Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/43 oldal   Bejegyzések száma: 425 
Gyerekkor
  2015-05-30 22:05:50, szombat
 
  Kosztolányi Dezső: Gyerekkor





Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt:

egy ködbe olvadt álom és való,

ha hullt a hó az égből, porcukor volt

s a porcukor az abroszon a hó.

Forrás: http://mek.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Gyermekszületés
  2015-05-30 21:58:57, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Gyermeknap
  2015-05-30 21:37:29, szombat
 
  Gyermeknap

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A nemzetközi gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye.

Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.






Nemzetközi gyermeknap

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában (de nem mindenhol) június 1-jén. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Nem világos, miért pont június 1-jét választották ki.





Gyermeknapi bélyeg (Fehéroroszország, 1997)

Egyetemes gyermeknap (Universal Children's Day)

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Liliom
  2015-05-30 21:29:00, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Olívás-zöldséges articsóka
  2015-05-30 15:55:32, szombat
 
  Olívás-zöldséges articsóka

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
6 db articsóka (vigyázzunk a vásárlásnál, hogy a teteje ne nyíljon ki, a kinyílt articsóka már nem jó)
2 db sárgarépa (apró kockákra vágva)
2 db paradicsom meghámozva, kockákra vágva
2 db burgonya meghámozva, kisebb kockákra vágva
1 marék rizs
fél citrom leve
1,5 dl olívaolaj
kevés friss kapor a tálaláshoz


Elkészítés:

Az articsókákat megtisztítjuk és negyedeljük (a külső sötétzöld rétegeket egészen a világos részig lefejtjük, a szárát levágjuk, és a belső, szőrös részt kivágjuk). Ezután azonnal citromlével bekenjük, és citromleves, lisztes vízbe tesszük, mert gyorsan befeketedik.

A vöröshagymát és a sárgarépát az olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a még egyszer alaposan megmosott articsókát és a fél citrom levét. Hagyjuk kicsit levet ereszteni, majd a paradicsomot, a burgonyát és a rizst adjuk a zöldségekhez. További 5-6 percig fedő alatt főzzük. Ezután annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje, megsózzuk és készre főzzük. Akkor jó, amikor a rizs és a burgonya is megfőtt.

Tálaláskor kaporral megszórjuk.





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Finom török egytálétel.

A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Heringsaláta tojással
  2015-05-30 14:27:01, szombat
 
  Heringsaláta tojással

Hozzávalók:

4-6 ecetes-hagymás heringfilé
fejessaláta
4 db tojás
1 db vöröshagyma
borecetes olívaolajban eltett fokhagyma és chilipaprika

őrölt feketebors
extra szűz olívaolaj
olívabogyó

Elkészítés:

A tojásokat megfőzöm,majdmegpucolom, félbevágom.

A fejessalátátmegmosom,felcsíkozom, sózom, borsozom. Ráteszem a heringfilét, a felkarikázott hagymát, a fokhagymát, az olívabogyót, a chilipaprikát, öntök rá a hering levéből, locsolok rá olívaolajat, s ráhelyezem a félbevágott tojásokat.

Vajas pirítóssal és vörösborral kínálom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Hobbychef küldte.Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Csupa csokis torta
  2015-05-30 14:24:28, szombat
 
  Csupa csokis torta

Hozzávalók:

A tésztához:
7 tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
cukrozatlan kakaó
A krémhez
50 dkg étcsokoládé
3 dl tejszín

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a lisztet és a tojás sárgáját, ízlés szerint kakaót. Előmelegített sütőben megsütjük, majd hagyjuk ki hűlni, két részre vágjuk.

A krémhez a csokoládé 80%-át felolvasztjuk, majd összeforgatjuk a felvert tejszínnel. A piskótát megtöltjük a krémmel, bevonjuk vele, hűtőbe tesszük dermedni, majd a maradék csokoládét felolvasztjuk, és ezzel díszítjük a tortát.





Megjegyzés:

Nagyon finom, én a barátnőmnek csináltam, aki csokifüggő. :D

A receptet Kiki, a fotót Loulou küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Marhahúsos egytálétel juharsziruppal
  2015-05-30 13:59:45, szombat
 
  Marhahúsos egytálétel juharsziruppal

Hozzávalók:

kb. 1,5 kg szín marhahús felkockázva
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
3 nagy sárgarépa nagyobb darabokra vágva
3 evőkanál liszt
1,25 dl juharszirup
2,5 dl nagyon erős marhahúsleves (kockából)
4 evőkanál chiliszósz
4-5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
1-2 levél babérlevél

bors
6 darab közepes krumpli elnegyedelve

Elkészítés:

A hagymát az olajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a kockára vágott marhahúst, megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és meghintjük a liszttel, összekeverjük (és ha rendelkezünk slowcookerrel, abba beleöntjük).

Ezután elkészítjük a levet: a marhahúslevesbe beleöntjük a juharszirupot, a chiliszószt, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (vigyázat, a húsleves sós!), és ráöntjük a húsra.

Feltesszük főzni (illetve bekapcsoljuk a slowcookert a legalacsonyabb fokozatra, és beállítjuk 8 órára), és amint felforrt (de ne hagyjuk lobogni hosszú ideig, csak éppen hogy érje el a forráspontot, máris tegyük takarékra. 3-4 óra szükséges, hogy az étel elkészüljön.

A vége előtt 1 órával tegyük bele a répát és a krumplit. Ha van slowcookerünk, a krumplit félidőben, a répát kicsit később tegyük bele.

Megjegyzés:

Az eredeti kanadai recept szerint ezt az ételt az un. slowcooker-ben kell megcsinálni, 8 óra alatt készül el. Akinek van ilyen, bátran használja. Akinek nincs, semmi baj, jó egy sima nagy lábos vagy fazék gázon vagy elektromos lapon.

Ez egy kanadai specialitás, egytálétel, ami nagyon-nagyon finom, igazi csemege a gourmand-oknak, mert a juharszirup-chili-marhahús és a fűszerek igazi ízharmóniát teremtenek. Végül is könnyű elkészíteni, mindent össze kell dobni, aztán a többi a speciális edény illetve a gáztűzhely dolga. Laktató, maximum kenyeret lehet hozzá enni, aki akarja. Jó étvágyat hozzá!

A receptet Littledove küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csirkehúsleves II.
  2015-05-30 13:57:23, szombat
 
  Csirkehúsleves II.

Hozzávalók:

1 kg csirkehús (szárny, láb, comb stb.)
50 dkg csont (farhát, nyak)
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, zöldborsó)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10-15 darab szemes bors
1 körömnyi cseresznyepaprika
1 csokor petrezselyem
15 dkg kelkáposzta
1 zöldpaprika
1 paradicsom

10-15 dkg levestészta

Elkészítés:

A húst, a csontokat és a zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a feldarabolt húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük.

Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldséget, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott hagyott petrezselymet, és további lassú, gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.

Közben a levestésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd tálaláskor a levesbe teszünk belőle ízlés szerint.





Megjegyzés:

Néha szoktam csak úgy egy pici erős paprikát is bele főzni. Vagy mellé is szoktam kínálni!

A receptet és a fotót Kiscsimpi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Foszlós kalács
  2015-05-30 13:54:36, szombat
 
  Foszlós kalács

Hozzávalók:

90 dkg (finom)liszt
20 dkg kristálycukor
1 tojás + még egy sárgája
még egy tojás a megkenéshez
3 dl tej
5-6 dkg margarin
5 dkg élesztő
csipet só
ízlés szerint mazsola

Elkészítés:


1. Keverd össze az élesztőt fél deci langyos tejjel, és öntsd bele a cukorral, sóval elkevert lisztbe. (Hagyd állni összekeverés nélkül 10 percet.)

2. Öntsd hozzá a maradék langyos tejben felolvasztott margarint, a tojást, meg a plusz sárgáját, a mazsolát.

3. Gyúrj jó nyúlós, de nem ragadós tésztát belőle. Vigyázz, hogy ne nyomkodd le a tésztát miközben gyúrod, inkább alulról emelgesd, próbáld elválasztani az edény falától. Ha nagyon ragadós, tehetsz hozzá pici lisztet, ha meg nem akar összeállni, langyos tejet.

4. Rakd letakarva langyos helyre 1 órára.

5. Ha szépen megkelt,





válaszd 2 részre (két kalács lesz belőle), és az első darabot megint 3 részre. Nyújtsd ki mind a három darabot, fond össze,





és csináld meg ugyanezt a másik felével is.





Margarinnal kikent tepsibe rakd.

6. Megint hagyd kelni langyos helyen kb. 30 percet, kend meg egy elkevert tojással, majd rakd be a sütőbe, süsd aranybarnára 190 - 200 fokon.









Megjegyzés:

Akkor lesz finom, ha nagyon türelmesen várjuk a tésztát, hogy megkeljen, ha sietünk vele, könnyen lehet tömött, morzsálódó.

Nagymamám receptje, nagyon-nagyon finom magában vagy reggelire! :) Jó étvágyat!

A receptet Borcsa, a fotókat Trustablerolin és Rebecca11 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     2/43 oldal   Bejegyzések száma: 425 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 106
  • e Hét: 1851
  • e Hónap: 10117
  • e Év: 126770
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.