Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Az utolsó vacsora
  2015-04-02 22:11:41, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Nagycsütörtök
  2015-04-02 14:53:38, csütörtök
 
  Nagycsütörtök

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja,
amikor Jézus a Gecsemáné kertben búcsút vett tanítványaitól
és felkészült az áldozatra.
Jézus valószínűleg Széder-esti lakomát tartott az Egyiptomból való szabadulás emlékére.





(Leonardo da Vinci:Az utolsó vacsora)


Szeretete jeléül megmosta tanítványai lábát.




Giovanni Antonio Sogliani:Jézus megmossa a tanítványok lábát
"Aki megfürdött, annak csak a lábát kell megmosni, s akkor egészen tiszta lesz.
Ti tiszták vagytok, de nem mindnyájan".) (Jn.13,4-10.)

A Nagyhét ünnepeinek sorában a nagycsütörtök a gyász napja,
ezért csütörtök estétől szombat estéig nincs harangozás.
Nagycsütörtökhöz köthető az Eucharisztia megalapítása.


A nagycsütörtöki szertartásokról:

Jézus Krisztus szenvedésének és feltámadásának szent három napja
az utolsó vacsora miséjével kezdődik.
Az utolsó vacsorán történt az Oltáriszentség és a papi rend szentségének alapítása.

A székesegyházakban nagycsütörtök délelőtt tartja a püspök
papjaival együtt ünnepélyes krizmaszentelő misét,
amelyen megszenteli a keresztelésnél, bérmálásnál,
betegek keneténél, templomszentelésnél használatos szent olajakat, illetve krizmát.
Régen ezen a napon történt a bűnösök visszafogadása.

Az esti szentmise, az utolsó vacsora miséje
a szenvedésre induló Jézus búcsúja övéitől.
Jézus Krisztus ekkor adta át búcsúajándékait:
szeretetének jelét a lábmosásban, Testének és Vérének szentségét,
a papi átváltoztató hatalmat, s mintegy végrendeletül elmondta búcsúbeszédét
és főpapi imáját egyházáért.

A misében a glória után a harangok megszólalnak,
de azután elnémulnak a nagyszombati vigília glóriájáig,
s helyüket a fakereplők foglalják el.
E némaság a Krisztus kínszenvedésekor elnémult apostolok félelmét
és a gyászt jelképezi.
A mise végeztével az Oltáriszentséget ünnepélyesen
az e napokra fenntartott őrzési helyre viszik
és a húsvéti vigíliamise áldoztatásáig ott őrzik.
Ezután következik az oltárfosztás.

A nap szertartásához tartozik a sötétzsolozsma elimádkozása is.
Az oltárra helyezett gyertyatartón minden zsoltárvers után eloltanak egy gyertyát.
A gyertyák kioltása az ószövetségi próféták megölését
és a szenvedő Krisztust magára hagyó tanítványok hűtlenségét jelképezi.

Nagycsütörtökön elhallgatnak a templomokban a harangok,
,,a harangok Rómába mennek",
s legközelebb csak nagyszombaton szólalnak meg újra.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Mandula-virág
  2015-04-02 14:51:53, csütörtök
 
  mandula-virág



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Új kedvencek az asztalon
  2015-04-02 14:42:55, csütörtök
 
  Új kedvencek az asztalon

A hagyományos húsvéti ételek mellett az ünnepi asztalon ma már megtalálhatók a különféle majonézes saláták, amelyeknek magas a zsír- és energiatartalmuk. Ezek mellett jó, ha a hidegtálakon friss zöldségfélék, vegyes zöldségsaláták (majonézes öntet nélkül) is szerepelnek.
A húsvéti menü sokszor hidegtálakból áll, amihez általában kenyér, pékáru tartozik. Ezek közül a termékek közül érdemes a teljes őrlésű lisztből készült, különféle magvas, korpás kenyeret, illetve kiflit, zsemlét választani.
Az ünnepi terítéken friss gyümölcsök is szerepeljenek. Ezeket tehetjük vegyesen gyümölcstálba, valamint a hidegtálakat is díszíthetjük vele, és ez esetben természetesen a dísz ehető. Igaz, hogy a húsvétnak főként a sonka és a tojás a jelképes étele, de az asztalon a gyümölcstálnak fontos szerepe van, hogy a nassolások egy részét gyümölcsfogyasztással ki lehessen váltani.

Édességek

Mint minden ünnepkor, így a húsvét napján is szerepet kapnak az édességek, desszertek. A csokinyuszi, csokitojás elmaradhatatlan része az ünnepnek, főként a gyerekek körében. Az édesség fogyasztást érdemes az ünnepek alatt is a mértékletes határokon belül tartani. Az semmiképp sem jó, ha a gyerekek egész nap csak a locsolkodások alkalmával szerzett édességet fogyasztják, és így nem esznek semmi mást. Azonban ebéd után nyugodtan megehetnek 1 kisebb csokitojást.






A sütemények közül érdemes gyümölcs-, illetve puding alapú finomságokat készíteni, mert ezeknek alacsonyabb az energiatartalmuk, mint a vajkrémes, illetve zsíros tésztás desszerteknek. Célszerű a sütiket is kis szeletekre vágni, és így tálalni, mert a húsvéti ünnepek alatt többször is veszünk belőle, illetve a locsolkodók több helyen is fogyasztanak desszertet. Az édesítőszerrel készített süteményeket a fogyókúrázók valamint a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Az alkohol






A húsvéti ünnepekhez általában az is hozzátartozik, hogy a locsolókat alkohollal kínálják. A mértékletes alkoholfogyasztás egészséges embereknél nem okoz károsodást, de egy ilyen ünnepen nem ritkák a ,,mindenhol csak 1 pohárral iszom elv" eredményeként a túlzott alkoholfogyasztás következményei, illetve az azt követő másnapos rosszullétek. E kellemetlenségek elkerülése mellett azt sem árt tudni, hogy az alkoholnak jelentős az energiatartalma is, ugyanis 1 g alkohol 7 kcal energiát tartalmaz, többet, mint például a szénhidrátok (4 kcal).

Íme néhány példa egyes alkohol tartalmú italok energiatartalmaira (kcal):

bor (száraz) 1 dl 60-70
bor (édes) 1 dl 80-100
sör 1 dl 40-50
pálinkafélék 1 dl 200-300
likőrök 1 dl 250-350

Ha tehát valaki a vendégeskedések alatt egy nap megiszik például kétszer fél deci pálinkát és 2 üveg sört, akkor csak az elfogyasztott alkohollal nagyjából 750 kcal energiát visz be a szervezetébe, ami megfelel 5 darab zsemle energiatartalmának.

Tehát ne feledjük: Húsvét alkalmával, a kifejezetten ünnepi ételek fogyasztása mellett is betarthatóak a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai!

forrás: Táplálkozás és Tudomány

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Ízes húsvéti hagyományok
  2015-04-02 14:38:23, csütörtök
 
  A Karácsony mellett a Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

A Húsvét megünneplése a VIII. század óta vált általánossá. A X. századtól fogva az ételszentelés is hozzátartozik a húsvéti szertartásokhoz. Ilyenkor a húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is a templomba viszik szentelni a hívők. A megszentelt húsvéti ételek megvédték a híveket a hosszú böjt után a mértéktelenség kísértésétől.

Az ünnep áldozati étele, a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületés jelképe.






A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már igen rég óta jellegzetes húsvéti eledellé.

A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon úgy 120 éve terjedt el. A szapora nyúl - a tojás mellett - a termékenységet szimbolizálja.

A Húsvéthoz - ugyanúgy, mint a Karácsonyhoz - hozzátartoznak az ünnepi finomságok, nagy lakomázások, a vendégjárás. Azonban a húsvéti ünnepek alatt éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint a karácsonyi ünnepek alatt. A férfiaknak nem kell minden ,,locsolkodási állomáson" az összes fogást végigenni, a nőknek pedig nem kell minden vendéggel együtt enni - ugyanis az ilyen bőséges lakmározásokat követően könnyen jelentkezhetnek epepanaszok vagy gyomorfájdalmak. Érdemes tehát ezek megelőzése érdekben a mértékletes táplálkozás szabályait betartani.

Hagyományos ételek

A húsvéti ünnepek táplálkozási szokásai régi időkre vezetnek vissza, amelyek legjellegzetesebb alkotóelemei még a ma is minden családi asztalon megtalálhatóak. Ilyen jellegzetes étel a bárány, a sonka, a tojás vagy a torma.

Tojás

A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak.






A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.

1 db tyúktojás energiatartalma 68 kcal, fehérje tartalma 5,4 g, zsírtartalma 4,8 g, szénhidráttartalma pedig elhanyagolható. Koleszterintartalma magas, 1 db tojássárga 180 mg-t tartalmaz (naponta maximum 300 mg koleszterin bevitel az ajánlott!). A tojás gazdag forrása a folsavnak, B-, A-, D-vitaminoknak, a cinknek és a vasnak, fehérjéi pedig magas biológiai értékűek.

Sonka

A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit, vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. Mivel a füstölt sonka elég sós, ezért meleg ételként történő elkészítése során plusz só hozzáadása már nem szükséges.

Energia- és zsírtartalma viszonylag magas, mivel 100 g füstöltsonka kb. 370 kcal energiát, 33 g zsírt, 17 g fehérjét és 108 g koleszterint tartalmaz.






Magyarországon a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve déli gyümölcsökkel, aszalt, porcukros datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.

Bárány

Ha húsvét előtt elmegyünk a henteshez megvenni a bárányhúst, érdemes minél fiatalabb állat húsát választani, ugyanis ennek íze finomabb. Az idősebb állat húsa sötétebb és intenzívebb ízű. A bárányhús frissen készítve a legízletesebb. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon. Természetesen nem számít szentségtörésnek, ha a húsvéti ünnepek alatt nemcsak bárány, hanem például szárnyas hús, vagy hal is szerepel a menüben. A bárányhús energia- és tápanyagértékei a sovány sertéshúséhoz hasonlóak.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Itt a húsvét!
  2015-04-02 13:12:17, csütörtök
 
  Itt a húsvét!

Javában folynak már a húsvéti előkészületek. A kislányok festik a tojásokat, az asszonyok főzik a sonkákat, a férfiak pedig magolják a verseket. Arra gondoltam, sütnék egy különleges húsvéti lepényt. Ez egy francia lepény, quiche a neve, a franciák közkedvelt sós tortája, amit rengeteg variációban készítenek, és mindenhol árulnak, fogyasztanak.






Én most a húsvétra tekintettel egy sonkás-tormás quiche-t készítettem. A húsvétról mindenkinek a sonka jut az eszébe, a sonka mellé pedig főtt tojás és torma párosul. Az az igazi torma, amitől az ember a lélegzete picit megáll, és az egész fejét, torkát áthatja az erős, de nagyon kellemes légtisztító hatás...

Sonkás-tormás quiche





Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!

Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
7 evőkanál víz
2 csipet só
1 csipet bors
1 evőkanál medvehagyma vagy kakukkfű
1 dl tejszín
1 dl tej
4 db tojás
10 dkg sonka
2 evőkanál tormakrém
2 szál újhagyma

Elkészítés: 1. A lisztet a kockára vágott hideg vajjal, sóval, borssal, vízzel és a medvehagymával összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük.

2. A sonkát apró kockákra vágjuk, a hagymát pedig vékony karikákra.

3. A sonkát serpenyőben szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és még fél percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 evőkanál tormát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojással elkevert tej és tejszín keverékét.

4. A tésztát gyorsan kinyújtjuk, és recés szélű tortaformába nyomkodjuk. Felesleges széleit levágjuk.

5. 200 fokos sütőben 10 percig elősütjük a tésztát. 2-3 percet állni hagyjuk, majd beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

6. Forrón vagy hidegen tálaljuk salátával vagy magában.

Elkészítés: 1 óra 20 perc
Fogyasztható: azonnal






A quiche alapja linzertészta, a sonka lehet főtt sonka, főtt-füstölt sonka, szárított sonka, magyar, francia, pármai, spanyol, szlovén... Igazából bármilyen sonkát használhatunk hozzá. Érdemes több félét is kipróbálni, vagy vegyesen belerakni.

A quiche elkészítése nagyon egyszerű. Elkészítjük a linzeralapot, a sonkát megpirítjuk, a tormával összekeverjük, rárakjuk a tésztára, felöntjük tojásos-tejszínes krémmel, megsütjük. Rakhatunk rá sajtot is, de szerintem ez a sonkás-tormás quiche magában is tökéletes. Aki szeretne egy picit finomítani rajta, illetve az otthoni sütőjében nem biztos, annak ajánlom, hogy a linzertésztát 8 percre rakja be előre a sütőbe, hogy egy picit megsülhessen az alja, mert amikor a tejszínnel leöntjük a nyers tésztát, és elkezdjük sütni, előfordulhat, hogy tészta nem sül át rendesen, és kicsit csirizes marad. Nem kell aggódni, a tojással elkevert tejszín szépen meg fog szilárdulni, tojáskocsonya lesz tulajdonképpen a torta tölteléke, és ezt ízesítjük a sonkával és a tormával. Rakhatunk hozzá újhagymát is.


Ha húsvétra sütjük, és nem akarunk több sonkát belerakni, készíthetjük mondjuk báránnyal vagy tyúkhússal is. Lepirítjuk egy kis hagymával, majd tormával, rozmaringgal vagy akármilyen fűszerrel ízesítjük. Készíthetjük darált báránylapockával, fahéjjal és chilivel is.

Amit még érdemes tudni: ezekhez a quiche-ekhez jó nagy adag vegyes salátát kell enni, nyersen, balzsamecettel és olívaolajjal meglocsolva. Gondolok itt jégsalátára, radicciora, rukkolára, galambbegy salátára. Itt a tavasz, most pótolhatjuk a télen elveszített vitamin tartalékunkat...

Ha a vendégek visszamondják a látogatást, akkor egész egyszerűen csak ¾-ig sütjük meg a quiche-t, és amikor kihűlt, lefóliázva berakjuk a mélyhűtőbe, 2-3 hét múlva elővéve és befejezve a sütést, hasonlóan jó élményben lehet részünk.

A quiche-t érdemes most medvehagymával tovább bolondítani, most van itt a szezonja, egyre olcsóbb lesz, és nagyon jó ízeket kölcsönöz az ételeknek. A medvehagyma ízében emlékezetet a fokhagymára, de mégsem az az erős fokhagyma íz, hanem nagyon üde, nyers, enyhén csípős, nagyon kellemes, és serkenti a vérkeringést is.

Aki nem húsvétra szánja a quiche-t, az készítheti hagymával, fokhagymával, spenóttal, utóbbi nagyon klasszikus quiche-recept. A spenótleveleket enyhén fokhagymás vajon megpároljuk, ezt keverjük össze a tojásos tejszínnel, és így töltjük bele a linzertésztába. De rengeteg féle quiche-t készíthetünk, szezontól függően, spárgával, spenóttal, medvehagymával, brokkolival, cukkínivel, paradicsommal vagy akár kecskesajttal, túróval, kucsmagombával, erdei gombákkal, kukoricával, lazaccal. Szinte minden zöldséggel és hússal szuper.





Őszi Balázs

Húsvétkor ne feledkezzünk meg a fonott kalácsról sem! Sőt ha netán a quiche-t szeretnénk kombinálni a kaláccsal, akkor azt ajánlom, hogy a linzertésztát kinyújtjuk, formában elősütjük, a kalácsot felszeljük vékonyan, megpirítjuk vajban mindkét oldalát, és rárakjuk a linzertésztára, a tejszínes tojást összekeverjük narancshéjjal, fahéjjal, vaníliával (rudat félbevágjuk, belekaparjuk) és jó sok mazsolával, ezt a kalácsra öntjük, és így sütjük készre. Nagyon finom és különleges lepényünk lesz. Ha ilyen édes lepényt szeretnénk készíteni, mehet bele bármilyen gyümölcs, a májusi cseresznye, a sárgabarack, a ribizli, akár a körte, az alma.

Húsvétkor a főzés szinte hasonlóan fontos, mint karácsonykor, mindenkinek megvan a saját sonkareceptje, a saját elképzelése arról, hogy a vendégeket milyen ételekkel várják. A húsvét egybeesik a tavasz kezdetével is, rügyeznek a fák, a piacon megjelennek az idei zöldségek, a rengeteg zöld, melyek nagyon fontos vitaminokat tartalmaznak. A hosszú tél után sok zöldséget kell enni, hogy regenerálódjon a kimerült szervezet. Akár a quiche mellé is!

És még valami: csak az vegyen nyulat a gyereknek, aki később meg is tudja sütni!
Őszi Balázs, Fotó: Győrfi Viki

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Torma, a legcsípősebb gyógyszer
  2015-04-02 12:59:49, csütörtök
 
  Torma, a legcsípősebb gyógyszer

A mustár közeli rokona, a húsvéti reggeli elképzelhetetlen nélküle, de készíthetünk belőle krémlevest, szószt is. Érdemes a szabad levegőn reszelni, sok zsebkendővel készülni, vagy bespájzolni az üveges változatból.

Torma, régi barátunk

Óriási, haragoszöld, cakkos leveleit messziről megismerjük, kívül barnás, belül fehér gyökere akár egy méter mélyre is behatol a talajba.

Őshazája feltehetően valahol a Volga környéke, innen hozták magukkal a honfoglaló magyarok, bizonyítja ezt, hogy ebben az időben a Tormás személynév volt a fejedelmi családban. Igazi kelet-európai növény lett belőle, az európai elterjedés a magyaroknak köszönhető, a mai napig sokat exportálunk belőle.

Jó téltűrő növény, vadon is megterem, de könnyen termeszthetjük is, bár érdemes vele vigyázni, könnyen elszaporodik a kertben.





Rokonság

Közönséges torma, csípős torma és orrtekerő torma néven is ismerjük. A torma a mustár közeli rokona, de rokonságában olyan növények is megtalálhatók, mint a retek vagy a káposzta. Távoli rokona a wasabi, melyet vízitorma néven is ismerünk, és főleg sushi mellé esszük japán éttermekben.





Wasabi, a vízitorma

Torma a gasztronómiában

Frissen reszelve, majonézzel vagy ecettel elkeverve elterjedt ételízesítőként. Leginkább a húsvéti sonka mellé fogyasztjuk, de érdemes gyakrabban is, például egyszerűen vajas kenyérre kenve is isteni.

Mivel a torma jó étvágygerjesztő, sokféle vendégváró ételhez, hidegkonyhai fogáshoz felhasználhatjuk. A tormás sonkatekercs vagy a tormás töltött tojás is nagyon finom. Ausztriában reszelt almával szolgálják fel. Zsenge zöld leveleiből finom salátát készíthetünk.
Sokan káposzta és uborka savanyításához is felhasználják. Ha egy különleges szendvicskrémre vágyunk, keverjünk össze pirított bacon szalonnát, krémsajtot, tormát és egy kis Worchester szószt. Nagyon finom!





Aszpikos tormás vendégváró finomság

Gyógyító torma

Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása ismert. Segíti az emésztést, az epék működését, étvágygerjesztő, vizelethajtó. Segíti a sebgyógyulást, és megöli a baktériumokat a bőrön (azért óvatosan bánjunk vele!). Csillapítja a köhögést, és ha szeszben áztatjuk, reumára is használhatjuk. Borogatást is készíthetünk belőle, fájdalomcsillapító, fagyott kézre és lábra is jó, mivel vérbőséget okoz. Hosszútávon használva csökkenti a vérnyomást, regenerálja az ereket is, még a lábgombát is megszünteti.





Tormával töltött rántott szelet

Tormás töltött tojás

Hozzávalók:
6 tojás
2 evőkanál torma
2 evőkanál sajtkrém
2 evőkanál joghurt
bármilyen fűszer

Elkészítés: A tojást keményre főzzük. Félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük, majd a többi alapanyaggal összekeverjük. A krémet visszatöltjük a fehérjékbe.

Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:
16 szelet gépsonka
A töltelékhez:
10 dkg vaj
20 dkg natúr sajtkrém
2 evőkanál majonéz
2 teáskanál mustár
2 teáskanál ecetes torma

bors

Elkészítés: A töltelék hozzávalóit habosra keverjük, a sonkaszeletekbe göngyöljük. Franciasalátára téve, de anélkül, friss kenyérrel is finom! Pl. vendégvárónak kitűnő, mert hamar készen van, bár jó, ha legalább fél napig hideg helyen áll, hogy az ízek összeérjenek.

Tormakrémleves

Hozzávalók:
1 fej hagyma
2-3 szem burgonya
Fél zellergumó
15 dkg ecetes torma
1 pohár tejföl

bors
kevés olaj

Elkészítés: Aprítsuk fel a hagymát, hámozzuk meg és kockázzuk fel a krumplit és a zellert. Kevés olajon futtassuk meg, majd öntsük fel egy liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára. Turmixoljuk össze, majd keverjük bele a tejfölt és a tormát. Egy kevés citromlével még pikánsabbá tehetjük. Nagyszerű melegítő leves.

Tormás lencsefőzelék

Hozzávalók:
50 dkg lencse
2 kisebb babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma reszelve
só ízlés szerint
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
fél dl tej
majonézes torma ízlés szerint

Elkészítés: A lencsét a főzés előtti napon beáztatjuk hideg vízbe. Feltesszük főni a lencsét a reszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, a babérlevéllel és sóval. Ha megfőtt, a tejjel, pici vízzel, 1 evőkanál étkezési keményítővel behabarjuk. Összeforraljuk, és a majonézes tormával ízesítjük.





Frissen reszelve az igazi, de a reszelés megríkatja a legkeményebb férfiembert is!

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Torma, nem csak húsvétra
  2015-04-02 12:53:49, csütörtök
 
  Torma, nem csak húsvétra

Bár a torma évezredek óta szolgálja az emberiség javát, manapság jóformán csak a húsvéti asztalnál, frissen reszelt vagy ecetes formában találkozunk vele.

A torma gyógyhatásának hála már évezredek óta kedvelt és termesztett növény volt, először főleg az őshonos termővidékein, Oroszország déli vidékein, de hamar utat talált magának Egyiptomba, majd a Földközi-tenger teljes térségét meghódította.

A torma gazdag rokonsággal bír, közelebbi és távolabbi rokonai szintén az ember által szívesen termesztett növények, mint például a káposzta, a karfiol, a brokkoli vagy a manapság világszerte nagy népszerűségnek örvendő japán vízitorma, a wasabi.





Húsvétkor elmardhatatlan a torma, de máskor is érdemes használni, mert nagyon egészséges, nem csak finom

A rokonokkal ellentétben a tormát sok évezreden keresztül jobbára csak az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt termesztették. Már az ókori egyiptomiak is tisztában voltak vele, hogy a tormával kezelhetőek a különféle húzódások, zúzódások, előszeretettel alkalmazták hát- vagy derékfájás kezelésére is. A görögök afrodiziákumként tekintettek a tormára, szirup formájában köhögéscsillapításra, illetve a megfázás tüneteinek enyhítésére használták. A tuberkulózis és a reuma kezelésére rendszeresített növényre a zsidók már nem csak gyógyszerként tekintettek, hanem a tavaszi ünnepkörben fontos szerepet kapó szédertálon is megjelent a torma, azaz a keserűfű, a máror, amely a zsidó ősök keserű életére emlékezteti a vacsora résztvevőit. A keserűfű azonban nem csak a rabszolgasort juttatta a zsidók eszébe, hanem lehetőséget kínált a tormának, hogy fűszerként is megmutassa magát. Az általunk kedvelt ecetes torma igazi askenázi zsidó étel, amely megalapozta a torma későbbi útját is, hiszen a 12. századi írásokban már szereplő étel a zsidó közösségeknek köszönhetően egész Európában elterjedt és meghonosodott.

A reneszánsz idejére Európa délebbi részein már ismert és kedvelt volt a torma, a 16. század végére Angliába is megérkezett, állandó kísérőjévé vált a marhaételeknek és az osztrigának, sőt az angol postakocsi állomásokon is tartottak tormát, amivel a kimerült utazókba lehetett gyorsan életet lehelni. A torma kulináris értékeiről először John Gerard írt az 1597-ben kiadott Gyógynövények című művében, ahol a torma - már korábban ismertetett - egészségre gyakorolt hatása mellett azt is megemlítette, hogy a németek előszeretettel fogyasztják hús- és halételeik mellé.





A friss tormát kis ecettel, cukorral, tejszínnel ízesíthetjük, így még finomabb

Az angol kalandnak köszönhetően a torma meghódította Amerikát is: a korai telepesekkel érkezett Észak-Amerikába, ahol már a 19. század elejétől kezdve termesztették, majd 1869-ben egy John Henry Heinz nevű úr - az édesanyja egyik receptjét alapul véve - készített egy üvegnyi tormakrémet. A torma addigra igencsak népszerűvé vált a bevándorlók között, éppen ezért az előre elkészített, bekevert krémre nagy igény mutatkozott.

Ami nem is csoda, hiszen a torma pucolása nem csak időigényes és macerás, hanem kifejezetten kellemetlen is, mivel a mustárolajhoz hasonló anyag szabadul fel a gyökérből, ami erőteljesen kikezdi a nyálkahártyákat. A felszabaduló erő azonban viszonylag gyorsan elillan a tormából, így annak megőrzése érdekében ecettel szokás tartósítani, illetve a frissen reszelt tormát jól záródó üvegben lehet tárolni.

A lereszelt torma csípősségének megőrzésében segíthet, ha a bedobozolt erőt a hűtőben vagy esetleg a fagyasztóban tároljuk. De mivel maga a gyökér hűvös, árnyékos helyen sokáig eláll, érdemes az utolsó pillanatban lereszelni a tormát, hogy biztosan friss és erős legyen.





A friss torma tisztítása és reszelése nagy kihívás, de megéri a küzdelmet

A jól ismert ecetes tormán kívül sokféle módon felhasználhatjuk még a csípős gyökeret. A reszelt tormát nem csak különféle húsok, kolbászok mellé adhatjuk, hanem egy-egy teáskanálnyit elkeverhetünk a reggeli rántottánkba, frissítő reggeli itallá varázsolhatunk vele egy pohárnyi paradicsomlevet, feldobhatjuk vele az előre összeállított salátákat, különféle édes pácok ízét mélyíthetjük vele, így például adhatjuk mézes vagy lekváros pácokhoz is. Különféle mártásokba is nyugodtan kerülhet egy evés torma: a házi hamburger szószába, a pizzához készített mártásba, a sült krumpli vagy a friss spárga mellé kínált majonézbe, de a szendvicskrémek világában is megállja a helyét.

Készíthetünk tormás tojáskrémet, kipróbálhatjuk a tormával ízesített avokádókrémet, a reszelt tormával könnyedén ízesíthetjük a különféle sajtkrémeket, mártogatósokat is. Ha nem adunk túl sokat a szószokhoz, mártásokhoz, akkor a torma nem uralja el a fogásokat, ízével, csípősségével belesimul a fogás ízvilágába.





A húsvéti majonézes salátákat is ízesíthetjük egy kevés tormával

Kevés tormát adhatunk a húsleveshez is, de különféle krémlevesekhez is keverhetjük, illetve a köretként kínált pürék ízét is kiteljesíthetjük egy kevés tormával. A céklás fogások csak úgy vágyakoznak a torma után, így nem csak céklával kevert ecetes tormát készíthetünk, s nem csak tormával ízesíthetjük a télire eltett savanyított céklát, hanem a különféle céklasaláták, céklakrémek és cékla alapú levesek esetében is ügyesen használhatjuk a tormát.

Az ecettel finoman egyensúlyba hozott reszelt tormát a majonézen és a céklán kívül mással is elkeverhetjük. Készíthetünk almás tormát, de akár aszalt szilva felhasználásával szilvás torma is kerülhet az asztalra.





A tejszínnel selymesített, enyhébb tormakrém lazachoz is nagyon jól illik

Bár a torma útja gyógynövényként indult és manapság is nagy elismeréssel adózunk jótékony hatásainak, nem kifejezetten arról a gyógynövényről van szó, amelyből könnyedén nagyobb mennyiséget képesek lennénk megenni. Ennek ellenére érdemes megemlíteni, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalma, sok benne a folsav, a kálium, a kalcium, a mangán, és igen magas a rosttartalma is.





A húsvéti leveseket is ízesíthetjük tormával

Tormás burgonyakrémleves bacon chips-szel

Hozzávalók:
4 nagyobb krumpli

5 dkg vaj
5 dkg bacon
metélőhagyma
2 teáskanál frissen reszelt torma

Elkészítés: A krumplit megpucolom, kockára vágom, és sós vízben puhára főzöm. Hozzáadom a vajat és a reszelt tormát, majd botmixerrel eldolgozom.
A szeletelt bacont vékonyan felcsíkozom, és serpenyőben alaposan megpirítom. A levest tálaláskor a sült baconnel és a snidlinggel díszítem.

Tormás-szalonnás pite

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
7 dkg vaj
5,5 dkg sült zsír
2 tojás
A töltelékhez:
25 dkg húsos szalonna
2 nagyobb vöröshagyma
2 dl tejszín
1 dl tejföl

1 kávéskanál fehérbors
1 teáskanál frissen reszelt torma
2 tojás

Elkészítés: A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, majd a tojásokkal tésztává gyúrom. A kissé lágy tésztát fóliába csomagolom, és legalább fél órára a hűtőbe teszem.
A szalonnát kockákra vágom, majd serpenyőben megpirítom. Szűrőkanállal kiemelem a szalonnát, majd a visszamaradt zsíron a vékonyra vágott hagymát üvegesre dinsztelem. Amíg a hagyma dinsztelődik, addig a tésztát kiszedem a hűtőből és vékonyan lisztezett deszkán kinyújtom, majd a pitetálba fektetem. A felesleget levágom a szélén. A tészta alját villával megszurkálom.
A tojásokat felütöm, a tejföllel és a tejszínnel elhabarom, fűszerezem. A hagymát és a szalonnát a pitetálban elrendezem, majd a tojásos öntettel óvatosan felöntöm.
180 fokon addig sütöm, amíg meg nem pirul.





A tormakrém nagyon jól harmonizál a sonkával

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tejszínes-tojásos metélt
  2015-04-02 11:38:54, csütörtök
 
  Tejszínes-tojásos metélt

Hozzávalók:

25 dkg vékonymetélt
2 dl tejszín
3 tojás
5 dkg reszelt ementáli sajt
3 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só.

Elkészítés:

A tésztát a szokásos módon megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, és melegen tartom. Közben a megtisztított és zúzott fokhagymát 3 evőkanál olajon megfuttatom, majd a tűzről lehúzva a tejszínnel felöntöm. Borssal és sóval fűszerezem, felforralom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a reszelt sajtot és a felvert tojást. Ezt a mártást átforgatom a tésztával és a megmaradt olajjal kikent tepsibe vagy tűzálló tálba simítom. Előmelegített, forró sütőben tizenöt percig sütöm.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Csőben sült juhtúrós tészta
  2015-04-02 11:37:24, csütörtök
 
  Csőben sült juhtúrós tészta

Hozzávalók:

kb. 5-6 személynek:
50 dkg fodros kocka tészta
40 dkg juhtúró
6 dl tejföl
25 dkg bacon
1 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma
1 csokor snidling
őrölt bors

tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

A bacont aprítjuk, kevés olajon pirosra pirítjuk, a serpenyőből kivesszük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a fokhagymát és a gorombára vágott snidlinget.

Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük.

A túrót kikeverjük a tejföllel, borsozzuk, hozzákeverjük a bacont (keveset hagyunk a tetejére) és a fokhagymás snidlinget.

Kiolajozott tűzálló tálba öntjük a tésztát, tetejére szórjuk a félretett bacont, és előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt átsütjük.

Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá, és aprított snidlinggel megszórjuk.





Megjegyzés:

Snidling hiányában vöröshagymával is készülhet.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2367
  • e Hét: 4581
  • e Hónap: 18486
  • e Év: 148193
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.