Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/27 oldal   Bejegyzések száma: 268 
Szeptember
  2014-09-30 23:08:58, kedd
 
  Kormos István: Szeptember
(részlet)

Boglyaszállás fölrepül,
a fák messze úsznak,
tücsökcirr ördögszekéren
panaszol az útnak.
Megadják mind magukat,
sárgöröngyre ülnek,
sírnak-rínak s kis öklükkel
gyöngykönnyet törülnek.

Link


Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Szeptember
  2014-09-30 23:00:32, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Szeptember aranya
  2014-09-30 22:58:50, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Hagymás burgonyalepény
  2014-09-30 22:52:56, kedd
 
  Hagymás burgonyalepény

Hozzávalók:
60 dkg burgonya
4 fej vöröshagyma
1 db tojás
20 dkg finomliszt
őrölt feketebors

Vénusz olaj

Elkészítés:

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. A hagymákat finomra vágjuk, kis lángon megpároljuk. Ha kihűlt, a burgonyával és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, és annyi liszttel, amennyit felvesz, összegyúrjuk.

Fogjuk a gyúrótáblát, meglisztezzük, a tésztát 6-7 cm átmérőjű rúddá sodorjuk, és 1 cm vastagon felszeletelve kisebb lepényeket formázunk belőle. Kevés olajon, kedvenc teflonserpenyőnkben mindkét oldalán pirosra sütjük.

Kínáljuk savanyúsággal, de tálalhatjuk tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal behintve is. Ne hiányozzon mellőle egy korsó jó hűvös világos sör sem!

Megjegyzés:

A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Citromos muffin citromos-narancsos mázzal
  2014-09-30 22:51:38, kedd
 
  Citromos muffin citromos-narancsos mázzal

Hozzávalók:
A tésztához:
3 citrom
1 narancs
15 dkg vaj
2 tojás
20 dkg kristálycukor
20 dkg finomliszt
2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1,5 dl natúr joghurt
A mázhoz:
20 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
citromhéj és narancshéj

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütő 4-es fokozat), és kibéleljük a muffinsütőt muffinpapírral.

A tésztához lereszeljük a citromok és a narancsok héját, a citromhéjból kimérünk 3 evőkanálnyit, a narancshéjból 1 evőkanálnyit. Ezután 2 citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük, a citromlevet is kimérjük. Összesen 6 evőkanál citromlére van szükség, 4 evőkanál megy a tésztába, 2 evőkanál a mázba.

A vajat mikróban felolvasztjuk, félretesszük hűlni. A tojásokat és a cukrot robotgéppel pár perc alatt simára keverjük. A lisztet egy külön tálban összekeverjük a szódabikarbónával, a sóval és a sütőporral, majd folyamatosan a tojásos masszához keverjük legkisebb fokozaton. Ha elvegyült, hozzáadjuk a joghurtot, 4 evőkanál citromhéjat, 1 evőkanál narancshéjat és az olvasztott vajat.

A tésztát arányosan szétosztjuk a muffinsütőben, 20-25 perc alatt megsütjük (én kb. 20 percnél fogpiszkálót szoktam beleszúrni, hogy megnézzem, belül is megsült-e a tészta).

Miközben sül, elkészítjük a mázat: a félretett 2 evőkanál citromlevet mikróban felforraljuk, hozzáadjuk a félretett citromhéjat, narancshéjat és a cukrot. Elsőre a porcukor soknak tűnhet, de kell bele, hogy a máz szirupos legyen.

Miután a muffinok kihűltek, a mázat óvatosan ráfolyatjuk és megvárjuk, hogy megszikkadjon.





Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Wernya küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kolbásszal töltött Stefánia vagdalt
  2014-09-30 22:48:47, kedd
 
  Kolbásszal töltött Stefánia vagdalt

Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús
2 arasznyi kolbász (csípős vagy csemege, de ne legyen nagyon száraz)

bors
pirospaprika
majoránna
4-5 gerezd fokhagyma
1 kisebb hagyma fele
2 zsemle
zsemlemorzsa
2 tojás
ízlés szerinti fűszerek (van, aki még tesz bele petrezselymet, szárított metélőhagymát, őrölt köményt stb...
)

Elkészítés:

A fasírt alapanyagait nem tudom pontosítani, mert mindenki ízlése szerint fűszerezi. Van, aki paprikásabban, van, aki pikánsabban, van, aki hagymásabban szereti. Ahány ház, annyi szokás tipikus esete. Mi fokhagymásabban, férjem szájíze szerint szárazabban esszük, így egy kicsivel több zsemlemorzsát adok hozzá. Összeállítása roppant egyszerű. A felsorolt anyagokat, mint beletesszük egy edénybe, majd jól összekeverjük. A szikkadtabb zsömlét beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, a hagymát kis reszelőn lereszeljük, a fokhagymákat préseljük, és úgy tesszük a masszához. A zsemlemorzsát tetszés szerint, általában 2-3 kanál.

A masszát terítsük el, majd tegyük a közepébe a kolbászt. Hajtsuk rá a két szélét, és formázzunk egy hengert. Hempergessük zsemlemorzsába, majd tegyük egy kikent tepsibe. Adjunk hozzá egy kis vizet, majd 180 fokos sütőben pároljuk 60-80 percig fedő vagy fólia alatt, utána fedő nélkül süssük készre.





Megjegyzés:

Hidegen, melegen fogyasztható.

A receptet és a fotót Bianka1980 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes sárgarépakrémleves
  2014-09-30 22:46:34, kedd
 
  Tejszínes sárgarépakrémleves

Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa
1 nagyobb krumpli
2-3 húsleveskocka
1 evőkanál vöröshagymakrém
apróra vágott petrezselyem
olívaolaj
3 dl tejszín

Elkészítés:

A vöröshagymakrémet az olívaolajon megfuttatjuk,. A sárgarépát, krumplit kockára vágjuk, feltesszük főni vízbe, beletéve a húsleveskockát is. Ha megpuhult, botmixerrel átturmixoljuk, beleöntjük a tejszínt, és összeforraljuk. Tetejére apróra vágott petrezselymet szórunk. /Ha kell, ízesíthetjük ételízesitővel a végén./

Megjegyzés:

A receptet Ircsi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Lengyel karfiol
  2014-09-29 23:38:00, hétfő
 
  Lengyel karfiol

Hozzávalók:

1 fej karfiol
1/2 citrom
10 dkg zsemlemorzsa
4 dkg vaj

ételízesítő

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedem. Ételízesítős, citromos vízben puhára főzöm, majd leszűröm.

A zsemlemorzsát a vajon megpirítom.

A pirított zsemlemorzsát és a megfőtt karfiolt összekeverem, és azonnal tálalom.





Megjegyzés:

Be lehet tenni még egy tepsibe, tejföllel meglocsolni és megsütni, de így is nagyon finom.

A receptet Kati, a fotót Mammó küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Diós kalács (mazurek)
  2014-09-29 23:35:33, hétfő
 
  Diós kalács (mazurek)

Hozzávalók:

12 dkg rétesliszt
3 tojás
33 dkg porcukor
12 dkg vaj
25 dkg darált dió

Elkészítés:

A három tojás sárgáját a porcukorral a vajat fokozatosan hozzáadva habosra verjük, a liszttel és a dióval összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, sütőpapírral kibélelt tepsiben elterítjük, ha szükséges, késsel elsimítjuk. A három tojásfehérjét a megmaradt porcukorral felverjük, amikor a hab megkeményedett, befedjük vele a tésztát, és előmelegített sütőben nem egészen barnára sütjük. Egy-két nap állás után lesz porhanyós, akkor ajánlatos szeletekre vágva kínálni.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Párolt marhahús (zrazy) Napóleon módra
  2014-09-29 23:33:03, hétfő
 
  Párolt marhahús (zrazy) Napóleon módra

Hozzávalók:

1 kg bélszín
2 nagy sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 közepes nagyságú zeller fele
1 karalábé
1 hagyma
2 evőkanál vaj
1 pohár fehérbor

Elkészítés:

A bélszínből a rostokra merőlegesen ovális szeleteket vágunk. A megtisztított zöldségeket darabokra vágjuk. Megfelelő edényben felolvasztjuk a vajat, a vegyes zöldséget és a hússzeleteket belerakjuk úgy, hogy legfelül zöldség legyen. Az egészet meglocsoljuk a borral. Nagy fazékban vizet forralunk, beletesszük az edényt a zöldséges hússal, és lefedve lassú tűzön két és fél órát főzzük.
Hajdinakása vagy párolt rizsköretet készítünk hozzá.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     2/27 oldal   Bejegyzések száma: 268 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.