|
2/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 61
|
|
|
|
2014-07-27 22:03:53, vasárnap
|
|
|
5 kg sárgabarack
5 citrom leve
3 kg cukor
tartósítószer (nátrium benzoát)
A megtisztított, kiválogatott barackot forró vízbe dobom, így nagyon könnyen lejön a héja. Ezután a lehéjazott barackot kimagozom és leturmixolom. A citromok levével együtt kb. 1 órahosszat főzöm, majd hozzáadom a cukrot. A cukorral együtt még forrástól számított fél órát főzöm, majd a legvégén adom hozzá a tartósítószert (ezzel már nem főzöm).
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2014-07-27 20:42:40, vasárnap
|
|
|
TAVASZI TORTA
A tésztához:
6 tojás
3 evőkanál víz
8 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál kakaópor
5 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
A rumos meggy töltelékhez:
35 dkg meggybefőtt
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl meggylé (ha nem elég, akkor vízzel pótoljuk)
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl rum
A krémhez:
1 csomag Dr. Oetker házi krémes krémpor
8 dl tej
5 dl habtejszín
1 csomag Dr. Oetker expressz zselatin fix
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl rum
1 csomag vaníliás ruletti
1 csomag csokoládés ruletti
színes szalag
A tojássárgákat 4 evőkanál cukorral, a vaníliával és a vízzel jó habosra keverjük. A lisztet, a sütőport, a keményítőt és a kakaóport összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez. A fehérjét felverjük kemény habbá a 4 evőkanál cukorral, és könnyedén összekeverjük a lisztes keverékkel. Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a masszát beleöntjük. 220°C-ra előmelegített sütőben 5 perig sütjük, majd 170°C-on 20 percig, vagyis tűpróbáig sütjük.
A meggyes töltelékhez a pudingot a meggylével, a cukorral és a vaníliával megfőzzük, majd beletesszük a meggyet, és egyet forralunk rajta. Levéve a tűzről, kicsit keverve hűtjük, és hozzáadjuk a rumot, majd félretesszük hűlni.
A krémhez a házi krémes krémport a tejjel felverjük. A tejszínt felverjük a vaníliával és a zselatin fixszel. A tejszín felét a házi krémes krémhez keverjük.
A tortát 3 lappá vágjuk, mindegyik lapot meglocsoljuk a rummal. Egy lapot leteszünk, a meggyes töltelékből körben a szélén kiskanállal kört rakunk, majd 2 cm rész kimarad, és ismét meggyes töltelék jön. A kimaradt részeket nyomózsákba tett krémmel kitöltjük. Ráhelyezzük a második lapot. Itt fordított sorrendben töltjük meg a meggyel és a krémmel. Ráhelyezzük a 3 lapot, megkenjük a tetejét és a szélét, majd körberakjuk a tortánkat a rulettikkel, végül megkötjük a szalaggal. A tetejét megszórjuk színes cukorkával, és tetszés szerint díszítjük a tejszínhabbal. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.
Forrás: http://webcukraszda.hu/tavaszi-torta/
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-07-25 23:38:55, péntek
|
|
|
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás
15 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
4-5 evőkanál tej
A töltelékhez:
1 tésztalap
2 evőkanál mazsola
1 evőkanál kakaópor
1/2 citrom reszelt héja
4-5 evőkanál eperlekvár
A sziruphoz:
40 dkg eperlekvár
15 dkg cukor
50 ml rum
50 ml víz
2 evőkanál mazsola
A mázhoz:
25 dkg cukor
1,3 dl víz
2 evőkanál vaj
kevés piros, vagy rózsaszín ételfesték
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és három részre osztjuk. Ehhez először kétfelé vesszük a tésztát, majd az egyik részt újra elfelezzük. Lisztezett munkafelületen a két kisebb gombócból kb. fél cm vastagságú, a nagyobb
gombócból pedig egy nagyjából 1 cm vastagságú, azonos méretű lapot nyújtunk. 180°C-ra előmelegített sütőben, tepsi hátán vagy sütőlapon mindhármat megsütjük.
A vastag lapot (ha kihűlt) kézzel egy tálba tépkedjük, morzsoljuk. Nem baj, ha kicsit nagyobb darabok is maradnak benne. Hozzáadjuk a mazsolát, a citromhéjat és a kakaóport. A szirup hozzávalóit felforrósítjuk, a tésztamorzsához öntjük és kanállal (forró!) összedolgozzuk.
Az egyik vékonyabb lapot tálcára helyezzük, vékonyan megkenjük eperlekvárral, rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik lappal.
A mázhoz a vajat felolvasztjuk, majd az egészet összekeverjük, és a tészta tetejére simítjuk. Kicsit megdermed, majd olvasztott csokival díszítjük.
Forrás: http://webcukraszda.hu/puncsszelet-5/ |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2014-07-25 21:31:02, péntek
|
|
|
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
30 dkg liszt
3 db tojássárgája
15 dkg vaj
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 mk sütőpor
5 dkg porcukor
egy csipet só
A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután öntsük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Végül osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk cipóvá.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztacipót, majd helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt, tortaformába.
Ezután kanalazzuk a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített tölteléket felét.
Töltelék hozzávalói:
35 dkg darált dió
15-20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek sárgabaracklekvár
3 tojásfehérje
1 rumaroma(v. rum)
Bevonáshoz egy tábla jó minőségű csokoládé. (60 %-os)
A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.
Ezután a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.
A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.
Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk. Ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 61
|
|
|
|
2014. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
61 db bejegyzés |
e év: |
909 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 188
- e Hét: 1120
- e Hónap: 2112
- e Év: 33841
|
|
|