Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/45 oldal   Bejegyzések száma: 442 
Orgona
  2015-04-30 23:40:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Orgonával
  2015-04-30 23:37:54, csütörtök
 
  Somlyó Zoltán: Orgonával





Ez az, amit még akarok:
menni még egy darabon és gyalog.

Nézni a tájat, a füvet,
mikor harmattól csillog, mint az üveg.

És látni, hogy borul a fény
a külvárosi kertek ölén;

s hogy feszíti pilléreit
az összekötő vasuti híd.

A vándort, aki a rozson át
oly görnyedten cipeli magát;

a holdat, amíg a kertek alatt
oly sokatmondóan leszalad...

S este hétkor, a séta után
megsimogatni kis fehér kutyám

és nézni az ablakon át
hogy bólint az orgonaág...

Az ablakot kinyitani
s az orgonával bólintani...
 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Tavaszi kép
  2015-04-30 23:31:27, csütörtök
 
  Kányádi Sándor: Tavaszi kép





Napfénnyel-vegyes, langyos
földet hantolgat, reszkető
csemeték tövére, egy gondos
faültető.
Ő maga öreg fához
hasonló: csupa dér,
a két keze, két ráncos
őszi levél.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Thaiszok tavaszi ünnepe
  2015-04-30 23:29:51, csütörtök
 
  Ady Endre: Thaiszok tavaszi ünnepe





Kék hajnal, most szalad
Fészkébe az éjjel.
Tavasz van.
Viszem a leányokat
Föl a hegyre
Síppal, hegedűvel, nyári zenével.

Kendőzött karaván,
Eleven, buja kertek,
Éji leányok.
Itt van az új Pán:
Gyertek utánam,
Szomorú Thaiszok, gyertek, gyertek.

A Duna harsog,
Ligetek zendülve köszönnek:
Ím, jön az új Pán
S az új leányok,
Az éji nimfák,
Budapest leányai jönnek.

A csókos város pihenjen,
Ez a tavasznak ő csoda-napja.
Szűz szerelemről énekeljetek,
Szegény leányok.
Ez egy napon
Csókját pénzért Thaisz se adja.

Festékes ajkaitok elé
A szent tavasz virágait tartom,
Virágra hulljon ma a csókotok:
Ma nem úr a Pénz.
Énekeljetek
És siessetek, mert jön az alkony.

Bús alkony, most rohan
Fészkéből az éjjel.
Budapest üzen:
Indul már a Pénz,
Megtört a varázs,
Menjetek leányok szerte-széjjel.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Rácosan, rác módra, gazdagon
  2015-04-30 23:18:36, csütörtök
 
  Rácosan, rác módra, gazdagon

A rácponyt, a rácos hús, a sertéstarja rácmódra, ráclecsó és megannyi rác jelzővel illetett étel számos háztartásban, étlapon előfordul. Ismerjük-e igazán ezeket a fogásokat? Honnan erednek, és mit, hogyan lehet rác módra készíteni? Megmutatjuk!

A rácokról és a rácos fogásokról

Anélkül, hogy a nemzetiségek elnevezésének változásaiba, a történelemkönyvek egymásnak nem is oly ritkán ellentmondó oldalaiba mélyen belevetnénk magunkat, azt azért nem árt tudni, hogy a település- és ételnevekben ma is elven rác jelző valójában egy, a régi Magyarország területére betelepülő népcsoport emlékeit őrzi. Rácoknak évszázadokon át a szerbeket hívták nálunk. Az elnevezés pedig a mai Szerbia területén található Raška város nevére vezethető vissza, ami egykor egy egész tartományra is átragadt Rácország néven. A török uralom elől hazánk korabeli területére sokan érkeztek az egykori Rácországból, akik vallásukra nézve pravoszlávok (a görög keleti egyház hívei), nemzetiségüket tekintve szerbek voltak. Nagyjából a 19. századig illették őket rác jelzővel, ami aztán szép lassan kikopott a szóhasználatból. Nem úgy számos Duna menti település (pl. Rácalmás, Ráckeve) és számos a déli szláv népek konyháinak ízeit őrző, de sok esetben a magyar konyha szerves részét képező fogás nevéből.

A rác módra készült ételek, bármennyire is magyarosként tekintenek rájuk sokan, bizony a balkáni konyha nyomait viselik magukon. Ugyan általában a rác módra készített halak, húsok és más finomságok esetében csupán azt a két kritériumot szokták emlegetni, hogy tejfölt és füstölt szalonnát tartalmaznak, valójában a paprika, a paradicsom, a hagyma is mindig szerepel a hozzávalók között, a piros fűszerpaprikáról nem is szólva. Gazdag rakott ételekről van szó, amelyek sokféleképp variálhatók - igazi közkedvelt, otthonos ízeket rejtenek.

Rácponty kemencében sütve - recept:

Link

Az persze már más kérdés, hogy ezek a fogások minden valószínűség szerint a 20. század első felében alakulhattak ki, amikor már a rác jelző jórészt elvesztette eredeti jelentését. Számos délszláv típusú ételhez, nem csupán a szerb konyha bizonyos, nálunk is meghonosodott fogásaihoz hozzábiggyesztették eleink. Az így készített ételek népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy mára a jelző eltűnt, és főnevesültek az olyan ételnevek, mint mondjuk a rácponty. Napjainkban pedig vajmi keveseket foglalkoztat, hogy egy jó kis rácponty, rác módra elkészített süllő vagy épp rakott rác tarja, netán egy jó kis ráclecsó ténylegesen honnan nyerte el nevét, és hogyan rögzültek vagy változtak összetevői.

Mi kell egy jó rácos fogáshoz?

Először is jóféle hal! Hagyományosan ponty, de lehet csuka vagy tulajdonképp bármilyen hal, akár kevesebb szálkával bíró folyami fajta, de nem vétek tengeri halból sem készíteni.





Rácosan, rakva, sok finomsággal

Elengedhetetlen a karikákra vágott, nem szétfövő burgonya, a füstölt szalonna, hagyma, paprika, paradicsom, tejföl és némi zsiradék, fűszerként őrölt paprika, só. Aztán innen kezdődnek az izgalmak, mert az arányok, az elkészítés módja nagyon is komoly változatosságot mutat. Az biztos, hogy a Duna mentén felnőtt generációk sokasága őriz valamilyen jóféle rác receptet. Van, ahol kisebb méretű, egészben felhasznált, alaposan beirdalt halakból, másutt szeletekből készül, de olyan is akad, aki amennyire csak lehet, megszabadítja a filéket minden szálkától. Sőt, ma már az egyszerűség kedvéért tengeri halfiléből is sokan sütnek egy jó kis rácos halat.

Egy modernizált változattal még azok is bátran elkezdhetik az ismerkedést a gazdag rácos halakkal, akik korábban nem kóstolták ezt a remek, rakott fogást.

Rácos halfilé egyszerűen

Hozzávalók:
1 kg szeletelt halfilé (lehet ponty, harcsa vagy bármilyen más halfilé, amit szeretünk)
70-80 dkg burgonya
2 kisebb fej vöröshagyma
10-15 dkg füstölt húsos szalonna
1-2 db húsos zöldpaprika
2-3 db paradicsom
2 evőkanál olaj
2 dl tejföl
2 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál liszt

őrölt feketebors

Elkészítés: A burgonyát nagyjából ½ cm vastagon felkarikázzuk, sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük. A paprikákat kicsumázzuk, ugyanilyen vastagon felkarikázzuk. A paradicsomokat ½ percre forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, és szintén az előbbiekhez hasonlóan felkarikázzuk. A hagymát egészen finomra vágjuk vagy reszeljük. A füstölt szalonnából kis csíkokat vagdosunk.
A halszeleteket kissé besózzuk (csak óvatosan, mert a szalonna elég sós!), majd az egyik oldalukat nagyjából egymástól 1 cm-es távolságban kissé bevagdossuk, beirdaljuk. Az így keletkezett nyílásokba illesztjük a szalonnadarabkákat. A lisztet 1 teáskanál pirospaprikával elkeverjük, és meghintjük vele a halszeleteket
Egy magas falú sütőedény vagy tepsi aljában egyenletesen elosztjuk a 2 evőkanál olajat. Tetőcserépszerűen (félig egymást fedve) elhelyezzük benne a krumplikarikákat, majd meghintjük a finomra vágott vagy reszelt hagymával. Erre fektetjük az előkészített halszeleteket úgy, hogy kis távolságot hagyunk közöttük. Ráhelyezzük felváltva a paprika- és paradicsomkarikákat.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a sütőedényünket alufóliával lefedjük. Nagyjából 20-25 percig lefedve pároljuk a rakott halat. Ekkor kivesszük a sütőből, és a maradék 1 teáskanál pirospaprika, kevés só, bors keverékével elegyített tejföllel meglocsoljuk, és immár fólia nélkül további 10-15 perc alatt tökéletesre sütjük.

Hasonló módszerrel természetesen sertés- vagy szárnyashúsból is készülhetnek rác módra egytálételek. Ha vastagabb húsokat, pl. csirkecombot készítenénk így, a burgonyát nyersen is felkarikázhatjuk, mert a csirkecombok tökéletesre sütése hosszabb időt igényel.





A húsokat akár baconbe is tekerhetjük a rác rakott húsoknál

Akár úgy is variálhatjuk, hogy a csirkecombokat baconbe tekerve helyezzük el a burgonyarétegen, és erre rakosgatjuk a paprikát, paradicsomot, a végén pedig kevés liszttel elkevert paprikás tejföllel locsoljuk meg.

A rácos rakott halak vagy húsok egyik látványos elkészítési módja, amikor vaskosabb, beirdalt szalonnaszeleteket előzetesen zsírjára sütünk, és a csinosan szétnyílt sült szalonna a végén kerül a fogás tetejére, akár tálalás előtt közvetlenül.





Az apróra kockázott zöldségekből készült gazdag lecsó még finomabbá teszi a rakott fogást

Természetesen sovány, fehér húsokat, de akár csiperke vagy vargánya gombát is készíthetünk rác módra, így némiképp spórolhatunk a nehéz zsiradékkal is.

Gombakalapok rác módra

Hozzávalók:
1 kg nagy kalappal rendelkező csiperke
4-5 db burgonya
10-12 dkg bacon
1-2 db vastaghúsú zöldpaprika
2-3 db paradicsom
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika
2-3 ág rozmaring
1 kis csokor kakukkfű finomra aprítva
2 evőkanál olaj

frissen őrölt színes bors

Elkészítés: A burgonyát ½ cm vastagon felszeleteljük, sós vízben majdnem puhára főzzük, lecsepegtetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A gombák szárát eltávolítjuk (leveshez, mártáshoz később felhasználjuk), a kalapokat kissé megsózzuk, és mindegyiket egy-egy szelet szalonnába tekerjük. A paprikát nagyobb kockákra, a paradicsomokat hámozást követően ½ cm vastag karikákra vágjuk. Egy méretes tűzálló tálat kiolajozunk, szépen elhelyezzük az alján a burgonyakarikákat. Erre kerülnek a szalonnaszalaggal ellátott gombafejek - a lemezek lefelé nézzenek. Közöttük elhelyezzük a rozmaringágakat, majd szépen rárakosgatjuk a paprikakockákat és a paradicsomkarikákat. Kevés borssal meghintve betesszük az előmelegített sütőbe.
Nagyjából 15-20 percig sütjük, majd az időközben liszttel, pirospaprikával, kevés sóval, borssal elkevert tejföllel meglocsoljuk, kakukkfűlevelekkel meghintjük, és további 15-20 perc alatt tökéletesre sütjük.
Kiadós, laktató fogás. Bár a rác módra készült ételek fontos hozzávalója a szalonna, vegetáriánus változatban szalonna nélkül is sülhet, úgy is nagyon finom lesz.

Ráclecsó vagy rácpaprikás - ez a gyuvecs

A rácos rakott ételek sorából nem lehet kihagyni a ráclecsót, más nevén a gyuvecset (néha dzsuvecs, sőt djuvecs átírásban is előfordul) vagy rácpaprikást, ahogy azt pl. az Ínyesmester Magyar Elek is említi.





A gyuvecs sokféle zöldséggel, hússal is készülhet

A gyuvecs persze az egész Balkánon elterjedt és népszerű fogás, szerbek lakta területeken sertéshússal, mint a nálunk ismert ráclecsóban, de a muszlimok lakta Boszniában vagy épp Albániában, Törökországban gyakorta báránnyal vagy birkával készül, de van, ahol csirkét, másutt halat használnak hozzá, sőt Bulgáriában a rizs helyett burgonya kerül bele.

A gyuvecs lényegében a rizses hús és a tágan értelmezett lecsó egyfajta egyesítéseként is felfogható, és ennek megfelelően a zöldségfélék is országonként, régiónként komoly változatosságot mutatnak. A hagyma, a paprika és a paradicsom mellé sok helyen becsatlakozik a padlizsán, a zöldbab vagy akár az okra, a cukkini, de még az olívabogyó is. Balkáni országokban valódi nemzeti fogásnak számít. A török eredetű gyuvecs (Törökországban egyébiránt güveç néven ismert) szó nem is magára az ételre, hanem arra az eredetileg agyagból készült edényre utal, amiben valaha készítették. A gyuvecs ugyanis eredetileg csupa nyers összetevőt tartalmazott, nem párolták meg előre a rizst, a húst szeletekben vagy aprítva, de előzetes hőkezelés nélkül rakták az edénybe a zöldségekkel rétegezve. A jól lezárt agyagedényben gyakorlatilag tökéletesen puhára párolódott a fogás. Néhol még ma is így készül, de kétségkívül gyorsabb eljárás, ha kész pörkölttel és rizzsel dolgozunk.

A ráclecsó elkészítése hasonló a rác rakott húsokéhoz, gazdag és laktató fogás, amit persze kedvünkre variálhatunk. A hagyományos, ám készítését tekintve modernizált változatban tehát a párolt rizs és az apróra kockázott sertéshúsból készült pörkölt mellett finomra vágott hagyma, karikázott vagy aprított paprika és paradicsom, no meg tejföl képezi a fogást. Sokféle receptje létezik, van, ahol padlizsán, sőt cukkini is kerül a paradicsom és paprika mellé, van, ahol elve lecsóval rétegezik a fogást. Rendszerint a kiolajozott vagy zsírozott sütőedény aljára kerül egy réteg párolt rizs, majd a pörkölt, erre a paprika és paradicsom (esetleg egyéb zöldségekkel is gazdagított lecsó), majd a tetejére tejföl. A rétegezés a hozzávalók mennyiségétől, az edény nagyságától függően kétszer vagy akár háromszor is ismétlődhet. A tetejére érdemes paradicsomkarikákat helyezni, és ezt meglocsolni tejföllel, vagy akár őrölt pirospaprikával, sóval, borssal is fűszerezett tejföllel. Aztán irány a sütő.

A ráclecsó nem mellesleg remek felhasználási módja akár a maradék rizsnek vagy pörköltnek - az ízek új életre kelnek ebben a rakott ételben. Nyáron érdemes frissen készített lecsóval, ratatouille-jal (vagyis francia lecsóval) is kipróbálni, és persze ennek is létezik húsmentes alternatívája pl. gombapörkölttel.





A rác rakott fogásoknál együtt sülnek készre az alapanyagok

A rác módra készült rakott ételek egy része olyannyira beépült a magyar konyhába, hogy sokan igazi magyaros fogásként tekintenek rájuk, más részük kevésbé elterjedt, de igencsak nagy szabadságot adnak a készítőjüknek, és jól hasznosíthatók bennük akár a maradékok, vagy épp szezonálisan alakíthatók, friss zöldfűszerekkel gazdagíthatók. Érdemes hát rác módra készült halakkal, húsokkal, gombával vagy lecsóval színesíteni a házi étlapot.

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tavaszváró quiche
  2015-04-30 23:07:40, csütörtök
 
  Tavaszváró quiche

Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojássárgája
1 nagy csipet só
bő fél dl hideg víz
A töltelékhez:
1 csokor zöldhagyma
1 marék (fagyasztott) borsó
1 marék (fagyasztott) zöldbab
1 csokor friss menta + petrezselyem
10 dkg kecskesajt
1 csomag mini mozarella golyó
3 tojás
2 dl tejszín

bors

Elkészítés:

A lisztből és a vajból 1 tojássárgájával, csipetnyi sóval és annyi hideg vízzel, amennyit felvesz tésztát gyúrunk, majd fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük.





A töltelékhez a tojást a tejszínnel felverjük, belemorzsoljuk a kecskesajtot, fűszerezhetjük csipetnyi szerecsendióval és kevés borssal, belekeverjük a felaprított zöldfűszereket és zöldhagymát.

A borsót és a zöldbabot sós vízben előfőzzük, leszűrjük, majd a tejszínes-tojásos keverékhez adjuk a leszűrt és félbevágott mozzarellagolyókkal együtt, összeforgatjuk.





A tésztát pitetálba nyomkodjuk és megszurkáljuk,





majd a tölteléket a tésztára öntjük.





190 fokon kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Leveles tésztába göngyölt virsli
  2015-04-30 23:02:18, csütörtök
 
  Leveles tésztába göngyölt virsli

Hozzávalók:

40 dkg leveles tészta
kb. 15 db virsli
1 tojás
reszelt sajt vagy szezámmag a tetejére

Elkészítés:

A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük, majd kb. 1/2 cm vékonyságúra nyújtjuk. Felszeleteljük a tésztát, és a virsliket begöngyöljük vele.

Egymás mellé tepsibe rakjuk, de lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Tetejüket megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük.





Megjegyzés:

Nagyon finom és kiadós étel. Köret nem szükséges hozzá, hiszen a tésztát tekinthetjük annak. Vendégvárónak is készíthetjük mini virsliből vagy a virsliket falatnyi darabokra vágva, és kisebb tekercseket készítve.

A receptet Stella, a fotót Maminti küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Magas-Tátra (krémes)
  2015-04-30 23:00:27, csütörtök
 
  Magas-Tátra (krémes)

Hozzávalók:

A tésztához:
3 dl víz
25 dkg margarin
20 dkg liszt
7 tojás
A vaníliás krémhez:
1 liter tej
3 csomag vaníliás puding
20 dkg cukor
25 dkg margarin
A habhoz:
5 dl tejszín
cukor
4 csomag habfixáló

Elkészítés:

A tésztához a vizet a margarinnal felforraljuk, 20 dkg lisztet belekeverünk, hűlni hagyjuk, majd egyesével beleütjük a tojásokat, és jól elkeverjük habverővel.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra két adagban egyenletesen elkenjük a tésztát, és 180 fokos sütőben szép barnára sütjük (kb. 20-25 perc). Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt, csak a vége felé. Amikor kivesszük, rácsra tesszük, és azonnal megszurkáljuk

A krémhez a vaníliás pudingokat a cukorral és a tejjel megfőzzük. A margarinnal összekeverjük, kihűtjük, és az egyik lapra egyenletesen rákenjük.

A habhoz a tejszín ízlés szerint cukorral és a habfixálókkal keményre verjük, és a vaníliás krém tetejére halmozzuk.

A másik tésztalapot felkockázzuk, és befedjük vele a süteményt.





Megjegyzés:

Hirtelen ránézésre tömény, nehéz sütinek tűnik, de egyáltalán nem az! Tényleg ajánlom kipróbálni!

A receptet és a fotót Kittina777 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gombás-szalámis pizza
  2015-04-30 22:58:52, csütörtök
 
  Gombás-szalámis pizza

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2 dkg élesztő
2 dl tej
1 teáskanál cukor
1 tojás sárgája
1 teáskanál só
A pizzaszószhoz:
1 doboz paradicsompüré
1-1,5 dl tej
1 teáskanál szárított kakukkfű (nem oregano, nem bazsalikom, KAKUKKFŰ!)
1 csipet só
Továbbá:
50 dkg csiperkegomba
15 dkg csemege szalámi (vékonyra szelve)
1 csapott teáskanál fehérbors
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt egy kanálka cukorral felfuttatjuk.

A lisztet és a vajat összemorzsoljuk, majd a tejben felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a sót összedolgozzuk, és ha szükséges, annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A tésztát langyos helyen kb. a duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a feltétet: a paradicsompürét felmelegítjük, hozzáadunk 1 dl tejet és egy csipet sót, majd 1 teáskanál kakukkfüvet, összeforraljuk, majd kihűtjük.

A vékonyra szeletelt gombát kevés olajon megpirítjuk, majd egy csipet sóval és 1 csapott teáskanál fehérborssal fedő alatt puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, kivajazott-kilisztezett tepsibe terítjük, rásimítjuk a szószt, rátesszük a gombát, a reszelt sajtot, majd a szalámiszeleteket.

Közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg a tészta széle enyhén meg nem pirul. Ha a sajt előbb kezdene pirulni, hogy meg ne égjen, borítsunk rá papírt.





Megjegyzés:

Az, hogy kakukkfű kerül a pizzaszószba, szükségmegoldás volt, mert a legutolsó pillanatban - már a pizzaszósz főzésekor - szembesültem azzal, hogy nincs a fűszeres szekrényben sem oregano, sem bazsalikom. Nagy elszánással kakukkfűvel pótoltam, mondván, olyan lesz, amilyen, de vacsora közben kitört a rinya, hogy csináljak méééééég ilyet!

A receptet Zsuzsanna1987, a fotót Szabiii küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Libahúsleves
  2015-04-30 22:56:42, csütörtök
 
  Libahúsleves

Hozzávalók:

1 csomag libaaprólék (esetleg 3 db libanyak)
3 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 db zellergumó
1 db karalábé
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 szál zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld

10-15 szem egész bors
1 kis csomag (25 dkg) lúdgége tészta

Elkészítés:

A libaaprólékot alaposan megmosom, bőrét lefejtem, kevésbé lesz zsíros a levesem így. A húst besózom, egy nagyobb fazékban felteszem főni annyi vízzel, ami bőven ellepi. Közepes tűzön felforralom, habját egy szűrőkanállal leszedem.

Ameddig felforr, megtisztítom a zöldségeket. A sárga- és fehérrépákat feldarabolom, hosszában háromba, majd félbe, esetleg negyedébe vágom. A zellert felezem, majd szeletelem, ugyanígy teszek a karalábéval is, de ha fás, akkor csak félbevágom. A fokhagymagerezdeket megtisztítom, a hagymát megmosom, de nem hámozom meg.

Amikor leszedtem a leves habját, beleadom az összes előkészített zöldséget, a szemes borsot, ízlés szerint sózom, takaréklángon főzöm, ügyelve arra, hogy éppen csak gyöngyözzön, ne forrjon. 2-3 órán át főzöm így, ha sok leve elforr, vízzel pótolom.

Amikor kész, kiemelem a húsokat egy szűrőkanállal, majd leszűröm a levest egy leveses tálba. A hagyma, a fokhagyma és a fás karalábé kivételével a többi zöldséget visszateszem a levesbe.

Amíg a levesem fő, sós, enyhén olajos vízben kifőzöm a lúdgége tésztát.

Külön-külön tálba teszem a húst, a tésztát és az átszűrt levest a zöldségekkel, forrón tálalom. Erős Pistit kínálok mellé.

Megjegyzés:

Egy csomag libaaprólékon, a piaci szokásoknak megfelelően összeállított adagot értem, ez 2 db szárny, 1 db farhát, szív, zúza, esetleg a nyaka. Sajnos a hízott libamáj nem része a kínálatnak!

Ha libanyakból főzzük a levest, annak lehúzott bőréből töltött libagégét készíthetünk! Jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     2/45 oldal   Bejegyzések száma: 442 
2015.03 2015. április 2015.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 442 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 675
  • e Hét: 5256
  • e Hónap: 19161
  • e Év: 148868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.