Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/9 oldal   Bejegyzések száma: 85 
akác szörp
  2014-05-25 07:09:35, vasárnap
 
 


Az akác május végén, június elején virágzik. Többféle népies elnevezése van, ezek közül az egyik legszebb az istenpapucsa. Akácszörpöt a bodza szörphöz hasonlóan készíthetünk. Teaként kiváló köhögéscsillapító, görcsoldó, jó a gyomorsavra is.

Akácszörp készítése

Hozzávalók:

1 db 5 literes befőttes üveg, kb. 20 akácvirág, 1 jól megmosott citrom felkarikázva, 30-60 dkg cukor (ki mennyire szereti édesen), 3-4 gramm citromsav, vagy 30 citrompótló

Elkészítése:

A befőttesüveget majdnem teleengedjük vízzel, beletesszük a cukrot, a citromot, az akácvirágot, a citromsavat. Időnként megkeverjük. A második napon leszűrjük, s máris fogyasztható!


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
zebratorta
  2014-05-25 06:47:21, vasárnap
 
 


Dekoratív és finom édesség, kezdő konyhatündérek is megpróbálkozhatnak az elkészítésével.

Hozzávalók

4 tojás, 2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre étolaj, 1 bögre tej, 1 csomag vaníliás cukor (vagy pár csepp vanília kivonat), pár csepp mandula kivonat, 1 teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna), csipet só

Kakaós tésztához: + 2 evőkanál evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál cukor, 4 teáskanál olaj




elkészités
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét kevés sóval verjük kemény habbá, amikor a hab már kezd megkeményedni, adjunk hozzá fél bögre cukrot és verjük tovább.

Keverjük össze a tojássárgáját a maradék cukorral, adjuk hozzá a tejet, szitáljuk hozzá a lisztet, a sütőport, a mandula kivonatot. Alaposan keverjük össze, majd a végén adjuk hozzá az olajat, végül a tojáshabot, és az egészet óvatosan keverjük össze.

A tészta felét öntsük egy tálba, keverjük hozzá a kakaóport, a sütőport, a cukrot és az olajat.

Vajazott, lisztezett tortaformába vagy kuglófsütőbe adagoljuk a tésztát felváltva: kisebb merőkanálnyi fehér pasztával kezdjük, öntsük a sütőforma közepére, a kakaós masszával folytassuk, s a műveletet addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon süssük nagyjából 40 percig.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
kiwi szörp
  2014-05-25 06:44:20, vasárnap
 
 


Hozzávalók

1,5 citrom frissen kifacsart leve, 900 g kiwi (hámozva, mérve), 400 g cukor, 200 ml víz, 1/2 vaníliarúd kikapart magocskái

Elkészítés

A kiwit kockázzuk fel, keverjük össze a citromlével és a cukorral, majd lefedve hagyjuk állni egy éjszakára. A keveréket botmixerrel pépesítsük, és passzírozzuk át sűrű szövésű szűrőn. Keverjük hozzá a vaníliát és a vizet, majd forraljuk fel az egészet. Töltsük üvegekbe még forrón, az üvegeket zárjuk le, és gyöngyöző vízben nagyjából 20 percig dunsztoljuk. A szörpöket a dunsztoló vízben hagyjuk kihűlni.

Tipp: a szűrőben összegyűlt magokat és kiwidarabkákat forraljuk fel, töltsük üvegekbe, majd zárjuk le és tegyük vizes dunsztba. Hagyjuk a dunsztban kihűlni. Jó sütitölteléknek vagy fagylalthoz.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
gesztenyés kocka
  2014-05-25 01:22:30, vasárnap
 
 



A gesztenyés süteményeket szinte mindenki szereti. Az alábbi édesség - bár nem nevezhető diétásnak - csökkentett kalóriatartalmú, hiszen liszt hozzáadása nélkül készül (lisztérzékenyek is fogyaszthatják). Tojás és gesztenyemassza képezi az alapját, ezért habkönnyű a tésztája. Nem ördöngösség elkészíteni, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

2 db gesztenyemassza

6 db tojás

25 dkg cukor

8 dkg vaj

1 fél csomag sütőpor vagy 1 mokkás kanál szódabikarbóna



Elkészítés

A hat tojássárgájához hozzáadom a két összetört gesztenye masszát, a cukrot, a sütőport és a vajat, majd alaposan összekeverem. Kemény habbá verem a tojásfehérjét, majd óvatosan összekeverem a masszával.

Kivajazott és kilisztezett tepsiben 150 fokon nagyjából 30 perc alatt sül meg.

Két tábla csokoládét felolvasztok vízgőz felett, majd egyenletesen rákenem a tésztára. Ha a csokoládé félig kihűlt, felkockázom a sütemény, hogy ne repedjen be a csoki máz.

 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
Eszterházy kuglóf
  2014-05-25 01:17:48, vasárnap
 
 


Az Eszterházy torta népszerű magyar desszert, van kuglóf változata is. A recept nem túlzóan alapanyag-igényes, s bár nem tartozik a ripsz-ropsz elkészíthető édességek közé, érdemes megsütni - fenséges finomság!

Hozzávalók a tésztához

10 dkg vaj

10 dkg porcukor

3 tojás

15 dkg liszt

1 csomag sütőpor

4 dkg darált dió

4 dkg durvára vágott dió

csipet fahéj, só

1 dl tej

A krémhez

2 dl tej

10 dkg cukor

fél csomag vaníliás pudingpor

12 dkg vaj

2 dkg darált, pirított dió

1 cl rum

A mázhoz

12 dkg fehér csokoládé

5 dkg étcsokoládé

10 db fél dió

Elkészítés

A vajat a cukorral, tojásokkal habosra keverjük. A száraz hozzávalókat egy másik tálban elegyítjük, majd összeöntjük a kettőt, közben pedig a tejet is fokozatosan hozzákeverjük.

A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk.

A krémhez a szokásos módon megfőzzuk a pudingot, hagyjuk kihűlni, majd a vajat, a diót és a rumot hozzáadva habosra keverjük.

A kihűlt kuglófot négybe vágjuk és a krémmel minden emeletet megkenünk.

A mázhoz a csokoládékat külön tálban felolvasztjuk. Először leöntjük a kuglófot a fehér csokoládéval, majd rácsorgatjuk étcsokoládét. Mielőtt még megdermedne, diódarabokkal díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
rózsadzsem
  2014-05-25 01:12:39, vasárnap
 
 






Hozzávalók 4 kisebb üveg rózsadzsemhez

15 dkg sötétvörös vagy rózsaszín rózsaszirom
30 dkg cukor
1,5 dl víz
1 teáskanál citromsav
kistasakos piros tortazselé
tortazseléhez 2 dl víz

Elkészítés

A rózsaszirmokat mossuk meg. Egy kisebb lábasba öntsünk 1,5 deci vizet, adjuk hozzá a cukrot, majd forgassuk bele a rózsaszirmokat. Közepes hőfokon nagyjából 40 percig főzzük, időnként keverjük meg. Nagyon kellemes az illata.
Keverjük el a piros tortazselét 2 deci vízben, majd a főzésidő végén adjuk hozzá a rózsához. Ekkor kerüljön bele a citromsav is. Forraljuk össze - ekkor már nem kell főzni. Botmixerrel pépesítsük. Apróbb rózsaszirmok maradhatnak benne - jó ízű.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Josephine Wall
  2014-05-24 23:39:12, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Josephine Wall  
vicces vakond
  2014-05-24 23:28:58, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
béka
  2014-05-24 23:21:59, szombat
 
  Hát tőlem kérdezitek, hogy milyen időjárás lesz vasárnap?



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabó Lőrinc: Nefelejcs
  2014-05-24 19:06:31, szombat
 
  SZABÓ LŐRINC
NEFELEJCS

A virágokból először a kék
nefelejcs tetszett: azt a szép nevét
külön is megszerettem, hogy olyan
beszélgetős és hogy értelme van:
szinte rászól az emberre vele,
úgy kér (s nyilván fontos neki, ugye,
ha kéri?), hogy: ne felejts! Többnyire
jól hallottam, egész világosan,
égszin hangját, néha meg én magam
sugtam, vagy nem is sugtam, csak olyan
nagyon vártam már, hogy tán a szivem
szólt helyette vagy éppen a fülem:
ilyenkor nem tudtam, képzelem-e
vagy tényleg csalok, neki, a neve
mondásával?... De még ha csalok is,
nyugtattam meg magamat, az a kis
segítség semmi, hisz úgy szeretem;
s dehogy felejtem, nem én, sohasem!


 
 
0 komment , kategória:  versek  
     2/9 oldal   Bejegyzések száma: 85 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 67
  • e Hét: 213
  • e Hónap: 1205
  • e Év: 32934
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.