Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
Tamkó Sirató Károly: Bíztató
  2015-11-28 17:53:18, szombat
 
 





Tamkó Sirató Károly:
Bíztató



Ne ess kétségbe, érjen bármi!
Csak egy a törvény: várni. Várni!

Ha reszket alattad a föld:
Csak önmagadat meg ne öld!

Ha egyetlen vagy, mint a szálfa.
Felvirrad még magányod álma.

Minden beérik, révbe fut:
És győzött az, ki várni tud.





 
 
0 komment , kategória:  Tamkó Sirató Károly  
Bartos Erika: Tél
  2015-11-28 17:45:57, szombat
 
 





Bartos Erika: Tél



Hófehér a város,
Lehullott a hó,
Jégcsap csüng az ágon,
Befragyott a tó.

Sapka nőtt a házon,
Sapkát hord a kút,
Hósapkás az autó,
Jégtükör az út.

Jégvirág a fákon,
Csillogó a táj,
Nagykabátba bújok,
Nyakamban a sál.

Szaladok a dombra,
Csiklandoz a szél,
Fürgén fut a szánkó,
Gyönyörű a tél!





 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Adventi készülődés
  2015-11-28 08:32:41, szombat
 
 





Adventi készülődés



Advent időszaka, másnéven az Úrjöveti időszak, a várakozás ideje. Az Úrjöveti időszak jelentése magába foglalja az Isten utáni vágyakozást, melynek mélynek és tisztának kell lennie, hiszen emberi életünk és várakozásunk csak az Úrban nyer beteljesülést.

Az Adventről szóló első említések Franciaország és Spanyolország területére nyúlnak vissza. Nagy valószínűséggel Rómába, a VI. században vezették be az adventi liturgiát. Az ősi milánói liturgia, eltérően napjainktól, hat hétre határozta meg Advent időszakát. Ezzel szemben I. Gergely pápa (540-604) szertartáskönyve négy vasárnapot említ, a várakozás céljául pedig Jézus testi eljövetelét tűzi ki .

Az adventi időszak három személyt helyez előtérbe: Izajás prófétát, Kereszetelő Szent Jánost és Szűz Máriát. Mindhárman alázatosságukban valamire tanítanak bennünket: Izajás proféta a vágyakozás tanítója, Keresztelő Szent János megható módon bűnbánatra szólítja az embereket, míg Szűz Mária, a boldog édesanya várakozásra inti a lelkeket. Advent szimbólumai a lila szín, amely az összeszedettség, a fegyelem és a bűnbánat színe is egyaránt, a díszítetlen oltárok és az adventi koszorú, amely a Karácsony előtti időszak múlását és a Karácsony közeledését jelzi.

Advent első vasárnapja : Időpontja évről évre változik, mivel Szent András(november 30) napjához legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük(idén november 29-én). Színe a lila, a szertartást vezető pap lila ruhát visel, valamint az adventi koszorú első gyertyája is lila.

Advent második vasárnapja : Színe hasonlóképpen a lila. Advent ünnepe mellett a nagyböjti időszak színe is lila, ezért egyes helyeken a lilát kékkel helyettesítik, hogy a két ünnepet megkülönböztessék egymástól.

Advent harmadik vasárnapja : Az öröm vasárnapja kiemelkedik a többi közül, mivel Advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, az öröm szimbóluma.

Advent negyedik vasárnapja : Újból a lila szín kerül előtérbe, amely a bűnbánatot szimbolizálja. Ezen a napon az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég.

Advent a reménység időszaka. Reményekkel teli szívvel fordulunk az Úr felé és várjuk eljövetelét. Az időszak sajátos "gyakorlatai" a csöndet, az elmélkedést, az imádságot, bűnbánatot és a Karácsonyra való készülődést foglalják magukba. Ebben az időszakban foglalkozzunk többet Istennel, legyünk többet csendben, kerüljük a hangos helyeket és a szórakozást. Próbáljuk minden figyelmünket Istennek szentelni, tisztítsuk meg lelkünket, tartsunk bűnbánatot. Napjainkban vallási ünnepünk a fogyasztói társadalom ünnepévé vált. A külső hatások ellenére próbáljuk felfedezni a Karácsony igazi értelmét, az önzetlen, alázatos szeretet ünnepét.
"A karácsonyi játékok tönkremennek, a gyöngysorok elvesznek. De a szeretet ajándéka megmarad."

(Ismeretlen szerző)

Szelényi Annától





 
 
0 komment , kategória:  Advent, Karácsony  
Épül a függőleges erdő Milánóban!
  2015-11-27 21:04:09, péntek
 
  Bosco Verticale - épül a függőleges erdő Milánóban! Link



Nagyszerű és egyedi építkezés zajlik Milánóban. Olaszországban fog elkészülni az első ,,függőleges erdő" a világon, a Bosco Verticale. Egy olasz építészcég, a Stefano Boeri Architetti reményei szerint egyesíteni tudja a növényvilágot a modern városi építészettel, az újszerű építmény két toronnyal fog a város fölé magasodni. A projekt hozzájárul a metropol erdősítéséhez, a környezet regenerálódásához, és a városi biodiverzitáshoz. A 27 emeletes épület közel egy hektárnyi erdőnek ad otthont, többek közt fanyarka fajtákat és bükk fákat fognak telepíteni. A milánói cég egy olyan modellt tervezett, amely az ég felé terjeszkedő erdőkkel tenné ,,zöldebbé" a világvárost. A 110 és 76 méter magas tornyok több mint 900 fa otthonai lesznek, de nem csak fák, hanem 5000 bokor és 10.000 dús, talajtakaró aljnövényzet is díszíteni fogja a Függőleges Erdőt. A fáknak és bokroknak otthont adó betonerkélyek a természetes hatást nyújtó látvány érdekében megtörik a homlokzat egyenletes felületét: az erkélyek fala 28 cm vastag és 1,3 m magas a peremük, szélességük azonban változó.







A Bosco Verticale csökkenteni fogja a város légszennyezettségét, mivel a növények növelik a páratartalmat, széndioxidot fogyasztanak miközben oxigént termelnek. Egy öntöző- és szűrőrendszert is építenek, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel látja el a növényeket. Az épületek energia-önellátását napkollektorok biztosítják. A Függőleges Erdő zöldje nem csak oxigént termel és szén-dioxidot nyel el, hanem megvédi az épületet az erős szelektől és az átható napsugárzástól. A Bosco Verticale megvalósításához 65 millió euró, körülbelül 20 milliárd forint szükséges. A fák telepítése az építési költség mindössze 5%-át teszik ki.














 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Élő hidak Indiában!
  2015-11-27 07:46:56, péntek
 
 
Élő hidak Indiában! Link

Van, a hol nem építik a hidakat, hanem egyszerűen termesztik. Élő építmények India mélyén.






Messze, észak-kelet Indiában, Naghalaya államban találhatók a Khasi-hegyek. Itt él a Khasi népcsoport, amely különleges módszert fejlesztett ki, hogy biztonságban átjussanak a sebes sodrású hegyi folyókon. Élő hidakat építenek, amelyeket egyszerűen növesztenek.







A Cherapunjee városában élők a gumifa gyökereit használják. A bételfa törzsét végig kifúrják, és ebben vezetik a gyökeret, hogy a megfelelőirányba nőjön. Ha a gyökér átért a folyó felett, a túl oldalon legyökerezik, és folytatja a növekedést. A gyökerek az évek során egyre vastagodnak, erősödnek. Körülbelül tizenöt év alatt éri el azt a méretet, hogy az emberek átsétálhassanak rajta.















Míg más hidak az évek múltával gyengülnek, ezek a gyökérhidak egyre erősebbek lesznek, élnek, fejlődnek. Épp ezért a legidősebb hidak több mint ötszáz évesek. A leghosszabbak elérik a százméteres hosszúságot, a legerősebbek ötven ember súlyát is elbírják.

Legérdekesebb és legegyedibb a Umshiang kétszintes gyökérhíd. A forgalom itt két szinten halad, egymás felett.














Két privát videó a hídról: Link Link


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Zeusz bagoly
  2015-11-27 07:22:11, péntek
 
  Ismerd meg Zeuszt, a baglyot, akinek a szemében ott az egész világegyetem. Link






Ez a furcsa kis bagoly egy családi ház ablakának ütközött Kaliforniában, majd berepült a lakásba. A család megszánta a riadt csöppséget, és állatorvoshoz vitték. A vizsgálatok során kiderült, hogy a jövevény vakon született, ezért keveredett el a fészkétől és röppent be az ablakon.



























A madár egy mentőállomásra került, ahol ellátták sérüléseit. Zeusznak keresztelték, talán a csodálatos szeme miatt kapott ilyen gyönyörű nevet, ugyanis ha az ember közelről megnézi, olyan, akár a világegyetem és a csillagok. Rendkívül ritka teremtményről van szó, aki sajnos a vadonba nem kerülhetett vissza az állapota miatt, azonban befogadták, így gyönyörű életet élhet, biztonságban.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Petőfi Sándor : MÁR SOKSZOR ÉNEKELTEM...
  2015-11-26 05:41:05, csütörtök
 
 





Petőfi Sándor: MÁR SOKSZOR ÉNEKELTEM...



Már sokszor énekeltem rólatok,
Még többször is éneklek, szép csillagok.
Én úgy szeretlek titeket!
Egy szebb világgal hiteget
Sugárotok;
S ti egyre mosolygotok,
S oly jól esik nekem,
Oda tekintenem,
Hol egy kis vidámság van
E szomorú világban.

Szalkszentmárton, 1846. március 10. előtt








Gyönyörű rózsák csak úgy, Nektek! Link

 
 
0 komment , kategória:  Petőfi Sándor  
Boldog reggelt, derűs napot Mindenkinek!
  2015-11-26 05:28:47, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó reggelt, szép napot!  
Gabriel García Márquez idézetek
  2015-11-25 22:25:18, szerda
 
 




Gabriel García Márquez idézetek

A rajtunk most átvonuló zivatar annak előjele, hogy egünk nemsokára kiderül, s jobb napokat fogunk látni, mert lehetetlen, hogy akár a baj, akár a jó örökké tartson, s ebből az következik, hogy mivel a baj már soká tart, a jónak közel kell lennie.

........

A nyelvek szabadon kószálnak mindenfelé, összekeverednek és összezilálódnak, és elkerülhetetlen sorsuk felé rohannak, mely egyetlen, globális nyelvbe akarja kényszeríteni őket.

.......

Ha egy gyerek elé egy csomó játékot teszünk, különféle játékokat, végül is egy mellett fog megmaradni, és az államnak az lenne a kötelessége, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek közt ez a játék végleg megmarad a gyereknek. Meg vagyok győződve róla, hogy ez a boldogság és a hosszú élet titka. Hogy mindenki úgy éljen, hogy csak azt csinálja, amit szeret, a bölcsőtől a sírig.

......

Az elnyomásra, a fosztogatásra és az elhagyatottságra van egy válaszunk: az élet. Se az özönvizek, se a járványok, se az éhínségek, se a természeti csapások, de még a századok végtelen sora óta tartó örök háborúk sem tudták csökkenteni az életnek a halállal szemben keményen kivívott előnyét.

......

Ha nem mászol bele a politikába, majd a politika mászik beléd.

......

A világot a nők tartják fenn, mi, férfiak történelmi brutalitásunkkal csak összeziláljuk.






 
 
0 komment , kategória:  Gabriel Garcia Márquez  
Köszönöm drága Tündikém!
  2015-11-25 17:19:39, szerda
 
 




Drága Lilácskám! Isten éltessen születésnapodon, csak örömben legyen részed! Szeretettel!







Ma Teérted ragyognak a csillagok,

Veled ünnepelnek az Angyalok.

Ha meglátsz egy hullócsillagot,

Kívánj valamit, ma megkapod.

Amit én tudok adni, ki nem nyithatod,

De újra és újra elolvashatod.

Kívánok Neked csodás, vidám napot,

Tortát, ajándékot, s hullócsillagot,

De nem utolsó sorban, Boldog Születésnapot!










 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     2/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
2015.10 2015. November 2015.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 2444 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1058
  • e Hét: 6523
  • e Hónap: 13996
  • e Év: 131242
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.