, nikotinfogyasztás is, előidézheti vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése is. Ennek egyik oka lehet a vérnyomás hirtelen csökkenése, amikor a beteg vérnyomása felálláskor hirtelen leesik, átmeneti agyi keringészavart idézve elő.

Szédülést okozhat a súlyos vérszegénység, a kialvatlanság illetve a kimerültség. Talán a magas vérnyomás okozta szédülés után a másik leggyakoribb oka a nyaki gerinccsigolyák meszesedése. Főként a fej forgatásakor lép fel bizonytalanság, forgó jellegű szédülés.

Kiválthatja azonban nyaki verőér-meszesedés okozta szűkület, de szívbillentyű-betegség, anyagcsere-rendellenesség is. Szemészeti elváltozásoknál sem ritka illetve belgyógyászati betegségek közül heveny gyomorhurut, epehólyag-gyulladás, alacsony vércukorszint, mellékvese-elégtelenség is előidézheti. Az ilyen jellegű betegségek okozta szédülés inkább bizonytalansággal, labilitás érzéssel, imbolygó járással jár együtt.

Az egyensúlyszerv
A szédülés ártalmatlannak tekinthető mindaddig, amíg ritkán jelentkezik és mindössze néhány másodpercig tart hányinger, hányás vagy ájulás nélkül. Jelentkezhet hirtelen fejmozdulat következtében, legtöbbször gyors felállásból, az ágyban fekve hirtelen történő átforduláskor.
A kellemetlen bizonytalanságérzetet a belső fülben található egyensúlyszerv rendellenes működése okozza.

Ez a működési zavar leggyakrabban idősebb korban fordul elő és sok 50 év feletti beteget érint. A belsőfül megbetegedését és a közel egy órán át tartó szédülést nagy mennyiségű folyadék felgyülemlése idézi elő. A szédüléshez füldugulás, tompa hallás, illetve fülzúgás vagy fülcsengés is társulhat. A hallóideg elváltozása, jóindulatú daganata is felelős lehet az idült szédülésért és a kísérő egyensúlyvesztésért, halláscsökkenésért, fülzúgásért.

A migrénes rohamokat is megelőzheti egyensúly bizonytalanság, átmeneti halláscsökkenés, szorongás. Akár egy front vagy hirtelen fejmozdulat, de a gyors és agresszív képi, fény- és hanghatások, sőt az utazás is kiválthatja a fejfájást megelőző szédülést. Ennek a szédüléstípusnak az a sajátossága, nem a fejfájással egy időben jelentkezik.

SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A gyógynövények király -Cayenne bors
  2014-03-28 16:21:05, péntek
 
  A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Dr. Richard Shulze, a híres gyógynövényszakértő és természetgyógyász a következőt mondta:

“Ha mindent meg akarsz tanulni egy gyógynövényről, az a cayenne bors legyen. Ez az egyik leghatékonyabb növény."

Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információ nem túlságosan van nagy dobra verve, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el.

MI A CAYENNE BORS?
Neve becsapós, mert valójában nem bors, hanem egy chili paprika fajta, amiből csípős ízű, durva paprika őrlemény készül. Az emberiség egyik legősibb gyógynövénye, ami szinte az egész bolygót bejárta és a föld különböző szegleteiben nagyra becsült gyógynövényként van számon tartva.

Származása Közép-Amerika, a chili paprikák őshazája. Az idők kezdete óta termelt növények egyike, az inka, azték és maja civilizációk több ezer éve már használták gyógyításra és az amerikai őslakosság is több mint 9000 éve használja. Az évezredek folyamán India, Kína és a Közel-Kelet gyógyászatának is részévé vált. Ezért bár Dél-Amerikából indult hódító útjára, ma már Indiában, Amerikában, Afrika trópusi és szubtrópusi vidékein is termesztik.

MIRE JÓ A CAYENNE BORS?
Inkább úgy kellene feltenni a kérdést, hogy mire nem, mert azt gyorsabban meg lehetne válaszolni. Ami miatt a legnagyobb hírnevét kivívta, az a szívre és az erekre gyakorolt élénkítő és gyógyító hatása, ugyanis tapasztalatok szerint 30 másodperc alatt képes megállítani a szívrohamot.

Bevétele után szinte másodpercek alatt javítja a szív állapotát és működésbe lendíti azt, ezért szívroham megelőzésére vagy azonnali kezelésére alkalmazzák. Rendszeres fogyasztása top formában tartja a szívet.

Ez a gyógynövény egy nagyszerű táplálék a keringési rendszer számára, mert ellátja a szükséges összetevőkel az artériák, vénák, kapillárisok sejtstruktúráját, hogy azok visszanyerjék fiatalos rugalmasságukat.

Szabályozza a vér áramlását a fejtől a lábakig, kiegyenlíti és normálisra beállítja a vérnyomást. Bevételekor egyből hatással van a szívre, aztán fokozatosan kifejti hatását az artériákra, kapillárisokra és idegekre, eltávolítja a lerakódásokat az artériákból, illetve a mérgeket a véráramból.

Javítja a keringést, újjáépíti a vérsejteket, csökkenti a koleszterint, eloszlatja a triglicerideket (a trigliceridek a táplálkozás által felvett zsírok legfőbb alkotóelemei. Normál esetben a vérben csak kis számban vannak jelen).

Cayenne bors az emésztés javítására

Megóvja a gyomor nyálkahártyáját, újraépíti a szöveteket a gyomorban. Gyógyítja a gyomor- és bélfekélyeket. A cayenne bors természetes melegséget állít elő a testben, stimulálja a bélmozgást, segíti a tápanyagok felszívódást. Mivel stimulálja az emésztési folyamatokat, ezért segíti a gyenge gyomrot, emésztési zavarokra is jó, illetve kezeli a gyomorégést, hasmenést, gyomorbajt, puffadást.

Energia növelésére

Kezeli a gyengeséget és kimerültséget. Betegség esetében segíti, hogy a szervezet visszanyerje belső erejét. Erősíti az immunrendszert, stimulálja az anyagcsere folyamatokat. Több energiát és életerőt ad, általánosan megerősíti a szervezetet és az egészséget.

Gyulladáscsökkentő és gombaölő

Kivételes gombaölő hatása is van. Használható mandulagyulladás, torokgyulladás, torokbántalom, köhögés esetén gargalizálással. Megfázásra és láz enyhítésre is hatásos.

Női problémákra

Menstruációs panaszokra, görcsökre, méhfájdalomra.

Fogyókúrázóknak

Mivel gyorsítja a vérkeringést és a felszívódást, ezért elősegíti más gyógynövények és vitaminok, táplálék kiegészítők hatását. Bármely fogyókúra hasznos kiegészítője, mert stabilizálja az emésztést, ezzel megszünteti a felszívódási problémákból adódó túlzott étvágyat.

Egyéb problémákra

Jó még tengeribetegségre, használható allergia ellen és izomgörcsök enyhítésére, segít a sebgyógyulásban, csökkenti a hegesedést, kezeli az aranyeret, könnyít a fogfájáson, védi a fogakat a szuvasodástól, használható hányás ellen, anorexia kezelésre, gyógyír az ízületekre reuma és gyulladások esetén. Görcsoldó hatású, jó a vesének, a hasnyálmirigynek és még számtalan jótékony hatása van.

HOL LEHET BESZEREZNI?
Reformüzletek, bioboltok fűszeres polcán lehet megtalálni. Filléres portéka, 200-300 Ft egy csomag őrlemény.

MELLÉKHATÁS?
Eddig még nem érkezett jelentés arról, hogy a cayenne bors bármiféle komolyabb mellékhatást okozott volna, azon kívül, hogy igen csípős. Ezért amikor elkezdjük használni, figyeljünk, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket és apránként növeljük a mennyiséget. Az elején tapasztalhatunk bélmozgásokat, ahogy kifejti hatását a gyógynövény a szervezetünkben, de ez pár nap alatt alábbhagy. Ez csak annak a jele, hogy a cayenne bors teszi a dolgát szervezetünk helyreállításában.

ÖTLETEK, RECEPTEK A CAYENNE BORS FOGYASZTÁSHOZ
Mikor elkezdjük fogyasztani, fokozatosan szoktassuk magunkat hozzá, elsőre elég egynyolcad később egynegyed teáskanállal tenni egy pohár folyadékhoz, később növelhetjük az adagot. Függ a cayenne bors erősségétől is, kísérletezzük ki, mi az ami nekünk jó, figyeljünk testünk jeleire.

A legjobban akkor fejti ki a hatását, ha forró vízben oldjuk fel, azaz úgynevezett cayenne bors teát készítünk.

Elkészítése: Egy pohár tisztított forró vízbe oldjuk fel a cayenne borsot. Ihatjuk így tisztán, de ízesíthetjük még mézzel és citrommal is.

Akinek érzékeny a gyomra a csípős ételekre, az teheti paradicsomlébe vagy sárgarépalébe is, illetve ne fogyassza éhgyomorra. Legjobb, ha jó sok zöldséget eszik, mielőtt fogyasztja.

Ha frissen facsart narancslébe tesszük, akkor igazi immunrendszer felturbózó ital. Kezdődő nátha, megfázás esetén nagyon hatásos kúra.

Szuperzsírégető energiafelturbózó citrusos ital recept

Elkészítés: Vágjunk össze grapefruitot, citromot és narancsot. Nyomkodjuk át őket, hogy kicsit megtörjenek és kiengedjenek egy kis levet. Figyeljünk oda, hogy a citrusfélék héját jó alaposan tisztítsuk meg és ne kerüljenek magok az italba. Szórjunk rá egy kávéskanál cayenne borsot és öntsük fel tiszta vízzel. (Használjunk tisztított vizet, mint amit a Vízmegoldás vízszűrje állít elő.) Hagyjuk egy éjszaka alatt összeérni az ízeket.

Forrás: naturahirek.hu KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Kalácspuding
  2014-03-27 16:53:09, csütörtök
 
  Hozzávalók:
7 vagy 8 szelet kalács, amit felkockázunk, 750 ml tej, 50 g vaj, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál vanília kivonat (ha nincs 1 csomag vaníliás cukor), 10 dkg cukor, 80 g mazsola, 10 dkg aszalt sárgabarack, 4 db tojás
Elkészítés:

A kalácsot kockákra vágjuk.
Egy lábasba tesszük a tejet, hozzáadjuk a vajat, cukrot, a fahéjat, vaníliát,

az apróra vágott aszalt sárgabarackot, és a mazsolát.

Feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, amíg a cukor felolvad benne, ( Nem tovább, csak ameddig épp elolvad)
majd levesszük a tűzről.
A tojásokat egy tálban villával felverjük, majd a tejhez öntjük, és simára keverjük.

Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk,

beletesszük a felkockázott kalácsokat,

amire ráöntjük a tejes keveréket.


180 fokra előmelegített sütőben kb 40-45perc alatt megsütjük.


Olvass tovább: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/kalacspuding/
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Nincs Cím
  2014-03-27 16:27:04, csütörtök
 
  A LEGRÖVIDEBB TENYÉSZIDEJŰ EGÉSZSÉGES ZÖLDSÉGNÖVÉNY

Étrendünkben nagyon fontos a kerti zsázsa. A konyhában leginkább a téli, a tavaszi vitaminhiány idején használjuk. Igen nagy hatású gyógynövény: antibakteriális, baktérium pusztító hatása van. A köszvényt és a reumát is enyhíti.

A legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény: a vetés után 12-14 nappal már fogyasztható. Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű).

Közeledik a tavasz. A komor téli napok után alig várjuk, hogy rügyezzenek a fák, zöldbe boruljon a természet. Ilyenkor mi is életre kelünk.

Szervezetünk vitaminkészletei kimerülőben vannak. Igyekezzünk pótolni olyan zöldségekkel, amelyek ilyenkor elérhetőek, természetesek.

Étrendünkben nagyon fontos a kerti zsázsa. A konyhában leginkább a téli, a tavaszi vitaminhiány idején használjuk. Igen nagy hatású gyógynövény: antibakteriális, baktérium pusztító hatása van. A köszvényt és a reumát is enyhíti.

Jótékony hatások:

A zsázsa gyógyító hatása pont a csípősségében rejlik, s a legújabb kutatások szerint rákmegelőző hatása van. Dohányosoknak kimondottan ajánlatos a fogyasztása, mert tisztítja a tüdőt!!

Kis mennyiségben : csökkenti a bélbántalmak iránti hajlamot, immunerősítő, főleg a hurutos betegségek ellen hat. Pajzsmirigyműködésre is jótékonyan hat, vértisztító hatású, cukorbaj, vérszegénység esetén is kiváló. Rengeteg vitamint tartalmaz, s főleg ként, ami a rák megelőzésében a legfontosabb!

Sok benne a C-vitamin , tartalmaz még karotint, B vitaminokat és sok ásványi sót - főleg káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat.
A kerti zsázsa magját bármikor vethetjük. A nedves, kerti földhöz keverjünk homokot. Lapos edénybe, tálkába 2-3 ujjnyi földet teszünk, nyomkodjuk le és szórjuk rá a magvakat - jó sűrűn! 2mm földet szórjunk rá, ezt is nyomkodjuk meg. Otthonunkban az így előkészített edényt állítsuk sötét helyre vagy a növénykék kibújásáig kartonpapírral lefedve elérjük azt, hogy ne legyenek a maghéjak a levelek hegyén. Ezután már napfényre van szükségük, legjobban az ablakpárkányon érzik jól magukat, 20-22 fokon.

A vetés után 3-4 nappal már bőségesen öntözzük növénykéinket. Legjobb, ha olyan edénybe vetettük, amelyet vízbe állíthatunk, hogy a talaj jól átnedvesedhessen. A felülről történő öntözés miatt a gyenge növénykék eldőlhetnek.

Még egy fontos dolog: ugyanabba az edénybe (talajba), sorba sohasem szabad vetni, mert önmagát sem tűrő növény!

A vetéstől számítva már 10-14 nap múlva szüretelhetjük zsázsánkat. A talaj felszíne felett ollóval vágjunk le belőle. A zsázsa nem sarjad újra, ezért a letermett helyett vessünk újat.

A kerti zsázsát nem kell feltétlenül földbe vetni. Egy lapos edénybe itatóspapírt teszünk, több rétegben. Alaposan nedvesítsük meg, majd jó sűrűn szórjuk rá a magokat. Vékony vattaréteggel fedjük be, nedvesen tartjuk.

Márciusban már vethetjük szabad földbe is, mint a mustárt. A zöld mustárnövényke is igazán nagyszerű vitaminforrás kora tavasszal.

Saláták formájában, de mint fűszernövény is finom; íze nem olyan csípős, mint a zsázsáé. Friss, üde ízük miatt érdemes ezeket a növényeket vetni. Használhatjuk szendvicsek ízesítésére, vajas kenyérre, salátákhoz. Fagyasztható is, így bármikor fogyaszthatjuk.

Forrás: napielemozsia.hu
KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rózsavíz készítése házilag
  2014-03-27 09:54:59, csütörtök
 
 

1.
- Végy két marék rózsaszirmot - vegyszermentes erősen illatozó fajtát válassz.
- Adj hozzá forralt vizet a rózsaszirom mennyiségének dupláját - a legjobb, ha tisztított, desztillált vagy ásványvizet használsz.
- Körülbelül két napig hagyd állni, de közben kevergesd néha, hogy a szirmok víz alatt maradjanak.
- A szűrt letisztult folyadékot töltsd át steril üvegcsébe.
- Tipp: Nem érdemes egyszerre sokat készíteni, mert hamar megromolhat!

2.
-2 dlvízbe csepegtessünk 12-15 csepp rózsaolajat,
-fél citrom levét
-és egy maroknyi rózsaszirmot,
-1-2 szál levendulát!
Néhány nap múlva szűrjük le egy finom kendőn át!

Hasmenés ellen jó, de arc lemosásra is kiváló. Egyes konyhák sütéshez-főzéshez is használják.

Saját rózsakertünkből szedett rózsából úgy készíthető, hogy a leszedett szirmokat beletesszük egy edénybe, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 45 percig főzzük épp forrás alatti hőmérsékleten. Utána leszűrjük.

Szinte minden bioboltban megvásárolható a rózsavíz. Általában kisebb kiszerelésekben kapható, a legpraktikusabb, ha bőrápolásra szeretnénk használni a pumpás kiszerelés.

limoA rózsák illata, mérete és íze is igen változatos, így nem véletlen, hogy a konyhában is kedvelt alapanyag. Sütemények, szaloncukrok, fagylaltok ízesítéséhez használják, kandírozott formában csodás díszítőelem. A legegyszerűbb, ha limonádénkat ízesítjük egy csepp rózsavízzel, kellemes, semmihez nem hasonlítható friss ízt kapunk.



Forrás: stylemagazin.hu, .egeszsegkalauz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Házi mosószer és egyebek készí  
Kleopátra SZÉPSÉGTITKA – RÓZSAVÍZ
  2014-03-27 09:52:26, csütörtök
 
  Az emberiség első ültetett dísznövényei közé tartoznak a rózsák.
Megszámlálhatatlan fajtája, színe, és formája van, az új fajták nemesítése még napjainkban is tart.

A rózsavíz amellett, hogy szép bőrt eredményez, stressz csökkentő erejű, és jótékony hatással van egészségünkre!

A rózsavíz erejét már a 10. században felfedezték, akkoriban Perzsiában igen közkedvelt kelléknek számított, így nem csoda, hogy a legtöbb rózsaolajat ma is ebben a régióban állítják elő. Egyiptomban Kleopátra is jól ismerte már ezt a szépészeti csodaterméket, és gyakorta vetette be, ha férfiak elcsábításáról volt szó. Állítólag kedvesét Anthony-t is azzal ejtette rabul, hogy rendszeresen fürdött rózsavízben és rózsaolajat használt.

A rózsavíznek számos pozitív egészségügyi hatása ismert:
segít az emésztési problémák kezelésében, csökkenti a keringési zavarokat, valamint olyan vitaminok forrása, mint az A-vitamin, B-vitamin, B3-vitamin, C-vitamin, D és E-vitamin.

A rózsavíznek öregedés gátló hatása van, erősíti a sejtfalakat, és tonizáló hatásának hála eltünteti a pattanásokat, kisimítja a szemkörnyéki ráncokat, eltünteti a szem alatti karikákat. Utóbbihoz nem kell mást tenned, mint egy vattapamaccsal áttörölgetni a szemek körüli részt. Bár nem sokan tudják, de sminklemosóként is nagyszerűen alkalmazható. Eredménye friss, tiszta, eleven bőr. Alkalmazd a bőrödön naponta egyszer lehetőleg lefekvés előtt, meglátod az eredmény: ragyogó, tiszta bőr.

Remek fertőtlenítő, összetevőinek hála képes elpusztítani a baktériumokat. Bár önmagában is remek arctisztító, ma már számos termékben megtalálható a rózsából nyert csodatévő hatóanyag.

Jótékony hatásai

- bőrápolás:
-mindenféle bőrtípusnál alkalmazható
-bőrpír ellen is használható

- nyugtató hatás:
- a rózsavíz rendkívül nyugtató, ha fürdésnél a forró vízbe tesszük
- a stressz miatt kialakult betegségeknél, szívbetegeknél, peptikus fekélyeknél is hatásosnak bizonyult ez a fajta víz

- vitaminpótlás:
- esszenciális vitaminokat tartalmaz (B3, C, D, E)
- antioxidánsok, flavonoidok és cink is található benne

- teaként fogyasztva:
- a rózsavízzel készített teát húgyúti fertőzések, gyomorproblémák kezelésére ajánlják

- élelmiszer aromaként:
- néhány ételt lehet is ízesíteni ezzel a vízzel (csak kis mennyiségben!)
(fagylaltokat, süteményeket, pudingokat, indiai curryt, marcipánokat)

- hajápolásban:
- hajmosásnál is alkalmazható
- csökkenti a fejbőrön lévő gyulladást
- növeli a fejbőr vérellátását, ezáltal serkentheti a hajnövekedést is
- hajkondicionáló szer

- szemápolás területén:
Gyulladt, fáradt, égő, száraz szemre is remekül alkalmazható. Cseppentsünk a szemünkbe a rózsavízből (2-3 csepp elég), ezt követően tartsuk csukva a szemünket pár percig, a hatás nem marad el.

Forrás: stylemagazin.hu, .egeszsegkalauz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Az agy 5 tápláléka
  2014-03-27 09:35:17, csütörtök
 
  TERMÉSZETES AGYFUNKCIÓ JAVÍTÓK

Lehet olyan élelmiszereket fogyasztani amelyek egészségünket szolgálják, vagy lehet olyan ételeket választani, amelyek betegségeket gerjesztenek.

Hasonlóképpen lehet fokozni az agy teljesítményét, vagy lehet enni olyan ételeket, amelyek a szó szoros értelmében lebutítanak bennünket.

Melyik volt először? Az intelligencia vagy az egészséges étrend? Bár nem tudjuk biztosan, de határozott kapcsolat van az élelmiszerek megválasztása, valamint az agy működése között. Minél jobb a táplálékunk, annál élesebb az agyunk. Minél több cukrot és feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk, koncentrációnk egyre zavarosabbá válik. Szóval, itt van néhány agytáplálék, amelyek segítenek a gondolkodásban és fokozzák a kognitív teljesítményt.

1. DIÓ

Nem véletlen, hogy a dió kinézetében hasonlít az agyra, érdekes az összeesés, mert kiváló forrása az agyműködést fokozó antioxidánsoknak. Egy tanulmány azt mutatja, hogy a dió drámai hatással van az agy információfeldolgozó és következtetés levonó képességére (interferenciális érvelés).

Más tanulmányok kimutatták, hogy egy olyan étrend amely több mint 2%-diót tartalmaz, képes visszafordítani az agy öregedést, és az életkorral összefüggő motoros és kognitív degenerációt.

2. ÁFONYA

Mindenféle adat áll már rendelkezésre az áfonya pozitív hatásairól. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek védenek a szabad gyökök károsító hatásaitól. Az áfonya megakadályozza az agyi degenerációt, és a memóriát drámaian képes növelni. Az egyik vizsgálatban a vizsgálati alanyok, akik a legtöbb fekete áfonyát és epret ettek a memória csökkenést legalább 2,5 évvel késleltették összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztottak áfonyát.

3. OLIVAOLAJ

Az olivaolaj, és különösen az extra szűz olivaolaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, leginkább azért, mert jótékony, egyszeresen telítetlen zsírokkal van tele. Míg a húsokról és a teljes zsírtartalmú tejtermékekről ténylegesen kimutatták, hogy az agy gyorsabban öregszik tőlük, az egyszeresen telítetlen zsírok lassítják az agy öregedését. Egy tanulmány szerint, azon nők agya, akik egyszeresen telítetlen zsírokat fogyasztottak, körülbelül 6-7 évvel volt fiatalabb, mint biológiai koruk!

4. KÁVÉ

Szintén az agyserkentő ételek közé sorolandó a kávé, amelyik a modern világ egyik legnépszerűbb itala és évezredek óta része az emberiség történelmének. A szabad kereskedelmi bio kávé nagy dolgokra képes az agy teljesítményének fókuszálásában. Fontos megjegyeznünk, hogy mértékletes kávéfogyasztás esetén annak egészségügyi előnyei csekély vagy semmiféle függőségi viszony kialakulása nélkül élvezhetők.

5. VÍZ

Ez a legtermészetesebb dolog, amit fogyaszthat. Testünk 61.8 %-ban vízből áll és a víz döntő fontosságú minden testi folyamatban. Víz nélkül az agy öregedése gyors ütemben zajlik. Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a kiszáradás valójában agyzsugorodást okoz!
FORRÁS: NATURAHIREK.HU
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hasznos tippek a húsvéti sonka vásárlásához
  2014-03-26 13:30:46, szerda
 
 
Minél sötétebb, annál jobb

Húsvétkor, a nagyböjtöt követően igazán el vagyunk kényeztetve finomságokkal, de az ünnepi ebéd középpontjában egészen biztosan a húsvéti sonka áll. Íme, néhány hasznos tipp, hogy vásárláskor hogyan ismerhetjük fel a jó minőségű sonkát!

A húsvéti sonka lehet nyers vagy hőkezelt, bőrös vagy bőr nélküli, csontos vagy csont nélküli sertéscomb vagy lapocka, tarja, karaj vagy csülök. Ha hagyományos ízekre vágyunk, a parasztsonka terméket kell választani, ami bőrrel és szalonnával fedett, megfelelően formázott sertéscomb vagy lapocka, amelyet sózással, pácolással és füstöléssel tartósítanak, és egészben vagy darabban forgalmaznak.

A sötét szín a jó minőség titka

A jó minőségű füstölt sonka jellemzője, hogy "pácérett", azaz a terméket megvágva a metszéslapja egyöntetűen bordó, sötétrózsaszín, íze kellemesen sós - tehát jellegzetesen füstölt színű, ízű és illatú. Alapvető elvárás, hogy a sonka ne legyen "véraláfutásos", a bőrös részen esetleg rosszul szőrtelenített. A termék állománya tapintásra nem lehet puha, nyomás nélkül levet engedő vagy éppenséggel túl kemény, beszáradt. Jó minőségű sonka esetében zsír-, folyadék-, só- vagy zselékiválást nem láthatunk a csomagoláson.

A prémium termékek előállítása során a pácolás hagyományosan sózással történik, míg az olcsóbb tömegtermékek gyors pácolással, változó páclébevitellel készülnek. A felvágatlan sonkáról kívülről nem állapítható meg, hogy az hagyományosan érlelt, vagy gyors pácolt, főtt termék-e. Felvágás után már látható, hogy a hagyományos nyers sonka jellemzően sötétvörös, a gyors pácolt termék viszont sokkal világosabb. Ha a sonkát könnyen össze lehet nyomni, valószínűleg túl sok páclével készült. Ez az eltarthatóság szempontjából jelent hátrányt.
A címke sok mindent elárul

Bármilyen sonkát is vásárolunk, a címkét mindig olvassuk el. A címke először is, elárulja a sonka alapanyagát (az állatot, amiből a termék készült, kivéve a sertést), utal a feldolgozott testtájra (comb vagy lapocka) és informál a termék színhústartalmáról. Utóbbi szempontjából óriási a szórás a magyar piacon. Találkozhatunk "gazdag", 88%-os sertéscomb tartalmú vagy 63%-os pulykamell tartalmú sonkával, de van olyan is, amelynek a hústartalma még az 50%-ot sem éri el!

A címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható. Azt a terméket, amelyikről hiányzik a címke, inkább ne vegyük meg!

Hol vásároljunk?

Húsvéti sonkát vásároljunk ott, ahol egyébként is szoktunk húst, húskészítményeket venni, és nem ért még csalódás bennünket - legyen szó akár hentesüzletről, akár szupermarketről. A lényeg, hogy ne vásároljunk ismeretlen helyen csak azért, mert olcsóbb.

Hogyan használjuk fel?
A sonkát nemcsak reggelihez ehetjük finom tavaszi retekkel vagy újhagymával és tojással, de ünnepi ételeink egyik fontos alapanyagát is adhatja. Adhatjuk salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez is, kellemesen füstös ízt ad nekik. Mivel a sonka zsíros hús, együnk melléje nyers zöldségeket, és reszelt tormát, amely segíti megemésztését


Forrás: Bonafarm sajtóanyag
Közzétette Házipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Medvehagymás tojástekercs
  2014-03-26 13:03:05, szerda
 
  Hozzávalók (4 személyre):
5 tojás
2 evőkanál tejföl
4 dkg liszt
3 dkg vaj
10 dkg sajt
15 dkg gomba
1 csokor medvehagyma
só, bors

Elkészítése:
A tojásokat egy keverőtálba törjük, felverjük, és hozzáadunk 1 evőkanál olvasztott vajat, a tejfölt, a csíkokra vágott medvehagymát meg a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, jól összekavarjuk, majd sütőpapírral bélelt kb. 25x30 cm nagyságú tepsibe öntjük, és 10 perc alatt megsütjük. Míg sül, a gombát megmossuk és lecsöpögtetjük, majd apró kockákra vágjuk, és a megmaradt vajon addig pároljuk, míg a keletkező leve el nem fő. Kevés sóval meg borssal ízesítjük. A tojás-tekercset még forrón átfordítjuk, hogy a medvehagymás fele kerüljön majd kívülre, rászórjuk a reszelt sajtot meg a gombát, és szorosan feltekerjük. Alufóliába, majd egy tiszta konyharuhába csavarjuk, néhány órát hűlni hagyjuk. Éles késsel szeleteljük, és hidegen tálaljuk.
Erdélyi Konyha
 
 
0 komment , kategória:  Böjtös ételek (húsmente)  
     2/17 oldal   Bejegyzések száma: 164 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 302
  • e Hét: 3812
  • e Hónap: 5707
  • e Év: 56498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.