Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Bajor meggyes pite
  2014-04-30 11:30:07, szerda
 
 
Hozzávalók

A tésztához:
375 g vaj
500 g liszt
250 g porcukor
1 sütőpor
1 csipet fahéj
50 g darált mandula
1 csipet só

500 g meggy
250 ml tej
250 gramm tejföl
50 gramm porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor

Elkészítése:

A vajat morzsoljuk össze a liszttel, a porcukorral, fahéjjal, mandulával, sóval.
A tészta felét almareszelővel reszeljük egy 25x39 cm -es sütőpapírral bélelt tepsibe.
A magozott meggyet lecsepegtetjük.
Összekeverjük a tejet, tejfölt és a vaníliás cukort és felforraljuk egy lábasban. A pudingport 2 evőkanál hideg vízzel és az 50 g cukorral simára keverjük és öntsük a forró folyadékhoz.
Tovább főzzük,míg besűrűsödik.
Kihűtjük ,majd a tésztára öntjük.
Megszórjuk meggyel,ráreszeljük a tésztát és 200 fokon világosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Pio atya imája Jézus Szent szívéhez
  2014-04-30 10:21:30, szerda
 
  SZERETETT PIO ATYÁNK! VIDD KÉRÉSÜNK JÉZUS SZENTSÉGES SZÍVE ELÉ ~ HALLGATTASSANAK MEG IMÁINK! Amen.


1. Jézusom, Te mondtad: 'Kérjetek és kaptok, keressetek
és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek!' Mt 7,7
Íme, zörgetünk, keresünk és kérjük segíts kedves testvérünknek, akiért ma imádkozunk Hozzád.
Miatyánk, Üdvözlégy, Dicsőség
Ima: Jézusom Szent Szíve, remélek és bízom benned! Amen.
2. Jézusom, Te mondtad: 'Bármit kértek az Atyától a nevemben, megadja nektek.' Jn 16,23
Íme, most a nevedben kérjük az Atyától a szentek közbenjárására által a kegyelmet, hogy testvérünk, akiért a mai imánkkal eléd járultunk - teljesítse feladatát az Atya akarata szerint.
Miatyánk, Üdvözlégy, Dicsőség
Ima: Jézusom Szent Szíve, remélek és bízom benned! Amen.
3.Jézusom, Te mondtad: 'Ég és föld elmúlnak,
de az én igéim nem múlnak el' (Lk 21,33).
Íme, most szavad csalatkozhatatlanságára támaszkodom, és kérem a kegyelmet, hogy imáink által segítséget nyerhessen testvérünk, akiért ma imádkozunk.
Miatyánk - Üdvözlégy - Dicsőség
Jézusom Szent Szíve, remélek és bízom Benned. Amen.
SZERETETT PIO ATYÁNK! KÖSZÖNJÜK, HOGY KÖZBENJÁRSZ KÉRÉSÜNKKEL ÉS IMÁDKOZOL ÉRTÜNK! Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
Fürdőkezelések és a víz hőfoka
  2014-04-30 09:55:40, szerda
 
  Amikor valaki kifejezetten orvosi utasításra vesz részt egy fürdőkezelésen, akkor fontos szerepe van a víz hőfokának is. Az 1991-ben, “Gyógyfürdőkről fürdőzőknek" címmel kiadott könyv nyújt mindehhez némi támpontot. A különböző hőmérsékletű vizeknek ugyanis eltérő a gyógyhatása.

A kifejezetten meleg - 36-39 fokos - fürdőzés ingerhatása és fájdalomcsillapító hatása elsősorban az idült mozgásszervi betegségek esetében lehet hatékony. A hűvösebb, langyosabb - 28-30 fokos - vízben viszont tovább lehet tartózkodni, így alkalmas mozgásgyakorlatok végzésére.

Az orvosok olykor kombinált hőfokú fürdőkezeléseket írnak elő. Tipikusan a meleg hőfokú fürdő 15-20 percig tarthat, majd az ezt követő hűvösebb néhány perccel tovább. A fentiek miatt azonban fontos, hogy a hűvösebb vízben különféle tornagyakorlatokat végezzenek a betegek, különösen azok, akik valamilyen degeneratív ízületi elváltozással - például porckopás - küszködnek.

Vannak olyan, fellángolásra hajlamosító betegségek, - mint például az idült sokízületi gyulladás - amikor 1-2 fokos eltérés is jelentősen módosíthatja a terápiás hatást. Az említett betegség esetén a legideálisabbnak a 28 fok körüli, úszó- és vízitornáztató medence lehet, hiszen a túl meleg víz akár ronthat is a beteg állapotán.

Termál Online
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fürdőfáradtság: a túladagolt gyógyvíz
  2014-04-30 09:48:45, szerda
 
  Problémákat okozhat, ha valaki túlzott lelkesedéssel veti bele magát a gyógyfürdőzésbe. Fürdőfáradtság esetén felerősödhetnek azok a panaszok, ami miatt belekezdtek a gyógykúrába.

A fürdőkezelésekről szóló szakirodalomban külön kitérnek az úgynevezett fürdőfáradtságra. Ez nem azonos azzal, amikor valaki egy egész napos élményfürdőzés után kicsit fáradtabb a megszokottnál, hiszen az természetes. A fürdőfáradság kifejezetten gyógykezeléseknél, azon belül is a hosszabb idejű, akár több hétig tartóknál szokott előfordulni.

Különös ismertetőjele, hogy a fáradságérzet nem múlik el egy éjszaka, sőt egy-két nap után sem. A fürdőfáradtság napokig, hetekig tartó rossz közérzettel, gyengeséggel, levertséggel a teljesítőképesség csökkenésével jár. A tapasztalatok szerint ilyenkor fokozódhatnak azok a fájdalmak is, amelyek miatt valaki elkezdte az egész gyógykezelést. Problémát jelent, hogy a gyógyvizes kúrát ebben az esetben abba kell hagyni, de ha nem hagyják abba, akkor is hatástalan lehet.

A fürdőfáradtság oka az esetek döntő többségében az, hogy a páciensek nem tartják be az előírt fürdési időket. Például az engedélyezett 20 perces fürdési idők helyett, akár napi több órát is egyfolytában a gyógyvízben töltenek. “Jól vezetett fürdőkúra után fürdőfáradtság nincs, s a reumás fájdalmak csökkenni szoktak, a kondíció javul, a közérzet jobb lesz" - olvasható a Fröhlich Lóránt által írt Gyógyfürdőkről fürdőzőknek című könyvben.

Termál Online
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyógyfürdők: mennyi időt szabad a vízben tölteni?
  2014-04-30 09:47:06, szerda
 
  A gyógyfürdőkben minden esetben jelzik, hogy mennyi az ajánlott vízben tartózkodási idő. Sokan ezt lényegtelen információként kezelik, holott - főleg a magasabb ásványianyag-tartalmú - gyógyvizek esetében nem árt komolyan venni. A túlzásba vitt vízben tartózkodás ugyanis kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Ezek közé tartozik az úgynevezett fürdőfáradtság

A bőrön át a vízben lévő egyes ásványi anyagok felszívódnak, ezért a víz összetételétől függően fürdőhelyenként eltérő az ajánlott fürdési idő. Nagy vonalakban az mondható el, hogy minél magasabb a víz ásványi tartalma és minél melegebb, annál alacsonyabb a fürdésre ajánlott időtartam. S ez igaz fordított esetben is. Jó példa erre a langyos vizű Hévízi Tófürdő, ahol akár egy órás fürdőzés is megengedett lehet (bár fő szabály szerint orvosi javaslat nélkül félóránál hosszabb tartózkodás egyhuzamban nem ajánlott). A kifejezetten kénes, sűrű harkányi gyógyvíz esetén viszont 15-20 perc javasolt. Összességében tehát sok esetben a kevesebb több, azaz mértékletesebb vízben tartózkodás esetén jobban elősegíti a gyógyulást a víz.

Amire még érdemes figyelni a termálfürdők esetén a tartózkodási időn kívül: az ezüst ékszerek elszíneződhetnek a víztől, ezért ezeket ajánlatos levenni a fürdés előtt. A vízből való kijövetel után nem érdemes rögtön lezuhanyozni, éppen azért, mert az ásványi anyagok egy része a bőrön keresztül szívódik fel. Szintén a fürdőzés után javasolt legalább egy órás pihenőt tartani.

A fentieken túl az egyes gyógykezelések esetén is fontos szerepe lehet a víz hőfokának.

Termál Online
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Öt furcsa tévhit a gyógyfürdőkről
  2014-04-30 09:43:33, szerda
 
  Számos tévképzet és hiedelem él az emberekben a gyógyvizekről és a bennük való fürdőzésről. Összegyűjtöttünk ezek közül ötöt és el is magyarázzuk, hogy miért nem stimmelnek.

1. Akár egy órát is el lehet tölteni a gyógyvizes medencében. Pláne, ha komolyabb a panaszom. Mások is, így csinálják.

Az tény, hogy a gyógyfürdők vendégei közül sokan előszeretettel aszalódnak akár órákat is a gyógyvízben, ez azonban mégsem tekinthető követendő példának.

A lényeg az, hogy a víz összetételétől és a hőmérsékletétől függ az, hogy mennyi ideig lehet benne pancsolni. Ezt minden esetben jelölik a medencénél egy táblán. A gyógyfürdők többségénél egyébként 15-20 perc javasolt egyhuzamban. A túlzásba vitt gyógyfürdőzés ugyanis kellemetlen mellékhatással (az úgynevezett fürdőfáradtsággal), rosszabb esetben rosszulléttel is járhat.

2. A gyógyvíznek “színe van", ami egészen áttetsző az csak sima csapvíz.

Ezt egyszer egy facebookos poszthoz kapcsolódva vágta valaki a fejünkhöz, amikor egy áttetsző vizű medencéről közöltünk képet. A fehér, vagy barna színű, kénes pára alatt rejtőző vizeknek tényleg megvan a hangulatuk, de messze nem ez a gyógyvizek ismérve. Bizonyos ásványi anyagok jelenléte elszínezheti a vizeket, de ettől függetlenül az áttetsző termálvizeknek is lehet magas ásványianyag tartalmuk és gyógyhatásuk. Lényeg, ami lényeg: nem a szín a fontos.

3. Az egymás közelében lévő gyógyfürdők vize azonos összetételű.

Ez olyannyira nem igaz, hogy sokszor még egy fürdőn belül is működnek egészen különböző összetételű vizet adó termálkutak. Egymástól több tíz kilométerre fekvő fürdők esetén pedig ez hatványozottan igaz lehet. Ugyanakkor, ha vannak is hasonlóságok az egymás közelében fekvő vizek összetételében, a hatásuk mégis más lehet. Ennek oka az, hogy néhány összetevő arányának az eltérése is egészen különböző tulajdonságokat adhat a víznek.

Példaként említhető Kehidakustány. Az ottani termálfürdő vízbázisa nagy vonalakban ugyanaz, mint a hévízié. Mégis vannak eltérések a két település gyógyvizének pontos összetétele között. Sőt, a kehidai gyógyvízben például nincs radon, ami pedig a Tófürdő gyógyhatása szempontjából meghatározónak számít.

4. A gyógy- és termálvizes medencék a fertőzések melegágyai.

Ez több okból sem állja meg a helyét. Sok esetben maguk a termálvizek is tartalmaznak olyan anyagokat (klórt, jódot, nátrium-kloridot) amelyek fertőtlenítő hatással rendelkeznek. A fürdők üzemeltetői persze nem hagyatkoznak pusztán erre. A gyógyvizes medencék esetén folyamatosan és gyorsan cserélik a vizet, így ezekben a medencékben lényegében állandóan friss víz található. A termálvizes medencéket pedig klórral, vagy valamilyen más fertőtlenítő eljárással is tisztán tartják. Egyik sem kedvez a fertőzéseknek, és pláne nem számít a melegágyuknak.

5. Minden termálfürdő gyógyfürdő.

Sok esetben kéz a kézben jár a két fogalom, de azért nem mindig. A termálfürdő elnevezés a hőfokra utal (30 Celsius-fok feletti vizet jelöl), gyógyfürdőnek pedig az számít, amelynek gyógyhatását orvosi vizsgálatokkal igazolták. Azonban nem feltétlenül csak az lehet gyógyvíz, ami 30 fok feletti. Illetve attól még nincs egy víznek gyógyhatása, hogy kellemesen langyos, vagy meleg. Magyarán jó néhány olyan termálfürdő működik az országban, amelynek a vize nem gyógyvíz, ettől függetlenül persze lehet gyógyhatásuk. Egyes esetekben ugyanis az üzemeltetőnek nincs pénze elvégezni a gyógyhatást igazoló vizsgálatokat. Olykor pedig nem is akarják, mert a gyógyvizek kezelésére más, szigorúbb megkötések és szabályok vonatkoznak.

Termál Online
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fogyasszunk licsit
  2014-04-30 08:35:20, szerda
 
  Manapság egyre többen kóstolják ezt a finom, de kevésbé ismert gyümölcsöt. A licsi nagyon egészséges, érdemes beiktatni étrendünkbe.

A licsit durva, piros héj borítja, belül azonban áttetsző, fehér, édes, lédús és igen figyelemreméltó a tápértéke. Gazdag C-vitaminban, sok rezet, foszfort tartalmaz, nátriumtartalma viszonylag alacsony. Nagy mennyiségű B-komplex vitaminnal szolgál és igen jelentős rost-forrás. A licsi túlzásba vitt fogyasztása ugyanakkor nem ajánlott, mert allergiás bőrkiütéseket okozhat. Kínában és Indiában jól ismerik a licsi áldásos hatásait, hiszen tápanyagokban és vitaminokban gazdag, számos betegség ellen felveszi a harcot.

Egészségügyi előnyei
A licsi flavonokat, quercetin és kaempferol vegyületeket tartalmaz, ezek az összetevők jelentősen csökkentik a rákos sejtek szaporodását. A licsi normalizálja a vérnyomást és a szívritmust, vagyis védelmet nyújt a stroke és a koszorúér-betegségek ellen, hiszen nagy mennyiségű polifenolt tartalmaz. Antioxidáns, mint az már ismeretes, javítja az immunrendszert, lassítja a szürkehályog kialakulását, valamint minden szív- és érrendszeri betegség megelőzésében hatásos.

A gyümölcs fenntartja a normális emésztést, hatásos a gyomorégés-, gyomorproblémák ellen. Növeli a szervezet energiaszintjét, hozzájárul a jó közérzet fenntartásához. A licsi magnak ezen felül pedig rejtett tulajdonságai vannak, hiszen csak kevesen tudják, hogy megszabadítja a szervezetet a bélférgektől. A licsi oldható rostot tartalmaz, a bélproblémákra pozitív hatással van.

A licsi foszforban és magnéziumban gazdag, hozzájárul az egészséges, erős csontok fenntartásához, réz és a mangán erősíti a törékeny csontokat, cinkkel együtt növeli a D-vitamin hatékonyságát, amely növeli a kalcium felszívódását.

Fertőzésekkel szemben
A licsi gyümölcs kiváló C-vitaminforrás, ami hozzájárul, hogy testünk ellenálló legyen a fertőző betegségekkel szemben. Segít megfázás, torokfájás, láz esetén, ezen felül javítja a vérkeringést, csökkenti a testsúlyt és védi a bőrt a káros UVA-sugarak ellen. Az oligonol csökkenti a zsírt, sőt az edzések utáni kimerültséget, ellenben növeli az állóképességet, és hatására kevesebb ránc, barna folt lesz a bőrön.

A licsi evés B-komplex vitaminokkal, tiaminnal, riboflavinnal, niacinnal és folsavval is ellát minket. Ezek segítenek a szervezetnek lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat.
Nagy mennyiségben tartalmaz a licsi béta-karotint, mely erősíti az immunrendszert, javítja a máj és más szervek működését. A licsi ugyanakkor nagyon kevés kalóriát juttat szervezetünkbe, nincs benne telített zsír és koleszterin, így ideális azok számára, akik fogyni szeretnének.

Nem is kérdés tehát, hogy a licsi fogyasztása csupa előnyökhöz juttatja szervezetünket. Aki még nem kóstolta volna meg ezt az egzotikus gyümölcsöt, a meggyőző érvek után bátran tegye meg.

SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 218 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 2309
  • e Hónap: 4204
  • e Év: 54995
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.