Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/34 oldal   Bejegyzések száma: 330 
Túrós rózsa-briós
  2014-12-30 23:20:46, kedd
 
  Túrós rózsa-briós

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
3 tojás
10 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
fél teáskanál só
fél dl Vénusz olaj
2,5-3 dl tej
reszelt citromhéj
vaj vagy tojás a kenéshez

A töltelékhez:
60 dkg túró
2 tojás
20 dkg cukor
vanília-kivonat
reszelt citromhéj
csipetnyi só
1-2 evőkanál búzadara (ha szükséges)

Elkészítés:

1.) A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukrozott tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas, közepesen lágy kalácstésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

2.) Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit, ha lágynak találjuk, adjunk hozzá búzadarát is.

3.) A megkelt tésztát 16 egyforma darabra osztjuk (ha nagyobbakat szeretnénk, osszuk 12 darabra). Egyenként nagyjából 10-12 cm átmérőjű körformára nyújtjuk, és 6 vágást ejtünk rajta. A közepére teszünk 1-2 evőkanálnyit a töltelékből, majd minden második szirmot felhajtunk, és kissé összeragasztjuk a széleket. Ezután a megmaradt szirmokat hajtjuk föl és összecsíptetjük. Bátran lehet próbálkozni a formázással, nem kell föltétlenül ezt a sorrendet követni.

4.) Hagyjuk duplájára kelni a briósokat, majd megkenjük tojással vagy olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sajtos stangli III.
  2014-12-29 23:02:19, hétfő
 
  Sajtos stangli III.

Hozzávalók:

26 dkg sajt
30 dkg hideg, lereszelt "Vénusz sütőmargarin
42 dkg liszt
4 dl tejföl

1 tojás a kenéshez
sajt és köménymag a szóráshoz

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 centi vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, derelyevágóval felszabdaljuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Egyszerű sörkifli
  2014-12-29 22:58:02, hétfő
 
  Egyszerű sörkifli

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő

3-4 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor

Valamint:
6 dkg olvasztott vaj a cikkek kenéséhez

A kiflik lekenéséhez:
1 db tojássárgája
1 evőkanál tej

szezámmag vagy köménymag

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk 1 mokkáskanál cukorral. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót, a megkelt élesztővel és a tejjel tésztává dagasztunk.

4 cipót formálunk, ezeket kerekre kinyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. Mindegyiket 8 cikkbe vágjuk, kívülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk, sütőlemezre helyezzük, tejjel felvert tojással megkenjük, szezámmaggal vagy köménymaggal megszórjuk, és pihentetjük, kelesztjük.

180 fokra melegített sütőben megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Juhtúrós-sajtos falatkák
  2014-12-29 22:54:05, hétfő
 
  Juhtúrós-sajtos falatkák

Hozzávalók:

25 dkg juhtúró
25 dkg vaj
25 dkg liszt
kb. 1 teáskanál só

A tetejére:
1 tojás
5-10 dkg reszelt sajt
egész kömény

Elkészítés:

Összegyúrjuk a hozzávalókat, kb. 10 percig pihentetjük, majd félujjnyi vastagra nyújtjuk. Tojással lekenjük, megszórjuk a sajttal, köménnyel. Derelyevágóval csíkokra vágjuk, daraboljuk.

200 fokos előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt alacsony tepsiben sütjük, kb. 20-25 percig.





Megjegyzés:

Tojás, sütőpor, élesztő a tésztába nem kell, a túrótól lesz könnyű! Tehéntúróval is készülhet, akkor több sóval gyúrjuk!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sósapró, avagy bor- és sörkorcsolyák szilveszterre
  2014-12-29 22:52:00, hétfő
 
  Sósapró, avagy bor- és sörkorcsolyák szilveszterre

A karácsonyt még alig hevertük ki, máris nyakunkon egy újabb kiváló esemény: a szilveszter. Most jön el a sós korcsolyák ideje! A lelkiismeretes háziasszonyok beszerzik a kellő alapanyagokat, és berendezik állásaikat a konyhában, hogy nagyobb mennyiségű alkoholfelfogó sós csodával várják a vendégeket.

A legismertebb és legkedveltebb gyomorkibélelésre alkalmas sütemény a pogácsa. Kellően zsíros, kellően sós és tartalmas ahhoz, hogy néhány példánnyal jól szinten tarthassuk a pezsgők és egyéb italok okozta gyomorproblémáinkat. A pogácsák közül a reformosabb példányokkal is lehet kísérletezni, de az igazán nyerők a zsírral, tejföllel vagy sajttal gazdagítottak, illetve azok, amelyek tésztájába túró vagy bryndza is került.





A pogácsa elképesztő számú variációban készíthető!

A pogácsák állagán túl az ízük is meghatározó. Abban az esetben, ha sör- vagy borkorcsolyaként kívánjuk felszolgálni őket, érdemes kicsit karakteresebb fűszerezést alkalmazni, mint általában. Az uzsonnára készített péksüteményeknél erősebb fűszerezés azonban csak akkor szerencsés, ha tudjuk, milyen italok mellé szeretnénk majd kínálni, így azok ízvilágát nem üti, hanem lehetőleg azzal harmonizál sós aprósüteményünk íze.





Falatnyi, apró pogácsák

A pogácsát fűszerezhetjük színes borssal, rózsaborssal, curryvel, kevés chilipaprikával, pirított köménnyel, a lágyabb ízekért adhatunk hozzá zöldfűszereket (kakukkfüvet, rozmaringot, oreganót). Továbbá nagyon jól áll a pogácsáknak, ha tésztájukba pirított csonthéjas magvakat is keverünk. A száraz serpenyőben megpirított dióból, mandulából, tökmagból vagy szezámmagból a tészta tetejére is kerülhet. A pirítást azonban nem szabad elcsalni. A serpenyőben kapott hőtől lesz igazán gazdag ízű a mag, arról nem is beszélve, hogy ha így keverjük a tésztához, akkor nagyon klasszul ropogni fog benne.





Juhtúrós-sajtos falatkák, elronthatatlan recept, link a cikk végén!

A felnőtteknek szánt aprósüteménybe alkoholt is tehetünk. A sörön kívül kerülhet bele pálinka vagy bor is, aminek az alkoholtartama a sütés során ugyan elpárolog, de az íze visszaköszön az elkészült süteményben. A zsíros alapokon nyugvó pogácsák és stanglik meg szinte kívánják az alkohol jelenlétét.

Az italok mellé kínált aprósüteményeket célszerű tényleg apróra szaggatni vagy formázni, hogy csupán kísérői legyenek az italnak. A magasztalt pogácsa mellett kifejezetten jó partifalat és sörkorcsolya a stangli, ami a pogácsához hasonlatos alapokon nyugszik, viszont hosszú, vékony csíkokra van metélve, de a lágy sörkifli és a különféle ropogós rudak is népszerűek: etetik magukat.





A szezámmag és a mák is tökéletes az aprósütemények tetejére

Ezen felül az italokhoz kínálhatunk még fűszerekkel megbolondított magokat. Ezeket úgy készítjük, hogy a héjától megtisztított magvakat fűszerekkel, sóval elkevert kevéske mézbe forgatjuk, és sütőpapíros tepsin kicsit megsütjük. A magok mellett még kínálhatunk pizzatésztából sodort, majd ropogósra sütött grissinit. Ez utóbbi főleg borok mellé dukál, míg a magok a testesebb sörökhöz passzolnak.

Grissini





Grissini, az olasz ropi

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1 dl víz
0,5 dl olívaolaj
1 dl langyos tej
2 nagy csipet só
2 dkg friss élesztő
2 teáskanál porcukor

Elkészítés: Az élesztőt a porcukorral elmorzsolom, majd a meglangyosított tejhez adom. A lisztet és a sót egy nagyobb tálba öntöm, majd hozzáadom az élesztős tejet, a vizet és az olívaolajat, majd elkezdem összedolgozni a tésztát. Amikor már sima a felülete és egyáltalán nem ragad, akkor egy mélyebb tálba teszem a tésztát, konyharuhával fedem, és meleg helyen nagyjából egy órát hagyom kelni.

A kész tésztát deszkára borítom, átgyúrom, majd kígyókat gyúrok belőle. Ezeket a tésztakígyókat sütőpapíros tepsire fektetem, és 200 fokon aranyszínűre sütöm.

Borsos fonat

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
10 dkg kacsazsír
2 tojás

1 teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál szesz (jelen esetben nádpálinka)
bor

Elkészítés: A lisztet a zsírral, a fűszerekkel és az alkohollal összedolgozom. Annyi bort adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Szobahőmérsékleten fél órát pihentetem, majd formára sodrom/tekerem, sütőpapíros tepsire fektetem, és 195 fokon megsütöm.

Paprikás-bryndzás pogácsa

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
20 dkg vaj
20 dkg bryndza
2 púpozott teáskanál pirospaprika
3-4 csipetnyi só
2 dl langyos víz

Elkészítés: A liszteket a kenyérsütőgép üstjébe öntöm, ehhez adom a darabokra szedett vajat, a kicsit elmorzsolt bryndzát, az élesztőt. Fűszerezem, sózom, majd elindítom a ketyerét, miközben az egészhez hozzáadom a vizet.

Másfél órát hagyom dagasztani/keleszteni a masinát, aztán deszkára teszem a tésztát, átgyúrom, majd nyújtás helyett kedélyesen megpaskolom, úgy kétujjnyi vastagra ütögetve, és egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval kilyuggatom. A sütőpapíros tepsin sorakozó tésztákat, negyed óra elteltével a 205 fokon üzemelő sütőbe tolom.

Addig sütöm, amíg a feneke és a teteje halványan meg nem színesedik. Vigyázat! A paprikás tészták csalókák, inkább gyakrabban kóstoljunk, törjünk ketté egy-egy darabot, minthogy az egész tepsi a kuka martalékává váljon.





Tekercseket, csigákat is készíthetünk sajttal, sonkával, káposztával, fűszeres vajkrémmel töltve

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Marokkói sütőtök-tagine
  2014-12-29 22:43:27, hétfő
 
  Marokkói sütőtök-tagine

Hozzávalók:

olívaolaj
2 fej vöröshagyma apróra vágva
3 cm friss gyömbér reszelve
55 dkg sütőtök felkockázva
1 teáskanál fahéj, koriander és római kömény őrölve
1 teáskanál harissa

1 evőkanál méz
7 dkg sűrített paradicsom
5 dkg aszalt vörös áfonya
40 dkg konzerv vörösbab (nettó 24 dkg)
20 dkg kuszkusz
1 citrom leve és héja (opcionális)
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát a reszelt gyömbérrel együtt megpároljuk. Hozzáadjuk a sütőtökkockákat, és átforgatjuk a dinsztelt gyömbéres hagymán. Rászórjuk az őrölt fűszereket, az aszalt áfonyát, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a harissát és 3-4 deci vizet. Lefedve főzzük addig, amíg a tök meg nem puhul.

A kuszkuszra annyi forrásban levő vizet öntünk, hogy ujjnyi vastagon ellepje, kicsit megsózzuk, és lefedve hagyjuk 5 perc alatt duplájára dagadni. A kész kuszkuszba került a citromhéj és a citromlé.

A már puha tökhöz adjuk végül a babkonzervet, amivel már csak összerottyantjuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és a kuszkusszal tálaljuk.





Megjegyzés:

A harissa egy készen is kapható csípős paprikakrém, én egy gyors eztettem-változatot csináltam a taginhoz (60 ml lesz):
1 nagyobb darab sült paprika
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 teáskanál cayanne bors (vagy pirospaprika)
1/2 darab friss csili vékonyra karikázva (ez lehet több is, kevesebb is, ki mennyire szereti a vadul erőset)
2 evőkanál semleges ízű olaj (ne olíva!)
A hozzávalókat botmixerrel pürésítjük.

A receptet és a fotót Eztettem küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Aszalt-gyümölcsös golyók
  2014-12-29 22:41:22, hétfő
 
  Aszalt-gyümölcsös golyók

Hozzávalók:

10 dkg aszalt vörösáfonya
5 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg durvára darált dió
5 dkg porcukor
1 db közepes burgonya
rum vagy aroma (csak egy pici)

Valamint:
mandulalapok
csokimáz (elmaradhat)

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, és kevés vízben megfőzzük (ez lesz a ragasztóanyag).

Darálón durvára daráljuk a többi hozzávalót, a végén a leszűrt főtt krumplit is áttoljuk rajta, majd a porcukrot is hozzáadva, rummal egy kicsit megízesítve, kézzel összedolgozzuk. Tapadós masszát kapunk.

Egy edényben a mandulalapokat egy kicsit átpirítjuk, lapos tányérra öntjük, egy pohár aljával kicsit megtördeljük. Kicsi golyókat formálunk a masszából, ezeket beleforgatjuk a mandulába, legvégül egy kicsi csokimázzal lekenjük.





Megjegyzés:

Habliliom narancsos-mandulás rudacskái adták az ötletet, nem olyan mutatós, de alternatíva a tojásérzékenyeknek. :))

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Burgonyás fasírt
  2014-12-29 22:39:02, hétfő
 
  Burgonyás fasírt

Hozzávalók:

6 db nagyobb burgonya
25 dkg darált hús
5 dkg füstölt szalonna
1 gerezd tört fokhagyma
1 tojás
1 kiskanál reszelt hagyma
1 kiskanál gulyás krém
őrölt kömény
törött bors

Elkészítés:

A megtisztított nyers burgonyát durvára lereszeljük. A füstölt szalonnát apróra vágva zsírjára olvasztjuk, és összedolgozzuk a levéből enyhén kinyomott burgonyával, a darált hússal és a többi hozzávalóval.

Megformázzuk, és kiolajozott tepsiben megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet Farkas Józsefné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tárkonyos gombaleves
  2014-12-29 22:37:23, hétfő
 
  Tárkonyos gombaleves

Hozzávalók:

30 dkg gomba
1 csokor leveszöldség
1 fej hagyma
1-2 tojásból nokedlitészta
1 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl vagy tejszín
ételízesítő
bors
tárkony
olaj

Elkészítés:

Olajon megdinsztelünk 1 jóképű kemény fej hagymát. Majd belerakjuk a gombát (én fagyasztott sampipit szoktam), de lehet üveges vagy friss is. Azzal is dinsztelem, ízesítem, tárkonyt szórok rá, óvatosan, mert elég intenzív az íze. Felöntöm vízzel, majd 10 percnyi főzés után beleteszem a répát és a fehérrépát.

Ha készre főtt, beleszaggatom a nokedlit, ha az is megfőtt,
behabarom a lisztes tejföllel vagy tejszinnel. Én az előbbit kedvelem mert savanykás! Összeforralom, és már tálalom is.

Megjegyzés:

Ezt a levest úgy szeretem, ha a belevalókból van benne bőven! Utána pár palacsinta vagy fánk, és kész egy komplett, tartalmas menü. Hétvégére ajánlom, utána lehet jóllakott macskaként ejtőzni! :-) Jó étvágyat!

A receptet Wadno73 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szeretetben eltöltendő hetet!
  2014-12-29 15:33:47, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     2/34 oldal   Bejegyzések száma: 330 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1968
  • e Hét: 6482
  • e Hónap: 11520
  • e Év: 141227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.