Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/35 oldal   Bejegyzések száma: 349 
Ünnepeljünk igazi sonkával!
  2015-03-30 23:04:14, hétfő
 
  Ünnepeljünk igazi sonkával!

A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen. A legtöbben főve, tojással, tormával, friss zöldekkel tálalják, vannak, akik cipóban megsütik, vagy sárga túrót is kínálnak hozzá.

Milyen sonkát vegyünk?

A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.

A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, háztáji sonka vagy a vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Az biztos, hogy ezek nem olcsó dolgok, de aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, legalábbis húsvétkor.





Torma és tojás: a húsvéti sonka kötelező kísérői

Készül a húsvéti főtt sonka

A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.

Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.

Persze tűzhelyen is remekül megfő a sonka, de számoljunk bőségesen az idővel!





A sós, karakteres füstölt sonka mellé jól illik az édeskés kalács

Mire használjuk az igazi sonkát?

Húsvétkor együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával, kaláccsal, sárga túróval, készíthetünk mellé franciasalátát, krumplisalátát vagy burgonyasalátát.

De ha marad a finom sonkából, nagyszerűen használhatjuk. A mi klasszikus bablevesünk például elképzelhetetlen sonka nélkül, de nagyon jó a sonka szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik: a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.

A sonkás tészta nagy kedvenc, se sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de a salátákat is feldobhatjuk sonkával. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a ,,hemendegz" (ham and eggs). Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.





Ham and eggs - sonka és tojás serpenyős párosa

Különféle rakott ételeket is gazdagíthatunk sonkával, de jól illik sós pitékbe, quiche-be is a maradék sonka.

A sonka főzőlevét sem kell kiönteni, nagyszerű alap lehet levesekhez, sokan le is fagyasztják, és később használják bableveshez vagy kaszásleveshez.





A maradék sonka sós pitébe is jól illik

Híres külföldi sonkafajták

Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.

Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto) (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).

A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.





Ilyen a levegőn szárított Serrano-sonka




Kenyérben sült sonka, német vidékeken népszerű

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sonka-körkép
  2015-03-30 22:56:36, hétfő
 
  Sonka-körkép

Egyre népszerűbb nálunk is a mediterrán szárított sonka, de persze a húsvét elképzelhetetlen a mi hagyományos füstölt sonkánk nélkül. Kis utazás sonka-országban...

Madrid belvárosában sétálva lépten-nyomon belebotlunk egy érdekes táblába: Museo del Jamón, vagyis sonkamúzeum. Ha követjük az irányt, és elérjük a célt, nem igazi múzeumba lépünk be - bár rengeteg óriási sonkát csodálhatunk meg -, hanem egy különös étterembe. Bár, kávézó, gyorsbüfé, söröző és bistro ez egyben. Kér az ember egy adag vékonyra szeletelt sonkát friss kenyérrel, hozzá egy pohár sört vagy bort, aztán állva vagy ülve elfogyasztja, és remekül érzi magát közben. Kitűnő a hangulat és még jobb a sonka: az igazi spanyol nyers sonka. A sonka, ami Spanyolországban - és Olaszországban - nem egyszerűen élelmiszer, hanem sokkal több annál: életszemlélet, filozófia és kultúra, mint a bor (vagy majdnem, mert például sonkadalról még nem hallottunk).





A szárított sonkából hajszálvékony szeleteket vágnak

Már az ókorban, régen a hűtőszekrény feltalálása előtt rájöttek, hogy a meleg mediterrán éghajlaton is lehet húst tartósítani. Ez sózással, majd levegőn való szárítással történik. Így készülnek a legismertebb spanyol és olasz sonkák, az ízbeli különbségek a sertések fajtájától és táplálékától, a sózás mértékétől, a szárítás időtartamától változik.





Érdemes vékonyra szeletelni, így érződik igazán az íze!

A pármai sonka szigorú szabályok szerint készül, levegőn szárítják, előtte csak enyhén sózzák. Nem fűszerezik, ízfokozó, színező vagy egyéb kémiai anyag nem kerülhet bele. A sertések, amelyek combjaiból a sonka készül, csak bizonyos, a környéken honos fajták lehetnek. Táplálékuk is szigorúan meghatározott, többek között az ugyancsak itt gyártott parmezán sajt gyártása során keletkező melléktermékekkel is etetetik őket. A vágásnál az állatok legalább 150 kilósak kell legyenek. A vágás után következik a sómester munkája (igen, ez egy külön szakma), ő kevés tengeri sóval kézzel dörzsöli be a sonkát, amely 100 napig szívja magába a sót, majd ezt követi a legalább egy éves szárítás. Egy kész sonka súlya csonttal kb. 10 kg, mindegyikre pecsét kerül, ami az eredetiséget igazolja.





A pármai sonkát gyakran eszik sárgadinnyével

Hasonló eljárással készül a spanyol serrano sonka, melynek neve a Sierra hegyláncból ered, ahol érlelik. Kicsit fűszeresebb, sósabb a pármainál. Az érlelés 1-3 évig is eltart. A spanyol sonkák formája nem olyan kerek, mint másfelé, inkább hosszúkás: gitárra emlékeztet. Hajszálvékony szeletekre vágják, ez speciális felszerelést és szaktudást igényel. A cortador de jamon - a sonkavágó - köztiszteletben álló mesterember, öröm nézni, amint a speciális állványra támasztott sonkát hosszú pengéjű, éles késével szeleteli.





Serrano sonkák

A spanyol sertésfajták között a sztár a pata negra - a fekete patájú - ebből készülnek a legdrágább sonkák. Mivel a spanyolországi sertéstenyésztés nem tudta kielégíteni az egyre növekvő keresletet, így kezdtek másfelé a világban is a spanyolhoz hasonló ízes, de zsíros húst adó sertéseket keresni. És megtalálták a már-már kipusztuló félben lévő magyar mangalicát, amely 20 év alatt majdnem a semmiből a magyar állattartás csúcsterméke lett, köszönhetően a spanyol luxus-sonkák iránti egyre nagyobb keresletnek.





Húsvétkor hagyományosan füstölt sonkát eszünk omlósra főve

A mangalicahúsról az a hír járja, hogy egészségesebb, mint a hagyományos sertéshús, de ez csak akkor igaz, ha ridegtartásban él az állat, vagyis ha eleget tud mozogni, és a tápláléka is természetes. Ha ez érvényesül, akkor gyönyörű sonkát kaphatunk az állat első vagy hátsó combjából. Klasszikus sonkának a hátsó comb minősül, de sütéshez például az első comb alkalmasabb: szaftosabb, ízesebb.

Ahol az időjárás hűvösebb és nedvesebb, mint a mediterrán országokban, így Németországban és nálunk is, ott a nem lehet csak sózással és szárítással tartósítani a sonkát, mert hamar megpenészedne. Ezeken a vidékeken füstölik is a sonkát, ez megvédi a felületet a penészgombáktól, ugyanakkor sajátos ízt is ad neki. Így készül például a méltán nagyon népszerű westfáliai vagy fekete-erdei sonka, de húsvétkor nálunk is füstölt sonka kerül az asztalra.

Sonkához illik

Sonkát ugyan gyakran használunk kis mennyiségben ízesítőként különféle rakott, töltött ételekhez, tésztaszószokhoz, ha a sonka az uralkodó az asztalon, elsősorban torma és mustár kerül mellé. Pedig nagyon jól harmonizál különféle gyümölcsökkel is, érdemes kipróbálni a klasszikus sárgadinnye mellett fügével, naranccsal, ananásszal is. A savanykás ízvilág is illik a sonkákhoz, hagymás-balzsamecetes zöldségekkel is érdemes kóstolni a nemes érett sonkát.





A sonkához nagyon jól illenek az édes ízek, így a füge is


Nem minden sonka sonka

Hogy mi a helyzet a csirkemellsonkával és a pulykasonkával, a gépsonkával és a prágai sonkával? Ezek felvágottak, de nem sonkák. A nevük utal arra a finom színhúsra, ami az igazi sonka sajátja, de itt különféle húsok préselésével előállított termékekről van szó. Használhatjuk őket bátran, de érdemes tudnunk, hogy a sonka valójában a sertés első és hátsó combja.

Mozzarella

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tavaszváró tojáskrém
  2015-03-30 22:45:57, hétfő
 
  Tavaszváró tojáskrém

Március az első tavaszi hónap, és ilyenkorra a napsütés mellé már nagyon időszerűek a tavaszi receptek is a konyhában.

Persze kérdés, mi számít igazán tavaszinak, mikor a zsenge zöldségekre is várni kell még egy keveset. Az biztos, hogy a tojásételek valahogy mindig tavaszi hangulatot hoznak a konyhába.

Sokféle uzsonnakrém, mártogató készül a konyhában, főként hétvégére, mikor a ráérős reggelik luxusa is be-beköszönt. Valamiért az utóbbi időben feledésbe merültek a tojásos fogások, pedig semmi különösebb indok nem mutatkozott rá. Szegény tojás annyiszor keveredett már rossz hírbe, aztán lett ünnepelt alapanyag dietetikusok, szakorvosok tanácsai alapján, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük. Egy dolog biztos: a megbízható helyről származó friss tojás, ha nem mértéktelenül fogyasztjuk, nagyszerű alapanyag, és jótékony hatást gyakorol az egészségre. Többek között tele van fehérjével, tartalmaz A-, többféle B-, továbbá D-, E- és K-vitamint, valamint olyan, a szervezet számára fontos ásványi anyagokat, mint pl. a kálium, a magnézium, a kalcium, a vas, a mangán, a cink, a foszfor és a szelén. Sokféleképp elkészíthető, a háztartások döntő többségében garantáltan mindig akad egy-két tucat belőle.





Tojás és gorgonzola a szendvicskrém alapja

Ha visszagondolok, az iskolai évek alatt a menzai uzsonnakrémek közül is a tojáskrémet kedveltem leginkább, pedig az csak vajat vagy margarint, sót meg főtt tojást tartalmazott. Azóta nem csupán sok év telt el, de sokféle ízesítéssel is készítem. Ezúttal egy tisztes porciónyi gorgonzola adta meg a karakterét - igazság szerint a jóféle gorgonzolát addig tartogattam a frizsiderben, míg vészesen közeledni kezdett a lejárat dátuma, így hát kapóra jött ez a markáns, de nagyon ízletes sajt. Vajat egyáltalán nem használtam a krémhez, egy kevés zsírszegény tejföllel kevertem ki a főtt tojás mellett a hozzávalókat.

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra az igazi tojáskrém egyik legfőbb komponense a finomra reszelt fehérje. Szeretem az állagát, és bár egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy így kellene felhasználni, sosem tudom elképzelni, hogy másként adjam a többi, egyébként krémesre kevert hozzávalóhoz. Mintha ezek a huncut és igen apró fehérjeforgácsok rejtenék az egész uzsonnakrém könnyedségének zálogát. Mélyen szubjektív vélemény, elismerem, de jóleső érzés így készíteni és tálalni.





A finomra reszelt tojásfehérje nálam elmaradhatatlan alkotója a tojáskrémnek

A tojás főzésére, hűtésére és tisztítására fordított időt nem számítva gyakorlatilag 5 perc alatt összeállítható az egész. Igaz, hogy jót tesz neki, ha áll egy keveset a frizsiderben - így tökéletesen összeérnek az ízek, de ha nincs idő és türelem a várakozására, azonnal a reggeliző-uzsonnázó asztalra tálalható.

Gorgonzolás tojáskrém





A frissen őrölt színes bors nem csupán díszítés, az ízek így lesznek tökéletesek

Hozzávalók:
3 db közepes méretű főtt tojás
5-6 dkg gorgonzola (márványsajttal vagy bármilyen kéksajttal helyettesíthető)
1 teáskanál mustár (én dijonit használtam)
2 evőkanál zsírszegény tejföl
ízlés szerinti mennyiségben: só, frissen őrölt bors, rozmaring
1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy 2 teáskanál szárított)

Elkészítés: A tojásokat alaposan megmostam, sós hideg vízben tettem fel főni, és közepesen keményre főztem 7-8 perc alatt.
Amíg a tojások főttek, a gorgonzolát kisebb kockákra vágtam, és egy keverőpohárba rakosgattam. Hozzákanalaztam a mustárt, a tejfölt, kevés sót, sok borsot és a kétféle zöldfűszert.
A főtt tojásokat lehűtöttem, megtisztítottam, félbevágtam. A sárgájukat a gorgonzolás keverőpohárba adagoltam, a fehérjét pedig apró lyukú reszelőn lereszeltem.
A tojások sárgáit a többi pohárba pakolt összetevővel homogén krémmé kevertem botmixer segítségével, majd beleforgattam a finomra reszelt fehérjét. A fűszerezésen ekkor érdemes igazítani.
Friss péksüteménnyel, jóféle kenyérrel, pirítóssal egyaránt pompás reggeli vagy tízórai.





Hűtőszekrényben 1-2 napig tárolható, és bármikor tálalható

Ha akad kéznél metélőhagyma, alias snidling, zsenge hónapos retek, újhagyma, még teljesebb a tavaszköszöntő reggeli hangulat.

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Piskótatészta (alaprecept)
  2015-03-30 22:38:38, hétfő
 
  Piskótatészta (alaprecept)

Hozzávalók:

ahány tojás, annyiszor 2 dkg kristálycukor és annyiszor 2dkg liszt
kevés víz

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjébe beleteszem a kristálycukrot. A sárgákat egy csészébe teszem, öntök hozzá egy kis vizet, és villával összekeverem (kb. 9 tojássárgához fél dl). A fehérjét géppel jó keményre felverem, ha kemény, akkor keverés közben lassan hozzáöntöm a vízzel kikevert sárgáját, majd óvatosan belekeverem a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben sütöm.

Megjegyzés:

A piskótatésztába azért teszek egy kis vizet, mert attól nem lesz száraz, fojtós. Mindig kristálycukrot teszek bele, ettől lesz jó kemény a hab. Sütőport soha nem teszek a piskótatésztába. Próbálják ki, ha finom, gyönge piskótatésztát akarnak sütni.

A receptet Benkovendeghaz küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Piskóta alaprecept tortákhoz
  2015-03-30 22:36:09, hétfő
 
  Piskóta alaprecept tortákhoz

Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. A lisztet keverd össze alaposan a sütőporral. Közben a sütőt 200 fokra melegítsd elő. A tojások fehérjét a sóval verd kemény habbá. A felvert tojások sárgájára óvatosan adagold hozzá a lisztet. Végül a felvert tojásfehérjéket add hozzá, és óvatosan keverd össze. Öntsd kivajazott és lisztezett tortaformába. Kb. 10-15 perc alatt megsül. Egy ideig hagyd a sütőben hűlni, a torta készítéshez várd meg, hogy teljesen kihűljön.

Megjegyzés:

Nem találtam külön a tortákhoz való alapreceptet, ezért gondoltam beírom...

A receptet Shepherd küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Piskóta, ami mindig sikerül
  2015-03-30 22:34:44, hétfő
 
  Piskóta, ami mindig sikerül

Hozzávalók:

6 tojás
30 dkg cukor
6 kanál tej
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük. 30 dkg cukrot 6 kanál tejben sziruppá főzzük (vagyis a cukrot teljesen felolvasztjuk a tejben), és forrón a habra öntjük, tovább verjük, majd beletesszük a 6 tojássárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. Közepesen meleg - 180 fokos - sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kakaósat szeretnék, akkor a liszt mennyiségét a kívánt kakaó mennyiségével csökkentjük.

Megjegyzés:

Egy 26 cm átmérőjű tortaformában nagyon szép, kellően magas tortalap lesz belőle! Ajánlom kipróbálásra!

A receptet Tóth Ágnes küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Piskótázó
  2015-03-30 22:33:13, hétfő
 
  Piskótázó

Minden torták alapja, a sütemények királynője. Ha sokan túl is misztifikálják, egyáltalán nem bonyolult, néhány szabályt érdemes betartani. Minden, amit a piskótáról tudni érdemes!

Piskóta a világban

A piskóta a 16. századtól van jelen az európai kulináriában. Az egész világon készítik. Japánban, főleg Nagasakiban utcai árusoknál találkozhatunk vele Castella néven. Az angoloknál Viktória királynő piskótája néven is kedvelt. Közeli rokona a babapiskóta, értelemszerűen belőle készül a piskótatekercs és a gyümölcstorta alapja, meg mindenféle más finomság, például a kókuszkocka, melyet az angolszászok Lamington néven ausztrál specialitásként fogyasztanak, vagy a franciák gyönyörű süteménye, a Charlotte torta.





Piskóta, egyszerűen finom

Mi van benne?

Tojás, liszt, cukor. Sokan sütőport is tesznek bele, de a cukrászok ezt kihagyják. A liszt is nagyon fontos, de a piskóta lelke a tojás. Nem is tudják, milyen szerencsések azok, akik a tyúkólból a tyúkanyók alól veszik ki a még meleg tojásokat. A kevésbé szerencséseseket arra biztatnánk, hogy nézzék meg a boltban a tojás jelölését. A hosszú számsor első száma jelöli az úgynevezett. állattartási módot. (0=ökológia tartás, 1=szabadtartás, 2=alternatív tartás, 3=ketreces tartás.) A szupermarketekben általában kapható kettes nem sokkal drágább, mint a hármas, inkább ilyet vegyünk, de ha a pénztárcánk bírja, válasszuk az öko tojást.





Krémekkel, lekvárral töltve

Hogy készítsük?

Ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor és ugyanennyi evőkanál liszt. Gyengébbek kedvéért: 6 tojáshoz 6 evőkanál cukor és 6 evőkanál liszt. Ha kakaós piskótát csinálunk: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó. A kakaót darált dióval is helyettesíthetjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A legtöbben így csinálják de felüthetjük a tenyerünkbe, és hagyhatjuk, hogy az ujjaink között kifolyjon a fehérje.

A sárgát habosra keverjük a cukorral. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval. A habot és a cukros sárgát lazán összekeverjük, és hozzászitáljuk a lisztet.

Sütőpapírral bélelt tortaformába vagy tálba öntve 180 fokon megsütjük. A 8 tojásos piskóta kb. 30 perc alatt lesz kész. A kevesebb tojásból készült piskótáknak 15-20 perc elég. Az alap piskótatésztán kívül van még vizes, vizes sütőporos, vajas piskóta variáció is, sőt sokan kefirrel készítik, és hamis piskótának hívják.

Mit ronthatunk el?

• A tojásfehérjés tál nem teljesen száraz, zsírmentes.
• A fehérje és a sárgája nincs pontosan szétválasztva, sárga darab marad a fehérjében.
• A sütőajtót túl korán nyitjuk ki.
• A tojásfehérjét túl keményre verjük. Ha kőkemény, széttörik, mikor összekeverjük a többi hozzávalóval.

További tippek a sikerhez

• Ha a lisztet szitáljuk, könnyebb lesz a piskóta.
• A sárgát nem elég csak elkeverni a cukorral. Legyen habos.
• Ne cseréljük a kristálycukrot porcukorra.
• Vannak, akik szerint a tökéletes piskóta titka a hideg alapanyag, ők a tojást, a lisztet, a cukrot, de még a keverőtálat is hűtőbe teszik.
• Mielőtt kifordítjuk a sütőtálból, szórjuk be egy kis porcukorral a rácsot vagy a sütőpapírt, így biztosan nem ragad rá.





Tekerve és kakaósan

Kedvencünk, a piskótatekercs

A mi kedvencünk a piskótatekercs. Ennek titka, hogy melegen ki kell borítani a tésztát egy liszttel megszórt konyharuhára, feltekerni, majd ha kihűlt, újra kinyitni, és ekkor megkenni lekvárral vagy tetszőleges töltelékkel.

Jó piskótázást kívánunk!

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szív alakú főtt tojás
  2015-03-30 22:27:28, hétfő
 
  Szív alakú főtt tojás

Akár húsvétra, akár hétvégi reggelire vagy vacsorára, egyszerűen elkészíthető a szív alakú kemény tojás. Szinte semmi nem kell hozzá.

Apró figyelmesség, ami biztosan mosolyt fakaszt - egy ügyes kis trükkel bárki elkészítheti a szív alakú főtt tojást.


Link

A tojást a szokásos módon keményre főzzük, majd megpucoljuk. Egy erősebb kartonból, ami lehet gyümölcslé vagy müzli doboza is, téglalapot vágunk ki. Hosszában félbehajtjuk, majd kinyitjuk, beletesszük a tojást. Most már csak egy evőpálcára vagy egy vékonyabb nyelű fakanálra és két gumira lesz szükségünk. A pálcát a tojás tetejére helyezzük, majd a gumikkal két oldalon a kartonhoz rögzítjük. Most jön a legnehezebb: legalább 1 órát kell várnunk, míg a tojás a hűtőben pihen, szilárdul, felveszi a kívánt formát. :)

Egészben is mutatós, de félbevágva vagy szeletelve még sokkal látványosabb.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tényleg okos a tojás?
  2015-03-30 22:22:21, hétfő
 
  Tényleg okos a tojás?

Erosz, a szerelem görög istene is tojásból született meg. A tojás a világegyetem nagyságát, a termékenységet, a születés rejtélyét jelképezi. Fontos szerepe van a húsvéti étrendben és szokásokban, Krisztus feltámadásának is szimbóluma. Értékes összetevői miatt még a gyógyszeripar is felhasználja.

A húsvéti tojás az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi − a XII. században hivatalos egyházi áldásban is részesült. A tojás kultikus felhasználását azonban nem a kereszténység kezdeményezte, az egyház egy ősi termékenység-szimbólumot és tavaszi hagyományt töltött meg saját ideológiájával.





Tavaszi termékenység-szimbólum!

Egészséges

A meszes héjon − amely kalcium-karbonátból áll − sok kicsi pólus található, hogy a tojás belseje ,,lélegezzen". A tojás - a benne lévő értékes tápanyagoknak köszönhetően - számos panaszra gyógyírként szolgál. Az ősi tapasztalatok bizonyítékaként ma már hatóanyagait is pontosan ismerjük.

Egy nagyobb méretű tojás 6-8 gramm fehérjét és 5-7 gramm zsírt tartalmaz. A tej után a tojás a második - az emberi táplálkozás szempontjából - legfontosabb a fehérjék sorában: körülbelül negyvenféle fehérje található benne. A fehérjék elemi építőkövei az aminosavak, s az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára.





A tojásnak rengeteg jó tulajdonsága van

A tojásban a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamint megtaláljuk. Különösen gazdag B2- és B12-vitaminban, a legfontosabb D-vitamin forrásunk, megemlítendő az E-vitamin, és egy tojás a napi ajánlott A-vitamin-bevitel egyötödét tartalmazza. Az ásványi anyagok közül a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.

A tojássárgájában levő lecitin bőségesen tartalmaz kolint, amelynek a koleszterin vérben való szállításában és a zsíranyagcserében van szerepe, és a sejthártyának és az idegszövetnek is lényeges alkotóeleme. Noha a szervezet elegendő kolint termel átlagos igényei kielégítésére, a táplálékkal bevitt további mennyiség csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban, és megelőzhet bizonyos idegrendszeri károsodásokat. Magas koleszterintartalmával kapcsolatban számos tévhit él, ám a tojás az egészséges koleszterinek közé tartozik, és csak az egyébként magas koleszterinszinttel rendelkezőknek nem ajánlott a fogyasztása.

Anabolikus (fehérjéket felépítő) hatása miatt ideális tápanyag sportolóknak, valamint olyanoknak, akiknél az izom vagy más fehérjék lebomlása fokozott (pl. időskori izomsorvadás). A tojásban lévő lutein és zeaxantin bizonyítottan jelentős szerepet játszik mind az időskori érzékszervi működések romlásának, mind az érelmeszesedés folyamatának lassításában. A korai fejlődésben is jótékony hatású.

A gyógyszeripar felhasználja a tojásból nyerhető különböző anyagokat, többek között a zsíroldékony gyógyszerek szállítóanyagaként, kismama-táplálékkiegészítőben a magzati idegrendszer fejlődését segítendő, a koraszülöttek táplálásában, sőt az Alzheimer-kór kezelésében is.





Színesen, hímesen - húsvétra


Kérdések és válaszok

1. Fehér vagy rózsaszín héjút válasszunk? A tojás héjának színe a tyúk fajtájából következik. A barna tyúkok ,,tojáshéj" színű tojást, a fehérek pedig fehér héjút tojnak. A tojás héjának színe nem befolyásolja a táplálék minőségét.

2. Mennyire sárga a sárga? A tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, a sárga sápadtabb, ha viszont kukoricával, akkor ragyogó sárga színű.

3. Hűtőben kell-e tartani a tojást? Igen, szobahőmérsékleten ugyanis a tojás egy nap alatt annyit veszít frissességéből, mint egy hét alatt a hűtőben. Legjobb az 5-8 fok közötti hőmérséklet.

4. Mennyi ideig tartható el a tojás? Az első egy héten igazán friss a tojás, ilyenkor érdemes lágy tojást, buggyantott tojást készíteni belőle. Ezután inkább főzzük keményre, használjuk rántottának, omlettnek vagy süteménybe, töltelékbe. A 28 napnál öregebb tojást dobjuk ki!

5. Honnan tudható, hogy friss-e a tojás? Egy edénybe öntsünk hideg vizet, majd tegyük bele a tojást: ha elmerül, a tojás frissnek mondható, ha lebeg a vízben, akkor már öregebb.


Tojásdíszítés





Tojásfestés

A húsvéti tojásfestés két legelterjedtebb módja a festés és az írókázás. A festéshez kaphatók különböző tojásfestékek, matricák, amelyeket saját ötlet alapján használhatunk fel.

A hagyományos húsvéti tojás piros. A színnek védő erőt tulajdonítottak, amely megvéd az ártó szellemektől. Valószínűleg ez az ősi hitre rakódtak rá a későbbi korok kulturális tartalmai. A kereszténység a piros színben Krisztus vérének szimbólumát látja. A tojásfestés szokása az egész világon elterjedt, kereszténységtől függetlenül.

Az írókázás esetében viasszal mintát rajzolunk-írunk a tojásra, majd egyszínűre festjük: a viaszos részt nem fogja be a szín, így előtűnik a minta. A viaszt száradás után lekaparjuk.

Ha sokáig főzzük a tojást, aztán hirtelen hideg vízbe mártjuk - hogy a hártyája belül elváljon a héjától -, akkor szinte örökéletű lesz, nem kell attól tartanunk, hogy megromlik. Évek múlva, ha megrázzuk, érezni fogjuk, hogy egy kis golyócska ugrál a közepében, ez lett a sárgájából.

Különleges színhatás érhető el, ha hagymahéjjal teli vízben főzzük a tojást. Nagyon szép ajándék, ha gombostűvel óvatosan kifúrjuk a tojás két végét, kifújjuk, majd óvatosan kimossuk a belsejét langyos vízzel, aztán festjük. (A kifújt ,,felesleget" a rántottától kezdve számtalan módon felhasználhatjuk.)

Speciális technika a tojáspatkolás: manapság tojáspatkolók próbálkoznak a kis fémlapok tojásra erősítésével. A világrekord: egy tojáson 1202 darab patkó, 2404 darab szeggel!

Húsvéti töltött tojás füstölt sonkával

Hozzávalók: 10 db főtt tojás, 10-15 dkg füstölt sonka, 1 dl tejföl, petrezselyem, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál majonéz, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 fej lilahagyma, 1-2 szál zöldhagyma, só, bors
Elkészítés: A tojásokat félbevágjuk, a sárgáját kivesszük, külön tálba tesszük. A fél fehérjéket tűzálló tálba helyezzük, és hogy megálljanak, picit lecsíphetünk a gömbölyded aljukból. A sonkát és a hagymákat egészen apróra vágjuk, a sajt felén kívül mindent hozzáadunk a sárgájákhoz, jól összedolgozzuk, és kiskanállal a fehérjékbe töltjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és körülbelül 10 percig sütjük.

RE

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gazdag gombás palacsinta
  2015-03-30 22:11:33, hétfő
 
  Gazdag gombás palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintatésztához:
25 dkg liszt
2 db tojás
3 dl tej vagy szódavíz

őrölt bors

A töltelékhez:
gomba

A besamelmártáshoz:
7 dkg liszt
5 dl tej
1 dkg só
1 db tojás
3 evőkanál tejföl

A palacsinták tetejére:
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre kikeverjük és a palacsintákat kisütjük.

A besamelhez a margarint egy kis lábasban felolvasztjuk, a liszttel zsemleszínűre pirítjuk, majd a tejjel felengedjük és felfőzzük. Amikor egy kicsit hűlt, 1 db tojással és a tejföllel simára keverjük.

A gombát olajon megpároljuk, és a besamel 2/3 részébe keverjük.

A palacsintákat megtöltjük a besameles gombával, kivajazott tepsibe tesszük, minden palacsinta tetejét lekenjük a besamel maradékával, reszelt sajttal megszórjuk, és 15 percig a sütőben sütjük.





Megjegyzés:

Nekem van a fagyasztóban gombapörkölt lefagyasztva,azt olvasztottam ki. A levét lecsepegtettem és ezt tettem a besamel mártásba.

Gazdagíthatjuk a tölteléket főtt, apróra vágott sonkával vagy gépsonkával is. Nagyon finom.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     2/35 oldal   Bejegyzések száma: 349 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 341
  • e Hét: 1116
  • e Hónap: 6154
  • e Év: 135861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.