|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2015-04-11 22:59:07, szombat
|
|
|
Pékpecsenye
Hozzávalók:
1 kg sertéstarja
4-5 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
2-3 dl húsleves
3-4 evőkanál libazsír
só
őrölt bors
pirospaprika
liszt
10 szelet szendvics kenyér
5 db kovászos uborka
Elkészítés:
A tarját kicsontozom, 10 szeletre vágom. A csontból készítek egy kellemes húslevest, aminek levéből használok majd az ételhez.
A hússzeleteket kiklopfolom, széleit több helyen bevagdosom, lisztben megforgatom, sózom, borsozom, kicsit pihentetem. A fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomom.
Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítem a libazsírt, a hússzeletek mindkét oldalát hírtelen átsütöm, meghintem a pirospaprikával, felöntöm a borral, hozzáadom a zúzott fokhagymát. A hússzeleteket átfordítom, ha kell, másik oldalukra is hintek kevés pirospaprikát, majd felöntöm annyi húslevessel, hogy ellepje. Fedő alatt közepes lángon omlósan puhára párolom. Amikor kész, a húskat kiemelem a szaftból, melegen tartva félreteszem.
Közben a kenyérszeleteket kenyérpirítóban megpirítom, a koviubit felcsíkozom, tálalhatok is. A pirított kenyérszeleteket megmártom a hús szaftjában, 2-2 szeletet adok egy tányérra, minden szeletre kerül 1-1 szelet tarja, a kovászos uborkával díszítve adom az asztalra.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzés:
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-04-11 22:57:56, szombat
|
|
|
Tárkonyos marharaguleves
Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál piros arany
1 marhahúsleves kocka
30 dkg zöldség vegyesen (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé)
15 dkg fagyasztott zöldborsó
2 közepes krumpli apró kockákra vágva
1 kávéskanál tárkony (szárított)
só
bors
pirospaprika
darabka citromhéj
kb. fél citrom leve
1 mokkáskaál cukor
2 dl tejszín vagy tejföl
1 csapott evőkanál liszt
3-4 dkg szárított csigatészta
Elkészítés:
A marhalábszárat apró kockára, a vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk. Kevés olajon a vöröshagymát megpirítjuk, beletesszük a fokhagymát, majd az apró kockára vágott húst, és fehéredésig pároljuk. Pirospaprikával megszórjuk, és annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi. Sózzuk, tárkonnyal, borssal, piros arannyal ízesítve félpuhára főzzük (kb. 1-1,5 óra, függ a hús minőségétől).
Közben a vegyes zöldségeket apró kockára vágjuk, kevés olajon, állandó kevergetés mellett megpirítjuk, és a félig megfőtt húsalaphoz öntjük. Felengedjük vízzel, sózzuk, beledobjuk a leveskockát, a citromhéjat, tovább főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. (Mielőtt teljesen megpuhulna, hozzátesszük a zöldborsót, a krumplikockát és a levestésztát.)
A tejszínt vagy tejfölt elkeverjük a liszttel, elvégezzük a hőkiegyenlítést, behabarjuk a levest, és lassú tűzön főzzük még 10 percig. Közben ízlés szerint ízesítjük még tárkonnyal, borssal, citromlével, cukorral (ki hogyan szereti).
Megjegyzés:
Finom, tartalmas, a tárkonytól külenleges ízű leves, ajánlom mindenkinek. Egy könnyű édes tészta utána... Szoktam borjúból, sertésből is hasonlóan készíteni, pl. krumplikocka helyett gombával és apró krumpligombóc golyókkal levesbetétnek.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-04-11 22:56:05, szombat
|
|
|
Túrós bukta II.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
3 evőkanál cukor
csipet só
2 tojás sárgája
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
25 dkg túró
1 kis pohár tejföl
1 csomag vaníliás cukor
pici reszelt citromhéj
ízlés szerint cukor
A tetejére:
1,5-2 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
tojás a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a cukrot, a csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jól kidolgozzuk, és kb. 50 percet meleg helyen kelesztjük.
A töltelékhez a túrót villával összetörjük, majd a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a tejföllel és ízlés szerinti cukorral összekeverjük.
A tésztát 3-4 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, kb 10*15-ös téglalapokra vágjuk, ráhalmozzuk a tölteléket. Szorosan felcsavarjuk a tésztát, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 15-20 percet hagyjuk pihenni, majd megkenjük egész tojással.
Előmelegített sütőben (200 Celsius fok) 25-30 perc alatt megsütjük. Még forrón megkenjük vaníliás-cukros tejjel, ettől finomabb és puhább lesz.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2015-04-11 20:28:20, szombat
|
|
|
A kínai egészségmegőrzés fegyvere: a fésű
Pár nappal ezelőtt egy, a kínai orvoslást kevéssé ismerő magyar barátommal beszélgettem, megkérdeztem, mi a laikus benyomása a kínai orvoslásról? Azt válaszolta: "nagyon misztikus!" Azokat a hosszú, vékony, félelmetes acéltűket beledöfködik az emberbe, majd amikor kihúzzák, egyszerre megszűnnek a fájdalmak és enyhülnek a tünetek. Szerinte a kínai orvoslás nehezen elsajátítható, kiismerhetetlen misztérium.
Elárultam neki, hogy a kínai orvoslás márpedig nem olyan nagy ördöngösség, gyakorlatiasan használható a mindennapokban, a nagy egésztől halad a kis részletek felé, a HKO kezelési eljárásai magukon hordozzák a kínai filozófia jellegzetességeit.
Példának okáért vegyük a fésülködést, ez is egy könnyen elvégezhető, egészségmegörző-betegségmegelőző módszer.
Az ősi Kínában mindennap fésülködtek az emberek, természetesen nem akárhogyan, hanem a meridiánok haladási irányát követve. A fejünkön több tucat akupunktúrás pont található, csak a halántékunkon az epe meridián több mint húsz pontja helyezkedik el. Nincs szükség arra, hogy ismerjük a pontos helyüket, nevüket vagy hatásukat, mindössze annyi kell, hogy a lelkiismeretes fésülködés közben legyünk figyelemmel, a fejbőrünkön hol érzünk fájdalmat. Ha fájdalmat észlelünk, ott bizony vér-qi elakadás van.
Az ilyen helyeket nyugodtan masszírozzuk át az ujjbegyeinkkel. Amikor a finom dörzsölés hatására elmúlik a fájdalom, az azt jelenti, hogy a qi-vér ismét szabadon áramlik. Ha a művelet közben a bőr alatt apró csomókat vagy homokszemcseszerű képződményeket észlelünk, azokat mindenképpen masszírozzuk el jó alaposan.
A kínaiak nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a fésű természetes anyagból készüljön, általában 100%-ig fából, egzotikus fafajokat használnak, de bivalyszarvból is készítenek fésűt. Mégis a legjobb fésű "alapanyag" a saját ujjaink, reszeljük le alaposan a körmeinket és kész is a hús-vér "érző fésűnk". Fésülködéskor a meridiánok mentén haladjunk, előről hátrafelé.
Mennyi a napi ideális időtartam? A legjobb, ha mindennap tudjuk tartani a "száz végighúzást". Ha valaki időmilliomos és azt kérdezné, nekem napi 3000 is belefér, nem teszek kárt a fejemben? Természetesen nem! Nem kell félni a fésülködéstől, minél több, annál jobb. A HKO azt mondja, a fej (azon belül is a koronacsakrának megfelelő "baihui" pont) az "összes yang meridián találkozási pontja", a test vérkészletének 70%-a a fejet látja el vérrel, az egész qi-vér keringési rendszer folyamatosan a fejtető felé áramlik. Ha a fejen "dugulás" keletkezik az nemcsak, hogy hajhulláshoz, fejfájáshoz, álmatlansághoz stb. vezethet, de olyan életveszélyes akut betegségek kialakulásához is hozzájárul, mint a szívkoszorúér és az agyi trombózis. Hát nem zseniális, hogy napi pár perc fésülködéssel megtornáztathatjuk, felfrissíthetjük a fejünket és még ezektől a félelmetes nyavalyáktól sem kell tartanunk?
Lehet, hogy valakiben felmerülnek kételyek, mondván "én nem merek fésülködni, mert eleve nincs sok hajam, ráadásul állandóan hullik". A helyzet az, hogy pont ezeknek az embereknek lenne a legnagyobb szükségük a fésülködésre, mivel azok a hajszálak, amelyek már attól kihullanak, hogy csak végighúzzuk az ujjbegyeinket a fejünkön, mind gyengék vagy halottak és már csak a "szentlélek tartja" őket a fejbőr tetején... Sokszor végig se kell simítsuk a fejünket, reggeli felkeléskor azt vesszük észre, hogy a párna tele van hajjal.
Az ilyen esetekben akkor már többet ér, ha elébe megyünk a problémának és ezeket kifésüljük, a megmaradt hajszálakról pedig elmondhatjuk, hogy ők a "fejbőrünk krémje". Olyan ez mint a gyomlálás: a fonnyadó, elszáradt hajtásokat kigyomláljuk, hogy ne vegyék el a tápanyagot az életerős zöld hajtásoktól.
Vannak, akik azért nem mernek fésülködni, mert korpás a hajuk, minden fésülködés után úgy néznek ki, mintha "hóviharba kerültek volna", látszólag a korpa egyre csak szaporodik.
Ha képesek vagyunk tartani a napi 300-at, egy hét után azt vehetjük észre, hogy már “nem szálldosnak a "hópelyhek". Ha fésűnek az ujjunkat használjuk és a művelet után zsíros marad a kezünk, a kínai orvoslás ezt úgy nevezi, hogy "bent rekedt nedvességgel és nyákkal" küszködünk. Fésülködjünk csak tovább, ezek a tünetek, mint a korpa, maguktól meg fognak szűnni.
A HKO szerint a haj minősége és fénye a májunk és a vesénk állapotától függ. Egy másik kínai orvosi axióma, hogy "minden belső megbetegedésnek van külső megjelenési formája", mert a belső és a külső folytonos összeköttetésben van egymással. Mi köti össze a vesét és a májat? Nem más mint a fejünk, a rendszeres fésülködéssel, a májunk és vesénk közti átjárót is megnyitjuk. Nincs olyan, hogy valaki dús, csillogó hajkoronát hord, de a mája és a veséje ramaty állapotban van. Természetesen olyan viszont létezik, hogy a máj és a vese állapotának javulásával a hajunk is fokozatosan "kivirul". Tehát fésülködéssel kezelhetjük a hajhullást, az őszülést és a fénytelen hajat, mert ez mind máj-vese gyengeségre utal.
A rendszeres fésülködés még a megfázás ellen is segít, mivel a homlokunktól hátrafelé halad a húgyhólyag meridián, amelynek elsődleges szerepe a hideg-szél ártóval való megbirkózás. Sőt a fésülködés még az öregkori szenilitás ellen is hatásos...
Szóval ne fitymáljuk le a fésülködést, ezt a mindennapi "felesleges cicomát", mivel segít átjárhatóvá tenni a meridiánjainkat, megelőzni és kezelni számos betegséget.
A kínai orvoslás is úgy véli, hogy az "ördög a részletekben lakozik" :)
Forrás: http://akupunktura-prof.hu
Link
Szuromi Esztertől kaptam a cikket, így találtam az oldalra - köszönöm. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség |
|
|
|
|
|
2015-04-11 12:47:22, szombat
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
További jó napot!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Hétvégét |
|
|
|
|
|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 15
|
|
|
|
2015. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
442 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 528
- e Hét: 7329
- e Hónap: 12367
- e Év: 142074
|
|
|