Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Őz, szarvas, fácán és más vadak
  2015-09-30 13:23:20, szerda
 
  Őz, szarvas, fácán és más vadak

Az őszi, téli időszak meghatározó húsfélesége a vadász szezon indulásának köszönhetően az őz, a fácán, a szarvas vagy a vaddisznó húsa. Manapság viszonylag ritkán, ünnepi alkalmakkor kerül terítékre, nem is olcsó, és hát nem mindenki biztos abban, hogy megfelelően el tudja készíteni az értékes húsfélét.

A vad otthoni elkészítése sokban függ attól, hogy milyen előkészítettségű hússal van dolgunk. A frissen lőtt állattól a konyhakész húsig sokféle változatban találkozhatunk a vaddal.





A fácánt érdemes egyben sütni, de a belőle készült leves is legendásan finom

Szerencsére ma már a legtöbb esetben érlelve kerül elénk a vadhús. Leggyakrabban vaddisznó, muflon, szarvas, őz, vadnyúl vagy fácán szerepel a palettán. A régebbi magyar szakácskönyveket áttekintve mára már igen szűk vadválasztékból csemegézhetünk. A korábban említett vadak mellett a kisvadak közül anno gyakorta került az asztalra szalonka, galamb, vadliba, vadkacsa, szárcsa, fogoly, fajd vagy épp fenyőmadár.

Ezeknek a húsoknak az elkészítése legfőképp az állatok életmódjának köszönhetően más, mint a háziállatok húsának feldolgozása. A táplálékért sokat dolgozó, rengeteget mozgó vadak húsa keményebb, sűrű és viszonylag zsírszegény.





Az egyben sült vadhúshoz érdemes valamilyen szószt is kínálni

A vadhús fogyasztásának előkészítéséhez elengedhetetlen lépés a hús érlelése. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a lelőtt állatot kibelezve jól szellőző, száraz, hűvös helyen fellógatják, és néhány napig (ez akár lehet egy hét is) hagyják, hogy érjen. Ennek a pihentetésnek köszönhetően az állat kemény húsa lassan puhábbá válik. Az érlelést követően megnyúzzák, perzselik vagy szárazon tollaitól megfosztják, majd megfelelő módon feldarabolják, és adott esetben tovább érlelik.

Ennek az érlelésnek az egyik legjobb módja a pácolás. A vad feldolgozásának, pácolásának megválasztásakor az is fontos szempont, hogy milyen korú állattal van dolgunk, ugyanis a fiatal állat húsa sokkal hamarabb megpuhul, mint az öregebb jószágoké. A húst pácolhatjuk olajos vagy vizes pácokban, amelyekben a leggyakrabban az alábbi alapanyagok, fűszerek találhatóak: citrom, ecet, mustár, feketebors, gyökérzöldségek, kapribogyó, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, borókabogyó, babérlevél, kakukkfű, szegfűszeg, koriander, köménymag. Klasszikus pácnak számít a félig vízből, félig ecetből készített alap, amibe fehérrépa, sárgarépa, babérlevél, bors, citrom, vöröshagyma és só kerül. A vadak pácolásánál gyakori a borral történő puhítás, ennek egyik elismert változata a burgundi pác, amely zöldségekkel megbolondított, kakukkfűvel ízesített borpác.





Vadhúsoknál a pácolás elengedhetetlen

A pácok mellett fontos, hogy a hús zsírosságát is megadjuk az elkészítés során. Éppen ezért a felhasználandó, lehártyázott húst vagy szalonnával megspékeljük, azaz a hús rostozatába juttatunk szalonnacsíkokat, amelyek sóssá és kissé zsírosabbá teszik a húst, vagy pedig - ha az állat mérete vagy az elkészítendő fogás mibenléte nem engedi - akkor a hús felületét vonjuk be szalonnával. Ilyenkor célszerű a húsos szalonna helyett zsírszalonnát használni, hogy minél egyenletesebben és jobban beleivódjon a húsba a zsiradék. Ezen kívül jó megoldást jelenthet a hús zsírban történő lassú sütése, azaz konfitálása is.





A sovány vadhúst érdemes szalonnával megspékelni vagy baconbe tekerni

A manapság leggyakrabban fellelhető vadak húsának megvannak a legízletesebb részei, amelyeknek felhasználásával garantált sikert arathatunk. A fácánt érdemes teljes egészében felhasználni (ha éppen nem jutunk fácánhoz, jó alternatívát jelent a gyöngytyúk is), a szarvas és őz combja mellett a bordája, gerince finom. Ez utóbbit érdemes szalonnával megtűzdelve elkészíteni. A vaddisznónak a combját használják fel a leggyakrabban, kedvelt a vaddisznó gerince, de Dobos C. József könyvében több vaddisznószegy recept is található.

A vadakat nem csak egyben vagy szeletben sütve készíthetjük el, hanem vagdaltként, pástétom formájában is asztalra kerülhetnek. Ezeknél az ételeknél is figyelni kell rá, hogy mindig kellő mennyiségű zsiradékkal dolgozzuk össze.

A vadételek mellé jól társíthatóak a kissé savanykás lekvárok, mit a csipkebogyó vagy az áfonya, de más piros gyümölcsből (ribizli, meggy, málna, szeder) készített lekvár vagy mártás is ideális lehet a vadhúsokhoz. A hús ízét a vad által elfogyasztott tápanyag is erőteljesen befolyásolja. Ennek köszönhetően a nyári füveken nevelkedett, hízott állatok húsa édeskésebb, ezért ezeknek a húsoknak a fűszerezése, sózása erőteljesebb kell hogy legyen a többi húshoz viszonyítva.





A vadhúsokhoz nagyon jól illenek a fanyar gyümölcsök

A magyar konyhában gyakorta előforduló tejfölös raguk is tökéletesen alkalmasak a vadhús ízesítésére, puhítására, de szintén a magyar konyha az, amely a keményebb húsok számára ideális pörköltek vagy levesek formájában is szereti viszontlátni a vadakat.

Vaddisznópörkölt

Hozzávalók:
1 kg vaddisznócomb
2 evőkanál libazsír
2 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 nagyobb paradicsom
pirospaprika
2 babérlevél
1 kávéskanál borókabogyó
6-7 szegfűbors
2 kávéskanál szárított kakukkfű
frissen őrölt feketebors

2-3 dl száraz vörösbor

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, majd a megolvasztott libazsíron megdinsztelem, amikor már majdnem jó, akkor az apróra vágott fokhagymát is rádobom a zsiradékra. Ezután a húst harapásnyi kockákra vágom, majd a zsiradékon kifehérítem. Az edényt lehúzom a tűzről, paprikával meghintem, s fűszerlabdában hozzáadom a szegfűborsot, a kakukkfüvet, a babérlevelet és a boróka bogyóit, valamint a félbevágott paradicsomot. Vízzel felöntöm, majd fedő alatt főzöm. Amikor már majdnem jó a hús, akkor borsozom, sózom, s a felhasított zöldpaprikát is hozzáadom, s az elfőtt levet a borral
pótlom. Tésztával vagy szalvétagombóccal kínálom.

Vadas krumpligombóccal

Hozzávalók:
1 kg vaddisznócomb
5 szál sárgarépa
3 fehérrépa
2 evőkanál mustár
almaecet
1 lilahagyma
2-3 dl tejföl

pár szem feketebors
2 babérlevél

Elkészítés: Az egyben hagyott húst egy nagyobb lábasba teszem a karikára vágott zöldséggel, az egészben hagyott hagymával, borssal, babérlevéllel együtt. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi, majd egy kevés ecetet öntök hozzá, és fedő alatt kis lángon főzöm nagyjából 3 órán át. Ha megpuhult a hús, akkor külön tálba szedem.
A visszamaradt szószból kiszedem a babérleveleket, majd a zöldségeket turmixgéppel összesimítom. A szószt mustárral, tejföllel kiegészítem. A húst ujjnyi szeletekre vágom, majd a szaftba visszafektetem és átmelegítem. Krumpligombóccal tálalom.

Krumpligombóc

Hozzávalók:
1 kg krumpli
20 dkg finomliszt
1 egész tojás
csipet só
1 diónyi zsír

Elkészítés: A krumplit megpucolom, kockára vágom, megfőzöm, és krumplinyomóval összetöröm. Amikor már langyos, akkor hozzáadom a többi alkotóelemet, és lágy, de rugalmas tésztává gyúrom. Tenyérbe simuló, szilvásgombócnál kisebb gombócokat gyártok belőle.
Vizet forralok, kis sót hintek bele, majd ebben kifőzöm a gombócaimat. A kész egyedeket tálra helyezem, olvasztott vajjal finoman meglocsolom.





Borsos ára miatt leginkább ünnepi fogásként készül vadétel

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Húsok, halak
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Chapati
  2015-09-30 13:15:36, szerda
 
  Chapati

Hozzávalók:

2 pohár búzaliszt
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
kb. 3/4 pohát langyos víz

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, és fél-egy óráig pihenni hagyjuk. A tésztát 10-12 részre vágjuk, kinyújtjuk (egy kevés liszttel). A tűzhelyen, serpenyőben kisütjük. Akkor jó, ha már zsemleszínű.

Megjegyzés:

A tésztát ízlés szerint fűszerezhetjük. Kb. 10-12 db lesz belőle.

A receptet Maya küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Naan-kenyér
  2015-09-30 13:13:32, szerda
 
  Naan-kenyér

Hozzávalók:

6 dl liszt
1 kanál sütőpor
1/2 kávéskanál só
1 dl tej
2 evőkanál olaj
1 dl joghurt
1 tojás
olaj

Elkészítés:

Összekeverem a száraz hozzávalókat, majd a folyékonyakat, és jól összedolgozom. A masszát 6-8 darabra osztom, és ovális, 1/2-1 cm vastagságú lepényeket formálok belőle.

Bekenem vékonyan olajjal, és 250 fokon kb. 3 percig sütöm sütőben az egyik oldalát, majd megfordítom, megkenem, és még 3 percig sütöm. Nem árt szemmel tartani, elég könnyen megéghet.





Megjegyzés:

Indiai ételek kelléke. Ott minden tájegység a saját fűszereit keveri a masszába, persze simán is eszik. Itt meg lehet próbálkozni korianderrel [őrölt mag, vágott levél], római köménnyel, mentával, dahl fűszerekverékkel, vágott fokhagymával.

A receptet Füstöltsó küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tajine – egy kis Marokkó
  2015-09-30 13:10:11, szerda
 
  Tajine - egy kis Marokkó

A tajine (ejtsd: tazsin) az észak-afrikai, pontosabban a marokkói konyha sajátos edénye. Sajátos, mert az étel se nem fő, se nem sül benne, inkább párolódik. És mivel lassan, gőzben készül, megőrzi a vitamintartalma javát, és az aromák sem vesznek el.





Arab piac - sok hagyományos, agyagból készült sütőedénnyel

A tajine-ban szinte bármi elkészíthető. A húsok egy részét érdemes a tajine-ban történő párolás előtt néhány órát pácolni, majd így helyezni az edényben pihenő zöldség- vagy gyümölcságyra.

Az edénybe kerülő húsokat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Fűszerezni alapvetően paprikával, köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amit az észak-afrikai, kicsit mediterrán, kicsit arab konyha használ.





Öntöttvas tajine-edény

A zöldségek és a fűszerek mellett nagyon fontos, hogy milyen hús kerül a tajine-ba. A leggyakrabban készített csirke és bárány mellett, hal és marhahús is gyakran készül a kúpos agyagedényben.

Az eredeti tajine agyagból készült, de a ma már lehet kapni öntöttvas aljú, agyag sipkájú példányokat is. Ezekkel megközelítőleg hasonló eredmény érhető el, mint az eredeti edényekkel - tűzhelyen. Ha klasszikus agyag tajine-ünk van, akkor azt a sütőbe tolva tudjuk használni. Ma már létezik elektromos aljú, cserép fedelű készülék is.





Elektromos tajine-edény

A tajine-ban készült ragukhoz köretként ehetünk tabulét (kuszkuszsaláta), kuszkuszt (couscous), rizst vagy marokkói kenyeret. Ez a lapos kenyér akár evőeszközül is szolgálhat.

A kuszkusz talán a legelterjedtebb köret, szintén klasszikus észak-afrikai fogás. A kuszkusz készülhet búzából, kölesből vagy árpából. A legtöbb helyen kapható, előfőzött változatot kellő mennyiségű sós, esetleg olajjal elkevert forró vízzel kell felönteni, amit a dara magába szív, és fedő alatt párolódva, percek alatt kész a köret. Ízesíthető fűszerekkel, zöldségekkel (tökkel, cukkinivel, paradicsommal, csicseriborsóval), olajos magvakkal, hússal, de jól harmonizál az aszalt gyümölcsökkel is.

Ma már tajine-nak nevezzük az arabos fűszerezésű húsos-zöldséges egytálételt, amelyben leggyakrabban található valamilyen aszalt gyümölcs (leggyakrabban mazsola, füge, sárgabarack).





Gyömölcsös-zöldséges-húsos párolt-főtt-gőzölt egytálétel sok fűszerrel


Bárány tajine mézzel és mandulával

Hozzávalók:
1 kg báránylapocka
2 gerezd fokhagyma
3 vöröshagyma
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
frissen őrölt fekete bors
egy csipet sáfrány
2,5 dl olívaolaj
6 dl víz
3 marék mazsola
4 evőkanál méz
2 maréknyi pirított szeletelt mandula

Elkészítés: Az edényemet előmelegítem a 100 fokra beállított sütőben. A bárányt méretesebb darabokra vágom. A fűszereket elkeverem kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával és egy kis sóval. A vöröshagymát is apró kockákra vágom, és a kencéhez adom. A húst belekeverem a pácba, a sütőből kiemelt edénybe helyezem. Hozzáöntöm a maradék vizet és az olajat. Elkeverem, lefedem, majd visszahelyezem a sütőbe. Jó 7-9 órát hagyom sülni. Tálalás előtt negyed órával összekeverem a mézet a mazsolával, hozzáadom, és még 10 percig várok a tálalással. Végezetül megszórom pirított mandulával. Marokkói kenyérrel tálalom.

Fotó: IKEA, Tefal

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Világkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Raguk a világ minden tájáról
  2015-09-30 13:02:00, szerda
 
  Raguk a világ minden tájáról

Ahogy őszbe csavarodik a világ, úgy vágyunk egyre jobban a tartalmas ételekre. Valami lélekmelengető, tunkolható finomságra. Ilyenkor jön el a húsos raguk ideje. Hazánk nagy kedvence, a pörkölt mellett rengeteg olyan étel található a világ konyháiban, ami hasonló alapokon nyugszik és magunk is könnyedén elkészíthetjük otthon.

Mi is a ragu?

Minden országban, minden tájon más és más a ragu. Ha mégis szeretnénk definiálni, akkor leginkább egy szaftos, leveses étel, aminek alap hozzávalói között szerepelhet zöldség, hús, hal; levét víz helyett gazdagíthatjuk sörrel, borral, kókusztejjel, tejszínnel.

A raguk elkészítésének van még egy közös pontja: lassan, nem túl nagy hőnek kitéve fő. A raguk állagát, ízvilágát alapvetően határozza meg, hogy milyen hőmérsékleten, mennyi ideig főzzük. Érdemes ezeket az ételek fedő alatt készíteni, majd a már majdnem kész állapot elérésekor fedő nélkül hagyni, amíg a szaft kellő mértékben besűrűsödik.





Chili con carne, a mexikóiak világbajnok raguja

Ragutörténelem

A raguk története régmúltra nyúlik vissza. Hérodotosz szerint már az i.e IV. században is készítettek egyben főtt ételeket, Apicius szakácskönyvében is többféle ragu szerepel.

Minden nemzetnek, népnek megvan a maga saját raguja. Némelyeknek több is. Az írek a bárányragujukra esküsznek, a marokkóiak tajine-ban készítenek mindenféle húsos, gyümölcsös, zöldséges egytálételeket, Provence-ban a halból készült bouillabaisse-t kedvelik, s a franciáknál még ott van a népszerű, babos egytálétel, a cassoulet is. S furcsa vagy sem, a chili con carne vagy chilis bab is egy igazi ragu.





Tajine csirkéből, a marokkói konyha egyik remeke

A magyar ragutörténelem úgy a IX. század környékén indult. A betelepülő magyarság juhászainak egytálétele volt a gulyás. Egy bográcsban zsíron, hagymán megpirították a húst, ezt felengedték. A gulyáshoz a pirospaprika csak a XVIII. században kapcsolódott, ebben az időben került a magyar ragu a vendégfogadók és az éttermek étlapjára. A parasztételből nemesült egytálételt ezután kezdték pörköltként emlegetni. A pörkölt mellett fogalomként megjelent a paprikás, ahol a húst nem pirítják és hígabb lére hagyva tálalják, valamint a gulyásleves, ami alapvetően a gyökerekre utaló leves.

A nyári belvárosi sétáink közben sokunkat irritáló gulasch kifejezés viszont - be kell hogy lássuk - teljesen helytálló, hiszen a ma már pörköltnek nevezett étel még lánykori nevén kezdte el meghódítani a világot.





A magyar konyha is bővelkedik gazdagabbnál gazdagabb ragukban

Ragureceptek a nagyvilágból

Görögország

Görögországban a sztifadót érdemes kipróbálni. Az apró gyöngyhagymával és szegfűborssal ízesített, paradicsomszószban főtt marharagu nem tartozik a klasszikus görög éttermi kínálathoz, pedig nagyon gazdag ízvilágú, igen kellemes étel.

Sztifádó

Hozzávalók:
1 kg marhafelsál
2 teáskanál szegfűbors
4 darabka fahéj
1 evőkanál méz

bors
frissen őrölt feketebors
3/4 l paradicsompüré
2 marék gyöngyhagyma
2 babérlevél
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A felkockázott húst kis olajon megfuttatom, majd a paradicsompürével felöntöm. Fűszerlabdában borsot engedek mellé, beleszórom a fahéjat, babért, fokhagymát, szegfűborsot, és igen lassan főzöm. Mikor puha a hús, sózom, borsozom, beleöntöm a mézet és a gyöngyhagymát. Tálalás előtt a fahéjakat és a fűszerlabdát kipecázom a raguból.
1 bő kiló krumplit megfőzök, megpucolom, felnyolcadolom, tepsibe teszem, olívaolajat, rozmaringot és egy pici sót hintek rá. 220 fokon pirulásig sütöm.





Sztifádó, a görög ragu

Anglia

Angliát gyakran bírálják a konyhája miatt. Pedig akadnak a brit konyhának is gyöngyszemei. Ilyen a barna sörrel, gombával lassan főtt marharagu.

Gombás-sörös marhahús

Hozzávalók:
2 kg marhafelsál vagy lábszár
2 evőkanál olívaolaj
2 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál Worcestershire szósz
2 evőkanál kakukkfű
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál mustár
2 babérlevél
2 teáskanál só
2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 l barna sör
45 dkg csiperke

Elkészítés: Az olajon az apróra szelt hagymát üvegesre dinsztelem, a kockára vágott húst "kifehérítem", majd liszttel meghintem, és csomómentesre elkeverem. Hozzáadom a kakukkfüvet, rászórom a petrezselymet, rátekerem a friss borsot, beleteszem a babérlevelet, a szószt, a mustárt, végül a sörrel felöntöm. Lassú tűzön főzöm. Amikor puhulni kezd a hús, hozzáadom a felszeletelt csiperkét. Mikor már majdnem készen van, óvatosan megsózom.

India

Az indiaik aztán tobzódnak a jobbnál jobb ragukban. Fűszeres, hagymától sűrű szószaik új kapukat nyitnak meg a magyar ízvilághoz és ragukhoz szokott ínyenc számára. Ételeik többségéhez nagyon jó köret a rizs, illetve a vékonyra nyújtott kenyérlepény (naan vagy chapati).





Csirke curry - Indiából

Az itt közölt recept abból a szempontból nem nevezhető autentikusnak, hogy vallási alapon ez a hús nem szerepelhetne az indiai konyha étlapján. Ám mind Indiában, mind a diaszpórában megtalálható, és igen kedvelt fogás...

Marha Vindaloo

Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
2 nagy fej vöröshagyma
szárított chili
4-5 teáskanál vindaloo fűszerkeverék
3 teáskanál friss, reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 darabka fahéj
bors


Elkészítés: A hagymákat összeaprítom, vajon megdinsztelem. A húst összevágom, minden oldalát megkapatom. Fűszerezem. Az eresztett levén kívül egy kevés vízzel felöntöm, hogy ellepje, majd lassan főzöm. Az elfövő vizet visszapótlom, amíg a hús megpuhul. Ekkor hagyom a szószt besűrűsödni. Ha a társaság bírja: lehet jó erős.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Egytálétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Pörkölt, tokány, curry - ragu, a gyorsan elkészíthető örök..
  2015-09-30 12:55:55, szerda
 
  Pörkölt, tokány, curry - ragu, a gyorsan elkészíthető örök kedvenc

A tartalmasabb ebédek sorában előkelő helyet foglalnak el a különféle raguk és tokányok. A szaftos hús- és zöldségraguk nagyon jól kombinálhatóak, jelentős részük gyorsan elkészíthető, és nagyobb mennyiségben is könnyedén megfőzhetjük, épp ezért vendégvárás esetén is jó jöhet néhány bevált tokányrecept.

A legkedveltebb ragunk a pörkölt, amelynek számtalan variációja ismert a magyar háztartásokban. Már a pörkölt tökéletes elkészítési módja is házról házra változik, de az alapanyaga is sokféle lehet.

Pörkölt, a klasszikus magyar ragu

Klasszikusnak számít a marhahúsból készített pörkölt, leggyakrabban mégis a sertéscombból főtt változatával találkozni. Ennek anyagi és időbeli okai is vannak, a sertéshús olcsóbb és gyorsabban elkészül, ellenben soha nem lesz olyan szaftja, mint a marhahúsból készített pörköltnek. Kedvelt még a csirkehús, amiből paprikás kerül az asztalunkra (a fehér húsból készített pörköltet, főleg, ha tejföl is kerül a szaftba, akkor már a paprikás jelzővel kell, hogy illessük), de készíthetünk pörkölt jellegű ragut zúzából, virsliből, zöldborsóból vagy akár tojásból is.






Tejszínes tokányok

A paprikás raguk mellett nagyon kedveltek a tejszínes alapú tokányok, ahol a hosszúkás, falatnyi csíkra metszett alapanyagok egy lágy, de - sok esetben - rafináltan fűszerezett szószban pihennek.

Készíthetünk tokányt marhahúsból, sok esetben szárnyas (csirke vagy pulyka), sertés vagy nyúl kerül tokány formájába a tányérunkra. A tokánynál gyakori, hogy a húsok mellett a zöldségek is jelentősebb szerephez jutnak a fogásban, nem ritka, hogy a hússal azonos arányban képviseltetik magukat. A tokányokban gyakran találkozhatunk zöldborsóval, kukoricával, de bármilyen más, a húshoz és a szafthoz passzoló párolt vagy főtt zöldséggel is gazdagíthatjuk az elkészült ételt.






Raguk a nagyvilágból

Ha ragut készülünk főzni, akkor érdemes körülnézni az indiai konyha háza táján is. Számtalan remek ötletet találhatunk a különféle curryk között, amelyeknek egy részét nyugodtan átemelhetjük a saját konyhánkba. Az indiai és thai curryk között ugyanis sok olyat találni, amely a magyar ízlésvilághoz közel áll, viszonylag kevés alapanyagot igényel, olyanokat amelyek nem beszerezhetetlenek, vagy megfizethetetlenül drágák és könnyen elkészíthető.






A krumpli- vagy karfiolcurry mellett érdemes kipróbálni a kókusztejjel készített - sok esetben brokkolival, kaliforniai paprikával vagy más zöldségekkel gazdagított - csirkeragukat is, amelyek üdítő változatosságot hozhatnak a hétköznapjainkba. A curry fűszerkeverék ma már szinte bármelyik élelmiszerboltban kapható, a tévhitekkel ellentétben nem mindegyik csíp, de azért a thai curry-pasztával érdemes óvatosan bánni.





Kísérletezz!

A raguk és tokányok nagyfokú önállóságot adnak. Nincsenek kőbe vésett receptek, ha tudjuk, hogy melyik alapanyag mennyi idő alatt készül el, betartjuk az elkészítés sorrendjét, ismerjük az alapanyagok viselkedését (mikor sűrűsödik be a tejszín, meddig kell dinsztelni a hagymát), akkor semmi sem akadályozhat meg benne, hogy kísérletezzünk, s újabb és újabb fantasztikus ragukkal örvendeztessük meg a családunkat, barátainkat.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Húsok, halak
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Shakshouka - az arab/zsidó lecsó
  2015-09-30 12:48:47, szerda
 
  Shakshouka - az arab/zsidó lecsó

Hozzávalók:

60 dkg színes paprika
2 db hegyes csípős zöld paprika
2 db chilipaprika
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma zöldjével
3 db paradicsom (40 dkg)
1 db cukkini (40 dkg)
3 doboz paradicsompüré (21 dkg)
0,5 csokor petrezselyem
2 szál koriander

csípős fűszerpaprika
őrölt fekete bors
cayenne bors
koriandermag
őrölt fahéj
római kömény
3 ek olívaolaj
4 db tojás
1 db padlizsán (nekem most nem volt itthon)

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, az újhagymát szeletelem. A paprikákat karikára vágom (aki akarja hosszú csíkokat is vághat), a cukkinit darabolom, paradicsomot nyolcadolom, a petrezselymet, koriandert durvára vágom.

Egy magasfalú serpenyőben a hagymát megfonnyasztom, ráteszem a paprikát, majd a cukkinit, végül a paradicsomot és az újhagymát, valamint az újhagymát, a koriandert, s a petrezselymet. Beleszórom a fűszereket.

Amikor a zöldségek már csaknem megpuhultak, hozzáadom a paradicsompürét. Egy keveset még főzöm, hogy az étel kellően besűrűsödjön.

Mélyedéseket csinálok a lecsóban, beleütöm a tojásokat, s 5 percig sütöm, hogy a tojássárgája még folyós maradjon. Aki szilárdabb állagot akar, az akár 10 percig is sütheti.





A lecsót meghintem az újhagyma zöldjével és petrezselyemmel.





Finom kenyérrel fogyasztom. Én vörösbort ittam hozzá, de egy hithű muszlimnál ez biztos nem megengedett.

Megjegyzés:

Imádom a lecsó minden fajtáját. Most egy közel-keleti lecsót készítettem. Ez ismert és kedvelt az araboknál és a zsidóknál egyaránt. A cukkini és a padlizsán opciónális.

A receptet hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Nutellával, szilvalekvárral töltött kiflik
  2015-09-30 12:45:23, szerda
 
  Nutellával, szilvalekvárral töltött kiflik

Hozzávalók:

A tésztához
1 kg finomliszt
40 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő
3 dl tej (szükség szerint)
4 db tojássárgája
1 kávéskanál só
2 db tojás (a kenéshez)
A töltelékhez
10 dkg nutella
10 dkg szilvalekvár

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és teszünk bele egy pici cukrot, majd felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojást. Majd jól összedolgozzuk. (Ha keményebbnek találjuk a tésztát kis tejet még lehet hozzá tenni.)
Hűvös helyen legalább fél órát pihentetjük.
4 darabra osztjuk. A gombócokat lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. Nem kell túl vastagnak lennie, mert még úgy is kel.
Háromszögekre osztjuk, és mindegyikbe egy adag lekvárt vagy nutellát teszünk, majd feltekerjük. (Én mikor elkezdem tekerni, egy picit körbe szoktam nyomkodni a tölteléket, így kisebb az esélye, hogy kifolyik.
Ha feltekertük, kicsit meghajlítjuk.
Lekenjük tojássárgájával, majd kb.10 perc múlva tojásfehérjével, és még 10 perc után megint tojásfehérjével. Így nagyon szép fénye lesz.
180 fokra melegített sütőben megsütjük.
(kb 30 perc)





Megjegyzés:

A receptet ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gombás lecsó kolbásszal II.
  2015-09-30 12:42:23, szerda
 
  Gombás lecsó kolbásszal II.

Hozzávalók:

1 kg lecsópaprika
0,5 kg paradicsom
2 db nagyobb hagyma
25 dkg csiperke gomba
0,5 kg lecsó kolbász

őrölt fekete bors
őrölt piros paprika
császárszalonna
olívaolaj

Elkészítés:

A hagymát, paradicsomot, gombát aprítom, a paprikát, a kolbászt karikára, a szalonnát kockára vágom.

Egy nagy serpenyőben olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzáadom a hagymát, a paprikát, később a paradicsomot, végül a gombát. Fűszerezem.

A legvégén - amikor már csaknem megfőtt minden - belerakom a kolbászt.







>"



Megjegyzés:

Ezt a lecsót a feleségem kívánságára készítettem, amikor itt voltak a testvérei. Az volt a kérés, hogy ne legyen nagyon csípős. Magamnak még tettem bele 3 db chili paprikát és chili szószt, hogy íze is legyen. Kenyérrel fogyasztottuk.

A receptet hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Fetás-fűszeres paradicsomleves - glutén és laktózmentes
  2015-09-30 12:39:03, szerda
 
  Fetás-fűszeres paradicsomleves - glutén és laktózmentes

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
0,5 liter házi paradicsompüré
0,5 dl víz
25 dkg aprított paradicsom
1 kis csokor friss bazsalikom
3 ág friss oregáno

bors
feta jellegű sajt a tálaláshoz (laktózmentes)

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockára vágom és az olíva olajon megpárolom, hozzáadom a reszelt fokhagymát, a konzerv paradicsomot, a paradicsom pürét, a vizet, sózom, borsozom, majd az egészet összeforralom.

Ha a leves felforrt összeturmixolom a bazsalikommal, az oregánoval, ha szükséges utána fűszerezem - én ezt a levest jó fűszeresen szeretem - és forrón vagy hidegen, kockára vágott fetasajttal kínálom.

Ha nagyon sűrűnek találjuk, vízzel higitható, csak akkor forraljuk fel újra, a turmixolás után.





Jó étvágyat!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót GastroHobbi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 4447
  • e Hónap: 9485
  • e Év: 139192
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.