Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
Készíts otthon hatékony, természetes köhögés elleni szirupot
  2014-08-30 23:04:49, szombat
 
  Készíts otthon hatékony, természetes köhögés elleni szirupot!

Ha nem akarod már tovább a gyógyszertárban kapható méreggel teli köhögés elleni szirupokat és tablettákat szedni, készíts otthon saját természetes és finom szirupot.
Az őszi megfázásos időszakban a konyha egyik elengedhetetlen tartozéka a fekete retek.
Belőle készülhet az alább olvasható őszi csodaszer.






Nincs semmilyen mellékhatása, nem irritálja a gyomrot, mert 100%-ban természetes összetevőket tartalmaz. Ráadásul korhatár nélkül, már az egészen kicsi gyerekek is fogyaszthatják.

Hozzávalók: méz és 1 nagyobb fekete retek

Elkészítés: Vágjuk le a retek tetejét, majd egy kiskanállal kaparjuk ki a retek belsejét, majd az üregbe kanalazzunk 2-3 evőkanál mézet. Nem kell túl sok mézet rakni, mert a retek levet fog engedni, és még az is el kell férjen az üregben.

A retek levágott tetejét tegyük vissza, alkalmazzuk fedőként. Hagyjuk egy éjszakán át állni, majd a keletkezett levet töltsük egy jól záródó kicsi üvegbe. Mivel semmilyen mellékhatása nincsen, bármikor fogyaszthatjuk, amikor ránk tőr a köhögés vagy torokfájdalommal küzdünk.

Milyen jó tulajdonsága van még a mézes szirupnak?

Azon túl, hogy nyugtatja a köhögést, a retek gazdag tápanyagokban, mint például a B-és C-vitamin, magnézium és kalcium. Ezen tápanyagok kombinációja révén hatékonyan serkenti a májat és az epehólyagot. További pozitív hatása, hogy szabályozza a vérnyomást, megakadályozza a székrekedést, szabályozza a hormonszintet és a pajzsmirigy működését. Minden keresztesvirágú jó hatással van a pajzsmirigy működésére, de ezek közül is az egyik legjobb a fekete retek.






A fekete retek több, mint zöldség

A fekete retek (Raphanus sativus var. nigra=fekete) a Keresztesvirágúak családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár, repce, káposzta és egyéb retek fajták. A retek ófelnémet eredetű neve “radih", Európában Bajorföldön termesztenek belőle a legtöbbet. A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét.

A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak.

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok, raphanol és raphanin nevű illóolajok, bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tocoferol, karotenoid és polifenolos komponensek). Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is.

Különösen gazdag C-vitaminban: (100 grammban 20-50 mg van)

-erősíti az ellenálló képességet, ezért védhette meg fogyasztóit a skorbuttól,
-valamint a bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik.

Jelentős B1, B2 vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz.

Az ásványi anyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.

Fogyókúráknál is előnyös, mivel magas a rost- és alacsony az energiatartalma (100 grammban csak 15 kcal)

Lássuk a gyógyhatásait!

A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén is

A fekete retek hatóanyagai megnövelik a nyál és a gyomornedv termelését, serkenti az epentermelést éppúgy, mint a bélmozgást és vizelethajtó. A fekete retket ma is ugyanúgy, mint az ókorban, a görög - rómaiak idejében az epetermelés és az azzal kapcsolatos emésztési problémák ellen vetették be. A fekete retek az epekiválasztás elősegítése által az epehomok és az epekő képződését gátolja. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.

Fontos!

Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá meglévő epekő vagy epehomok illetve epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!

Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére, melyet tudományos vizsgáltok is bebizonyítottak.

A mai modern fitoterápiában a retek kíválóan alkalmas felső légutak hurutjainak a gyógyítására, amelyet már az ókori görög-római orvosok is leírtak. Éppen ebben az influenzás, megfázásos időszakban tud nagyon hasznos lenni.

Mivel a retek erőteljesen bázisképző, a test túlsavasodása ellen jó hatással van.

Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az izületi gyulladást, reumát, köszvényt és daganatellenes hatása is ismert, valamint tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire is sikeresen használják.

Forrás: filantropikum.com, antalvali.com, tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Jin Ji Du Li: kínai gyógymód
  2014-08-30 23:00:02, szombat
 
  Jin Ji Du Li: kínai gyógymód

A Jin Ji Du Li gyakorlásával késleltethetjük az öregedést és megelőzhetünk számos betegséget, többek között a memóriánk gyengülését. Ugye nagyon egyszerűnek
tűnik?
Végezze ezt az egyszerű és hatásos kínai gyakorlatot és meglátja. Lényeges, hogy a Jin Ji Du Li gyakorlat közben a szemünk csukva legyen.
Ügyeljen erre.

Így végezzük a gyakorlatot:

Álljunk egy lábon, közben tartsuk csukva a szemünket. Ennyi az egész.






Tegyünk egy próbát, álljunk fel, csukjuk be a szemünket és próbáljunk egyenesen állni egy lábon.

Ha nem képes min. 10 másodpercig így maradni, az azt jelenti, hogy a teste olyan állapotban van, mintha 60-70 éves lenne. Vagyis lehet, hogy csak 40 éves, de a teste sokkal gyorsabban öregedett.

Amikor olvastam ezt az e-mailt, el akartam végezni ezt a gyakorlatot és ezt gondoltam: "nagy ügy, biztos vagyok benne, hogy könnyen meg tudom csinálni." Nagyot csalódtam magamban, de örültem, hogy kipróbáltam, mert nagy meglepetésemre rájöttem, hogy könnyen el tudom végezni a gyakorlatot nyitott szemmel, de teljesen más volt a helyzet, amikor ugyanezt csukott szemmel próbáltam meg!

2-3 másodpercnél tovább nem tudtam megállni egyenesen és elkezdtem inogni.

Nem fontos, hogy magasra emeljük a lábunkat, ha a belső szerveink nincsenek szinkronban, már az is kizökkent az egyensúlyból, ha csak egy kissé emeljük fel a lábunkat.

A kínaiak hatalmas tudással rendelkeznek az emberi testről.

Megnyugtató érzés, hogy a rendszeres és gyakori edzés segíthet abban, hogy visszanyerjük az egyensúlyérzékünket.

Tény, hogy a kínai gyógyászok javaslata szerint, ha naponta egy percet gyakoroljuk a Jin Ji Du Li-t, az segít a demencia megelőzésében.

Kezdetben próbálja meg csak egy kissé becsukni a szemeit, ahelyett, hogy teljesen becsukná. Ezt javasolja a kínai gyógyász, Zhong Li Ba Ren.

A Jin Ji Du Li napi gyakorlása sok betegség gyógyításában segíthet, mint

pl.:

magas vérnyomás,

cukorbetegség,

gerincbántalmak,

szenilitás.

Zhong Li Ba Ren "Jobb ha magunkon segítünk, mint ha az orvosoktól várjuk a segítséget" című könyve best-seller lett, ezt az egészségünkkel foglalkozó könyvet Kínában a legmagasabb példányszámban adták el a tavalyi első megjelenése óta. Jól mutatja a sikerét az a tény, hogy már több mint

1 millió példányt adtak el a könyvből.

A kínai gyógyászok meggyőződése, hogy szervezetünkben akkor léphetnek fel betegségek , ha a különböző belső szervek koordinációjában problémák jelennek meg, vagyis a testünk elveszíti egyensúlyát. A Jin Ji Du Li képes regenerálni a szervek kölcsönhatását, hogy megfelelően működjenek.

Zhon Li Ba Ren úgy fogalmazott, hogy az emberek többsége csukott szemmel nem képes 5 másodpercnél tovább megállni egy lábon, de a későbbiekben, ha már napi rendszerességgel végzik a gyakorlatot, akár két percnél tovább is képesek talpon maradni.

Minél hosszabb ideig vagyunk képesek megtartani ezt a pózt, annál kevésbé érezzük ezt megterhelőnek.

Miközben gyakorolja a Jin Ji Du Li-t, észre fogja venni, hogy az alvás minősége, és az ön memóriája is jelentős mértékben javul. A legfontosabb, hogy ha naponta csukott szemmel egy percet gyakorolja a Jin Ji Du Li-t, nem fog szenilitásban szenvedni, (ez azt jelenti, hogy az agy egészségesen fog működni.) Zhon Li Ba Ren elmagyarázta, hogy 6 fontos meridián van, amelyek átfutnak a lábunkon. Amikor egy lábon állunk, a gyakorlat következtében érezhetünk fájdalmat, és ha ez a helyzet, akkor az ezekhez a meridiánokhoz tartozó szervek elkezdik megkapni a szükséges egyensúlyt. Ezzel a módszerrel a tudatunk és a testünk csatornái a lábainkra koncentrálnak.

Jótékony hatással van a Jin Ji Du Li gyakorlása a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel összefüggő számos betegségre. Gyorsan megszűnnek a nyaki és gerincbántalmak, és a köszvény is megelőzhető ezzel.

Alapvető gyógymódja ez a hideg lábaknak, és az immunrendszerünket is erősíteni tudjuk.

Nem kell várnia a Jin Ji Du Li gyakorlásával addig, amíg valamilyen betegség meg nem jelenik. Szinte bárkinek ajánlható ez a gyakorlat, különösen jótékony hatású fiatalkorban, ha egészségesen naponta edzenek, nagyobb valószínűséggel előzhetik meg az adott életkorban megjelenő betegségeket.

Nem ajánlott azoknak, akiknek lábproblémái vannak és nem tudnak huzamosabb ideig talpon maradni.
Golden rooster stands on one leg - Jin Ji Du Li

Forrás:https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/termszetes-letmd
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Kovács Kokó István:
  2014-08-30 22:16:04, szombat
 
  Szily Nóra interjúja:Kovács Kokó István: "Saját magaddal küzdesz minden nap, amikor edzeni mész"





Vasárnap volt a szülinapja, aminek délelőttjén 1100 métert úszott, 44 km-t bicajozott, és lefutott egy "laza" félmaratont az ünneplés előtt. Budapesten augusztus 23-án féltávú, azaz IRONMAN 70.3 futamot rendeznek, amin ő is indul. Közeledik a "Kihívások hétvégéje". Látom rajta, hogy már nagyon be van sózva! Mielőtt elkezdenénk beszélgetni, egy videót mutat a telefonján - a Hawaii Ironman verseny befutóját.

Elintézted, hogy libabőrös legyek már a kezdésnél. Elképesztő volt nézni, ahogy beérnek a célba: a 86 éves bácsit, aki időnként térdre esett, feltápászkodott és folytatta, a rákból felépült nőt, a túlsúlyos pasast... és sorolhatnám. Alig hittem a szememnek.

Ezért akartam, hogy lásd! Az emberek jelentős része az ironman kapcsán valami megfoghatatlan, elérhetetlen, megvalósíthatatlan teljesítményre gondol. Persze ez is benne van, hiszen 8-10 óra alatt leküzdeni 3800 m úszást, 180 km biciklizést és a végén még a maratoni távot - elképesztő kemény teljesítmény. De közben vannak azok a hősök, akiket a videón is láttál, akikről nem is feltételeznénk, hogy egyáltalán képesek ezt a távot végigcsinálni. Pedig ők is ironmanek. Mindössze 8 hónapja foglalkozom a triatlonnal, de már szentül hiszem, hogy mindenkiből lehet ironman. Csodálatos, hogy ha az ember hisz magában, akkor mi mindenre képes.






Budapesten mindenből a fele a táv. Vagyis 1,9 km úszás, 90 km kerékpározás és 21,1 km futás vár az indulókra. Hát, az se kevés... Igazából miért vágsz neki?

Azért a tíz méter repülésért, amit az ember a célvonalban érez. Repülni nagyon nehéz. Gép nélkül szinte lehetetlen. Viszont ha végigmész az úton, ami a felkészülést jelenti, akkor szinte biztos, hogy át fogod szakítani a saját célszalagodat, és akkor megéled azt a boldogító érzést, hogy igen, megcsináltam! Miközben persze nem fogod megnyerni. Ez egy olyan sport, ahol nemcsak az a bajnok, aki elsőként ér be, hanem mindenki az.
Fuss a Life.hu-val a Kihívások Hétvégéjén!
Augusztus 23-án Budapest ad otthon az első magyarországi IRONMAN 70.3 versenynek, amelyet szuper sporthétvégével kötnek össze a szervezők. Ez a Kihívások Hétvégéje.

Mutasd meg te is, hogy képes vagy elérni a kitűzött céljaidat - jelen esetben le tudsz futni 10 kilométert. Az ALL YOU CAN MOVE IRONGIRL futóversenyre most a Life.hu-val ingyen regisztrálhatsz a futásra. Nem kell mást tenned, csak küldj egy e-mailt az info@life.hu címünkre az IRONGIRL tárggyal. Augusztus 21-én kisorsoljuk azokat, akik egy egyszer használatos kód segítségével ingyen regisztrálhatnak az IRONMAN 70.3 oldalán a versenyre.
A szerencséseket augusztus 21-én, e-mailben értesítjük.

A Kihívások Hétvégéje az egész családnak szól. A programokról itt tájékozódhatsz.

Ebben a "saját célszalag" a lényeg? A magammal folytatott küzdelem?

Saját magaddal küzdesz minden nap, amikor edzeni mész. Nem az a cél, hogy gyorsabban ússzak, mint Gyurta Dani, hogy gyorsabban fussak, bicajozzak, mint a profik. Az ő eredményeik nekünk, földi halandóknak, elérhetetlenek. Az ökölvívás kapcsán ugyanezt lehet elmondani rólam. Az engem szemlélők valószínűleg nem tudták volna elérni azt, amit én a saját sportágamban. A legtöbb sportágban csak a győztes örül. Az első New-York-i maratonomon 11.300-ik lettem. Nem tudok elképzelni semmit, amiben ha 11.299-en megelőznek, akkor bajnoknak érezném magam. Ott mégis olyan boldog voltam, hogy az elképesztő.

Repültél...

Az elvégzett munka okozta öröm a célban csúcsosodik ki. A triatlon még összetettebb. Három különböző sportágat kell ötvözni, okosnak, taktikusnak kell lenni, vigyázni kell magadra, figyelni a pulzusodra, az étkezésedre, a hidratációra - nagyon sok mindenre.

Az ökölvívásban is fontos a taktika, vigyázni magadra, figyelni...

Az sokkal gyorsabb történet. Abban tényleg a kivételezett szerencsések privilégiuma az, hogy bajnoki címet szerezzenek. Nagyon boldog vagyok, hogy ezek közé tartozhattam. Az olimpián 32-ből én lettem a bajnok. A másik 31 vereséggel búcsúzott. A triatlonban mindenki bajnok, aki ott lesz a startvonalnál, mert betette a melót a zsákba. Ez kemény és fegyelmezett felkészülést igényel. A legtöbb feladás és sérülés a rövidtávú versenyeken van, mert hajlamos az ember azt hinni, hogy "ugyan, ez biztosan menni fog!" De ha valaki most szombaton a féltávra odaáll, az már felkészült, különben nem merne elindulni.

Mégiscsak extrém teljesítménynek érzem. Egy átlagembernek mivel érvelnél, hogy apró lépésekkel, de elkezdjen készülni egy ekkora kihívásra?

Ha szeretne boldogabb, egészségesebb, céltudatosabb, teljesebb életet élni, mint amit most, akkor kezdjen bele.

Talán ehhez nem kell ironmannek menni.

Persze, nem, de célokat kell kitűzni. Aki nem sportolt eddig, annak az is cél lehet, hogy lefussa a félmaratont. Ha teljesíti, akkor valószínű, hogy közben megszereti a mozgást. Aztán az ember a már megszokott teljesítményt előbb-utóbb kinövi. Akkor jön a maraton. Aztán rájön, hogy van még pár jó kiegészítő sportág - az úszás meg a bicikli, amitől még a futásbéli teljesítménye is jobb lesz. Elindul a kirakós játék, mint az oviban...






Már ötször teljesítetted a maratont. Most nekiindulsz az IRONMAN 70.3-nak. Nem azt mondom, hogy sétálgathatnál olimpiai arannyal a nyakadban, de mi az a nyughatatlanság, ami újabb és újabb kihívások felé hajt?

Egészen más a motivációm, mint ami az élsportban volt. Ott a győzelem volt a fontos. Most pedig az, hogy tudom, milyen eszméletlen jó csinálni. Én egy rohadt, szemét élményturista vagyok. Habzsolom az életet és imádom az élményeket. A legtöbbet a sportból kaptam és kapom. A barátaim, az utazásaim, az életem jelentős része a sportban és a sport körül mozog. Szembesülnöm kellett azzal, hogy az életkorommal változnak a lehetőségeim. Az élsport után most a szabadidősport lett a terepem. De ez nem hobbi. Több annál. A hobbisportoló nem indul el, ha esik az eső. Tény, hogy nem jó kimenni, hiszen fázol, elázol... De csuromvizesen befejezni a futást, és hátradőlni hogy "megvolt!" - annál nincs jobb.

Amikor rákaptál a futásra, mesélted nekem, hogy szellemileg is rendben tart, rendet raksz a gondolataid között, felkonferálásokat fogalmazol közben...

Ha ma reggel nem edzettem volna, akkor valószínűleg kevésbé lennék összeszedett. Volt egy rövid időszak az életemben, amikor csak akkor sportoltam, ha hívtak a haverok, vagy ha épp ahhoz volt kedvem. Nem tűztem ki célokat, és a boldogító érzés sem jött el. 70 kiló voltam, fáradékonyabb, sokkal többet aludtam, mint most, az ébredési pulzusom 60 felett volt, és ha felfutottam 3 emeletet, akkor lihegtem. Rossz visszagondolni rá.





Na, elő a mostani értékekkel!

48-as pulzussal ébredek, lementem 65 kilóra, és bármilyen magasra felszaladok. Olyan szinten nem érzem a terhelést, hogy a maratoni befutókon csak olyan fotók készültek rólam, amiken röhögök. Egyszerűen élvezem. Persze, nekem is megjelenik a görcs néha, és nem mindig esik jól hajnalban beugrani a hideg vízbe, de közben mégis vigyorgok - mert jó!

Eltűnik a görcs az idő múlásától is, nem? Fiatalon tart.

Azok a nénik és bácsik, akiket a videón láttál, jobb állapotban vannak, mint a fiatalabb generációk. Én sem érzem magam 44-nek.

Pedig most volt a szülinapod! Ma mennyi vagy?

26-nak érzem magam. Olimpia előtt állok! Ugyanaz az érzés van bennem, mint Atlanta előtt. Vicces, hogy a csengőhangom akkor Gloria Gaynortól az If I could reach... kezdetű szám volt, most pedig az I'm Ironman szólal meg és arra is ébredek. Azt a videót, amit megmutattam neked, már legalább százszor láttam! De '96-ban a győzelemért utaztam, most pedig itt, Budapesten, azért a boldogító érzésért fogok a starthoz állni, hogy 2200 sorstársammal közösen teljesítem a távot. Nem megnyerem. Teljesítem! Végigmegyek egy olyan úton, amiről sokan azt gondolják, hogy emberfeletti, pedig nem az. Megvalósítható. A végén a "cross the finish line" élménynél akkorát fogok ugrani a levegőbe, hogy csak na! És nem fog fájni, vagy ha fájni fog - ám legyen: "no pain, no glory" - fájdalom nélkül nincs győzelem. És pont akkora lesz az örömöm mértéke, mint amekkora munkát beletettem. Úgyhogy nagyon boldog leszek!

Az a valaha volt 26 éves Koko jóban lenne mostani, 44 éves önmagával?

Egészen más voltam akkor. Csak a győzelemre koncentráltam. Az a 26 éves srác nagyon vágyott a sikerre, amit kizárólag az aranyérem jelenthetett. Ez a mai sokkal jobban felméri a lehetőségeit, a képességeit és a határait. De a "minden szekérre lehet még tenni egy szalmaszálat" elv alapján megyek tovább, és tolom kifelé. A 44 éves énem sokkal jobban ki van békülve a világgal, mert látom a munkának a helyét, és már nem világmegváltó eredményekre vágyom, hanem arra, hogy a tömegben a saját boldogságom megtaláljam.






Vélhetően az a 26 éves fiú boldogan aláírta volna azt a szerződést, ami az azóta eltelt éveket leírta volna. Mindazt, ami történt veled.

Csúnya dolog lenne panaszkodnom, hiszen az indulásom óta folyamatos emelkedést látunk. Nem nagyon volt mélypont az életemben '96 óta. Minden úgy alakul, ahogy szerettem volna. A gyerekeim fejlődése, a munkalehetőségeim, a sportdiplomáciai tevékenységem... Természetesen van hiányérzetem - ilyen a magyar olimpiai sportban vagy a magyar ökölvívásban betöltött szerepem, de be kellett látnom, hogy az élet és a sport sem mindig igazságos. Türelmes vagyok és biztos abban, hogy eljön még az az idő, amikor fogok még úgy tenni és lelkesedni a magyar sportért, ahogy most a triatlonért teszem. De összességében nagyon boldog ember ül veled szemben. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindezért ne dolgoznék sokat. 5-6 különböző médiában dolgozom, de ez is olyan, mint ahogy az edzésekhez állok. Aktív ember vagyok. Nem örülnék, ha az Ironmant úgy lehetne teljesíteni, hogy nem kéne érte tenni. Mint ahogy az összes tevékenységem örömet szerez nekem. Semmit sem csinálok pusztán a pénzért.

Gondolom, Kriszta, a feleséged azon lepődne meg, ha időről időre nem érkeznél haza egy újabb ötlettel, céllal, feladattal.

Ő mindig elfogadta a döntéseimet és mindenben támogatott. Készen kapta tőlem az információkat, és mindenre azt mondta, hogy "jó". Legyen szó médiáról, üzletről, golfról vagy triatlonról. Sok kardinális váltáson túl vagyunk már. Nem hinném, hogy meg tudnám lepni!

Neki az efféle akciók nem vonzók? Elmosolyodtál. Miért?





Ő nem ilyen. Egyszer a félmaratoni célba érkezésemet is lekéste, mert éppen kávézott! Kriszta nagyon érdekes személyiség, akivel tökéletesen kiegészítjük egymást. Én egy buzgómócsing vagyok, mindenhol ott vagyok, mindent akarok, ő pedig, mint Columbo felesége, jobban érzi magát a háttérben. Gondoskodik arról, hogy a három kutyánk, a két gyermekünk, meg én - vagyis mind a hat fiú jól legyen. Az sem kis teljesítmény, sőt!

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Palya Bea:
  2014-08-30 22:01:54, szombat
 
  Szily Nóra interjúja:Palya Bea: "Hálás vagyok magamnak, hogy mertem szülni!"







Éveken át repdesett, szárnyalt műfajok, dallamok, nyelvek, országok és kontinensek között. Mindig azt éreztem, hogy olyan, mint egy madár, ami nem tűrné a kalitkát és soha sincs maradása. Megszületett sok-sok dal, közben a Ribizliálom című könyv is, és nem sokkal később Lili is megérkezett. És azt hiszem, az anyasággal ő is újjászületett...

Mostanság megérkeztél? Vagy pontosabb, ha úgy fogalmazok, hogy egy másik útra léptél?

Egyszerre igaz a kettő. A lelkemre, az életemre most a "maradás" a metaforám. A lányommal már örök időre együtt maradok, együtt vagyok a férfival, akinek gyereket szültem, a zenekarral, akikre kilenc hónapja leltem, és egy-egy zenei motívumnál is hosszabban merek időzni. De közben pontosan érzem, hogy a kíváncsiságom, a vágyaim egyre növekszenek - merre menjek még, hol fedezhetek fel új tájakat?






Megakadt a fülemben a "merek maradni" megfogalmazás. Eddig nem mertél? Űzött valami?

Előre menekülni mindig egyszerűbb. Jön egy új pasi, egy új táj, egy új zenekar, egy új dal. Ma már úgy érzem, hogy maradni a szexi. Abban van a kihívás, abban van a rock and roll. Sokáig menekültem. Biztos benne volt a szorongás, mert nem találtam a helyemet, és önmagamat. Ki vagyok én? Bizonyítottam anyunak, apunak, a világnak. Működött "a falusi lány a városban" megfelelési kényszer. Mi lehetett még az ok? Talán félelem az ürességtől. Mindenesetre biztos, hogy ezt a rengeteg előremenekülést örömmé tudtam csiszolni. Hiszen csodálatos pálya és mennyi dal kerekedett ki belőle! Ugyanúgy őrjönghetnék a Lipóton is, ami már, ugye, bezárt... A rengeteg szorongásból, amit ki tudja, honnan hozok - talán generációk óta elfojtott érzések, háborús fájdalmak, nem is tudom -, mindebből egy dalcsinálási metódus született! Imádom a ritmusokat, éhesen falom a dallamokat. Minden nehéz helyzetben kifejlődik valami. Bennem kialakult a bátorság, hogy mindig bele merek vágni új dolgokba.

Nyugvópont nincs, vagy most jött el?

Az anyasággal megérkezett. Furcsán félelmetes és imádnivaló. Már azóta, hogy Lili megfogant annyi féle hangulata volt az egyes kis szakaszoknak, és mindegyiknél azt éreztem, hogy úristen, csak tartana még, annyira szép!

Megtanultad megélni azt, ami épp van?

Igen, sokkal jobban. Nem mondom, hogy nem maradt egy rész a régi nyugtalanságomból és az önostorozó énemből, de mintha jobban bele tudnék ülni dolgokba, mintha mernék maradni. Mondok egy példát. Múltkor három csodálatos koncert után mentem haza. Nagyon jól sikerültek, de ugye megérted, hogy abból nehéz visszajönni és csak lehuppanni Lili mellé a kertben? Egész nap csak néztem ki a fejemből és próbáltam magam arra tereli, hogy a megérkezés napja van, épp nem kell csinálni semmit! A lányom segít ebben. Tanít lelassulni, hisz fél óráig tart a saroktól idáig a húsz méteres séta, mert minden hangyát, minden bokrot, minden kavicsot megvizsgálunk.

A szélvészkisasszonyt szelídíti Lili.

Igen. Biztos, hogy a részletekben újfajtaképpen tudok elmerülni. Bár azt kell, mondjam, hogy nem nehéz, mert bennem megmaradt egy jó adag gyerek. Ez a kreatív élet fönntartja az áratlan kíváncsiságot. Mégis, a világban egy csomó minden újként tud hatni rám - még a szőnyegbolyhok alakzatai is. Ugyanolyan csodálattal tudom nézni, mint ő. Annyira hálás vagyok magamnak, hogy mertem szülni! És Matyinak, hogy csinált nekem gyereket. Ezt most annyira jó mondani!






Sugárzik a mosolyodból! Volt benned valaha kétely, hogy szülni fogsz?

Olyan jó, hogy nem. Biztos, hogy rengeteg félelem volt bennem, mert életem legnagyobb önismereti átalakulása volt a várandósság, szülés és az első másfél év. De kétely sose volt. Tudtam, hogy a testemben annyi élet van - tudod, őrjöngök a transztáncokon, minden nap mozgok, és a testem a hangszerem - ennél több életet már csak a gyerek tud adni!

Van egy íratlan használati utasítás az élethez: felnövünk, szakmát találunk, lakásra gyűjtünk, házasodunk, gyereket szülünk... - amivel sokáig szembe mentél.

Annyira erős volt az ellentét a között, amit az én falusi közegem sugallt, és az, ami a vágyam volt! Rám ez úgy hatott, mint amikor egy rakétát begyújtanak, és kilő. Emlékszem, amikor anyukám azt mondta, hogy nem lesz belőled semmi, mert csak énekelgetsz és elherdálod a pénzt! Lecsaptam a telefont és elmentem az első szólólemezem felvételére. Érted? Épp ellentétesen hatott. Akkora volt az ellenállás annak idején bennük. Ma már tudom, hogy nem azért, mert nem szerettek, hanem mert féltettek és az ő nyelvükön így tudták mondani. De akkor még nem értettem.

Szétfeszítetted a sémákat.

Igen. Mondjuk, nagy bátorság kellett hozzá, és sokszor voltam ebben egyedül. De valami mindig visszarántott középre. Talán az akácfák, vagy a tölgyfák ereje, vagy az a falusi, mezítlábas földközeliség. Mindig hittem, hogy amit csinálok jó lesz! Emlékszem, mikor kígyót-békát kiáltottak rám, aztán egy idő után elkezdtek jönni a koncertjeimre. És nézd meg, aztán szépen lassan egyre többen lettek, lettünk!

Ha nem játszottak a rádiók, akkor is mentél, ha nem adták ki a lemezed, megtetted te magad - mentél a hited után. Sokan feladnák!

Olyan érdekes, hogy én önbizalommal teli embernek tűnök, és bátor vagyok, de hogy magamat mennyit bántom közben, és mennyi bennem a kétely - azt nem sejtik. Fognak-e elegen szeretni, fogják-e hallgatni a lemezem, úristen, fog ez valakit érdekelni? Ez a bizonytalanság még mindig bennem van, de megtanultam, hogy arra kell menni, amerre a félelem van, mert ott valami érdekes dologra találok. Azért adott ennyi félelmet az életem, mert elbírom. A félelem mögött mindig van egy erő. Most végigborsózott a hátam! Aggódtam a könyvem kapcsán is, és mi történt azóta? Két hónapra rá megfogant Lili, és folyamatosan érkeznek hozzám a sírós, őszinte történetek, hogy azt írtam le, amit ők is éreznek. Az egyik zenészemmel beszéltünk arról, hogy amikor megfogalmazok valamit, akkor az valószínűleg nemcsak bennem van meg, hanem valahogy a közös mélységünkből jön elő.

Az alkotás végtelen szabadságát élted sok éven át. És amikor a gyerek megérkezik, elindul a bűntudat játszmája. Én csak így hívom.

Nagyon jó, hogy kérdezed és vissza is fordítanám - dolgozik a bűntudat, hogy a szakmádnak hódolsz vagy anya vagy.






Folyamatosan. Boldogság a munka, és lelkiismeret-furdalás gyötör, hogy miért is az, hiszen épp máshol kéne tán lennem.

A szívem közepébe talál ez a kérdés. Pont ezen gondolkodtam, hogy meg kellene találni az "és-t" a "vagy-vagy" helyett. Az "és" egy híd, ami nem elválaszt, hanem összeköt. Azt kell megtalálni. Időt adni magamnak, amíg átérek egyik partról a másikra. A koncertről a kertbe. Tudod, van az az indián mese, hogy a fehér ember és az indián mennek az autóval, és az indián egyszer csak kipattan: Fehér ember, állj meg! Mi van indián? Hát, túl gyorsan jöttünk, lemaradt a lelkem! Néha én is úgy érzem, hogy úristen, a lelkem még ott röpdös a diósgyőri várban valahol, miközben a kislányom itt van és simogatja az arcom...

És mit tudsz tenni ilyenkor?

Rengeteg módszert tanultam. Például a lélegzést. Az adott pillanatban az érzékszerveimre figyeljek. Mit látok, mit hallok, milyen illatot érzek - visszarántom magam a jelenbe, a mostba. Persze nem mindig megy, de eszközként megvan. Belélegzek, nézek egy távoli tárgyat, kilélegzek, nézek egy közeli tárgyat. De Lili ezt automatikusan csináltatja velem, mert 35-ször nézzük meg a kockák közti fűcsomót. Ezért is végtelenül hálás vagyok neki. De néha én is elveszek ám, és ezért is ütött szíven a kérdés, mert a bűntudat engem is gyakran mardos. Hogy nem ott vagyok, ahol lennem kéne. Hogy tudok-e elég jó anya lenni?

És milyen létezni egy fix kapcsolatban? Az se egyszerű annak, aki madárkaként röpdösött - gyakran egyedül...

Kihívás. Persze, nagy meló. Nekem nem könnyű maradni. De ma, az életem ezen a pontján azt mondom, hogy nincs vágyam másra. Látom a férfiakat és bele tudok szeretni egy kézfejbe egy pillanat alatt, de minden hullámzással együtt, én nagyon szeretem Matyit, és ő is engem. Azt is tudom már, hogy a szeretetnyelvünk nem azonos. Mindkettőnknek fontos az érintés, de én beszédesebb vagyok, mint ő. Ő másképp jelez. Régebben sokat fotózott engem, és amikor megnéztem a képeket megdöbbentem - úristen, engem ő így lát? Érzem a fotóiról, hogy szeret. Hogy ezt észrevegyem, ki kellett fejlesztenem egy plusz érzékelést. Egyébként tudod, mi van még a mögött, hogy együtt vagyunk? Egy döntés. Egy döntés, hogy vele maradok. És ez a részemről nagyon új - az, hogy merek vele maradni. És ezzel visszakanyarodtunk az elejére. A párkapcsolat nem mindig romantikus felhő, hanem egy terepasztal, ahol a legszélesebben meg tudjuk élni az érzéseinket, és a belénk ivódott minták újraismétléseit. Fájhatunk, dühösködhetünk, örülhetünk... De együtt játszunk.






Régen azért nem nagyon telt el úgy év, hogy ne röppenj ide vagy oda. Most mennyi van ebből a szárnyalásból?

Rengeteg, képzeld el. Én szabad maradtam a kapcsolatunkban is. Együtt utazunk. Ez az egyik eszközünk arra, hogy a családi életet jól csináljuk. Ezzel tagoljuk az időt. Olyan, mint másnak a karácsony, a húsvét - nekünk az utazások az átmeneti rítusok. Képzeld el, találtam egy jó képet: a fa minél mélyebbre nyúlik le a földbe a gyökereivel, annál magasabbra megy az ága. Valami ilyesmit élek át. Minél mélyebben biztos vagyok magamban, magunkban, annál messzebb tudok repülni. De most érzem, hogy egy nagy tempóváltás előtt vagyunk. A lassúságra való igény itt van bennünk.

Kevesebbet kéne dolgozni?

Igen, valami olyasmi, mint amikor kiegyeljük a répát. Ott is néha jó répákat kell kihúzni ahhoz, hogy a másik még nagyobbra nőjön. Tehát egy-két szép felkérésre kell nemet mondani. Magamért, hogy még nagyobbra tudjon fejlődni mindaz, ami bennem van.

Ezt még tanulni kell?

Újra és újra. De azt kell mondjam, hogy már egy szinten nagyon jól vagyunk, hiszen mégiscsak királynő vagyok a saját életemben. Azt csinálom, amit szeretek, szeretnek érte, fizetnek érte. Van egy gyönyörű lányom, és egy kétajtós szekrénynyi férjem, akkor is, ha nem tud az érzéseiről úgy beszélni, ahogy én szeretném, de itt van mellettem és én is mellette. Mi hiányzik még? Hát, most éppen szürke az ég, úgyhogy a napsütés! Valamit mindig ki tudnék találni, hogy fenntartsam azt az adrenalinszintet - de hát ilyen vagyok. A tengerparton ülve is elő tudok állni egyik pillanatról a másikra egy újabb világmegváltó projekttel. Kíváncsi vagyok, a következő beszélgetésünknél vajon hol fogok tartani.





Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 141. rész
  2014-08-30 21:50:51, szombat
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 141. rész

Van valaki benned, aki folytatni tudja a csatát

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

Minden tavasz: egy győzelem. A természet győzelme. És hatalmas küzdelem áll mögötte, csak nem látod. Élvezd a küzdelmet! És higgy a győzelmedben.






Ne hidd, hogy minden évben egyszerűen csak "kitavaszodik". Ez nem magától megy. Minden mag és minden növény megküzd érte, hogy fölébredjen a téli tetszhalálból, és újra szép legyen, és ünnepelhesse az életet.





is küzdelmes volt. Élni is. Tanácsolom: tanuld meg élvezni a küzdelmet. De ezt csak akkor tudod, ha hiszel magadban. És hiszel a győzelmedben. Akkor a harcod nem elkeseredett lesz, hanem játékos.

Van valaki benned, aki ezt tudja. És föl tud állni a padlóról. És újra tudja folytatni a csatát. És hisz abban, hogy eljön majd a te időd. És előbb-utóbb kijutsz a napra. És megszépülsz. És kivirágzik az életed. Csoda van - de ne várj rá, mert te magad csinálod. Az a valaki csinálja, aki benned él, s mindezt tudja.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Gyógyító levek
  2014-08-30 21:32:31, szombat
 
  Gyógyító levek

A gyümölcsök és zöldségek nem csak finomak, de egészségesek is. Sőt... olykor gyógyszerként is használhatunk egy-egy értékesebb csodanövényt. Íme néhány *gyógyszernek nem minősülő készítmény*. Fogyasszátok egészséggel!






Mit tegyünk ...

... fáradtság ellen?
Vegyünk egy 3 cm-es gyömbérgyökeret, 1 kg sárgarépát, 3 almát, 1 fokhagymagerezdet. Turmixoljuk őket össze. Regenerálja és erősíti a szervezetet.

... vérszegénység ellen?
Vegyünk három középnagyságú céklát, 10 dkg petrezselymet, 5 káposztalevelet, 2 zöldpaprikát, 1 almát.

... ha megfáztunk?
Igyunk 2 paradicsomból, egy csokor petrezselyemből, 2 sárgabarackból, 1 grapefruitból készült gyümölcslevet. Minden étkezéshez frissen kell kipréselni, hogy optimálisan erősítse ellenálló képességünket. Ha hőemelkedésünk is van, 3 cm gyömbérgyökért, 1 csokor petrezselymet, 1 gerezd fokhagymát, 30 dkg sárgarépát turmixolyunk össze.

... ha magas a koleszterinszintünk?
Négy-hat hétig fogyasszunk 30 dkg sárgarépából, 3 fokhagymagerezdből, 1 citromból készült levet.

... ha túlsúlyosak vagyunk vagy elfog a farkaséhség?
Készítsünk italt 1 zöldpaprikából, 2 almából, 3 mangoldlevélből (spenóttal helyettesíthetjük), fél kiló sárgarépából, 10 dkg tormából, egy gerezd fokhagymából.

... ha hólyaggyulladásunk van?
Igyunk fél kiló sárgarépából, 20 dkg vörös áfonyából és 3 almából nyert levet.

... ha a havi vérzés rendszeresen fájdalommal jár?
Több héten keresztül készítsünk naponta 2 dl italt, háromnegyed kiló sárgarépából, 1 kisebb hagymából, 1 gerezd fokhagymát és 1 almából. A sok ásványi anyag, a bétakarotin kiegyensúlyozottabbá teszi a hormonháztartást.

... a változás korában?
A belső nyugtalanságot két paradicsom levéből, háromnegyed kiló sárgarépából, 2 fokhagymagerezdből, 2 brokkolirózsából és 2 cm gyömbérgyökérből préselt lével küzdhetjük le.

... ha fájnak a visszereink?
Igyunk 1 dinnyéből, 1 papajából, 2 almából készült italt. A növényi enzimek segítenek megelőzni az érfájdalmakat.

... ha fáj a fejünk?
Vegyünk egy 3 cm-es gyömbérgyökeret, 8 káposztalevelet, 1 fehér répát, háromnegyed kiló sárgarépát, 2 almát, s ebből italt készítsünk. Ezt négy részre osztva igyuk meg a nap folyamán.

... narancsbőr esetén?
Készítsünk vérnarancsból, 1 grapefruitból, 1 papajából gyümölcslevet. Napi 40 ml javítja a bőrrétegek vérkeringését.

... hajhullás ellen?
Készítsünk keveréket 3 salátalevél, 10 dkg komlóslucerna, 1 kisebb hagyma és 1 alma felhasználásával.





Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Csokikrémes-szilvahabos pohárkrém
  2014-08-30 20:37:32, szombat
 
  Csokikrémes-szilvahabos pohárkrém

Hozzávalók:

A szilvahabhoz:
40 dkg szilva
2 teáskanál gyömbér
1 dl tej
1,5 dl tejszín
4 tojássárgája
6 dkg cukor
csipet fahéj
szegfűszeg
A csokikrémhez:
15 dkg étcsokoládé
1 dkg vaj
1 tojás
csipet só
1 dl tejszín

Elkészítés:

A szilvákat kimagozzuk, félbevágjuk, sütőlapra tesszük, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel megszórjuk,





és sütőben megsütjük (185°C, kb. 10 perc). Ezután megvárjuk, hogy kissé hűljön, leszedjük a szilva héját, majd turmixgéppel szósszá pürésítjük.

Közben elkészítjük a mousse alapját. A tejet felmelegítjük, belekeverjük a reszelt gyömbért, és 15-20 percig állni hagyjuk.





Közben a tojássárgáját a cukorral összekeverjük.

http://mindmegette.hu/lapokkepek/receptgaleriak/32000/32093_csokikremes-szilvahab os-poharkrem6.jpg

Ehhez öntjük hozzá a leszűrt gyömbéres tejet, közben folyamatosan keverjük, hogy a tojás ki ne csapódjon.





Visszaöntjük az edénybe, visszahelyezzük a tűzhelyre, és besűrítjük állandó kevergetés mellett.

Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a turmixolt szilvaszószt. A végén a felvert tejszínnel lazítjuk, hűtőben pihentetjük.





Az étcsokoládét a vajjal felolvasztjuk.





A tojásfehérjéből egy csipet sóval és cukorral kemény habot verünk. A tejszínt a csokiba belekeverjük, majd a tojássárgáját is.





Ezután a felvert tojásfehérjét óvatosan alákeverjük.





Poharakba osztjuk rétegezve a szilvahabot és a csokikrémet,





jól lehűtve kínáljuk.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vajdasági sós süti
  2014-08-30 20:25:55, szombat
 
  Vajdasági sós süti

Hozzávalók:

80 dkg liszt
1 dl Vénusz olaj
1 evőkanál cukor
5 dl langyos tej
5 dkg élesztő

A töltelékhez:
25 kg puha margarin
3 tojás sárgája
1 evőkanál só
A tetejére:
1 egész tojás
20 dkg sajt (akár lehet füstölt is)
köménymag (elhagyható)

Elkészítés:

Kevés cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A liszthez öntjük az olajjal együtt, sózzuk, és tésztává dolgozzuk. 4 felé osztjuk(nem kell keleszteni pluszban).

A töltelékhez habosra kavarjuk a puha margarint, a tojást és a sót.

Kinyújtjuk a tésztákat, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, mint a beiglit. 2 cm csíkokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejét megkenjük felvert tojással megszórjuk reszelt sajttal (akár köménymaggal is).

200 Celsius fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bazsalikomos-parmezános tésztasaláta
  2014-08-30 20:23:16, szombat
 
  Bazsalikomos-parmezános tésztasaláta

Hozzávalók:

50 dkg tészta (szarvacska, tollhegy, pillangó... tetszés szerint)
2 dl frissen reszelt parmezán
30 dkg koktélparadicsom
1 csokor bazsalikom

bors
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A tésztát forró, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, összeforgatjuk a felezett vagy negyedelt koktélparadicsomokkal. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a parmezánt, a zúzott fokhagymát és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, átfotgatjuk, majd tálaljuk.





Kiváló körete grillezett húsoknak.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Giacomo küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindxmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Mártogatós sült camembert
  2014-08-30 20:13:07, szombat
 
  Mártogatós sült camembert

Hozzávalók:

adagonként:
1 db kerek natúr camembert sajt
4 gerezd fokhagyma
4 db olívabogyó
4 szem sózott pörkölt mogyoró
1 teáskaná provence-i fűszerkeverék
1 teáskanál petrezselymes pesztó
1 evőkanál durvára darált dió
olívaolaj
friss rozmaringlevélkék
frissen őrölt rózsabors
száraz fehérbor

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket és az olívabogyókat hosszában négyfelé vágjuk. A camembert sajtot megtűzdeljük úgy, hogy a kérgét egyik oldalán hegyes, vékony pengéjű késsel picit megszúrjuk. Az így keletkezett résekbe nyomkodjuk a vágott fokhagyma és olívabogyó darabokat, valamint a mogyorókat. Néhány ugyanilyen résbe a száráról leválasztott rozmaringlevélkéket is tuszkolunk.

Egy tálkában kevés olívaolajat egy öntetnyi borral, provence-i fűszerkeverékkel, a darált dióval a petrezselymes pesztóval alaposan összedolgozzuk kenhető öntetté.

Alufóliát tépünk, ujjunkkal megkenjük olívaolajjal, megspékelt felével lefelé rátesszük a sajtkorongot, a fóliát köré bugyoláljuk, hogy mindenhol jóval magasabb legyen a sajtnál. A sajt tetejére öntjük az olajos, boros, fűszeres öntetet, majd a fóliát lazán, de lehetőleg légmentesen összezárjuk. 150 fokosra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a fóliát megnyitva még 2-3 percig.

Ropogós friss péksüteménnyel mártogathatjuk ki az ízes, fűszeres, olvadt sajtkrémet, miután a sajt hártyáját kicsit megvágtuk, hogy jobban hozzá tudjunk férni. Előételként, vendégváró finomságként is kínálhatjuk.
Megjegyzés:

Igazán profik az adagokat külön-külön, egyforma tűzálló tálacskákban készítik, ezeket csak le kell fedni a fóliával és a tálalása is sokkal profibb, gusztusosabb. Érdemes ennyit beruházni egy nem szokványos, nagyon finom vendégváró csemege kedvéért, amit előre előkészíthetünk, kínálás előtt húsz perccel csak bedobjuk a sütőbe, és tálalhatjuk is.

A fűszerezésen ízlésünk szerint változtathatunk, csakúgy, mint a spékelésen (mogyoró helyett kesudió, fenyőmag, pisztácia), de mehet bele aszalt sárgabarack, mazsola, szinte kifogyhatatlan a variációk lehetősége. 2-3 szeletke szarvasgombával, sült libamájjal, de szarvasgombás pesztóval is nagyon megdobhatjuk. Jó étvágyat, Nord!

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     2/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1125
  • e Hét: 1933
  • e Hónap: 15838
  • e Év: 145545
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.