Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
Kohut Katalin: Óév búcsúztató (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-12-28 17:46:20, hétfő
 
  Kohut Katalin: Óév búcsúztató

- Béééla! Klárikáék meghívtak minket szilveszterezni! Te jól érezted tavaly magadat a férjével, de én abban a nagy társaságban nem leltem a helyemet!
- Tudom, drága Vilma! Elsodortak minket az események, az, hogy a nők és férfiak külön váltak. Ti beszélgettetek, én meg kénytelen voltam a részegekkel társalogni, aminek semmi értelme nem volt.
Egyedül a társasjátékoknál jöttünk össze. Feltaláltad magad a karaokéban. Még a gyerekek is jól szórakoztak.
- Jobban esett volna, ha közösen találunk ki dalokat és zenélünk, énekelünk, ha vihettem volna a gitáromat...
- Szóval te intellektuális összejövetelre gondolsz?
- Igen! Idézetek megosztására, versek olvasására, dalok bemutatására, nyelvi, zenei játékokra.
- Egy egész élet kevés volt, hogy ilyen baráti kört kialakíts magadnak, drága Vilma!
- Gondolod, Bélám, hogy bennem van a hiba?
- Nem hiba, hogy igényes vagy, az sem, hogy igazi szórakozásokra vágysz! Ha mindenki ilyen lenne, még részegség és tombolás sem lenne többé szilveszterkor!
- A volt férjemmel kétszer mentem szilveszterezni csupán, mert nem tudtam kire hagyni a gyerekeket. Első alkalommal Feriékhez, akivel Dénes megtalálta önmagát: addig ittak, míg bírták, de még akkor sem álltak meg. Valóban igaz az, hogy a részegeknek van valamilyen segítségük, mert baj nélkül megúsznak mindent. Unalmas filmet néztünk, közben állandóan az italt töltötték. Én kiszorultam a konyhába, ahol készítettem a háziasszonnyal az ünnepi vacsorát, majdnem éjfélig.
- És a második?
- Akkor egy Turistaházba mentünk nagy társaságba. Dénes már az elején berúgott. Persze, tartotta magát, hatalmas mennyiségű alkoholt bírt elfogyasztani. Nekem mindig azt mondogatta lenézően, hogy én hülye vagyok, mert velem még mulatni sem lehet. Gondolhatod, hogy éreztem magam, de azért én is próbáltam alkalmazkodni a társasághoz. Énekeltem nekik általuk nem ismert operetteket, régi dalokat. Ilyenkor Dani büszkén ütögette meg a vállamat.
- Azért büszke is volt rád, még ha jól titkolta is...
- Nem büszkeség volt ez, inkább alárendeltségi érzet, mert ő kimondottan az emberséget alázta meg folyamatosan, amit ép ésszel alig lehetett felfogni. A turistaházban is egyedül éreztem magamat, s mikor Tibor, a munkatársa felkért táncolni és hozzám dörgölőzve súgta a fülembe, hogy úgy érzi, kívánom őt, nem, volt kitől segítséget kérnem. Felháborítónak éreztem, hogy egy anyát prédának nézzen valaki, taszított már akkor az egész társaság. Még az sem boldogított, hogy én nyertem meg a főnyereményt, a hatalmas nagy tortát, amit szétosztottam a vendégek között.
- Nem értem, drága Vilma! A szilveszter óév búcsúztató. Ilyenkor számba kell venni az elmúlt év jó és rossz történéseit, s várakozással tekinteni a következő év elé. Sőt, lehet újévi fogadalmakat tenni, aszerint, milyen negatívumot fedezünk fel önmagunkban, mint gátló tényezőt.
- Szóval itt nem olyanra gondolsz, hogy le szeretnék fogyni tíz kilót, vagy leszokni a cigarettáról?
- Nem, az embernek az a dolga, hogy mindig ember módján éljen, törvényekkel, melyek benne adva vannak. Néha magába kell néznie, nem tért-e el esetleg valamilyen külső hatásra ezektől, s ha bármilyen jele van rossz tulajdonságnak, ezt jobbá kell tennie. Az egyedüli, ami formálásra szorul és szent a földön, az az ember maga.
- Én is így gondoltam, Bélám, hogy az anyaság is szentség. Nem is helyes a gondolat szó rá, hanem az érzés, ami tiltakozik bármilyen gúnyos, megvető, vagy kihívó nézés ellen.
- Szóval akkor nem megyünk, drága Vilma Klárikáékhoz?
- Nem, Bélám! Itthon maradunk és azzal töltjük az estét, amivel éppen akarjuk. A csőcselék dorbézolása minket taszít, a mulatás távol áll tőlünk.
- Jó, akkor készüljünk fel külön-külön meglepetéssel, hogy egymást szórakoztatni tudjuk. Kitaláltam egy dalt, amit majd éjfél után ketten elénekelünk, köszöntve boldogan az új esztendőt. Kinéztem egy jó filmet is, meg nézhetjük a politikai kabarét, operett gálát. Közben jól érezzük magunkat.
- Bélám, én bólét készítek kettőnknek sok-sok gyümölccsel és pezsgővel, egy kevés alkohollal. Igazi Törley pezsgő nélkül nem megyünk át az új évbe. A népszokás szerint a buborék a jólétet jelenti, akár a lencse, ami gazdagságot hoz a következő esztendőre.
- Megnézzük a tüzijátékot is? Űzzük a rossz szellemeket?
- Ha nem is a rossz szellemeket, hiszen azok megtalálhatóak a tömegben bőségesen, de kellemes zene mellett igazi látványosság a különféle pirotermék tüzijátéka. Valamikor régen csak a gazdagok kiváltsága volt az óév ilyen módon való búcsúztatása.
- Akkor megbeszéltük a szilveszter napját, töltsük el közösen felejthetetlenül és valóban ünnepélyesen. Nem lehet ünnepnek nevezni azt a napot, mely kiábrándulással végződik. Megtehetjük, hogy megválasszuk a módját a kulturált szórakozásnak.
- Igen, Bélám, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy megtaláltuk egymást! Bízzunk benne, hogy a jövőben akad majd barát, aki hozzánk hasonlóan kívánja eltölteni az év utolsó estéjét, éjszakáját! Boldog Új Évet Kívánok!
- Sok sikert, jó egészséget és békét minden jóakaratú embernek!

2015. december 28.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: A művész
  2015-12-27 20:29:31, vasárnap
 
 

A szobában, reggel négykor, a füstben, s az emberi lélegzetek sűrű felhőjében, az italok és ételek párájának gőzében az emberek önfeledten, részegen és nyugtalanul beszélni kezdtek. Az egyik elmondta, miért nem sikerült, a másik, hogyan szeretné, a harmadik vágyairól beszélt, s negyedik, tizenötödik csalódásáról - zavartan és izgatottan fecsegtek, egymás szavába vágva, bódult nyugtalanságban, mintha végre elérkezett volna a pillanat, amikor ki kell mondani és el lehet mondani.
Így beszéltek, reggel négykor, az emberek. De az egyik sarokban, az ablak mellett, ült egy ember, hallgatott. Magányosan ült, előtte pohár, ujjai között cigaretta, kissé zavartan nézett a füstbe, idegenül és tájékozatlanul. Ez az ember, aki hallgatott, mikor mindenki azt hitte, hogy itt a pillanat, s végre el kell és lehet mondani: ez az ember volt a társaságban a művész.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Ítélet
  2015-12-27 20:28:09, vasárnap
 
 

Nem kell többé, amit világi életnek neveznek: társalgók, ahol emberek meddő társalgást folytatnak, s nem mondják ki az igazi szavakat, melyek megnevező erejétől a fogalmak élni és parázslani kezdenek, vacsorák és vacsora utánok, e kínos és nevetséges, ünnepélyességek, mikor a szereplők egymás elől kapkodják el a végszót, s aztán fújják, kifordított szemekkel, mondókájukat, hogy bebizonyítsák hozzáértésüket, vagy kiválóságukat, nem kell a család, ez a félelmes és ellenséges szövevény, mely uralkodni akar fölöttem, nem kellenek barátok, mert az ítélet, melyet kimondtak fölöttem, megtiltja, hogy másféle kapcsolataim is legyenek az emberivel, mint megfigyelő és kifejező kapcsolataim. El kell hagyni a világot, akármilyen fájdalmas. Egyedül kell élni, személytelen kapcsolatokban, egyre mélyebb magányban, egyre sűrűbb és valóságosabb rejtőzésben, csaknem láthatatlanul. Így szól az ítélet.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Mire vágyik a nő?
  2015-12-27 19:45:02, vasárnap
 
  >>>>Mire vágyik a nő?..Arra, hogy szeressék, és hogy szerethessen... Arra, hogy becsüljék, és mint nőt értékeljék,úgy ahogy van és úgy amilyen...Mert ő ilyen... Nem kér mást, csak olykor egy szeretetteljes pillantást..De vágyik néha a dicsérő szóra, és hogy elismeréssel beszéljenek róla. .Fontos neki a ragyogás, hisz ez nem más, mint női áldás...Szereti, ha megérintik és mikor szerető karok átölelik..vágyik arra, hogy törődjenek vele, hisz attól mindig mosolyog a lelke...S hogy mire vágyik igazán?...Egy társra....Aki neki mindezt megadja, és őt mindenestől elfogadja... Mert egy nő nem attól lesz boldog, ha mindent megvesznek neki, hanem attól, ha van valaki, aki igazán szereti...<<<<  
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Az a nap karácsony
  2015-12-27 19:43:56, vasárnap
 
  Amikor időt szánunk rá, hogy beszélgessünk valakivel, akinek erre szüksége van, az a nap karácsony.
Amikor teljes szívből támogatunk valakit, aki segítséget kér, az a nap karácsony.
Amikor együttérzünk olyannal, aki magányos és szomorú, az a nap karácsony.
Amikor felismerjük, hogy a létezésünk a legnagyobb misztérium, az a nap karácsony.
Amikor törődünk, szívességet teszünk, odaadjuk annak, akinek nagyobb szüksége van rá, mint nekünk, az a nap karácsony.
Amikor megértjük a másikat, az a nap karácsony.
Amikor úgy döntünk, hogy bizalommal fordulunk a másik felé, figyelünk egymásra, az a nap karácsony.
Amikor rájössz, hogy minél többet adsz, annál több marad, az a nap karácsony...heart hangulatjel
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Kohut Katalin: Szilveszter 2015
  2015-12-27 17:19:28, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Szilveszter 2015

Számba veszem a letűnt évet:
csupa nagybetűs hiány...
minden, mi másnak természetes, adott.
Áhítom ismét, hogy az új esztendő
hozzon végre békét,
hatalmas, boldog ember-szeretetet.
Kívánságom nem töri át
a sötétség űr-hidegét,
ahány fátyol, annyi akadály,
visszapattan hozzám a vágy,
mint ping-pong labda a hálóból.
Hálók feszülnek a föld felett,
onnan süvítve szállnak felém
gondolat-szikráim,
melyeket naponta útjukra bocsátok.
Megmentő kell, nagyon sokat késik,
a fertelmek csapdájából
nincs szabadulás?
Hallgat az űr, felette a csend
néma és nem küld biztatást.
Tüzijáték-robbanással várom
földi igazságomat,
a csőcselék alá süllyesztett létem
nyilvánosságát, nevemmel.

Nyugalom, szerelem, öröm
az embernek a jussa,
végre érjen el minket
a jog, mint mérőkötél!

Olyan új évet kívánok
minden teremtett lénynek,
mint amit megérdemel!

2015. december 27.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Karácsony csodája
  2015-12-26 12:51:02, szombat
 
  Csitáry-Hock Tamás

Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A szív közepe
  2015-12-26 10:01:09, szombat
 
  Hiába keresed a feldíszített fán
nem találod meg a megvásárolt ajándékokban
nincs belesütve a bejglibe és mézeskalácsba
nem foglal helyet az ünnepien terített asztalnál
egy helyen létezik
onnan árad ki
felragyogtatva a csillagokat is
fényével áthat
melegébe ölel
az a pont a világ közepe
szívnek nevezik.

Ara Rauch
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A szeretet hatalma (Oravecz Nóra)
  2015-12-25 09:48:54, péntek
 
  Oravecz Nóra

A szeretet megöli a félelmet, elűzi, ellehetetleníti, esélyt sem ad neki, hogy éljen. Az igazi szeretet csodákra képes (...): elindít valamit, ami aztán nem áll meg. Képtelenség lenne megállnia. Terjedni kezd, és bizony gyilkol: bizalmatlanságot, kételyt, félelmet, fájdalmakat. Hegeket gyógyít be, mert egyetlen mosoly, egy ölelés, egy őszinte tekintet erre képes. Elfeledtetni mindent, ami történt. Mindent, ami fáj
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Kohut Katalin: Túlélni a Karácsonyt (2004) - Filmajánló
  2015-12-25 09:30:34, péntek
 
  Színes, magyarul beszélő, amerikai komédia, 91 perc

Rendező: Mike Mitchell
Író: Deborah Kaplan, Harry Elfont
Forgatókönyvíró: Jeffrey Ventimilia, Jushua Sternin, Deborah Kaplan, Harry Elfont
Zeneszerző: Randy Edelman
operatőr: Peter Lyons Collister, Tom Priestley Jr.
jelmeztervező: Mary Jane Fort
producer: Betty Thomas, Jenno Topping
látványtervező: Caroline Hanania
vágó: Craig McKay

Szereplő(k): 
Ben Affleck (Drew Latham)
James Gandolfini (Tom Valco)
Christina Applegate (Alicia Valco)
Catherine O'Hara (Christine Valco)
Josh Zuckerman (Brian Valco)
Bill Macy (Doo-Dah)
Jennifer Morrison (Missy Vanglider)
Udo Kier (Heinrich)

Drew évek óta egyedül tölti a Karácsonyt. Barátnőjének karácsonyra közös jegyet vesz az ünnepekre, aki közli vele, hogy a Karácsony családi ünnep. Ezek után felhívja az összes ismerősét telefonon, de mindenhol visszautasítják. Ezt követően az egyik ismerőse pszichiáterét keresi meg, a repülőtéren éri utol, aki azt tanácsolja neki, keressen olyan helyet, ami a gyerekkorára emlékezteti.

Ezt követően ellátogat gyermekkori házába, ahol ajánlatot tesz a Valco családnak: ha náluk töltheti a Karácsonyt, fizet nekik 250.000 dollárt. Erről meg is kötik a szerződést. Drew minden kívánságát teljesítenie kell a családnak, akik nem is tudják, mire vállalkoztak a pénzért. Erről szól a komédia, vicces jelenetekkel. Időközben megérkezik a család lánygyermeke is, Alicia, nem tudva arról, hogy van egy fogadott bátyja, aki vett magának három napra családot.


A filmet itt lehet megtekinteni:

http://stagevu.com/video/oozmfibtdiri
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
     2/10 oldal   Bejegyzések száma: 93 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 93 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 668
  • e Hét: 2990
  • e Hónap: 9231
  • e Év: 61497
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.