Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
Én a szívemet szétszakítottam
  2014-04-27 14:23:07, vasárnap
 
 

Én a szívemet...


Én a szívemet szétszakítottam:
Ahány darabja, annyi fele van.

Én azt gondoltam, hogy ezt így lehet,
És csorbát nem szenved a szeretet.

Hittem, hogy minden darab új egész,
S akit szeret, azért mindenre kész.

Mindenre kész, - de ah, - erőtelen
E balga, szétforgácsolt szerelem.

Ez a tudat éget, mint a kereszt,
Én Istenem, nem így akartam ezt.

Nem így: kapni más lelke aranyát,
S cserébe tarka rongyot adni át.


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Képek
  2014-04-27 14:20:37, vasárnap
 
 









 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
Modern rabszolgaság: „Ha nem tetszik, el lehet menni!&
  2014-04-27 08:30:41, vasárnap
 
  Modern rabszolgaság: ,,Ha nem tetszik, el lehet menni!"
Magyarország ebben is egyre jobban teljesít...
Három nő, három különböző munkahely, a problémák mégis szinte szóról szóra ugyanazok. Dupla műszak, illegális túlóráztatás ingyen, pár tízezer forintra bejelentve, embertelen stílus a főnök részéről - három tipikusan kiszolgáltatott terület dolgozói mesélnek.

Egy sörözőbe érkezem, ahol napközben egy, este hét után két alkalmazott dolgozik. Megkapom a kávémat. ,,Menjünk ki" - suttogja az alkalmazott, s nem értem, miért. Kint aztán kiderül. ,,Be van kamerázva és mikrofonozva az összes helyiség, a tulaj nézi, mit csinálunk."
NÉGY ÓRA HELYETT HUSZONEGY

Bea egy éve dolgozik a sörözőben, ahova főleg fiatalok járnak. A hétvégi csúcsidőben kétszáz-kétszázötven vendég ül az asztaloknál, ilyenkor délelőtt 10-től másnap reggel 7-ig vannak nyitva, de előfordul, hogy csak egy órára zárnak be, a takarításra. Bea munkarendje némileg eltér attól, amiben eredetileg megállapodtak. ,,Egyik héten öt napot, a másik héten kettőt dolgozunk. Ha az ötnapos héten egy hosszú műszakot egy rövid követne, az még elviselhető lenne, hiszen ha reggel érsz haza, aznap csak este kell bemenned. Ehhez képest én itt öt napot hosszúzom rendszeresen, ami 20-21 óra munkát jelent egyhuzamban. Ilyenkor legtöbbször csak arra van időm, hogy hazaszaladjak lezuhanyozni, máris jövök vissza." Hogy lehet ezt a sok munkát alvás nélkül csinálni? ,,Egy idő után az ember megszokja, persze azért könnyen átbillenhet. Amikor például helyettesítenünk kell a másikat, mert beteg vagy szabadságon van - ezekre az időszakokra egyébként nincsen pénz: csak akkor mehetünk el, ha ledolgozzuk, aki pedig beteg, az nem kap fizetést... Volt, hogy tíz napot hosszúztam egyben, a végén már hallucináltam és közel voltam az ájuláshoz."

Gyors fejszámolást végzek, ha ennyi a túlóra, akkor havonta 250 órát dolgozik 160 helyett. Ugyanazért a bérért? Hát persze: Bea papíron, négy órára bejelentve nettó 35 ezer forintot keres, a valóságban 114 ezret, és egy minimális részt megtarthatnak a borravalóból. A fizetés általában csúszik, ha pedig valakinél betelik a pohár és felmond, a kauciót biztosan nem kapja vissza. Kauciót, igen, mert az is van, néhány tízezer forint arra az esetre, ha a felmondás után kiderülne, kárt tett a felszolgáló valamiben... Előre tudom a választ, mégis felteszem a kérdést: próbáltak bármit tenni a sok igazságtalanság, törvénytelenség ellen? Kiderül, hogy többször is próbáltak jobb feltételeket kialkudni. A válasz mindig ugyanaz volt: ,,Ha nem tetszik, el lehet menni máshova."
TÍZ ÓRA A PÉNZTÁRBAN

Klári egy vidéki hipermarket pénztárosa. Üzletvezetői, bolti eladói és pénztárosi bizonyítványainak nem sok hasznát vette, az első interjún kerek perec közölték vele, hogy legfeljebb betanított munkásként tudják alkalmazni, csak így éri meg a cégnek. Hat órára vették fel, de sokkal többet dolgozik. ,,Tíz órát dolgozunk, szinte megállás nélkül. Amikor lejár a hat óra, kicsekkoltatnak minket, hogy hivatalosan úgy tűnjön, végeztünk aznapra, de aztán hátul vissza kell mennünk, és folytatnunk kell a munkát még minimum négy órán át. Kétféle jelenléti ív van, egy hivatalos, és egy, amin a tények szerepelnek. Amikor csúcsszezon van, tizenhárom órát is dolgozunk szünet nélkül, túlórapénzről pedig szó sem lehet. Az egyik kolléganőm egyszer rosszul lett, ő aznap úgy állt fel, hogy nem jön többet vissza. A többiekkel az lett a taktikánk, hogy a vevők előtt kéredzkedünk ki a mosdóba, hogy kínos legyen a csoportvezetőnek nemet mondani."

Őt is megkérdezem, szóltak? Valakit megkerestek a panaszukkal? ,,Szóltunk, persze - válaszolja Klári - mit gondolsz, mit válaszoltak? »Százan jönnek a helyetekre, menjetek csak, ahova akartok!« Még azt is hozzátették, hogy pereljük csak be őket bátran, remek ügyvédjük van, és a büntetések ellenére sokkal jobban megéri a cégnek, mint ha mindenkit nyolc órára jelentenek be, és kifizetik a túlórákat is."

Mi benne a legrosszabb, firtatom, és kiderül, hogy nem is a sok munka, hanem a stílus, amit el kell viselni, már ha másnap is kell még a munka. ,,Amikor megkérdeztük, hogy miért nem lehet emberi hangon beszélni velünk, csak nevettek." Klári azt mondja, ő még fiatal, alig múlt negyvenéves, ő még bírja, de amint lesz egy másik hely, ahol emberszámba veszik, már megy is. De ezzel kapcsolatban nem túl optimista...
DUPLA MŰSZAK UGYANANNYIÉRT

Éva 60 éves, egy kereskedelmi cég alkalmazottja. Reggeltől estig egy hűtőház csarnokában csomagolja a mirelit árut, a csomagokat ládákba teszi, azokat pedig raklapokra. Egy-egy láda 25 kilót nyom, nem nehéz elképzelni, hogy mit jelent ez egy törékeny asszonynak fizikailag. Szombat este 6 órakor hívom, de csak a férje van otthon. Dolgozik az asszony, mondja, de jobb is, ha inkább őt kérdezem, a felesége nem biztos, hogy merne válaszolni a kérdéseimre. Próbálkozom azért, hogy esetleg másnap zavarhatok-e, kiderül, hogy nagy valószínűséggel másnap is munka van, hat nap a minimum, de havonta két-három vasárnap is be kell menni. Nem hiszek a fülemnek. Hat-hét nap hetente? És naponta hány óra? ,,Műszak nincs, fél 9-kor kezdődik a munkaidő, ami elvileg este 6-ig tart, de ha havonta egyszer megjön a hatórás busszal, már sokat mondok - feleli Éva férje. - Általában 10-11 között jön haza."

,,Egyetlen húszperces ebédszünettel ki kell bírniuk estig, ha pedig estére is maradni kell, legfeljebb még egy szünetet engedélyeznek. Ráadásul folyamatosan figyelik őket, ha kétszer-háromszor nem tetszik valami, például nem halad elég gyorsan a munka, ki vannak rúgva. Ugyanez igaz a táppénzre is: ha valaki másodszor marad otthon, utána azt mondják, már ne is jöjjön. Az egyetlen könnyebbség, hogy hozzák-viszik őket, és a mi esetünkben az, hogy nyolc órára van bejelentve a feleségem, mert nemsokára nyugdíjba megy, de ez minden. Másban nincs köszönet. Dupla műszakot csináltatnak velük, havi 80 ezerért. Az üzemben egyébként 70-80 alkalmazott van, köztük alig egy-két férfi, ők jobban kiállnak a jogaikért, meg nem is bírják fizikailag."

,,Miért, a felesége bírja?" - kérdezem. ,,Nem bírja, dehogy bírja. Sokszor borul ki, sokszor jön haza sírva. Nyolc éve csinálja, és három éve van még a nyugdíjig. Nem nagyon van választása, legalábbis ő így érzi. A környéken nincs más munka. Én sokszor mondom, hogy hagyja már ott a fenébe, nem embernek való az, amit ők ott csinálnak."
,,Ennyi munka mellett másra nem jut idő?" - kérdem. ,,Nem hát. A háztartás teljesen az én gondom - válaszolja a férfi. - Mosok, főzök, vasalok, takarítok, ellátom a jószágokat és tavasztól a kertet is, hogy legyen zöldség-gyümölcs a házban. Pedig csontritkulásom van és szívbetegségem... Soroljam még?"

A legutolsó történet sehogy sem megy ki a fejemből. Talán mert Éva annyi idős, mint a saját anyukám, vagy mert sok gyereket nevelt fel tisztességben, de az is lehet, hogy csak a női szolidaritás miatt. Ez már rég nem csak a kiszolgáltatottságról szól. Ezeken dohogok, közben, mint mindig, azon gondolkodom, mit lehetne tenni? Perelni? Feljelenteni a céget? Abban a percben elfelejthetné még azt a kis bevételét is, ami van. És ha sikerülne neki a dolog? Lehet, hogy egy büntetés ellehetetlenítené a munkaadót, miáltal nemcsak Évának nem lenne többé munkája, de a kollégáinak sem. Szép dolog a szólam, hogy ,,álljunk ki a jogainkért", de ha az önérzet vagy a havi fizetés között kell választani, a ,,kisember" biztos, hogy még mindig az utóbbit választja - bár modern rabszolgatartásról inkább beszélhetünk, mint bármilyen választásról.



Itt tart ma Magyarország...a helyzet egyre csak romlik és a kedves bűnöző politikusaink a problémákat szőnyeg alá söpörve hitetik el a már nagyrészt elbutított lakossággal, hogy jobb lesz...már most jobb...
De mi jobb? A halálozási arány? A depressziós megbetegedések száma? ....és még sajnos sorolhatnánk a napjainkban kialakult “hungarikumokat".

Ha hasonló helyzetben találja magát kedves olvasó, ne féljen lépni az adott helyzetből, hiszen csak így lesz változás

 
 
0 komment , kategória:  Napi hírek  
MNB: nőtt az államadósság az első negyedévben
  2014-04-26 20:07:30, szombat
 
  MNB: nőtt az államadósság az első negyedévben


Az államháztartás névértéken számításba vett bruttó (maastrichti) adóssága a GDP arányában 5,4 százalékponttal nőtt az első negyedévben a múlt év végi 79,2 százalékról és 1,8 százalékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A bruttó adósságráta csak egyszer volt ennél magasabb, közvetlenül az előző kormányváltás után, 2010 júniusában - írja az index.hu. A GDP-arányos államadósság akkor 85,5 százalékos szinten tetőzött és azóta 2011 június végén volt a legalacsonyabb, 78, 9 százalékon.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi előzetes adatai szerint május 9-én a GDP 82,2 százalékán állt a központi költségvetés nem konszolidált bruttó adóssága és 24 327 milliárd forintot tett ki. Ezzel 2328 milliárddal haladta meg a tavaly év végi összeget. A növekmény a költségvetési hiány mellett tartalmazza az önkormányzatoktól átvállalt adósságot is, amely nem növeli az államháztartás adósságát, valamint a márciusban kibocsátott 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátás összegét, amely a júliusban és novemberben lejáró devizaadósságot finanszírozza majd
Az államháztartás nettó adóssága 19 018 milliárd forintra, a GDP 64,6 százalékára nőtt az első negyedévben az év végi 63,2 százalékról és az egy évvel korábbi 61,4 százalékról.

A március végén zárult egy évben az államháztartás hiánya 791 milliárd forint, a GDP 2,7 százaléka volt, ebből az idei első három hónapban 271 milliárd deficit keletkezett, ami a negyedéves GDP 4 százalékával egyenlő - közölte az MNB. Az államháztartás első negyedévi GDP-arányos hiánya a 2011 negyedik negyedévi 6,9 százalékos adat óta a legmagasabb.

Az államháztartás első negyedévi 271 milliárdos hiányán belül a helyi önkormányzatok 529, a társadalombiztosítási alapok 64 milliárdos többletet mutattak, míg a központi kormányzat deficitje 864 milliárd forint volt.

A háztartások az első negyedévben 495 milliárd forintot, az időszakra eső GDP 7,3 százalékának megfelelő összeget takarítottak meg, míg a március végén zárult egy év alatt ez 1682 milliárd forint, a GDP 5,7 százaléka volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép estét!
  2014-04-26 19:40:57, szombat
 
 

Lovász Marika 2014-04-26 14:58:11
Egy vers ment levélben
Vass Albert: TAVASZ-VÁRÁS

Érzed? Jön a tavasz,
a fák alá
már tarka-fátylú verőfényt havaz.
A messzeségből hírnök érkezett:
madár lebeg a rónaság felett,
s fény szállt a holt avarra: Hóvirág.
Ugye testvér,
csábítanak most halk melódiák,
ezer kis visszatérő róna-dal,
S ugye neked is tarka a világ,
s az álmaid megannyi könnyű lepkék:
már nemsokára zöldül a levél,
és visszaszáll a tavasz és a fecskék,
és a fecskékkel ő is visszatér...
Ha jönne már...
úgye testvér, megálmodod mi lenne?...
S egy kis meleg
belopódzik halkan a szívedbe...
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert   
Radó Lili: Esti dal
  2014-04-26 19:13:17, szombat
 
 

B. Radó Lili: Esti dal

Oly jó ilyenkor este már,
mikor az izzó nap leszáll
s a csillag csillog csak nekem.
Elgondolom az életem.

Ami elmúlt és ami lesz még,
mit rég meguntam s amit szeretnék,
messziről nézem és nyugodtan,
ami után egykor futottam.

Mire az izzó arc lehűl,
a szív is békés lesz belül.
Öröm, kétség oly messzi cseng
és jól esik az esti csend.

Jó így még-egyszer szemle hunyva
mindent végiggondolni újra,
a lélek könnyű, mint a pára
s csend van. Elalszunk nemsokára.

Oly jó ilyenkor este már,
mikor az izzó nap leszáll
s a csillag csillog csak nekem.
Elgondolom az életem.

Ami elmúlt és ami lesz még,
mit rég meguntam s amit szeretnék,
messziről nézem és nyugodtan,
ami után egykor futottam.

Mire az izzó arc lehűl,
a szív is békés lesz belül.
Öröm, kétség oly messzi cseng
és jól esik az esti csend.

Jó így még-egyszer szemle hunyva
mindent végiggondolni újra,
a lélek könnyű, mint a pára
s csend van. Elalszunk nemsokára.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Képes idézet
  2014-04-26 09:25:10, szombat
 
 

















Ha figyelsz talán megérted- amit a föld a természet tanít, nem pénzről,nem harcról szól ez az élet! Ott ül szívedbe arra várva, hogy megismerd-mert ő a szeretet
 
 
1 komment , kategória:  Képes idézetek  
képek idézetek
  2014-04-25 20:13:54, péntek
 
 









 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
Szent György nap április 24
  2014-04-25 19:59:46, péntek
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)
A sárkányölő

A légiónyi katonaszent legnevezetesebbje Kis-Ázsiában született a legenda szerint, és Palesztinában halt mártírhalált Diocletianus alatt. A IV. századból már tudunk kultuszáról, amely a keresztény légionáriusok révén terjedt el a birodalomban. Előbb a görög részeken, nyugati tisztelete csak a XIII. században vált általánossá. A keleti egyházban Demeterrel, Prokópiosszal és Theodorral a nagy katonaszentek közé tartozik. Közöttük is ő a ,,zászlótartó", hiszen Konstantinápoly védőszentje volt, s az Athosz-hegyi Festőkönyv előírása szerint képének minden templomban ott a helye. A cári birodalom, Bizánc szellemi örököse, Györgyöt a címerébe emelte, s később a legmagasabb katonai rendjelet (györgykereszt) róla nevezte el. Rómában az V. században már temploma volt, a frank Meroving királyok (448?-751) ősatyjuknak vallották. Különös tekintélyre tett szert a Brit-szigeteken. Oroszlánszívű Richárd saját védszentjének választotta, 1222-től pedig Anglia hivatalos patrónusa lett. Jelvényét - fehér, illetve ezüst alapon vörös kereszt - a legelőkelőbb angol rend, a térdszalagrend viseli (alapítását 1345-re teszik), s a brit lobogó is a skót andrás- és az angol györgykereszt kombinációja. A lovagkorban tisztelete általánossá vált, más lovasszentekkel együtt:


Sárkányölő (Kolozsvár, Románia)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Fésűs Éva: A LÉNYEG
  2014-04-25 19:06:52, péntek
 
  Fésűs Éva: A LÉNYEG

A szépben az a legszebb,
ami leírhatatlan,
a vallomásban az,
ami kimondhatatlan,
csókban a búcsúzás
vagy nyíló szerelem,
egyetlen csillagban a végtelen.
Levélhullásban erdők bánata,
bújócskás völgy ölében a haza,
vetésben remény,
moccanás a magban,
kottasorokban rabul ejtett dallam,
két összekulcsolt kézben az ima,
remekművekben a harmónia,
részekben álma az egésznek,
és mindenben a lényeg,
a rejtőzködő, ami sosem látszik,
de a lélekhez szelídült anyagban
tündöklőn ott sugárzik

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     2/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 3482 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 149
  • e Hét: 3225
  • e Hónap: 6567
  • e Év: 59275
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.